Dodaj do ulubionych

2 tabletki duphastonu i skok?

14.04.14, 10:53
Możliwe ze po dwóch dniach brania duph był skok po nim? Czy jednak owulacja? Mam długie nieregularne cykle, w pierwsza ciążę zasxlam w 28dc. Teraz Juz 33 dc, i skok. Duphaston ma niby nie podnosi temperatury, 2 tabletki to przecież mała dawka
Obserwuj wątek
    • dziubasekk Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 30.04.14, 12:07
      Według mnie to będzie owulacja. U mnie duphaston nigdy nie wpłynął na temperaturę.
      • skyler83 Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 30.04.14, 14:52
        To byla owulacja bo po 13 dniach dostalam okres, nawet zanim odstawilam duphaston, temperatury w pierwszej fazie byly ok 36.6 a w drugiej 37.2

jesli mam tak pozno owulacje, kolo 30 dnia, to czekac spokojnie czy brac duphaston 16dc zeby te cykle skrocic?
        • horpyna4 Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 05.05.14, 07:52
          Sama regularność cykli, czy ich długość, nie jest aż tak istotna. Jeżeli chcesz zajść w ciążę, to przede wszystkim obserwuj śluz, bo on poprzedza owulację i staraj się wtedy, kiedy się pokaże. I nie przejmuj się zbytnio, że jest akurat 30 czy 40 dc.

A duphaston możesz brać po owulacji (po trzech podwyższonych temperaturach), jeżeli miewasz krótką fazę lutealną. 13 dni to całkiem znośna, poniżej 10 warto się wspomagać. Jeżeli jednak zaczniesz brać duphaston zanim organizm zacznie szykować się do owulacji, to możesz ją wstrzymać; odstawienie duphastonu spowoduje tzw. krwawienie z odstawienia, a nie prawdziwą miesiączkę (będącą następstwem przebytej owulacji).

• mar.sew87 Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 14.05.14, 11:00
            Jeśli masz owu, ale późną, to nigdy nie bierz Duphastonu przed, bo ją zablokujesz!
            A jeśli chcesz skrócić cykle, to musiałabyś dołączyć np. Clostilbegyt, żeby owu pojawiła się wcześniej i wtedy możesz brać Duphaston 2-3 dni po.
            • atramyszka Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 19.05.14, 11:51
              czyli jeżeli brałam clostybegyt od 4 dnia przez 5 dni owulacje miałam 14 dnia cyklu i od 14 dnia zaczęłam brać duphaston to poprostu do tego zapłodnienia mogło nie dojść?? dodam, że kochaliśmy się codziennie przez 10 dni. proszę pomóżcie
              • skyler83 Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 19.05.14, 12:09
                Po woulacji to juz mozna, a czy byla potwierdzona monitoringiem, albo 3 wyzsze temperatury?
                u mnie teraz byla chyba owu 20dc, 3 wyzsze, potem jedna nizsza I dzis znowu 36.9 wiec FF zaznaczyl owu, ale jeszcze nie biore duphastonu, poczekam na dwie kolejne wysokie bo ta jedna niska mnie zastanawia
                • mar.sew87 Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 20.05.14, 07:16
                  Duphaston bierze sie dopiero po potwierdzonej owu. Nie wiadomo czy przypadkiem jej nie zablokowalas..

[IMG]http://www.ciazowy.pl/mar.sew87,suwaczek.png[/IMG]
                  • skyler83 Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 20.05.14, 14:36
                    Dzis u mnie kolejna wysoka temp, 37.2, plus typowy bialy sluz od wczoraj wiec wlaczam duphaston, znam na tyle swoje cialo juz ze wiem ze jest po owu, zreszta trafilismy w dzien owu z przytulaniem, 20dc, oby sie cos wyklulo, jak sie ma lh 21 w 3dc jak ja to trzeba umiec obserwowac swoje cialo, owu jest raz 40 dc, raz 37dc raz 20dc, ale jest... fsh mam 6 wiec na szczescie tu nie jest zle
              • dziubasekk Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 21.05.14, 10:55
                Ja brałam clo od 2 do 5 dc, potem od 16 dc duphaston. Tak zalecił lekarz. Skok był 17 dc i nie zablokowało to owulacji. Zaszłam wtedy w ciążę :)
                Seks co dzień nie gwarantuje zapłodnienia. Chłopaki są mocno osłabione. Z tego co wiem najlepiej co 2 dni, bo mają czas na regenerację.
                • horpyna4 Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 21.05.14, 15:50
                  Prawdopodobnie miałaś owulację 2 dni przed skokiem i dlatego się udało. Ale bez monitoringu nie wiadomo dokładnie, którego dnia jest owulacja; gdyby szykowała się trochę później, to mogłoby do niej nie dojść. To często się zdarza, miałaś szczęscie.
                  • dziubasekk Re: 2 tabletki duphastonu i skok? 22.05.14, 16:09
                    Miałam monitoring, więc wiedziałam co się dzieje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka