gosia2122 13.05.10, 14:31 Witam Co oprócz kwasu foliowego powinna zażywać kobieta aby zwiększyć szanse? a co mężczyzna? W którym cyklu udało się …? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igalo Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 13.05.10, 17:21 w pierwszej ciąży zaszłam po 2 m-cach starań - 4 cykle przed brałam duphaston i nie wiem czy on nie miał wpływu. Teraz staraliśmy się 3 cykle z luteiną, wcześniej z castagnusem - i nic. Na razie zero oczekiwanego efektu. Folik raczej nie pomaga w zajściu ale wpływa na korzystnie rozwój cewy nerwowej płodu. Odpowiedz Link
kasiu.l.inka Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 14.05.10, 18:07 Mi w sumie pomoglo gdy przestalam o ciazy myslec, gdy zajelam glowe czym innym. Udalo sie i to najwazniejsze :D Odpowiedz Link
bystra_26 umieć wyznaczyć dni płodne 15.05.10, 18:26 Maksymalne szanse na ciążę (tj. 25-40%) to mają ludzie, którzy mają pojęcie o fizjologii kobiety i współżyją w dobrze oznaczone dni płodne. Więc jeśli nie umiesz wyznaczać dni płodnych, to nabycie tej umiejętności podniesie wasze szanse. Nie ma innych rzeczy, by podnieść szanse do tych maks. 25-40%. Zawsze za to można zrobić wszystko, by nie obniżać sobie szans, czyli: - nigdy nie stosować antykoncepcji hormonalnej - zdrowo się odżywiać - wszystkie witaminy i mikroelementy - nie palić i nie nadużywać alkoholu - nie używać narkotyków - umieć radzić sobie ze stresem - uprawiać jakąś formę sportu - itp. Odpowiedz Link
jeszcze_lisbon_story Re: umieć wyznaczyć dni płodne 06.10.10, 21:21 > Maksymalne szanse na ciążę (tj. 25-40%) to mają ludzie, którzy mają > pojęcie o fizjologii kobiety i współżyją w dobrze oznaczone dni > płodne. > > Więc jeśli nie umiesz wyznaczać dni płodnych, to nabycie tej > umiejętności podniesie wasze szanse. > > Nie ma innych rzeczy, by podnieść szanse do tych maks. 25-40%. > > Zawsze za to można zrobić wszystko, by nie obniżać sobie szans, > czyli: > - nigdy nie stosować antykoncepcji hormonalnej > - zdrowo się odżywiać - wszystkie witaminy i mikroelementy > - nie palić i nie nadużywać alkoholu > - nie używać narkotyków > - umieć radzić sobie ze stresem > - uprawiać jakąś formę sportu > - itp. > A mówią, że tablety nie szkodzą w ogóle - jak dobtrze dobrane... A tu masz! Odpowiedz Link
joanna7901 Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 15.05.10, 23:13 Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly??????? Ja w pierwsza ciaze zaszlam za pierwszym razem-niestety poronilam w 11 tyg.w druga ciaze zaszlam 8lat temu za drugim razem.A teraz mam problem.staramy sie z mezem od listopada i nic!!!!!!!!co miesiac to samo. Odpowiedz Link
my_chic Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 16.05.10, 20:07 Owszem, należy sobie odpuścić. my staraliśmy się 7 cykli, najadłam się prochów rozmaitych po uszy (magnez, wiesiołek, folik, witE), a potem się zirytowałam, że nie zachodzę i dałam sobie spokój w ostatnim cyklu. I co? 2 kreski. Niestety długo się ciąża nie utrzymała, bo poroniłam w 6 tyg (15 dni temu), więc teraz staramy się znowu, ale już bez szaleństw. Jem sobie magnez i folik a ramach starań staramy się, jak mamy ochotę :) żadnego seksu na gwizdek, bo np test owu wyszedł. Przy poprzednich staraniach pierwszy raz miałam okazję usłyszeć od osobistego męża, że go głowa boli ;)) No, ale trzeba przyznać, że zajeżdżony był ;) więc teraz luz i nie przejmuję się, nic na siłę. Co ma być to będzie. Podobno, najbardziej Boga można rozbawić opowiadajac mu o swoich planach. Ale oczywiście na ciążowe ciuchy jednym okiem zerkam ;) Odpowiedz Link
anusia_magda Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 17.05.10, 12:38 Ja nie potrafiłam się wyluzować tylko wzięłam się do działania czyli: -przebadaliśmy się oboje ( ja-wiele badań z krwi, USG, M-badanie nasienia) -miałam monitoring -mierzyłam temp. -brałam wit.E, kw.foliowy,magnez -mąż brał salfazin, androwit -użyliśmy żelu preseed -brałam castagnus -po stosunku nie wstawałam z łóżka ( najpierw przysłowiowa świeca) : )..i tak udało się po 7 cyklach.. Odpowiedz Link
vanilia_cz Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 17.05.10, 21:07 mi pomogło to forum i wyznaczenie dni płodnych nawet bez temperatury bo ta wzrosła 3 dni od owu:) nic wiecej w sumie:) o pierwsza ciaze "staralismy" sie 18 cukli ale teraz dopiero wiem dlaczgo tak długo nie doczekalismy sie upragnionej ciazy, poprostu nie miałam pojecia ze w ciaze mozne zajsc tylko w czasie owulacji, myslalam ze kazdy stosunek moze byc owocny:D:D:D Odpowiedz Link
ziutka23 Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 18.05.10, 13:03 1. temperatury bo ta wzrosła 3 dni od owu:) Odpowiedz Link
vanilia_cz Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 18.05.10, 19:20 ziutka23 napisała: > 1. temperatury bo ta wzrosła 3 dni od owu:) > Odpowiedz Link
anusia_magda Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 19.05.10, 14:13 aaa ja jeszcze zapomniałam o najważniejszej rzeczy więc dopisuję do tego co poprzednio - zastosowaliśmy małą abstynencję przed staraniami ( 3 dniową) być może to też się przydało...bo z intensywnych starań ( codziennych) nic nie wychodziło:) Odpowiedz Link
vanilia_cz Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 19.05.10, 15:28 my tez kochalismy sie w dniu albo dzien przed owulacja, wczesniej zrobilismy to 5 dni wczesniej, czyli tez abstynencja Odpowiedz Link
bszalacha Re: Pomoże psychoterapia 25.09.10, 04:13 Nie zaszkodzi,gdy poza zażywaniem leków,spróbujesz sobie wyobrazić parę razy sytuację,gdy już urodziłaś,lub chociaż,gdy jesteś już w ciąży.Może dostrzeżesz coś,co nie wiąże się z fizycznym stanem lecz innym niepokojem,który trzeba usunąć lub naprawić. Prowadziłam psychoterapię podobnych przypadków i okazywało się,że zmuszanie się do bycia mamą nic nie dało,nawet przy in vitro.Nie twierdę,że Tobie się nie uda,ale piszę do wszystkich: lepiej poczekać niż traktować macierzyństwo jak obowiązek.To samo dotyczy ojcostwa,nie zawsze mąż jest psychicznie gotowy. Życzę wam Odpowiedz Link
bszalacha Re: Pomoże psychoterapia 25.09.10, 04:23 I popieram te dziewczyny,które np.pisały o "abstynencji",albo przestały się tym martwić. Zapłodnienie wynika z prawdziwego oddania się,zapomnienia o bożym świecie.Gdy "przystępujesz do tak delikatnej sprawy z planem,masz i Ty i mąż za dużo napięcia,by to się mogło udać. Odpowiedz Link
sharleyan Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 26.09.10, 09:40 Mnie pomógł fakt, że całkowicie myślałam o innych sprawach. Była to choroba, a potem organizacja pogrzebu bardzo bliskiej osoby w rodzinie. I pomimo wielkiego steresu i płaczu, 2 dni po pogrzebie test wyszedł pozytywnie. Odpowiedz Link
vanilia_cz Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 26.09.10, 13:10 Zapłodnienie wynika z prawdziwego oddania się,zapomnienia o bożym świecie.Gdy "przystępujesz do tak delikatnej sprawy z planem,masz i Ty i mąż za dużo napięcia,by to się mogło udać. a u mnie udało sie od razu mimo ze planowane co do dnia i godziny :D i nie mowcie ze jak sie chce to sie nie udaje, bo jest nas tyyyyle tu na forum ktore bardzo chcialy i im sie udalo:) Odpowiedz Link
naftalka5 Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 01.10.10, 14:07 W 3 cyklu kiedy to M się przyłożył do roboty ;) a tak serio to normalnie się kochaliśmy, ja nie robiłam testów ovu, nie mierzyłam temp. Jedynie co to poszłam spać na brzuchu- mam tyłozgięcie. Odpowiedz Link
asiek334 Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 01.10.10, 14:21 Vanila bardzo ciekawe spostrzeżenie. To może wytłumaczysz mi jak to jest ze mną, ja też należe do tej grupy kobiet na tym forum, które chcą ale ja jakoś nie mogę. Jeśli masz jaką cudowną receptę, to ja bardzo proszę. Staramy sie z mężem od 4 lat mimo i gdzie tu Twoim zdaniem jest chceć a móc?? I tylko prosżę Cie nie wychoc mi z obserwacją swojego cyklu bo ja to doskonale wiem . Pozdrawiam Odpowiedz Link
bystra_26 4 lata? co na to lekarz? 01.10.10, 16:11 Miałaś monitoring, profil hormonalny, partner badanie nasienia itd.? 4 lata starań to na bank do diagnostyki. Odpowiedz Link
asiek334 Re: 4 lata? co na to lekarz? 01.10.10, 16:22 Bystra, tak mam zrobione badania hormonalne,moje cykle sa monitorowane,owulacje potwierdzone, badanie nasienia z morfologią, wymazy, rozmazy i co tak jeszcze mozna. Nawet laparo. Wszystko ok. Robiłam nawet test na wrogosc i tu jest ponoc problem, ale nie biorę tego pod uwagę, bo wiem ze kobiety z tą dolegliwoscią zachodzą w naturalną ciążę. Wiec co dalej mam mówic ze chcec to móc?? Odpowiedz Link
kat_ee Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 21.08.15, 09:49 Ja początkowo brałam kwas foliowy ale gdy nie pomagał to ginekolog poleciła mi Ferti Lady Odpowiedz Link
vantiel4 Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 25.03.21, 10:58 Nie tylko zażywać ale ogólnie zdrowo się odżywiać, do tego sport i monitoring cyklu ( ja ci polecam afrodyte Smart) . Wtedy automatycznie twojemu mężczyźnie bedzie się "bardziej chcialo" , plemniki będą zdrowsze i ty tez poczujesz różnice. Powodzenia Odpowiedz Link
vantiel4 Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 22.06.21, 11:38 wit d, c, ale przede wszystkim dieta i ruch u was obu. mozecie wyprobowac prefert zel wspomagajacy poczecie Odpowiedz Link
annalewa94 Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 16.11.21, 22:40 kontrola i stały zapis na komputerze cyklu, miałam cyclotest myWay. Na każdej wizycie u ginekologa pokazywałam wykresy z komputera cyklu Odpowiedz Link
bonianakonia Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 18.03.22, 14:18 wyznaczanie dni płodnych na monitorze płodności Afrodyta Smart ułatwiło sprawę Odpowiedz Link
andzia9j Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 23.04.22, 13:25 regularna kontrola cyklu by wyznaczać dni płodne jest potrzebna, moim zdaniem sprawdza się w takich sytuacjach cyclotester MyWay Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Co Wam pomogło zajść w ciążę? 24.04.22, 10:34 Najprostszy sposób, to starania wtedy, kiedy jest obfity śluz. On poprzedza owulację i w nim plemniki spokojnie mogą czekać kilka dni na jajeczko. Natomiast jajeczko żyje krótko i celując w owulację można nie zdążyć. Sama natura podpowiada, że to najlepszy sposób. Ten śluz ma podwójne zadanie: podtrzymuje żywotność plemników i jednocześnie ułatwia zbliżenie. To taki sygnał, że organizm jest gotowy do rozrodu. Odpowiedz Link