manduca
22.05.16, 22:58
Szanowni Państwo,
Planuje wraz z rodziną przeprowadzić się do Zielonki, ulica Ossowska 85. Zauroczyłam się tutejszą zielenią, spokojem, lasem.
Od urodzenia żyjemy z mężem w Centrum Warszawy tu też pracujemy, dlatego nie powie, nachodzą Nas różne wątpliwości.
Chciałabym dowiedzieć się od Państwa o zaletach ewentualnie wadach mieszkania w Zielonce.
Mam dwójkę dzieci, jedno 1,5 roku, drugie 4,5 martwię się o miejsce w przedszkolu, niedługo w szkole. Gdzieś na forum przeczytałam, że podobno podstawówka prowadzi nauczanie 3 zmianowe? Martwię się o jakość nauczania, zajęcia dodatkowe.
Przeglądając fora wszyscy narzekają na dojazdy i powroty z Warszawy, podobno w godzinach szczytu ok. 2 godzin?
Chciałabym wiedzieć jak z dostępnością opieki medycznej? Czy istnieje szansa na znalezienie opiekunki do dzieci? Co można robić w wolnym czasie z rodziną, wycieczka do M1, nie dla nas :)
Czy są jakieś fajne miejsca, gdzie można coś dobrego w weekend zjeść? Czy wychodząc z domu możliwe jest poruszanie się po Zielonce bez samochodu?
Córka jest miłośniczką koni, ale z tego co czytałam stajnie w zielonce zamknięto w 2014 roku.
No i najważniejsze jak wygląda bezpieczeństwo w Zielonce, czy bez przeszkód można wyjść wieczorem? Czy częste są włamania do domów?
Wiem, że większość moich pytań może wydawać się dziwna. Ale tak jak pisałam całe życie spędziliśmy w centrum miasta, z centrami handlowymi, kinami, basenami na wyciągnięcie ręki. Wraz z wiekiem mamy coraz bardziej dość tego zgiełku, chcemy aby dzieci żyły w otoczeniu gdzie liczy się coś więcej niż weekendowe wyjście do centrum handlowego.
Będę wdzięczna za wszystkie informację.
Pozdrawiam