croolick 12.09.05, 23:57 ZAPRASZAM! zary.zagan.org/module.php?op=galery&cmd=3 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniku_k Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 08:25 łał łał croolicku, bjutiful :) nawet te odrapane mury wyglądają świetnie w promieniach słonka. Odpowiedz Link Zgłoś
chilarz Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 11:29 > łał łał croolicku, bjutiful :) nie przesadzalbym z zachwytem az tak bardzo gdzyz takie zdjecia moze zrobic kazdy amator zwyklym prostym aparatem marki SMJENA. Obiekty wygladaja ladnie (nie swietnie) to prawda ale tylko dlatego ze slonce je tak oswietla. Mozna powiedziec ze croolick w tym przypadku troche pomyslal (a moze to przypadek)i przysłużył sie tym którzy codziennym natłoku obowiązków nie mają czasu by dojżeć piękno miasta w którym mieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniku_k Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 12:31 do chilarza: a może zaprezentujesz swoje zdjątka, chętnie skrytykuję ;) nie tylko fachowcy potrafią uchwycić dobry moment, amatorom też sie zdarza :), ale kwestie profesjonalizmu i zaangażowania już omawialiśmy kiedyś tam. a w mojej ocenie prac croolicka było troszke ironii, ale nie aż tak negatywnej jak twój tekst Odpowiedz Link Zgłoś
chilarz Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 13:55 Wiesz chetnie pokaze Ci swoje fotki (gdzie i kiedy to sie jeszcze dogadamy). Nie boje sie krytyki. Wcale nie uwazam sie za "fachowca" bo swoja przygode z aparatem rozpoczalem niedawno ale zdjecia ktorymi croolick sie chwali potrafi zrobic moj siedmioletni kuzyn (nie wiem czy nie wyszlyby mu ladniejsze). Zauwazylem ze zachwycasz sie strasznie Panem Croockiem - moze postawisz mu pomnik albo wreczysz medal? Jego czlonkostwo w TUM chyba do czegos zobowiazuje tzn. do pokazywania piekna miasta? czy to raczej czlonkostwo dla czlonkostwa? Odpowiedz Link Zgłoś
aniku_k Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 15:35 chilarz napisał: > Wiesz chetnie pokaze Ci swoje fotki (gdzie i kiedy to sie jeszcze dogadamy). > Nie boje sie krytyki. bo mnie jeszcze nie znasz :) > Zauwazylem ze zachwycasz sie strasznie Panem Croockiem - moze postawisz mu > pomnik albo wreczysz medal? TO CHYBA LEKKA PRZESADA Z TYM ZACHWYTEM,nad medalem pomyślę, tylko za co ? hmmm > Jego czlonkostwo w TUM chyba do czegos zobowiazuje tzn. do pokazywania piekna > miasta? czy to raczej czlonkostwo dla czlonkostwa? niektórzy odczuwają potrzebę przynależności to jakiejś organizacji, ja np. należę do parti 1-osobowej i nie zamierzam jej powiększać lub sie przepisywać do innej. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 20:23 chilarz napisał: > Wiesz chetnie pokaze Ci swoje fotki (gdzie i kiedy to sie jeszcze dogadamy). Wrzuc do sieci, chetnie poogladam, "miszczu". > Nie boje sie krytyki. tym bardziej, sie skompromitujesz jesli ich w sieci nie upublicznisz > Wcale nie uwazam sie za "fachowca" bo swoja przygode z aparatem > rozpoczalem niedawno no to najwidoczniej masz superhiperbajerfull sprzecior > ale zdjecia ktorymi croolick sie chwali A kto tu sie chwali? > potrafi zrobic moj siedmioletni kuzyn (nie wiem czy nie wyszlyby mu > ladniejsze) gratuluje kuzyna, dawaj fotki, pograz mnie zupelnie ;-) > Jego czlonkostwo w TUM chyba do czegos zobowiazuje tzn. do pokazywania piekna > miasta? czy to raczej czlonkostwo dla czlonkostwa? przeciez ja sie tylko chwale twoja wypowiedz, traktuje jako kliniczny przyklad "polactwa" - w Polsce sasiad nie modli by sie o to by miec tak dobrze jak sasiad ale oto by mu krowa zdechla. Ot tak polska (bez)interesowna zawisc. Odpowiedz Link Zgłoś
chilarz Dla aniku_k i croolicka 29.09.05, 10:32 Jak w temacie - wreszcie sie zmobilizowalem www.chilarz.aq.pl Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Dla aniku_k i croolicka 01.10.05, 00:58 chilarz napisał: > Jak w temacie - wreszcie sie zmobilizowalem > > www.chilarz.aq.pl nie przesadzalbym z samozachwytem az tak bardzo gdzyz takie zdjecia moze zrobic kazdy amator zwyklym prostym aparatem marki SMJENA. Obiekty wygladaja ladnie (nie swietnie) to prawda ale tylko dlatego ze slonce je tak oswietla. Mozna powiedziec ze chilaz w tym przypadku troche pomyslal (a moze to przypadek)i przysłużył sie tym którzy codziennym natłoku obowiązków nie mają czasu by dojżeć piękno miasta w którym mieszkamy. Oczywiscie to parafraza twoich slow ;-))) p.s. no fajne, widac ze masz ciagoty alpinistyczne i no Twoj aparacik ma zoom niezgorszy (pewnie stad ta gadka o aparacie Smjena). Ale ja wciaz czekam na zdjecia tego dziecka o ktorym wczesniej mowiles. pozdrav Odpowiedz Link Zgłoś
chilarz Re: Dla aniku_k i croolicka 03.10.05, 11:07 > nie przesadzalbym z samozachwytem az tak bardzo gdzyz takie zdjecia moze > zrobic kazdy amator zwyklym prostym aparatem marki SMJENA. > Obiekty wygladaja ladnie (nie swietnie) to prawda ale tylko > dlatego ze slonce je tak oswietla. Dlugo na to czekales ale wreszcie sie odegrales - i jak lepiej sie czujesz ?? > Mozna powiedziec ze chilaz w tym przypadku troche pomyslal > (a moze to przypadek)i przysłużył sie tym którzy codziennym > natłoku obowiązków nie mają czasu by dojżeć piękno miasta > w którym mieszkamy. Wiesz coorwiq w temacie bylo "Dla aniku_k i croolicka" a nie dla "tych ktorzy w codziennym..." wiec powyzszy fragmentu nijak tu nie pasuje :P bo Ty chyba nie zaliczasz sie do ludzi ktorzy maja duzo obowiazkow skoro non stop siedzisz na forum i przypier***asz sie do wszystkich wkolo. > no fajne, widac ze masz ciagoty alpinistyczne a to odnosnie tego ze ty masz lek wysokosci czy jak ?? >i no Twoj aparacik ma zoom niezgorszy (pewnie stad ta gadka o aparacie Smjena). nie wiem czy POTRAFISZ CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM (bo widze ze masz z tym problemy) ale mowimy tu o moich i twoich fotkach, moze jeszcze raz powtorze to zrozumiesz - MOWIMY O FOTKACH - nie chwalimy sie sprzetem. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Dla aniku_k i croolicka 03.10.05, 20:38 chilarz napisał: > Dlugo na to czekales ale wreszcie sie odegrales - i jak lepiej sie czujesz ?? Nie, nie jestem Toba :-P > bo Ty chyba nie > zaliczasz sie do ludzi ktorzy maja duzo obowiazkow skoro non stop siedzisz na > forum i przypier***asz sie do wszystkich wkolo. To samo mozna smialo powiedziec o drogba666, funo, Peko i tobie > a to odnosnie tego ze ty masz lek wysokosci czy jak ?? Nie, bo nie wiem skad u ciebie to poczucie wyzszosci, pomylslem za to, ze jak wchodzisz na dachy to czujesz sie lepiej? > nie wiem czy POTRAFISZ CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM (bo widze ze masz z tym > problemy) ale mowimy tu o moich i twoich fotkach, moze jeszcze raz powtorze to > zrozumiesz - MOWIMY O FOTKACH - nie chwalimy sie sprzetem. Wiesz, tyle, ze mi zarzuciles kompletny brak pomyslu na zdjecia a jakos rewelacyjnych pomyslow w twoich zdjeciach nie widze, zatem pomyslalem, ze ta twoja mania wyzszosci wynika z faktu posiadania lepszego sprzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
chilarz Re: Dla aniku_k i croolicka 04.10.05, 07:55 > > bo Ty chyba nie > > zaliczasz sie do ludzi ktorzy maja duzo obowiazkow skoro non stop siedzis > z na > > forum i przypier***asz sie do wszystkich wkolo. > > To samo mozna smialo powiedziec o drogba666, funo, Peko i tobie Dziwne, bardzo dziwne bo jakbys nie zauwazyl RZADKO udzielam sie na forum a reszta widocznie ma powod... moze sobie na to zasluzyles? > Nie, bo nie wiem skad u ciebie to poczucie wyzszosci Poczucie wyzszosci?? W ktorym momencie?? a moze to znow sa puste slowa?? > zarzuciles mi kompletny brak pomyslu na zdjecia kurcze croolicku cofnij sie do 2 klasy szkoly podstawowej tam ucza czytac ze zrozumieniem (z tego co piszesz widac ze cie chyba przez ta klase przepchneli) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 20:32 chilarz napisał: > nie przesadzalbym z zachwytem az tak bardzo gdzyz takie zdjecia moze > zrobic kazdy amator zwyklym prostym aparatem marki SMJENA. student takiej renowowanej uczelni jak PWSZ w Sulechowie a nie potrafi czytac? Stoi jak by w opisie galerii: "Ukochane rodzinne miasto croolicka okiem jego taniego aparatu fotograficznego." > Obiekty wygladaja ladnie (nie swietnie) to prawda ale tylko > dlatego ze slonce je tak oswietla. no, bo coz nie tylko rosliny zawdzieczaja sloncu zycie > Mozna powiedziec ze croolick w tym przypadku troche pomyslal > (a moze to przypadek) pewnie, ze przypadek to sa przeciez jedyne zdjecia wykonane aparatem "Smjena" wykonane przez croolicka > i przysłużył sie tym którzy codziennym > natłoku obowiązków nie mają czasu by dojżeć piękno miasta > w którym mieszkamy. och, och zaraz sie rozplacze, taki zapracowany student, masz jeszcze wakacje to lap za aparat, chetnie poogladam twoje zdjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
chilarz Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 09:02 > student takiej renowowanej uczelni jak PWSZ w Sulechowie Widze ze wywiad dziala. Gdzie znalazles info o omnie, na google.pl?? Co do uczelni to: "według rankingu "Newsweeka" sprawdzającego, które uczelnie dają absolwentowi najlepszy start na rynku pracy, PWSZ w Sulechowie znajduje się na drugim miejscu (patrz "Newsweek" z 2005.04.03) według rankingu "Rzeczpospolitej" i miesięcznika "Perspektywy" analizującego potencjał szkół, PWSZ w Sulechowie znajduje się na miejscu szóstym (patrz dodatek do "Rzeczpospolitej" z 2005.04.12)" > masz jeszcze wakacje to lap za aparat I tu sie mylisz croolicku bo wakacji nie mialem juz od przeszlo 2 lat :P > no to najwidoczniej masz superhiperbajerfull sprzecior nie jestem szpanerem i nie mowimy tu o sprzecie tylko o zdjeciach! jeszcze raz prosze CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM i nie zadawaj idiotycznych pytan Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 10:53 chilarz napisał: > Widze ze wywiad dziala. Gdzie znalazles info o omnie, na google.pl?? Nie, po prostu wiem kim jestes > Co do uczelni to: > "według rankingu "Newsweeka" sprawdzającego, które uczelnie dają absolwentowi > najlepszy start na rynku pracy, PWSZ w Sulechowie znajduje się na drugim > miejscu (patrz "Newsweek" z 2005.04.03) > według rankingu "Rzeczpospolitej" i miesięcznika "Perspektywy" analizującego > potencjał szkół, PWSZ w Sulechowie znajduje się na miejscu szóstym (patrz > dodatek do "Rzeczpospolitej" z 2005.04.12)" Masz kompleksy czy co? Ja napisalem, ze to autentycznie mala renomowana uczelnia Odpowiedz Link Zgłoś
chilarz Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 11:00 > Nie, po prostu wiem kim jestes Mam sie bac ?! > Masz kompleksy czy co? Kompleksy to chyba Ty masz (mozna to zreszta zauwazyc na forum) Odpowiedz Link Zgłoś
funo Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 08:56 Właśnie je obejrzałem. Moje miasto zawsze mi się podoba, ale tak sobie pomyślałem, że tak często masz pretensie do burmistrza, więc chociaż tu możesz przyznać, że fonntana oraz ul. Cicha wodopój przy pl. Inwalidów został przywrócone do uzytku właśnie za kadencji tego burmistrza, proszę Cię zatem o sprawiedliwą ocene ( o pomocy przy remontach kościołów i ich oświetleniu nie wspomnę) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 20:15 funo napisał: > Właśnie je obejrzałem. Moje miasto zawsze mi się podoba, ale tak sobie > pomyślałem, że tak często masz pretensie do burmistrza, więc chociaż tu możesz > przyznać, że fonntana oraz ul. Cicha wodopój przy pl. Inwalidów został > przywrócone do uzytku właśnie za kadencji tego burmistrza, proszę Cię zatem o > sprawiedliwą ocene ( o pomocy przy remontach kościołów i ich oświetleniu nie > wspomnę) Czy ja kiedykolwiek narzekalem na fontanne??? Kilka rzeczy zrobili jego urzednicy w czasie kadencji i bardzo dobrze, uwazam, ze w ratuszu pracuje sporo kompetentnych ludzi ale brak im szefa z wizja i odwaga. Cenilem sobie pomysly mariusza.zary, bo mial wizje, szkoda, ze tak wielu sie w magistracie ucieszylo po jego dymisji... p.s. Zdjecie fontanny (juz tak nie wyglada - zdjecie zrobione w dzien otwarcia) jest alegoria rzadow Pogorzelca - czysta i wyremontowana fontanna a w tle obdrapana ruina palacu... Odpowiedz Link Zgłoś
funo Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 08:30 Czyli jak nie kupiono zamku to wina burmistrza, jak śmieci są w krzakach to wina burmistrza, jak parking to tak samo, ale jak remont fonntany, albo ulica Cicha lub inna rzecz zrobiona to urzędnicy i to też tylko niektórzy. Hmm ciekawe. Już wszyscy wiemy,że nie lubisz burmistrza zatem proszę o nazwisko kandydata na następną kadencję. A tak na koniec jeśli mi możesz przypomnieć te pomysły mariusza.zary bo ja jakoś nie pamietam? A co do fonntany to wiem czemu ona tak wygląda bo burmistrz chodzi tam po pracy ją niszczyć, takie hobby ma i pewnie też go wkurza ten kontrast między pałacem i fonntaną, dlatego przywróci jej wygląd, który Cie zadowoli. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 10:55 funo napisał: > Czyli jak nie kupiono zamku to wina burmistrza, a czyja?! > jak śmieci są w krzakach to wina burmistrza, skoro szefuje SM, ktora nic nie robi w tej sprawie... > jak parking to tak samo, no bo po co plany rewitalizacji jak niedlugo starowka bedzie jednym wielkim parkingiem Odpowiedz Link Zgłoś
funo Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 12:01 Ja znam Twoje zdanie kto jest winny, ja tylko zastanawiam sie nad logiką Twoich wypowiedzi, albo raczej na jej brakiem. Zauważyłem, że akurat w tej materii jest już nas kilku zastanawiających się. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 12:51 funo napisał: > Zauważyłem, że akurat w tej materii jest już nas kilku zastanawiających się. Nic nie poradze, ze "zastanawiajacy sie" pracuja w UM badz Starostwie i pewnych rzeczy nie sa w stanie ogranac i miasto wyglada, jak wyglada... Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 12:56 funo napisał: > Już wszyscy wiemy,że nie lubisz burmistrza zatem proszę o nazwisko kandydata > na następną kadencję. Doman Niepogorzelec > A tak na koniec jeśli mi możesz przypomnieć te pomysły mariusza.zary bo ja > jakoś nie pamietam? niech sam sie wypowie, widze, ze Ty jestes z tych zadowolonych... > A co do fonntany to wiem czemu ona tak wygląda bo burmistrz chodzi tam po > pracy ją niszczyć, Fontanna nie jest zniszczona, ale brudna, bo nikt nie wpadl na to, zeby wode wymieniac i smieci wyciagac...Tak sie w Zarach robi - najpierw sie buduje a potem zostawia sie na pastwe losu (vide Cicha) Odpowiedz Link Zgłoś
funo Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 13:46 croolick napisał: > Fontanna nie jest zniszczona, ale brudna, bo nikt nie wpadl na to, zeby wode > wymieniac i smieci wyciagac...Tak sie w Zarach robi - najpierw sie buduje a > potem zostawia sie na pastwe losu (vide Cicha) Może TUM zamiast gadać o upiększaniu sam pójdzie powyciągać śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
drogba666 Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 14:30 funo Punkt dla ciebie. Ja nie uważam Żar za miasto turystyczne, raczej za grajdoł przy niemieckiej granicy. Urząd miasta pracuje wydaje mi się na porównywalnym poziomie z innymi miastami. Chociaż trzeba podkreślić duże zaangażownie przy pozyskiwaniu kasy z UE na różne inwestycje i imprezy. Dlaczego tego nie widzi croolick czy paweł? Może nie chcę widzeć, ich zdaniem wszystkie decyzje wydane przez burmistrza mogłybyc lepsze. Skąd czerpią tą wiedze? Może ze szklanej kuli. Prawdą jest ze urzędnicy nie znaja wszystkich spraw którymi zyją miszkańcy, trzeba sygnalizować te rzeczy np. poprzez meile do UM. Ale z drugiej strony czy PRL ze swoją biernością i oglądaniem się na innych wywarł az taki wpływ na ludzi. Domagacie się zeby urząd zrobił to czy tamto, bo urzędnicy biorą kase a my podatnicy urzymujemy armie urzędasów. Powstaje pytanie czy mamy isc w kierunku państwa az tak opiekuńczego w którym bedą zyc ludzie pozbawieni mozliwości decydowania o swoim podwórku? Do czego zmierzają te dywagacje pod adresem urzędu? Czy na prawde myślicie ze po zmianie jednego burmistrza na innego nastąpią w Żarach kolosalne zmiany? Skąd weźmiecie nowego burmistrza, może z niemiec - wtedy będzie ordnyng. Ja idąc ulicą i widząc papierek przy śmietniku schylam sie i go tam wrzucam. Przeszkadza croolikowi brudna woda w fontannie. Prosze udac się do straży miejskiej czy wydziału promocji - moze - nie znam dokładnie ich kompetencji i o tym powiedzieć. Wtedy sprawdzi się co w danej sprawie zostało zrobione. Ale moim zdaniem od osób które założyły stowarzyszenie które w nazwie ma umiększania miasta, stac chyba na gest i poświęcenie swojego czasu na rzeczywiste poprawienie wizerunku tego miasta a nie tylko gadanie. Croolick napisał wcześniej ze mógły zostać urzędnikiem gdyby chciał. Jestem pewien podziwu dla twoich kompetencji i przygotowania do tego zawodu. Zastanów się tylko nad jedną rzeczą, wtedy zacząłbys odpowiadać za swoje decyzje, musiałby one byc zgodne z prawem, miałbyć ograniczony budżet i tyle zadań i żądań od mieszkańców. PS. Zdjęcia nie zachwyciły, ale też nie są tak kiepskie jak piszą niektórzy. Żary to nie kraków i ale np. zdjęcia natury kolor drzew na jesień w zielonym lesie mogą być ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 14:57 drogba666 napisał: > funo Punkt dla ciebie. "popierajmy sie" juz zreszta padaja na forum sformuuowania jaki to tlum tworzycie :-))) > Ja nie uważam Żar za miasto turystyczne, raczej za grajdoł przy niemieckiej > granicy. Nie tylko Ty tak uwazasz, nasi urzednicy rowniez. > Urząd miasta pracuje wydaje mi się na porównywalnym poziomie z innymi > miastami. nie wiem jakie masz porowanie > Chociaż trzeba podkreślić duże zaangażownie przy pozyskiwaniu kasy z > UE na różne inwestycje i imprezy. to prawda, urzedncy sie od lat staraja, ale czy to zasluga obecnego burmistrza? > Dlaczego tego nie widzi croolick czy paweł? widze, widze, widze, ze w Zarach nie jest zle, bo miasto ma pieniadze, ale ile w tym zwyklej administracyjnej roboty a ile autentycznego zaangazowania > Może nie chcę widzeć, ich zdaniem wszystkie decyzje wydane przez burmistrza > mogłybyc lepsze. Skąd czerpią tą wiedze? Może ze szklanej kuli. skad czerpie wiedze? Ano swoj rozum mam. > Prawdą jest ze urzędnicy nie znaja wszystkich spraw którymi zyją miszkańcy, > trzeba sygnalizować te rzeczy np. poprzez meile do UM. no ale skad do diska ta alienacja??? Przeciez oni tez sa mieszkancami! > Ale z drugiej strony czy PRL ze swoją biernością i oglądaniem się na innych > wywarł az taki wpływ na ludzi. Masz racje, wywarl wplyw przemozny, skoro nie rozumiesz istoty obywatelskiej krytyki... > Domagacie się zeby urząd zrobił to czy tamto, bo urzędnicy biorą kase a my > podatnicy urzymujemy armie urzędasów. Ja sie domagam? A moglbys powiedziec czego sie domagam? > Powstaje pytanie czy mamy isc w kierunku > państwa az tak opiekuńczego w którym bedą zyc ludzie pozbawieni mozliwości > decydowania o swoim podwórku? ze co? A co to dramat dygresyjny? > Do czego zmierzają te dywagacje pod adresem urzędu? no widzisz, widac, ze istoty krytyki nie rozumiesz... > Czy na prawde myślicie ze po zmianie jednego burmistrza na innego nastąpią w > Żarach kolosalne zmiany? a co to juz wybory na burmistrza sa? > Skąd weźmiecie nowego burmistrza, może z niemiec - wtedy będzie ordnyng. ze co? > Ja idąc ulicą i widząc papierek przy śmietniku schylam sie i go tam wrzucam. > Przeszkadza croolikowi brudna woda w fontannie. Prosze udac się do straży > miejskiej czy wydziału promocji - moze - nie znam dokładnie ich kompetencji i > o tym powiedzieć. Wtedy sprawdzi się co w danej sprawie zostało zrobione. ale jak to mozliwe, ze sam urzednik tego nie widzi, moze mi w koncu odpowiesz? > Ale moim zdaniem od osób które założyły stowarzyszenie które w nazwie ma > umiększania miasta, stac chyba na gest i poświęcenie swojego czasu na > rzeczywiste poprawienie wizerunku tego miasta a nie tylko gadanie. Wracjajac do skutkow PRLu, widac po Twoich, Peko i funo postach jakie spustoszenia ten okres wywolal, skoro za wszelka cene staracie sie podwazac sens istnienia i zdeprecjonowac dzialalnosc spolecznej inicjatywy jaka jest TUM. Chciecie dzialac spolecznie na rzecz miasta, to czemu zamiast stale medzic nie przylaczycie sie????????????????????????????? > Croolick napisał wcześniej ze mógły zostać urzędnikiem gdyby chciał. Jestem > pewien podziwu dla twoich kompetencji i przygotowania do tego zawodu. Oczywiscie interpretacje moich slow masz wlasna i nieprawdziwa zarazem ale dobrze pasujaca do Twoich wyobrazen. Wybralem swiadomie inny zawod, gdyz nie marzyla mie sie nigdy urzednicza kariera, no ale gdybym chcial to moglo sie to inaczej potoczyc. A i dzis jestem na tyle mlody, ze "przebranzowic" sie zawsze moge. > Zastanów się tylko nad jedną rzeczą, wtedy zacząłbys odpowiadać za swoje > cyzje, musiałby one byc zgodne z prawem, miałbyć ograniczony budżet i tyle > dań i żądań od mieszkańców. przedszkole jakis czas temu skonczylem, nie musisz mi opowiadac truizmow. Odpowiedz Link Zgłoś
funo Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 15:09 Muszę Ci powiedzieć,że to sztuka wszystko tak odbierać do siebie, mam cały czas wrażenie,że wychodzisz z założenia kto nie jest ze mną jest przeciwko mnie. To troszkę chore. Oczywiście komentujesz każde zdanie, bo jakby inaczej, lecz ja nie usłyszałem,że TUM wyszedł z iniciatywą sprzątania czegoś, po co Ci ja jestem potrzebny, chyba nie do tego by radzić co jak nazwać lub jaki postawić pomnik. Jak będzie was za dużo to niestarczy szkół do nazwania i skwerów do stawiania pomników, więc ja narazie podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 15:42 funo napisał: > Muszę Ci powiedzieć,że to sztuka wszystko tak odbierać do siebie, mam cały > czas wrażenie,że wychodzisz z założenia kto nie jest ze mną jest przeciwko > mnie. oki, to w jakiej czesci moich pogladow jestestes ze mna? > Oczywiście komentujesz każde zdanie, bo jakby inaczej, to tez jest "chore"? > lecz ja nie usłyszałem,że TUM wyszedł z iniciatywą sprzątania czegoś, hmm, od sprzatania to jest Pekom, to ze nie wywiazuje sie ze swoich obowiazkow to inna sprawa, zreszta zaraz ponioslby sie glosy, ze TUM zabiera robote tym z robot interwencyjnych ;-) Jesli chcesz byc koordynatorem akcji sprzatania miasta z ramienia TUM to masz moje blogoslawienstwo, kiedy zaczynasz? Chetnie pomoge... > po co Ci ja jestem potrzebny, chyba nie do tego by radzić co jak nazwać lub > jaki postawić pomnik. No widzisz, skoro nie rozumiesz idei TUM (nie zadales sobie trudu przeczytania Statutu i Listy TUM) to po co sie w tej kwestii wypowiadasz? > Jak będzie was za dużo to niestarczy szkół do nazwania i skwerów do stawiania > pomników, więc ja narazie podziękuję. Jak widac wykrecic sie zawsze mozna byle czym. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Mordor 02.10.05, 21:20 funo napisał: > lecz ja nie > usłyszałem,że TUM wyszedł z iniciatywą sprzątania czegoś, po co ja jestem > potrzebny, chyba nie do tego by radzić co jak nazwać lub jaki postawić pomnik. > Jak będzie was za dużo to niestarczy szkół do nazwania i skwerów do stawiania > pomników, więc ja narazie podziękuję. Wiadomo - burmistrz płazem takiego kroku by nie popuścił i musiałbyś poszukać sobie nowej roboty. :-)) Niepisany zakaz współpracy z TUM działa. Odpowiedz Link Zgłoś
funo Teoria spisku. 03.10.05, 09:30 pawel.zary napisał: > Wiadomo - burmistrz płazem takiego kroku by nie popuścił i musiałbyś poszukać > sobie nowej roboty. :-)) Niepisany zakaz współpracy z TUM działa. Ile razy mam powtarzać,że burmistrz nie jest moim pracodawcą. Współpraca a zapisanie się to dwie rózne rzeczy, a co do działania to ja mam wrażenie,że to TUM nie działa. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Czujne OKO Mordoru. :-)) Teoria strachu 03.10.05, 10:26 funo napisał: > pawel.zary napisał: > > > Wiadomo - burmistrz płazem takiego kroku by nie popuścił i musiałbyś posz > ukać > > sobie nowej roboty. :-)) Niepisany zakaz współpracy z TUM działa. > > Ile razy mam powtarzać,że burmistrz nie jest moim pracodawcą. Współpraca a > zapisanie się to dwie rózne rzeczy, a co do działania to ja mam wrażenie,że to > TUM nie działa. :-))) Burmistrz pracodawcą być nie musi :-) Jak jesteś taki "niezależny", to zróbmy sobie wspólne zdjęcie w Regionalnej jako działacze TUM-u ;-)))) Jak nie Chcesz ze mną :-) to z kimś innym - ważne, żeby było zdjecie i publiczna deklaracja działania i wspierania :-) TUM to nie instytucja z etatami i budżetem, tylko klub:-) Działanie dopasowuje sie do potrzeb, mozliwości i założonego celu, a nie pracuje od godz. 7.00 do 15.00. Zainteresowani działaniem w TUM poświęcaja SWÓJ prywatny czas i NIE BIORĄ za to pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
drogba666 Zadnych teorii spisku 03.10.05, 10:45 Ale arogancja, o państwowe pieniądze to powinno się prosić a nie rządać. Z tego wynika ze założyliście stowarzyszenie zeby dostać pieniądze od miasta. Są jeszcze sponsorzy, przecież sam powoływałeś sie na znajomość prezesa Kronopolu. Z tego źródła nic sie nie da załatwić? TUM zna tylko jednego sponsora - Urząd Miasta, który lubi tak bardzo krytykować? Poza tym stowarzyszenia mogą starać się o dotacje na konkretne działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 10:53 Na razie nie jestesmy zarejestrowani wiec o zadne pieniadze nie wystepowalismy (nie zostalismy nawet zaproszeni na ostatnie spotkanie organizacji pozarzadowych organizowane przez UM). A co do krytyki burmistrza, mylisz dwie sprawy - osobiste poglady czlonkow a cele i formy dzialania TUM. Jak burmistrz nie lubi koloru zielonego to znaczy, ze caly magistrat wprrowadzil moratorium na stosowanie zielonej farby??? Odpowiedz Link Zgłoś
drogba666 Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 11:10 OK, ale zdajesz sobie pewnie sprawę, jak będą wyglądały wasze relacje jeśli prawie każda decycja UM w Żarach jest przez ciebie i pawła krytykowana. A to chyba wy jesteście osobami najbardziej kojarzonymi z TUM. Nie wiem dlaczego was nie zaproszono? Być moze skoro nie jesteście jeszcze zarejestrowani w KRS to starostwo nie przesłało waszych danych do UM. Moim zdaniem nie mozna dobrze współpracować z danym podmiotem, liczyć na wsparcie jeśli krytykuje się daną instytucje. Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 11:24 drogba666 napisał: > Moim zdaniem nie mozna dobrze współpracować z danym podmiotem, liczyć na > wsparcie jeśli krytykuje się daną instytucje. Z jednej strony - dany podmiot powinien współpracować (w słusznej sprawie) niezależnie od osobistych sympatii. No ale wiadomo jak to jest - człowiek jest tylko człowiekiem. Z drugiej strony - w tym przypadku trzeba jeszcze odróżnić dwa pojęcia: krytyka i krytykanctwo. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 11:45 p_e_k_o napisał: > Z drugiej strony - w tym przypadku trzeba jeszcze odróżnić dwa pojęcia: > krytyka i krytykanctwo. Peko, mam do Ciebie propozycje, czy moglbym Cie zaprosic na lekcje poswiecona PRL-owskiej nowomomowie? Powyzsze zadnie jakby zywcem wyjete z glownego wydania DTV albo Trybuny Ludu a to nie pierwszy raz jak uzywasz fraz rodem z PRLu. Ma to to swoj urok i moze mlodziez zainteresowac ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 12:09 croolick napisał: > p_e_k_o napisał: > > > Z drugiej strony - w tym przypadku trzeba jeszcze odróżnić dwa pojęcia: > > krytyka i krytykanctwo. > > Peko, mam do Ciebie propozycje, czy moglbym Cie zaprosic na lekcje poswiecona > PRL-owskiej nowomomowie? Powyzsze zadnie jakby zywcem wyjete z glownego > wydania DTV albo Trybuny Ludu a to nie pierwszy raz jak uzywasz fraz rodem z > PRLu. Widzę, że Trybunkę znasz na wyrywki jak pacierz :))) Jeśli Tobie te dwa pojęcia kojarzą sie tylko i wyłącznie z peerelem, a celowo pomijasz ich właściwe znaczenie, to nadal na forum będziemy czytać "przezabawne" historie wiecznie niezadowolonego społeczeństwa. Ma to to swoj urok i moze mlodziez zainteresowac ;-))) Słowa, które stosuję, bez problemu można znaleźć w Słowniku Języka Polskiego, w przeciwieństwie to stosowanych przez Ciebie rosyjskobrzmiących wtrąceń. Jeśli więc ja (jak twierdzisz) stosuję peerelowską nowomowę, to Ty jeździłeś na wakacje do Moskwy... ale oczywiście nigdy nie współpracowałeś i nie współpracujesz..., ale sentyment pozostał ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 11:36 drogba666 napisał: > OK, ale zdajesz sobie pewnie sprawę, jak będą wyglądały wasze relacje jeśli > prawie każda decycja UM w Żarach jest przez ciebie i pawła krytykowana. Nie jest prawda, że KAŻDA decyzja jest krytykowana. > > Moim zdaniem nie mozna dobrze współpracować z danym podmiotem, liczyć na > wsparcie jeśli krytykuje się daną instytucje. Instytucja nie jest "sama dla siebie". Jest opłacana ze wspólnych podatków. Nikt nie krytykuje "instytucji jako instytucji", tylko pewne decyzje. KRYTYKA nie jest krytykanctwem - można mieć rózne zdanie. Ja, TY i croolick możemy mieć rózne poglądy na temat np. sprzedaży zamku - niekoniecznie zgodne z pogladami burmistrza. To nie ma nic wspólnego z tzw. "lubieniem" :-) konkretnej osoby. TO PROBLEM burmistrza, że NIE POTRAFI prowadzić dobrej polityki informacyjnej i przekonywać mieszkańców do swoich decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 12:17 pawel.zary napisał: > KRYTYKA nie jest krytykanctwem - można mieć rózne zdanie. Croolick, croolick patrz - następny koleś z peerelu ;))))))) Pawle, jak będziesz nadal tak gadał (a to nie pierwszy raz, z "bazą" już się kiedyś popisałeś), to croolick zaprosi cię na lekcję do szkoły jako eksperta od czerwonej nowomowy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 12:22 p_e_k_o napisał: > pawel.zary napisał: > > > KRYTYKA nie jest krytykanctwem - można mieć rózne zdanie. > > Croolick, croolick patrz - następny koleś z peerelu ;))))))) > > Pawle, jak będziesz nadal tak gadał (a to nie pierwszy raz, z "bazą" już się > kiedyś popisałeś), to croolick zaprosi cię na lekcję do szkoły jako eksperta od > > czerwonej nowomowy :)))) > ODNIOSŁEM SIĘ DO TWOJEJ WYPOWIEDZI i TWOICH SŁÓW :-) (z "bazą" chyba mamy wyjasnione - może nie przeczytałes? To była rozmowa Twoja i croolicka, nie moja) O wieloznaczności słów i tzw. kontekście chyba słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 12:37 pawel.zary napisał: > ODNIOSŁEM SIĘ DO TWOJEJ WYPOWIEDZI i TWOICH SŁÓW :-) (z "bazą" chyba mamy > wyjasnione - może nie przeczytałes? Oczywiście że przeczytałem i dla mnie wszystko jest i było jasne jak słońce :) To Twój przyjaciel tęskni za peerelem i wszędzie go wypatruje ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
drogba666 Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 13:07 Ej Logik! Przecież nie napisałem ze każda, bo zdawałem sobie sprawe ze zaraz o tym napiszesz. Dlatego napisałe PRAWIE. Ale czy łatwiej znaleść w waszych wypowiedziach pozytywne odbieranie wydawanych decyzji przez UM czy moze bije po oczach zmasowany atak krytyki? Jeśli piszesz Urząd nie zrobił tego, burmistrz nie zrobiłtamtego, czy nie jest to w odbiorze czytającego tożsame z negatywnym wizerunkiem urzędu i Burmistrza jako instytucji? Przecież ja nie każe wam stawiać laurek dla władzy w naszym mieście. Ale jak masz pomysł na założenie stowarzyszenia, a w przyszłości liczysz na dodatkowe pieniądze z tej instytucji (czyt. Urzędu Miasta czy Starostwa Powiatowego w Żarch) to nie obrażaj przynajmniej ośób odpowiedzialnych za ważne dla twojej sptawy decyzje. Relacja wzajemności. Jak ja tobie tak ty mi. Czy to tak trudno pojąć? I po co jakies zdjęcia w gazecie? I tak ładny jestes Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 17:59 drogba666 napisał: > Jeśli piszesz Urząd nie zrobił tego, burmistrz nie zrobiłtamtego, czy nie jest > to w odbiorze czytającego tożsame z negatywnym wizerunkiem urzędu i Burmistrza > jako instytucji? Nie. Jest to informacja dla burmistrza, że są mieszkańcy, którzy myslą o pewnych sprawach inaczej. Są mieszkańcy, którzy upominaja sie o rzetelna informację. Sa mieszkańcy, którzy maja prawo kontrolować, pytać i krytykować NIEKTÓRE decyzje władzy. Nie ma to nic wspólnego z negatywnym czy pozytywnym wizerunkiem burmistrza. > > Przecież ja nie każe wam stawiać laurek dla władzy w naszym mieście. Ale jak > masz pomysł na założenie stowarzyszenia, a w przyszłości liczysz na dodatkowe > pieniądze z tej instytucji (czyt. Urzędu Miasta czy Starostwa Powiatowego w > Żarch) to nie obrażaj przynajmniej ośób odpowiedzialnych za ważne dla twojej > sptawy decyzje. Gdzie jest to "obrażanie"? :-) Jak chcesz cokolwiek "załatwić" to masz być "grzeczny" i kłaniać się nisko? Burmistrz to nie prywatna firma, tylko człowiek WYBRANY do pełnienia SŁUŻBY wobec mieszkańców. > Relacja wzajemności. Jak ja tobie tak ty mi. Czy to tak trudno pojąć? Własnie chodzi o to, żeby NIE BYŁO to zależne od humoru urzednika lub burmistrza. Czy to tak trudno pojąć? :-) I po co > jakies zdjęcia w gazecie? I tak ładny jestes Nie zauważyłem, bo nie przyglądam sie w lustrze. Wiem też jedno - w areszcie śledczym w Lubsku dostałem 3 głosy i wygrałem z F.Wołowiczem :-) który dostał dwa głosy. Jako, że nie mam tam znajomych (albo nie wiem że są), to był to pierwszy znak, że "ładny jestem". Teraz Ty potwierdzasz - muszę faktycznie uważać i trzymać sie prosto. (;-))) ) Odpowiedz Link Zgłoś
drogba666 Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 18:47 Na Wschodzie mówią : Spójrz w siebie. Jeśli nazywanie burmistrza ropuchem, nie jest jego obrazaniem to nie wiem co jest? Ty marzysz o jakim bajkowym świecie, gdzie bedziesz mógł opowiedziec o danej osobie co tylko chcesz a ona bedzie urzednikiem, policjantem, czy lekarzem i ma ciebie obsłużyc (pomóc, załatwić sprawę) tak jakby nigdy nic. Powodzenia, ja już wiem ze studia będą niepłatne bo kandydat PO pan Kaczor Donald powiedział dzisiaj ze on bedąc prezydentem do tego nie dopuści. Czy zatem bedąc konsekwentnym nie oddasz głosu na swojego prezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 20:33 drogba666 napisał: > Jeśli nazywanie burmistrza ropuchem, nie > jest jego obrazaniem to nie wiem co jest? Tak o nim ludzie po prostu mowia (przebywajac tylko na zebraniach partyjnych czy w urzedzie sie tego nie dowiecie, zatem docencie to, ze wzbogacilem wasza wiedze o tym czym zyje spoleczenstwo). W sobote widzialem trzy staruszki (moze sluchaczki UTW?) jak sie zasmiewaly mowiac "mowia o nim Ropuch, hahaha". Nie wiem, czy akurat mowily o burmistrzu w kazdym razie wyrazenie "Ropuch" wyraznie je bawilo. A co wam ten "Ropuch" tak przeszkadza? Juz pisalem o tym, ze Mr. Toad to calkiem sympatyczny gosc ze zananej angielskiej bajki "Tam gdzie szumia wierzby". Nie ja wymyslilem to okreslenie i ciesze sie, ze nie przylgnelo do burmistrza jakies obrazliwe okreslenie a tak widac, ze ludzie maja poczucie humoru w przeciweienstwie do ludzi zwiazanych z "grupa trzymajaca wladze". Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Zadnych teorii spisku 03.10.05, 21:48 drogba666 napisał: > Na Wschodzie mówią : Spójrz w siebie. Jeśli nazywanie burmistrza ropuchem, nie > jest jego obrazaniem to nie wiem co jest? > Przytocz po prostu jakiekolwiek moje wypowiedzi w tych kwestiach i będziemy kwita. Z tego co wiem, "Ropuch" to sympatyczny bohater jednej z bajek dla dzieci i że niektórzy mieszkańcy w mieście tak podobno nazywaja burmistrza, to chyba nie ma większego wpływu na jego osobę. Ty np. nazywasz kandydata PO do urzedu prezydenckiego Kaczorem Donaldem i raczej nie zauważyłem dramatycznego spadku poparcia dla jego osoby i wpływu na różne decyzje :-) > Ty marzysz o jakim bajkowym świecie, gdzie bedziesz mógł opowiedziec o danej > osobie co tylko chcesz a ona bedzie urzednikiem, policjantem, czy lekarzem i ma > ciebie obsłużyc (pomóc, załatwić sprawę) tak jakby nigdy nic. Bo działanie państwa nie może zależć od humoru urzednika. Kierowca autobusu czy pilot nie wyrzuca pasażera, który zapłaciła za bilet tylko dlatego, że ten powatpiewa w jego unmiejętności bądż naśmiewa sie z jego sposobu ubierania się. > > Powodzenia, ja już wiem ze studia będą niepłatne bo kandydat PO pan Kaczor > Donald powiedział dzisiaj ze on bedąc prezydentem do tego nie dopuści. Czy zate > m > bedąc konsekwentnym nie oddasz głosu na swojego prezydenta? Trzeba było dobrze słuchać :-) "Dzisiaj na bezpłatne studia stać tylko tych najbogatszych. Biedni korzystają ze studiów płatnych" (cytat niedokładny). "To trzeba zmienić - jak najszersza rzesza młodych Polaków ma mieć dostęp do nieodpłatnych ...". System bonów edukacyjnych może to zmienić. (biedni korzystają ze studiów płatnych wieczorowych i zaocznych w późniejszym wieku, jak mają 23-27 lat - mam taki przypadek w rodzinie i nie jest on odosobniony - bo po maturze nie stać ich na wyjazd do wiekszych ośrodków akademickich i studia. Bogatych stać i to oni sie na studia "dostają". Bon edukacyjny ma zagwarantować mozliwość korzystania ze studiów niezamoznej młodzieży. TO jest system NIEODPŁATNYCH studiów. Mój głos w wyborach oddam na Donalda Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwyjparianpadieriewnie Re: Zadnych teorii spisku 05.10.05, 11:24 drogba666 napisał: > Ale arogancja, o państwowe pieniądze to powinno się prosić a nie rządać. > prosić ???????? na ziemię ! prosić można o jałmużne - o państwowe , czyli nasze się wnioskuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Zadnych teorii spisku 05.10.05, 12:02 pierwyjparianpadieriewnie napisał: > prosić ???????? na ziemię ! prosić można o jałmużne - o państwowe , czyli > nasze się wnioskuje ! Coś Ci się pokręciło - "wnioskowanie" to wyciąganie wniosków, a nie składanie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Czujne OKO Mordoru. :-)) Teoria strachu 03.10.05, 10:50 pawel.zary napisał: > Burmistrz pracodawcą być nie musi :-) Jak jesteś taki "niezależny", to zróbmy > sobie wspólne zdjęcie w Regionalnej jako działacze TUM-u ;-)))) Paweł, Ty spryciarzu, chcesz sobie w ten sposób poprawić swoje notowania w mieście? :)))) Wspólna fotka z panem funo to byłoby coś! Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Czujne OKO Mordoru. :-)) Teoria strachu 03.10.05, 10:59 p_e_k_o napisał: > Wspólna fotka z panem funo to byłoby coś! To zdradz nam tajemnice, kto zacz! Skoro tak mowisz to zatem persona rozpoznawalna, moze to Kim Dzong Il? Fidel Castro? Hugo Chavez? Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Czujne OKO Mordoru. :-)) Teoria strachu 03.10.05, 11:18 croolick napisał: > To zdradz nam tajemnice, kto zacz! Kiedyś prosiłem, żebys się przedstawił, ale tego nie uczyniłeś. Dlaczego więc teraz miałbym ułatwiać Ci zawieranie nowych znajomości i dlaczego ktoś akurat miłby się przedstawiać właśnie Tobie. Poza tym, to o sprawie musisz rozmawiać bezpośrednio z funo. > Skoro tak mowisz to zatem persona > rozpoznawalna, moze to Kim Dzong Il? Fidel Castro? Hugo Chavez? Zżera ciekawość? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Czujne OKO Mordoru. :-)) Teoria strachu 03.10.05, 11:42 p_e_k_o napisał: > > Paweł, Ty spryciarzu, chcesz sobie w ten sposób poprawić swoje notowania w > mieście? :)))) I tak są niezłe :-) > Wspólna fotka z panem funo to byłoby coś! > O! "z panem funo" ;-))) Fotka z "panem funo" przebije :-) fotkę z kandydatem na prezydenta? :-))))) (UWAGA! to był dystans do smego siebie) Odpowiedz Link Zgłoś
funo Re: Czujne OKO Mordoru. :-)) Teoria strachu 03.10.05, 11:04 Pawle piszesz tak jakbyś tylko Ty pracował społecznie, chwała Ci za to choć ja ciągle piszę,że ja tam waszej pracy nie widzę, a co do zdjęcia, jeżeli to kolejny pomysł na współpracę, to skrót waszego Towarzystwa powinien brzmieć TPS ( Towarzystwo Promowania Siebie ):-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.zary Re: Czujne OKO Mordoru. :-)) Teoria strachu 03.10.05, 11:29 funo napisał: > Pawle piszesz tak jakbyś tylko Ty pracował społecznie, Nigdy tak nie twierdziłem i tak nie uważam. To byłaby arogancja i pycha z mojej strony. Szanuje WSZYSTKICH ludzi pracujących społecznie. chwała Ci za to choć ja > ciągle piszę,że ja tam waszej pracy nie widzę, Bo to mrówcza praca "gabinetowa" :-). Zobaczyć bedzie można EFEKTY (jak będą ;-))) ). a co do zdjęcia, jeżeli to > kolejny pomysł na współpracę, to skrót waszego Towarzystwa powinien brzmieć TPS( Towarzystwo Promowania Siebie ):-))) Ni zmieniaj tematu. Może to być wyłącznie Twoje zdjęcie z komentarzem, że przyłączasz się i będziesz wspomagać działania TUM. :-) Naturalną sprawą jest, że ludzie aktywni są rozpoznawalni - nie jest to naganne, ani nie powinno być krytykowane. Chyba, że krytyka jest wynikiem np. zazdrości lub wynika z kompleksów. Ludzie aktywni powinni być promowani, bo dają przykład innym. Budowa społeczeństwa obywatelskiego bez takich ludzi nie będze możliwa. Chciałbym, żeby w Polsce (Żarach) takich ludzi było jak najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
funo Re: Czujne OKO Mordoru. :-)) Teoria strachu 03.10.05, 12:40 pawel.zary napisał: > > Ni zmieniaj tematu. Może to być wyłącznie Twoje zdjęcie z komentarzem, że > przyłączasz się i będziesz wspomagać działania TUM. :-) > Naturalną sprawą jest, że ludzie aktywni są rozpoznawalni - nie jest to > naganne, ani nie powinno być krytykowane. Chyba, że krytyka jest wynikiem np. > zazdrości lub wynika z kompleksów. Ludzie aktywni powinni być promowani, bo > dają przykład innym. Budowa społeczeństwa obywatelskiego bez takich ludzi nie > będze możliwa. Chciałbym, żeby w Polsce (Żarach) takich ludzi było jak > najwięcej. Zatem pytam znów, co aktualnie robi TUM, jak to inicjatywa, którą mam wesprzeć, bo jeżeli chodzi o to by pomagać Wam krytykować nazwę ulic lub pouczać innych to naprawdę nie trzeba się nigdzie zapisywać, Polacy od dawna należa do takiego klubu a nazwa brzmi "Towarzystwo Znam się Na Wszystkim Najlepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 17:52 croolick napisał: > > Ja nie uważam Żar za miasto turystyczne, raczej za grajdoł przy niemieckiej > > granicy. > > Nie tylko Ty tak uwazasz, nasi urzednicy rowniez. Ja pracuję w urzędzie (jestem urzędnikiem) i wcale tak nie uważam. Nie opowiadaj więc takich historii. > skad czerpie wiedze? Ano swoj rozum mam. Rozum nie zawsze wystarcza, potrzebne są jeszcze oczy i uszy. > Ja sie domagam? A moglbys powiedziec czego sie domagam? Ja mógłbym powiedzieć, np. zaprzestania budowy parkingów. > Wracjajac do skutkow PRLu, widac po Twoich, Peko i funo postach jakie > spustoszenia ten okres wywolal I nawzajem. > skoro za wszelka cene staracie sie podwazac sens istnienia i zdeprecjonowac > dzialalnosc spolecznej inicjatywy jaka jest TUM. Istnienie TUM ma sens, ja nigdy tego nie podważałem. Jednak liczą się przede wszystkim czyny, a nie słowa. - -- BLUEBOX.zary.com.pl WOJNA.zary.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 20:33 p_e_k_o napisał: > Ja pracuję w urzędzie (jestem urzędnikiem) i wcale tak nie uważam. > Nie opowiadaj więc takich historii. nie wiem jak Twoja postawa ma sie do wiekszosci urzedniczej masy... > Ja mógłbym powiedzieć, np. zaprzestania budowy parkingów. To Twoja (nad)interpretacja, ja krytykuje sklonnosc do zabudowywania srodmiescia parkingami, nie twierdze, ze sa niepotrzebne, proponowalbym jednak parking wielopoziomowy (zbudowany na zasadzie partnerstwa publiczno-prywatnego) > Istnienie TUM ma sens, ja nigdy tego nie podważałem. odnisolem w takim razie mylne wrazenie... > Jednak liczą się przede wszystkim czyny, a nie słowa. Oki, zatem ktore z dzialan TUM Ci sie nie podobaja? Moze wysilki na rzecz uratowania willi Frenzla, ktora Starostwo (Urzad Rejonowy) lekkomysnie sprzedal a Starostwo nie zrobilo zupelnie nic by odzyskac? A moze nie podobaja Ci sie wycieczki TUM? Albo Lista TUM, ktora ma zaz zadnie przypominac radnym o lokalnej tradycji a jej stworzenie nie bylo takie latwe jak sie wszystkim wydaje. A moze nie podoba Ci sie pomysl zachecenia marketow do sadzenia na parkingach (w klombach, badz donicach) drzew? Moze Twa niechec wywalala proba wplyniecia na grafficiarzy podaczas pracy nad Kodeksem Honorowym Grafficiarza i wspolorganizacja Zawodow w Skateboardingu? A moze wzdygasz sie na sama mysl o artykulach TUM (historycznych i dotyczacych spraw aktualnych) na Niezaleznym Portalu Miejskim? Moze Twoje rozczarowanie budza interwencyjne artykuly w sprawie niszczejacych zarskich zabytkow inspirowane przez TUM? Jesli chcesz insynnuowac, ze TUM nic nie robi to racz sie wczesniej zapoznac chocby z kronika dzialan TUM, dostepna wszystkim zaniteresowanym (czego nie mozna powiedziec chocby zainicjowanej z wielka pompa dzialalnoscia Zarskiego towarzystwa Kultury, ktoremu przewodniczy pewnien posel). Moze uwazasz, ze zapraszaanie wybitnych naukowcow do zar na wyklady to zadna robota? zary.zagan.org/infopage.php?id=39 Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 21:25 croolick napisał: > nie wiem jak Twoja postawa ma sie do wiekszosci urzedniczej masy... Po prostu takie uogólnienia nie są dobre. > Oki, zatem ktore z dzialan TUM Ci sie nie podobaja? Moze wysilki na rzecz > uratowania willi Frenzla, ktora Starostwo (Urzad Rejonowy) lekkomysnie > sprzedal a Starostwo nie zrobilo zupelnie nic by odzyskac? A moze nie > podobaja Ci sie Wysiłki były w porządku, ale starostwo to nie urząd rejonowy. Dzieli je reforma administracyjna kraju, a że ulokowano je w tym samym budynku to jeszcze o niczym nie świadczy. > wycieczki TUM? Wycieczki to fajna rzecz. > Albo Lista TUM, ktora ma zaz zadnie przypominac radnym o lokalnej tradycji a > jej stworzenie nie bylo takie latwe jak sie wszystkim wydaje. Lista zdaje się jednym z najważniejszych osiągnięć (takie można odnieść wrażenie słuchając wypowiedzi członków TUM), ale to tylko kawałek papieru, który miasta nie upiększy. > A moze nie podoba Ci sie pomysl zachecenia marketow do sadzenia na parkingach > (wklombach, badz donicach) drzew? Myśl niezła, tylko czy markety o tym wiedzą? > Moze Twa niechec wywalala proba wplyniecia na grafficiarzy podaczas pracy nad > Kodeksem Honorowym Grafficiarza i wspolorganizacja Zawodow w Skateboardingu? Nie znam środowiska, więc trudno mi ocenić, jaki to miało wpływ i czy wogóle. > A moze wzdygasz sie na sama mysl o artykulach TUM (historycznych i > dotyczacych spraw aktualnych) na Niezaleznym Portalu Miejskim? Jakie artykuły TUM? Nie bądź taki skromny, przecież sam to piszesz :) Nie ukrywam, że historyczne czytam z zainteresowaniem. Aktualne uważam za nieobiektywne. > Jesli chcesz insynnuowac, ze TUM nic nie robi to racz sie wczesniej zapoznac > chocby z kronika dzialan TUM, dostepna wszystkim zaniteresowanym (czego nie > mozna powiedziec chocby zainicjowanej z wielka pompa dzialalnoscia Zarskiego > towarzystwa Kultury Kronikę naturalnie czytałem. Zgodzę się z Tobą że niewiele wiadomo o ŻTK, ale to może wynikać z tego, że nie mają dostępu do internetu ;) > Moze uwazasz, ze zapraszaanie wybitnych naukowcow do zar na wyklady to zadna > robota? Dwa razy się przydarzyło - ile osób wysłuchało tych wykładów? Nie twierdzę, że TUM nic nie robi (i tak wszystko praktycznie kręci się wokół Ciebie), ale wszystkie te działania są - jakby to nazwać - nienamacalne. Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiesz. Ujmę to tak: jeśli TUM posadzi w mieście choćby jedno drzewo z tabliczką "TUM", to zamknie gęby "wątpiącym". - -- BLUEBOX.zary.com.pl WOJNA.zary.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 22:57 p_e_k_o napisał: > Po prostu takie uogólnienia nie są dobre. jakby nie bylo Ty rowniez nie mozezsz interpolowac swojej postawy na innych urzednikow. > Wysiłki były w porządku, ale starostwo to nie urząd rejonowy. Dzieli je > reforma administracyjna kraju, a że ulokowano je w tym samym budynku to > jeszcze o niczym nie świadczy. Prawnym nastepca Urzedow Rejonowych sa Starostwa Powiatowe. Zarskie Starostwo Powiatowe moglo odzyskac wille Frenzla na mocy zapisow umowy sprzedazy ale tego nie zrobilo... > Lista zdaje się jednym z najważniejszych osiągnięć (takie można odnieść > wrażenie słuchając wypowiedzi członków TUM), ale to tylko kawałek papieru, > który miasta nie upiększy. Za to miasto upiekszylyby nazwy typu "Rondo 100-lecia ZNP", zaproponowane przez szefowa ZNP co? ;-) Czemu odczytujecie nazwe literalnie, czmemu nie staracie (l.m. poniewaz to sie tyczy tez funo, drogba i.in.) zrozumiec, ze chcielismy nazwa nawiazac do tradycji niemieckiego Zwiazku Upiekszania Miasta, ktory nie zajmowal sie tylko dzialaniami stricte "upiekszajacymi" ale przede wszystkim dzialanimi na rzec dziedzictwa przeszlosci i edukacji regionalanej. > Myśl niezła, tylko czy markety o tym wiedzą? Pisma zostaly tydzien temu wyslane. > Jakie artykuły TUM? Nie bądź taki skromny, przecież sam to piszesz :) > Nie ukrywam, że historyczne czytam z zainteresowaniem. jestem czlonkiem zalozycielem TUM i to jest moja forma dzialalnosci w TUM. > Aktualne uważam za nieobiektywne. och, szczesliwiec z Ciebie (no mozna to nazwac tez inaczej), ze wierzysz w prawde obiektywna... > Zgodzę się z Tobą że niewiele wiadomo o ŻTK, ale to może wynikać z tego, że > nie mają dostępu do internetu ;) Zatem TUM wprowadza nowa jakosc ;-) > Dwa razy się przydarzyło - ile osób wysłuchało tych wykładów? Majchrzaka ponad 40 osob, Jaworskiego ok. 30. IMHO sporo. > Nie twierdzę, że TUM nic nie robi (i tak wszystko praktycznie kręci się wokół > Ciebie), ale wszystkie te działania są - jakby to nazwać - nienamacalne. Nie tylko je tworze TUM, co prawda nie jest nas wielu ale nam nie zalezy na ilosci. > Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiesz. Ujmę to tak: jeśli TUM posadzi w mieście > choćby jedno drzewo z tabliczką "TUM", to zamknie gęby "wątpiącym". hehe, to dopiero sie zacznie - "sadza sobie drzewka zamiast...", "o kampanie sobie robia sadzac drzewka" etc. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 15.09.05, 07:47 croolick napisał: > jakby nie bylo Ty rowniez nie mozezsz interpolowac swojej postawy na innych > urzednikow. Znam kilku o podobnych poglądach. > Za to miasto upiekszylyby nazwy typu "Rondo 100-lecia ZNP", zaproponowane > przez szefowa ZNP co? ;-) Już chyba gdzieś mówiłem, że to najgłupsza nazwa dla żarskiego ronda. > > Aktualne uważam za nieobiektywne. > > och, szczesliwiec z Ciebie (no mozna to nazwac tez inaczej), ze wierzysz w > prawde obiektywna... Nie chodzi o wiarę. Artukuł powinien pokazywać zawsze racje dwóch stron. Jeśli pokazuje jedną, w dodatku emocjonalnie negatywnie nastawioną do problemu, wtedy wartość takiego materiału jest mierna. > hehe, to dopiero sie zacznie - "sadza sobie drzewka zamiast...", "o kampanie > sobie robia sadzac drzewka" etc. ;-) Nie przekonasz się, jeśli nie spróbujesz. A jest tyle nowych miejsc do obsadzenia. - -- BLUEBOX.zary.com.pl WOJNA.zary.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
drogba666 Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 15.09.05, 13:05 Według mnie teraz to forum jest ciekawsze, wcześniej miolościwie panujący tu croolik nie był krytykowany. a większość forumowiczów spijała jego wywody. Możesz grupowac ludzi, jeśli ci tak wygodniej. Ale moge zagwarantować ze nie tworze tutaj zadnych sojuszy, koterii czy partii. Po prostu mam inne zdanie od ciebie, czy to źle? Czy uważasz ze urzędnik podejmie samodzielną dezycje o rozpoczęciu inwestycji jak na zatorzu która warta jest kilka milionów, a jego szef - burmistrz nic o tym nie wie? Proces decyzyjny rozpoczyna się właśnie od burmistrza. Dlatego to że mamy coraz nowocześniejszą sieć snitarną i lepsze drogi jest zasługą tak urządu w Żarach jak i samego burmistrza. Porównaj sobie ilośc wykorzystanych pieniędzy z unii przez urząd żarski i żagański. Nie mówię o zielonej i gorzowie bo tam rozdzielają kasę między sobą a dla nas zostaje co skapnie z pańskiego stołu. Zobacz tez ile wydał na drogi powiat zarski. To są wymierne ekonomicznie wielkości także dają się oszacować. PRL nie moge pamiętać bo jestem za młody ale ty dorastałes w tej komunie której tak nie lubisz. W szkole spiewało się po rosyjsku piosenki pionierów. Każdy był harcerzem. A ja sie ciesze bo PRL znam z opowiadan, historii i kina. A ze nie mam pochodzenia robotniczo-chłopskiego to na studia bym nie poszedł heheheheh Widać tego przedszkola nie skończyłes bo wiekszość twoich wypowiedzi jest w formie ządania o urzędu. Nie bacząc na kwestie finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 15.09.05, 22:37 drogba666 napisał: > Według mnie teraz to forum jest ciekawsze, wcześniej miolościwie panujący tu > croolik nie był krytykowany. Krytykowany? Przeciez to sa ataki a nie zadna krytyka (zainteresuj sie pojeciem krytyki to pojmniesz roznice). Ktore z moich dzialan zostalo przez ciebie skrytykowane? > a większość forumowiczów spijała jego wywody. o ! widze, ze mysl mesjanistyczna kieruje twoja misja, zatem chciesz nawracac swiat na tory jedynej prawdziwej (twojej) wiary? > Możesz grupowac ludzi, jeśli ci tak wygodniej. Ale moge zagwarantować ze nie > tworze tutaj zadnych sojuszy, koterii czy partii. Po prostu mam inne zdanie od > ciebie, czy to źle? nie jest zle, tylko ze dziwnie zbiezne z linia pewnej partii, czy raczej koterii rzadzacej tym miastem i powiatem > Czy uważasz ze urzędnik podejmie samodzielną dezycje o rozpoczęciu inwestycji > jak na zatorzu która warta jest kilka milionów, a jego szef - burmistrz nic o > tym nie wie? Proces decyzyjny rozpoczyna się właśnie od burmistrza. A to burmistrz jest specjalista od kanalizacji, ze wie gdzie i jak budowac? > Dlatego to że mamy coraz nowocześniejszą sieć snitarną i lepsze drogi jest > zasługą tak urządu w Żarach jak i samego burmistrza. UM jak najbardziej, ale czy burmistrza? > PRL nie moge pamiętać bo jestem za młody ale ty dorastałes w tej komunie > której tak nie lubisz. coz, mam czasem wrazenie, ze nadal w komunie zyje. > W szkole spiewało się po rosyjsku piosenki pionierów. Każdy był > harcerzem. no jak juz mowiles, nic nie wiesz o tych czasach zatem prosze nie wypowiadaj sie, apropos nigdy nie bylem harcerzem a z rosyjskich piosenek to spiewalem szlagiery sowieckiego disneylandu w rodzaju Krokodiła Żeni i Kiwaczka, a pozniej piesni Okudzawy i Wysockiego > A ja sie ciesze bo PRL znam z opowiadan, historii i kina. dlatego nie zauwazasz, jak wiele PRLu wciaz nas otacza... > Widać tego przedszkola nie skończyłes bo wiekszość twoich wypowiedzi jest w > formie ządania o urzędu. Nie bacząc na kwestie finansowe. Widac, ze ty nawet przedszkola jeszcze nie zaczeles (a ty tu o studiach gadasz) skoro nie umiesz czytac - moze literki zanasz ale nie jestes w stanie zrozumiec sensu moich zdan, skoro imputujesz mi takie poglady. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 15.09.05, 22:42 drogba666 napisał: > Według mnie teraz to forum jest ciekawsze, odkad pojawiliscie sie na forum w tym samym mniej wiecej czasie, przestalo pisac na forum wielu ciekawych ludzi, ktorzy czytali to forum przed wami. Moze jest teraz dla ciebie ciekawsze, bo mozesz wyladowac swa frustracje ale zrozum ze wielu takie osobiste ataki irytuja i odechciewa sie im pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
gustaw24 Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 14.09.05, 15:31 Witam, drogba666 napisał: > Ja nie uważam Żar za miasto turystyczne, raczej za grajdoł przy niemieckiej > granicy. Oczywiscie, ze drugim Krakowem nie jestesmy, ale jest kilka uroczych miejsc do odwiedzenia w Zarach. Jak dolozymy do tego Zagan i okolice - to masz ciekawa jednodniowa wycieczke. Nie chodzi o to zeby ktos przyjezdzal do Zar na dwutygodniowe wczasy ale wpadl na pare godzin, pochodzil, pozwiedzal, zjadl obiad w restauracji, zrobil drobne zakupy i moze przespal sie jedna noc w hotelu. Zreszta kto powiedzial, ze czystosc w miescie ma sluzyc tylko turystom. Przede wszystkim ma sluzyc nam, mieszkancom, abysmy sie w Zarach dobrze czuli i mogli wypoczac w milej atmosferze. A sprzatanie takich miejsc powinno odbywac sie na biezaco. Sa od tego odpowienie firmy w miescie. Niestety, ktos nasmiecil, wszyscy zaplaca za to ze swoich podatkow. Nie postawimy przeciez w kazdym miejscu policjanta czy straznika miejskiego a i burmistrz nie bedzie przeciez po nocach chodzil i namawial do korzystania ze smietnikow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 22:16 funo napisał: > pomyślałem, że tak często masz pretensie do burmistrza Pretensje zawsze mają wszyscy do wszystkich, a rzeczy dobre trudniej zauważyć niż wpadki. To typowo polskie. Burmistrz (nie tylko Żar) już po to jest, żeby można było na niego ponarzekać... nie ważne na co, ot chociażby że zupa była za słona. ;) - -- BLUEBOX.zary.com.pl WOJNA.zary.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
p_e_k_o Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 22:28 Szkoda że mało się powiększają. - -- BLUEBOX.zary.com.pl WOJNA.zary.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 13.09.05, 22:42 p_e_k_o napisał: > Szkoda że mało się powiększają. coz, przestrzen dyskowa serwera ograniczona Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.zary Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 02.10.05, 18:57 Wcześniej ta strona była dużo ciekawsza, bo tak wielu oszołomów nie czepiało się królika. Więcej konkretów a nie jakieś potyczki i bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
krucjusz Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 05.10.05, 08:13 tomasz.zary napisał: > Wcześniej ta strona była dużo ciekawsza, bo tak wielu oszołomów nie czepiało się królika. Więcej konkretów a nie jakieś potyczki i bzdury Po pierwsze nie elegancko jest nazywac forumowiczów oszołomami! To świadczy o braku kultury osobistej. Po drugie myślę, że croolik jest bardzo inteligentnym gościem, posiadającym prawdopodobnie dużą wiedzę na temat psychologi i dzięki temu inteligentnie prowokuje do zabierania głosu na tym forum. To bardzo dobrze,że ktoś taki jest, coś się przynajmniej dzieje i pewne sprawy nurtujące żarską społeczność nie pozostają bez echa. Proponuję wejść na forum np. do dwa razy większego Głogowa - pusto, głucho, nudno! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
alabama_pl Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 16.10.05, 21:03 Niektóre spojrzenia ciekawe; ale ogólnie raczej słabe zdjęcia,zwłaszcza pod względem umiejętności autora; fajnie, że mogłem porównac z moim widzeniem na slawekantyk.95mb.com/Zary/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 16.10.05, 23:07 alabama_pl napisał: > Niektóre spojrzenia ciekawe; ale ogólnie raczej słabe zdjęcia,zwłaszcza pod > względem umiejętności autora; fajnie, że mogłem porównac z moim widzeniem na > slawekantyk.95mb.com/Zary/index.html Nigdy nie chcialem miec nic wspolnego z "fotografikami profesjonalistami" tak jak ze znawcami jazzu, bo niestety oba towrzystwa pachna mi nieladnie snobizmem. :-) Za profesojnaliste sie nie uwazam, bo zadowalami sie marnymi aparatami (wiem, wiem profesjonalalisci nie nazwa tego aparatem lecz "zabawka") - obecnie Media - Tech Toth a wkrotce rownie "zabawkowy" HP PhotoSmart M407. Twoje zdjecie mi sie podobaja, zreszta link do Twoich zdjec juz wrzucalem na forum i ztostaly totalnie zjechne przez ob. Peko a ja Cie bronilem :-) pozdrav Odpowiedz Link Zgłoś
alabama_pl Re: Moja galeria żarskich zdjęć. 19.10.05, 17:58 dzięki, ob. mecenasie croolicku za obrone :) pozwoliłem sobie na docenienie "niektórych spojrzen" i skrytykowanie umiejetnosci, bo 1/ sam daleki jestem od prof, 2/ nie mysle ze zabawkowy sprzet wszystko usprawiedliwia, ale 3/ wiem, ze dobry efekt wymaga pracy i przemyslen, w tym przypadku - w dziedzinie foto, a to nie jest takie hop-siup takze dla mnie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś