Dodaj do ulubionych

Czy łatwo samodzielnie znaleźć pracę we Francji?

27.07.15, 12:41
Gdy podszkolę swoją mowę w języku francuskim chciałabym wyjechać na parę miesięcy do Francji. Czy nie korzystając z pomocy agencji, da się samodzielnie na miejscu gdzieś zaczepić, np w sklepie? Czy pracodawcom jak w Polsce wysyła się CV i wybierają sobie po zdjęciu...

Dziękuje za odpowiedz:)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • malko43 Re: Czy łatwo samodzielnie znaleźć pracę we Franc 29.07.15, 17:40
      Witaj,

Myślę, że zasadniczym problemem przy podjęciu pracy, poza oczywiście w miarę komunikatywną znajomością języka, jest numer ubezpieczenia (SS), ponieważ do sporządzenia umowy o pracę jest on wymagany. Owszem, mówię o rezydentach i nie wiem czy np honorowany jest nr ubezpieczenia polskiego do wykonywania np pracy sezonowej (nigdy nie pracowałem na takie umowy), natomiast we wszystkich znanych mi kontraktach o pracę, czasowych, stałych, zleceń, itd, zawsze wymagany jest nr SS. Chyba że zamierzasz pracować "na czarno" ale nie każdego pracodawcę na to stać w przypadku kontroli. Natomiast mam znajomych, którzy przyjechali do pracy we Francji, za pośrednictwem polskich firm i wówczas obowiązują takiego pracownika polskie przepisy i dokumenty.
      • raisa202 Re: Czy łatwo samodzielnie znaleźć pracę we Franc 30.07.15, 12:55
        Bez języka nawet nie widzę sensu wyjazdu, chodzi mi raczej i jego doszkolenie - kilku nauczycieli ćwiczyło język własnie w ten sposób. Polskich firm raczej nie biorę pod uwagę, gdyż zazwyczaj firmy wykorzystują pracowników albo oferują jakieś -haczyki-. Dziękuję za radę jednak, będę mieć na uwadze numer SS:)

Pozdrawiam
    • niewpolsce Re: Czy łatwo samodzielnie znaleźć pracę we Franc 07.08.15, 23:35
      jeśli szukasz pracy w branży budowlanej to zapraszam na: www.niewpolsce.pl/tag/praca-francja/ są też oferty pracy w winnicy
    • 1kloklo24 Re: Czy łatwo samodzielnie znaleźć pracę we Franc 15.08.15, 19:33
      Część:) ja tez poszukuje pracy na własną rękę we francji . Może pojechały byśmy razem zawsze to razniej.
      Pozdrawiam
      • raisa202 Re: Czy łatwo samodzielnie znaleźć pracę we Franc 20.08.15, 11:58
        Hej ja myślę o wyjeżdzie na przyszłe wakacje/wiosnę. Teraz jak kończy się sezon jest trochę za późno, a zresztą muszę popracować trochę jeszcze nad swobodną komunikacją. A w jakiej branży będziesz szukać?

Pozdrawiam
    • agne_s26 Re: Czy łatwo samodzielnie znaleźć pracę we Franc 28.08.15, 10:02
      Heeeeeeeeeeeej ! Ja pracowałam przy produkcji warzyw we Francji. Wydaje mi się, że lepiej poszukać pracy z Polski w danym miejscu. Co , jeśli jednak nie znajdziesz jej gdy pojedziesz? Mi pomogła agencja pracy MG solutions. A ogólnie Francję polecam, duże zarobki. powodzenia
      • raisa202 Re: Czy łatwo samodzielnie znaleźć pracę we Franc 03.09.15, 12:34
        Ciekawa opcja, ale ja bardziej myślałam np nad jakąś pokojówką, albo sklepem może.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka