kaku25 23.01.17, 11:25 "Dobra zmiana" chce przyłączyć m.in. Ząbki do Warszawy. Tylko dlaczego nie chcą najpierw zapytać mieszkańców czy sobie tego życzą? wio.waw.pl/artykul/nieoficjalnie-czesc/113857 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszk-aniec Re: Część powiatu do Warszawy 24.01.17, 21:45 W końcu może komunikacja będzie i lepsze drogi i dorównamy do XXI wieku , a nie zacofani, zabrudzeni, bez perspektyw na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
baseciq Re: Część powiatu do Warszawy 31.01.17, 23:52 Bo ja wiem? Ja wiem, dla wielu mieszkańców kusząca jest perspektywa równych dróg, rozbudowanej komunikacji miejskiej, ba może nawet sieci ciepłowniczej z Kawęczyna, I strefy na pociągi (i na taksówki, pod warunkiem że złotówki nie zaprotestują), linii tramwajowej, 4 linii metra do Wołomina... No dobra, trochę się zagalopowałem. Ale za to stracimy całkowicie naszą lokalną tożsamość. Będziemy dzielnicą a nie niezależnym bytem. Poza tym na te cuda, jeżeli kiedykolwiek będziemy mogli się doczekać, to poczekamy kilka (jak nie kilkanaście) lat. Przy czym sądzę że przez parę pierwszych lat totalna stagnacja. Jakby to nie było kuszące uważam że nie, dziękuję. Nie w taki sposób, nie bez naszej zgody. Rozumiem rozrastanie się Warszawy, gmina po gminie, w sposób dość naturalny. Chociaż nie widać ku temu tendencji ani u nas ani w stolicy, to mogłoby się kiedyś zdarzyć i pewnie byłby to proces powolny i nie tak gwałtowny. Na teraz jest to decyzja polityczna, więc gwałtowna i nieprzemyślana. Odpowiedz Link Zgłoś
nika004 Re: Część powiatu do Warszawy 03.02.17, 13:32 Nie będziemy dzielnica tylko gminą......metropolia będzie składała się z dzielnic i gmin - a róznice są ogromne - proponuję doczytać.. Poseł P.Uściński chyba nawet na fb dokładnie te różnice wytłumaczył. Osobiście nie wiem czy będzie to dobre czy złe więc w tej kwestii nie wypowiadam się. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_prickstein Re: Część powiatu do Warszawy 06.02.17, 13:45 Czemu uważasz się za pozbawionego perspektyw na przyszłosć? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_prickstein Re: Część powiatu do Warszawy 01.02.17, 10:15 To jest jakiś chory żart. Naprawdę nawet nie wiem co napisać, tak bardzo jest to poroniony pomysł. Poselski pomysł. Czy posłowie to konsultowali z nami "obwarzankowcami"? Nie było takiego postulatu w czasie kampani... to jakaś kpina z ludzi. Ale macie co chcecie. Namawiam i apeluję: głosujcie na kandydatów ONR. Już za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
widka3 Re: Część powiatu do Warszawy 01.02.17, 11:28 Ok, tak z czystej ciekawości: co by taki ONR zaproponował w kwestiach lokalnych? Komunikacja, przedszkola, żłobki, szkoły. Konkretnie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_prickstein Re: Część powiatu do Warszawy 01.02.17, 13:07 ONR oferuje realizm, od dołu do góry. Żadnych obietnic. lokalnie: szkolnictwo - skoro odgórnie nasępuje degimnazjalizacja Polski, likwidujemy gimnazjum, nie tworzymy nowego obwodu szkolnego. W warunkach niżu demograficznego trzy istniejące szkoły podstawowe nie są wykorzystane w pełni. Nie mówimy o sytuacji z przed powstania trójki gdzie jedynka obsługiwała centralną i bankówkę, nauka była zmianowa, podstawówka 8-mio klasowa a odziały od ado g,h a wszystko w wyżu demograficznym lat 80tych. Trzy szkoły - wystarczą. Co z budynkiem? zastanowić się. Może ciche miasto "pod dębami" to wspaniały szyld by ściągnąć seniorów? Zostawić część sportowo widowiskową we władaniu OKISu, a część za holem przerobić na nowoczesny dom spokojnej starości w ładnej lokalizacji? Może uwolni się tym ruchem mieszkania w Warszawie i oszczędzi się na pomocy społecznej dla starych ludzi uwięzionych w trudnej architekturze wielkiej płyty, których nie stać na czynsz i zasila się ich dodatkowo socjalną kroplówką? A u nas? Obietnica zachowania i etatów (niepotrzebnych z punktu widzenia płatnika) i funkcji budynku. Drogo. Drogo. A my chcemy tanio, tanio. ONR proponuje odchudzanie Polski jako tworu administarcyjno-etatystycznego i zostawienie tych zaoszczędzonych pieniędzy w Twojej kieszeni, byś się bogadziła, lub inwestowała wg uznania. ONR nie obieca ci 500zł co miesiąc w kieszeni bo to oznacza -550zł co miesiąc mniej w kieszeni kogoś innego. Więc jak nie ściągniecie seniorów, to może częsć wykorzystać na żłobek? na przedszkole? Ale najpierw sprawdzić co się będzie opłacać i tobie i nam wszystkim jako wspólnocie samorządnej. Odpowiedz Link Zgłoś
baseciq Re: Część powiatu do Warszawy 01.02.17, 15:10 Trzy szkoły za dużo i są niewykorzystywane? Dlaczego w SP1 dzieci chodzą na popołudnie? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_prickstein Re: Część powiatu do Warszawy 01.02.17, 16:06 W SP1 dzieci chodziły na popołudnie gdy na bankówce nie było szkoły. Gdy było echo powojennego boomu demograficznego - rocznik 50 wydał na świat pokolenie rocznika 80 a teraz na popołudnie? Niech zgadnę... zorganizowano przedszkole w SP1? Nowe skrzydło przejęła rozrastająca się administracja naszej gminy? No nie uwierzę, że 15 tysięczna Zielonka 20 lat temu dawała rady na 2 szkoły a 17 tysięczna starzejąca się Zielonka potrzebuje czwartej podstawówki... Cóż. Albo wybierasz jak wybierasz i będziesz biedny i będziesz miał drogo, albo zachęcam wspierać ONR by państwo było tanie a ty bogaty. Odpowiedz Link Zgłoś