Dodaj do ulubionych

Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańsza?

11.01.13, 23:46
Dzisiaj w Polsce wszyscy myślą jak to zrobić. Mowa oczywiście o mieszkańcach. Władza jakoś nie pali się do obniżenia podatków lokalnych związanych z segregacją i wprowadzeniem ustawy śmieciowej. O radnych nie wspomnę.
Oczywiście rozwiązanie jest nie tylko dla Żar. Dla każdej gminy.
Polecam:
www.youtube.com/watch?v=CzuqxXRaXYo
Obserwuj wątek
    • bimberstein1 Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 12.01.13, 00:22
      Polecam jeszcze Stowarzyszenie Ekon w Warszawie, które "pali" się do wprowadzenia franczyzy na Żary w związku z selektywną zbiórka odpadów. Warto wejść i poczytać o EKON. A że szefowa już od dłuższego czasu mnie przekonuje o wprowadzeniu systemu na Żary, to niestety jakoś nie przekłada się na zainteresowanie naszych radnych, które uznam za "mierne"
      • drugieoko.1 Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 12.01.13, 04:19
        bimberstein1 napisał:

> Polecam jeszcze Stowarzyszenie Ekon w Warszawie, które "pali" się do wprowadzen
        > ia franczyzy na Żary w związku z selektywną zbiórka odpadów. Warto wejść i poc
        > zytać o EKON. A że szefowa już od dłuższego czasu mnie przekonuje o wprowadzeni
        > u systemu na Żary, to niestety jakoś nie przekłada się na zainteresowanie naszy
        > ch radnych, które uznam za "mierne"
        Kim , zes pan jest panie Bimberstein ? Wszedzie pana pelno na tym Forum .
        • croolick Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 12.01.13, 10:17
          Zdaje się, że odpowiedź jest w promowanym wideo.
          • lizun9 Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 12.01.13, 11:31
            Taaa Janusz Sulczewski, Jolanta Niebylska..
            Ja tam się Joli nie dziwię że się martwi miejscami pracy w Żarach, wszak sama od dłuższego czasu pewnie roboty nie ma. Jak tam pani Jolu pieniądze dla mnie? Po przeszło dziesięciu latach chyba sporo odsetek się uzbierało? :)
            • ekoobywatel Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiwać 12.01.13, 14:28
              Jest sposób aby odzyskując śmieci do recyklingu mniej płacić za odpady - ale niemal żadnej rady gminy i grupy trzymającej władzę nie interesuje to aby było tanio i dobrze - patrzeć tutaj i słuchać co mówi minister środowiska - tutaj... Może być tak patrz - a nie tak jak teraz - patrz
              • lizun9 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 14:53
                A co to w ogóle za durnowate hasła? Sortownia odpadów w mieście była i się zmyła, bo Wacław Odnowiciel uznał umowę za krzywdzącą.
                Teraz znów "grupa obywateli, która chce coś zrobić dla miasta" chce wejść tylnymi dzwiami i robić to samo, udając ze ma odkrywczy pomysł. Ja proponuję zebyscie założyli firmę, kupili instalację, zatrudnili ludzi, choćby i niepełnosprawnych ...i wygrali przetarg.
                • bimberstein1 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 17:00
                  Oczywiście propozycję modelu trzeba oglądać i czytać ze zrozumieniem. Uczą tego już w podstawówce. System jak doczytałem zakłada właśnie utworzenie w przedsiębiorstwie społecznym min. 50 miejsc pracy, przy czym nie zmniejszy się ilość dotychczas zatrudnionych np. w Pekomie. System spowoduje, że wszyscy będziemy zadowoleni, choćby z faktu: Po pierwsze nie podnoszenia podatków śmieciowych. Po drugie, nie musimy wynosić odpadów na śmietnik, zabiorą nam to spod drzwi. I to nie raz w tygodniu, ale przynajmniej 2 razy o określonej godzinie. System jest po to, by było tańsze, a mieszkańcy w ramach płaconego podatku przyczyniają się do tworzenia społecznych miejsc pracy. Przedsiębiorstwo społeczne spowoduje choćby zmniejszenie z naszych podatków utrzymania najuboższych mieszkańców korzystających z zasiłków MOPS. I wiele jeszcze innych zalet. zapraszam na spotkanie, by zrozumieć o czym tu piszę. Pozdrawiam
                  • lizun9 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 17:09
                    Wiesz, może pisz ze zrozumieniem :) Zapytam krótko i poproszę o odpowiedz jak dla 5latka. Gdzie są pieniądze? Skoro Pekom ma dalej dzialać jak dzialał, skoro podatek ma być mniejszy, skoro ludzie mają pracować i jak domyslam się, zarabiać więcej niż im MOPS daje - a daje 100 na węgiel i bon na obiad. Że opłaty marszałkowskie będą mniejsze? O ile? Że odzyskacie surowce wtórne? A komu je sprzedacie? Gdzie zaplecze, gdzie biuro, kto za to zapłaci?
                    • bimberstein1 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 17:20
                      To proste. Płacimy wszyscy. ale najpierw zadaj pytanie dlaczego właśnie tyle? A, któż to wie. Przecież nikt tego nie szacował. Po wprowadzeniu systemu na wysypisko trafi przynajmniej o 45% mniej odpadów. Kto to zabierze? Oczywiście sortowania Pekomu, ale niekoniecznie. Dlaczego? Bo śmieci nie wyjadą na ulicę - do śmietników. nawet nie musisz ich wynosić. Gmina staje się właścicielem śmieci, gdy znajdą się w pojemnikach. A jeśli nie znajdą się w tych pojemnikach? Sprzedaż odpadów zostaw przedsiębiorstwu społecznemu. Zapewniam, że wiedzą co z tym zrobić. przy narzuconej stawce przez miasto na podatek śmieciowy- koszt utrzymania to ok. 15% zebranego podatku. Pozostała kwota będzie skierowana na działania firmy komunalnej. Ale ich koszty w związku z wprowadzeniem systemu znacznie zmaleją. Już niedługo zaproszę mieszkańców na spotkanie w tej sprawie. Myślę, że wówczas uda się wyjaśnić wszystkie wątpliwości. Pozdrawiam. I bez urazy.
                      • lizun9 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 17:22
                        Bez urazy, ale nie odpowiedziałeś na pytanie :)
                        • bimberstein1 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 17:28
                          Myślę, że to forum nie jest dobrym miejscem do omawiania szczegółów. Jeśli temat interesuje, zapraszam na spotkanie " w cztery oczy". Z Rzeszowa wracam w czwartek. Pozdrawiam
                          • lizun9 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 17:43
                            To wdepnij po drode do Warszawy :) Przeklikałem cierpliwie cały ten pokaz slajdów i wychodzi mi na to, ze ktoś chce zatrudnić do niepotrzebnej pracy ludzi, którzy beda wiecznie dotowani i beda garbem, albo zródłem zysku dla przedsiębiorstw komercyjnych, które wygrały przetarg na obsługe smieciową. Juz kompletnym debilizmem jest chodzenie i odbieranie smieci od drzwi - tak jakby się komus chciało magazynowac odpady w domu w oczekiwaniu na pracownika spółdzielni socjalnej, który je odbierze do samochodu...To kompletny bezsens, do tego wcale nie gwarantujący zmniejszenia ciężarów podatkowych. Gmina ma dowolność w ich ustalaniu i wcale nie musi iść ludziom na rękę pisząc swoją uchwałę w tym temacie.
                            Poza tym wg mnie kluczowym problemem nie jest segregacja ale ponowne wykorzystanie odzyskanych odpadów. Musza się znaleśc podmioty, które je wykorzystają w swojej produkcji - i tu jest pies pogrzebany. Segregowanie, by sobie segregować i by paru biedaków miało zajęcie z pieniedzy podatników tak naprawdę niewiele wnosi do prawdziwej ekonomii..
                            • bimberstein1 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 19:06
                              Miałem nie odpowiadać. Ale skoro jesteś w Warszawie, to właśnie m.in. tam wprowadzono już ten system

www.youtube.com/watch?v=iqet953hxHs
                              Pracuje w nim codziennie 450 osób niepełnosprawnych.
                              Myślę, że nie mi, ale tym ludziom powiedz, że to bezsens. Mnie nie trzeba przekonywać, ja wiem, że jest po prostu dobry i samowystarczalny w sensie ekonomicznym.
                              Nikt do tego nie dokłada, jeśli o to chodzi.
                              A system zalicza się nie do ekonomii, lecz do ekonomii społecznej. Zachęcam do poczytania na ten temat.
                              Pozdrawiam

• lizun9 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 19:35
                                Tak? I jaki procent miasta obsługuje ten EKON? Bo u mnie go nie ma :)
                                System jest samowystarczalny? A kto tu pisał o Programie Kapitał Ludzki, kto wklejał slajdy Niebylskiej gdzie jak byk stoi, że spółdzielnie socjalne byłyby dotowane przez UP ?
                                Nie twierdzę, że sortowanie śmieci i odzysk materiałów to bezsens, ale nie rozumiem dlaczego nie można tego robić w ramach jednej firmy PEKOM czy jakiejkolwiek innej obsługującej temat śmieciowy? Dlaczego zachowań prospołecznych, proekologicznych nie można wdrożyć w spółce miejskiej? :)
                                • bimberstein1 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 19:57
                                  Dotacja jest jednorazowa i dotyczy założenia przedsiębiorstwa społecznego przez ludzi, którzy tej pracy na dziś nie mają. dalej przedsiębiorstwo społeczne utrzymuje się samo. Odnośnie Warszawy ekon działa na Sadybie i Stegnach.
                                  Pozdrawiam
                                  • lizun9 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 20:10
                                    Nie, no skoro w slajdach jest mowa o refundowaniu ZUS to znaczy, że dotacja obejmuje określony okres czasu. Była też zdaje się mowa o udziale w podatku śmieciowym. Ile tego było? 15 procent?
                                    Ja jako sfrustrowany obywatel, tej durnej, nieefektywnej Polski boję się, że nałożony podatek od smieci nie będzie miał jakiegokolwiek przełożenia na rzeczywisty koszt odbioru odpadów od konkretnej rodziny.
                                    Jako były pracownik Niebylskiej wiem, że ona się nie sprawdzi jako pomysłodawczyni i szefowa takiego czy innego podmiotu. Po prostu, brak talentów, brak zapału do cięzkiej pracy i nawyk pasożytowania na każdym, kto się nawinie.
                                    Dlatego jestem sceptyczny ;)
                                    • bimberstein1 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 12.01.13, 20:27
                                      refundacja ZUS jest dotacją rozłożoną w czasie (Fundusz Pracy). takie obowiązują przepisy. 15% to podanie jedynie wartości całego systemu, a nie źródła jego finansowania. Co do byłej Pana pracodawczyni - nie wypowiadam się. Nie to jest tu ważne. Pozdrawiam.
                                      • lizun9 Re: Jest sposób aby mniej płacić i dużo odzyskiw 13.01.13, 13:22
                                        Nie no jak? Pół nocy zajęło Ci promowanie prezentacji na YT w którym jak byk jest napisane, ze poprzez podatek smieciowy można stworzyć nowe miejsca pracy..
                                        Sam w jednym ze swoich postów napisałeś:
                                        "przy narzuconej stawce przez miasto na podatek śmieciowy- koszt utrzymania to ok. 15% zebranego podatku. Pozostała kwota będzie skierowana na działania firmy komunalnej
                                        To i tak wróżenie z fusów, bo jeszcze nie wiadomo, jakie będą wpływy z podatku smieciowego w Żarach, wiec liczenie, ze to bedzie 15, 20 procent nie trzyma się kupy..
                                        Co do mojej pracodawczyni, myślę, że to kto jest inicjatorem ma istotne znaczenie dla powodzenia przedsięwzięcia. Ktoś musi nawiązywać relacje biznesowe, ktoś musi panować nad całością, ktos musi tymi ludzmi zarządzać. Nie każdy umie, nie każdy się na szefa nadaje. Ci co sie nie nadają zazwyczaj kończa na aucie, jak ta pani od wielu wielu lat...
          • bimberstein1 Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 12.01.13, 16:53
            Zapewniam, że jestem mężczyzną. Załączone wideo z youtuba, to tylko przykład dla Żar. A, że systemem zajęła się mieszkanka Żar - tym bardziej jest budujące. A tak swoja drogą, pozdrawiam autorkę modelu.
          • drugieoko.1 Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 13.01.13, 03:33
            croolick napisał:

> Zdaje się, że odpowiedź jest w promowanym wideo.
            croolick niech przestanie udawac Krolika . Nickname bimberstein wraz z oferowanym do ogladania video wystepuje jeszcze w 5 (pieciu) innych tematach na tym Forum . Tematy te nie maja nic wspolnego z ekologia oraz zbieraniem i sortowaniem smieci . Moje pytanie jest wiec czysto retoryczne . Dlaczego pana Bimberstein jest tak pelno na Forum ? I ile idzie do kieszeni croolicka za promocje tego video ? Chyba , ze jest to darmowa reklama , a taka nie powinna miec miejsca na tym Forum .
        • bimberstein1 Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 06.02.19, 23:58
          Minęło 5 lat i znowu jestem. Powróciłem z zagranicy. Żyję i postaram się coś niecoś napisać o bieżącej sytuacji w Żarach.
      • ekoobywatel EKO AB - patrzeć jak mogłoby być w blokowiskach 12.01.13, 14:51
        Rzetelna segregacja odpadów obniża koszty - choć nie jest tak, że "selektywna zbiórka - to czysty zysk" - za niskie są ceny na wysegregowane surowce... - patrzeć tutaj jakby mogło być i słuchać co mówi minister środowiska - tutaj... Może być tak patrz - a nie tak jak teraz - patrz
        • bimberstein1 Re: EKO AB - patrzeć jak mogłoby być w blokowiska 12.01.13, 17:06
          System AB, który opatentował pan Bartoszkiewicz z Nowej Soli nie jest możliwy do wprowadzenia w każdej gminie. Choćby ze względu na koszty zakupu urządzenia (kiosku) - obecnie ok. 250 tys. 1 sztuka i jego utrzymania (energia, środki czystości, sanepid itp). Model o którym ja piszę nie wymaga inwestycji z budżetu miasta. Nie wymaga więc określonej pozycji w budżecie. System finansowany jest w ramach projektu POKL 7.2.2 aktualnie miasto rozpoczyna projekt za 2,5 mln, oraz z istniejącego Funduszu Pracy. Jest więc innym możliwym rozwiązaniem dla każdej gminy, bez finansowania środków budżetowych, jak to jest w przypadku pomysłu pana Bartoszkiewicza. Pozdrawiam.
          • ekoobywatel Nie ma się o co spierać... 12.01.13, 22:55
            Tym którzy myślą, że da się wysortować coś z odpadów wymieszanych przewożonych do tak zwanej "nowoczesnej segregatorni" radzę przeprowadzić pewien eksperyment. Śmieci z kubła z całego tygodnia (bo mniej więcej w takiej częstotliwości wywozi się odpady) wyjąć po tygodniu ich „leżakowania”. Zazwyczaj śmieci wynosi się z domu w woreczkach - więc trzeba tymi woreczkami chwilę potarmosić i uderzać o jakąś ścianę symulując w ten sposób transport woreczków ze śmieciami w śmieciarce. Następnie pootwierać woreczki z całego tygodnia i spróbować przesortować ich zawartość na poszczególne frakcje. Jeśli zdołacie bez wymiotów oddzielić potłuczone szkło i plastyki od obierek (i czasami od pampersów) - to gratuluję i życzę znalezienia nabywcy na takie "frakcje"... Jeśli ktoś wam mówi, że będzie sortował wasze odpady w "segregatorni" - to wiedźcie, że chce on od was waszej opłaty za odpady - a nie waszych śmieci domowych. Jeśli nie zapobiegnie się wymieszaniu odpadów poprzez selektywną zbiórkę "u źródła" czynioną przez samych mieszkańców - to dalsze bajery o tym że z waszych odpadów wymieszanych da się coś racjonalnie wysegregować - to rżnięcie głupa aby zawładnąć waszymi opłatami... Jeśli nie ma selektywnej zbiórki odpadów domowych zaczynającej się w domu - to nie ma też tak naprawdę żadnej gospodarki odpadami - jest po prostu wywóz mieszanki na składowisko i w dodatku bardzo drogi bo po drodze jeszcze trzeba zapłacić za to, że ktoś dodatkowo miesza w breji wyciągniętej z woreczków, uruchamia energożerne sita (dodatkowe koszty), potem udaje, że coś z tego chłamu co wyciągnie pracownik w masce z taśmy - da się korzystnie sprzedać... A ludzie EKONU powinni pracować w takich eko-pawilonach o których mówi minister środowiska - patrzeć i słuchać tutaj
          • eko_ab Re: EKO AB - patrzeć jak mogłoby być w blokowiska 13.01.13, 00:23
            Nazywam się Andrzej Bartoszkiewicz, jestem autorem Systemu EKO AB orz pomysłodawcą sieciowego zarządzania odpadami i jeżeli ktoś pisze, że pawilon Systemu EKO AB kosztuje 250 tys. to nie ma najmniejszej wyobraźni o działalności gospodarczej. Za niższe kwoty można kupić mieszkania w Żarach. A tak a propos, skąd takie informacje na temat ceny pawilonu? Mnie osobiście nikt o cenę nie pytał. Po 1.07. 2013 r. nawet w tradycyjnym systemie gospodarki odpadami gminy będą musiały zainwestować w rozbudowę altan śmietnikowych i w dodatkowe kontenery. Nie załatwi to problemu w blokach, nie zapobiegnie konfliktom - segregujący i niesegregujący, czyli będziemy mieli do czynienia z odpowiedzialnościa zbiorową. W moim systemie przy dużych wdrożeniach opłata dla mieszkańca może wynosić 5-6 zł, a poziomy segregacji wyprzedzają dyrektywy UE na co najmniej 20 lat do przodu. System ten tworzy miejsca pracy, spełniający wymogi inspekcji pracy oraz inspekcji sanitarnej.
            • lizun9 Re: EKO AB - patrzeć jak mogłoby być w blokowiska 13.01.13, 13:26
              Panie Andrzeju, to ile ten pawilon kosztuje? Razem z utrzymaniem, poborem energii, wody, rozdrobnioną logistyką, workami do segregacji, pracownikiem w każdym pawilonie itp itd?
              • ekoobywatel EKO AB - ile to kosztuje? Mieszkańców mało 13.01.13, 14:18
                Więcej o EKO AB - czytać tutaj. Jeśli ktoś woli skazywać mieszkańców na śmierdzące śmietniki - to czytać tutaj...
              • eko_ab Re: EKO AB - patrzeć jak mogłoby być w blokowiska 13.01.13, 16:27
                W Płocku działa namiastka Systemu EKO AB, wdrożenie powstało bez żadnej dotacji, z kredytu komercyjnego. System działa tam 5 lat i ponad połowa kredytu jest już spłacona. Na dzień dzisiejszy są już polskie firmy komunalne, które przy większych wdrożeniach w Systemie EKO AB chcą obsługiwać mieszkańców za 5 - 6 zł od osoby. Jeżeli chodzi o koszty szczegółowe to: pawilony Systemu EKO AB spełniają rolę pszok-ów i mogą być dotowane z NFOŚiGW w 60%, Powiatowe Urzędy Pracy również mogą wesprzeć taką inicjatywę. Np. miesięczne koszty wody i ścieków w Płocku to przedział 40-60 zł, koszty energii elektrycznej to ok. 400 zł miesięcznie, wynagrodzenie dwóch pracowników ok. 4, 5 tys. zł. Jeżeli ktoś naprawdę chce więcej informacji na temat kalkulacji i innych kosztów Systemu EKO AB, to proszę o kontakt na nr 601 77 34 32. Warto także wiedzieć, że MŚ w założeniach do nowelizacji do ustawy o picwg umieściło informację, że średni efekt ekologiczny sortowni odpadów zmiesznych wynosi 8%, a w Systemie EKO AB jest on co najmniej 10-krotnie wyższy. Warto przeczytać krótkie artykuły "EKO AB, czyli ekorecepta", "Śmieci w ekosieci", "Nowe podejście w gospodarce odpadami". Pozdrawiam. Andrzej Bartoszkiewicz
                • ekoobywatel Re: EKO AB - patrzeć jak mogłoby być w blokowiska 13.01.13, 16:52
                  "EKO AB, czyli ekorecepta", "Śmieci w ekosieci" - czytać tutaj, "Nowe podejście w gospodarce odpadami" - czytać tutaj. A oglądać tutaj
    • bimberstein1 Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 13.01.13, 20:24
      Cieszę się, że temat śmieci wywołał taką dyskusję. Nie dziwota. Przecież dotyczy nas wszystkich. Ale fakty są takie, że w Żarach - nie ma żadnego systemu. Może ta nasza dyskusja pozwoli na wypracowanie dobrego rozwiązania dla wszystkich mieszkańców. Wiem, wiem, najłatwiej jest krytykować - zwłaszcza na forach. Ale samemu zaproponować konkretne, możliwe rozwiązanie, to już trudniej. Pozdrawiam. Liczę na dalsze komentarze.
      • forfitter Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 03.02.13, 21:40
        Tutaj:
        konsultacje

można było zgłaszać konkretne rozwiązania.

Niestety, wg protokołu z przeprowadzonych konsultacji nikt nie wniósł uwag, opinii, czy propozycji.
        Czy rzeczywiście mieszkańców nie interesowało, jak będzie się odbywało odbieranie odpadów?
        • lizun9 Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 03.02.13, 22:46
          forfitter napisał(a):

> Niestety, wg protokołu z przeprowadzonych konsultacji nikt nie wniósł uwag, opinii,
          > czy propozycji.
          > Czy rzeczywiście mieszkańców nie interesowało, jak będzie się odbywało odbieran
          > ie odpadów?

Dziwisz się? Trzydniowe, wirtualne konsultacje? Zapowiedziane tydzień przed..
          • croolick Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 03.02.13, 23:13
            lizun9 napisał:

> Dziwisz się? Trzydniowe, wirtualne konsultacje? Zapowiedziane tydzień przed..

No właśnie... tak się robi w naszym kraju społeczne konsultacje (na odczepnego). Model islandzki jest u nas nie do pomyślenia:

w niedawnym referendum 2/3 obywateli zatwierdziło nową konstytucję. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że powstała ona na zasadzie crowdsourcingu. Każdy mógł zgłosić propozycję, na koniec zostały one zebrane i uporządkowane przez 25 osobową konstytuantę składającą się ze zwykłych obywateli. Podobnie dzieje się w Finlandii, gdzie inicjatywa „Otwarte ministerstwo” (Avoin ministeriö) jest aktualnie wykorzystywana do napisania nowego prawa własności intelektualnej.

rewers.computerworld.pl/2013/01/26/lub-bezposrednio/
          • forfitter Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 04.02.13, 00:09
            lizun9 napisał:

> forfitter napisał(a):
            >
            > > Niestety, wg protokołu z przeprowadzonych konsultacji nikt nie wniósł uwag, op
            > inii,
            > > czy propozycji.
            > > Czy rzeczywiście mieszkańców nie interesowało, jak będzie się odbywało od
            > bieran
            > > ie odpadów?
            >
            > Dziwisz się? Trzydniowe, wirtualne konsultacje? Zapowiedziane tydzień przed..

Wcale się nie dziwię. Słuszną linię ma nasza władza... Wystarczy wejście na stronę Żary - serwis miejski, czyli oficjalną stronę. Patrzysz na prawe menu, a tam pisze -
            BURMISTRZ NIE ODPOWIADA ;)
            STRAŻ MIEJSKA ŻARY - niestety, w nocy nieczynne.
            CO I JAK W URZĘDZIE -odsyła na biuletyn informacji publicznej, tam sobie szukaj, co cię interesuje.
            Istotne informacje na stronie - proszę bardzo - albo ich nie ma, albo głęboko ukryte w czeluściach podstron, a jak już znajdziesz - to i tak już za późno.
            Gdy niezrażony niepowodzeniami w szukaniu informacji na stronie udasz się w końcu do siedziby urzędu, to musisz pytać, gdzie urzędują, bo tablicy informacyjnej nie uświadczysz.

Ot, taka nowa(?) metoda ulatwienia kontaktu z mieszkańcami (wyborcami)...
    • lizun9 Re: Czy segregacja i zbiórka śmieci może być tańs 17.01.13, 20:26
      Wygląda na to, że już po ptokach - dzis podpisano umowe na projekt i budowę Zakładu Zagospodarowywania Odpadów. Zakład obejmie też linię do sortowania odpadów ;) Może zatrudnią tam kogoś wykluczonego społecznie ze zsyłki z PUPu..
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka