inneska80 08.04.10, 14:49 Co sądzicie o parkowaniu niektórych sąsiadów na parkingu osiedlowym w miejscach do tego nie przeznaczonych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blondi_1982 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 08.04.10, 15:07 Witam, oczywiście ze nie powinno tak być, po to jest parking na zewnatrz zeby ewentualnie tam zaparkować. Na tą chwile poki jest mało mieszkańców problem nie jest chyba jeszcze tak widoczny, ale za jakiś czas może zrobić się bałagan i parkowanie gdzie popadnie. Odpowiedz Link
olaf3031 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 08.04.10, 19:37 Ludzie. Przestancie sie czepiac!!! Sasiad biala astra z firmy "G4S" ma wykupione miejsce przy smietniku! I na wjezdzie tez! A reszta to bezmyslne Barany co nie wiedza i nie pamietaja jakie maja nr. miejsc parkingowych. Wszyscy sobie zamontujemy kamery i bedziemy stawiac na jednym miejscu po 4 samochody! I wara od nas! Nic nam nie zrobicie Pozdrawiam wszystkich sasiadow. Co zlego to nie ja hehe. Odpowiedz Link
tschayos Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 09.04.10, 08:39 Niestety, ale problemu tego, wg aktualnych oznaczeń na parkingu (a w zasadzie ich braku), stanowiska administracji i naszego prawa, nie da się rozwiązać ani w jakikolwiek sposób z tym "walczyć". Teren nie jest oznaczony jako prywatny, nie ma nigdzie mowy o zakazie parkowania dla "obcych" samochodów, więc "zastawiacze" (choć co niektórych nazywam "kukułkami", bo co wieczór stają na innym miejscu robią co chcą i dobrze wiedzą, że oprócz kartki za szybą nie można nic im zrobić... Życzę zatem cierpliwości i oby nasze miejsca były jak najrzadziej zastawiane A tak z perspektywy czasu, to żałuję tych 6.100 wyrzuconych zupełnie w błoto... Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 09.04.10, 10:28 Czy jest jakaś informacja dla jakich samochodów są te miejsca parkingowe, bo na pewno każdy zauważył parkującego IVECO na wjeździe!!!!! Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 09.04.10, 10:30 poniekąd racja, ale.... skoro jest problem z uszanowaniem czyjejś własności to może wdrożyć rozwiązanie z innych osiedli? mianowicie składane słupki? a opel G4S stoi na chodniku a nie na miejscu parkingowym! ale i to się zmieni. Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 09.04.10, 15:12 nie słupki nie zdadzą egzaminu bo nie ma na to miejsca. Ale jeśli chodzi o G4S to była sytuacja ze ktoś wcześniej zajął tamto miejsce i facet zaparkował na wjeździe na parking za swoim prywatnym samochodem!!!! Odpowiedz Link
olaf3031 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 09.04.10, 19:26 P. wykrzo. Zaczniesz zwracac uwage gdzie staje G4S to nie bedziesz pisal ze tylko na chodniku. Chyba ze to ty. osobiscie musialem tylowac bo stal na wjezdzie a inny samochod chcial wjechac. ja mam jedno miejsce a dwa samochody i nie parkuje jeden przed drugim. Po za tym to ze nie mozna nikomu nic za to zrobic to fakt. jest to smutne bardzo bo Polacy lubia dostawac w dupe zawsze i wszedzie. taki narod po prostu i jak to sie nie zmieni to nie tylko w takich sytuacjach bedzie KICHA i SYF. Wszyscy dajemy na to przyzwolenie i dlatego jestesmy dymani przez innych Cala Polska i Polacy hehe. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
olaf3031 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 09.04.10, 19:38 a P. G4S niech sie nie boi o starego sztrucla bo na pewno nikt go nie ukradnie. wszystkie tego typu zachowania: rzucanie petow na klatkach, nie zamykanie bramki wejsciowej, drzwi do klatki czy SRANIE psów pod oknami innych, nazwijmy po imieniu. Wstydzcie sie wszyscy Ci którzy tak robicie!!! Odpowiedz Link
aza13aza Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 10.04.10, 13:06 Wczorajsze parkowanie srebrnego forda było już mistrzostwem świata. Mamy nowe miejsca parkingowe prostopadłe do ruchu drogi przy śmietnikach. Szkoda, że nie mamy jakiegoś wewnętrznego regulaminu osiedla z grubsza określające właśnie tego typu zachowanie. Oczywiście nie chodzi mi o sankcje typu opłaty itp. Jak na razie pozostaje zwykły OPR sąsiada. Nie wiem czy w tym przypadku nie miałaby zastosowania blokada koła od straży miejskiej. Jednorazowa wpłata za zdjęcie blokady z pewnością oduczyłaby zachowania ... Oczywiście pojawią się komentarze o tworzeniu osiedla policyjnego itp... wiec to są jedynie moje głośne przemyślenia Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 11.04.10, 17:43 Zawsze znajdzie się jakaś "szuja" która uważa się chyba za coś lepszego!!!! Masz dwa samochody to kup sobie dwa miejsca parkingowe!!! i każdy wtedy będzie zadowolony. Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 12.04.10, 09:14 olaf3031 - to nie mój opel, inaczej by mi nie przeszkadzał Odpowiedz Link
slawczo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 12.04.10, 04:19 Myśle ze kartki za szybą faktycznie nic nie dają ,ale kartki pszyklejone na szybie zapewniam ze poskutkują kiedyś pod drukarnią zaparkowałem samochód na miejscu niedozwolonym to póżniej dobre pół godziny zdrapywałem tą kartkę-nie polecam !!! Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 13.04.10, 08:54 chyba Pan z G4S czyta forum bo ładnie zaparkował samochód na miejscu parkingowym! Cieszy mnie to bardzo! Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 16.04.10, 21:24 ale niestety znalazł się kolejny chętny do tego miejsca przy śmietniku! do właściciela FIATA Uno czerwonego- prośba o zabranie tego samochodu z terenu osiedla jeśli nie masz wykupionego miejsca parkingowego!!!!!!!! za bramką nikt ci go nie ukradnie...... Odpowiedz Link
ablue20 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 11:46 Kochani sasiedzi na wszystko są sposoby... Parkujący poza miejscami parkingowymi lub tacy ktorzy parkują na naszych miejscach - proponuje za pierwszym razem karteczka z uprzejma prosba o nie parkowanie a za drugim nakleic jedna z tych cudownych naklejek z cyklu "za chiny ludowe nie zeskrobiesz mnie w 5 minut" na jednej szybie a za trzecim obkleic wszystkie szyby... Zimą wystarczy wysypać trochę kaszy na dach albo zostawić szmatkę nasączoną pewnym skutecznym środkiem który wyżera lakier. Nie namawiam nikogo do zlego ale mnie osobiscie szlag trafia jak ktos parkuje tam gdzie miejsca na to nie ma. A co do dzieci przeskakujących przez ogrodzenia - wystarczy elektryczny pastuch. Ktoś moze powiedziec ze jestem sasiadką z piekła rodem - TAK jestem o ile ktoś nie potrafi uszanować tego że mieszkamy RAZEM na jednym osiedlu i nie rozumie ze jego samochód nie jest uprzywilejowany a jego dzieci nie są ważniejsze od innych dzieci i nie stoją ponad ogólnie przyjetymi zasadami. Odpowiedz Link
krecikowa123 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 13:59 Z tym pastuchem to pojechałas. Skoro takie metody to ja jeszcze proponuje abys krowe sobie postawila w ogrodku i psa na lancychu do budy przymocuj zeby pilnowal obejscia. Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 15:07 Ludzie zrozumcie też innych- nie po to każdy płacił za miejsce parkingowe aby jakiś burak parkował na chodniku czy przy śmietniku zwłaszcza, ze jest wystarczająco dużo miejsca poza osiedlem!!!!!! Brawo dla Pana z G4S za to, że parkuje na zewnątrz. Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 15:08 chyba ktoś tu ma problem w czytaniu ze zrozumieniem. ironia i sarkazm. zgadzam sie z ablue20 - wspólne szanujmy a od cudzego ręce precz. " (...) za szkody wyrządzone przez dzieci odpowiadają rodzice" tylko co to pomoże skoro rodzice jeszcze dziećmi. Odpowiedz Link
krecikowa123 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 16:07 > chyba ktoś tu ma problem w czytaniu ze zrozumieniem. > ironia i sarkazm. No wlassnie chyba sam masz z tym problem? Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 16:13 krecikowa123 napisała: > No wlassnie chyba sam masz z tym problem? to bardzo proszę uświadomić mnie z czym i gdzie mam problem? Odpowiedz Link
krecikowa123 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 21:16 > to bardzo proszę uświadomić mnie z czym i gdzie mam problem? Prosze bardzo. masz problem sasiedzie z czytaniem ze zrozumieniem. Ironia i sarkazm tez chyba sa obce twojej osobie, ale innym wytykasz Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 21.04.10, 09:15 to może wskaż ten sarkazm, bo jeśli skryłaś go za krową i psem na łańcuchu to nawet wytrawny polonista by na to nie wpadł. w tym co napisała ablue20 bez wysiłku można znaleźć myśl przewodnią. Odpowiedz Link
ablue20 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 22.04.10, 13:31 Sąsiadko, jak już niektórzy zdązyli zauważyć post był ironiczny - szkoda by mi było pieniędzy na pastucha i taśmę i baterię do tego żeby łaskotać cudze dzieci A na poważnie - chodzi o to żeby może niektórzy zrozumieli że to iż ich zachowanie poddaje się krytyce nie wynika ze złośliwości czy ludzkiej zawiści a z tego że niestety ludzie mają tendencję do podwójnej moralnoście jeżeli chodzi o ocenę zachowania własnego w zderzeniu z zachowaniem innych osób w takiej samej sytuacji. Ja wiem że dzieci bawią się gdzie popadnie bo to sa dzieci - ale co JA mogę zrobić jak takie dziecko porysuje mi samochód czy zniszczy ogrodzenie? W sumie nic bo nie jestem od tego żeby cudze dzieci wychowywać poza tym nie sądze żeby rodzice takowych dzieci byli zachwyceni faktem że ktoś próbuje ich dzieci pouczac - lepiej jak rodzice zrozumieją dlaczego takie a nie inne zachowanie przeszkadza innym, postawią się w skórze drugiej strony i sami dziei bedą pilnować licząc na to że inni rodzice zrobią to samo i wszystkie samochody i płoty będą bezpieczne . Chciałabym żebyśmy na tym osiedlu uniknęli kłótni sasiedzkich o dzieci, kupy psiaków, pety w ogródku, palenie na klatce czy grodzenie się drewnianymi płotami na 2 metry w górę. Co do krowy i psa na łancuchu - mam ogródek i nie ukrywam że super by było posadzić sobie w nim truskawki, jabłonkę i chodować może nie krowę ale jakąś małą kozę i ustawić grila na majowe weekendy ale wiem że sąsiadom mogłoby to przeszkadzać dlatego bedzie klasycznie trawa, jakiś krzewik i może trochę kwiatów w doniczkach a jak się pojawi potomek to może taka zgrabna mała piaskownica jak mają sąsiedzi na parterze na rogu bloku. A plany o krowie, psie, grilu i truskawach zrealizuję jak może kiedyś wybuduje sobie mały biały domek z dala od centrum Poki co liczę na wzajemne zrozumienie i troskę o wspolne dobro bo przeciez wszyscy chcemy się tu dobrze czuc. Odpowiedz Link
sprawiedliwyg3 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 17.09.10, 20:09 Ablue ma rację a krecik NIE!!! Jeśli my sami nie uszanujemy czyjejś własności to nigdy nie będzie ok.Każdy ma swoje miejsce tu i na świecie.Szanujmy je,to a będzie żyło się wszystkim lepiej.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
bastet123a Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 14:04 ablue20 z przerazeniem czytam twoj wpis i w głowie mi sie nie miesci to co napisałas. Mam nadzieje ze to tylko wpis na forum i ze tak naprawd enie myslisz ani tez nie robisz. pozdrawiam Odpowiedz Link
bastet123a Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 15:41 wykrzo jak to co? Rozumiem ze kazdy z nas zapłacił za miejsce parkingowe i tez mnie denerwuje jak ktos zaprakuje na moim miejscu a ja nie mam jak wjechac. Ale nie badzmy az tak złosliwi aby komus np. niszczyc lakier. Dzisiaj lakier a jutro co? pomalujecie drzwi sprayem? Pobijecie kogos w klatce? Wszyscy byli tacy mili dla siebie w okresie zaloby narodowej. Szybko wam przeszło drodzy sasiedzi. Oczywiscie bronmy swojego ale w cywilizowany sposob. Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.04.10, 16:07 być może źle zrozumiałeś więc tłumaczę bo troche za daleko zajechałeś z tą swoją fantazją: żeby niszczyć cudzy lakier? raczej bym się tego nie podjął, ale tak! można mnie uważać za jednego z tych co w uzasadnionym przypadku naklejają na szybę "trudno usuwalną naklejkę". mam więcej niż jedno auto ale tylko jedno miejsce na osiedlu i tylko jeden mój pojazd tam parkuje. choć chętnie bym dokupił/odkupił miejsca parkingowe. nie wrzucaj wszystkich do jednego gara, i nie wyskakuj z żałobą bo to prywatna sprawa każdego z nas. Odpowiedz Link
bastet123a Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 21.04.10, 09:27 dzieki za wyjasnienie. Pewnie ze sprawa zaloby to indywidualna sprawa. Chodzilo mi bardziej o to zebysmy byli dla siebie bardziej wyrozumiali przez caly rok a nie tylko w wybranych tygodniach. A ludzie od 10.04.2010 potrafili zaskoczyc swoim zachowaniem. Z naklejkami jak najbardziej jestem za. Tez mam dwa auta i tylko jednym parkuje na terenie osiedla. Nie wrzucam do jedego "gara" pozdrawiam Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 21.04.10, 11:26 spoko, spoko. przecież, zdroworozsądkowo można powiedzieć, żebyśmy traktowali innych tak jak sami chcielibyśmy być traktowani przez sąsiadów a odnośnie miejsca przy śmietniku to może by ukrócić wszelkie tam parkowanie trzeba by postawić np. ładną dużą donicę? Odpowiedz Link
krecikowa123 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 21.04.10, 12:02 wykrzo napisał: > a odnośnie miejsca przy śmietniku to może by ukrócić wszelkie tam parkowanie > trzeba by postawić np. ładną dużą donicę? Jestem za, postawisz ? (sarkazm) Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 21.04.10, 14:03 krecikowa123 napisała: > Jestem za, postawisz ? (sarkazm) no pewnie, jak tylko znajdę transport, bo osobówką nie da rady. widzisz, nie we wszystkim ludzie doszukują się korzyści materialnej i nie ze wszystkiego warto szydzić. Odpowiedz Link
ablue20 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 22.04.10, 13:36 bastet123a - nie czytaj z przerażeniem tylko z przymróżeniem oka pozdrawiam! Odpowiedz Link
packersowa Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 21.04.10, 13:21 wydaje mi się, że problem parkowania i tak już się zmniejszył. IMO wina 80% przypadków złego parkowania i wina rzucania petów do ogródku leży po stronie ekip romontowych, które brzydko mówiąc pieprzą to, że komuś to przeszkadza.Oni i tak są tu na chwilę W czasach gdy w bud. 12A wszyscy wykańczali mieszkania problem parkingu dotyczył często i nas, a miejsce parkingowe mamy z boku. Teraz juz jest OK. A przyznam się - mamy 2 auta, ale jedno zawsze stoi na parkingu ogólnym, przed bud. 12 Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 22.04.10, 16:05 na początku parking przed budynkiem 12 był cały wolny a teraz juz jest problem wieczorem znaleźć miejsce!!!! Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 23.04.10, 07:54 to prawda, cóż.... miejsc parkingowych jest tyle co mieszkań, pomijam fakt że są dziwnie wąskie. niektórzy mają po 2, albo 3 samochody i nie ma gdzie ich postawić a nie każdy chce odsprzedać miejsce na osiedlu. Odpowiedz Link
packersowa Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 23.04.10, 09:20 zawsze można iśc do dewelopera i wykupić miejsce dodatkowe (buduje się przecież parking pod blokiem 12D czy E). Ale z drugiej strony po co dodatkowe miejsce jeśli ktoś ma samochód służbowy? Dzis mam samochód jutro mogę nie mieć, stąd pomysł na parkowanie pod 12. Ineska ma rację, wieczorem naprawdę ciężko coś wolnego znaleźć. Deweloper mógłby pomyśleć o kolejnym ogólnym parkingu, może za ostatnim blokiem - w końcu odwiedzają nas goście, rodzina, znajomi i oni też muszą gdzieś to auto postawić. Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 23.04.10, 10:24 miejsc parkingowych jest przewidzianych tyle co mieszkań więc jak ktoś nie wykupi to wtedy pozostaje u dewelopera na sprzedaż. już pytałem. Odpowiedz Link
edunder Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 06.05.10, 12:30 Nie ma to jak pies ogrodnika, ja nie mam auta to nie dam nikomu zaparkować. Moja metoda to kartka za wycieracze o treśći "Drogi sąsiedzie, miejsce to jest wykupione, proszę o kontakt pod numerem tel......, w celu ustalenia ceny wynajmu", niestety, zaden z sasiadów nie zadzwonił, ale i też nie parkują Odpowiedz Link
aza13aza Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 12.05.10, 08:22 "Nie ma to jak pies ogrodnika, ja nie mam auta to nie dam nikomu zaparkować." Idąc twoim tokiem rozumowania, wyobraźmy sobie następującą sytuację. Niech twoje miejsce parkingowe chwilowo zmieni się w twoje mieszkanie. Właśnie podpisałeś akt notarialny, na którym to widnieje informacja, ze jesteś właścicielem nieruchomości. Jako, że chwilowo nie masz zamiaru zamieszkać w owym miejscu zamykasz drzwi. Ja jako osoba rozumująca w twoich "widełkach" postanawiam wprowadzić się do ów mieszkania (przecież na pewno nie jesteś "psem ogrodnika"). Skoro sam nie mieszkasz a ja nie mam gdzie to czemu nie użytkować twojego miejsca. Sądzę, że ujrzałabym delikatnie mówiąc zdziwienie na twojej twarzy gdybyś ujrzał swoje lokum zamieszkałe. Tak samo z parkingiem, można się wk****ć, jak kolejny raz ktoś na nim staje, nie pytając wcześniej a już niejednokrotnie była taka sytuacja, że znajomi "zmotoryzowani" nie mieli gdzie zaparkować samochodu bo jakiś kretyn postanowił użyć właśnie mojego. Życzę więcej rozwagi w wypowiedziach Odpowiedz Link
warpcn Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 14.05.10, 10:37 Popieram, będac cały dzień w pracy po powrocie często w korkach chcę zaparkować auto na wolnym , wykupionym miejscu i isć do mieszkania , a nie kombinować gdzie zaparkować, bo ktoś się wpier....ł na moją miejscówkę i jest zadowolony. Parkowaniu na cudzych miesjcach kategoryczne NIE Odpowiedz Link
kazio81 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 14.05.10, 10:51 A czy nie mozna zainstalowac blokad na miejscahc parkingowych? wtedy kazdy bylby spokojny o swoje..... www.parkingoweblokady.pl/blokady.htm mysle taka cena kazdy moze wydac kogo stac na miejsce parkingowe. Tylko jeszcze pytanie jak wyglada sprawa montażu? Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 14.05.10, 13:01 człowieku ale nie o to chodzi żeby kupować jeszcze jakieś blokady!!!! po to każdy kupował miejscówkę na terenie zamkniętym żeby jakiś palant na niego nie wjeżdżał! Odpowiedz Link
kika_fika_bryka Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 14.05.10, 13:13 dokładnie ! Jeśli stać kogoś na auto to i powinno stać go na zakup miejsca parkingowego , a nie wpierdalać się komuś! Niech tylko ktoś zaparkuje na moim miejscu to spuszczę powietrze! Odpowiedz Link
kazio81 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 14.05.10, 13:14 Masz rację co do palantów. Ale w tym kraju nic na to nie poradzisz.A jednak bedzie sie to zdarzac, i dalej sie bedziesz rozpisywac jaka to jestes biedna i poszkodowana a inni są be. A teraz pomysl..co jest lepsze ? blokada czy posty na forum ? Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 16.05.10, 10:52 Kazio nie będę pisać jaka jestem biedna tylko zastawie samochód i ta osoba nie wyjedzie! i nie będzie litości, że mu się spieszy!!!!!! Odpowiedz Link
kazio81 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 18.05.10, 10:56 No to wezwie policję i Twoje auto odholują, gdyż to co zrobisz jest już niezgodne z prawem. A o "swoje" bedziesz mogla dochodzic w sadzie. Dlatego poki nie zmieni sie prawo w tej kwestii to mozemy byc jako "poszkodowani". Podpytam jeszcze znajomego prawnika jak to mozna rozwiazac.... Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 18.05.10, 13:29 Kazio to jak masz możliwość zapytaj się prawnika czy policja cos poradzi na mój samochód skoro ta osoba stanie na moim miejscu! Odpowiedz Link
kazio81 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 28.06.10, 10:53 Pytalem sie prawnika i odpowiedzial mi...to jest tyle zabawy z pozwam i sadami itp, ze lepiej postaw sobie slupek za 300 pln i zyj spokojnie Odpowiedz Link
poktam Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 14.05.10, 13:27 inneska80 napisała: > człowieku ale nie o to chodzi żeby kupować jeszcze jakieś blokady!!!! po to > każdy kupował miejscówkę na terenie zamkniętym żeby jakiś palant na niego nie > wjeżdżał! Witam, nie lubię być drastyczny, ale ciekawe czy jest możliwość odholowania takiego delikwenta przez jakieś służby w przypadku zajęcia prywatnego miejsca na osiedlu strzeżonym. Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 14.05.10, 14:19 odcholowywanie z miesc "prywatnych" wkrótce będzie możliwe. zmieniają się przepisy. ja prywatnie wyznaje zasade: najpierw kartka za wycieraczke z prośbą o uszanowanie cudzego miejsca, potem naklejka trudno zdzieralna a jak to nie pomaga to są przeróżne sposoby zasłyszane na ratlook'owym forum: począwszy od łagodnych jak krople walerianowe czy ropa na szybie a na DOT-4 i kaszy gryczanej skończywszy. jak już napisał ktoś wcześniej: po całym dniu pracy nie chce szukać miejsca do parkowania, nie chce sie babrać z blokadą - chce zostawić auto na MOIM miejscu i wrócić do domu. w końcu zapłaciłem za to. Odpowiedz Link
kazio81 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 14.05.10, 14:21 No własnie to by była najlepsza forma, ale wydaje mi się, że wg. prawa wezwanie policji tu nie pomoże. Spisza tylko dane pojazdu i wlasciciela miejsca i przyjma wezwanie aby ew. w sadzie dochodzic swoich praw. Wiecej info w linku msp.money.pl/grupa-pl_soc_prawo/status;miejsca;parkingowego,watek,692657.html Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 16.05.10, 10:54 jeśli chodzi o odholowanie pojazdu to chyba nie ma takiej możliwości! bo taki sam problem miały wcześniejsze dwa etapy Odpowiedz Link
ragga_5 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 25.06.10, 11:03 samowolka na osiedlach zamkniętych może się nareszcie zmieni i mam nadzieję, że będziemy mieli większe pole do manewru w takich sytuacjach biznes.onet.pl/mandaty-za-zle-parkowanie-pod-blokiem,18497,3311048,1,prasa-detal Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 18.05.10, 08:33 Kolejna prośba do osoby parkującej przy śmietniku!!!! Właścicielka samochodu Mercedes Combi, proszę o zabranie auta z tego miejsca! Chyba trzeba zwrócić się na koniec do dewelopera o dwa słupki w tym miejscu! Bo jak widać chętnych na to miejsce jest bardzo dużo! Rozumiem postawić samochód na chwile, ale nie parkowanie codziennie- jest to nie fair w stosunku do innych osób! Odpowiedz Link
edunder Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 24.05.10, 13:20 Przecież nie zajmuje TWOJEGO ZAPŁACONEGO MIEJSCA, co się czepiasz, jest miejsce niech parkuje, czy to auto przeszkadza w czymś, utrudnia ruch, czy poprostu żal D sciska, co zreszta widać z powyższych postów. Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 24.05.10, 13:41 i całe szczęście że na moim nie parkuje! tylko nie o to chodzi! oki spoko ja się nie czepiam nie moje miejsca! Odpowiedz Link
sorse Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 24.05.10, 15:28 O co komuś ma ściskać żal przysłowiowe cztery litery?! O to ze komus udało się zaparkowac na miejscu do tego nie przeznaczonym Szczyt sprytu! No litości )) I owszem taki samochód niejednokrotnie utrudnia ruch! Chociażby w momencie, gdy osoba parkująca na swoim zapłaconym notabene miejscu, ma problem z wyjazdem tudzież z wjazdem na i tak diabelnie wąskie miejsca, właśnie przez "przypadkowo" parkującą osobę. Samochód z gumy nie jest i trzeba się nagimnastykować, żeby zaprakować a taki "dodatkowy" nazwijmy to samochód po prostu przeszkadza...Deweloper niestety nie pomyślał o dodatkowych miejscach dla takich osób jak to ma miejsce na Victorii. Odpowiedz Link
ablue20 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 24.05.10, 15:54 Dziwi się Pan ze komus zal D sciska? Bo ja sie nie dziwie. Gdyby TAM mial parkowac samochod to pewnie byloby tam kolejne miejsce parkingowe za ktore deweloper zgarnalby kase. Gdybysmy nie placili za miejsca parkingowe gdyby nie trzeba bylo ich wykupic to pewnie nikogo by to nie bolalo tak bardzo ze ktos parkuje w miejscu do tego nie wyznaczonym. Ale jak sie zaplacilo kilka ladnych tysiecy za miejsce parkingowe a ktos stawia samochod tam gdzie popadnie "za darmo" to tak jakby z pozostałych robił frajerów ktorzy wydali kase w błoto - po co mogli nie kupowac i parkowac gdzie chca i miec wiecej kasy w kieszeni. Inna kwestia a co jak ktos przyjedzie i porzuci tam auto? Postawi je sobie i zwyczajnie zostawi? Jak je postawi na swoim miejscu parkingowym to inna kwestia bedzie wiadomo czyje to miejsce jest u kogo scigac zeby usunal grata a przypadku dzikiego parkowania wlasciciela nie ustalimy tak latwo. Czy utrudnia ruch? Moze i nie, pewnie ogranicza widocznosc. ale podązając za ta filozofią że mozemy parkowac gdzie jest tylko miejsce to moze powinnismy zlikwidowac czesc trawnikow w czesci wspolnej i zrobic tam parkingi? Po co plac zabaw dla dzieci? ograniczmy go o polowe i bedziemy mili kilka ekstra miejsc parkingowych "za darmo" Cos sie niszczy? Tak z biegiem czasu chodznik i kraweznik - wykruszą się. Przeszkadza? Tak bo psuje pewna estetyke tego miejsca - poparkowane byle gdzie samochody sa nieestetyczne a ja chce mieszkac na milym ladnym schludnym osiedlu wsrod milych sasiadow ktorzy sie nawzajem szanuja - parkowanie tam gdzie nie ma wyznaczonego miejsca to brak szacunku dla tych ktorzy za miejsca zaplacili takie swoiste "smianie" się im w twarz. Dlatego ja sie nie dziwie ze komus zal D sciska - Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 25.05.10, 09:03 TAK jest! ale trawników nie dam ruszyć! Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 26.05.10, 15:17 Edunder - to może ty tak parkujesz? jeśli tak to bardzo dobry przykład dajesz......... Odpowiedz Link
ablue20 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 24.05.10, 15:18 Moze nie koniecznie słupki. Kilku sasiadów wspominało że przydałyby się miejsca na "parkowanie" rowerów. Może jakimś rozwiązaniem byłoby ustawienie w miejscu przy smietniku (tam gdzie obecnie parkowane sa samochody) takiego stojaka na rowery? Byłby ogólno dostępny i jednocześnie nikt by już tam samochodem nie wjechał bo chyba w kwestii parkowania tam rowerów nie powinno być zgrzytów? ja myślę że wiele kwestii będzie mozna rozwiązać jak już powstanie Zarząd, pełnie "władzy" przekaże nam deweloper i wtedy będzie można zrealizować rózne pomysły Odpowiedz Link
aza13aza Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 24.05.10, 16:16 Jest informacja w gablocie w budynku bezp. od developera ze do parkowania samochodw sluzy miejsce do tego wyznaczone a nie miejsce przy smietniku itp. dodatkowo drazniace jest to ze osoba majaca dwa samochody i wykupione jedno miejsce parkuje jednym samochodem na swoim miejscu a drugi przy czyims plocie zaslaniajac widok osiedla. przyklad pan posiadajacy czarna toyote i jeepa stojacego przy plocie. Odpowiedz Link
bastet123a Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 24.05.10, 16:56 Witam, i tak nikt nie pobije Pana ktory jezdzi sportowym autem o "fajnych" rejestracjach. Kierowca ten najczesciej parkuje przy bramie. Najzabawniejsze jest to ze jak nie uda sie wjechac miedzy dwa zaparkowane wczesniej auta to samochod jest parkowany po przeciwnej stronie. Codziennie gdzie indziej Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 25.05.10, 20:45 i jest nawet sporo takich "skoczków" polujących na czyjeś miejsca!!! najgorsze jest to że jeżdżą takimi autami a nie stać ich na miejsce parkingowe!!!!!! porażka Odpowiedz Link
edunder Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 27.05.10, 08:43 No przykro mi koleżanko, ja parkuje na swoim miejscu, a nawiazując do wątku wyżej to pewnie sa auta służbowe, zresztą gdy zauważycie panstwo tak parkujący samochd to można zwrócić uwagę, no tylko trzeba miec trochę odwagi cywilnej hahahahahahahahaha Zobaczymy jak bedzie na spotkaniu informacyjnym ilu bedzie bohaterów i chetnych Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 27.05.10, 13:46 Sąsiedzie ciesze się, że parkujesz na swoim miejscu. Niestety nie udało mi się trafić nigdy na osobę podjeżdżającą pod śmietnik. Odpowiedz Link
doti51 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 31.05.10, 20:05 Drodzy sąsiedzi od czterech dni ktoś zaparkował Renault Kangoo na moim miejscu i nie ma zamiaru go zabrać. Mimo kartki za szybą nic to nie daje. Mam zamiar zainstalować słupek parkingowy i zablokować ten samochód. Powyżej napisano, że słupki nie będą się nadawały, bo za mało miejsca. Ale mam pytanie dlaczego mało. Przy gabarytach średniego samochodu spokojnie mieści się słupek, taki z allegro za 80 zł. Odpowiedz Link
warpcn Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 08.06.10, 23:01 Pewnie, że słupek się zmieści.Jak wyjeżdzasz słupek stawiasz i masz zablokowane stanowisko, jak chcesz zaparkowac, słupek skladasz, parkujesz i już go nie stawiasz tylko leży złożony pod samochodem. Pozostaje kwestia solidnego przymocowania ,potrzebne są bardzo długie i solidne stalowe dyble ,bo przymocowany do kostki to on długo nie postoi.Mam nadzieje, że pod kostką jest beton. Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 09.06.10, 10:04 niestety pod kostką jest "sucha mieszanka" Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 28.06.10, 08:04 nasze parkingi zrobiły się niebezpieczne!!!!!! po nocy mielismy w samochodzie uszkodzona szybę- jakby kamyczek uderzył!!!!!!! Odpowiedz Link
lokus.mentor Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 19.09.10, 20:38 moje auto służyło za bramkę do gry w piłkę Odpowiedz Link
pesartur Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 07.07.10, 19:52 Najbardziej mnie denerwują ludzie parkujący równolegle do bloków. Co to jest jakaś moda czy jakiś wiejski zwyczaj z Warszawy ??? Skoro jeden z drugim wjechał na teren osiedla to znaczy że ma pilota i miejsce parkingowe. Nawet jak by zaparkował nie na swoim miejscu raz czy drugi tylko na jakimś sąsiednim to nic by się chyba nie stało bo mamy dużo pustych miejsc na parkingu. Ale nie lepiej stanąć przy samym wejściu do klatki. Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 18.09.10, 12:43 uważam, że nie ładnie parkowac na nie swoim miejscu! stac cię na samochód to i na miejsce parkingowe!!!! Odpowiedz Link
beaciam Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 18.09.10, 14:32 święta racja , tak sobie myślę, że trzeba będzie pomyśleć o słupkach p.ko parkowaniu , które będziemy sobie zamykać wyjeżdżając ze swojego miejsca i wymyśliłam, że jak ktoś się mi postawi to mu będę naliczała 15 zł / h , zastawię mu swoim autem wyjazd i zostawię kartkę za wycieraczką z moim nr tele ;0) , na pewno będzie zachwycony , pozdrawiam Odpowiedz Link
znyx Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 18.09.10, 15:59 Nowe przepisy w zakresie prawa o ruchu drogowym Ostatnia aktualizacja: 2010-09-13 Źródło: M. Szulikowski i Partnerzy Kancelaria Prawna Wiele osób, a w szczególności kierowców powinna zainteresować nowelizacja ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2010 Nr 152, poz. 1018), która 4 września 2010 r. weszła w życie. Warto o niej wiedzieć, gdyż jedną z najważniejszych zmian, jaka została wprowadzona, jest rozszerzenie zastosowania przepisów ustawy Prawo o ruchu drogowym na drogi wewnętrzne, wchodzące w skład tzw. strefy ruchu, oraz inne drogi wewnętrzne w zakresie koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób, a także w zakresie wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych! Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2010 Nr 152, poz. 1018) Które drogi są "drogami wewnętrznymi" i co to jest "strefa ruchu"? Zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2007 r. Nr 19, poz. 115, z późn. zm.), drogami wewnętrznymi są drogi, parkingi oraz place przeznaczone do ruchu pojazdów, niezaliczone do żadnej z kategorii dróg publicznych i niezlokalizowane w pasie drogowym tych dróg. Biorąc pod uwagę definicję drogi wewnętrznej, należy zauważyć, że każdy kierowca korzysta praktycznie codziennie z takiej drogi. Jeżeli zaś chodzi o strefę ruchu, to jest to pojęcie nowe, wprowadzone nowelizacją, które oznacza obszar obejmujący co najmniej jedną drogę wewnętrzną, na który wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi. Na pytanie: "dlaczego tak ważna jest ta zmiana?", warto odpowiedzieć przez nawiązanie do dotychczasowego stanu prawnego. Do tej pory, wszelkie kwestie związane z oznaczaniem i utrzymaniem porządku na drogach wewnętrznych należały do zarządcy drogi (właściciela terenu), który miał prawo umieszczać na niej znaki i sygnały drogowe o wzorach stosowanych na drogach publicznych, a także wprowadzić regulamin korzystania z dróg wewnętrznych. Dlatego można było spotkać znaki drogowe (np. znak stop czy zakaz postoju) również na drodze osiedlowej. Jednak, nawet jeżeli pojawiały się na drogach wewnętrznych tablice o treści "na terenie stosuje się przepisy kodeksu drogowego", to niezastosowanie się do nich, o ile nie spowodowało zagrożenia bezpieczeństwa uczestników ruchu, nie stanowiło podstawy do ukarania mandatem, gdyż poza drogami publicznymi, Policja oraz Straż Miejska posiadały dość ograniczone uprawnienia, jeżeli chodzi o karanie kierowców. Po dniu 4 września 2010 r. uległo to zmianie. Obecnie nawet za parkowanie pomimo zakazów, czyli tzw. niezastosowanie się do znaków, będzie można dostać mandat na osiedlowej drodze! Poza powyższą zmianą, nowelizacja dużo uwagi poświęca przepisom dotyczącym przemieszczania i usuwania pojazdów z drogi, które precyzuje, a także ustala maksymalną wysokość stawek kwotowych opłat za ww. usuwanie i przechowywanie pojazdu na parkingu strzeżonym w zależności od rodzaju pojazdu. W zakresie procedury usuwania pojazdów nowelizacja określiła, że w stosunku do pojazdu usuniętego z drogi starosta występuje do sądu z wnioskiem o orzeczenie przepadku na rzecz powiatu, jeżeli pojazd nie został odebrany przez osobę uprawnioną w terminie 3 miesięcy od dnia usunięcia. Podsumowując, warto pamiętać o zmianach wprowadzonych tą nowelizacją i stosować się do przepisów ustawy Prawo o ruchu drogowym, niezależnie od tego na jakiego rodzaju drodze się znajdujemy! M. Szulikowski i Partnerzy Kancelaria Prawna Odpowiedz Link
beaciam Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 18.09.10, 18:03 O ! I bardzo dobrze, widzicie los nam sprzyja Odpowiedz Link
tschayos Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 18.09.10, 21:23 Prawo może nam sprzyjać, natomiast uwarunkowania lokalne już NIE... Zgodnie bowiem z przytoczoną wyżej ustawą: - "strefa ruchu... oznacza obszar obejmujący co najmniej jedną drogę wewnętrzną, na który wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi" - "po dniu 4 września 2010 r. uległo to zmianie. Obecnie nawet za parkowanie pomimo zakazów, czyli tzw. niezastosowanie się do znaków, będzie można dostać mandat na osiedlowej drodze!" W obu zacytowanych wyżej przykładach mowa jest o "znakach (drogowych)", a u nas jakoś ich jeszcze nie dostrzegłem (ani na terenie osiedla, ani przed wjazdami). Więc cóż, w dalszym ciągu parkowanie na czyichś miejscach, równolegle do bloków, pod śmietnikiem etc. zagrożone jest co najwyżej pozostawioną kartką za szybą... Odpowiedz Link
wykrzo Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 20.09.10, 08:48 i niestety masz rację. nie mamy takich znaków. warto by interweniować u administracji. tylko z tego co pamiętam to samodzielnie nie można takiego znaku postawić, to chyba leży w kompetencji zarządu dróg... ? Odpowiedz Link
inneska80 Re: Parkowanie Samochodów!!!!! 28.09.10, 08:39 mam pytanie: czy parking osiedlowy jest również dla samochodów transportowych? Czy Pan od IVECO nie mógłby się zamienić z kimś na miejsce parkingowe i nie zastawiać wjazdu. Odpowiedz Link