Dodaj do ulubionych

cykl bezowulacyjny ?

21.08.14, 16:18
bardzo proszę o interpretacje mojego wykresu. pomiar temperatury w ustach, początek wykresu kiepski bo bylam przeziębiona, mam haschimoto, od 51 brałam 1x dziennie a od 53 dc 2 x dziennie duphastona. będę wdzięczna za pomoc. cykl jest stracony, ale chciałabym wyciągnąć wnioski z niego a przy okazji czegoś się nauczyć.

ovufriend.pl/graph/d586061eb04e8e8afa42b16dbc5d20f8
Obserwuj wątek
    • amelia_j1 Re: cykl bezowulacyjny ? 21.08.14, 16:37
      po wklejeniu swojego posta doczytalam zasady, wiec go edytuje :
      - prowadze wykres w celu ponownego zajscia z ciąze, mam 8 letnie dziecko.
      - termometr owulacyjny z dwoma miejscami po przecinku, godzina +/- 7:30, pomiar w ustach
      - mam 35 lat
      - od 5 lat choruje na tarczyce, biore letrox 100, mam haschimoto. wynik prawidlowe do zajscia w ciaze
      - pierwszy wykres i od niego zaczelam tak dokladna obserwacje.
      - ogolnie jestem niskotemperaturowa
      • plater-2 Re: cykl bezowulacyjny ? 21.08.14, 16:52
        Temperatura utrzymuje sie zdecydowanie na wyzszym poziomie od przynajmniej 19 dnia cyklu. Wynika z tego, ze okolo tej daty bylo jajeczkowanie. Jesli bylo wspolzycie, wszystko jest na najlepszej drodze.
        • amelia_j1 Re: cykl bezowulacyjny ? 21.08.14, 17:03
          było wspolzycie. po tym czasie zrobilam 3 testy sikane i jedna bete- wszystkie wyniki negatywne. po tym czasie pojawila sie kolejna zapowiedz owulacji a wynika to stad, ze szyjka byla otwarta , sluz byl plodny i testy owulacyjne wyszly pozytywnie. znaczny wzrost temperatur jest widoczny od 53 dc ale zbiegło sie to z braniem duphastonu.
          • horpyna4 Re: cykl bezowulacyjny ? 21.08.14, 18:47
            A dlaczego bierzesz duphaston? Jeżeli zacznie się brać go przed owulacją, to może ją blokować; lepiej brać dopiero po potwierdzeniu, że owulacja już była.
            • amelia_j1 Re: cykl bezowulacyjny ? 21.08.14, 19:17
              Poniewarz mam serdecznie dosyc tego cyklu i chcialabym go juz skonczyc. Zlecil go endokrynolog , dal tez skierowanie na badani hormonalne, ktore mam wykonac miedzy 3 a 5 dc
              • horpyna4 Re: cykl bezowulacyjny ? 21.08.14, 20:57
                Pamiętaj tylko, że implantacja zarodka bywa przeważnie po jakichś 8 dniach, ale zdarza się (rzadko) dopiero po 12. Wcześniej test nic nie wykaże.

I jeszcze jedno - oglądając Twój wykres odnoszę wrażenie, że masz za wysoką prolaktynę. Mogą na to wskazywać te "zęby" w pierwszej fazie cyklu. A wysoka prolaktyna często uniemożliwia owulację.
                • amelia_j1 Re: cykl bezowulacyjny ? 21.08.14, 21:10
                  w pierwszej fazie do samej owulki bylam dosyc mozno przeziebiona. nie bralam lekow zeby jej nie posuc, ale w pewnym momencie musialam waziasc antybiotyk i to on przesunal owulacje. prolaktyne mam 9 nie pamietam jednostek. jest w kazdym razie ok. czy jest mozliwosc aby do owulacji jednak doszlo w koncowce ?
    • lidek0 Re: cykl bezowulacyjny ? 22.08.14, 07:19
      ja bym poszła na monitoring, wtedy wiesz na pewno czy owulacja była czy organizm tylko się do niej szykował.
      • amelia_j1 Re: cykl bezowulacyjny ? 22.08.14, 07:58
        dziś tempka spadła, wiec raczej @. jestem na nią przygotowana :) . w nastepnym miesiacu bede mądrzejsza
        • horpyna4 Re: cykl bezowulacyjny ? 23.08.14, 10:43
          Przede wszystkim nie przejmuj się długością cyklu. Jak owulacja się spóźnia, to cykl wydłuża się o tyle samo, ale też są normalnie dni płodne (później) i zajść można. Pamiętaj tylko, że prawdopodobieństwo zajścia po współżyciu w dni płodne i tak wynosi ok. 1/3, więc fakt niezajścia o niczym nie świadczy.

No i nie upieraj się przy staraniach w cyklu, w którym chorowałaś i brałaś leki. Zresztą organizm bywa mądrzejszy i sam potrafi wtedy opóźnić owulację. A duphaston warto brać, jeżeli faza lutealna jest za krótka i dopiero po stwierdzeniu, że już jest faza lutealna; lekarze niestety często przepisują go zupełnie bezmyślnie.
          • amelia_j1 Re: cykl bezowulacyjny ? 23.08.14, 16:42
            choroba i leki przedluzyly cykl i tak wsunie, kiedy bylo pierwsze podejscie do owulacji jeszcze mialam nadzieje a potem czekalam, za sam sie skonczy. zamiast tego, kolejne podejscie owulk,i dlatego serduszkowanie bylo, bo chcielismy a nie dlatego, ze cos sie dzieje w cyklu. duphaston dostalam poniewaz poprosilam o to lekarza . nie najlepiej sie czulam, poza tym bylam juz zmeczona, tym czekaniem na okres. gdyby nie ona czekalabym w nieskonczonosc. wczoraj dostalam okres i niesamowicie sie z tego ciesze. mam nadzieje, ze ten cykl bedzie juz inny a badania jakie bede robic wyjasnia mi, gdzie lezy przyczyna. dziekuje bardzo za zainteresowanie tym postem. chcialabym sie nauczyc npr-u, wiec bede zagladac i na pewno poprosze o pomoc. pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka