Dodaj do ulubionych

Pomnik Pomordowanych Harcerzy

13.11.16, 14:13
Od kilku lat obserwuję nieco dziwną zmianę w oficjalnej nazwie pomnika w Zielonce Bankowej.
Zawsze o ile pamiętam był to Pomnik Pomordowanych Harcerzy i Mieszkańców Zielonki.
Od kilku lat jest to Pomnik " Rota" . Kim był ten "Rota " bo nie znam gościa ?
Obserwuj wątek
    • lech_zielenkiewicz Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 13.11.16, 14:20
      To taki skrót myślowy, kilka lat temu próbowałem wytłumaczyć miłemu dżentelmenowi z urzędu miasta, aby tak nie pisali na swojej oficjalnej stronie net, odpowiedział "że przecież tak ludzie mówią"!
      • milyzorro Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 13.11.16, 14:27
        Ja jakoś nie słyszałem żeby tak ludzie mówili.Jak już to Pomnik Harcerzy.
        Teraz ta 'Rota " już się strasznie rozpleniła i na oficjalnych dokumentach , i na tablicy pod pomnikiem i na pomniku na cmentarzu.
        Chyba czas to zmienić bo ani to gramatyczne ,ani ładne , ani historyczne.
        • marek_k84 Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 13.11.16, 20:18
          Pomnik "Rota" funkcjonował już w latach 70-ych tak jakby harcerski rajd "Rota" kończący się uroczystą zbiórką pod Pomnikiem. Oczywiście to tylko nazwa potoczna, ale mocno zakorzeniona. W każdym razie właśnie wśród harcerzy.
          • marek_k84 Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 13.11.16, 20:19
            "jak" miało być, a nie "jakby" 😐
            • lech_zielenkiewicz Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 13.11.16, 20:59
              Co do nazwy rajdu pełna zgoda, nie pamiętam co było w latach 70-tych, ale na początku 80-tych mówiliśmy "pod pomnikiem". Lecz dzisiaj jest 2016 więc nazwa mogła ewaluować, na pewno jest krótsza i praktyczna, ale nie zgodna z faktami historycznymi.
              • marek_k84 Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 13.11.16, 21:36
                Toć mówię, że potoczna. Ale taka funkcjonowała. Nie widzę problemu by dalej żyły obie.
                • milyzorro Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 13.11.16, 21:48
                  To chyba po tamtej stronie torów, bo ja się nie spotkałem nawet z potoczną ani w latach 70,80 ani 90. Później tak zaczęto pisać .To taka nowa "świecka tradycja"
                  Potocznie to jak chcesz to możesz mówić ale w oficjalnych dokumentach i na stronie UM wolał bym tak jak nazywali od 1947r
                  • marek_k84 Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 13.11.16, 21:55
                    Tamta strona jest tam. U mnie jest TA 😎
                    • milyzorro Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 13.11.16, 22:27
                      Jak tamta jest TA jak jest tam ?
                      • lech_zielenkiewicz Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 14.11.16, 19:36
                        To jak mam mówić? :)
                        • milyzorro Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 14.11.16, 20:49
                          Ty możesz mówić jak chcesz, ale oficjalnie w pismach i na stronie UM myślę że powinno się używać Pomnik Pomordowanych Harcerzy i Mieszkańców Zielonki
                          ( bez "ROTA" bo to nie gramatyczne i bez sensu)
                          Nazwę "ROTA" zostawmy harcerzom jako nazwę rajdu.
                          • paweltadeusz1962 Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 17.11.16, 19:03
                            Pomnik pomordowanych ? Powinno być - Pomnik rozstrzelanych. Harcerzy i Mieszkańców Zielonki? Rozstrzelani harcerze nie byli mieszkańcami Zielonki? Jeżeli wymieniamy harcerzy, to należałoby też dodać: restauratora i rzeźnika. Data egzekucji jest historycznie bardzo istotna. Wydarzenie to miało miejsce jeszcze przed egzekucją w Wawrze. I na koniec kto dokonał tej egzekucji? Naziści?
                            Proponuję jako oficjalną nazwę - "Pomnik rozstrzelanych przez Niemców 11 listopada 1939 r. mieszkańców Zielonki".

Plakaty z Rotą Marii Konopnickiej nie były też jedynymi rozwieszonymi 11 listopada 1939 r. na terenie Zielonki.
                            • milyzorro Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 17.11.16, 21:34
                              "Pomnik pomordowanych ? Powinno być - Pomnik rozstrzelanych. Harcerzy i Mieszkańców Zielonki? "

Pomordowanych przez rozstrzelanie- ale nie o to chodzi.
                              Ja chcę tylko żeby w oficjalnych pismach i na stronach UM nie pisano Pomnik "ROTA"

"Plakaty z Rotą Marii Konopnickiej nie były też jedynymi rozwieszonymi 11 listopada 1939 r. na terenie Zielonki."

I prawdopodobnie nie był to główny powód przyjazdu Niemców do Zielonki.
                              Przyjechała żandarmeria wojskowa a nie gestapo.
                              Ale tego pewnie się już nie dowiemy , chyba że w archiwach niemieckich odnajdzie się raport który znając ich skrupulatność pewnie powstał.
                              • paweltadeusz1962 Re: Pomnik Pomordowanych Harcerzy 18.11.16, 11:25
                                Nazwa pomnika powinna być absolutnie jednoznaczna i nie budząca żadnych wątpliwości.
                                Kiedy śmierć została zadana przez rozstrzelanie lub powieszenie, nie powinno się też używać terminu szerszego, jakim jest "zamordowanie", bo w ten sposób pośrednio zafałszowujemy historię.
                                Dla łatwiejszego zrozumienia poniżej podaję kilka przykładów :
                                Pomnik Pomordowanych np. Pomnik Pomordowanych Żydów Europy w Berlinie.
                                Pomnik Poległych i Pomordowanych np. Pomnik Poległych i Pomordowanych na Wschodzie.
                                Pomnik Powieszonych np. Pomnik Dziesięciu Powieszonych w Markach. (Pomnik Dziesięciu Powieszonych Więźniów Pawiaka w Markach).
                                Pomnik Rozstrzelanych np. Pomnik Pamięci Rozstrzelanych Harcerzy w Gdyni.
                                Gdyby 11 listopada 1939 r. z mieszkańcami Zielonki została rozstrzelana znacznie liczniejsza grupa harcerzy z innych miejscowości, to nazwa - Pomnik rozstrzelanych Harcerzy i Mieszkańców Zielonki byłaby jak najbardziej właściwa.Wszyscy jednak rozstrzelani byli mieszkańcami Zielonki, a harcerze stanowili w tej grupie większość. Nie powinno się zatem mówić o Pomniku Rozstrzelanych 11 listopada 1939 r. Mieszkańców Zielonki, jako o pomniku harcerskim.
                                Nazwa - Pomnik "ROTA" w miejscu rozstrzelania, w żaden sposób nie daje się obronić.
                                Nazwa - "ROTA" - Pomnik Rozstrzelanych Harcerzy, na cmentarzu w Zielonce, jest do przyjęcia. Harcerski rajd "ROTA" oczywiście tak.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka