Dodaj do ulubionych

Wytłumaczcie mi:

22.12.04, 23:41
1 Jeżeli istnieje coś takiego jak śluz płodny to dlaczego kilka godzin
przed skokiem temperatury było tak sucho, że za przeproszeniem mąż nie mógł
mi wsadzić... Ale wsadził i stało się... Ma 5 lat.
2 Jeżeli karmienie na żądanie zapobiega ciąży to dlaczego zaszłam w ciążę
3 tygodnie po porodzie.
3 Jak to jest w ogóle po porodzie, jeżeli nieraz ktoś nie miesiączkuje
przez rok albo i dłużej to co wtedy? Ryzyko, czy całkowita abstynencja?
4 W ostatnim cyklu 28 dniowym owulację miałam w 22 dniu. Współżyliśmy
dnia 5- jeszcze przy lekkim krwawieniu i w dniu 27 . Więcej się nie zdążyło.
To był mój normalny cykl, zawsze mam owulację 6 do 8 dni przed okresem.
PYTANIE: Jak długo mąż to wytrzyma? Bo o sobie nie wspomnę, w końcu problemy
baby są mało ważne

Czy jest tu może ktoś z poradni rodzinnej, kto wnikliwie odpowie na moje
pytania?????

I jeszcze jedno. Czy dogadzanie sobie nawzajem ręką to grzech?
Obserwuj wątek
    • genepis Re: Wytłumaczcie mi: 23.12.04, 00:22
      gerttta napisała:

> 4 W ostatnim cyklu 28 dniowym owulację miałam w 22 dniu. Współżyliśmy
      > dnia 5- jeszcze przy lekkim krwawieniu i w dniu 27 . Więcej się nie zdążyło.
      > To był mój normalny cykl, zawsze mam owulację 6 do 8 dni przed okresem.

Owulacja występuje normalnie ok 14 dni przed okresem. Faza od owulacji do
      okresu jest stała. Zmienny jest czas tylko między okresem a owulacją, czyli I
      faza.
      Jeśli twierdzisz, że masz owulację 6-8 dni przed okresem, to albo źle
      rozpoznajesz owulację, albo jak najszybciej powinnaś wybrać się do dobrego
      endokrynologa ginekologicznego.
      Skąd wiesz kiedy masz owulację? (tzn po czym poznajesz?)
      • gerttta Re: Wytłumaczcie mi: 23.12.04, 00:51
        Owulacja występuje normalnie ok 14 dni przed okresem. Faza od owulacji do
        okresu jest stała. Zmienny jest czas tylko między okresem a owulacją, czyli I
        faza.
        No jak widzisz nie zawsze.
        A jeżeli temperaturę mam 36,2-36,4a potem nagle w 22 dniu 37,2 i potem aż do
        okresu tyle samo to co? Nie owulacja?
        • genepis Re: Wytłumaczcie mi: 23.12.04, 10:54

Gdzie i czym mierzysz? I kiedy?

Jeśli np w pochwie, zaraz po obudzeniu i termometrem rtęciowym, to chwytaj za
          słuchawkę i jak najszybciej rejestruj się do endokrynologa. Coś nie tak dzieje
          się z Twoim organizmem (i to nie koniecznie w "kobiecych" miejscach) równie
          dobrze może to byc np tarczyca, albo przysadka, albo bo ja wiem co? Nie jestem
          endokrynologiem, ale to co się u Ciebie dzieje nie świadczy o zdrowiu.

Jeśli np pod pachą, albo w różnych porach dnia albo w ustach termometrem
          elektronicznym - to możesz spać w miarę spokojnie (i zacząć mierzyć porządnie)
          Zakładam, że nie jesteś na pigułkach, albo w okresie połogu.

Sorry, że tak obcesowo, ale usiłuję wytworzyć sobie jakiś obraz tego co
          naprawdę się w Tobie dzieje.
          Mam nadzieję, że jeśli nie teraz to po świętach włączą się experci.

Pozdrawiam i wesołych Świąt Bożego Narodzenia
          genepis
    • praktycznyprzewodnik Re: Wytłumaczcie mi: 23.12.04, 12:04
      Skok temperatury nie oznacza owulacji.
      Owulacja ma miejsce wczesniej. Skok oznacza, ze w miejscu peknietego pecherzyka
      wytworzyło sie ciałko zółte i to ciałko zółte zaczeło wydzielac progesteron i
      ten progesteron podniósł temperature ciała.

Czasem nawet ze dwie doby upłyna zanim ciałko zółte podejmie prace. Po prostu
      zeby to sie stało z pecherzyka musi wyplynac z niego płyn pęcherzykowy, a jesli
      pekniecie nie było jak nalezy, to ten płyn ma trudnosci z wyplynieciem - stad
      kłopoty.

Krótka faza ciałka zółtego,czyli ponizej 10 dni wyzszej temperatury swiadczy o
      zaburzeniach pracy ciałka zółtego. Zajscie w ciaze w takiej sytuacji jest
      mozliwe, ale zwykle na bardzo krótko, bo z reguły sa problemy z zagniezdzeniem
      w macicy, totez po wczesniejszym rozpoznaniu takiej sytuacji starania
      naturalne wzbogaca sie suplementowaniem luteina, hormonem który powinno
      wydzielac ciałko zółte.

Zasady okreslania płodnosci i niepłodnosci reguluje LAM - przeczytaj sobie na
      stronach poswieconych NPR - u góry linkownia.

Wazne w utrzymaniu niepłodnosci poporodowej jest podjecie karmienia
      natychmiast po porodzie (do kilku godzin, najlepiej juz dwie po), jesli z
      jakichs przyczyn dziecko i matka byli rozdzieleni,albo karmienie nie spełniało
      warunków LAM zajscie w cieze jest mozliwe juz w 21 dniu od porodu.
      Lekarze zdecydownie sa zdania, ze nie nalezy podejmowac współzycia przed
      upływem szesciu tygodni od porodu, a juz na pewno nie w trzecim tygodniu.
      Najpierw lekarz musi Cie zbadac i sprawdzic, czy wszystko sie zagoiło, czy
      macica normalnej wielkosci itd. Współzycjac tak wczesnie ryzykuje sie
      zakazenie połogowe, zapalenie macicy i inne nieprzyjemne choroby, które czesto
      ciagna sie latami i trudno lecza (np. zapalenie wiazadeł macicy).

Nie ma czegos takiego jak "sluz podny", w NPR mówi sie o sluzie szyjkowym albo
      sluzie estrogenozaleznym. Planowanie rodziny metoda objawowo-termiczna czy
      nawet tylko objawowa, nie polega na tym, ze zakłada sie "nie ma sluzu
      szyjkowego - jestem niepłodna, jest sluz szyjkowy - jestem płodna").

Musisz dokładnie przeczytac zasady jakiejs metody objawowo-termicznej (wybierz
      wg. Rotzera, angielskiej czy Ligi MM) i stosowac sie SCISLE do jej zasad.
      Inne sa dla pocztkujacych, inne dla odstawiajacych tabletki inne po porodzie,
      inne w klimakterium.

W Twoim przypadku na pewno sluz zanikł, a skoku jeszcze nie było - trafiłas w
      same dni płodne ze współzyciem. Załoze sie, ze urodził się syn.

Jak maz wytrzyma ? Przede wszystkim nauczycie sie porzadnie NPR.
      Po drugie spróbuj uzywac preparatu castagnus (Herbapol), to moze sprawi, ze
      faza ciałka zółtego wydłuzy sie. Jesli nadal bedzie krótka, popros w poradni,
      zeby nauczone Cie (po 12 cyklach rozpisanych) okreslania niepłodnosci
      przedowulacyjnej wg. zasady Doringa a nie -21(21), to da wiecej dni do
      współzycia.
      • gerttta Re: Wytłumaczcie mi: 23.12.04, 22:52
        Odpowiadam:
        Mierzę w pochwie , termometrem rtęciowym, zaraz po obudzeniu, wahania do 20
        minut.
        Zakładu nie wygrałaś to jest córka, jedyna, ci, co byli poczęci wcześniej przed
        skokiem temperatury to chłopcy.
        Idiotką nie jestem, zasady NPR znam, po prostu boimy się - zwłaszcza mąż,
        nasępnej ciąży. Przed owulacją 100% pewności nigdy nie ma.
        Aha, co do ciąż to z przyczyn hormonalnych poroniłam tylko jedną. Jedną
        straciłam wskutek urazu w 17 tygodniu, więc się nie liczy. Cztery donosiłam.
        Dodam, wpadka była tylko jedna - to córka, przypadek opisany wcześniej...
        Ale dzięki za odpowiedż. Wesołych Świąt.
    • grrrrw Re: Wytłumaczcie mi: 25.12.04, 12:09
      Twoje pytania dowodza, ze wydaje ci sie, ze na tym sie znasz.
      • gerttta Re: Wytłumaczcie mi: 25.12.04, 17:02
        Które pytania? Ostatnie czy przedostatnie? POwiedzcie od razu ,że NPR polega na
        wstrzemiężliwości i jeszcze raz wstrzemięźliwości. Ja w tym nic uświęcającego
        związek nie widzę, Mąż jest coraz bardziej wku...ony. Od jedenastu lat
        mielibyśmy mniej stosunków niż niejeden ksiądz, dobrze, że kilka ciąż po drodze
        wypadło. Ale już więcej nie może wypaść.
        • zamia1 Re: Wytłumaczcie mi: 25.12.04, 20:25
          gerttta napisała:

> POwiedzcie od razu ,że NPR polega na
          > wstrzemiężliwości i jeszcze raz wstrzemięźliwości. Ja w tym nic uświęcającego
          > związek nie widzę, Mąż jest coraz bardziej wku...ony. Od jedenastu lat
          > mielibyśmy mniej stosunków niż niejeden ksiądz, dobrze, że kilka ciąż po
          drodze
          >
          > wypadło. Ale już więcej nie może wypaść.

1. To co Ciebie trzyma przy NPR? Ja bym sobie dawno dała spokój.
          2. grrrrw ma sporo racji... z tymi pytaniami.

• gerttta Re: Wytłumaczcie mi: 25.12.04, 22:33
            No , zgadnijcie , co mnie trzyma.
            • reszka2 Re: Wytłumaczcie mi: 26.12.04, 18:42
              gerttta napisała:

> No , zgadnijcie , co mnie trzyma.

Przekora?
              Chęć udowodnienia że jednak nie działa?
              • gerttta Re: Wytłumaczcie mi: 27.12.04, 13:32
                Nie , to że inne sposoby to grzech śmiertelny, czyli rozumiem jednoznaczny np.
                z morderstwem. Naprawdę nie wiem dlaczego, bo szkodliwość społeczna czynu jest
                nieporównywalna, ale nie ja to wymyślilam.

Dlaczego nie chcecie odpowiedzieć na moje pytania???

Skorzystałam z linków zamieszczonych u góry i dowiedziałam się,że po porodzie
                współżycie można rozpocząć po3-4 tygodniach, a do 6 tygodni jest niepłodność,
                nawet bez pełnego karmienia, a ja karmiłam wyłącznie piersią, nawet mililitra
                picia nie dostał, nie przez 6 tygodni, ale przez 6 miesięcy. Przypominam, że
                zaszłam w 3 tygodnie po porodzie.
                A co jeżeli się nie miesiączkuje przez 12-18 miesięcy po porodzie? Bo
                obserwacja śluzu to pic na wodę przynajmniej w moim przypadku. Nieraz owszem,
                przed skokiem temperatury jest obfity i ciągliwy, ale nieraz jest taki 10 dni
                przed skokiem, a potem zero.

Wedłu wszystkich źródeł na temat NPR nigdzie nie znalazłam wzmianki o takim
                cyklu jak moje,tzn. 28 dni, skok temperatury w 20 22 dniu. Chyba się z kosmosu
                wzięłam, a moich dzieci to już w ogóle nie powinno być. Wygląda na to, że
                jestem bezpłodna, tylko nie wiem skąd mi się sześć ciąż wzięło.
                • zamia1 Re: Wytłumaczcie mi: 27.12.04, 14:50
                  Wyślij kompletny zapis kilku cykli na adres porady@lmm.pl
                • burczykowa Re: Wytłumaczcie mi: 17.01.05, 13:30
                  Jako połozna tak Ci napiszę: jak mogłas współżyc 3 tyg. po terminie przed
                  wizytą u lekarza????? KAŻDA kobieta wychodzaca z oddzaiłu wie, że do lekarza ma
                  się zgłosić 6 tyg. po porodzie i przez ten okres współzyc nie należy (i nie
                  jest to widzimisie lekarza). Takie są zasady w połogu.
                  Poza tym: kto Ci powiedział, że LAM jest 100%?
                  Jeśli tyle razy zaszłaś w ciążę, to oznacza, że w tych konkretnych przypadkach
                  ciałko żółte było wydolne. Poronienia moga sugerować, że niekoniecznie.
                  Napisałaś:"do 6 tygodni jest niepłodność,
                  > nawet bez pełnego karmienia". Radzę jednak uzupełnić wiedzę z tego zakresu,
                  chyba, że planujesz nastepna ciążę.
    • grrrrw Re: Wytłumaczcie mi: 28.12.04, 00:47
      Zajrzałam tam i znalazłam, ze obserwacje nalezy podjac trzy tygodnie po
      porodzie o ile ustapiły odchody poporodowe. Nastepnie około 10-14 dni nalezy
      poswiecic na ustalenie PMN. Czyli około 5-6 tygodnia mozna zaczac praktykowac
      NPR.
    • barbie-torun Re: Wytłumaczcie mi: 28.12.04, 09:28
      gerttta z jednym zgadzam się z Tobą, uświęcającego nic nie widzę w NPR,
      też miałam takie same żale jak Ty przy 3 dziecku, ale to moja zła interpretacja
      cyklu sprawiła że mam synka nota bene najkochańszy rozkoszniak, bo myślałam co
      tam a może się uda ;)
      jednak zostałam przy tej metodzie ponieważ sumienie by mnie gryzło gdybym
      stosowała hormony czy spiralę i powiem szczerze po porodzie byłam blika takiej
      decyzji
      mąż dalej cierpi i chodzi spać grubo po północy żeby mnie nie zaczepiać, ja się
      umartwiam i udaję sopel lodu
      • zamia1 Re: Wytłumaczcie mi: 28.12.04, 10:27
        > ale to moja zła interpretacja cyklu sprawiła że mam synka nota bene
        > najkochańszy rozkoszniak, bo myślałam co tam a może się uda ;)

Naucz męża zasad i razem interpretujcie - wtedy odpowiedzialność rozłoży się na
        dwoje. Dlaczego to ma być tylko Twoja sprawa?

> mąż dalej cierpi i chodzi spać grubo po północy żeby mnie nie zaczepiać, ja
        się
        >
        > umartwiam i udaję sopel lodu

A po co? Nie lepiej się dogadać? Jest wykres, jest zapis obserwacji śluzu, są
        reguły postępowania - wszystko jasne - wspólnie to analizujecie i wyciągacie
        wnioski "dzisiaj nie" albo "dzisiaj tak". No i trzeba sie tego konsekwentnie
        trzymać.

Przepraszam, może to trochę dydaktycznie zabrzmi, ale ja sobie nie wyobrażam
        innego układu w małżeństwie NPR (i to jeszcze NPR z potrzeby sumienia), jak
        tylko relacja partnerska. Wtedy nikt nie musi chodzić spać po północy i nikt
        nie musi niczego udawać.

Pozdrawiam.

• barbie-torun Re: Wytłumaczcie mi: 28.12.04, 12:39
          zamia, mąż oczywiście dobrze zna NPR, wie kiedy jakie dni, nawet czytał
          książkę!
          ale dla niego to ciężko wytrzymać te dni,
          nawet mój widok na niego działa,
          nawet w kuchni mnie obłapia itp
          jesteśmy już nie najmłodsi dlatego zaraz po ślubie zaszłam
          w ciąże i tu chwała NPR bo zaplanowałam z premedytacją ;) płeć dzieci
          a całe nasze małżeństwo to przeplatanka: ciąża, macieżyństwo,
          wychowawczy urlop, rok temu wróciłam do pracy i można powiedzieć odżyłam
          dzieci w przedszkolu, najstarsze w szkole
          tylko brak tych radosnych chwil mnie zasmuca
          ale widocznie taki nasz los
          • zamia1 Re: Wytłumaczcie mi: 28.12.04, 17:29
            > tylko brak tych radosnych chwil mnie zasmuca
            > ale widocznie taki nasz los

Brak...? Los...? Przecież NPR wyznacza również dni niepłodne - można wtedy
            mieć tych radosnych chwil skolko ugodno...

:-)
            • barbie-torun Re: Wytłumaczcie mi: 29.12.04, 09:57
              "brak" miałam na myśli mało, rzadko
              i robienie na zapas co wiekszości NPRówkom się zdarza, "kochamy się dziś bo
              jutro już nie będzie można" - brak tego dreszczyka emocji, pożądania...
              • zamia1 Re: Wytłumaczcie mi: 29.12.04, 10:39
                Widać mamy inne doświadczenia w kwestii NPR. Dla mnie jest to
                wybór "najlepszego z możliwych" - dla nas inne metody mogłyby nie istnieć, choć
                nie mamy większych oporów moralnych, by po nie sięgać. Gdybym nie
                doświadczała "dreszczyka emocji, pożadania", gdybym musiała "na zapas" - jak
                piszesz - dawno sięgnęłabym po mniej inwazyjne zdobycze przemysłu gumowego, czy
                chemicznego ;-)

Pozdrawiam.
          • burczykowa Re: Wytłumaczcie mi: 14.01.05, 13:20
            Hmmmmm..... A jak to jest, gdy ktos ma cukrzycę? Tyle pokus dookoła, słodki
            batonik, ciasto na urodziny, pepsi... A mimo tego- cukrzycy nie mdleją na ich
            widok, bo spróbowac nawet nie mogą. Wiedza, że to nie dla nich.Nie planują
            swojej śmierci wskutek przecukrzenia, więc nawet widok słodyczy na nich nie
            działa. Tak samo jest z NPRem. Wiem , że są TE dni, więc normalne, że nie myslę
            o współżyciu. Mąż też nie. Nie umrzemy, jeśli współżycie odłozymy na parę
            dni.Trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś umiera z chęci współżycia, że ze swoim
            popędem seksualnym nie umie sobie poradzić. Czy jestem nienormalna? Tak samo
            jak cukrzycy. Tylko ja poszczę przez dni parę, a oni przez całe życie. Mozna?
            Można.
            PS a o cukrzykach wiem - mam brata z cukrzycą (37 lat). Od lat nie wzrusza go
            stół imieninowy mamy, ani świąteczne pierniki. Jak mówi- przecież mi tego nie
            wolno, to dlaczego mam jeść? Myśle, że do NPRu trzeba dojrzeć- po latach
            okazuje się, że niewspółżycie jest normalną przerwą- o wiele krótszą, niz np.
            okres połogu.
            • barbie-torun Re: Wytłumaczcie mi: 14.01.05, 14:03
              no po latach się do tego dojrzewa, wiem, bo zachamowałam swój popęd sypiając w
              pokoju dzieci, ale jeszcze coś z niego zostało ku uciesze mężowi ;)
              • zxcvbn1 Re: Wytłumaczcie mi: 16.01.05, 00:49
                Tak oto dochodzimy do wniosków, że popęd seksualny to prymitywne zło, z którym
                należy walczyć i nawet można wygrać. No brawo!
                • burczykowa Re: Wytłumaczcie mi: 17.01.05, 13:39
                  A na czym ma- według Ciebie -polegać owa walka z popędem seksualnym????? Czy
                  uważasz, że kilka dni bez współżycia grożą śmiercia, chorobą psychiczna albo
                  jeszcze czym gorszym?????????? Osobiście uważam, że walka ze słodyczami jest
                  gorsza.Walka z obżarstwem jest gorsza. Z własnym lenistwem. I z wieloma innymi
                  rzeczami. pomysl troche: są kobiety w ciąży, którym ze względu na zagrożenie
                  ciąży lekarz zabrania współżycia przez cały okres ciąży, a potem jest połóg i
                  okres zmęczenia ze względu na opiekę nad dzieckiem. Nie zauważono, aby w tym
                  okresie mężczyźni popełniali harakiri z powodu seksualnego postu, a kobiet wyły
                  z powodu niezaspokojenia ich popędu. No i idąc tym tropem, należałoby
                  przypuszczać, że w klasztorach dzieja się dziwne rzeczy, ale także marynarze na
                  statkach, czy zołnierze w Iraku są niespełna rozumu, bo potrafia obejść się bez
                  współżycia. Tym różnimy się od zwierzat, że nad popędami umiemy panować- a
                  panowanie to nie walka.
                  • laura81 Re: Wytłumaczcie mi: 17.01.05, 18:08
                    > A na czym ma- według Ciebie -polegać owa walka z popędem seksualnym?????

Na unikaniu kontaktów seksualnych (z mężem / żoną, gdy wszyscy są zdrowi, są
                    zachowane warunki intymne itp.) wtedy, gdy organizm ich pragnie i na wmawianiu
                    sobie, że nie pragnie. Na regularnym izolowaniu się od męża / żony, gdy mamy
                    ochotę na zbliżenie, ale wolimy poczekać z poczęciem.

> Czy
                    > uważasz, że kilka dni bez współżycia

Na ten temat była już długa dyskusja. Ja nie określiłabym połowy
                    dwudziestosześciodniowego cyklu słowem "kilka dni". Czy jesteś kolejną osobą,
                    która ma wątpliwości co do działania zasady:
                    zależy Ci na skuteczności -> masz tylko kilka dni, w których możesz i chcesz
                    współżyć
                    chcesz mieć więcej dni na współżycie -> licz się z obniżeniem skuteczności?

> Czy
                    > uważasz, że kilka dni bez współżycia grożą śmiercia, chorobą psychiczna albo
                    > jeszcze czym gorszym?

Chyba nikt rozsądny tak nie uważa. Ja na przykład uważam jednak, że:
                    1. Ograniczenie braku współżycia do "kilku dni" "grozi" nieplanowaną ciążą.
                    2. Brak zadowolenia ze współżycia (o co w NPR nietrudno) grozi rozpadem małżeństwa.
                    3. Nieustanny brak spełnienia przy współżyciu (o co też nietrudno, gdy kobieta
                    uprawia seks niemal tylko wtedy, gdy dręczy ją PMS) może prowadzić do przykrych
                    bóli w okolicach miednicy, krzyża.

> Osobiście uważam, że walka ze słodyczami jest
                    > gorsza.Walka z obżarstwem jest gorsza. Z własnym lenistwem.
                    W jakim sensie gorsza? Groźniejsza, trudniejsza, bardziej godna potępienia?

> pomysl troche: są kobiety w ciąży, którym ze względu na zagrożenie
                    > ciąży lekarz zabrania współżycia przez cały okres ciąży,

I wszystko w porządku. Jeśli ciąża jest zagrożona, to dla jej ratowania można
                    zrobić wszystko - niektórym łatwo przychodzi wtedy np. rzucenie palenia.

> a potem jest połóg i
                    > okres zmęczenia ze względu na opiekę nad dzieckiem

No wiesz- jeśli rodzice rzeczywiście są zmęczeni, to chyba mało myślą o seksie,
                    więc tu akurat nie widzę problemu.

> No i idąc tym tropem, należałoby
                    > przypuszczać, że w klasztorach dzieja się dziwne rzeczy

Nawiasem mówiąc, w niektórych się dzieją. Dziwne rzeczy dzieją się też na
                    niektórych plebaniach. Ale nie zrozum mnie źle - nie chcę generalizować.

> ale także marynarze na
                    > statkach, czy zołnierze w Iraku są niespełna rozumu, bo potrafia obejść się
                    > bez współżycia.

Trudno tu mówić o konkretnych zawodach, ale gdyby ludzie potrafili obchodzić się
                    bez współżycia, to nie istniałaby prostytucja.

> Tym różnimy się od zwierzat, że nad popędami umiemy panować- a
                    > panowanie to nie walka.

Panowanie nad czymś naturalnym (jak popęd seksualny, głód, pragnienie, potrzeba
                    snu) często bywa walką. Od czasu do czasu taka walka jest uzasadniona i zdrowa.
                    Ale żeby tak cały czas? Nie każdemu to odpowiada.
                    • burczykowa Re: Wytłumaczcie mi: 17.01.05, 18:19
                      Napisałaś:
                      "> Ale żeby tak cały czas? Nie każdemu to odpowiada."
                      dlatego nie każdy stosuje NPR. A jeśli juz wybrał, to z jakiegoś ważnego dla
                      siebie powodu.

• meow222 Re: Wytłumaczcie mi: 16.01.05, 00:44
              Jeśli ktoś ma cukrzycę - nie może jeść słodyczy. I wie o tym, więc nie je. Nie
              wzruszają go pokusy. Taaak...

Ty wiesz i ja też wiem, że cukrzyca, to choroba - taka, która obdarza cukrzyka
              zbiorem reguł, których cukrzyk musi przestrzegać, ale zdrowi ludzie nie muszą.

Zgadzam się z Tobą, że z NPR jest podobnie.

No, no - do fajnych wniosków dochodzimy. Podoba mi się :)

Różnica jest jedna - choroba dopada wbrew woli, NPR to choroba dobrowolna.

PS. Współczuję cukrzykom.
              • zxcvbn1 Re: Wytłumaczcie mi: 16.01.05, 01:35
                > NPR to choroba dobrowolna.

Nie zawsze ;)
              • burczykowa Re: Wytłumaczcie mi: 17.01.05, 13:23
                No własnie. A w NPRze tez kierujemy się pewnymi regułami, których mamy
                przestrzegac, jesli chcemy stosować metodę i nie miec nieplanowanych dzieci.
                Nie traktuję NPR jako choroby, nie jest "ona " wbrew mojej woli. Gdybym była
                wegetarianką, nie jadłabym mięsa. To też byłaby choroba? I w nprez sa pokusy, i
                w wegetarianizmie, i w cykrzycy. Ważne, dlaczego zdecydowalisy sie przestrzegac
                pewnych zasad niejedzenia mięsa, słodyczy czy nie współżycia podczas okresu
                płodności. Ważny jest cel. Jaki on jest? Mysle, że każdy na to sam odpowiada
                sobie w duchu.
                • zxcvbn1 Re: Wytłumaczcie mi: 17.01.05, 18:22
                  >>> NPR to choroba dobrowolna.

>>Nie zawsze ;)

>No własnie.

Ach, pani Burczykowa, ta choroba nie zawsze jest dobrowolna. Niektórzy na
                  przykład na nią chorują tylko dlatego, że ktoś im tak każe, strasząc piekłem.
                  Chorują, choć ich sumienie wcale nie mówi, że stosowanie innych metod planowania
                  ciąży jest złe.
                  • burczykowa Re: Wytłumaczcie mi: 30.01.05, 17:43
                    zxcvbn1 napisała:

> Ach, pani Burczykowa, ta choroba nie zawsze jest dobrowolna. Niektórzy na
                    > przykład na nią chorują tylko dlatego, że ktoś im tak każe, strasząc piekłem.
                    > Chorują, choć ich sumienie wcale nie mówi, że stosowanie innych metod
                    planowani
                    > a
                    > ciąży jest złe.

Hmmm.... Całe szczęście- ja "nie choruję" w ten sposób. Moja "choroba" jest
                    dobrowolna. Nie znam żadnych dokumentów kościoła na temat NPR czy
                    antykoncepcji, ale rozumiem, dlaczego antykoncepcja przez kościół jest
                    odrzucana. Jestem katoliczką, staram sie żyć według zasad wiary. Czy
                    stosowałabym NPR tylko dlatego, że kościół tak każe? Wątpię. Jestem tak
                    skonstruowana, że muszę się dowiedziec, dlaczego tak jest, a nie biorę tego na
                    zasadzie "wierzę, że tak ma być" (oczywicie- poza dogmatami). Stąd dawno temu
                    szukałam różnych informacji i teraz rozumiem, dlaczego NPR jest dobrą metoda,
                    by zaplanować wielkośc rodziny.I to dlatego stosuję NPR. Ciekawa jestem, czy w
                    związku z tym grozi mi piekło??? :)
              • burczykowa Re: Wytłumaczcie mi: 30.01.05, 17:46
                meow222 napisał:

> Jeśli ktoś ma cukrzycę - nie może jeść słodyczy. I wie o tym, więc nie je. Nie
                > wzruszają go pokusy. Taaak...
                A jak jednak zje, to musi sie liczyć z komplikacjami. W NPRze też nikt nikomu
                nie zabrania współzycie w "te dni", tylko wtedy też się trzeba liczyć z
                mozliwymi komplikacjami.
                Ba, nikt nikomu nawet nie narzuca NPRu.
            • artus1231 Re: Wytłumaczcie mi: 17.01.05, 13:45
              > Hmmmmm..... A jak to jest, gdy ktos ma cukrzycę? Tyle pokus dookoła, słodki
              > batonik, ciasto na urodziny, pepsi... A mimo tego- cukrzycy nie mdleją na ich
              > widok, bo spróbowac nawet nie mogą. Wiedza, że to nie dla nich.Nie planują
              > swojej śmierci wskutek przecukrzenia, więc nawet widok słodyczy na nich nie
              > działa. Tak samo jest z NPRem. Wiem , że są TE dni, więc normalne, że nie
              myslę
              > o współżyciu.

A to fajne! NPR jako okresowa choroba.
              Coś w tym jest. :)
              Pozdrawiam
              • zxcvbn1 Re: Wytłumaczcie mi: 17.01.05, 18:24
                > A to fajne! NPR jako okresowa choroba.
                > Coś w tym jest. :)

O tak - zwłaszcza, że to porównanie wymyśliła sama pani Burczykowa - nowy
                forumowy autorytet :)
    • mimoooza Re: Wytłumaczcie mi: 28.12.04, 13:48
      Powinnaś jak najszybciej pójść do lekarza - faza wyższych temperatur krótsza
      niż 10 dni świadczy o tym, że coś jest nie w porządku z układem hormonalnym.
      Normalne jest to tylko w okresie menopauzy lub premenopazuzy, ale i w takim
      wypadku konsultacja z dobrym ginekologiem byłaby wskazana. A więc winne
      rzadkiego współżycia w Waszym małżeństwie nie są wcale zasady NPR, ale Twoje
      zdrowie!!!

I zastanawia mnie jedno: skoro znasz zasady NPR - a z Twoich postów wynika, że
      znasz, jak mogłaś uznać 6-dniową fazę temperatur wyższych za prawidłową? W
      różnych szkołach NPR podaje się wyraźnie, że faza ciałka żółtego prawidłowo
      trwa nie mniej niż 10 dni, a jeśli jest inaczej, jest to nieprawidłowe- zajrzyj
      np. na www.lmm.pl/npr/kurs/14.html

Pozdrawiami życzę wiele dobrego
    • praktycznyprzewodnik Re: Wytłumaczcie mi: 28.12.04, 14:03
      Troche mało podajesz danych.
      Czy te cykle z eskrócona II faza, to cykle poporodowe ?
      Jesli tak, to przypominam, ze cykle bezowulacyjne i z nieadekwatna faza ciałka
      zółtego sa po porodzie norma fizjologiczna. I nie ma potrzeby na siłe, nawet
      łagodnymi ziołowymi srodkami tej fazy wydłzac. Organizm sam sie broni przed
      nastepna ciaza. Ocyzwiscie nie mozna zakładac metoda jasnowidza, ze nastepny
      cykl tez bedzie niepełnowartosciowy.
      Powrót to pełnowartosciowych cykli zalezy od tego jak intensywnie karmisz. A po
      odstawieniu dziecka moga sie takie cykle jeszcze utryzmywac nawet do 6
      miesiecy.

W innych przypadkach wiecej niz dwa trzy cykle tego typy warto skonsultowac z
      lekarzem.
      • gerttta Re: Wytłumaczcie mi: 28.12.04, 22:50
        Jakie tam po porodzie!!!
        Moje najmłodsze ma dwa i pół roku, nie karmię go już półtora roku.
        To są moje normalne cykle, conajmniej od 11 lat - przed ślubem nie mierzyłam.
        Nawet jakbym poszła do lekarza to co mi poradzi? Raz byłam (nie w ogóle raz w
        życiu, tylko raz z tym problemem) to dostałam jakieś świństwo o nazwie
        Mercilon, po którym miałam krwawienie trzy i pół tygodnia, a czułam koszmarnie.
        Wytrzymałam 3 miesiące i powiedziałam ngdy więcej!

Jest na to jeszcze jakaś inna rada?
        • fiamma75 Re: Wytłumaczcie mi: 29.12.04, 13:01
          Wiesz co, mialam dobrych kilka lat temu takie cykle - faza wyzsza 7-10 dni, gora 11. Ciagnelo sie ok. roku i prawdopodobna przyczyna - hiperprolaktynemia. W kazdym razie przeszlo po podaniu bromokryptyny. Moze popros o zbadanie poziomu prolaktyny? Wtedy nie bylo to dla mnie problemem, bo nie bylam mezatka.

Zgadzam sie z tym, ze w NPR czasem traci sie spontanicznosc np. dzis jest ostatni dzien a potem zaczyna sie okres plodny i przez iles dni nic, a akurat tego dnia jest sie zmeczonym i nie ma sie ochoty itd. Zreszta w okresie nieplodnosci powoowulacyjnej to juz nie to :-(
          Jak czytam Wasze posty, to moge sie cieszyc, ze pomimo pewnych zaburzen hormonalnych, moge spokojnie wyznaczac faze nieplodnosci przed- i poowulacyjnej i troche tego czasu dla siebie mamy.
          Jestem szczesciara :-)
          • kobie_ta Re: Wytłumaczcie mi: 29.12.04, 14:26
            mam pytanie: w którym dniu cyklu mierzyć poziom prolaktyny???
        • praktycznyprzewodnik Re: Wytłumaczcie mi: 29.12.04, 16:51
          Spróbuj tego Castagnusa, a jesli po trzech miesiacach II faza nie wydłuzy się
          idz do lekarza.
          Moze rzeczywiscie to jest problem wysokiej prolaktyny. Teraz duzo kobiet
          skarzy sie na to.
          Przejzyj watki dotyczace tego problemu na naszym forum i na forach
          niepłodnosc, starania, poronienie. Bedziesz wiedziała wiecej.

Poczytaj tez strony dotyczace NPR, do których linki podane sa na górze naszego
          forum.
          • praktycznyprzewodnik Re: Wytłumaczcie mi: 03.01.05, 16:57
            www.szansaspotkania.net/?pageid=2003
    • gerttta Re: Wytłumaczcie mi: 03.01.05, 15:55
      Na na pytania to mi nikt nie odpowiedział...
      • skrzynka3 Re: Wytłumaczcie mi: 03.01.05, 18:13
        Hej! Wydaje mi sie ze jednak odpowiedzial.
        Co do sluzu plodnego PP odpowiadala ze po prostu wstrzeliliscie sie dokladnie w
        moment zaniku sluzu szyjkowego przed samym skokiem tempki czesto tak bywa ze
        sluzu juz nie widac zupelnie na zewnatrz (choc moze byc obecny w srodku w
        szyjce) a skoku jeszcze nie bylo - u mnie zreszta zwykle w dniu szczytu objawu
        sluzu jest go bardzo niewiele. Jesli zupelnie nie widac u Ciebie sluzu
        szyjkowego to pomoc moga preparaty wiesiolka, albo dolaczenie obserwacji
        szyjki. Jesli potrafisz go obserwowac to pewnie wiesz ze sam jego zanik bez
        skoku tempki nie swiadczy o niczym. Nie jest przeciez tak ze obowiazuje zasada
        jest sluz szyjkowy czas plodny, nie ma sluzu szyjkowego czas nieplodny.
        Co do poczecia w trzecim tygodniu po porodzie rowniez byly odpowiedzi A) ze 3
        tyg po porodzie to stanowczo za wczesnie na rozpoczecie wspolzycia i raczej
        jest to czas kiedy jesli odchody pologowe na to pozwalaja zaczyna sie
        obserwacje zeby ustalic na nowo po porodzie PMN, B) zeby bylo spelnione LAM nie
        wystarczy tylko stwierdzenie -karmienie na zadanie, laczny czas ssania nie moze
        byc krotszy niz 100 min na dobe, dziecko nie moze byc niczym dopajane i
        dokarmiane, przerwy w karmieniu nie moga byc dluzsze niz 6 godz (rowniez
        przerwa nocna)liczba karmien na dobe musi wynosic co najmiej 6. I nie kazde
        dziecko nawet niczym nie dokarmiane spelni te warunki (mojemu mlodszemu za nic
        nie wychodzilo te 100 min na dobe dopadal piersi jak po ogien i na dwie godziny
        Mu starczalo a przybieral niezle a starszy w wieku 4 tyg zaczal przesypiac po 8
        godz. w nocy wiec mimo ze obu karmilam na zadanienie nie obejmowal mnie LAM)
        Brak miesiaczki przez np. rok karmienia nie oznacza ani abstynencji caly czas
        ani nerwicy. Pozostaje jeszcze obserwacja sluzu i szyjki i zasada 4 doby od
        szczytu objawow. To prawda pod koniec pierwszego roku zycia dzieci kiedy
        dodatkowych posilkow bylo duzo latki sluzu byly tak czeste ze nie wychodzilo z
        tego nic sensownego i wtedy rzeczywiscie do wyboru zostaje abstynencja lub
        (jesli komus swiatopoglad pozwala) wlaczenie dodatkowych metod. U mnie
        sprawdzalo sie tez wtedy dalsze ograniczenie karmienia np. w nocy -wracal wtedy
        cykl ktory dawal sie juz obserwowac i choc nadal w zwiazku z karmieniem bywal
        nieregularny to jednak byly juz jasne okresy nieplodnosci po jajeczkowaniu.
        Co do ostatniego pytania odpowiedzi bylo duzo -to nie jest norma (tak krotka
        faza wyzsza) i swiadczy o zaburzeniach hormonalnych (nawet jesli jak twierdzisz
        bylo tak zawsze)nie tylko ze wzgledu na atmosfere w malzenstwie ale i na wlasne
        zdrowie dobrze by bylo cos z tym sprobowac zrobic. Rozumiem ze masz zle
        wspomnienia po tamtym lekarstwie ale moze po prostu sprobuj jednak poszukac
        innego lekarza ktory zanim zapisze Ci jakies leki w ciemno sprobuje dojsc o co
        chodzi i np. zbada poziomy hormonow.To nie NPR jest winne ze cierpicie z powodu
        braku wspolzycia.
        I jeszcze jedno ja nie uwazam ze NPR nie ma wad i jest idealne dla kazdego i w
        kazdej sytuacji ale czesto wiele z tych niedogodnosci daje sie oswoic jesli sie
        ma motywacje i przekonanie ze to naprawde swiadomy, dobrowolny wybor. Jesli ma
        sie poczucie krzywdy i ciezkiego przymusu to rzeczywiscie kiepsko to widze (ale
        tak jest pewnie z kazda metoda -dla mnie codzienne pamietanie o lykaniu
        pigulki -gdyby sie okazalo np. ze sa wskazania medyczne i musze je lykac czy
        chce czy nie tez bylo by ciezkie do przejscia).Pozdrawiam cieplo Skrzynka
        • gerttta Dzięki , skrzynko i przewodniku! 04.01.05, 18:52
          Praktyczny przewodniku, strona do kórej link mi dałaś odpowiedziała na pytania
          o podtekście moralnym. Za stroną praktyczną muszę się chyba uporać sama. Tylko
          co , powiem lekarzowi: Na forum dziewczyny postawiły diagnozę, że mam
          hiperprolaktynemię, niech pan to potwierdzi? Ciekawe co bym usłyszała!

No ale dzięki!
          • skrzynka3 Re: Dzięki , skrzynko i przewodniku! 04.01.05, 23:20
            Gerttta tak to moze nie bo Cie pewnie wysmieje :))) ale sprobuj popytac (wsrod
            znajomych albo na forum) o lekarza z Twojej okolicy ktory nie wywraca oczu do
            sufitu jak zobaczy wykres tempki (naprawde sa tacy samej udalo mi sie znalezc
            dzieki kolezankom)dobry lekarz wiele potrafi wyczytac z zapiskow cyklu. I
            pozdrawiam cieplo Skrzynka
          • fiamma75 Re: Dzięki , skrzynko i przewodniku! 05.01.05, 09:16
            gerttta napisała:
            Tylko
            > co , powiem lekarzowi: Na forum dziewczyny postawiły diagnozę, że mam
            > hiperprolaktynemię, niech pan to potwierdzi? Ciekawe co bym usłyszała!

A mi się tak już zdarzyło. Ponieważ, niestety, dobrze znam objawy hiperprolaktynemii u mnie, wpierw sobie sama postawiłam diagnozę a potem poszłam do lekarza i mu powiedziałam, co mi jest ;-) Spytał o objawy, potwierdził moją diagnozę i wysłał jeszcze na badania, ale nie czekając na wyniki od razu przepisał bromokryptynę.
            • gerttta Re: Dzięki , skrzynko i przewodniku! 05.01.05, 12:19
              I podziałało ? Jakie miałaś objawy ?
              • fiamma75 Re: Dzięki , skrzynko i przewodniku! 05.01.05, 14:07
                gerttta napisała:

> I podziałało ? Jakie miałaś objawy ?

Bromokryptyna (brałam Bromergon) zawsze działa :-)
                Z hiperprolaktynemią zmagam się z przerwami połowę życia - cierpię na tzw. hiperprolaktynemię polekową - doszło do tego, że wszelkie leki hamujące wydzielanie soku żołądkowego, powodują u mnie wzrost prolaktyny :-( która potem zupełnie się rozregulowuje i potrafi już sama z siebie skakać w górę :-(
                Objawy: mlekotok (to, gdy jest bardzo źle), olbrzymia bolesność piersi (tak typowa przed okresem to nic)zaczynająca się w momencie pojaienia się pierwszych objawów płodnosci - mój biedny mąż ma wtedy zakaz ich dotykania :-(, czasami też niechęć do przytulanek + problem z suchością. Kiedyś też skracała mi się faza lutealna (tak jak pisałam), ale w tej chwili nic - cykle mam prawidłowe - owulacyjne (potwierdzone usg), z ładnym skokiem temp., z wyraźnymi objawami śluzu - mimo bardzo wysokiej prolaktyny. Jest to więc sprawa indywidualna - wiem, że u niektórych kobiet np. cykle są bezowulacyjne.
                • gerttta Re: Przewodniku, pomóż! 06.01.05, 12:35
                  Zapytałam wczoraj o tego Castagnusa w aptece, to usłszalam że nie ma. Aptekarka
                  zapytała na co to odpowiedziałam, ze na poprawę wydolności ciałka żółtego.
                  Popatrzyła na mnie z miną, która wyraźnie mówiła, że zastanawia sie czy nie
                  dzwonić do Kobierzyna. Coś źle zrozumiałam???
                  • praktycznyprzewodnik Re: Przewodniku, pomóż! 06.01.05, 19:49
                    Nie, to ona jest nie na czasie. U nas Castagnus jest w sprzedazy i w aptece
                    normalnej i siołowej. Napisz sobie na wyszukiwarce Castagnus i poczytaj.
                    • gerttta Re: Przewodniku, pomóż! 29.01.05, 09:08
                      POdciągam dla przypomnienia, co wcześniej o tym pisałam.
                      • burczykowa Re: Przewodniku, pomóż! 30.01.05, 17:51
                        A czego jeszcze sie nie dowiedziałaś?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka