Dodaj do ulubionych

zniknęło secesyjne ogrodzenie

10.03.11, 11:31
gdzie zniknęła część secesyjnego ogrodzenia kościoła WNMP przy ul. Kalinowskiego w Żarach ( tzw. czerwony kościół)????
mam nadzięję, że proboszcz oddał je do konserwacji.
a jeżeli planuje wymianę oryginalnego secesyjnego ogrodzenia (z ok. 1917 r.) na nowe badziewie, to na pewno pójdzie za to do piekła.
Obserwuj wątek
    • lizun9 Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 10.03.11, 12:05
      Oby ksiądz wierzył w piekło :)
      • szymuha Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 10.03.11, 18:06
        Księża zawsze idą do nieba za dobre i złe uczynki mają stałą wejściówkę :)
    • aniku_k Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 11.03.11, 08:23
      skandal. dziś już jest rozebrana podmurówka klinkierowa.
      coś mi się nie chce wierzyć, że parafia zleci przemurowanie podmurówki z oryginalnych kształtek i ponownie zamontuje kute secesyjne ogrodzenie.

• lizun9 Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 11.03.11, 10:03
        No ale podobno w ratuszu jest nowa ekipa z nowym stosunkiem do wszystkiego, wiec pewnie i do zabytków też. Niech się ten fachman od miejskiej konserwacji ogarnie i poćwiczy zwroty na okazję ekskomuniki..
        • aniku_k Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 11.03.11, 10:56
          obiekty sakralne nadal podlegają uzgodnieniom z wojewódzkim konserwatorem.
          • lizun9 Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 11.03.11, 12:02
            Osobą w LWKZ zajmującą się terenem żarskim jest pani Błażejewska. Jej wewnętrzny po wybraniu numeru do urzędu to 43. Zachęcam forumowiczów do zadawania pytań :)
            • aniku_k Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 11.03.11, 12:23
              p. Błażejewskiej dziś nie ma. jak z nią ostatnio rozmawiałam o tym ogrodzeniu to nie kojarzyła by takie pozwolenie wydawała.
              coś mi się wydaje, że to samowola budowlana.
              a nie przestrzeganie przepisów to GRZECH !
              • lizun9 Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 11.03.11, 13:28
                Wiem, dzwoniłem ;)
    • ekotroll Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 14.03.11, 22:53
      A co na to miejski konserwator zabytków Pani Anna Kubiak.
      • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 14.03.11, 23:05
        ekotroll napisał:

> A co na to miejski konserwator zabytków Pani Anna Kubiak.

Już dawno nim już nie jest:-( Rolę miejskiego specjalisty od radzenia sobie z zabytkami pełni pan Marek z Wymiarek.
    • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 14.03.11, 23:08
      No i sprawą zainteresowały się lokalne media. W ratuszu uspokajają, że ksiądz zamierza ogrodzenie konserwować a nie likwidować.
      • p.e.k.o Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 14.03.11, 23:22
        croolick napisał:

> No i sprawą zainteresowały się lokalne media.

Ot, "aferka".
        • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 14.03.11, 23:53
          p.e.k.o napisał:

> Ot, "aferka".

Przez 60 powojennych lat nie robiono "aferek" i... zniknęło tysiące zabytkowych obiektów małej architektury. W wolnej chwili przejdź się do MBP, poproś o Kubacha Die Kunstdenkmäler des Kreises Sorau und der Stadt Forst. Zobaczysz jakie piękne wrota, kołatki, kraty itp. bezpowrotnie zniknęły, bo nikt nie zrobił "aferki"...
      • ekotroll Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 14.03.11, 23:46
        A gdzie to jest w tych lokalnych mediach ?
        • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 14.03.11, 23:48
          ekotroll napisał:

> A gdzie to jest w tych lokalnych mediach ?

Możliwe, że będzie jutro w GL.
    • aniku_k Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 15.03.11, 19:41
      i okazało się, że jednak piekło.
      proboszcz jest tylko człowiekiem, kłamstewko przeszło mu gładziutko przez gardło.

fotoforum.gazeta.pl/photo/6/ra/fg/d0ge/aoYSEwbzaNj7yJxhrX.jpg
    • nika139 Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 18.03.11, 23:06
      Dzisiaj miała być kontrola konserwatora wojewódzkiego. Ktoś coś wie na temat wyników i czy ogrodzenie się "znalazło"?
      • father48 Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 16.02.12, 13:19
        nika139 napisała:

> Dzisiaj miała być kontrola konserwatora wojewódzkiego. Ktoś coś wie na temat wy
        > ników i czy ogrodzenie się "znalazło"?

Się "znalazło"? Wróciło na swoje miejsce.Żadna rewelacja renowacyjna,być może piaskowane,pomalowane na szaro (podkład ?).Problemem może być bezłaciate uzupełnienie elementów murowanych.W takim tempie,restauracja ogrodzenia być może zakończy się w najbliższej dziesięciolatce.
        • lizun9 Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 16.02.12, 17:53
          Pewnie chcieli zdążyć przed rocznicą :)
        • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 20.02.12, 10:45
          father48 napisał:

> Się "znalazło"? Wróciło na swoje miejsce.

O! Zawsze wierzyłem że wróci,choć wielu słabej wiary wątpili.

>Żadna rewelacja renowacyjna,być może p
          > iaskowane,pomalowane na szaro (podkład ?).

A to już skandal, miały być czyszczone szczotką drucianą i podkład różowy. :)

Problemem może być bezłaciate uzupełn
          > ienie elementów murowanych.W takim tempie,restauracja ogrodzenia być może zakoń
          > czy się w najbliższej dziesięciolatce.

Założę się że skończą w tym roku,pewnie skończyli by wcześniej, ale ta biurokracja no i społeczni opiekunowie zabytków.Ci co już nie jeden zabytek w Żarach uratowali od "zapomnienia".
          Ale mam propozycję dla tych od pięknego miasta czy coś tam,dam szczotki druciane i podkład różowy i zapraszam skoro wiosna do czyszczenia i malowania.Na pewno będzie szybciej.
          • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 20.02.12, 14:19
            dziadekzsld napisał:

> O! Zawsze wierzyłem że wróci,choć wielu słabej wiary wątpili.

Tia, a nie pomyślałeś, ta to właśnie słaba wiara sprawiła, że płot nie poszedł po ciuchu na złom, bo zrobił się wokół tego szum? Widziałeś, jak ten płot był demontowany? Widziałeś, jaką cegłę zakupiono na odbudowę płotu? Nic nie wskazywało to na pieczołowitą restaurację. A nawet jeśli, to sam byłem świadkiem ogromnych emocji księdza proboszcza wobec dziennikarza. Jeśli ksiądz dobrodziej zamierzał jedynie remontować płot, to skąd tak nerwowa reakcja? Nie można było spokojnie opowiedzieć o planach restauracji? Czemu ksiądz nie zwrócił się o dotację na ratowanie ogrodzenia w strefie ochrony konserwatorskiej a nawet nie raczył poinformować ani miejskiego, ani wojewódzkiego konserwatora? Jeśli zamierzał je odnowić zgodnie z zasadami sztuki, to miałby ogromne szanse na pozyskanie dodatkowych pieniędzy a tak...

> Ale mam propozycję dla tych od pięknego miasta czy coś tam,dam szczotki drucian
            > e i podkład różowy i zapraszam skoro wiosna do czyszczenia i malowania.Na pewn
            > o będzie szybciej.

Może zamiast dawać dobre rady, opowiadać wirtualnie o swej dobroczynności dasz czynem przykład?
            • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 20.02.12, 15:24
              croolick napisał:

> Tia, a nie pomyślałeś, ta to właśnie słaba wiara sprawiła, że płot nie poszedł
              > po ciuchu na złom,

Tak jak wszystkie zabytki architektury sakralnej. :)

> Może zamiast dawać dobre rady, opowiadać wirtualnie o swej dobroczynności dasz
              > czynem przykład?

Uważam,że proboszcz jest odpowiednim gwarantem przeprowadzenia remontów obiektów mu podległych.
              Co się tak szczotki drucianej przestraszyłeś ? Ja już się naszczotkowałem w życiu,teraz dam szansę tym co krytykują i chcą ładniejszego miasta.Do dzieła krzykacze, a inni was ocenią za wasze dzieła.
              • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 20.02.12, 20:52
                dziadekzsld napisał:

> Tak jak wszystkie zabytki architektury sakralnej. :)

Że co? Mało mamy przykładów dewastacji architektury sakralnej przez proboszczów? Wiesz, że np. całe zabytkowe wyposażenie w kościele w Jabłońcu zniknęło wcale nie w czasie wojny czy powojennego szabrownictwa a znaaaacznie później?

> Uważam,że proboszcz jest odpowiednim gwarantem przeprowadzenia remontów obiektó
                > w mu podległych.

Cóż, to jak to tego się zabrał na pewno nie daje gwarancji. Jeszcze raz zapytam, jak to możliwe, że zaczął remont zabytkowego ogrodzenia nie informując o tym odpowiednich władz?!

> Co się tak szczotki drucianej przestraszyłeś ?

No to jak to wreszcie jest? Najpierw mówisz, że proboszcz to gwarant solidnie wykonanej restauracji a potem mnie, zarozumialca wysyłasz, bym robotę mu rozwalił? Przecież ze mnie wg. ciebie taka miernota, że pewnie ze szczotką bym sobie na pewno nie poradził:-)

> Ja już się naszczotkowałem w życiu,

dwuznaczne:-)

> teraz dam szansę tym co krytykują i chcą ładniejszego miasta.Do dzieła krzyk
                > acze, a inni was ocenią za wasze dzieła.

Tak, ten "krzyk" to było właśnie działanie, dzięki któremu płot został zachowany. To jak to jest, że opowiadasz, że komuszków olewasz, ale prezentujesz myślenie rodem z PRL, gdzie każdą krytykę nazywano "krytykanctwem" a tych co krytykowali "krzykaczami"?
                • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 21.02.12, 11:01
                  croolick napisał:

> Że co? Mało mamy przykładów dewastacji architektury sakralnej przez proboszczów

Ja znam tylko przykłady właściwego dbania i przywrócenia do świetności wszystkich obiektów sakralnych w Żarach i okolicy własnie przez KK.

> Wiesz, że np. całe zabytkowe wyposażenie w kościele w Jabłońcu zniknęło wcale
                  > nie w czasie wojny czy powojennego szabrownictwa a znaaaacznie później?

Wiem,że szabrownicy w większości wywodzili się z Wielkopolski,a dewastatorzy z za Buga.
                  A czy o ten kościół ci chodzi ?
                  www.jasien.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=86&Itemid=91&lang=pl

> Cóż, to jak to tego się zabrał na pewno nie daje gwarancji. Jeszcze raz zapytam
                  > , jak to możliwe, że zaczął remont zabytkowego ogrodzenia nie informując o tym
                  > odpowiednich władz?!

Swego czasu byleś dumny z dzieła dokonanego na głazie w lesie miejskim:" Oczyściłem go troszkę, by napis stał się bardziej widoczny"

s8.photobucket.com/albums/a4/croolick/?action=view¤t=IMG_1408.jpg

Czy uzgadniałeś to z konserwatorem zabytków lub odpowiednimi władzami?

> Tak, ten "krzyk" to było właśnie działanie, dzięki któremu płot został zachowany.

Krzyczcie jeszcze głośniej może od tego krzyku ludzie się przestraszą i będą lepsi,mądrzejsi i w końcu was pokochają.

>To jak to jest, że opowiadasz, że komuszków olewasz, ale prezentujesz myślenie rodem z PRL, gdzie każdą krytykę nazywano "krytykanctwem" a tych co krytykow
                  > ali "krzykaczami"?

Ja komuszków nie olewam,ja komunistów znam i ty też ich powinieneś znać,choćby ze względu na wykonywany zawód.Ja ich po prostu "cenię" za dokonania.
                  Tak dzięki totalnej krytyce powstało nie jedno imperium czy dzieło sztuki.:)
                  • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 21.02.12, 22:25
                    dziadekzsld napisał:

> Ja znam tylko przykłady właściwego dbania i przywrócenia do świetności wszyst
                    > kich obiektów sakralnych w Żarach i okolicy własnie przez KK.

Doprawdy? Byłeś w kościele NSPJ? Widziałeś stan romańskich pozostałości? Co stało się w zwornikami w przedsionku? Owszem sporo zrobiono, ale też sporo zaniedbano.

> Wiem,że szabrownicy w większości wywodzili się z Wielkopolski,

To źle wiesz. Źródła wyraźnie mówią o nadaktywności szabrowniczej ludzi z Polski centralnej, mam dokumenty wyraźnie nakazujące szczególną kontrolą obejmować osoby z tego obszaru.

> a dewastatorzy zza Buga.

A to ciekawe. Masz jakieś dowody na to, czy po prostu jakieś własne uprzedzenia?

> A czy o ten kościół ci chodzi ?
                    > www.jasien.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=86&Itemid=91&lang=pl

Tak ten. Natomiast przedwojenne płyty nagrobne przykościelnego cmentarza znajdziesz dziś w cembrowinach szamb mieszkańców wsi.

> Swego czasu byleś dumny z dzieła dokonanego na głazie w lesie miejskim:" Oczyśc
                    > iłem go troszkę, by napis stał się bardziej widoczny"
                    > Czy uzgadniałeś to z konserwatorem zabytków lub odpowiednimi władzami?

Co ma piernik do wiatraka poza osobistym atakiem? Głaz nie jest w rejestrze zabytków!
                    • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 22.02.12, 22:54
                      croolick napisał:

> Natomiast przedwojenne płyty nagrobne przykościelnego cmentarza znajd
                      > ziesz dziś w cembrowinach szamb mieszkańców wsi.

Tak to jest bardzo ciekawy temat dla prawników,etyków, historyków i socjologów.
                      Bliscy ci są sowieccy żołdacy,a groby ludzi żyjących tu na tej ziemi prawie tysiąc lat nie zasługują na szacunek.A sprawcy zbezczeszczenia tych grobów na sprawiedliwe osadzenie.

> Głaz nie jest w rejestrze zabytków!

Płot tak ? A taki tam kamień przy drodze, co tam ktoś nabazgrał parę lat temu już nie.
                      • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 23.02.12, 22:07
                        dziadekzsld napisał:

> Bliscy ci są sowieccy żołdacy,

"żołdacy"? Znaczy się czym różni się szeregowy ACz z syberyjskiej wioski od innego człowieka, że wyzywasz go od żołdaków?

> a groby ludzi żyjących tu na tej ziemi prawie tysiąc lat nie zasługują na szacunek.

??? Kto tak uważa? Ty?

> A sprawcy zbezczeszczenia tych grobów na sprawiedliwe osadzenie.

Ludzie dostali od kogoś bierne przyzwolenie na dewastację.

> Płot tak ?

Tak! Jest w strefie ochrony architektonicznej. Obiekt nie musi być w rejestrze zabytków by podlegał ochronie prawnej.
                        • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 24.02.12, 12:50
                          croolick napisał:

> "żołdacy"? Znaczy się czym różni się szeregowy ACz z syberyjskiej wioski od inn
                          > ego człowieka, że wyzywasz go od żołdaków?

Epitet żołdak w mojej wypowiedzi dotyczy tych żołnierzy A.Cz.którzy dopuszczali się czynów niezgodnych z honorem żołnierskim !
                          Hitler,Stalin osobiście nie mordowali,a są nazywani mordercami,nie dziwi to ciebie jako historyka ?

> Tak! Jest w strefie ochrony architektonicznej. Obiekt nie musi być w rejestrze
                          > zabytków by podlegał ochronie prawnej.
                          A co z tym kamieniem i innymi pamiątkami historycznymi,które nie leżą w strefie ochrony architektonicznej ?
                          • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 24.02.12, 21:38
                            dziadekzsld napisał:

> Epitet żołdak w mojej wypowiedzi dotyczy tych żołnierzy A.Cz.którzy dopuszczali
                            > się czynów niezgodnych z honorem żołnierskim !

Czyli nie urazi cię termin "polscy żołdacy"? Wszak trudno zaprzeczyć, że byli także polscy żołnierze, którzy "dopuszczali się czynów niezgodnych z honorem żołnierskim"...

> Hitler,Stalin osobiście nie mordowali,a są nazywani mordercami,nie dziwi to ci
                            > ebie jako historyka ?

Nie nie dziwi mnie, tak samo jak nie dziwi mnie, że nie każdy żołnierz to morderca i zbrodniarz.

> A co z tym kamieniem i innymi pamiątkami historycznymi,które nie leżą w strefie
                            > ochrony architektonicznej ?

Bywają niszczone. Wróć do tematu, jeśli masz coś merytorycznego do dodania, jeśli nie, to nie ma sensu tworzyć takich dygresji.
                            • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 24.02.12, 21:50
                              croolick napisał:

> Bywają niszczone.

Poprzez "nieprawomocna" konserwację ?

Wróć do tematu, jeśli masz coś merytorycznego do dodania, jeś
                              > li nie, to nie ma sensu tworzyć takich dygresji.

Masz rację proboszcz to źle,jak ktoś inny "kamień" to dobrze.
                              • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 25.02.12, 00:10
                                dziadekzsld napisał:

> Poprzez "nieprawomocna" konserwację ?

Nie, poprzez zwyczajne niszczenie. Jakbyś się napinał insynuacja ci nie wyjdzie.

> Masz rację proboszcz to źle,jak ktoś inny "kamień" to dobrze.

Ty dalej brniesz w śmieszność. NO TO JESZCZE RAZ: Proboszcz MIAŁ OBOWIĄZEK zgłosić remont służbom konserwatorskim a tego nie zrobił, ponadto powinien wykonać go zgodnie z zasadami sztuki a dokonany niemal po roku remont daleki jest od ideału.
                                Głaz nie znajduje się w strefie ochrony architektonicznej, nie jest też w rejestrze zabytków. Znajduje się na terenie Nadleśnictwa Lipinki Łużyckie i do nich należy. Jak chcesz możesz napisać donos na mnie i forowicza, który farbą poprawił napis do Nadleśniczego. Możesz też zainteresować sprawą lokalne media. Czekam niecierpliwie na stosowny artykuł, gdzie napiętnujesz nasze postępowanie.
                                • p.e.k.o Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 25.02.12, 21:11
                                  croolick napisał:

> Ty dalej brniesz w śmieszność. NO TO JESZCZE RAZ: Proboszcz MIAŁ OBOWIĄZEK zgło
                                  > sić remont służbom konserwatorskim a tego nie zrobił, ponadto powinien wykonać
                                  > go zgodnie z zasadami sztuki a dokonany niemal po roku remont daleki jest od ideału.

Temat mnie zainteresował. Powiedz proszę, z czego (jakich przepisów) wynika obowiązek zgłoszenia remontu płotu? Jakimi kategoriami mierzymy jakość prac przeprowadzonych "daleko od ideału"?
                                  • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 26.02.12, 21:54
                                    p.e.k.o napisał:

> Powiedz proszę, z czego (jakich przepisów) wynika obo
                                    > wiązek zgłoszenia remontu płotu?

To zostało już co najmniej dwukrotnie napisane - wynika z faktu pozostawiania płotu w strefie ochrony architektonicznej. Które części miasta się w niej znajdują? Znajdziesz to w Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego. Sprawa postępowania z obiektami w strefie ochrony jest ujęta w ustawie o ochronie zabytków.

> Jakimi kategoriami mierzymy jakość prac przeprowadzonych "daleko od ideału"?

Znowu kłania się ustawa o ochronie zabytków - poczytaj, ja za ciebie nie będę.
                                    • p.e.k.o Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 27.02.12, 22:37
                                      croolick napisał:

> To zostało już co najmniej dwukrotnie napisane - wynika z faktu pozostawiania płotu w
                                      > strefie ochrony architektonicznej.

Ustawa o ochronie zabytków nie definiuje pojęcia "strefy ochrony architektonicznej".

Gdzie mogę sprawdzić, czy płot przy kościele jest zabytkiem?

> Znowu kłania się ustawa o ochronie zabytków - poczytaj, ja za ciebie nie będę.

Poczytałem. Ustawa nie definiuje pojęcia "ideału".
                                      • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 27.02.12, 22:41
                                        p.e.k.o napisał:

> Ustawa o ochronie zabytków nie definiuje pojęcia "strefy ochrony architektonicz
                                        > nej".

Bo jak łatwo się domyślić, ujmują ją przepisy o planowaniu przestrzennym:-)

> Gdzie mogę sprawdzić, czy płot przy kościele jest zabytkiem?

Tam, gdzie ci już mówiłem - w Studium. Płot sam w sobie nie jest zabytkiem, ale podlega ochronie.

> Poczytałem. Ustawa nie definiuje pojęcia "ideału".

A rozumiesz różnicę między językiem prawniczym a literackim?
                                        • p.e.k.o Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 27.02.12, 23:20
                                          croolick napisał:

> Bo jak łatwo się domyślić, ujmują ją przepisy o planowaniu przestrzennym:-)

To po cholerę odsyłasz do ustawy?

> Tam, gdzie ci już mówiłem - w Studium. Płot sam w sobie nie jest zabytkiem, ale
                                          > podlega ochronie.

Jakiej ochronie?

> A rozumiesz różnicę między językiem prawniczym a literackim?

To z Ciebie literat jest? Widzę różnicę między językiem konkretnym, a takim sobie.
                                          • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 27.02.12, 23:31
                                            p.e.k.o napisał:

> To po cholerę odsyłasz do ustawy?

Bo nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz spraw podstawowych.

> Jakiej ochronie?

Prawnej. Długo możesz tak strugać?

> To z Ciebie literat jest? Widzę różnicę między językiem konkretnym, a takim sob
                                            > ie.

Wyraziłem się konkretnie, daruj sobie kolejne osobiste wycieczki.
                                            • p.e.k.o Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 27.02.12, 23:39
                                              croolick napisał:

> Bo nie rozumiesz, albo udajesz, że nie rozumiesz spraw podstawowych.

Oświeć mnie proszę. Chciałbym się czegoś dowiedzieć o tych sprawach, a Ty sprawiasz wrażenie zorientowanego.

> Prawnej. Długo możesz tak strugać?

Podaj konkretny przepis prawa, chętnie go poznam.

> Wyraziłem się konkretnie, daruj sobie kolejne osobiste wycieczki.

Dalekie od ideału w rozumieniu przepisów nie ma nic wspólnego z konkretami. Jesteś w stanie napisać coś konkretnego w tej sprawie?
                                              • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 27.02.12, 23:58
                                                Jeśli nie potrafisz znaleźć informacji to ja nic nie poradzę, nie będę twoim korepetytorem. Wszystko co najważniejsze powiedziałem i każdy, kto ma choć trochę oleju w głowie już dawno pojął w czym rzecz. Nie zamierzam brnąć w kolejną gierkę, której celem jest rozmycie wątku w toku mniej lub bardziej zawoalowanych insynuacji. A teraz możesz sobie pisać, że niby ja czegoś nie potrafię wyjaśnić, choć wyjaśniłem najklarowniej jak można w czym rzecz kilka postów wcześniej.
                                                • p.e.k.o Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 28.02.12, 07:42
                                                  croolick napisał:

> Wszystko co najważniejsze powiedziałem i każdy, kto ma choć trochę oleju w głowie już
                                                  > dawno pojął w czym rzecz.

Drodzy forumowicze, czy ktoś może mi wyjaśnić, w czym rzecz?

> A teraz możesz sobie pisać, że niby ja czegoś nie potrafię wyjaśnić,
                                                  > choć wyjaśniłem najklarowniej jak można w czym rzecz kilka postów wcześniej.

Nie potrafisz tego wyjaśnić.
                                                  • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 28.02.12, 11:07

> Drodzy forumowicze, czy ktoś może mi wyjaśnić, w czym rzecz?

Niektórzy forumowicze stosuję specyficzną formę argumentacji biorąc wszystko na własną logikę,która nie wiele ma wspólnego z aktualną wiedzą prawniczą i ekonomiczną.
                                                    A co do tego wątku to jest bardzo prosty:jak proboszcz dba i remontuje ogrodzenie bez uzgodnienia z żarskimi specjalistami od upiększania to źle,jak specjalista z tego kółka samozwańczo upiększa 100 letni pomnik to jest dobrze,bo dba.:)

• croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 28.02.12, 20:31
                                                    I znowu bezczelnie insynuujesz. Proboszcz nie zgłaszając remontu ogrodzenia i nie uzgadniając jego zakresu działał nie do końca zgodnie z prawem (poprawił się, gdy o sprawie zrobiło się głośno), natomiast powiedz, jaki przepis prawa ja złamałem?!
                                                  • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 29.02.12, 12:24
                                                    >Proboszcz nie zgłaszając remontu ogrodzenia i n
                                                    > ie uzgadniając jego zakresu działał nie do końca zgodnie z prawem

Nie do końca ?
                                                    Czyli z początku było wszystko legalnie,w którym momencie przestało to być legalne i jaki art. ustawy został naruszony.Ale konkretnie,nie insynuuj.

> natomiast powiedz, jaki przepis prawa ja z
                                                    > łamałem?!

A powiem: chociażby art 222 § 2 KC
                                                  • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 29.02.12, 18:41
                                                    dziadekzsld napisał:

> Czyli z początku było wszystko legalnie,

Tak, tak twórz nową rzeczywistość: "z początku było wszystko legalnie" - Goebbels mówił, że kłamstwo powtarzane po wielokroć staje się prawdą.

> A powiem: chociażby art 222 § 2 KC

:-))) Czekam, aż zaczniesz naciskać na Nadleśnictwo by wytoczyło mi powództwo z tego artykułu. Jak daleko potrafisz się skompromitować anonimie?
                                                  • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 01.03.12, 12:16
                                                    croolick napisał:

> Tak, tak twórz nową rzeczywistość: "z początku było wszystko legalnie" - Goebbe
                                                    > ls mówił, że kłamstwo powtarzane po wielokroć staje się prawdą.

...a prawda negowana wielokrotnie staje się niewiarygodna?

Czekam, aż zaczniesz naciskać na Nadleśnictwo by wytoczyło mi powództwo z
                                                    > tego artykułu.

Nie sugeruję pozwu przeciw tobie,ani nie biegnę do mediów,że źle się dzieje w naszej wsi.
                                                    Chciałeś podstawę prawną to masz,a na proboszcza to jakoś nie potrafisz podać tylko ogólnikami się posługujesz.

>Jak daleko potrafisz się skompromitować anonimie?

W twoich oczach wszyscy co mają zdanie inne niż ty są skompromitowani.
                                                    Jaki anonimie,przecież już wiesz kto ja jestem,tylko nie powiesz.:)
                                                  • croolick Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 01.03.12, 19:30
                                                    dziadekzsld napisał:

> ...a prawda negowana wielokrotnie staje się niewiarygodna?

A ty dalej brniesz... Jaką "prawdę" neguję?!

> Nie sugeruję pozwu przeciw tobie,ani nie biegnę do mediów,że źle się dzieje w
                                                    > naszej wsi.

A czemu? Skoro uważasz, że źle się stało trzeba było działać i spełnić swój obywatelski obowiązek.

> Chciałeś podstawę prawną to masz,

Jak podstawa? Od czapy wziąłeś sobie artykuł i to ma być podstawa? :-)

> a na proboszcza to jakoś nie potrafisz podać tylko ogólnikami się posługujesz.

Tralala kolejne kłamstwo, że nie sypię paragrafami, to ma być "ogólnik"? Skoro mam za ciebie odrobić zadanie domowe, to sprawdź sobie w Ustawie z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami - na początek art 3 par 15, art 5, art 4 a następnie art 7 by dowiedzieć jakie są formy ochrony zabytków a później art 18 i 19, by zrozumieć zapisy Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego a następnie art 31 i art 36 i wtedy stanie się może w końcu dla ciebie jasne, że proboszcz złamał nakaz ustawowy!

> Jaki anonimie,przecież już wiesz kto ja jestem,tylko nie powiesz.:)

Wolałbym byś miał tyle cywilnej odwagi byś sam się wszystkim forowiczom przedstawił - ujawniłem kim jest p.e.k.o. do dziś ma żal z tego powodu...
                                                  • dziadekzsld Re: zniknęło secesyjne ogrodzenie 01.03.12, 23:27
                                                    croolick napisał:

> Tralala kolejne kłamstwo, że nie sypię paragrafami, to ma być "ogólnik"? Sko
                                                    > ro mam za ciebie odrobić zadanie domowe, to sprawdź sobie w Ustawie z dnia 23 l
                                                    > ipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami - na początek art 3 par
                                                    > 15, art 5, art 4 a następnie art 7 by dowiedzieć jakie są formy ochrony zabytk
                                                    > ów a później art 18 i 19, by zrozumieć zapisy Studium Uwarunkowań i Kierunków Z
                                                    > agospodarowania Przestrzennego a następnie art 31 i art 36 i wtedy stanie się m
                                                    > oże w końcu dla ciebie jasne, że proboszcz złamał nakaz ustawowy!

I nic z tego nie wynika,nikogo ukarać nie można czy wyegzekwować zmiany zachowania.

> > Jaki anonimie,przecież już wiesz kto ja jestem,tylko nie powiesz.:)
                                                    >
                                                    > Wolałbym byś miał tyle cywilnej odwagi byś sam się wszystkim forowiczom przedst
                                                    > awił - ujawniłem kim jest p.e.k.o. do dziś ma żal z tego powodu...

Ja już ci pisałem nie będę miał pretensji,stary wal śmiaałooo.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka