Dodaj do ulubionych

Głos zwykłego wyborcy

03.12.14, 12:17
Jestem emerytem mam duzo czasu więc lubie czasem zajrzec na forum.To co się tutaj wypisuje przed każdymi wyborami to sie w głowie nie mieści.Chamstwo i brak podstawowej kultury w dyskusji.Jest kilka normalnych forumowiczów a reszta to zwykła hołota.Zadziwia mnie tez takie wypaczanie historii.Zyłem w czasach PRLu nie należałem do żadnej partii i miałem dobrą pracę wyjeżdzałem z rodziną na wczasy każdy rok moja 4 dzieci na kolonie co rok .Dzieci wykształciłem za darmo i jeszcze dostawały stypendia za naukę i wszystkie są po studiach.Nie chodziłem prywatnie do lekarzy tylko na książeczkę zdrowia moi rodzice za darmo mieli lekarstwa bo emerytami juz byli.Nie było tego towaru co teraz ale wszystko co trzeba sie kupiło dopiero w czasach kryzysu zaczęło brakowac wszystkiego .Teraz przedstawia sie tamte czasy jako jakis horror jakby wszystkich zamykano w więzieniach za byle co i panował jakis rezim straszny.Nie jestem głupim człowiekiem i widze rzeczy złe i dobre i wiem co byłó wtedy złe a co dobre.U nas panował socjalizm a nie komuna i w socjaliżmie wcale się złe nie zyło.Kiedys były inne czasy i ludzie byli inni lepsi bo teraz to wyścig szczurow nienawisc zawiśc i brak poszanowania.Jak dyrektor żle mnie potraktował to poszedłem do sekretarza powiedziałem co i jak sekretarz wezwał dyrektora wyjaśnił sprawę i dyrektor mnie przeprosił za nieporozumienie a teraz jest sie komu poskarzyc?Pewnie że to dobrze sie stało że odzyskalismy prawdziwa wolnośc i demokrację ale straciliśmy poczucie bezpieczenstwa stabilizacji i ronowagi w społeczenstwie bo jedni mają miliony przeważnie nieuczciwie zdobyte a drudzy nie mają nawet zwykłej pracy.Rodzi się agresja nienawiśc i wielki żal do ustroju tak bardzo niesprawiedliwego dla zwykłego człowieka.Apeluję do ludzi młodych aby nie wierzyli we wszystko co powtarzają jakies oszołomy że było tak tragicznie bo to nieprawda.Były rzeczy dobre i złe i jakby tak połózyc na szalę te dobre i złe rzeczy kiedys i teraz to napewno teraz rzeczy złych jest o duzo więcej.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 12:34
      szkoda, że nie napisałeś wprost co myślisz o tych wszystkich prawicowo - narodowych oszołomach. W ich oczach wszyscy przez 89 rokiem albo siedzieli w więzieniu albo byli bonzami partyjnymi:) a prostu lud głodował bo na półkach był tylko ocet..... Myślę, ze tym postem niechybnie oskarżą Ciebie, iż byłeś członkiem PZPR średniego szczebla, albo byłym UBekiem albo przynajmniej wojskowym:))) Nowe czasy zmieniły miejsce skarg - kiedyś szło się do sekretarza teraz ewentualnie do proboszcza. W sumie tamte czasy może i były szarobure i przaśne ale tu zgadzam się z twoją tezą w zupełności były mega spokojne. Człowiek mógł z nadzieją spojrzeć w przyszłość, a teraz wyścig szczurów.. Tak to wygląda.. Pozdrawiam
      • jurek188 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 15:41
        szycha75 napisał:

> szkoda, że nie napisałeś wprost co myślisz o tych wszystkich prawicowo - narodo
        > wych oszołomach. W ich oczach wszyscy przez 89 rokiem albo siedzieli w więzieni
        > u albo byli bonzami partyjnymi:) a prostu lud głodował bo na półkach był tylko
        > ocet..... Myślę, ze tym postem niechybnie oskarżą Ciebie, iż byłeś członkiem PZ
        > PR średniego szczebla, albo byłym UBekiem albo przynajmniej wojskowym:))) Nowe
        > czasy zmieniły miejsce skarg - kiedyś szło się do sekretarza teraz ewentualnie
        > do proboszcza. W sumie tamte czasy może i były szarobure i przaśne ale tu zgad
        > zam się z twoją tezą w zupełności były mega spokojne. Człowiek mógł z nadzieją
        > spojrzeć w przyszłość, a teraz wyścig szczurów.. Tak to wygląda.. Pozdrawiam

nie napisałem bo nie chciałem byc niegrzeczny ale mysle o nich podobnie jak kilka osob tutaj na forum.
    • emigrant83 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 12:36

Jak znasz przypadki nielegalnego bogacenie to zgłoś organom ścigania.
      Kupić ci bilet w jedna stronę do KRLD? Tam jest socjalizm,wczasy,kolonie,darmowe leki dla wszystkich,przydział jedzenia,mieszkania z urzędu,ukochany przez naród przywódca.
      • szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 12:51
        uderz w stół.....
      • szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 12:55
        choć i jaki łaskawy, proponuje ci bilet w jedną stronę, ludzki Pan ale kołtun że klękajcie narody
        • emigrant83 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 13:48
          W 1983 tow. Świętoń dał mi paszport w jedną stronę bez prawa powrotu do mojego kraju i nie pytał czy mam na bilet.
          • jurek188 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 15:54
            no to jesteś szczęsliwym człowiekiem socjalizmu bo w komunie dostał bys bilet tam skąd sie nie wraca.
            • emigrant83 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 21:27
              Ty je rozdawałeś,że wiesz?
      • nika139 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 15:04
        emigrant83 napisał:

>
        > Jak znasz przypadki nielegalnego bogacenie to zgłoś organom ścigania.

Znać to mało, trzeba mieć jakieś choćby najmarniejsze dowody, inaczej nikt ciebie nie wysłucha.

> Kupić ci bilet w jedna stronę do KRLD? Tam jest socjalizm,wczasy,kolonie,darmow
        > e leki dla wszystkich,przydział jedzenia,mieszkania z urzędu,ukochany przez nar
        > ód przywódca.

KRLD? O, w mordę, a ja głupia myślałam, że tam jest dyktatura, a ten socjalizm to tylko dymna zasłona ;)
        • emigrant83 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 21:36
          nika139 napisała:

> Znać to mało, trzeba mieć jakieś choćby najmarniejsze dowody, inaczej nikt cieb
          > ie nie wysłucha.

ZNAĆ - «mieć pewien zasób wiadomości o kimś lub o czymś»

Ty nawet nie masz wiadomości,co najwyżej próbujesz domniemywać bezpodstawnie.

> KRLD? O, w mordę, a ja głupia myślałam, że tam jest dyktatura, a ten socjalizm
          > to tylko dymna zasłona ;)

Dla odmiany w PRLu była wolność i demokracja.Wolno było chwolić władzę ludową i brać udział w wyborach. :)
          • nika139 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 22:28
            emigrant83 napisał:

> nika139 napisała:
            >
            > > Znać to mało, trzeba mieć jakieś choćby najmarniejsze dowody, inaczej nikt ciebie nie wysłucha.
            >
            > ZNAĆ - «mieć pewien zasób wiadomości o kimś lub o czymś»
            >
            > Ty nawet nie masz wiadomości,co najwyżej próbujesz domniemywać bezpodstawnie.
            >
            Może mi powiesz, co próbuję domniemywać i to bezpodstawnie?

> > KRLD? O, w mordę, a ja głupia myślałam, że tam jest dyktatura, a ten socjalizm
            > > to tylko dymna zasłona ;)
            >
            > Dla odmiany w PRLu była wolność i demokracja.Wolno było chwolić władzę ludową i
            > brać udział w wyborach. :)

Nikt nie twierdzi, że był sam miód i mleko. O Katyniu to ja wiedziałam już w szkole średniej (i nie mówię tu o okrojonej oficjalnej wersji), kuzynka mojego taty jako jedyna z jej rodziny wróciła z wywózki na Syberię, przypłacając to depresją, co się skończyło w końcu tragicznie, więc nie opowiadaj mi bajek, że tylko Ty jeden masz monopol na prawdę.
            Trzeba do okresu PRL-u podejść obiektywnie, bez emocji. Wtedy można oddzielić to, co było dobre, od tego, co było złe.
            Ja się ludziom powojennym nie dziwię, że poparli ten ustrój. Po przedwojennej biedzie, wojennej zawierusze i nieszczęściach, które ich spotkały, spokój i bezpieczeństwo socjalne były w cenie.
            A to, że poprzedni ustrój wykoślawił część społeczeństwa i spowodował zapóźnienie w wielu dziedzinach gospodarki, to druga strona medalu.
            Nie wiem, kiedy doczekamy się w pełni społeczeństwa obywatelskiego, wykorzenimy dziki kapitalizm i doczekamy się w miarę normalnej demokracji. To jest proces, który musi trwać i dzielenie ludzi na komunę i patriotów niczemu nie służy, oprócz pogłębiania podziałów w społeczeństwie.
            Nie znaczy to, że mamy zapomnieć, ale też nie znaczy to, że ciągle mamy rozdzierać szaty.
            Skoro już zburzyliśmy poprzedni ustrój, to weźmy się na poważnie za budowę i ulepszanie nowego. Skakanie sobie do oczu to tylko niepotrzebna strata energii, którą można z pożytkiem wykorzystać do innych celów.
      • jurek188 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 15:51
        emigrant83 napisał:

>
        > Jak znasz przypadki nielegalnego bogacenie to zgłoś organom ścigania.
        > Kupić ci bilet w jedna stronę do KRLD? Tam jest socjalizm,wczasy,kolonie,darmow
        > e leki dla wszystkich,przydział jedzenia,mieszkania z urzędu,ukochany przez nar
        > ód przywódca.

oczywiście ze znam takie przypadki i każdy zna bo jest ich pełno ale taki milioner to nawet w sądzie wygra i dalej kręci lody a ktos głodny ukradnie batona i idzie siedziec .Gdybys dokłądnie przeczytał to co napisałem to bys zrozumiał co chciałem przekazac.Zarzucasz mi kłamstwa a ja jestem człowiekiem honoru i brzydze sie kłamstwem.Pisałem że nie należałem do zadnej partii nigdy więc jesli mi nie wierzysz to twoj problem człowieku.Nie o takiej demokracji ludzie marzyli
        • szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 16:53
          widzisz emigrant a ty zamiast dalej walczyć z ustrojem spierd... jak szczur z Polski, a pytanko mam, nadal przebywasz tam gdzie ci dali bilet?
        • szafirek68 Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 18:40
          > oczywiście ze znam takie przypadki i każdy zna bo jest ich pełno ale taki mil
          > ioner to nawet w sądzie wygra i dalej kręci lody a ktos głodny ukradnie batona
          > i idzie siedziec .Gdybys dokłądnie przeczytał to co napisałem to bys zrozumiał
          > co chciałem przekazac.Zarzucasz mi kłamstwa a ja jestem człowiekiem honoru i br
          > zydze sie kłamstwem.Pisałem że nie należałem do zadnej partii nigdy więc jesli
          > mi nie wierzysz to twoj problem człowieku.Nie o takiej demokracji ludzie marzyl

ma pan rację że każdy zna takich ekspresowych milionerow tylko zwykły uczciwy człowiek nic nie może z tym zrobic bo nikt go nawet nie wysłucha ...bo nasz kraj zawłaszczyli sobie złodzieje i cwaniacy ktorzy bogacą sie kosztem bezradnego społeczenstwa.Kapitalizm w polskim wydaniu jest jedyny w swoim rodzaju i dlatego większosc tych zwykłych ludzi wolało by znowu zyc w minionych spokojnych czasach niz w takim kapitaliżmie
      • zbigklep Re: Głos zwykłego wyborcy 03.12.14, 20:26
        Jedzie chamstwem emigrancie umysłowy
    • michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 06.12.14, 20:19
      jurek188 napisał:

> Jestem emerytem....

Pozdrawiam

Za kilkanaście lat zrobimy nacjonalizację i znowu wszyscy będziemy mieli po równo,no bo i żołądki ponoć mamy takie same.
      Pozdrawiam

PS
      Tata ci opowiadał,czy masz jakąś ciekawą lekturę?
      • szafirek68 Re: Głos zwykłego wyborcy 06.12.14, 21:10
        dlaczego obrazasz starszego człowieka ?? czy myslisz ze kazdy musi byc kłamcą? pewnie sądzisz według siebie bo na takiego wygladasz
      • jurek188 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 09:31
        Masz jakies wątpliwości co do szczerości mojego postu to Twoja sprawa chłopcze,nie będe sie kopał z koniem. Napisałem jak jest . Wracając do tematu ktory poruszyłem to jesli tak dalej będzie wygladał nasz demokratyczny kapitalizm to koło historii zatoczy sie szybciej niz sie niektorym wydaje.Ludnośc biedna wykluczona i zmarginalizowana w tym kraju wyjdzie na ulice i zacznie grabic majątki bogaczy.Ludzie sa rozgoryczeni że znowu majątki sie zabiera a ich wysiedla z mieszkan gdzie całe życie mieszkali. Prawo własności jest ważniejsze od człowieka .To nie doprowadzi do niczego dobrego.
        • michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 12:49
          jurek188 napisał:

> Masz jakies wątpliwości co do szczerości mojego postu

Żadnych! Nie wiem skąd taka interpretacja mojej wypowiedzi,dziadku.:)

> Napisałem jak jest .

Pisałeś jak było. Niestety lata swoje robią,czasy się mylą.

> Prawo własności jest ważniejsze od człowieka.

Czyżby? A co z nacjonalizacją,reformą rolną,dokonaną w tych gloryfikowanym przez ciebie czasach. To kosztem tych wywłaszczonych władza ludowa mogła "dać" mieszkania,ziemię, pracę dla wszystkich. Podaj przykład bezprawnego wywłaszczenia w III RP, na miarę PRL.
          I tu się zasadniczo różnimy. Mimo świętego prawa własności dla mnie CZŁOWIEK Jest najważniejszy.

• szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 13:09
            widać spadkobierca się odezwał, błękitna krew psia mać....
          • jurek188 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 13:33
            michal.baumstein napisał(a):
            > Czyżby? A co z nacjonalizacją,reformą rolną,dokonaną w tych gloryfikowanym prze
            > z ciebie czasach. To kosztem tych wywłaszczonych władza ludowa mogła "dać" mies
            > zkania,ziemię, pracę dla wszystkich. Podaj przykład bezprawnego wywłaszczenia w
            > III RP, na miarę PRL.
            > I tu się zasadniczo różnimy. Mimo świętego prawa własności dla mnie CZŁOWIEK Je
            > st najważniejszy.
            >
            Nie pisałem że jestem starcem tylko emerytem i to całkiem zdrowym na umysle .Tylko ktory człowiek jest dla ciebie najważniejszy : ten wywłaszczony czy ten ktory dostał mieszkanie i pracę?a skąd te majątki ci wywłaszczeni mieli? czy czasem nie dorabiali sie kosztem biedoty ktora zyła w czworakach i była tylko siłą robocza dla panow ? Czy te czasy ci sie podobają kiedy panowie sie bawili a lud tyrał na nich?? Czy nie widzisz ze w dzisiejszych czasach zaczyna byc całkiem podobnie ? Ludzie tyrają za marne grosze i żadnych praw nie mają co najwyzej prawo zwolnienia sie z pracy .Nie wiem kim jesteś ale chyba masz cos z tym wspolnego skoro ten zgniły kapitalizm tak bardzo ci sie podoba .
            • szafirek68 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 17:56
              jurek188 napisał>

Nie pisałem że jestem starcem tylko emerytem i to całkiem zdrowym na umysle .Ty
              > lko ktory człowiek jest dla ciebie najważniejszy : ten wywłaszczony czy ten kto
              > ry dostał mieszkanie i pracę?a skąd te majątki ci wywłaszczeni mieli? czy czase
              > m nie dorabiali sie kosztem biedoty ktora zyła w czworakach i była tylko siłą r
              > obocza dla panow ? Czy te czasy ci sie podobają kiedy panowie sie bawili a lud
              > tyrał na nich?? Czy nie widzisz ze w dzisiejszych czasach zaczyna byc całkiem p
              > odobnie ? Ludzie tyrają za marne grosze i żadnych praw nie mają co najwyzej pra
              > wo zwolnienia sie z pracy .Nie wiem kim jesteś ale chyba masz cos z tym wspolne
              > go skoro ten zgniły kapitalizm tak bardzo ci sie podoba .k188 napisał:

To prawda..kiedys tylko w filmach ogladało sie taką wielką niesprawiedliwośc społeczną a teraz mamy juz czesto podobną....i chociaz Pis nie jest z mojej bajki i boje się ich rządow to potrafię zrozumiec tych wyborcow ktorzy w swojej desperacji będa głosowali na te partię widząc w niej jakąs nadzieję...
          • lizun9 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 14:52

Podaj przykład bezprawnego wywłaszczenia w
            > III RP, na miarę PRL.

A to jeszcze należałoby ustalić, co to jest ta bezprawność. Czy lokator, który przez 40 lat wyręczał w Zakład Gospodarki Komunalnej w naprawach i konserwacji lokalu może zostać wywalony jak pies bo się jakiś "właściciel" kamienicy znalazł. Piąta woda po kisielu prawdziwych przedwojennych właścicieli..Teraz podobnie jak kiedyś rozgrywają się takie same dramaty. Bo tak to u nas jest, że krzywdę naprawia się wyrządzając nową ;)
            • michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 21:29
              lizun9 napisał:

Bo tak to u nas jest, że krzywdę
              > naprawia się wyrządzając nową ;)

Dlaczego twierdzisz,że to czyjaś krzywda?
              Taki lokator z przydziału musiał się męczyć naprawiać i konserwować nie swoje mieszkanie, jak mu czynsz właściciela nie będzie odpowiadał to sobie kupi nowe mieszkanie. Mało tego nie będzie musiał się obawiać,że mu z urzędu dokwaterują kogoś,nawet jak kupi dwa to jedno może wynająć i będzie bogaty bo wynajmie za czynsz rynkowy. :)
              • szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 21:53
                albo se kupi trzecie labo i czwarte mieszkanie? co nie??
              • szafirek68 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:10
                michal.b> Dlaczego twierdzisz,że to czyjaś krzywda?
                > Taki lokator z przydziału musiał się męczyć naprawiać i konserwować nie swoje m
                > ieszkanie, jak mu czynsz właściciela nie będzie odpowiadał to sobie kupi nowe m
                > ieszkanie. Mało tego nie będzie musiał się obawiać,że mu z urzędu dokwaterują k
                > ogoś,nawet jak kupi dwa to jedno może wynająć i będzie bogaty bo wynajmie za cz
                > ynsz rynkowy. :)aumstein napisał(a):

nie drwij głupcze z ludzkich nieszczęśc bo los lubi czasem płatac figle
              • lizun9 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:11

> Dlaczego twierdzisz,że to czyjaś krzywda?
                > Taki lokator z przydziału musiał się męczyć naprawiać i konserwować nie swoje m
                > ieszkanie, jak mu czynsz właściciela nie będzie odpowiadał to sobie kupi nowe m
                > ieszkanie.

Rozbiegnij się i walnij baranka o ścianę. Może coś do ciebie dotrze tłuku. Wiesz ile wynosi czynsz za mieszkanie "odzyskane" przez właściciela na Smolnej w Warszawie? 3000 zł mieś. A wiesz ile wynosi rata kredytu za 2 pokoje na obrzeżach Wawki? Mnie nie stać, a co dopiero emerytów, którzy zwyczajowo takie kamienice zamieszkiwali. Pominę już nawet to, że 60latkowi nikt nie da kredytu na 30 lat...
                • michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:18
                  Czy 60 latek musi mieszkać w kradzionym na Smolnej za 15 % ceny?
                  • lizun9 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:21

> Czy 60 latek musi mieszkać w kradzionym na Smolnej za 15 % ceny?

Nie musi, może mieszkać w komunalnym - ale dobrze wiesz, że władza oddając kradzione nie daje komunalnego. Niby ma obowiązek, ale to taki pic na wodę..
                    • michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:29
                      No tak, winny okradziony i jego rodzina!?
                      Bo żal nie do tego co dawał kradzione i na kradzionym mieszkał przez lata.
                      Jestem za budownictwem komunalnym dla najbiedniejszych,ale nie na Smolnej!
                      • szafirek68 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:32

> No tak, winny okradziony i jego rodzina!?
                        > Bo żal nie do tego co dawał kradzione i na kradzionym mieszkał przez lata.
                        > J
                        estem za budownictwem komunalnym dla najbiedniejszych,ale nie na Smolnej

a jestes taki pewny że ten okradziony nikogo nie okradł wczesniej ???
                        • michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:36
                          Kiedyś to była władza robotniczo chłopska i ona wiedziała kto złodziej i spekulant!
                          • szafirek68 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:50

> Kiedyś to była władza robotniczo chłopska i ona wiedziała kto złodziej i speku
                            > lant!

kiedys wiedziała tylko władza a teraz wszyscy wiedzą kto jest złodziej i cwaniak
                      • lizun9 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:39

> Jestem za budownictwem komunalnym dla najbiedniejszych,ale nie na Smolnej!

To w takim razie gdzie? Wiesz jak się mieszka w centrum Warszawy? Wiesz ile kosztuje tam podatek od nieruchomości? Mało którą spółdzielnie mieszkaniową stać, mało którą wspólnotę. Wystarczy popatrzeć co się porobiło z Osiedla za Bramą. Niegdyś pełne skwerów, teraz jest zagęszczane biurowcami i apartamentowcami. Okno w okno. Ktoś zarabia, ktoś ma pod góre. I możesz być pewien, że żadna kasa na tym zarobiona nie trafi na budownictwo komunalne. Po co? Przecież jest kapitalizm :)

• michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:43
                          lizun9 napisał:

Przecież jest kapital
                          > izm :)
                          >

To źle?
                          • lizun9 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:48

> To źle?

To dobrze? Nie da się zbudować harmonijnego szczęśliwego społeczeństwa na nierównościach, wyzysku, bezprawiu. A własnie to dzieje się w Polsce. Bo my mamy jakieś spaczone, XIX wieczne podejście do kapitalizmu. Całkiem jak z nowelek Gorkiego :) Nie musi tak być.
                            • szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:50
                              bo u nas jest XIX wieczny kapitalizm angielski - do względnego dobrobytu potrzeba długich lat...
                              • lizun9 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:54
                                szycha75 napisał:

> bo u nas jest XIX wieczny kapitalizm angielski - do względnego dobrobytu potrze
                                > ba długich lat...

Anglicy w XIX wieku mieli już socjal i prawo pracy. Nasi apologeci kapitalizmu uważają, że to jakiś bolszewizm byłby..
                                • szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 22:56
                                  oj tam nie przesadzaj:) to bardzo długo trwało nim do czegoś doszli, to tylko u nas Balcerowicz obiecywał czary- mary i wszyscy będą bogaci:)))
                            • michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 07.12.14, 23:53
                              lizun9 napisał:
                              Bo my mamy jak
                              > ieś spaczone, XIX wieczne podejście do kapitalizmu. Całkiem jak z nowelek Gorki
                              > ego :) Nie musi tak być.

Nie porównuj do XIX wiecznego,bo wychodzisz na dyletanta.Obecnego kapitalizmu nie możemy nawet porównywać do tego z końca okresu międzywojennego,który przez lata PRL wszyscy wspominali jako okres polskiego dobrobytu.
                              Nigdzie nie ma i nigdy nie będzie wszystkim dobrze. Ja osobiście nie znam nikogo przemierajacego głodem i nie mającego gdzie mieszkać.
                              • szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 08.12.14, 00:16
                                dobrobytu międzywojennego..., chodzi o czasy gdy dla oszczędności zapałkę dzieliło się na 4??; któż tak wspominał wtedy jako czasy dobrobytu, o czym ty mówisz??
                              • jurek188 Re: Głos zwykłego wyborcy 08.12.14, 09:46

> lizun9 napisał:
                                > Bo my mamy jak
                                > > ieś spaczone, XIX wieczne podejście do kapitalizmu. Całkiem jak z nowelek
                                > Gorki
                                > > ego :) Nie musi tak być.
                                >
                                > Nie porównuj do XIX wiecznego,bo wychodzisz na dyletanta.Obecnego kapitalizmu n
                                > ie możemy nawet porównywać do tego z końca okresu międzywojennego,który przez l
                                > ata PRL wszyscy wspominali jako okres polskiego dobrobytu.
                                > Nigdzie nie ma i nigdy nie będzie wszystkim dobrze. Ja osobiście nie znam nikog
                                > o przemierajacego głodem i nie mającego gdzie mieszkać.

człowieku na jakim świecie ty zyjesz?nie znasz głodnych i bezdomnych?to rozejrzyj sie trochę dalej od siebie bo widac ze zamknąłes sie w kokonie i upajasz sie swoim szczęściem że "komuna" pokonana.Nie ogladasz tv jak waściciele kamienic odłączają ludziom prąd gaz wodę żeby wygnac ludzi jak szczury i nie obchodzi nikogo gdzie pójda,a te zbiorki zywności to niby dla kogo? to jakas zabawa w dobrego wujka? a te zbiorki na leczenie chorych dzieci to nie z biedy z nieporadności państwa polskiego? a ile samobojstw teraz jest? ludzie ze szczęścia sie nie zabijają tylko z bezradności. Jakie jest bezrobocie? statystyki podają swoje a rzeczywistośc jest co najmniej dwa razy wyższa bo kupa ludzi nie rejestruje się nawet w urzedzie bo nie widzi w tym sensu.Narod najpierw cieszył sie z transformacji a teraz ją przeklina bo dla człowieka najważniejsza jest stabilizacja bezpieczenstwo rodziny i praca a wszystko inne schodzi na dalszy plan.
                                • michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 08.12.14, 11:10
                                  jurek188 napisał:

a ile samobojstw teraz jest? ludzie ze szczęścia sie nie
                                  > zabijają tylko z bezradnośc

Władza ludowa nie podawała do publicznej wiadomości informacji o samobójstwach,podobnie jak nie podawali danych o wykończonych przeciwnikach ustroju.

. Jakie jest bezrobocie? statystyki podają swoje
                                  > a rzeczywistośc jest co najmniej dwa razy wyższa bo kupa ludzi nie rejestruje s
                                  > ię nawet w urzedzie bo nie widzi w tym sensu.

Ty wiesz lepiej,będąc na emeryturze masz czas i ich policzyłeś.Kiedyś ich nazywałeś niebieskimi ptakami.

Narod najpierw cieszył sie z trans
                                  > formacji a teraz ją przeklina bo dla człowieka najważniejsza jest stabilizacja
                                  > bezpieczenstwo rodziny i praca a wszystko inne schodzi na dalszy plan.

Jeszcze naród chce ukochanego przywódcy i bratniej przyjaźni między narodami.
                                  • szafirek68 Re: Głos zwykłego wyborcy 08.12.14, 16:42
                                    > Władza ludowa nie podawała do publicznej wiadomości informacji o samobójstwach,
                                    > podobnie jak nie podawali danych o wykończonych przeciwnikach ustroju.

nikt nie musi podawac takich informacji bo wystarczy w samych Żarach i okolicy ,tuz obok nas rozgrywaja sie takie dramaty .Kiedys to były sporadyczne przypadki .. teraz to jest nagminne

> Ty wiesz lepiej,będąc na emeryturze masz czas i ich policzyłeś.Kiedyś ich nazyw
                                    > ałeś niebieskimi ptakami.

kiedys nie było bezrobotnych a niebieskich ptakow ścigali za brak chęci do pracy ...a nazywac tych wszystkich ktorzy w desperacji poszukuja pracy niebieskimi ptakami to juz jest zwykła podłosc

> Jeszcze naród chce ukochanego przywódcy i bratniej przyjaźni między narodami.

a widzisz cos w tym złego?? Ty miałes swojego ukochanego przywodcę to czemu Narod ma nie miec a przyjażni między narodami to chyba każdy pragnie :)
                              • lizun9 Re: Głos zwykłego wyborcy 08.12.14, 15:37

. Ja osobiście nie znam nikog
                                > o przemierajacego głodem i nie mającego gdzie mieszkać.

A znasz kogoś, kto nie kupuje śmieci z supermarketu, albo kogoś kto w wieku 25 lat ma własne mieszkanie? A 30 latka, który mieszka z mamusią jakiegoś znasz? Bezdomność ma wiele obliczy :)
                                • szycha75 Re: Głos zwykłego wyborcy 08.12.14, 19:04
                                  michal.baumstein wczoraj napisał : "A ja dodam,nie glosowałeś na danego kandydata nie wymagaj od niego i nie krytykuj. ;)" co ma się do tego co do tej pory wypisywał na Wołowicza i lewicę jak pięść do oka... facet strzela sobie ciągle samobóje i generalnie nie ma nic do powiedzenia - ogólnie rzecz biorąc jest to bełkot i najzwyczajniej w świecie pieprzy... Znalazł się wybitny teoretyk który nie widzi biedy, bezdomności, w ogóle gó... widzi. I ciągła obsesja jak to za "komuny" było źle, wszystko potępia w czambuł i bezkrytycznie patrzy na aktualne czasy - jaki to teraz mamy szczęśliwe czasy... Szkoda czasu Panowie i Panie na tego osobnika. Pozdrawiam
                                  • szafirek68 Re: Głos zwykłego wyborcy 08.12.14, 19:14
                                    tez tak myslę ..to jakis kretyn albo skrzywiony psychicznie ..pozdrawiam:)
                                • michal.baumstein Re: Głos zwykłego wyborcy 08.12.14, 21:40
                                  lizun9 napisał:

> A znasz kogoś, kto nie kupuje śmieci z supermarketu,

Znam,ale co to ma do bezdomności?

albo kogoś kto w wieku 25
                                  > lat ma własne mieszkanie?

Też znam,ale oni też nie są bezdomni.

A 30 latka, który mieszka z mamusią jakiegoś znasz? B
                                  > ezdomność ma wiele obliczy :)

Znam,on też ma gdzie mieszkać.
                                  Jesli bezdomność to brak własnego mieszkania dla każdego od 25. To ja też jestem bezdomny.:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka