czaisak
22.02.17, 12:27
Proszę - nie wycinajcie drzew!!! Tyle się mówi o smogu, o ochronie środowiska, o pszczołach.... a tym czasem, dzięki nowym przepisom wycina się drzewa na potęgę. Opowiem Wam coś: Pochodzę z rodziny która już trzecie pokolenie mieszka w Zielonce. U sąsiadów, tuż przy naszej siatce, tuż przy granicy działek (lecz jednak nie po naszej stronie), rosły dwie lipy. Piękne, stare drzewa. Co wiosna kwitły i słychać było szum pszczół, które korzystały z jej dobrodziejstw - uwielbiałam ten szum, to bzyczenie. Sama też korzystałam, zbierając kwiaty, by zimowymi wieczorami parzyć rozgrzewające herbaty - doskonałe na przeziębienie, albo dodając do kąpieli - która relaksowała i uspokajała. To dobre drzewa - tyle nam dawały. W ich koronach ptaki miały gniazda - więc zawsze coś nam huczało, skrzeczało - czuło się bliskość natury. Chociaż lipy rosły tuż przy granicy działek, korzystałam z ich dobrodziejstw. Rosłam w ich cieniu. Były one częścią życia. Ja wiem, że jesienią spada mnóstwo kuleczek i tzw. nosków, że jest sporo liści (bo przecież to jest drzewo - to musi mieć liście) i że trzeba sprzątać, jeśli akurat wszystko to spada na podjazd.. Ale bez przesady, pół godziny zamiatania i sprawa załatwiona... Sąsiadka (sprawna emerytka, która cały dzień siedzi w domu) zawsze narzekała, że ma dosyć sprzątania (to tak jak by mieć pretensje do zimy, że pada śnieg i trzeba odśnieżyć podjazd), że te drzewa trzeba wyciąć.... i do tej pory udawało nam się wypraszać, żeby tego nie robiła, ze względu na naszą rodzinę i nasze dzieci, które korzystają z dobrodziejstw tych drzew - zasłanialiśmy się przepisami i drzewa rosły dalej, pięknie kwitły.. lecz przepisy zmieniono... dzisiaj sąsiadka wycięła obie lipy.... chodzi dumna po podjeździe, że pozbyła się problemu.... a my płaczemy, jak po stracie kogoś bardzo bliskiego, serce nam pęka, bo nie możemy zrobić nic... gdzie teraz polecą pszczoły, które tak licznie odwiedzały lipy.... ptaki.... kto da cień w upalne lato..? Proszę Was, zanim wytniecie drzewo, zastanówcie się.. Bo każda taka czynność to duża ingerencja w naturę... a my potem tylko narzekamy że smog, że środowisko zanieczyszczone.... Proszę, nie wycinajcie drzew.