Dodaj do ulubionych

jak to jest - prosze o pomoc

25.04.07, 09:00
witam i proszę o pomoc :)
wczoraj mieliśmy spotkanie z panią z poradni w ramach nauk przed ślubem.
Całe spotkanie opierało się na metodach NPR, analizowaliśmy wykresy,
omawialiśmy fazy temperatur.
Wcześniej coś niecoś interesowałam się tym tematem, więc nie byłam całkowicie
zielona, jednak okazało się że mam więcej wątpliwości niż wcześniej. Miałam
konkretne pytania które pani mi mętnie wytłumaczyła albo ja mętnie zrozumiałam

1.okres niepłodności po jajeczkowaniu - pewny, możemy już określić od
pierwszego cyklu? czy faza poowulacyjna trwa zawsze tyle samo?
cyt. z książeczki z nauk "faza poowulacyjna, czas trwania: stały 12-16dni"
jak to rozumieć? czy niezależnie od długości cyklu ta faza będzie stała a
zmieniać się będzie tylko ta pierwsza?
Pani wytłumaczyła nam w ten sposób że druga faza jest pewna ale nie wiemy ile
będzie trwała, bo nie możemy z góry zakładać długości cyklu, który naturalnie
się zmienia.

2.mierzenie temperatury podczas ciąży
wyczytałam gdzieś na internecie, że zaleca się mierzenie temp w ciąży by
uniknąć przykrych niespodzianek
zapytalam czy to prawda, a jeśli tak to przez jaki czas powinno się mierzyć
temperaturę czy przez całą ciążę czy tylko przez pewnien okres.
Pani powiedizała ze pierwszy raz o tym słyszy, że może to najnowsze odkrycia
naukowe, ze jestesmy pierwsza parą która o to zapytała. Ja jestem jednak
pewna że to czytałam, a nie śniłam o tym :)
Usłyszałam że mierzenie temp w ciąży jest bezcelowe i może to tylko
przypadki, że zmiana temperatury i zagrożenie ciąży pojawiło się w tym samym
czasie.

3. na wykresie zaznaczamy 3 dni na jajeczkowanie
w jakim przypadku wyznaczamy 4 dni na jajeczkowanie - bo tego juz nie pojęłam
zupełnie

4.możliwe ze będę pracowała na 3 zmiany - w jakim stopniu będzie to zaburzało
moją temp? pani powiedziała ze 2 godziny snu wystarcza aby uzyskać prawidłową
temperaturę
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: jak to jest - prosze o pomoc 25.04.07, 11:47
      postaram sie odpowiedziec
      1) okres nieplodnosci po owu jest pewny nazywa sie nawet nieplodnoscia
      bezwzgledna, gdyz jesli dojdzie do skoku tempki, ktora jest potwierdzeniem
      przebytej owu, to nie ma mozliwosci ze bedzie druga owu, te nieplodnosc po owu
      mozesz okreslic juz w pierwszym cyklu obserwacji, bedzie skok tempki i po tym
      bedziesz wiedziala

faza II tzw lutealna trwa zawsze tyle samo dni, u mnie od lat wynosi 11 dni,
      ale prawidlowa faza moze trwac od 12-16 dni, w kazdym Twoim cyklu ona bedzie
      miala te sama ilosc dni, moga byc wahniecia 1-2 dniowe, ale niekoniecznie, I
      faza cyklu jest zmienna, choc niektore kobiety maja tylko male wahniecia, moze
      tu pani prowadzaca miala na mysli, ze nie znamy dlugosci II fazy przed
      zbadaniem pierwszego cyklu, ale jak pomierzysz tempki to sie dowiesz

2) tempkę w ciazy warto mierzyc do 3 msc, gdyz spadek tempki ponizej lini
      podstawowej swiadczy o spadku progesteronu i warto wowczas przyjmowac go w
      tableteczkach, po 3 msc funkcje produkcji tego hormonu przejmuje lozysko, tez o
      tym dowiedzialam sie tutaj na forum od Agafrytki

3) tu nie bardzo kumam, ale chyba sie domyslam, chodzi Ci o plodne 3 czy 4 dni
      po owu? chyba to jest tak: nieplodnosc bezwzgledna rozpoczyna sie na 3 wieczor
      trzeciej wyzszej tempki, ale musisz tez wziac pod uwage szczyt sluzu,
      wyznaczasz szczyt sluzu jako S dodajesz 4 dni i na ten 4 dzien rano rozpoczyna
      sie nieplodnosc, oczywiscie z tych dwoch warunkow wybierasz pozniejszy, troche
      tu zagmatwalam, nie mam daru tlumaczenia, niech ktos to jasniej wytlumaczy -
      prosze

4) z praca 3 zmianowa musisz przetestowac, zobaczyc jak Twoje tempki beda
      reagowac, tu na forum dziewczyny podaja ze 3 godz sen jest wymagany i raczej
      stala pora pomiaru, mnie uczono ze 4 godz snu i mozna mierzyc tempke miedzy 4-
      11 odpowiednio przeliczajac, proponuje mierzyc i zobaczyc czy wykresik wychodzi
      w miare ok, i czy pokrywa sie to z objawem plodnego/nieplodnego sluzu

pytaj jesli cos jeszcze
      • papillon5 kilka pytań 25.04.07, 18:59
        hej dziewczyny
        Mam kilka pytań i postanowiłam się przyłaczyć

Wiosenka 1 napisałaś
        jesli dojdzie do skoku tempki, ktora jest potwierdzeniem
        > przebytej owu, to nie ma mozliwosci ze bedzie druga owu

a co z cyklami kiedy są dwa jajeczkowania??
        przecież taka możliwość podobno istnieje

Chciałam zapytać jak to jest z tą płodnością poowulacyjną
        To mój pierwszy cykl i jeszcze średnio się poruszam w temacie
        Więc tak mierzę tempkę pod językiem zwykłym termometrem rtęciowym o 5 lub 5.30
        (czasem mi się zdarzy odchylenie ale wtedy to zapisuję)
        To mój wykres www.fertilityfriend.com/home/1a011f

Widzicie wczoraj już FF wysnaczył mi linię podstawową itd
        I od 17 dni zaczynałaby się faza lutealna czyli od wczoraj wieczorem(trzeci
        dzień wyższej tempki) powinien zacząć się okrez niepłodności bezwzględnej

Tymczasem dziś tempka 36.4 Jeśli chodzi o śluz to dziś jest biały wysychający
        ale wczoraj zauważyłam co pe\rawda bardzo mało śluzu jak rozciągliwego?

Co o tym myślicie?
        • papillon5 kilka pytań 25.04.07, 19:03
          Poza tym jeśli chodzi o śluz to jakos dziwnie bo śluz rozciągliwy miałam 12 i
          13 dnia cyklu A 14 już lepki czyli w takiej sytucji dzień 13 to dzień szczytu??

Dodam że mam regularne cykle 28 -30 dniowe.

Dlaczego dzisiaj tempka spadła?
          czyli okres płodności jeszcze się nie skończył??
          Mam ogólnie raczej niskie te temperatury
          Może ja to źle mierze??
          • papillon5 FF 25.04.07, 19:08
            FF wyznaczył linię podstawową wczoraj na 34.5 C i od 17 dnia cyklu fazę lutealną
            • skrzynka3 Re: FF 25.04.07, 19:32
              Papillon na szybciutko tylko opodwojnej owulacji. Moze sie zdarzyc ze w jednym
              cyklu pekna dwa pecherzyki (wtedy moga byc blizniaki dwujajowe) jednak
              maksymalny odstep miedzy kolejnymi jajeczkowaniami to 24 godz -potem
              wzrastajacy poziom progesteronu po pierwszej owu nie dopusci juz do nastepnych.
              Zasada odczekania ze wspolzyciem do wieczora trzeciej wyzszej tempki (a w razie
              nie spelnienia warunkow czwartej) przewiduje juz ta opcje.
              Na swiecie nie zanotowano ani jednej ciazy z prawidlowo wyznaczonej fazy
              nieplodnosci poowulacyjnej.
              Jedyny blad jaki tu mozna strzelic to zaliczyc wyzsza temperature przed
              szczytem sluzu a wiec uznac za wyzszy pomiar ktory byl w dniu ze sluzem plodnym.
              (metoda temiczna nie bioraca pod uwage sluzu ma swoje duzo bardziej
              restrykcyjne wymogi).
              • papillon5 Re: FF 25.04.07, 19:44
                Dzięki
                A mogłabys napisać jak mam zinterpretować mój wykres?
                Jako pierwszą wyższą biorę pod uwagę tempkę z dnia 17 jeśli dobrze rozumuję

A tak w ogóle to ufać FF?
                • skrzynka3 Re: FF 25.04.07, 21:02
                  Papillon rzucilam okiem ale sie nie podejmuje. Zupelnie nie znam sie na FF nic
                  mi nie mowia te skroty i kolorki na dole i chyba nie chce mi sie tego juz
                  uczyc :). Dodatkowo tempki z 16 i 18 zaznaczone jako zaklocone.
                  Czy mierzysz w ustach zawsze dokladnie w tym samym miejscu? Od razu po
                  przebudzeniu?
                  Czy ufac FF - wg mnie nie, traktowac jako sposob zapisywania obserwacji a do
                  interpretacji uzywac wlasnej mozgownicy. FF to tylko sztuczny algorytm ktory
                  (sadzac po lekturze tego forum) dosc czesto glupieje jak cos tylko odbiega od
                  schematu -zaburzone pomiary, trzeba uwzglednic sluz itp. To naprawde nie jest
                  wcale takie trudne jak sie na poczatku wydaje.

Ps moje zupelnie osobiste spostrzezenie pomiary w ustach mi nie wychodzily -
                  byly gory i doliny bez sensu, przerzucilam sie na pochwe i od pierwszego
                  wykresu nie mialam klopotow z interpretacja. Ale sa tu babeczki zadowolone z
                  pomiaru w ustach.
                  • papillon5 to wrzucam z biegu 25.04.07, 21:34
                    Też się o to obawiam poza tym FF nawet sami piszą ,że ich misja polega na
                    wskazywaniu dni kiedy można zajść w ciążę i służą kobietom ,które chcą być w
                    ciąży a tym które chcą nie zajść ...
                    Wczoraj narysował linię a dzis znikła bo tempka niższa...
                    moje obserwacje:
                    1-4dc @
                    5dc 36.1 plamienie
                    6dc 36.2 plamienie
                    7dc 36.2 uczucie śliskości
                    8dc 36.1 żółty śluz nieprzejrzysty,grudkowaty
                    9dc 36.2
                    10dc brak pomiaru żółty
                    11dc 36.3 żółty
                    12dc 36.4 rozciągliwy białko kurze ale dopiero wieczorem
                    13 dc 36.6 znowu różne rodzaje śluzu w tym rozciągliwy
                    14dc 36.3 biały,lepki kleisty-mało ogólnie
                    15 dc 36.4 lepki biały - II-
                    16 dc 36.4- godz 6.00 mokro,płynny,biały
                    17dc 36.7 nieporzejrzysty grudkowaty,biały
                    18dc 36.6-godz. 4.15 mokro, śluz wysychający na nieliźnie
                    19dc 36.5 mokro ,żółty, pojawił się też rozciągliwy(troszkę)
                    20dc(dziś) 36.4
                    Mierzę w tym samym miejscu od razu po przebudzeniu
                    czy dzis jest 4ty dzień wyższej tempki czy co się dzieje??
                  • wiosenka1 Re: FF 25.04.07, 21:48
                    Pappilon widze ze Skrzynka Ci pomogla, ja tez mierze tempki w pochwie, ale
                    wlasnie sa dziewczyny ktore w ustach sobie chwala, ale zawsze w tym samym
                    miejscu i starac sie buzi wczesniej nie wietrzyc, wydaje mi sie ze jesli ktos
                    spi z otwarta buzia, albo chrapie, to po zawodach

co do FF tez niestety nie kumam tych kolorkow, robie reczne wykresiki i sama je
                    interpretuje, ale FF jest nawet ok, ale jesli mu wrzucasz zaklocona temke
                    czesto sie gubi, wiec na moj gust trzeba go przerabiac samemu i kontrolowac, np
                    w 13dc tez tempka poszybowala dosc wysoko, sprobuj mu tam wrzucic normalna
                    temke, zobacz czy cos zmieni, ogolnie tempki wygladaja ok, czyli tak jak
                    piszesz 17dc to pierwsza wyzsza, tylko szkoda ze 16tempka zaklocona, i skoro 18
                    tez zaklocona a 20 spadla do lini podstawowej, poczekalabym na jeszcze dwie
                    wyzsze i dopiero uznala nieplodnosc bezwzgledna, no i ten sluzik pasowalby ze
                    byl 12 i 13 dc, bacznie go obserwuj w nastepnym cyklu

cieplutko pozdrawiam
                    • aga1a Re: FF 27.04.07, 23:00
                      >> ja tez mierze tempki w pochwie, ale
                      wlasnie sa dziewczyny ktore w ustach sobie chwala, ale zawsze w tym samym
                      miejscu i starac sie buzi wczesniej nie wietrzyc, wydaje mi sie ze jesli ktos
                      spi z otwarta buzia, albo chrapie, to po zawodach

Kurde - ja mierze w odbycie ale staram sie nie pierdzieć przed przebudzeniem
                      aby też nie wietrzyć - najgorsze jest to że mój stary mi czasem zrobi tam
                      przecig ale od tego przynajmniej sie nie zachodzi
                  • wiosenka1 Re: FF 25.04.07, 21:52
                    musisz poczekac na jeszcze przynajmniej dwie wyzsze tempki, ale ten sluzik mi
                    tu nie pasuje, bo w sumie objaw plodnego jest i w 20dc??? mokro to tez moze byc
                    objaw, ze wzgledu na to ze obserwujesz swoj pierwszy cykl, a my Twoich doznan
                    nie czujemy i nie widzimy, a tempki to nie wszystko, musisz byc ostrozna, przy
                    drugim i trzecim cyklu wiecej Ci sie rozjasni
                    • wiosenka1 Re: FF 25.04.07, 21:56
                      a to ze dzis tempka spadla do lini 36.4 to nic nie szkodzi, tak moze byc, jesli
                      tempka spadajaca do lini jest tempka trzecia wyzsza to czekasz na jeszcze jedna
                      wyzsza czwarta i dopiero wieczorem rozpoczyna sie bezwzgledna nieplodnosc
                      • papillon5 dziwny ten śluz 25.04.07, 23:05
                        Wiosenka jak wpisałam 36.4 trzynastego dnia to nic się nie zmieniło
                        zmienia się dopiero kiedy dziś (20dc) wpisuję zamiast 36.4 36.5
                        Wtedy rysuje linie podstawową na 34.5 i wg tego dzisiejsz tempka jest poniżej
                        linii podstawowej

Ale linia podstawowa nie może byc na 36.4??
                        Tej linii to nie obczajam jeszcze za bardzo. od czego ona zależy?

Jeśli chodzi o śluz to wczoraj był też żółty a rozciągliwy tylko troszkę
                        Trudno ten śluz opisywać.Ale staram się:)
                        To nie powinno chyba tak być bo skoro 12 i 13 dnia był rozciągliwy potem nie
                        było aż do 19dc?
                        W każdym razie w momencie pojawienia się śluzu rozciągliwego Nawet jak jest go
                        malutko uznajemy że okres płodności nie skończył sie, tak??

Pozdrawiam
                        Dobrej nocki

• wiosenka1 Re: dziwny ten śluz 25.04.07, 23:28
                          linie podstawowa wyznacza sie nad wszystkimi nizszymi tempkami z fazy I, o
                          0.025 stopnia wyzej nad najwyzsza ale z tych nizszych, zagmatwalam pewnie

ale z interpretacja Twojego cyklu musimy poczekac, choc jeszcze ze 2 tempki, na
                          razie tylko mozna gdybac

moze 12 i 13 dzien sluz plodny robil tylko podejscie do owu, cos sie zmienilo i
                          moze ten sluz z 19 dnia to drugie podejscie do owu, tempki dadza nam lepszy
                          obraz, pozdrawiam
                          • skrzynka3 Re: dziwny ten śluz 26.04.07, 07:47
                            Papillon na szybciutko. Nie ma znaczenia czy plodny sluz pojawil sie tylko raz
                            w ciagu dnia -byl to zaznaczamy jego obecnosc.
                            Ja bym sie jeszcze wstrzymala i poczekala na kolejne pomiary. Ta jedna tempka
                            jest wyskoczona do gory do 37,7(nie bylo nic co moglo ja zawyzyc? alkohol?
                            pozniejsze pojscie spac?)ale pozniejszenie sa niskie.
                            Sluz moze byc tak ze pojawi sie, zniknie,a skoku nie bedzie i sluz pojawi sie
                            drugi raz.
                            Sluz wodnisty, plynny dajacy uczucie mokrosci (sliskosci, naoliwienia) tez jest
                            oznaka plodnosci.
                            Mam nadzieje ze troche pomoglam. Obserwuj i mierz dalej:)Pozdrawiam
                            • papillon5 Re: dziwny ten śluz 26.04.07, 20:22
                              Dziś tempka 36.4 sucho .
                              Skrzynka z tą tempką 37.7 to Ci się pomyliło bo takiej nie miałam.
                              Czyli nawet przy trzech tempkach wyższych kiedy pojawi się śluz rozciągliwy
                              znaczy że okrek płodności trwa.I trzeba odczekać znowu trzy wyższe ?

Dzięki za pomoc
                              Pozdrawiam
                              • 87lnbv Re: dziwny ten śluz 26.04.07, 21:25
                                Papillon zbyt duzo niejasnosci w Twoim wykresiku, nie podejme sie wyznaczenia
                                fazy bezwzględnej niepłodności, najprawdopodobniej jest tak, ze faza lutealna
                                zaczela sie 17dc, i pewnie 29dc przyjdzie @, ale jak juz napisalam zbyt duzo
                                niejasnosci.

Ano, proponuje Ci mierzenie tempki w pochwie, uwazam ze mierzenie w ustach jest
                                dla bardziej doswiadczonych, mierzenie w pochwie-tu nie bedzie przeklamania
                                tempek,pochwy nie mozna schlodzic, termometr zaglebiaj smialo na 3-5cm, moze
                                tez lepszy bylby elektoroniczny ale z dokladnoscia do 0.01, wiesz kiedy jest
                                koniec pomiaru-sygnalizuje sygnalem, gdybys dala rade mierz tempki o tej samej
                                porze np 5:30, a jesli zmierzysz o 5 czy 6 to odpowiednio przelicz, 1 godz to
                                0.1 stopnia w przod lub w tyl, jesli nie wiesz jak to napisz, wtedy nie ma
                                mozliwosci blednego/nieczytelnego wykresu. Ustal stała pore mierzenia konkretna
                                godzine, nie przedzial czasowy.

Ten sluzik co sie pojawil 20dc mysle ze byl blednie odczytany przez Ciebie,
                                moze byl to sluz np z podniecenia, tez tak moze byc.

Twoj wykresik o wiele lepiej by wygladal gdyby tempka z dnia 13 byla nieco
                                nizsza, czy wtedy bylo jakies zaklocenie, wowczas linie podtawowa wyznaczylabym
                                na 36.425 stponia, dzien 20 i 21 bylyby poniezej lini, ale to drobiazg?

Tak Skrzynce chodzilo o te 36.6.
                                O to co pytasz, to raczej nie ma takiej sytuacji, bo sluz plodny raczej jest
                                przed skokiem tempki, z reguly ostatnim dniem plodnego sluzu jest pierwszy
                                dzien wyzszej tempki, a chyba czesciej ostatni dzien plodnego sluzu jest
                                jeszcze przed skokiem, ten ostatni dzien plodn sluzu to tzw szczyt sluzu.

Pisalysmy raczej o innej sytuacji. Masz plodny sluz, juz myslisz ze bedzie owu,
                                a jednak slu zamienia sie w nieplodny, a skoku tempki jednak nie ma, i za jakis
                                czas w tym samym cyklu znow pojawia sie plodny sluz i przychodzi skok tempki,
                                czyli doszlo do owu, to jest tzw kilki=ukrotne podcg=hodzenie do owu, ale to
                                sie zdaza w dluzszych cyklach.

Moze byc tez taka sytuacja, ze pojawia sie plodny sluz, trwa, zamienia sie w
                                nieplodny, a tempka idzie w gore, ot jednodniowy skok, myslisz ze bedzie owu, a
                                tu siup tempka w dol i trzyma sie kilka dni na nizszym poziomie, i znow pojawia
                                sie plodny sluz i tempka idzie w gore i sie utzrymuje i jest owu. Co prawda dla
                                mnie to tylko teoria, bo nie doswiadczylam.

Sluchaj nie martw sie, narzie sie uczysz orlow nie ma, dasz rade.
                                Slakaniam sie ze jestes juz po owu, ale jak juz napomknelam, to tylko gdybanie.

Pozdrowionka.
                                • 87lnbv Re: dziwny ten śluz 26.04.07, 21:26
                                  kurcze przepraszam napisalam na starym niku, odbierz priv
                                • skrzynka3 Re: dziwny ten śluz 27.04.07, 00:06
                                  87Inbv dobrze mnie wyczula. Oczywiscie sie machnelam piszac w biegu- chodzilo
                                  mi o ta 36,7 -ze taka wyskoczona do gory i czy tam nie bylo zaklocenia?
                                  • papillon5 Cześć Dziewczyny 27.04.07, 08:19
                                    Z tą wyższą tempką 13dnia nie było zakłóceń.Była zmierzona o normalnej porze
                                    5.30.Nie wiem czemu taki skok.
                                    Dzisiaj też mam 36.7
                                    Może kiedyś dojdę do wprawy i będę wiedziała co się dzieje.Ale to potrwa...
                                    Jeszcze te moje wykresy takie "nie książkowe"
                                    Od następnego cyklu myślę zmienić termometr na elektroniczny z dwoma miejscami
                                    po przecinku .Tylko nie wiem gdzie go kupić bo w aptekach nie mają i dziwnie na
                                    człowieka patrzą czemu chcę z dwoma miejscami po przecinku.
                                    Pewnie w necie można go zamówić.Kupywałyście go zamawiając w necie?
                                    Jeśli chodzi o mierzenie w pochwie to mam jakoś trochę opory ale może się
                                    przełamię:)
                                    I z tymi godzinkami muszę popracować żeby to było o stałej godzinie.
                                    Tylko że czasem nie mogę się obudzić na weekendzie .Jakoś tak jestem
                                    zaprogramowana że w niedzielę to sobie śpię i śpię.
                                    Budziłam się na mierzenie ale to juz była np 6.
                                    Zresztą czasem jak się obudzę o 5 to nic za bardzo nie kontaktuję biorę ten
                                    termometr automatycznie, czasem mi się przyśnie . I boję sie że sobie krzywdę
                                    zrobie jakby się rozbił.

Mam nadzieję że w następnym cyklu będzie lepiej:)
                                    Respect dla Was że tyle już mierzycie i super Wam idzie obserwowanie.
                                    Teraz mierzę do końca zobaczę jak będa wyglądać tampki.
                                    dzięki
                                    Trzymajcie się ciplutko
                                    Dobrego dnia
                                    • wiosenka1 Re: Cześć Dziewczyny 27.04.07, 09:59
                                      Wpisuj Rybka codziennie tempki, ja sobie je zaznaczam na wykresiku i zobaczymy.

Jesli spisz sobie do 9 w sobote, to mozesz przeliczyc, czyli ustalasz ze zawsze
                                      mierzysz o 5:30, wiec jesli zmierzysz tempke o 9 - 36.6, musisz ja przeliczyc o
                                      3,5 godziny do tylu, czyli od 36.6 odejmujesz 0.35 i wychodzi 36.25 przeliczone
                                      na godz 5:30, jesli zmierzysz o 7:30 - 36.4, to od 36.4 odejmujesz 0,2 i
                                      wychodzi 36.2 przeliczone na godz 5:30, kpw?
                                      jesli mierzysz przed 5:30 to musisz dodac analogicznie

w aptekach moze byc problem z kupnem term z dwoma miejscami, ale ja kiedys
                                      kupowalam, musisz podzwonic po aptekach, tu nie ma problemu z przysnieciem,
                                      masz wynik po minucie czy nawet szybciej

pozdrawiam
                                      • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 28.04.07, 17:39
                                        Wiosenka dziękuje
                                        dziś tempka 36.8
                                        Wklejam wykres FF www.fertilityfriend.com/home/1a011f

Co do termometru to udało się go zamówić w aptece będzie w poniedziałek:)
                                        I będzie czekałą na następny cykl

Staram się mierzyć 5.30 i dzis się udało

Pozdrawiam
                                        • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 28.04.07, 17:43
                                          Coś mi sie wkleił tamten z przed kilku dni
                                          Jeszcze raz próbuję
                                          www.fertilityfriend.com/home/1a011e
                                          • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 28.04.07, 17:45
                                            Nie wiem czemu tak
                                            Daje się wkleić tylko wykres w wersji z przed kilku dni a z dziś juz nie
                                            Nie wiem czemu
                                            • wiosenka1 Re: Cześć Dziewczyny 28.04.07, 20:47
                                              Hej papillon te tempki ostatnie dwie sa dosc wysokie, poczekaj jeszcze 2
                                              wysokie i mozesz uznac juz nieplodnosc bezwzgledna, tak jak pisalam 17dc rozp
                                              sie najprawdopodobniej II faza, ale zbyt duzo niejasnosci, mysle, ze przez
                                              niezbyt dokladne mierzenie tempek, zycze powodzonka w kolejnym cyklu

moze tu jeszcze "rzuci" okiem Agafrytka, bo juz zawitala u nas, moze Ona cosik
                                              jeszcze podpowie, pozdrowionka
                                              • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 28.04.07, 21:27
                                                Takie pagórki i doliny w tym moim wykresie.
                                                Niedobrze

O czymś moga świadczyć te dwie ostatnie wyższe ?

Właśnie, może Agafrytka tu zajrzy, rzuci swoim fachowym okiem i rozszyfruje:).
                                                Miłego wieczorku
                                                Pozdrawiam
                                                • wiosenka1 Re: Cześć Dziewczyny 29.04.07, 13:56
                                                  te dwie wyzsze tempki ostatnie potwierdzaja przebyta owu, ktora
                                                  najprawdopodobniej byla znacznie wczesniej 16-17dc, ale przyjac na 100% ze byla
                                                  16-17dc to zbyt ryzykowne, bo zbyt duzo zaklocen bylo

tak jak wczoraj napisalam, jesli kolejne dwie tempki beda wyzsze to mozesz
                                                  smialo przyjac bezwzgledna bezplodnosc, ale krociutko potrwa bo mysle ze ok 29
                                                  dc nadejdzie @
                                                  • wiosenka1 Re: Cześć Dziewczyny 29.04.07, 13:58
                                                    ach najwazniejsze, a jak sluzik obecnie wyglada?
                                                  • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 29.04.07, 21:25
                                                    Dzisiejsza tempka 36.6

Jeśli chodzi o śluz to wczoraj było sucho a dziś nie jest.
                                                    Trochę śluzu białego jakby kremowego w konsystencji.

Z tego co widzę na tym forum nikt tak chyba nie ma :/
                                                    Może przesadzam .
                                                  • wiosenka1 Re: Cześć Dziewczyny 30.04.07, 20:49
                                                    uch papillon dla mnie to łamigłówka nie do rozwiązania, skaczą tempki
                                                    strasznie, FF chyba zgłupiał na dobre, poczekaj do @, moze kolejny cykl jakis
                                                    ladniejszy wyjdzie

nie przejmuj sie dopiero sie uczysz
                                                  • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 30.04.07, 21:19
                                                    Cześć
                                                    Dziś tempka 36.6
                                                    Widzisz FF niby teraz trzyma się wersji że owu była 16 dnia
                                                    Może w następnym cyklu pójdzie lepiej

A teraz tak jeszcze myślę nad regułą Roetzera
                                                    "Proszę zaznaczyć szczyt objawu śluzu. Dzień szczytu objawu śluzu to ostatni
                                                    dzień występowania śluzu relatywnie najlepszej jakości w danym cyklu.
                                                    Obrysować kółkiem pierwszą wyższą temperaturę po szczycie, która jest wyższa od
                                                    6-u niższych temperatur poprzedzających.
                                                    Ponumerować wstecznie 6 niższych temperatur.
                                                    Wykreślić przerywaną linię podstawową przez najwyższy punkt z sześciu niższych
                                                    temperatur.
                                                    Oznaczyć kółkami dalsze temperatury wyższe.
                                                    Jeżeli trzecia z nich jest wyższa o minimum 0,2 oC od linii podstawowej,
                                                    wówczas wieczór tego dnia możemy przyjąć jako początek okresu niepłodności
                                                    poowulacyjnej.
                                                    Jeżeli trzecia z wyższych temperatur nie jest o minimum 0,2 oC wyższa od linii
                                                    podstawowej, to musimy poczekać na czwartą wyższą temperaturę. Powinna ona
                                                    leżeć powyżej linii podstawowej, ale nie musi być wyższa o 0,2 oC. Wieczór tego
                                                    dnia możemy przyjąć jako początek okresu niepłodności poowulacyjnej. "(ze
                                                    stronki powyżej)
                                                    Tylko u mni nie da się tego wykonać
                                                    Bo ciągle spadek wzrost
                                                    Jest natomiast jeszcze taka info na stronce www.iner.pl/?x=1&s=10
                                                    Czy mógłby mi ktos to wytłumaczyć?
                                                    Dziękuje

• agafrytka Re: Cześć Dziewczyny 30.04.07, 22:08
                                                    Cześć Papillon.Skacze po tym wątku i coś juz mi się rozjasnia.Bardzo prosze o
                                                    takie info:podaj ostatni dzień najlepszej jakości śluzu.I gdybyś mogła wrzucić
                                                    tu tempki począwszy od 11 dnia cyklu do dzisiaj.Bardzo ułatwiłabyś mi
                                                    interpretację.Z góry dzieki
                                                  • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 30.04.07, 22:27
                                                    Super że piszesz

Wygląda to tak:
                                                    11dc 36.3 żółty
                                                    20dc 36.4
                                                    21dc 36.4
                                                    22 dc 36.7
                                                    23dc 36.8
                                                    24dc 36.6
                                                    25dc(dziś)36.6

Ostatnim dniem dobrej jakości śluzu =rozciągliwego ,białko kurze to dzień 13
                                                    I ten dzień wyznaczyłam jako dzień szczytu
                                                    z tym ,że 19 dc pojawiło się go troszkę wieczorem
                                                    A dzień później tempka spadła do 36.4
                                                    i to burzy wszystko
                                                    W ostatnie dni czyli od 20 dc do dziś(25dc) jest sucho chociaż np wczoraj
                                                    pojawił się śluz
                                                    Dziś też nie jest całkiem sucho

To ja z góry dziękuję
                                                    pozdrawiam
                                                  • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 30.04.07, 22:34
                                                    19dc była trzecia wyższa
                                                    było zakłócenie:trochę śluzu rozciągliwego
                                                    czyli trzeba zaczekać do czwartej wyższej która nie musi być wyższa o 0.2 od
                                                    linii podstawowej(wydaje mi się że będzie na 36.4)tylko w ogóle wyższa
                                                    ale 20 i 21 dc są na linii podstawowej
                                                    czyli kolejna wyższ to dzień 22(36.7)
                                                    czy od 23 dc jest niepłodność bezwzględna czy żeby być pewnym na 100% czeka się
                                                    znowu na trzy wyższe??
                                                    dzięki
                                                  • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 30.04.07, 23:58
                                                    Dziewczyny nie wkurzajcie się za te cytaty ze stronki wyżej
                                                    Dzięki temu łatwiej może będzie zrozumieć na jakiej podstawie sobie gdybam

może ja za krótko śpię
                                                    wg metody Roetzera powinno się spać min.6 godzin a ja czasem śpię 5

Agafrytko jeśli jeszcze nie śpisz to napisz co o tym wszystkim myślisz
                                                    Dobrej nocki
                                                  • agafrytka Re: Cześć Dziewczyny 01.05.07, 00:19
                                                    No co Ty nie wkurzam sie za zadne cytaty.Dobrze sobie poczytać.
                                                    Ale nie wiem skąd masz takie info,że trzeba spać min 6 godz.-stosuje i ucze
                                                    Retzera juz długo,ale według mojej wiedzy wystarczy 3 godzinki snu.Wiec się nie
                                                    stresuj,bo 5 godz. to spoko.No chyba,że to norma -to co innego,ale sama
                                                    napisałaś,że "czasem"wiec jest ok'.
                                                    Jeszcze moze o tej nieplodnosci bezwzglenej,bo o to pytasz.Ostatni sluz dobrej
                                                    jakości - przyjmujemy jako owu.Później czekamy na trzy
                                                    wyższe/niezakłócone/,wyzsze od szesciu nizszych liczonych wstecz.trzecia wyzsza
                                                    musi spelniać warunek:jest wyzsza od linii podst,o przynajmniej 0,2.Jezeli nie
                                                    spelnia tego warunku czekamy na czwarta wyzszą, a ta z kolei powinna byc wyzsza
                                                    od linii podstawowej/niewazne ile,aby byla wyższa/.Nieplodność bezwzględna to
                                                    wieczór trzeciej wyższej/przy 0,2/albo czwarta wyzsza,jezeli trzecia nie
                                                    spełnia warunku.
                                                  • agafrytka Re: Cześć Dziewczyny 01.05.07, 00:09
                                                    Papillon,pewnie juz śpisz...
                                                    W 16 dniu cyklumialaś mokro i był śluz płynny.Tu zaznaczylabym owu.
                                                    Na drugi dzień wzrosła tempka.no i super.
                                                    A teraz astanow się dobrze,czy tempka zmierzona 13 dnia cyklu nie byla
                                                    przypadkiem zakłócona?Jak biore 6 tempek przedwzrostowych/nizszych/ to wlasnie
                                                    ta wchodzi mi w paradę.I wypada przez nią pociągnąć linię podstawową/poziom
                                                    36,6/.I gdyby tu wyznaczyc wlasnie linie pokrywajacą to tempka w 19,20 i 21
                                                    dniu cyklu spadla ponizej.Tak niestety byc nie może.Znowu wzrost w 22 i 23 dc a
                                                    w 24 i 25 dc tempki sa na linii podstawowej.Łaaaa...

Wziąwszy pod uwagę śluz ktory pojawia się w 19 dc mozna przyjąc,że tempka sie
                                                    podniosła w 23 dc,a linia podstawowa przebiega przez 36,7.Ale mamy znowu dwie
                                                    ostatnie ponizej linii.
                                                    Powiedz,o ktorej mierzysz tempki,w ktorym miejscu i przez ile czasu-jakim
                                                    termometrem.
                                                    Nie ma cyklu,ktorego nie da się zinterpretować,Koniec kropka.
                                                    Papillon nie staracie sie o dzidziusia?Jezeli nie,to kurcze przerąbane,bo
                                                    trzeba troche poczekać.Nie widzę jasno tych tempek.Skaczą jak niezagnane.
                                                    Ale nie martw sie-poradzimy.
                                                  • papillon5 Re: Cześć Dziewczyny 01.05.07, 00:46
                                                    Hej :)
                                                    Nie śpię jeszcze ale już mnie zaraz zmorze
                                                    Ta tempka 13dnia wszystko psuje
                                                    I ona nie była zakłócona
                                                    Chyba że cos ominęłam ale nie
                                                    Mierzę o 5.30
                                                    tą tempkę z 13 dnia mam nawet zapisaną godz:5.36
                                                    Kilka razy mi się zdarzył poślizg z godziną np16dc o 6 zmierzyłam i było 36.4
                                                    Mierzę zwykłym rtęciowym pod językiem 8-10 minut tylko czsem zasnę
                                                    I TO CHYBA JEST duży problem że czasmi zasnę w trakcie i np obudzę sie za pół
                                                    godz.
                                                    Może to zakłóca wszystko??
                                                    Mam już w domu microlife i czeka na kolejny cykl
                                                    ogromny plus--> mierzy w minutkę:)więc nie zasnę

Na tej stronce www.iner.pl/?x=1&s=10 jest przykład takiego wczesnego
                                                    wzrostu tempki jest przykład wykresu ale ja jakoś nie wiem jak to oznaczać.
                                                    nie liczyć tego dnia? nie rozumiem tego

czyli na razie nie wiadomo czy faza lutealna się zaczęła

Dobrze że teraz zaczęłam się tym interesować i obserwuję na "sucho" - bez
                                                    współżycia
                                                    Wiem że to pierwszy cykl itrzeba sie wszystkiego naumieć
                                                    ale jak tak dalej pójdzie to przy stosowaniu npr albo wpadniemy od razu
                                                    albo wpadniemy w nerwicę
                                                    albo okaże się że to nie dla mnie i będę się truć hormonami i męczyć się żyjąc
                                                    w przekonaniu, że sobie zdrowie marnuję czego zawcze chciałam uniknąć
                                                    Jak na razie jestem twarda i obserwuję może za jakiś czas się tempki uspokoją
                                                    Stresu dużo mam ostatni to też pewnie ma wpływ
                                                    A swoją drogą to nie fair
                                                    Jedne dziewczyny chcą mieć dzidziusia- nie mogą zajść w ciąże, inne chcą
                                                    poczekać - i mają szanse na zajści na każdym kroku (prawie prez cały cykl)albo
                                                    nie wiedzą w ogóle co się dzieje z ich organizmem
                                                    Pozdrawiam ciepło
                                                    Dzięki za pomoc może to się niedługo wyjaśni

• agafrytka Papillonku...hej 01.05.07, 00:53
                                                    Odezwe się jutro,bo dziś chyba przegięłam z tym siedzeniem.U mnie pierwsza
                                                    faza,więc nie mam co wieczorkiem z czasem zrobić?!?!Cha,cha.
                                                    Jutro wrzyc tempkę zobaczymy.Dobranoc
                                                  • papillon5 Re: Papillonku...hej 01.05.07, 09:51
                                                    dziś tempka 36.8
                                                  • agafrytka Re: Papillonku...hej 01.05.07, 11:09
                                                    Cześć.Wydaje mi sie,że faza lutealna juz się zaczęła,a raczej jestem tego
                                                    pewna.upierałabym sie przy owu 16 dc.Wygląda na 10 dzień wyzszej
                                                    tempki.Zobaczymy dalej.
                                                    Mam pytanko:Wogóle nie współżyjecie?Jeżeli tak to można sobie na spokojnie
                                                    pogdybać przy tym cyklu.To mierzenie tempki w ustach i zasypianie-myslę,że ma
                                                    duzy wpływ na pomiar tempki.Myslę,że tu jest pies pogrzebany,jeżeli chodzi o
                                                    skakanie tempki.
                                                    Odnosnie przedwczesnego wzrostu tempki.To jest tak zwany skok termiczny.Mam on
                                                    miejsce dzień przed szczytem śluzu lub w dniu szczytu.Tempka ponosi się na
                                                    wyzszy poziom za wcześnie,ale dotyczy to zawsze tych dwoch dni,nie bierze jej
                                                    się pod uwagę.
                                                    Termometr elektroniczny to bardzo dobry pomysł i myslę,że jak zaczniesz mierzyć
                                                    to wykres bedzie czytelny.
                                                    Bardzo ciesze się,że obserwujesz na "sucho".Ja tez prowadziłam 3 lata
                                                    obserwacje zanim zaczęliśmy współżyć.Wchodząc we współżycie,wiedzielismy co
                                                    jest grane.

A co miałaś na myśli stwierdzając,że niektore dziewczyny mają okazje zajść w
                                                    ciążę na każdym kroku,niemal przez cały cykl?Nie bardzo rozumiem.
                                                    Pozdrawiam Aga
                                                  • wiosenka1 Re: Papillonku...hej 01.05.07, 11:21
                                                    Papilonku nie stersuj sie ta sytuacja, nauczysz sie zobaczysz.

Ja jednal Papilonku i Agafrytko przychylam sie tu jednak, ze owu juz byla, skok
                                                    17dc cos okolo, a poprostu albo rteciowka walnieta, albo niedokladne pomiarki.

Ile placilas Papilon za termometr, moze i ja sobie nowy sprawie, ja mam
                                                    Hartmany czy jakos tak, zakupione ho ho dawno temu.

Dziewczynki u mnie dzis drugi dzien wyzszej tempki, testuje 13.05. Pozwole
                                                    sobie Was podczytywac.
                                                  • papillon5 hej dziewczynki 01.05.07, 15:07
                                                    Aga w ogóle nie współżyjemy więc można poczekać do końca cyklu i wtedy będzie
                                                    może bardziej wiadomo. Tylko tak to jest że chciałabym wiedzieć od razu ale tak
                                                    się nie da, potrzeba czasu.
                                                    Czyli biorąc pod uwagę ten przedwczesny skok 13dc należałoby tą tempkę
                                                    wykluczyć ?Tzn linia podstawowa na 36.4? Nie wiem czy dobrze to rozumiem
                                                    Widzę że Wy z Wiosenką długo już npr stosujecie i macie zaplanowane dzieci(jak
                                                    czytałam mna innych wątkach:)Chodziłyście też na kurs npr-u albo
                                                    konsultowałyście obserwacje i interpretacje z lekarzem?Myślicie ,że trzeba i
                                                    warto?Możecie jakąś książkę z której się uczyłyście polecić?

>A co miałaś na myśli stwierdzając,że niektore dziewczyny mają okazje zajść w
                                                    >ciążę na każdym kroku,niemal przez cały cykl?Nie bardzo rozumiem.
                                                    Chodziło mi o to często jest tak dziewczyny które nie chcą mieć dziecka widzą
                                                    więcej dni płodnych czyli z większa ostrożnościa wyznaczają dni niepłodne.Tak z
                                                    obserwacji otoczenia widzę też że często Ci którzy chcą mieć dzidzię to starają
                                                    się i czasem bardzo długo na nia czekają a Ci ,którzy nie planują zachodzą w
                                                    ciąże.

Wiosenka trzymam kciuki za wynik testu:)
                                                    Co do termometru to kosztował ok 23 zł(chyba 22,80)
                                                    Jak sobie mierzyłam tak na próbę w ciągu dnia to zauważyłam że bardzo wrażliwy
                                                    jest na wszelkie najmniejsze ruchy nim .W ustach dochodzi język i trzeba dłużej
                                                    niż minutę czekać aż zapiszczy.

dziękuje Wam
                                                    Pozdrawiam
                                                  • wiosenka1 Re: hej dziewczynki 01.05.07, 15:20
                                                    tak dlugo pisalam swoj post, ze nie zauwazylam Agi postu o 11:09

no wlasnie Agafrytko jestem ciekawa, mnie kiedys uczono ze linie
                                                    poprowadzilabym na 36.425, czyli pomiedzy 36.4 a 36.45, a Wy tutaj ciagniecie
                                                    po kropeczkach tempek czyli na 36.4? tak? nie ma w tym zadnej w sumie roznicy,
                                                    jesli wiemy o co chodzi, ale pytam z ciekawosci

ja jestem ciut samoukiem, pomagala mi oczywiscie Pani ze szkoly, ho ho lat
                                                    temu, mam ksiazke na ktorej bazuje, ale wydanie 1990, pewnie Aga cos Ci poleci,
                                                    Ona prowadzi zajecia z NPR

lekarze gini raczej nie sa biegli w wykresikach, ja niestety nie znam takiego

pozdrwwionka
                                                  • agafrytka Re: hej dziewczynki 02.05.07, 00:19
                                                    Wiosenko,linia podstawowa zawsze będzie przebiegać przez najwyzszy punkt
                                                    sześciu nizszych tempek/przedwzrostowych/.Jezeli najwyzsza z tych niższych
                                                    będzie na poziomie np 36,45 to przez nią ciągniemy linię.W przypadku Papillonu
                                                    jest to tempka 36,4 oczywiście tę 36,6 z 13 dc traktuje jako zakłóconą w
                                                    związku z przysypianiem podczas mierzenia tempki w ustach.inne też mogą byc
                                                    zakłócone,więc czekamy na zmianę termometru-zobaczymy.
                                                    Pa
                                                  • wiosenka1 Re: hej dziewczynki 02.05.07, 11:00
                                                    hej dziewczynki, czyli tak na podstawie wykresiku Papillon, ciagniemy
                                                    podstawowa na 36.4, czyli lecimy po kropeczkach i jesli w 20 i 21dc spadlo az
                                                    do lini do 36.4 to rozumiem ze nic sie nie stalo?

ja zawsze rysuje linie-chyba dla widocznosci, ale tak tez mam w swojej
                                                    magicznej knizce-o 0.025 stopnia wyzej nad najwyzsza z temepk nizszych, tyle ze
                                                    nigdy tempki z II fazy nie zblizaly sie do tej lini tak jak u Papilon, byly
                                                    zawsze wyzej

ale tak jak piszesz, informacje sa uaktualniane na biezaco, Aguś czy te
                                                    ksiazeczke ktora polecasz znajde w wiekszej ksiegarni bez broblemu?

cieplutko Was pozdrawiam, oby sloneczko zaswiecilo nam na dobre
                                                  • papillon5 Re: hej dziewczynki 02.05.07, 12:14
                                                    czyli linia podstawowa 36.4? to super:)czyli zaczynam coś kojarzyc bo też tak
                                                    myślałam :)
                                                    Mam teraz takie pytanie jak wyznaczamy tą linię pionową (nie wiem jak ona się
                                                    nazywa)ma ona przebiegać w dniu skoku?czy w dniu rozpoczęcia niepłodności
                                                    bezwzględnej?
                                                    Jeżeli chodzi o niepołodność bezwzględną to nie wiem kiedy ona się w tym cyklu
                                                    zaczęła.Powinno się ją wyznaczać na podstawie trzech wyższych
                                                    i u mnie skok był17dc tempka 36.7
                                                    potem 18 dc 36.6
                                                    19dc 36.5 pojawił się śluz płodny
                                                    czyli płodośc nie skończyła się
                                                    i teraz należałoby czekać na koleją wyższą która powinna leżeć powyżej linii
                                                    podstawowej, ale nie musi być wyższa o 0,2 oC. I ta kolejna była 36.4 (20dc) i
                                                    21 dc tak samo 36.4
                                                    czy 21 dc zaczął się okres niepłodności bezwzględnej?
                                                    kolejne tempki to
                                                    22dc 36.7
                                                    23dc 36.8
                                                    24dc 36.6
                                                    25dc 36.6
                                                    26dc 36.8
                                                    27dc (dziś)36.8
                                                    czy dopiero 22dc to początek niepłodności bezwzględnej?
                                                    Co do tej książki to bardzo chętnie bym ją kupiła ale jak sorawdziłam w necie
                                                    nie ma jej?
                                                    Aga wiesz gdzie można ja kupić?
                                                    Widziałam na stronce ineru tego samego autora Sztuka Planowania Rodziny, Wyd.
                                                    Vocatio, Warszawa 2005 są one podobnej treści?

Pozdrawiam serdecznie
                                                    Miłego odpoczynku w weekend :)
                                                  • wiosenka1 Re: hej dziewczynki 02.05.07, 16:10
                                                    tak tak Papillon linia na 36.4, ja sie tak na boczku zupelnie pytam Agę o te
                                                    linie.

co do lini pionowej to Ci nie powiem, ja w FF nie robie wykresikow, ajesli
                                                    chodzi o okreslenie plodnosci bezwzglednej, to chyba ze wzgledu na duze
                                                    rozbieznosci w tym wykresie, to musimy w tym cyklu odpuscic sobie okreslenie jej

chyba ze Aga cos wymysli?

cieplutko pozdrawiam
                                                  • agafrytka Re: hej dziewczynki 03.05.07, 01:03
                                                    Papillonku,u Ciebie z ta linią podstawową to trochę naciągnięta
                                                    sprawa.Dlaczego? Juz tłumaczę.
                                                    Najpierw jak tę linie się wyznacza.Ostatni śluz relatywnie najlepszej jakości
                                                    zaznaczamy jako dzień szczytu.Po tym dniu szukamy pierwszej wyzszej tempki.
                                                    dobra,mamy pierwszą wyższą.Odliczmy teraz wstecz sześć niższych tempek,muszą
                                                    być one niższe od tej wyższej.Szukamy najwyzszego punktu z tych sześciu
                                                    niższych.Czyli przez najwyzszą tempkę z tych sześciu rowadzimy linię
                                                    podstawową,która będzie nam odgraniczala tempki wyższe od niższych.Później
                                                    szukamu drugiej i tzreciej wyższej.Trzecia wyższa musi być wyższa od linii
                                                    podst.o przynajmniej 0,2.Pierwsza i druga tempka nie musi spełniać tego
                                                    warunku.powinna byc nad linią podstawową.Zdarza się,że tempka spadnie np druga
                                                    ma być wyższa, aona spadana linię lub poza nią,wtedy nie jest tempką drugą
                                                    wyższą,należy zmierzyć następną tempkę na drugi dzień.
                                                    Dlaczego napisalam,że u Ciebie to naciągnięta sprawa.Poniewaz w parade weszła
                                                    tempka z 13 dc 36,6.I na dobra sprawę przez tę tempkę należaloby pociągnąć
                                                    linie,bo jest ona najwyższa z sześciu nizszych.nigdy tego nie robię,ale w
                                                    przypadku,gdzie tempka mierzona jest w ustach i zdarza się
                                                    przysypianie...dlatego pozowlilam sobie na taką interpretację.
                                                    zastanawiam sie nad jeszcze jedną rzeczą.Owu okreslilam w 16 dniu
                                                    cyklu,poniewaz byl to ostatni najlepszy śluz.w 19 dc także pojawił sie
                                                    płodny/troszkę rozciągliwy/ale za to żółty.
                                                    Musimy trochę poczekać,jeszcze kilka dni i trzeba będzie spojrzeć na to świezym
                                                    okiem.
                                                    Przepraszam,pisałam ten post ok 22,Julka sie obudziła więc położyłam się z
                                                    nią.Teraz dopiero kończę pisać,ale nie wiem czy jest sens tej mojej pisaniny.
                                                    Jutro wrócę do niepłodności bezwzglednej.W każdym razie nie mozna jej przyjąć w
                                                    19 dc,bo tempka z tego dnia nie spelnia warunków trzeciej wyzszej.20 i 21 dc
                                                    tempka na linii podstawowej,więc trzecia wyzsza dopiero w 22 dc.I tu jest
                                                    dzień -wieczór niepłodnośći bezwzględnej.
                                                    Gdybam i gdybam...zobaczymy.
                                                    Odnośnie ksiązki..nie wiem ,czy w "normalnej"ksiegarni mozna ją kupić.U nas
                                                    przynajmniej nie ma.Zawsze mozna napisać do Wydawnictwa:Wydawnictwo Towarzystwa
                                                    Chrystusowego HLONDIANUM,ul.Panny Marii 4,60-962 Poznań,tel.061/55 10 34 fax 52
                                                    43 83.Polecam bardzo tę książkę,gdyz jest napisana bardzo przystepnie i
                                                    osoba,ktora nie miała do czynienia z metoda,może spokojnie sama się z niej
                                                    uczyć.
                                                    To co poleca INER tez jest spoko.Wogóle w INERZE w W-wie mozna kupić obie
                                                    książki.Będę w INERZE,ale pewnie dopiero bliżej jesieni.Niemniej jednak to co u
                                                    nich zobzczysz na stronce ja tez bardzo polecam,poniewaz sama się od nich duzo
                                                    uczę.Zapraszają bardzo ciekawych ludzi.
                                                    Pozdrawiam bardzo serdecznie
                                                    Pa
                                                  • agafrytka Re: hej dziewczynki 03.05.07, 01:04
                                                    Wiosenko info o książce podałam niżej.Pa
                                                  • agafrytka Re: hej dziewczynki 03.05.07, 01:05
                                                    hm...wyszło na to,że wyżej...
                                                  • agafrytka Re: hej dziewczynki 02.05.07, 00:12
                                                    Powiem Ci,że bardzo ucieszylam się Twoim stwierdzeniem,że nie
                                                    współżyjecie,czyli obserwujesz się "na sucho".Mam stycznośc z wieloma
                                                    parami,ale bardzo żadko zdarzaja mi się takie,ktore nie współżyją,a chca uczyc
                                                    się metod.Np.dzisiaj przyszla do mnie taka para/w czerwcu biorą ślub/i bardzo
                                                    chca nauczyc się metod.Start w tej dziedzinie mają niezły.

Tempkę z 13 dnia cyklu nie mazna przyjąć za przedwczesny skok.Gdyby skok miał
                                                    miejsce w 15 albo 16 dniu/dzień przed szczytem albo w dniu szczytu/,to wowczas
                                                    mozna go przyjąć za przedwczesny.Natomiast jeżeli ma on miejsce wcześniej np
                                                    tak jak u Ciebie w 13 dc nie można go uznać za przedwczesny skok.Myslę,że linie
                                                    podstawową mozna przyjąć na 36,4 z tego względu,że pomiary mogły byc
                                                    niedokładne.
                                                    Npr stosuje od 15 lat.Najpierw uczylam się sama,czytajac rózne książki,a kiedy
                                                    byłam w ciąży z pierwszą córą zaczęłam chodzić na kurs dla nauczycieli i
                                                    insruktorów npr-u.Ale powiem Ci,że uczę się przez cały czas,ponieważ w tej
                                                    dziedzinie wiele się zmienia,ciągle jakies nowości.Mam to szczęście jeździć na
                                                    rożne szkolenia w tym zakresie,z otwartą buzią chłonę tę wiedzę,to maja pasja.
                                                    Jeżeli chodzi o ginów-wielu naprawdę wielu nie ma bladego pojęcia-albo nie chce
                                                    mieć.Do końca tego nie wiem.Ja natomiast znam babeczkę-ginekologa,która bardzo
                                                    dobrze zna się na metodach.Wogóle jest bardzo dobrym ginem.Ale takich niestety
                                                    ze świecą szukać.
                                                    Chetnie poleciłabym książkę dr med.Josefa Rotzera"Naturalna regulacja
                                                    poczęć"Wyd.HLONDIANUM Poznań 1996.
                                                  • papillon5 Re: hej dziewczynki 04.05.07, 09:06
                                                    Już odpuszczam ten cykl bo wszystko skomplikowane strasznie
                                                    dzięki za próby interpretacji Mam nadzije że następny bedzie mniej zamotany
                                                    Dobrze że to obserwacje "na sucho":)bo cienko było
                                                    Aga szczęście mają te pary w poradni co trafiaja na Ciebie pozazdrościć
                                                    Ta Twoja Julka malutka chyba jeszcze:)Ma pewnie 2 albo 3 latka super taki
                                                    maluszek:)
                                                    Wiosenka wysłałm maila do wydawnictwa HLONDIANUM i już mi odpisali ale niestety
                                                    negatywnie że książki nie wydaja juz od 5-u lat i jej wywanie przejęło inne
                                                    wydawnictwo.Niestety siostra nie napisała jakie .
                                                    Podejrzewam , że włąśnie iner i teraz książka ma inny tytuł i jest z 2005 roku
                                                    więc by sie zgadzało Grill pewnie sie udał:)
                                                    Trzymajcie się ciepło
                                                    Dobrego dnia
                                                    Uciekam bo za duzo tu przesiaduje a wciąga to forum strasznie musze chyba jakiś
                                                    odwyk sobie zafundować ale nie da sie bo ostatnio na kompie dużo musz pisać
                                                  • wiosenka1 Re: hej dziewczynki 04.05.07, 09:17
                                                    Papilonku ale z tym forum dasz rade, pamietaj.
                                                    Uch grill mnie wykonczyl, po gosciach przyszli goscie niespodziewani, sasiedzi,
                                                    ale ok. Daj koniecznie znac kiedy przyjdzie @, czy faktycznie ok 29-30dc?
                                                    I po @ wkraczaj do akcji. Tempke mozesz sobie teraz jeszcze mierzyc, nawet od
                                                    razu tym elektoronicznym, zobaczysz najpozniej w dniu @ spadek tempki, a i
                                                    wprawisz sie.
                                                    Cieplutko pozdrawiam.
                                                  • agafrytka Re: hej dziewczynki 04.05.07, 09:47
                                                    Papillonku,od forum faktycznie zrób sobie przerwę-jezeli czujesz przesyt.Ale
                                                    nie rezygnuj z obserwacji.Jestem przekonana,że cykl da się odczytać.Zechciej
                                                    pomierzyć tempkę do końca cyklu-bardzo Cię proszę.Zobacz obserwujesz "na
                                                    sucho"więc niczego nie tracisz,a nauczyć się można.Mam sobie za złe to,że nie
                                                    zatrzymałam moich rozważań o Twoimi cyklu tylko dla siebie.Gdybym zdecydowanie
                                                    napisała,że jest tak i tak -to byloby na pewno lepiej.Nauczka dla mnie na
                                                    przyszlość.Skłaniam się do pierwszej interpretacji o Twoim cyklu.
                                                    Posłuchaj-mierz dalej tempkę.Jak przyjdzie @ wruć tu cały cykl.Pełny obraz
                                                    pokaże wszystko.W końcu dopiero co zaglądasz do swojego organizmu.Za jakiś czas
                                                    będziesz się śmiać z tego,że miałas jakiekolwiek trudności.
                                                    Co do książki - a to jestem zdziwiona.Ale może i tak.Ja do swojej poradni
                                                    ściągam te knigi od babeczki,która jest w głównej poradni u nas.Muszę podpytać
                                                    skąd ona ściąga.Dam info jak sie dowiem.
                                                    Tymczasem trzymaj się i proszę-nie rezygnuj.
                                                  • papillon5 Re: hej dziewczynki 04.05.07, 10:13
                                                    Aga no co Ty nie miej sobie niczego za złe zawsze lepiej z wieksza ostrożnością
                                                    wyznaczać dni niepłodności niz sie zagalopować
                                                    Bo jak sie tak przyzwyczai to nie wiadomo co potem wyniknie kiedy już nie
                                                    będzie "na sucho"
                                                    Muszę lepiej mierzyc, nie zasypiać i codziennie ta sama godzinka innej rady nie
                                                    ma .
                                                    Jak przyjdzie juz @ to wrzuce jeszcze raz po kolei wszystkie tempki
                                                    Mierze dalej i nie poddam się tak łatwo
                                                    Może nie jestem az tak skomplikowana jak to wygląda
                                                    dzięki że jesteście
                                                    Pozdrawiam:)
                                                  • agafrytka Re: hej dziewczynki 04.05.07, 19:00
                                                    jestem przekonana,że cały cykl da piękny obraz.
                                                    Powodzenia więc w obserwacjach.
                                                    Ściskam mocno
                                                  • wiosenka1 Re: hej dziewczynki 04.05.07, 20:49
                                                    Aga czekam na wiesci o ksiazce, bardzo zalezy mi na niej, pozdrowionka
                                                  • agafrytka Re: hej dziewczynki 04.05.07, 22:57
                                                    Ostatecznie wyślę Ci ją pocztą.Niedługo bedę widziała się z tą babką to
                                                    zapytam.Książka naprawdę godna przeczytania.NPR w pigułce,bardzo przystępnie
                                                    napisana.
                                                  • wiosenka1 Re: hej dziewczynki 04.05.07, 23:55
                                                    super bardzo Ci dziekuje
                                                  • papillon5 no i przyszła @ pierwszy cykl zakończony 06.05.07, 10:42
                                                    Hej dziewczyny
                                                    Jeszcze raz wrzucam wszystko po kolei
                                                    1-4dc @
                                                    5dc 36.1 plamienie
                                                    6dc 36.2 plamienie
                                                    7dc 36.2 uczucie śliskości
                                                    8dc 36.1 żółty śluz nieprzejrzysty,grudkowaty
                                                    9dc 36.2
                                                    10dc brak pomiaru żółty
                                                    11dc 36.3 żółty
                                                    20dc 36.4
                                                    21dc 36.4
                                                    22 dc 36.7
                                                    23dc 36.8
                                                    24dc 36.6
                                                    25dc 36.6
                                                    26dc 36.8
                                                    27dc 36.8
                                                    28dc 36.3
                                                    29dc 36.4
                                                    i wczoraj przyszła @
                                                    Jak Wam się coś nasunie jakaś interpretacja to napiszcie
                                                    Pozdrawiam
                                                    Dzięki
                                                  • agafrytka Re: no i przyszła @ pierwszy cykl zakończony 06.05.07, 13:10
                                                    No i wszystko jasne.Ładna druga faza.Wszystko dobrze,a ta tempka z 13 dc to tak
                                                    jak pisałyśmy.Owu była w granicach 16 dc.Pierwsza wyzsza 17 dc.Linia podstawowa
                                                    na poziomie 36,4.Przed @ zauważyłaś spadek tempki.Prawidłowo.Ja myślę
                                                    Papilonku,że jest ok'.Troszkę zamieszania przez tempkę z 13 dc.Ale faza
                                                    lutealna ładna,prawidłowo trwająca.Gdybyśmy chciały wyznaczyć tu okres
                                                    niepłodności bezwzględnej to trochę musiałabyś poczekać,gdyż trzecia wyższa
                                                    wypada w 19 dc,ale nie spełnia warunku 0,2 nad linią podstawową.Czekamy zatem
                                                    na czwartą,która wypada w dniu 22 - 36,7,gdyż dwie z tempek/20 i 21 dc/są na
                                                    linii podstawowej.Ja myslę,że to przez to zasypianie/mogła być otwarta buzia-
                                                    niedokładny pomiar/.Dla pewności z niepłodnością bezwzględną poczekałabym aż do
                                                    23 dc.
                                                    Papilon,nie było tak źle,naprawde.Gratuluję pierwszego obserwowanego cyklu.Mam
                                                    nadzieję,że się nie zniechęciłaś?
                                                    Przed Toba nowy cykl.Powodzonka
                                                  • papillon5 Re: no i przyszła @ pierwszy cykl zakończony 06.05.07, 13:45
                                                    nie no coś Ty ja się tak łatwo nie poddaję:)
                                                    Drugi cykl może będzie łatwiejszy i przede wszystkim dokładniej obserwowany
                                                    Pozdrawiam i dziękuje
                                                  • wiosenka1 Re: no i przyszła @ pierwszy cykl zakończony 06.05.07, 17:09
                                                    Papillonku to i ja spiesze z gratulacjami, supcio, przyszla @, byl piekniutki
                                                    spadek, superek ze sie wcale nie zniechecilas, a juz juz...powatpiewalam w
                                                    Ciebie, ale zobaczysz to zaowocuje udanym zwiazkiem.

A te wszystkie niejasnosci, to niestety wynik niedokladnosci pomiarkow, ale juz
                                                    wiesz co i jak.

pozdrowionka
                                                  • agafrytka Re: no i przyszła @ pierwszy cykl zakończony 07.05.07, 22:53
                                                    Papillon,proszę Cię wrzucaj tu nastepny cykl,oczywiście jak jauż będziesz miała
                                                    trochę obserwacji.Jestem ciekawa jaki będzie ten kolejny cykl.
                                                    Powodzienia.Kiedy bierzecie ślub?
                                                  • papillon5 Re: no i przyszła @ pierwszy cykl zakończony 09.05.07, 17:33
                                                    Hej Aga,

wrzucę tu nastpny cykl i to pewnie nie jeden:)

DZiś 5 dc i tempka 36.5 o wiele wyższa niż w poprzednim na początku wtedy 5dc
                                                    było 36.2
                                                    wrzucę pod koniec cyklu albo jak już się skończy i podpytam czy dobrze
                                                    interpretuję.Mam kilka pytan odnośnie miejsca mierzenia tempki ale napiszę na
                                                    innym wątku gdzie o tym mowa jest.

Co do ślubu to nie mamy jeszcze bardziej sprecyzowanych planów. nawet nie
                                                    jesteśmy jeszcze zaręczeni.
                                                    Ale jakby co dam znać :)
                                                    Pozdrawiam
                                                  • agafrytka Re: no i przyszła @ pierwszy cykl zakończony 09.05.07, 20:13
                                                    Hej Papillonku
                                                    Jesteś wielka!Super,że zainteresowałaś się metodami.Jak rozpoczniesz współżycie
                                                    to będziesz wykwalifikowaną enpeer-ką!
                                                    Super,ja też tak zaczynałam.
                                                    Odnośnie mierzenia rektalnie odpowiedziałam Ci właśnie przed chwilą na innym
                                                    wątku.
                                                    Pozdrawiam bardzo dobrą uczenniczkę!
                                                  • papillon5 Re: no i przyszła @ pierwszy cykl zakończony 11.05.07, 00:19
                                                    Aga dzięki za tyle miłych słów:) chociaz nie wiem czy zasługuję

Obym została wykwalifikowaną enpeer-ką:)

Pozdrawiam
                                                  • agafrytka Re: no i przyszła @ pierwszy cykl zakończony 16.05.07, 01:32
                                                    Papillonku,cześć,stęskniłam się za Tobą,co u Ciebie słychać?
                                                  • papillon5 Hej Aga :) 16.05.07, 23:32
                                                    Przerzuciłam sie w tym cyklu na mierzenie rektalne.
                                                    i jest ok jak do tej pory.
                                                    I mierzę tak od 6 dc. Tempki są wyższe niż wcześniej.
                                                    Mierzę zwykłym rtęciowym bo z Microlifem działy sie dziwne rzeczy i mają mi
                                                    wymienić a to potrwa chyba trochę .
                                                    Dobrze , że 5 dc jak zaczęłam mierzyć to zaczął wariować a nie potem
                                                    Ten cykl trochę inny mi sie wydaje ale poczekam jeszcze trochę i wrzucę
                                                    wykresik skonsultować jak już będzie bardziej co analizować.

Czytałąm na innych wątkach , że szalesz na rowerkach, korcie , basenie itd z
                                                    dziewczynkami Twoimi:) Super :)
                                                    Aby do wakacji :)
                                                    Pozdrawiam serdecznie
    • bystra_26 wiedza 25.04.07, 13:15
      Na górze forum są linki, gdzie poszczególne metody są wytłumaczone.

1. jeśli pierwszy cykl jest owulacyjny, czyli będą dwie fazy temperatur, to
      wówczas da się wyznaczyć, kiedy zaczyna się niepłodność bezwzględna - trwa do
      miesiączki

długośc drugiej fazy jest mniej więcej stała u jednej kobiety, ale na pierwszą
      moga wpłynąć różne czynniki i to ona może się zmieniać, co wpływa na zmianę
      długości cyklu

3. na początek naucz się zasad jednej metody i według niej interpretuj wykresy;

najprościej zrozumieć, jak się czyta teorię i analizuje przykłady - książka
      Roetzera "Sztuka planowania rodziny" wyd. Vocatio

U Roetzera niepłodność zaczyna się trzeciego dnia wyższych temperatur po
      szczycie objawu śluzu pod warunkiem, że ta trzecie temperatura jest
      przynajmniej o 0.2st.C wyższa od najwyższej z 6-ciu poprzedzających temperatur
      fazy niższych

jak ta tarecia jest za niska, to czeka się na czwartą i wtedy wyustarczy, że
      ona jest po prostu wyższa od tej najwyższej z sześciu poprzedzających niższych

4. to cecha osobnicza - obserwuj siebie, to zobaczysz
    • fiamma75 Re: jak to jest - prosze o pomoc 25.04.07, 14:07
      Jeszcze dopowiem:
      do pkt. 1
      Faza lutealna niekoniecznie zawsze musi trwać np. 14 dni, u nie zawsze byy
      wahania 13-15 dni. Przyjmuje się, ze te +/- 2 dni wahania to norma.
      cd. 2
      Warto mierzyć temp. w ciąży - jej spadek w okolice linii podst. zazwyczaj
      zwiastuje problemy z progesteronem.
      ale jest jedno powazne "ale" - niektóre kobiety zbyt stresują się mierzeniem
      temp. w ciąży i wtedy lepiej jednak nie mierzyć (sama przestałam mierzyć gdzieś
      w okolicach 30 wyższych temp. bo zby się denerwowałam).
    • gabrysiakoziel Re: jak to jest - prosze o pomoc 15.05.07, 16:19
      Przechodzilam przez te nauki tak jak wszyscy,oni tylko w glowach mieszaja. Ja na
      swoj rozum liczylam po swojemu i to sie sprawdzilo i sprawdza sie juz przez 12
      lat. mam cykl regulanieco 28 dni wiec od pierwszego dnia cyklu do 10 to sa dni
      bezpieczne. owulacja nastepuje w 14 dniu a plemniki przezywaja do 3 dni w mokrym
      srodowisku. a potem bezpieczne jest okres przed sama miesiaczka. jezeli chcesz
      miec dzidziusia to kochaj sie w 14 dniu cyklu
      • agafrytka Re: jak to jest - prosze o pomoc 16.05.07, 01:45
        Cześć Gabrysiu!
        Opierając się tylko i wyłącznie na regularności swojego cyklu można się zdziwić
        i to bardzo.Wystarczy,że owu się przesunie...wystapi np w 9 dc i osóbka,która
        nie planuje dzidziusia będzie pozytywnie zaskoczona albo i nie.
        Tego niestety z góry nie przewidzisz.Gratuluję 12 lat dobrego
        liczenia.Stosowałaś przy tym jakąś antykoncepcję?
        Plemnik w dobrym układzie przeżyje w porywach nawet do 7 dni,jeżeli środowisko
        mu sprzyja.Warto więc nauczyć się solidnych obserwacji/śluz,mierzenie tempki/.
        Bardzo do tego zachęcam.
        Piszesz o "bezpiecznym okresie przed @"Zgadzam sie,ale pod warunkiem,że
        mierzysz tempkę i wiesz,że były trzy tempki wyzsze,czyli weszłaś na bank w
        okres bezwzględnej niepłodności.Bo tak naprawdę skąd możemy wiedzieć,że ten
        cykl bedzie trwał np 30 dni,a nie 45.Owu wystapi np w dniu spodziwanej
        miesiączki.

gabrysiakoziel napisała:

> Przechodzilam przez te nauki tak jak wszyscy,oni tylko w glowach mieszaja.

Warto zaufać osobie,ktora jakieś pojęcie ma o npr.Rozumiem,że chodzi tutaj o
        osobe,która prowadzi nauki przedslubne,czy się mylę?
        Zachęcam Cię mimo wszystko do obserwacji i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka