Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę - krótka miesiączka - co oznacza?

15.05.07, 15:51
Witam wszystkich!
Dopiero zaczynam na tym forum, więc jeśli bym coś źle zrobiła, proszę o
pokierowanie mnie gdzie czego szukać.
Ale do rzeczy. Od paru miesięcy mam bardzo krótko miesiączkę - 2-3, czasem 3-
4 dni, czasem po 3 dniach w miarę normalnego (ale ogólnie wydaje mi sie ono
raczej małe) mam dzień lub dwa plamienia. Przed miesiączką również mam 2-3
dni plamienie i wiem (właśnie z tego forum), że te dni wliczamy po cyklu
poprzedniego, czyli do cyklu przed miesiączką. Do tej pory cykl trwał 29 dni,
ostatni 30 dni. Czy tak krótkie krwawienie może coś oznaczać (np jakieś
kłopoty z czymś, czy brak owoulacji)?
Wcześniej nie miałam również zbyt długiej miesiaczki, ale była bardziej
intensywna i trwała 5-6 dni. Dodam, że w styczniu odstawiłam pigułkę, podczas
brania pigułek okres twał również dość krótko, ale podczas nie brania pigułki
było jak pisałam wcześniej 5-6 dni.
Teraz chciałabym się poobserwować, bo planujemy dzidzię i chciałam właśnie
spytać - na co zwracać uwagę, żeby wyłapać dni płodne, czy jest sens
stosowania np. testów owulacyjnych (ew. od kiedy)? Wiem, że można obserwować
śluz - kiedyś się o tym słyszałam, ale to było dawno temu i niewiele
pamiętam, można też obserwować temperaturę. Obserwacja temperatury raczej
byłaby niemiarodajna - mam rozregulowany rytm - o różnych porach się kłądę i
wstaję.
Ale niezależnie - bardzo proszę o rady - na co i kiedy patrzeć, żeby
zaobserwować dni płodne i czy tak krótka miesiączka, to normalne?
Może ja niepotrzebie panikuję, bo ogólnie czuję się dobrze, w połowie cyklu
czasm czuję kłucie w dole brzucha, ale wole się skonsultować, bo czas ucieka
a wizytę u lekarza mam zaplanowaną dopiero na za miesiąc.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bystra_26 obserwować się! 15.05.07, 16:54
      Przy pugułkach nie ma sie okresu, tylko krwawienie z odstawienia.

Krótkie krwawienia mogą nie być po odstawieniu okresami. Okres to jest
      krwawienie poprzedzone cyklem z fazą niższych i fazą wyższch temperatur. Jak w
      cyklu nie ma fazy wyższych relatywnie temperatur, to znaczy, że owulacji nie
      było.

Warto więc mierzyć temperaturę.

Krótkie okresy mają też często kobiety o cienkiej błonie śluzowej macicy, a to
      z kolei utrudnia zagnieżdżenie się zarodka i bycie w ciąży. To może Ci jednak
      tylko lekarz potwierdzić lub nie.

Z kolei plamienia przed okresem mogą być i zupełnie normalne (taka Twoja uroda)
      lub związane z niedoborem produkcji progesteronu przez ciałko żółte. To można
      wyłapać, jak masz trochę obserwacji i faza wyższych temperatur trwa 10 dni i
      mniej. Leczy się to hormonalnie.

Jak się staracie, to trzeba przede wszystkim podejmować współżycie, gdy pojawia
      się śluz o cechach płodnych - ciągnący się nitki, przejrzysty, jak białko
      kurzego jaja, czasami ma domieszki. Jednak by nie stracić szans potrzeba tez
      mierzyc poprzebudzeniową temperaturę ciała, bo jej wzrost oznacza, że była
      owulacja. A w cyklach niekiedy się zdarza, że śluz dobry był, ale owulacji
      nie, wtedy działa się znów jak pojawi się dobry śluz.

Testy owulacyjne - kosztowne i czasem nakręcają niepotrzebnego stresa, co przy
      staraniach nie jest wskazane.
      • fruzia27 Re: obserwować się! 15.05.07, 21:20
        Dziękuję bardzo serdecznie za odpowiedź!!! Wiedziałam, że w trakcie brania
        pigułek jest krwawienie z odstawienia, a nie normalny okres, ale tak to
        nazwałam.
        A jak jest z tą temperaturą? Bo ze śluzem to zrozumiałam. Temperatura najpierw
        jest niższa, a potem powinna się podwyższyć? I kiedy wtedy należy próbować
        starać się o dzidzię? Od pierwszego dnia skoku temperatury? Z tego co piszesz,
        to jak temp. wzrasta, to znaczy że była owulacja, ale czy wtedy nie jest już za
        późno?
        Pozdrawiam!
        • ae_iwona_83 Re: obserwować się! 15.05.07, 21:40
          kochac sie wtedy jak się ma ochote i jak jest sluz odpowiedni
          najlepiej to poczytaj sobie linki u góry, troche sie dowiesz i z niejasnosciami
          uderzaj
          powodzenia z NPR
          • fruzia27 Re: obserwować się! 15.05.07, 22:12
            Dzięki, będę obserwować i w razie wątpliwości pytać :-)
            • wiosenka1 Re: obserwować się! 15.05.07, 22:18
              owulacja z erguly jest w dniu szczytu sluzu, jest to ostatni dzien sluzu dobrej
              jakosci, plodmnosc najwieksza to 3-4 dni przed skokiem temppki, jak i do
              drugiego dnia po skoku, ale wspolzycie podejmuje sie przy plodnym sluzie co 2
              dni, do 2 dnia wyzszej tempki

ja proponuje pocztac troche watkow, ale najlepiej to mierzyc tempki, jak Ci sie
              uda, wystarczy 3 godz snu, i wowczas pomalutku wszystko sie rozjasnia

na moj gust cykle masz ok, moze lekka niedomoga progesteronu, ale to wszystko
              sie unormuje, bo przeciez niedawno odstawilas tabsy

warto pomierzyc tempki zeby zobaczyc ile trwa u Ciebie druga faza tzw
              lutaealna, i czy masz owulacje itd
    • agafrytka Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 16.05.07, 01:12
      Fruziu,dziewczyny odpowiedziały,więc odniosę się tylko do @.Skąpe miesiączki
      mogą być spowodowane niezbyt grubym endometrium/śluzówka macicy,w której ma
      zagnieździć się dzidziuś/.Może to być przyczyną brania pigułki.Nie wiem jakie
      brałaś hormony,ale generalnie jest tak,że kombinacja hormonów zawarta w pigułce
      powoduje comiesięczne "odchudzanie"endometrium/w celu niemożności zagnieżdżenia
      zarodka/.Potrzeba czasu,aby organizm wrócił do normy.Od stycznia minęło
      niewiele czasu,więc cierpliwości.
      Możesz sprawdzić grubość endo na usg,powiedz tylko lekarzowi o krótkich i
      skąpych miesiączkach.
      Piszesz,że podczas brania pigułek okres trwał tez krótko.Oczywiście,ponieważ do
      owu nie dochodziło/hormony wstrzymywały pracę jajnika,stąd nie dochodziło do
      owu/.Skoro nie dochodziło do owu Krwawienie,które obserwowałaś było sztuczną @
      wywołaną przez hormony.Poza tym,normalna @ bierze się ze złuszczonego
      endometrium.W przypadku "chudego"endo nie mogło być normalnych krwawień.
      Obserwuj śluz i mierz tempkę.Podczas fazy śluzowej do II pomiaru wyższego
      należy podejmować współżycie,najlepiej co drugi dzień.

Fruziu,bardzo serdecznie zachęcam Cię do obserwacji.Nie jest to trudne,trzeba
      troszkę mobilizacji w mierzeniu tempek,ale wejdzie Ci to w krew.
      Życzę powodzonka i nie martw się.
      • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 16.05.07, 15:08
        Dzięki Agafrytko za wsparcie :-). Właśnie dziś zaczęłam mierzyć temp. Tylko ja
        ogólnie jestem dość "zielona" w tych naturalnych obserwacjach - więc po
        pierwsze: gdzie najlepiej mierzyć temperaturę? - dziś mierzyłam w ustatch, ale
        że to normalny rtęciowy termometr, to trochę się obawiam. Po drugie też nie
        wiem dokładnie jak to jest z tą temperaturą - utrzymuje się na równym poziomie
        i 2-3 przed skokiem oraz 2 dni po skoku są dni płodne? Oczywiście do tego śluz -
        ciągnący?
        Jeszcze jedno pytanie o sprawdzenie grubości endometrium. Idę właśnie na USG -
        dopochwowe, bo na ostatniej wizycie u gine, lekarce nie podobał się mój jajnik
        i kazała go skontrolować. Czy podczas takiego USG można poprosić o sprawdzenie
        endometrium w związku ze skąpymi i krótkimi miesiączkami?
        Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam (i obserwuję)!
        • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 16.05.07, 21:12
          fajnie ze mierzysz tempki

tak wlasnie jest ze owu jest przed skokiem tempki lub nawet do drugiej wyzszej
          tempki, dokladnie nie wiadomo, z reguly w dniu szczytu sluzu, przytulanka przy
          plodnym sluzie

tak na usg dopochwowym din zobaczy Twoje endometrium, ja w tym cyklu wlasnie
          tez zbadam sobie jego przyrost, ale ja juz wiem ze mpoje endo nie jest ok

pozdrowionka
          • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 16.05.07, 23:21
            A czy to się bada w jakimś konkretnym dniu? I czy wystarczy jedno badanie? Ja
            idę na USG w 6dc - czy w takim czasie może być już coś widać?
            Również pozdrawiam (nawet dziś nabyłam termometr elektroniczny :-), bo szybciej
            mierzy, ale czy nie lepsze są te tradycyjne?)
            • lilith76 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 17.05.07, 09:34
              Grubość endometrium sprawdza się pod kątem dnia cyklu. Po okresie jest cienkie, potem przyrasta.
              Wydaje mi się, że w twoim przypadku lepiej sprawdzić je przed okresem.
              Ale na pewno zwróć na to uwagę lekarzowi.
            • 3mama3 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 17.05.07, 10:30
              W przypadku za cienkiego endometrium 6dc to może być nie najlepszy moment na
              sprawdzenie jego grubości. Lepiej umówić się na USG w II fazie cyklu.
              • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 17.05.07, 21:24
                No tak, tylko biorąc pod uwagę terminy oczekiwania, to można się załamać :-(.
                Właśnie to USG ze względu na jajnik ma zrobić po okresie i jakoś udało się
                bratowej mnie "wpisać dodatkowo" drugi raz ten numer nie przejdzie, no cóż
                pomierzę temperaturę, poobserwuję śluz i będę do Was pisać - jak okaże się że
                coś jest nie tak, czy wykresy będą jakieś dziwne w następnym cyklu pod koniec
                zrobię prywatnie USG, ale miejmy nadzieję, że te krótkie miesiączki były po
                odstawieniu prochów... Na razie temp. 36.2, 36,1.
                Jeszcze jedno - może być tak, że po takim krótkim okresie jest jeszcze coś w
                rodzaju śluzu? Dziś 5dc i mam lekkie uczucie mokrości, noszę wkładkę, która
                jest lekko zabarwiona (jakby resztki miesiączki?)
                Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady
                • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 17.05.07, 22:37
                  pewnie to jeszcze @, za klika dni jesli bedzie uczucie mokrosci, to moze byc
                  juz czas plodnosci

termometr elektroniczny jest ok, ja sobie chwale, czy masz go z dokladnoscia do
                  0,01 stopnia?

ja akurat sprawdzam na usg przyrost pecherzykow a przy okazji jak rosnie endo,
                  ale wiem ze mam za cienkie, stad wogole te usg
                  • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 17.05.07, 22:40
                    proponuje tempki mierzyc w pochwie lub odbycie, w ustach tempki moga byc
                    niedolkadne, tylko rano mierzymy, przed wstaniem z lozka, term pod reka musi
                    byc, i zawsze o stalej porze
                    • agafrytka Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 17.05.07, 22:59
                      Cześć Fruzia.
                      Jeżeli chodzi o śluz.Okres płodności może Ci się zacząć od uczucia
                      mokro,wilgotno.Nastepnie pojawia się śluz.W dniach szczególnej płodności sluz
                      jest bardzo rozciągliwy/ciągnie się
                      nitkowato,włóknisty,pajęczynowaty,przejrzysty/.Moze być też taki jak Białko
                      surowego jaja kurzego,szklisto-przeźroczysty,szklisty,który może być klarowny
                      lub białawo-mętny/przetykany szklistymi włóknami/.Może zawierać mniejszą czy
                      większą domieszkę krwi/różowy,czerwony,czerwonobrunatny/lub mieć zabarwienie
                      lekko żółtawe.Ślzu może byc też płynny,sam wycieka.Wtedy najwazniejszą
                      obserwacją może byc wrażenie jednoznacznej mokrości z odczuciem miekkości i
                      gładkosci/wodnisty,mokry,sliski/.Po sotatnim dniu takiego sluzu lub odczucia
                      tempka skoczy Ci w górę i utrzyma się na wyższym poziomie.Wcześniejsze tempki
                      będą niższe.Mogą być mniej więcej na tym samym poziomie.
                      Powodzonka w obserwacjach.
                    • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 17.05.07, 23:48
                      Może i tak, od jutra zacznę mierzyć "dołem" ;-). Mierze o tej samej godzinie,
                      dokładnie, jak piszesz, zanim wstanę.
                      A termometr niestety ma jedno miejsce po przecinku, nie wiedziałam że to takie
                      ważne. Napisz szczerze, czy taki jak mam jest do niczego? Lepiej kupić inny?

Agafrytko! Ale czy uczucie mokrości mogłoby wystąpić w 5dc? Czy jednak to
                      kończąca się @?

W ogóle dziękuję, że mi na wszystko dokładnie odpowiadacie! Jestem tu nowa, a
                      czuję się "jak swój", bardzo to sympatyczne :-) Pozdrawiam
                      • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 18.05.07, 18:50
                        Czy temperatura mierzona w pochwie jest wyższa niż w ustach? Bo pierwsze dwie
                        zmierzone 36.1, 36.2, a dziś w pochwie 36.5, a to dopiero 6dc...
                        • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 18.05.07, 22:13
                          tak w pochwie tempka jest wyzsza, w odbycie jeszcze wyzsza, im ciasniej tym
                          cieoplej hi hi

jestes na samym poczatku cyklu, wiec zmiana miejsca pomiaru nie ma wiekszego
                          znaczenia, wrzucaj nam tempki co jakis czas, albo juz jak zacznie sie cos dziac

termometr dokladniejszy jest lepszy bez 2 zdan, latwiej wylapac skok, polecam
                          na allegro, cena z przesylka porownywalna jak z apteki, w aptece z reguly nie
                          maja, robia wielkie oczy i trzeba zamawiac
                          www.allegro.pl/item193880702_microlife_mt_1622_super_dokladny_wieczysta_gwar_.html

wilgotno w dniu 5 cyklu to raczej koncowka @, zauwaz czy bedzie za 2-3dni sucho
                          • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 19.05.07, 09:58
                            Tak masz rację - to był koniec @, bo dalej "susza", czyli chyba jak być
                            powinno. Dzięki za link do termometru, chyba sobie kupię, bo ten co mam jest
                            beznadziejny w obsłudze ;-). Pozdr.
    • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 27.05.07, 10:39
      Witam!
      No i nie wiem co dalej to wszystko oznacza: Tempki dalej na poziomie 36.2 -
      36.4. Szyjka się przemieściła do góry, bardziej miękka i rozwarta. Najpierw
      było sucho, potem pojawił się śluz. Nie całkiem przezroczysty, lekko ciągliwy
      (dawał się rozciągać) i wtedy zrobiłam test owu. Nic nie wyszło. Dziś 15 dc
      (cykl 39 lub 30 dniowy), znowu robiłam test (w sumie robiłam w 12, 13 i 14 dc)
      i też nic nie wyszło, a dziś znowu jest jakby bardziej sucho. Czy śluz może się
      jeszcze pojawić? Bo tak ciut więcej było go 2 dni, ale żeby to było "mokoro" to
      nie powiem. Czy to nie za późno na owu?
      Z góry dzięki
      • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 27.05.07, 22:28
        a moze jutro tempka skoczy, a moze to bylo tylko podejscie do owu, i bedzie
        drugie,a testy moga nie wychodzic, czekaj cierpliwie i mierz tempki koniecznie
        • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 27.05.07, 23:33
          Mierzę, mierzę ;-)
          Dziś dla własnej spokojności też zrobiłam test i nic. Szyjka dość miękka,
          rozwarta i śluzu prawie brak... No nic zobaczymy. Czy na temperaturę ma wpływ
          ciągnące się drugi tydzień przeziębienie? Niby się kończy, nic nie łykam, ale
          kaszlę dosyć dosyć.
          Pozdrawiam
    • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 12:55
      No to wrzucam swoje obserwację i bardzo proszę kogoś o interpretację:
      4dc - 36,2 w ustach (szyjka twrda, w miarę nisko), plamienie po @
      5dc - 36,1 w ustach, jw, plamienie po @
      6dc - 36,5 w pochwie, jw
      7dc - 36,4 (oodtąd cały czas w pochwie i trwające ok. 2 tygodnie
      przeziębienie), szyjka jw.
      8dc - 36,4, szyjka jw.
      9dc - 36,4, szyjka jw., lekki śluz, kleisty, białawy
      10dc - 36,5, szyjka trochę wyżej, twarda, śluz trochę, białawy
      11dc - 36,4, szyjka bardziej wysoko, lekko miększa (?)sluż jw.
      12dc - 36,6, szyjka jw., śluz ciągliwy, ale biały, niezbyt dużo, test owu nic
      nie wykazał
      13dc - 36,4, szyjka miękka, znacznie wyżej, śluz mało, ale lekko rozciągliwy,
      nieprzezroczysty, test owu nic,
      14dc - 36,5, szyjka miękka wysoko, śluz lekko ciągnący, mało, test owu nic
      15 dc - 36,4 szyjka miękka wysoko, śluz mało, test owu nic
      16 dc - 36,8, szyjka jw, śluzu mało, nieciągliwy, na test się zeźliłam i nie
      robiłam!
      17 dc - 36,9
      Dodam, że ostatnie 3 cykle miałam 29, 29, 30, skąpa @, 4 cykl po tabletkach.
      W 6dc byłam na USG - endometrium było - 8 mm, a z jednej strony był pęcherzy o
      średnicy 19 mm.
      Bardzo proszę o intepretację, staramy się o dzidzię, a ja miałam w tym cyklu
      wrażenie, że w ogóle nie było szczytu śluzu, nie było takiego dnia, zebym czuła
      ewidentną mokrość. Poprzednie cykle nie wiem, bo traktowałam je jako
      dochodzenie do siebie. Czy taki cykl może coś sugerować? Wybieram się do gine,
      to od razu bym spytała... A jakby (tfu tfu) było coś nie tak, to nie chcę
      zwlekać, bo latka lecą...
      Z góry dziękuję

• wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 21:16
        Fruziu kiedy byl ostatni dzien sluzu dobrej jakosci? ladny skok widac w 16dc
        juz jest II faza, ale chcialabym jeszcze wiedziec o sluzie, bo w 14dc jeszcze
        ciagnacy, a w 15 tylko info o ilosci?
        Ktory to cykl staranek? Taki sluz jest wystarczajacy do staranek, na szyjce
        moze byc go wiecej. Testy owu widze ze nie wyszly, no coz zdaza sie, moze
        wadliwe?
        Czy szyjka jest juz twarda?
        • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 21:52
          WIosenko! Dziękuję za odpowiedź i komentarz. Mi się wydawało, że śluz jest
          takiej średniej jakości, ale taki najbardziej ciągliwy był w 13 dc (aczkolwiek
          nie ciągnął się tak bardzo), w 12 też był lekko ciągliwy, ale z białą
          domieszką. A w 15 dc już się nie ciągnął i w ogóle praktycznie go nie było.
          Szyjka nie jest dziś twarda i moim zdaniem jest lekko rozwarta.
          Właściwie to pierwszy cykl staranek, bo w poprzednim niby próbowaliśmy, ale to
          było zdecydowanie za wcześnie, bo potem robiłam badania.
          Czyli wg Ciebie w którym dniu mogła być owulacja? Pozdrawiam
          • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 22:22
            rozumiem ze zasady znasz jak wyznacza sie linie podstawowa, i jak szuka sie
            wyzszych tempek? wiec ja tylko dam kawe na lawe, linia podstawowa na wysokosci
            36,6, pierwsza wyzsza tempka to 15dc, dzis druga i czekamy na trzecia, ktora
            musi byc wyzsza o 0,2 od lini, szczyt sluzu przyjmujemy w ostatnim dniu sluzu
            dobrej jakosci, czyli to bedzie 14dc

po kilku nieudanych cyklach warto zmonitorowac cykl, jesli tak bedzie szukaj
            mnie na forumach lub pisz na priv
            • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 22:23
              przepraszam pierwsza wyzsza tempka w dniu 16
              • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 22:32
                Czyli co, że mogło nie być owulacji? A co do linii podstawowej, to czytałam na
                forum ze 2 razy, ale jakoś nie mogę się w tym połapać ;-)
                Jest możliwe, że była w 14 dc, a tempka się podniosła dopiero za 2 dni?
                • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 23:18
                  Tzn. chodziło mi o to czy jest możliwe, że owu byla w 14dc, a temperatura
                  podniosła się dopiero po dwóch dniach?
                  I jeszcze jedno, czy tylko monitoring powie nam czy byla owu czy nie?
                  Pozdrawiam i dobranoc!
                  • agafrytka Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 23:44
                    Cześć Fruziu.Jest możliwe,że tempka podniesie się dopiero po dwóch dniachod
                    szczytu śluzu,czyli od momentu,w którym przyjmujemy owu.
                    U Cibie szczyt był w 15 dc.Później była pierwsza wyższa.Linię podstawową
                    wykreśla się na podstawie sześciu tempek nizszych liczonych wstecz.Chodzi tutaj
                    o sześć tempek,które są niższe od tej podwyszonej.Bierzemy najwyzszy punkt z
                    tych sześciu niższych i prowadzimy przez ten punkt/może ich być dwa albo trzy-
                    tempki na tym samym poziomie/linię podstawową,rozgraniczającą tempki wyższe od
                    niższych.U Ciebie linia przebiega na poziomie 36,6 -jest to najwyzszy punkt z
                    sześciu niższych.
                    Pozdrawiam
                    • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 23:53
                      Fruzia napisala"WIosenko! Dziękuję za odpowiedź i komentarz. Mi się wydawało,
                      że śluz jest
                      takiej średniej jakości, ale taki najbardziej ciągliwy był w 13 dc (aczkolwiek
                      nie ciągnął się tak bardzo), w 12 też był lekko ciągliwy, ale z białą
                      domieszką. A w 15 dc już się nie ciągnął i w ogóle praktycznie go nie było."

Agus czy szczyt sluzu nie bedzie 14dc?
                      • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 29.05.07, 23:55
                        Fruzia owu byla. Ale gdybyś nie zachodzila w ciaze warto zmonitorowac cykl,
                        czty pecherzyki dojrzewaja i pekaja.
                      • agafrytka Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 30.05.07, 00:25
                        Fruzia dała taki opis:14dc - 36,5, szyjka miękka wysoko, śluz lekko ciągnący,
                        mało, test owu nic
                        robiłam!
                        Według mnie info :Sluzu mało/chodzi mi o 15 dc/nie oznacza śluzu
                        niepłodnego.Mógł mieć oznaki płodnego,nawet jeżeli było go mało.Ważne,że w tym
                        dniu szyja była miękka,wysoko.I tu jest ten objaw płodności bardzo istotny.
                        Wprawdzie w 16 dc znów szyj a jest miękka i wysoko,ale śluz nieciągliwy.
                        Zatem objaw szyjki w 15 dc daje nam info,że tu mogł być szczyt.
                        Mam nadzieję,że jasno to wyjaśniłam.
                        No widzisz cofnęłam się i teraz jeszcze doczytałam,że w 15 dc śluz się nie
                        ciągnął,ale ciągle nie mogę obojętnie przejść nad szyjką,bo nie można pominąć
                        tego objawu.
                        Pewnie masz rację,myslę,że trzeba jeszcze poczekać na dalsze tempki i wtedy
                        dokładnie zobaczymy.
                        • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 30.05.07, 01:06
                          wszyyystko jasne, ja tak dopytuje, bo jak znikasz to sie poce i mące

Fruzia dzis jeszcze napisala "Szyjka nie jest dziś twarda i moim zdaniem jest
                          lekko rozwarta."

Fruzia czy szyjke badasz o stalej porze?
                          • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 30.05.07, 12:50
                            Raczej staram się to robić o stałej porze, aczkolwiek nie bardzo mi to
                            wychodzi, lepiej mi idzie mierzenie - zawsze 7 rano ;-). ALe szyjkę badam
                            zawsze wieczorem przed pójściem spać - różnica godziny może być max 1-1,5 g.
                            Dziś, 18dc było 36,8, czy tempa spadnie? Tak pytam, z ciekawości.
                            Dzięki Wam bardzo za wszystko, zobaczymy co będzie za 2 tygodnie ;-), ale jakoś
                            się nie nastawiam, bo zbliżenie było późno w 15dc.
                            A napiszecie jak się monitoruje cykl? Rozumiem, że przez USG, ale w których
                            dniach się je robi? Jak będę się miała wybrać to skontaktuję sie na priva celem
                            szczegółowych instrukcji ;-)
                            Dzięki i pozdrowionka!
    • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 01.06.07, 00:22
      Znowu Wam trochę ponudzę Kobietki ;-)
      Więc było tak:
      16dc - 36,8
      17dc - 36,9
      18dc - 36,8 (wszystkie trzy tempki ponad linią podstawową - która jest na 36,6)
      19dc - 36,7 (niby też nad linią podastawową, ale już niższa od tamtych i miałam
      wrażenie że jest śluz - lepki i nieciągnący)
      Co oznacza ten spadek? Tak ma być? I bardzo poproszę kogoś o odpowiedź na mój
      poprzedni post - dzięki Waszym odpowiedziom coraz bardziej rozjaśnia mi się
      obraz sytuacji :-)
      Dobranoc!
      • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 01.06.07, 22:49
        Fruzia hej, obserwuj bacznie sluzik w nastepnym cyklu, chyba ze bedzie
        niespodzianka. Taki spadek tempki moze wystapic z blizej nieokreslonych
        przyczyn, nie denerwuj sie. Spokojnie mierz tempke i zobaczymy.

Monitoring cyklu to podgladanie przez usg pecherzykow, czy rosna i pekaja,
        jesli owu masz ok 14dc, warto pojsc w 9dc, 12dc na monitoring, uwazam ze warto
        wtedy jest wszystko jasne, wiesz dokladnie kiedy jest owu.

Pozdrawiam.
      • agafrytka Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 01.06.07, 23:53
        Tempka w 19 dc nad linią podstawową-jest dobrze.
        Za spadek uznaje się tempkę,ktora spadna poza linię podstawową.
        Nie ma powodu do obaw.
        Dobranoc.
        • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 02.06.07, 00:05
          Dzięki bardzo dziewczyny :-). Dalej obserwuję i potem pewnie też będę! Dziś
          szyjka ciut niżej i zdecydowanie twardsza... Dobrej nocki życzę!
    • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 00:36
      Witam Kobietki!
      Jeszcze raz Was pomęczę. Wrzucam w całości swój wykres obserwacji:
      4dc - 36,2 w ustach (szyjka twrda, w miarę nisko), plamienie po @
      5dc - 36,1 w ustach, jw, plamienie po @
      6dc - 36,5 w pochwie, jw
      7dc - 36,4 (oodtąd cały czas w pochwie i trwające ok. 2 tygodnie
      przeziębienie), szyjka jw.
      8dc - 36,4, szyjka jw.
      9dc - 36,4, szyjka jw., lekki śluz, kleisty, białawy
      10dc - 36,5, szyjka trochę wyżej, twarda, śluz trochę, białawy
      11dc - 36,4, szyjka bardziej wysoko, lekko miększa (?)sluż jw.
      12dc - 36,6, szyjka jw., śluz ciągliwy, ale biały, niezbyt dużo, test owu nic
      nie wykazał
      13dc - 36,4, szyjka miękka, znacznie wyżej, śluz mało, ale lekko rozciągliwy,
      nieprzezroczysty, test owu nic, kłucie w okolicy jajnika, dół brzucha (ból owu?)
      14dc - 36,5, szyjka miękka wysoko, śluz lekko ciągnący, mało, test owu nic
      robiłam!
      17dc - 36,9, szyjka jw., śluzu mało, rzadki, kłucie w okolicach jajnika, dół
      brzucha
      18dc - 36,8 , szyjka jw., śluzu mało, rzadki
      19dc - 36,7 szyjka jw., śluzu trochę, gęsty, kłucie w okolicach jajnika, dół
      brzucha
      20dc – 36,7, szyjka ciut niżej, lekko twardsza, śluzu trochę, gęsty,
      21dc - 36,7, szyjka jw., śluzu mało gęsty, biały, kłucie w okolicach jajnika,
      dół brzucha
      22dc – 36,7, szyjka jw., śluz gęsty, biały, lepki, kłucie w okolicach jajnika,
      dół brzucha
      23dc – 39,9, szyjka wyżej, dość miękka, wrażenie, że śluzu jest sporo – uczucie
      mokra, ale śluz lepki biały, odczuwalnie jest go więcej, kłucie w okolicach
      jajnika, dół brzucha
      Czy pojawienie się uczucia lekkiej mokrości w 23 dc jest normalne? Zdecydowanie
      nie jest to śluz płodny - przynajmniej z wyglądu, bo biały, gęsty dosyć lepki.
      Ale co mnie niepokoi: szyjka niby zeszła w dół, teraz mam wrażenie, że znów
      jest wyżej jakby miękksza (staram się badać o podobnej porze) i to kłócie w
      dole, z jednej lub z drugiej strony????
      Bardzo proszę o komentarz - co to może oznaczać? I tempka znów skoczyła???
      • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 11:52
        Fruzia Twoja lutealna trwa od 16dc, wtedy tempka sie nam podniosla, obecnie
        masz wiecej sluzu i kluja Cie jajniki, moga byc rozne powody klocia, jajniki
        moze juz pracuja do nastepnej owulki, ja niestety tez mam takie bole, wlasnie
        jestem w 9dpo, czyli podobnie jak Ty i od wczoraj cierpie, boli mnie cale
        podbrzusze i jajniki, to moga byc zarowno objawy zblizajacej sie @ jak i
        rozciagania sie macicy.
        Szyjka obecnie moze sie rozpulchniac, ale jesli starasz sie o dzidzie to raczej
        w drug=giej fazie jej nie gmeraj nie jest to wskazane.
        Dziwi mnie jedynie zapis szyjki, od owu jest bez zmian ze szyjka wysoko i
        miekka, po owu szyjka powinna byc twarda i nisko. a ktory cykl badasz swoja
        szyjke?
        • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 12:29
          Szyjkę badam pierwszy cykl. Na począrtku była wyraźnie nisko, łatwa do badania.
          Potem była wysoko, że trudno było ją dosięgnąć. Potem wydawało mi się, że znów
          była niżej (chyba jeden czy dwa dni), a teraz wydaje mi się że znów jest wyżej.
          Ja tam specjalnie nie "gmeram", tylko raczej dotykam, ale skoro lepiej nie, to
          już nie będę. Nie mam specjalnych nadziei na coś innego niż @, bo nie bardzo
          podobał mi się ten śluz.
          A po co miałaby się macica rozciągać? Przed @?
          Dziękuję za odp, bo bardzo na nią czekałam. Kiedyś bóle miałam tylko w
          okolicach owu, a nie sporo po i ta tampka, cały czas powyżej podstawowej, ale
          ciut spadła, a teraz drugi dzień 36,9 i trochę mnie to zaniepokoiło.
          Wiesz, my niby dopiero zaczynamy, ale ze względu na wiek, chciałabym - gdyby
          coś było nie tak od razu to wyłapać i działać.
          Pozdrawiam :-)
          • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 12:46
            Fruzia powiem Ci tak ja po owu wogole nie badam szyjki, bo niby i po co, fajnie
            ze zauwazylas roznice zaraz po @ a w okolicach owu. Przy pierwszym cyklu
            gratulacje.

Ja nie w kazdym cyklu mam bole jajnikow po owu, i zaczyna sie to wlasnie ok 7
            dpo, takie bole mam dopiero od roku, kiedys wogole nie mialam takich
            dolegliwosci,, jak widac zawsze moze przyjsc.

A macica moze sie powiekszac jak sie dzidzia zagniezdzila, i wowczas mozesz
            odczuwac bol podbrzusza, dokladnie taki sam jak przed @.

Dlatego objawy ciazowe sa b. podobne do objawow przed @.
            • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 12:49
              Fajnie, znaczy się można się wszystkiego spodziewać :-)))
              No dobra, to szyjki też nie będę badać, skoro tak mówisz, a Ty się lepiej na
              tym znasz. Zobaczymy kiedy przyjdzie @ i jaki będzie kolejny badany cykl. Jak
              nic nie wyjdzie, to idę na monitoring, jak radziłaś ;-). Nawet nie wiem czy nie
              pójdę teraz po @, jeszcze zobaczę, ale ja ogólnie jestem panikara ;-)
              Zobaczę też jak tampki do końca cyklu i pewnie będę się odzywać.
              Jeszcze raz stokrotne dzięki :-)
              • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 12:54
                a ta tempka 36.9 jest calkiem przyzwoita jak na druga faze cyklu, ja mam
                obecnie jeszcze wyzsza, wiec spoko
                • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 13:00
                  To dobrze, ja się tylko zastanawiałam, czemu skoczyła, potem ciut spadła i
                  znowu wyżej. Cieszę się, bo wygląda na to, że moja lutealna chyba jest dobrej
                  długości??? Zakładając, że @ nadejdzie 28, a raczej - jak ostatnie3 cykle 29-30
                  dc...
                  • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 13:21
                    spada rosnie spada rosnie norm

lutealna 12-16 dniowa jest ok, wiec zapowiada sie przyzwoicie
                    • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 13:45
                      :-) to na razie się cieszę. Pozdrowionka
                      PS. A jak u Ciebie? Bo chyba jesteś w podobnym dc? I chyba robiłaś monitoring?
                      • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 05.06.07, 21:36
                        tak monitorowalam cykl, i podobno pehcerzyka dojrzalego nie bylo, ale wciaz
                        wierze w cuda, w piatek ide na usg podejrzec moje endometrium i czekam, bo coz
                        mi pozostalo
                        • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 06.06.07, 00:06
                          Jasne, trzeba wszystko posprawdzać. Ja zaczynam się trochę stresować, niby
                          wiem, że to nie służy, ale wiek robi swoje, to raz, a dwa - ja już tak mam -
                          martwię się "na wszelki wypadek".
                          Wspomniałam dziś mężowi, że może sobie zrobię monitoring, to spytał po co i
                          dziwnie na mnie popatrzył ;-). Ale on zna moje histerie i martwienie się na
                          zapas. Czemu my się nie mozemy tak wyzluzować jak panowie? Nic to w następnym
                          cyklu sobie odpuszczę i ew. w kolejnym zrobię monitoring jakby nic nie wyszło.
                          Dobrej nocy!
                          • wiosenka1 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 06.06.07, 20:00
                            Fruzia dobrej nocy ale kolejnej

zycze powodzonka i wytrwalosci w starankach
                            • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 07.06.07, 00:52
                              :-)
    • fruzia27 Re: Proszę o poradę - krótka miesiączka - co ozna 09.06.07, 22:59
      No właśnie przed chwilą jeszcze wyczytałam, że ktoś ma problemy z prolaktyną,
      boo ma plamienia przed @. Czy to prawda? Ja raczej nigdy nie miewałam plamień.
      Dopiero po odstawieniu tabletek, od ok. 3 cykli mam, a tab. odstawiłam w
      styczniu i nigdy wcześniej w czasie przerw po tabletkach czegoś takiego nie
      było. Czy to może być po odstawieniu, czy może coś się dziać z prolaktyną?
      Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka