Dodaj do ulubionych

Wyznaczenie owulacji testami

07.10.18, 02:47
Witajcie kochani,
Od 1.5 roku staram sie z moim mezem o dziecko(mam 1no z poprzedniego zwiazku) i jak na razie nic;(
Zrobilismy wszystkie badania i wyszlo wszystko ok.
Ja mam problem z tarczyca(mialam raka jako dziecko i ja wycieli) ale jestem na lekach i co miesiac kontroluje TSH. Moj gin kazal abym zaopatrzyla sie w testy owulacyjne-tak tez zrobilam.
I tak moj okres jest co ok.27 dni.Ostatnia miesiaczka byla 23 wrzesien.Testowac zaczelam od 4go paz.i wyszlo negatywnie.Kolejny zrobilam w piatek rano i juz wyszedl pozytywny(usmiech na monitorze).I tak sobie pomyslalam,ze poczekam na 6go bo niby ma byc owulka a chcialam tez miec przerwie w sexie, bo nie odpuszczamy zadnego dnia,wiec pomyslalam,ze dam czas na lepsza jakosc plemnikow.I tak 6go rano zrobilam test a tu o dziwo negatywny,zadnej buzki, nic.Zalamalam sie! Czy to mozliwe,ze mialam tylko 1 dzien plodny??
Dodam,ze z 5go na 6go krotko spalam (4h) i pilam mnostwo wody.Gdzies czytalam,zeby ograniczyc wode przed testowaniem,czy to prawda??
6go czyli dzis bylam tez u gin.sprswdzic owu.na monitorze, i gin.mi powiedzial,ze pecherzyk juz pekl,ale kiedy to on oczywiscie nie wie,ale by jeszcze probowac.
Co o tym sadzicie??
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Wyznaczenie owulacji testami 08.10.18, 15:13
      Poczytaj sobie na tym forum o staraniach. Zwróć uwagę na śluz płodny i przyjmij do wiadomości, że plemniki żyją dużo dłużej, niż jajeczko - dlatego też lepiej starać się wcześniej, niż później; plemniki mogą poczekać na jajeczko, a jajeczko może nie doczekać się plemników.

U góry strony jest też linkownia, miłej lektury.
      • sweetbibi2016 Re: Wyznaczenie owulacji testami 08.10.18, 22:45
        Dzieki,
        No wlasnie u mnie nie widze as bardzo tego sluzu ale czuje go.Przed 1 ciaza mialam zawsze duzo sluzu I bol jajnika, teraz wogole tego nie mam.
        Zaczelam brac teraz wiesiolka,moze pomoze.
        • horpyna4 Re: Wyznaczenie owulacji testami 09.10.18, 09:53
          A wykresy temperatury robiłaś? Z nich naprawdę dużo można się dowiedzieć, też znajdziesz tu sporo informacji.

Śluzu nie musi być dużo, wystarczy w środku. Nie musi się wylewać, ale może - zwłaszcza rano, bo w nocy się zbiera, a po wstaniu działa grawitacja.

Ból też nie zawsze musi być odczuwalny.
          • sweetbibi2016 Re: Wyznaczenie owulacji testami 10.10.18, 22:53
            Hey, :)
            Nie robilam wykresow, nie mierzylam temp.
            Zaraz tu poszperam,

horpyna4 napisała:

> A wykresy temperatury robiłaś? Z nich naprawdę dużo można się dowiedzieć, też z
            > najdziesz tu sporo informacji.
            >
            > Śluzu nie musi być dużo, wystarczy w środku. Nie musi się wylewać, ale może - z
            > właszcza rano, bo w nocy się zbiera, a po wstaniu działa grawitacja.
            >
            > Ból też nie zawsze musi być odczuwalny.
    • plater-2 Re: Wyznaczenie owulacji testami 02.12.18, 12:31
      Testery na sline wskazuja na dni płodne, ale za ich pomocą nie da się stwierdzić, czy będzie owulacja (one tylko mówią, że należy się spodziewać owulacji) ani ze owulacja na pewno miała miejsce.
      • horpyna4 Re: Wyznaczenie owulacji testami 03.12.18, 11:03
        Dlatego warto mierzyć temperaturę, bo jak nie wzrośnie, to można się jeszcze w tym samym cyklu spodziewać następnej przymiarki do owulacji. Nawet kilka razy, a dopiero ten ostatni raz jest skuteczny. Cykl oczywiście wtedy wydłuża się, ale przynajmniej wiadomo, kiedy się ewentualnie zaszło. No i nie przegapia się kolejnych okazji.

• mebloscianka_dziadka_franka Re: Wyznaczenie owulacji testami 15.12.18, 09:12
      Dni płodne zaczynają się w momencie pojawienia się śluzu płodnego, a nie pozytywnego testu owulacyjnego. Testy owu pokazują pik LH i zapowiadają owulację, od test pozytywnego do owu może dojść w ciągu 24-36 godzin. Po tym piku LH spada u jednych kobiet szybciej u drugich wolniej. Jak u kogoś pik LH trwa krótko, to już na następny dzień może się zdarzyć, że testy będą negatywne. Ale to jest bez znaczenia, bo i tak liczy się tylko pierwszy test pozytywny i to od niego liczy się czas do owulacji. Przy staraniach bierz też pod uwagę to, że plemniki nie są gotowe do zapłodnienia od razu po wytrysku do pochwy, tylko dopiero po kilku godzinach pobytu w drogach rodnych kobiety. Więc też mogą się "nie zgrać" z komórką jajową, jak tak będziesz celowała dokładnie w owulację. Lepiej starać się właśnie w dni płodne, które zaczynają się już na kilka dni przez owu, niż w dniu owu, o której do końca przecież nie wiadomo, kiedy nastąpi.
    • dagmara9 Re: Wyznaczenie owulacji testami 26.09.20, 23:38
      potrzebny jest domowy monitoring cyklu, ja mam do dziś cyclotester, bo kiedyś był mi potrzebny do starań, a dziś wiem dzięki niemu kiedy zabezpieczać się mechanicznie żeby nie zajść w ciążę
    • vantiel4 Re: Wyznaczenie owulacji testami 25.03.21, 10:56
      Hej, wypróbuj afrodyte Smart, może okaże się pomocna
    • vantiel4 Re: Wyznaczenie owulacji testami 22.06.21, 11:40
      mozecie wyprobowac prefert zel wspomagajcy poczecie
    • bonianakonia Re: Wyznaczenie owulacji testami 18.03.22, 14:17
      moim zdaniem bardzo prosto i skutecznie można wyznaczać dni płodne na monitorze płodności Afrodyta Smart
    • martynazpoznania Re: Wyznaczenie owulacji testami 06.04.22, 20:23
      Warto wspomagać się certyfikowanym urządzeniem do wyznaczania dni płodnych, jak tester owulacyjny Afrodyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka