Dodaj do ulubionych

gdzie po slubie po pozwolenie na prace?

23.09.07, 17:29
czy moze mi ktos podpowiedziec, moj prawie maz stale pracuje a ja
chcialabym sama juz zaczac kursowac po urzedach, nie wiem jak sie do
tego sama zabrac, po slubie gdzie trzeba sie zglosic po pozwolenie
na prace? a moze wystarczy tylko dac kopie slubu w kazdej agencji
pracy? jestem niecierpliwa, slub nasz wkrotce ale ja juz chcialabym
wiedziec co i jak. z gory dziekuje za podpowiedzi :-))
Obserwuj wątek
    • prevostiere Re: gdzie po slubie po pozwolenie na prace? 23.09.07, 20:16
      Aby moc legalnie pracowac we Francji, jako zona Francuza, powinnas
      miec "carte de séjour vie privée et familiale".
      Zalatwia sie to jak wszystkie karty pobytu na prefekturze (wieksze
      miasto) albo przez antene policji ( w mniejszym).
      Pozdrawiam
    • iiizabella Re: gdzie po slubie po pozwolenie na prace? 23.09.07, 20:29
      dzieki****
    • kasiawefrancji Re: gdzie po slubie po pozwolenie na prace? 24.09.07, 10:21
      ciekawe czy mozesz to sama zalatwic czy trzeba z mezem?
      • embeel Re: gdzie po slubie po pozwolenie na prace? 25.09.07, 15:40
        najpierw trzeba iść do prefektury, pod-prefektury czy innej anteny i umówić się
        na spotkanie. to możesz zrobić sama. dostaniesz listę dokumentów, które trzeba
        dostarczyć i konkretną datę i godzinę spotkania. na nim musi być twój mąż ze
        swoim dokumentem tożsamości, najlepiej CNI. będziecie obydwoje składać podpisy.
        w zamian otrzymasz tzw. 'recipisse' - coś w rodzaju polskiego 'przyrzeczenia o
        pozwolenie o pracę' - z tą różnicą, że to we Francji daje prawo do pracy.
        Po odbiór karty idziesz sama, po tym, jak otrzymasz wezwanie.
        • nantejka nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic do... 01.10.07, 22:00
          po slubie z francuzem nie potrzebujesz zadnego pozwolenia na
          pracowanie i nie trzeba isc na zadne spotkania do prefektury,
          normalnie sie ubiegasz o prace a jak juz masz to wystepujesz o tzw
          karte salaries.
          • embeel Re: nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic 01.10.07, 22:28
            kobieto, jak to nie trzeba? przeciez musi miec karte pobytu, legalny dowod jej
            przebywania w pieknym zabim kraju. na karcie bedzie napisane tak jak wspomnialam
            "toutes activites professionnelles" i pracodawce to zadowala. przeciez nie
            bedzie chodzic do pracodawcy i pokazywac swojej 'livret de famille'....litosci.
            • nantejka Re: nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic 02.10.07, 11:47
              bylam wczoraj w prefekturze i sie pytalam, pani powiedziala ze
              Polki, ktore maja mezow Francuzow nie potrzebuja niczego, aby zaczac
              pracowac, dopiero potem gdy maja kontrakt z pracodawca to musza
              zrobic carte salaries, sie wkurzylam, ze stalismy w kolejce poltorej
              godziny aby sie tego dowiedziec.
              • moniak13 Re: nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic 02.10.07, 13:39
                U mnie bylo podobnie, pani w prefekturze tez twierdzila ze nie
                potrzebna mi karta... Takim paniom mowimy stanowczo nie! i domagamy
                sie karty!
                • embeel Re: nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic 02.10.07, 16:50
                  no dobra, drąże dalej temat karty - czy Wy macie wogóle jakoś dokument od
                  francuskich władz? może wtedy nie trzeba nowej.

mojej koleżance tez powiedzieli, ze nic nie potrzebuje, a w momencie
                  zaangażowania jej do pracy, kiedy pracodawca wysłał do prefektury tzw. prośbę o
                  uwiarygodnienie (podobno jest coś takiego od połowy sierpnia) to prefektura się
                  obudziła, że przecież nie ma ona karty z wpisanym prawem do pracy...ach te
                  Żaby...osobiście wolę mieć swoją 'dziesięciolatkę' z czarno na białym wpisanym
                  "żabia żona, prawo do pracy". kropka. pozdrawiam i cierpliwości w kolejkach zyczę :)
                  MBL
                  • nantejka Re: nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic 03.10.07, 14:06
                    nie mam zadnego dokumentu i zaczynam byc wsciekla ze mnie bez
                    niczego odeslala ta urzedniczka.
                    • nantejka Re: nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic 03.10.07, 14:07
                      ale najpierw znajde prace, a dopiero potem bede sie wsciekac :)
                      • prevostiere Re: nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic 03.10.07, 21:43
                        Moja prefektura (Paris) bez najmniejszego problemu wydala mi carte
                        vie privée i familiale... A pracodawca nawet nie pomyslam, ze bez
                        specjalnego papierka to nie moge pracowac we Francji i zatrudnil
                        mnie bez najmniejszego klopotu... Chyba mam szczescie ?
                        • nantejka Re: nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic 04.10.07, 13:19
                          hihi chyba masz :) ciesze sie ze tak ci sie uklada, mam nadzieje ze
                          sie nie bede musiala prosic o jakies papierki, moze tez bede miala
                          szczescie, pozdrawiam*
                          • prevostiere Re: nieczego nie potrzeba ani nie musisz chodzic 04.10.07, 20:47
                            Mam nadzieje ze bedziesz miala podobne szczescie jak ja!
                            Powodzenia - Prevo
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka