Dodaj do ulubionych

Parafia MBC jako przykład kryzyzu ogarniającego...

01.02.17, 10:57
polski Kościół.
Proboszcz Kazimierz Seta mógł zrobić coś dobrego: odremontować wnętrze kościoła (malowanie, uzupełnienie ubitych fragmentów tynku).
Parafianie zapłaciliby. I cieszyliby się z odnowionej świątyni.
Jednak proboszczowi udzielił się nowotwór trawiący Kościół, więc swymi działaniami postanowił lokalnie doganiać laicyzację zachodniej Europy.
Postanowił rozszerzyć remont o montaż sztukateryjnych ornamentów na łukach głównej nawy, dorobić "sztuczne" okna w prezbiterium, ..., ... (może ktoś się orientuje na bieżąco co jeszcze przybyło)?
Więc mamy koszty, duzo więcej kosztów, i niedziela w niedzielę nawoływanie w ogłoszeniach o hojność i szczodrość.
Parafianie zapłacą, bo zapłacą, może kredyt weźmie na to i spłaci po jakimś czasie z tacy i kolend, ale... jakim kosztem?
Czy zapisanie swojego nazwiska złotymi literkami w księdze parafialnej jako Kazimierz Odnowiciel (nie mylić z piastowskim władcą) będzie warte kilku dusz które zniesmaczone ciażącą fiskalizacją oddalą się od owczarni?
Czy Jezus mając już odpicowaną Bazylikę św. Piotra w Watykanie pragnie doklejenia sztukaterii w kościele w Zielonce?

Przepraszam, że zaatakowałem personalnie prb. Setę, ale wydaje się, że to jego decyzja a nie rady parafialnej, więc to on poniesie odpowiedzialność za kryzys w Kościele tutaj, u nas, w Zielonce.
Obserwuj wątek
    • nika004 Re: Parafia MBC jako przykład kryzyzu ogarniające 03.02.17, 13:34
      O rany.....jak ty mącisz człowieku na tym forum.....nie chcesz nie dawaj - są tacy co dadzą, kto nie chce ten nie da....czy naprawde wszedzie trzeba doszukiwac się zła...
      • michal_prickstein Re: Parafia MBC jako przykład kryzyzu ogarniające 06.02.17, 13:44
        Nie chcę to nie daję, inni chcą to dają, ale któż mi odpowie na pytanie, czy Jezus chce sztukaterii, czy proboszcz, czy parafianie?
        • piotrzielonka Re: Parafia MBC jako przykład kryzyzu ogarniające 03.03.17, 21:15
          Zapytaj Jezusa a nie nas.
          Ciekaw jestem jak wygląda grób twojej rodziny.
          Czy postawiony z pompą i przepychem(marmury te sprawy)
          Czy do wora i łopata,w końcu zmarłym wszystko jedno gdzie leżą.
          Jak ktoś mądrze stwierdził na tacę dawać nie musisz.W ten sposób wyrazisz swój sprzeciw.
          A opłatek możesz już kupić przez internet.
          Zamiast dać księdzu "po kolędzie"zawsze możesz się urwać z familią do kina albo na zakupy.
          Więc w czym problem?
          Nawet jako agnostyk zawsze możesz się nawrócić jak Jaruzelski czy Kiszczak prosząc o ostatnie namaszczenie.
          Są w Polsce księża którzy nawet takim nie odmawiają.
    • woj-31 Re: Parafia MBC jako przykład kryzyzu ogarniające 06.02.17, 12:15
      Rada parafialna jest, bo być musi. Nie znaczy to jednak, że takowa ma coś do powiedzenia. Może jedynie delikatnie coś zasugerować, a proboszcz i tak zrobi co zechce.
      Czy to dobrze, czy źle, to już czas pokaże.
      Mam tylko nadzieję, że ten "samodzielny" sposób zarządzania, nie doprowadzi do wojenki podobnej do tej, która była na tym forum przed wyborami. Nie chciałbym, by świątynia zamiast z Domem Bożym, była kojarzona z pychą i "monarchicznymi" zapędami.
      Proponuję zatem odmówić co jakiś czas dziesiątkę różańca w intencji ks. proboszcza i niech się tym zajmie Ten, który Go powołał.
      • nika004 Re: Parafia MBC jako przykład kryzyzu ogarniające 06.02.17, 14:06
        Amen.....Jest duzo kościołow z przepychem, są biedne male kościółki - nie ważne - kazdy ma być Domem Bożym. A zarządzjących nimi będzie kto inny osądzał.....nam pozostaje modlitwa :)
    • Gość: Monika Re: Parafia MBC jako przykład kryzyzu ogarniające IP: *.static.ip.netia.com.pl 03.07.19, 08:37
      Mam nadzieje że go wywalą, albo sam odejdzie. Ks. Stefaniuk był o niego lepszy. Seta wprowadza swoje rządze i wtrąca sie w nie swoje sprawy.
    • Gość: Parafianin Re: Parafia MBC jako przykład kryzyzu ogarniające IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.21, 21:34
      Zapytam z ciekawości , czy Pan ma coś do kościoła czy raczej ogólnie do "tenkraju"? Dlaczego pytam? Rozpoczęcie posta małą literą świadczy albo o braku szacunku do kościoła albo nie daj Boże również do Polski. Jak Pan wie od 2004r. jesteśmy w Unii więc droga wolna ,może Pan prostować banany lub szukać płetwy u ślimaka wg. zarządzeń Brukseli a nie rozporządzać czyimiś pieniędzmi.Jeżeli Panu brakuje na nowe auto to prosze ogłosić akcje zrzutka i ktoś Panu dołoży!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka