croolick
01.01.15, 22:47
Pozwolę sobie napisać pierwszy post w nowym roku i zapoczątkować wątek, czego życzylibyśmy miastu z okazji nowego roku, moje życzenia:
1. Przemyślanej polityki komunikacyjnej - zbudowania na nowo komunikacji miejskiej z nowym węzłem KM.
2. Przekonania mieszkańców, że nie muszą dojechać w każde miejsce samochodem. Spacer, czy rower to świetny pomysł na poruszanie się po mieście.
3. Poważnego traktowania miasta przez najbardziej uciążliwego dla płuc mieszkańców pracodawcę. Przekonania go, że społeczna odpowiedzialność w biznesie a w tym ochrona zdrowia lokalnej społeczności to świetny sposób na promocję i nie trzeba wydawać kasy na jakieś poetyckie festiwale, żużel, czy jakieś inne wątpliwe marketingowo przedsięwzięcia poza Żarami nie mówiąc już, że zamiast snobistycznego koncertu noworocznego dla wybranych, żarski plebs bardziej ucieszyłby się z bezawaryjnej pracy elektrofiltrów.
4. Mniej wodotrysków i błyskotek w stylu dotychczasowych budżetów obywatelskich (idea zacna, wykonanie duuużo gorsze - opóźnienia w realizacji, populizm i partykularyzm wielu zwycięskich projektów. Wiem, że taka teraz moda, ale może po prostu warto wrócić na nowo do idei zadań wspólnych???
5. Powrotu do idei rewitalizacji śródmieścia rozumianej szerzej niż odpicowane fasad.