Dodaj do ulubionych

PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL !!!!

14.02.05, 21:50

dla dobra sprawy i dla dobra mieszkańców --nie bądż obojętny --

napisz swoją opinnię ,i namów sąsiadów--znajomych

dyskusja na naszych stronach

i

zyciepowiatu.wolomin.com/zyciepowiatu/

forum.wolomin.com/forum/read.php?13,22

cutat z życia powiatu:

Jak działalność radzyminskiego szpitala oceniają Ci którzy z niego
korzystają.
Z informacji jakie udało mi się zebrać wynika, że działania związkowców
działających na terenie szpitala w radzyminie Związku Zawodowego "S" moga
doprowadzić do destabilizacji placówki. z tego co pamiętam kilka lat temu
szpitalowi groziło rozwiązanie, staraniem władz samorządowowych jak i nowej
wówczas dyrektor szpitala Elzbiety Głowki (do dnia dzisiejszego dyrektor
szpitala), udało się zachowac placówke. Dziś działa ona całkiem nieźle i jako
placówka szpitalna jako jedna z nielicznych nie ejst zadłużona. Co o tym
wszystkim sadzą mieszkańcy gminy i osoby korzystające zarówno z przychodni
jak i Radzymińskiego szpitala?.Jest dobrze?.czy nalezy cos zmieniac?
Obserwuj wątek
    • e_s_k_a Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 18.02.05, 11:34
      o tym, że placówki te winny zmienić zakres swojej działalności jest pewnym i to
      więcej niż 100-u procentach. przychodnia działa nagannie, zarządzanie nią nie
      przynosi żadnych korzyści pacjentom. czas najwyższy, że coś się ruszyło w
      mieście w tej dziedzinie bo to kary godne, żeby jedyna w mieście placówka
      działała w tak ograniczony sposób. zamknięcie jej nie byłoby absolutnie żadną
      stratą dla miasta. !!!
      • przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 18.02.05, 12:02
        > o tym, że placówki te winny zmienić zakres swojej działalności jest pewnym i
        to
        >
        to więcej niż 100-u procentach. przychodnia działa nagannie, zarządzanie nią
        nie
        > przynosi żadnych korzyści pacjentom.
        dlaczego tak twierdzisz ?
        zlikwidować i co dalej wszystko prywatnie ,za co ?
        przecież ta placówka jedna jedyna jest na plusie
        co można jej zarzucić ?

• e_s_k_a Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 18.02.05, 21:55
          wiesz, nie wiem, jak wiele ci wiadomo o funkcjonowaniu podobnych placówek na
          terenie całego kraju, ale jeśli chcesz, podam ci kilka miejscowości, gdzie
          przychodnie świadczą usługi od 6.30 do 20 - sześć dni w tygodniu, mają nocne
          dyżury lekarzy rodzinnych i pediatrów, dysponują przez 7 dni w tygodniu
          pielęgniarką, która przychodzi do domu i robi chorym zastrzyki, dysponują
          lekarzami, którzy codzinnie mają wizyty domowe u pacjenta bez względu czy to
          dziecko, czy dorosły. a w radzyminie??? z miłą chęcią przepiszę się do
          przychodni, która świadczyła by takie bądź co bądź podstawowe świadczenia. ta
          przychodnia wystawia recepty i zatrudnia lekarzy na poziomie dość niskim jak
          nie bardzo niskim.... w jaki sposób za tym miałaby się zadłużyć. nie świadcząc
          usług nie ma możliwości się zadłużyć i nie ma możliwości zarobić... można
          utrzymać tylko ciepłe posadki w mieście, gdzie szanse na prace są zerowe.
          niestety - szara rzeczywistość, która mam nadzieję się lada chwila zmieni.
          • gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 18.02.05, 22:21
            po 1 zwiazki nie chca wcale zamknac szpitala.
            a po 2 Ci sie nie podoba to radze zapisanie sie do prywatnej przychodni jest
            bardzo duzy wybor oto kilka adresow jesli jestes zainteresowana:
            www.enel.pl
            www.luxmed.pl
            www.medicover.com/pl/
            mam nadzieje ze bedziesz zadowolona z ich uslug jak Ci sie nie podoba ZOZ w
            Radzyminie.

• przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 18.02.05, 22:47
              gadulka1
              Czy coś wiesz ? Więc podziel się z nami .O co tu właściwie chodzi?

• gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 12:05
                jest takie powiedzenie im mniej wiesz lepiej spisz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
                mysle ze nie dlugo wszczy bedziemy wiedziec o co chodz a narazie przeczytaj
                sobie artykol www.tygodniksolidarnosc.com wydanie nr 6/2005 pod tytulem "
                doktor szczegolnej troski"
                jak przeczytasz to mam nadzieje ze jeszcze pogadamy...............
                • przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 12:50
                  czy naprawdę jest tak żle ?
        • wojtek22222 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 21:18
          To jest jakiś niezły przekręt z tą Główką. Wszyscy widzą że na lewo i prawo
          wszystkich olewa, przyznaje sobie sama kasę, kupiła sobie samochód służbowy,
          tankuje za kasę szpitala i w tym samym czasie pobiera dodatkowo ryczałt na
          benzynę na swój samochód prywatny, zleca zleconka synkowi aby sobie dorobił,
          PIP ją sciga, nie stawia się w sądzie bo chora i wycofuje zwolnienie w kadrach
          aby pobrać całą pensyjkę. Ja nie wiem co tam się w Radzyminie dzieje ale babka
          wygląda na niezły odlot. Ciekawe jak to się dzieje że jeszcze jest na stołku.
          Kurcze to się w pale nie mieści. Prywata jakaś.
      • rembel Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 15:17
        O co ci chodzi ? Co wniej jest takiego zlego ? chyba sie za duzo TVN
        naogladalas...
        Wedlug mnie nasz przychodnia nie jest moze super ale tak jest z cala sluzba
        zdrowia.
        • przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 16:29
          ja też jestem zdania ,że super nie ale jest nie-najgorzej
          tylu specjalistów ( u zadnego nie byłem,nie miałem potrzeby więc nie mam
          zdania ) ,ale jak poczytałem ,oba artykuły ,
          wiec możemy podyskutować ,ten kto wie niech coś powie ,rano wyjezdzam w nocy
          wracam ,poczytam w wolnej chwili artykuły i takich jak ja jest wielu
          wiec rozjasnijcie nasze głowy napiszcie sprawe od poczatku o co idzie
          • gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 16:38
            moze dac strone albo adres tego artykulu tez chetnie przeczytam, znam
            szczegolowe ten jeden a temat drugiego wiem nie wiele?
            a tak wogole to nie ma co narzekac sa placowki gdzie jest duzo gorzej, nasze
            przychodnia sie rozkreca jest nawet kardiolog i psycholog. a jak wiadomo na
            nieporozumieniach w sluzbie zdrowa i chronicznym braku kasy zawsze cierpia
            pacjenci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • marta6699 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 16:35
      ESKA Nie masz pojęcia o finansowaniu służby zdrowia. Myślisz, że pieniądze są
      stałe. Twoje myślenie świadczy,że tkwisz jeszcze mentalnie w głębokiej komunie.
      W tamtych czasach było tak - czy się stoi czy się leży 1000 złotych się należy.
      Obecnie fundusz płaci tylko za pacjenta, a nie za siedzenie. Trzeba więcej
      czytać i nie pisać bzdur. Czy nie oglądasz informacji,słuchasz dyskusji (od
      wielu lat)na temat służby zdrowia w Polsce. Te wspaniałe przychodnie 24
      godzinne są prywatne.Tam można leczyć się za wysoki abonament, na ktory stać
      tylko dobrze zarabiających. Tam nie przychodzą zwykli emeryci i ludzie niewiele
      zarabiający. Czy to propozycja dla Radzymina? Jaki masz cel,zeby robić ludziom
      wodę z mózgu. Skoro znasz tak świetnie placówki medyczne w kraju. podaj mi choć
      jeden adres przychodni finansowanej przez Narodowy Fundusz Zdrowia.Chętnie się
      tam zapiszę, bo jak na pewno wiesz można teraz wybrać przychodnię i szpital w
      dowolnym miejscu w kraju. Już nie ma rejonizacji.
      • przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 16:55
        www.tygodniksolidarnosc.com/
        • przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 16:58
          archiwum nr6
          w środkowej rubryce
          Doktor szczególnej troski A. Dołowska
          Nadużycia dyrektor SP ZOZ w Radzyminie >>

www.tygodniksolidarnosc.com/
      • e_s_k_a Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 20:45
        marta6699 - bardzo proszę oto kilka przychodni:
        lipno, miasto w woj. kujawsko-pomorskim, ok 15tys mieszkańców. przychodnie
        bezpłatne dla pacjenta, NFZ pokrywa koszty leczenia, czynne całą dobę etc,
        przychodnia mieści się przy ulicy kościuszki - polecam. kolejna: klinika
        ginekologiczno-położnicz - luksus po prostu, porody, itd.... wszysko pokrywa
        NFZ - osiedle kopernika, następna przychodnia z lekarzami specjalistami i
        laboratorium - pełny serwis - przy ul. dobrzyńskiej. pisać dalej??? polecam ale
        to 160km stąd - ale jedź, bo zdziwisz się i zaskoczysz bardzo. no, do lekarza
        internisty 160km - faktycznie stać niewielu.....
        • gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 22:02
          to czemu nie nalezysz do tam tej przychodni, tylko czepiasz sie
          radzyminskej?????????
          jak chcesz miec 24h to jedz do wołomina, tam cie przyjma.
          a tak wogole to jakbys niewiedziala to zoz w radzyminie jest publicznym
          zakladem, a ta twoja klinika pewnie nie pubkicznym(tez ma umowe z nfz)i one
          wlasnie tak dzialaja. DOWIEDZ NAJPIERW A POTEM KOMENTUJ DROGA ESKA BO NARAZIE
          WIESZ ZE DZWONI ALE NIEWIESZ GDZIE..............
          • szarlina Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 22:32
            masz racje prywatne przychodnie prywatne przedszkola, szkoły
            wytrzymasz to może ty jedna a co z resztą
            widziałaś sonde na stronie UMiG Czy jesteś za powstaniem prywatnego przedszkola
            w Radzyminie?
          • e_s_k_a Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 10:47
            gadulka1 - a jaka jest różnica między publicznym a niepublicznym dla
            pacjenta??? skoro w niepublicznym nie płaci a w publicznym też nie płaci - i
            skoro niepubliczny potrafi z nfz otrzymać pieniądze a publiczny nie potrafi???
            to jaki z tego morał??? że trzymać publiczne żeby panie miały gdzie kawę pić.
            chciałabym zaznaczyć, że regulamin forum przestrzega przed używaniem wielkich
            liter bo to oznacza krzyk... kultury troszkę proszę.
            czyżby gadułka spijała kawę w radzymińskiej przychodni i obawiała się, że
            straci pracę i będzie musiała zacząć ciężko pracować??? demokracji chcieliśmy
            lat parę temu smile)
            • gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 12:22
              1.niestety nie mam niemam przyjemnosci pracowac w radzyminie w zoz(czyli
              popijania kawy, jak to napisalas)i wiem co to jest ciezka praca pielegniarki
              2.a dlaczego niema niepublicznej to z takim pytaniami do burmistrza
              nastronie umig jest rubryka pytania do burmistrza!
              • bziancol Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 13:12
                a co ma burmistrz do zakładu niepublicznego?
                chyba tylko to żeby nie zabierał zoz-owi pacjentów z których są profity w
                formie finansowania przez NFZ.....

osobiście nie miałem kontaktu z obecną dyrektorką placówki radzymińskiej, ale
                osoba kontaktująca się z nią w mojej sprawie przeżyła pewnego rodzaju deja vu z
                lat 70-tych w PRL-u

co do tych przychodni, że są gorsze, to chyba nie do końca tak jest, te które
                są marne, tzn. nie podobają się pacjentom powoli się zamykają bo pacjenci
                przepisują się do innych, lepszych. W Wa-wie klientów przyciąga się wystrojem
                inwestując w remonty, a dalej obsługa jest do bani, tragiczna. Oszczędza sie
                głównie na skierowaniach do specjalistów, lekarze pierwszego kontaktu sami
                leczą chorych jakimiś farmaceutykami których nie znają do końca (oczywiście
                jednej firmy - dzięki której np. byli na wakacjach w Turcji).

Uważam, że w Radzymine jest jeden problem z funkcją świadczeń medycznych: jest
                to MONOPOL. Pacjenci, szczególnie ci starsi, nie mogą sobie pozwolic na
                jeżdżenie np. do Wołomina czy Warszawy do przychodni, bo to się wiąże również z
                kosztami, więc nie mają wyboru, muszą akceptować to, co im się podaje......

• pasadena5 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 19:40
                  clkowicie sie z toba zgadzam, tymbardziej ze spoleczenstwo radzymina stanowia
                  przede wszystkim ludzie strzy i czesto smotni z renta lub emeytura + -700/800 zl
                  (to i tak wysokie swiadczenie).eska chyba jest urzedasem, posiada wlasny
                  transport i nie zna problemow starosci.zbyt duzo naczytala sie o rynku
                  prywatnych ubezpieczen,za duzo wyrafinowanych filmow o problematyce medycznej,
                  od demokratycznego myslenia styczniki sie esce przegrzewaja.
                  • e_s_k_a Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 21:06
                    pasadena5 - eska nie jest urzędasem,eska za dużo czasu spędza w szpitalach i
                    przychodniach ze wzg na długotrwałą i skomplikowaną chorobę - i wszystko co
                    pisze, pisze na podstawie doświadczeń z różnymi placówkami, w których chocby
                    nie chciała-musiała przebywac... niestety radzymińska dalece odbiega od
                    chociażby średniego poziomu obsługi pacjenta, i nie jest to tylko kwestią
                    pieniędzy sad((
                    • gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 21:11
                      napisz wkoncu o co ci chodzi, bo narazie wiem ze opicie kawy i to ze niema
                      opieki 24h w przychodni( jest w szpitalu)
                      ma jeszcze jedna propozycje moze napisz pismo do burmistrza i jego ludzi co ci
                      sie nie podoba i jaki propozycie masz, jazeli beda z sensem mysle ze ktos
                      rozwazy te zmiany.
                    • gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 21:15
                      eska zapraszam na czat
                    • pasadena5 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 22:58
                      Zastanwia mnie twoje rozgoryczenie.Współczuję choroby, ale to nie znczy,że
                      swoim niezdowoleniem musisz zararzać wszystkich.Wydaje mi się, że problem
                      polega w dostępności do lekrzy wszystkich specjlności w całej Polcce,ponieważ
                      jak domniemam ci sami lekarze w państwowej placówce służby zdrowia są ciągle
                      zmęczeni i przepracowni,a po południu w prywatnych gbinetach brdzo
                      milusińscy.Znam wiele plcówek prywatnego rynku ubezpieczeń typu MEDICAWER,
                      DANTEX MED,LUXMED i wiele innych ponieważ się tym interesowałam, ale doszłam do
                      wniosku,że to nie na moją kieszeń,a pakiet świdczeń medycznych niczm nie
                      odbiega od nszego rdzymińskiego z małym wyjątkiem w rodzimym ZOZ-ie przyjmują
                      wszystkich chorych i zdrowych,a w prywatncch poszukuj jak się zpewne domyślasz
                      tylko tych drugich, aa poza tym mjętnych, którzy by płcili, a nie
                      korzystali.
                      Piszesz o złym zarzdzaniu. Śmiało masz okazję się wykzać inwencją twórczą będąc
                      częsta bywalczynią możesz wnieść coś co jest według Ciebie godne do
                      naśldownia.
                      Nie byłaby to jedyna w Rdzyminie przychodnia,gdyby nie działania znanej nam
                      grupy "uzdrowicieli służby zdrowi", krórzy przyczynili się kilka lat temu do
                      zlikwidownia NIEPUBLICZNEJ PRZYCHODNI NA UL.SZKOLNEJ, wówczas mogłabyś mieć
                      wolny wybór.
                      Następnie PICIE KAWY, przecież pielęgniarki nie są więżniarkami, ani
                      niewolnicmi jak za czasów twórczyni pielęgniarstwa światowego (piszę
                      fonetycznie FLORENCJA NAJTINGAL).Teraz możesz sobie wyobrazić jaka to jest
                      praca skoro była wykonywana przez więżniarki.
                      Na koniec proszę npisz jakie masz wymagania i wyobrzenia o ochronie zdrowia w
                      Radzyminie. TO BARDZO CIEKAWE I CENNE UWAGI, KTÓRE MOŻNA WYKORZYSTAĆ.Z moich
                      obserwcji wynika, że njbardzej pretensjonlni są ci, którzy są częśtymi bywlcami
                      z óżnych względów choroby bądż hipochondrii. Osoboście uważam, że brkuje tylko
                      dermatolog i neurologa, ale ci wolą inkasować po 50 PLN na ul.Trugutta, aniżeli
                      ul Konstytucji.
    • pawel7799 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 17:36
      Słuchajcie znalazłem nowe informacje o ZOZ-ie w Radzyminie.
      Wydają się ciekawe.
      www.oil.org.pl/xml/oil/oil68/gazeta/numery/n2004/n200409/n20040924
      www.oil.org.pl/xml/oil/oil68/gazeta/numery/n2004/n200411/n20041133
      • radek44 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.02.05, 18:37
        mimo problemów szpital powinien być, NIE DAJMY SIE ZAORAC
    • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 06:21
      SPZ ZOZ Radzymin - nowa sonda internetowa na WWW.RADZYMIN.INFO

www.radzymin.info/sonda.php
      zagłosuj !
      • chaciniak Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 10:03
        Przyglądam się waszej dyskusji i postanowiłem zabrać głos. Po pierwsze
        chciałbym odnieść się do artykułu w Tygodniku Solidarność. Zarzuty personalne
        pod adresem dr Główki są zapewne prawdą. Nie zmienia to jednak tego, że
        wyprowadziła ona radzymińską placówkę z długów. Z tego co mi wiadomo m dosyć
        ambitne plany (chciała stworzyć nowy oddział szpitalny w niwyszykowanej części
        przychodni). W tym roku rozbudowywana będzie izba przyjęć w której wprowadzana
        będzie jakość ISO oraz winda. Ponadto dyrektor zakupiła specjalistyczny sprzęt.
        I to chyb najbardziej boli związkpowców, a właściwie jednego - ich
        przewodniczącego (baz nazwisk). W maju 2005 ów przewodniczący wybiera się na
        emeryturę i otwier mini-prywatna przychodnię (w której z pewnością przydałby
        się specjlistyczny szpitalny sprzęt). Jak go zdobyć? Odpowiedź jest prosta.
        Trzeba przekształcić radzymiński szpital w ZOL, w którym taki sprzęt nie jest
        potrzebny, doprowadzić do licytacji sprzętu i kupić go za grosze. Także sami
        widzicie to wcale nie jest walka o dobro szpitala, a konflikt interesów. Nie
        bronię tutaj dyrektor szpitala, która też po drodze załaytwiła kilka prywarnych
        spraw, uważam jednak że był njlepszą dyrektorką hjaką miał radzymiński szpital.
        Jestem za utrzymniem radzymińskiego ZoZ-u w obecnym kształcie, tym bardziej, że
        generuje on zysk.
        • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 10:57
          Nieprawidłowości w ZOZie są kolejnym dowodem na to, że organ nadzorujący
          funkcjonowaie SPZ ZOZ nie wywiązuje się należycie ze swoich obowiązków.

Czyli Burmistrz i KOMISJA ZDROWIA, OPIEKI SPOŁECZNEJ I PORZĄDKU PUBLICZNEGO w
          której skład wchodzą:
          Elżbieta Darka
          Paweł Dąbrowski
          Janusz Rasiński
          Marcin Redlin
          • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 10:58
            no i jescze przewodnicząca:
            Jadwiga Szubierajska
            • radek44 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 11:11
              o ile mi wiadomo owa w/w komisyja zebrała się w tym roku ,zaliczyła diety i czy
              na tym koniec ? widać tak !konflikt jak był !tak się zaostrzył !czyżby to była
              wina w/w ? czy nie powinni zamieścić sprawozdania z owocnych obrad na tak
              pięknej stronie internetowej ? czy wypili kawę ,zaliczyli diety i na-tym-
              koniec ? w jakim celu wybieramy radnych ?
              • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 11:44
                na to wygląda ...
                a w BIPie tradycyjnie:
                - lista obecności z 14.02.2005
                - brak protokołu

radzymin.bip-gov.pl/zalacznik?idZalacznika=151601
                w 2004 na wynagrodzenie komisji przeznaczono 19000 zł, czyli tyle ile
                kosztowało by zorganizowanie ogródka jordanowskiego w Radzyminie.
                Zapewne więcej pożytku mielibysmy z tego niż z działań owej komisji.

O co się najbardziej martwią członkowie komisji pokazuje protokół z posiedzenia
                komisji Zdrowia w listopadzie 2004. Wtedy to porzewodnicząca komisji p.
                Szubierajska dopytywała się o podwyżkę wynagrodzeń dla członków komisji:
                radzymin.bip-gov.pl/html/1108895078781/vs0002.jpg
                Ponadto przy ZOZie działa tzw. Rada Społeczna, której członkami są te same
                osoby co w komisji Zdrowia. Zastanawiam się w jakim stopniu jest to praca
                społeczna.
                • radek44 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 12:01
                  sami widzimy mamy co chieliśmy ,po co nam wiadomości z pierwszej ręki , lepsze
                  plotki i nie-do-mówieniaaaaaaaaaaa ,przecież to nie jedna osoba zaczęła ,a co z
                  resztą ,dlaczego milczą ? co jest dobre to jest dobre? a co złe to trzeba
                  zmienić ?piszemy ,ale nadal nic nie wiemy ....
        • pasadena5 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 20:02
          Otym co piszesz od dawna wiadomo.Grupa ludzi kiedys nazywali sie obroncami
          szpitala dzis w zmienionym,odmlodzonym skladzie nie wiem czy swiadimie pod
          plaszczykiem zwizkow i ustawy 203 podstepnie daza do wytyczonego celu czyli
          rozwiazania szpitala.Jestem w Radzyminie od dawna a destrukcyjne dzialania
          niektorych osob sa mi znane. Cyklicznie powtarzaja sie co kilka lat.
      • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 15:54
        ponieważ była próba manipulacji sondy (zmiana adresu + kasowanie cookies)
        obcinam część glosów

sonda dot. szpitala
        NIE - minus 8 głosów
        TAK - minus 6 głosów

sonda dot. przychodni
        Bardzo Zła - minus 14 głosów

dla zainteresowanym mogę przsłać log połączeń
    • robert455 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 13:27
      Chaciniak,
      przedstwiasz ciekawy scenariusz, faktycznie bardzo prawdopodobny i chyba sie
      zgodzisz, że do jego realicacji potrzebne jest zniszczenie dyrektorki.
      Czy nie uważasz, ze słuzy temu artykuł w tygodniku Solidarność.
      Zwróć uwagę na język (jak z brukowca)wyrażone jednostronne zarzuty i opinie,
      brak jakielkolwiek informcji czy autorka kontaktowała się z dyrektorką i jaką
      otrzymała odpowiedź na stwiane zarzuty.
      Czyli artykuł w stylu jest człowiek paragraf się znajdzie!

• gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 13:45
        ok masz moze troche racji, ale chyba pip nie kierowal by sprawy do
        prokuratury,gdyby wszystko bylo ok, chyba ze ta dziennikarka to sobie wyssala z
        palca?
        my mieszkancy i tak wiele nie zrobimy w tym temacie.
        • przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 13:52
          ale milczenie rowna sie przyzwoleniu
          • przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 13:56
            mamy stronkę i powinniśmy pisać co nas boli co nas w.....

• przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 13:59
              i w tej sprawie powinni mam powiedzieć o co chodzi
              w niektórych .....domach ..komputery są włączone więc nie lękajcie się my nie
              gryziemy włączcie się do dyskusji pod nickiem xx
            • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 14:03
              co do stronki urzedowej to ostrzegam, że wpisy w księdze gości są
              cenzurowane ... dtatego jest ich zaledwie dwa
        • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 13:55
          tu sie jednak mylisz ...
          ... kilkukrotnie zdarzyło się w Radzyminie, że presja społeczna wpłynęła na
          obrót sprawy np:

- plany likwidacji szpitala w 2000 r.
          - działalność PP-EKO
          - wytyczenie nowej trasy w Słupnie i Cegielni

to co jest potrzebne to niezależne i obiektywne media informacyjne, które
          nagłośnią opinię mieszkańców
          • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 13:59
            ponieważ temat budzi duże zainteresowanie, proponuje podyskutować na czacie:

radzymin.info/chat/start.php
            może o jakiejś konkretnej godzinie ?

w przyszłości warto było by zaprosić do dyskusji strony konfliktu
            • przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 14:03
              codziennie po 21 ,
              • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 14:38
                ok .. ja dzisiaj będę
                • gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 15:08
                  ok to dzis o 21
    • robert455 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 15:32
      Gadulka1,
      Przeczytałem jeszcze raz artuykuł i wydaje mi się że uległeś językowi
      manipulacji zastosowanemu w artykule,bo zwróć uwagę w artykule jest: cyt.
      "Jak mnie poinformowała dyrektor Oddziału PIP w Ostrołęce Barbara Wilemska, po
      uchybieniach, jakie stwierdziła PIP w zoz-ie w Radzyminie, rozważana jest
      możliwość przekazania wniosku do prokuratury."
      czyli rozważana jest możliwość!!!, czyli udało sie sugestywnie przekonać
      ciebie, o co chodzi prawdopodbnie autorce aby stawiając nie potwierdzone
      zarzuty , bez rostrzygnięc sądowych czy wyroków wyrobić u czytelników
      przekonanie , że dyrektorka jest winna i ją zdyskredytować, odwołać i przejąć
      ZOZ.
      Gadułka nie łam się, przecież widać, że to paszkwil napisany pod szyldem "S"
      na zamowienie związkowców z ZOZ gdyby było inaczej to przedstwiono by racje w
      tej sprawie również dyrektorki. Czy Cię to nie zastanawia?
      • gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 15:46
        jak jest naprawde to wiedza tylko co tam pracuja, a jak nie wiadomo oco chodzi
        to vhodzi o pieniadze. ja tez pracuje w sluzbie zdrowia i wiem cos na temat
        walk o kase i inne rzeczy!
    • pawel7799 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 15:59
      Ludki,
      zobaczcie czym to się bedą zajmować wybrani przez nas radni:
      W dniu 25 lutego 2005 roku o godz. 14.00 odbędzie się XXIII posiedzenie Sesji
      Rady Miejskiej w Radzyminie.
      Proponowany porządek obrad:

1. Otwarcie Sesji.
      2. Przyjęcie porządku obrad.
      3. Powołanie Komisji Uchwał i Wniosków
      4. Przyjęcie protokołu z poprzedniej Sesji.
      5. Podjęcie Uchwał.
      6. Realizacja wniosków z poprzedniej Sesji.
      7. Sprawy różne:
      w tym: wolne wnioski i zapytania
      Chyba nic nie wiedzą co się dzieje w ZOZ-ie.
      Może ich ktoś poinformuje,
      Co o tym myslicie?
      • pasadena5 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 20:13
        I tu sie mylisz,wiedz i dzialaja, proponuja praawdopodobnie ugode pomiedzy
        zwasnionymi stronami.
    • robert455 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 17:04
      gadulka1,
      Chyba masz rację. Rzeczywiście wyglada to jak typowy skok na kasę,
      ZOZ niezadłużony, na koncie sa pieniądze, szpital wyremontowany,
      ZOZ doposażony w sprzęt.Trudno się dziwić,że znalazla sie grupa chetnych.
      Liczę, że jako mieszkańcy na to nie pozwolimy i nasz ZOZ przed rozgrabieniem
      obronimy.
      • malpik Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 19:44
        Obserwujac wasza rozmowe wtrace swoje 3 grosze
        Moja zona pracuje w Radzyminskim ZOZ-ie i wcale nie popija kawiki tak jak to
        sie wydaje niektorym (robi pewnie to tak czesto jak we wszyskich innych
        instytucjach panstwowych i niepanstwowych) i wcale sie nie dziwie ze sie
        zaczyna sie tam gotowac bo jak zaczyna chodzic o kase.
        jak sobie wyobrazaci zycie za 800-900 PLN miesiecznie ( to sa zarobki
        pielegniarki nie tylko w ZOZ-ie radzyminskim) majac na utrzymaniu dom i dziecko
        ( nie mowiac o mezu smile)
        Ja tez bym walczyl o kase nawet jesli jest to ustawowe 203 PLN
        • przemek999 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 20:00
          czekamy na głosy pracowników napiszcie co was boli i o co chodzi w tej sprawie
          \\zapraszamy
    • marta6699 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 20.02.05, 23:54
      Eska,
      masz rację, że prywatne kliniki są lepsze, bo tam nie ma związków zawodowych,
      tam związkowcy nie mają przywilejów, tylko tak jak inni pracownicy muszą się
      wziąc do uczciwej pracy.A działaczom związkowym uczciwa praca nie pachnie,
      więc napuszczają ludzi i mieszają. Tojest MAFIA dobrze jest tam gdzie ich nie
      ma. Tak jest w prywatnych klinikach, tam lekarze i pielęgniarki pracują a nie
      bawią się w politykę przeciwko swojemu pracodawcy. W publicznych zoz-ach czują
      się bezkarni, bo chroni ustawa związkowa i terroryzują innych.
      • gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 09:46
        Zwiazki nie sa po to, aby terroryzowac,ale poto zeby walczyc o to zeby bylo
        lepiej.Ciekawe czy ty jakbys maiala obiecana podwyzke 3 lata temu i jej nie
        dostala czy bys nie upominala sie o nia!
        niektorzy potrafia tylko komentowac,ciekawe czy ktos z was pracuje w naszej
        kochanej sluzbie zdrowia i orientuje sie jakie sa zarobki za tak odpowiedzialna
        prace?
        a jescze juz niedlugo nie bedzie pielegniarek i lekarzy w Polsce bo coraz
        wiecej wyjezdza na zachod,jak beda pracowac niedoswiadczone panie ze wschodu,
        mam nadzieja ze wtedy bedziecie zadowoleni!!!
      • malpik Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 09:55
        marta
        akurat sie z toba nie zgodze bo pracowalem juz w kilku firmach prywatnych i tam
        tez sa zwiazki zawodowe.
        sa one po to aby wlasnie walczyc o prawa pracownikow i o to co sie pracownilowi
        nalezy (ja im sie cos obiecuje lub prawnie nalezy ) a nie po to aby
        terroryzowac
        • szarlina Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 10:02
          a czy wiecie jak dziś trudno zarobić w własnej firmie 900 zł
          • chaciniak2 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 10:40
            Z tego co mi wiadomo pielęgniarki i lekarze dostają premie i talony. Te premie
            są równowartością "203". Chodzi tutaj o wpisanie do podstawy tych 203 złotych.
            Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że gdyby te pieniądze zostały
            wpoisane w podstawę po odliczeniu wszystkich obciąązeń zostałoby ok. 70zł.
            Pieniądze na to narazie są. Ale to jest myślenie jest krótkowzroczne bo kiedyś
            się skończą i wtedy szpital straci płynność finansową (jedyny powód dla którego
            jeszcze istnieje) I jeżeli pracownikom przychodni wydaje się, że zamknięcie
            przychodni ich nie dotyczy to się mylą. Bo wg. polskiego prawa w przypadku
            likwidacji częśc pracowników poleci na bruk ale część pracowników zostanie
            zatrudnionych w przychodni w miejsce obecnych. A obecni pracownicy? No cóż
            życie jest okrótne. Jeśli się we włsne gniazdo sr.... za przeproszenem to
            później tak jest.
            • chaciniak2 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 10:41
              zamknięcie szpitala przepraszam za błąd
              • ania-x Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 19:33
                a co myslą i robią w w/w sprawie pracownicy ?
                • pasadena5 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 21:22
                  Sdzę, że pracownicy po przeczytaniu artykułu nie wiedzą co sądzić o całej
                  sytuacji,ale jak znam życie wina leży po obu stronach.Dyrektor nie jest bez
                  winy,a związki zawodowe wykorzystują sytuację.Podobnie było w firmie u mojej
                  znajomej z tym,że branża spożywcza.
                  • pasadena5 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 21:25
                    Niedawno byłam w naszej przychodni u stomatologa i nie widziałam żadnych
                    niepokojcych objawów "wojny".
            • robert455 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 22:33
              chaciniak2
              wydaje mi się, że wszystkim jasno i klarownie wytłumaczyłeś
              co się dzieje jak włączy się 203 do podstawy,
              dowodem na to że masz rację jest dzisiejszy artykuł w Rzeczpospolitej,
              który opisuje podejście pracowników i dyrekcji do ustawy 203 w szpitalu w
              Sejnach:
              "Los w rękach załogi...
              W Sejnach związki zrezygnowały z egzekwowania podwyżek należnych im z tytułu
              tzw. ustawy 203, dopóki ta sprawa nie zostanie załatwiona przez Sejm - to
              parlament nakazał dyrektorom wypłacenie podwyżek. Szpital oddał sprawę do
              sądu. - Nie mamy długów, ale zobowiązania wobec pracowników mamy. Uchwalono
              głupie przepisy i gdyby teraz pracownicy zaczęli egzekwować swoje prawa,
              wpadlibyśmy w poważne kłopoty - mówi starosta sejneński Piotr Luto. - To
              kwestia wzajemnego zaufania. Ludzie wiedzą, że kiedyś dostaną tę podwyżkę, a ja
              zrobię wszystko, żeby ich nie zawieść - mówi Waldemar Kwaterski, dyrektor
              szpitala w Sejnach......
              Podwyżki, ale inne...Także w Sejnach w styczniu wszyscy pracownicy dostali 313
              zł podwyżki. Pielęgniarka zarabia tu średnio 1750 zł brutto, znacznie więcej
              niż w innych szpitalach. - Ci, którzy zmuszeni byli wypłacić ustawowe 203 zł,
              mają teraz długi, komornika na koncie, opóźnienia w wypłatach pensji i strajk w
              obronie miejsc pracy. U nas od sześciu lat nie było opóźnienia w wypłacie
              wynagrodzeń - mówi dyrektor sejneńskiego szpitala.
              Wychodzenie na prostą
              Od dwóch lat sejneński szpital przynosi niewielkie zyski. Szpital przeszedł
              kapitalny remont. Dyrektor zapewnia, że nie musi oszczędzać na badaniach
              diagnostycznych. Zwiększyło się też bezpieczeństwo pacjentów. - Stać nas na to,
              by w przypadku ostrego zawału zapłacić za śmigłowiec, który przetransportuje
              chorego na kardiochirurgię do Białegostoku. Tak rozumiemy dobro pacjenta - mówi
              Kwaterski.
              Cały artykuł:"Leczą bez długów" na stronie:
              www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050221/kraj/kraj_a_1.html
              Co na to pracownicy zoz w Radzymine, ktorzy ulegli mirażom oferowanym przez
              związki.
              Czyżby chcieli jak większość szpitali utonąć w długach?

• gadulka1 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 21.02.05, 23:19
                Drogo Radku, jak pisalam wczesniej tez jestem pielegniarka i pracuje w jednym z
                warszawskich szpitali. Jak napisales piel tam zarabiaja 1700zl i rok temu
                dostalu podwyzke 313 zl jest to jeden z niewielu szpitali w Polsce ktory daje
                takie podwyzki(uwierz) nikt niechce doprowadzic do bankructwa szpitali. Mysle
                ze jakby wiekszasc dostala takie podwyzki to nikt by sie nie upomominal o 203 i
                dlatego nie robcie z nas zlodziejek my tez chcemy troche lepiej zarabiac za
                nasza( pewnie ci wiadomo bardzo odpowiedzialna) prace.
                Niewiem czy wiesz ale na zarobki pielegniarki sklada sie wiele punkto( ale to
                juz przy okazji)
                • ania-x Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 22.02.05, 09:08
                  to jakie są płace w zoz-ie ,ale i co w nie wchodzii po ilu latach
                  • bziancol Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 22.02.05, 19:43
                    jeżeli już wkroczyliśmy na temat ogólny dot. wynagrodzeń w gałęzi medycznej
                    publicznej, to pomijacie bardzo istotny fakt. A mianowicie OGROMNE ROZTWANIANIE
                    NASZYCH PIENIĘDZY PRZEZ TAKIE INSTYTUCJE JAK MINISTERSTWO ZDROWIA ORAZ NARODOWY
                    FUNDUSZ ZDROWIA. Gdyby oni tam wyżej byli w porządku, to myślę że pielegnirki
                    zarabiały by o wiele więcej, ale gdy kierownik NFZ-u zarabia pięć pensji
                    pielęgniarskich (nie wspominając o wynagrodzeniach na wyższych szczeblach, a
                    przypominam ministra Łapińskiego, który obecnie ma biuro w restauracji "Return"
                    przy Łazienkach w Wawie, jak ktoś chce mu przyjeb.... to jest tam niemal
                    codziennie) nie pracując tak ciężko jak one to nie ma się co dziwić że tak jest
                    w tym popierdo.... kraju........
                    a ile kosztowały nas reformy często mało trafne i niedorobione, gdzie płaciło
                    się kasę pseudo specjalistom......
                    ach, szkoda gadać.....
                    pozdrawiam pielęgniarki i lekarzy, i przede wszystkim pacjentów, aby jak
                    najrzadziej korzystali z usług medycznych jakichkolwiek

• kot75 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 24.02.05, 10:57
      Wychowałam się w Radzyminie i chociaż wyprowadziłam się kilka lat temu, to
      większość mojej rodziny mieszka tam nadal. Dlatego chciałabym zabrać głos w
      sprawie sytuacji w ZOZie Radzymin. Przyglądając się sprawie sporu Dyrektora i
      załogi trudno nie odnieść wrażenia, że widzimy sceny z filmu o szpitalu
      psychiatrycznym zarządzanym przez pacjenta chorego psychicznie. Twierdzenie
      takie nie jest dalekie od prawdy, gdyż P. Dyr. Główka od dawna ma problemy
      natury psychicznej i leczy się psychiatrycznie co można sprawdzić w
      odpowiedniej dokumentacji. Szczerze i po ludzku mogę jej współczuć, bo znam
      warunki i otoczenie, w którym się wychowała. Patologiczna i toksyczna rodzina
      odcisnęła piętno na jej psychice. Chodziłyśmy do tej samej szkoły i wiem, że
      miała problemy z nawiązywaniem kontaktów. Nie dziwię się więc, że to za jej
      udziałem powstała sytuacja, której źrudło jest pewnie gdzieś w głowie Elżbiety
      Główki. Dziwne jest dla mnie to, że władze miasta nie dostrzegają istoty
      problemu i pozwalają się manipulować. Bez głębszej analizy widać, że P.
      Dyrektor nie odróżnia rzeczywistości od własnych urojeń. Sytuacja jest na tyle
      dziwna, że zainteresował się nią zespół reporterów telewizyjnych i myślę, że
      wkrótce powstanie całkiem ciekawy reportaż.
      • chaciniak2 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 24.02.05, 12:00
        Trzeba przyznać, że dyr. Głowka jest trudno kontaktowa, ale wykazała się
        znajomością ekonmomii, czym nie wykazali poprzedni dyrektorowie placówek. A Pan
        Panie Kołaczyński rozgoryczony porażką nie powinien podszywać sie pod Koty i
        inne zwierzęta. Swojej przeszłości Pan nie pamięta?
      • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 24.02.05, 13:39
        Zastanówcie się trochę nad tym co wypisujecie.
        Przeczytajcie tekst stopki forum:

Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra
        osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
        • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 24.02.05, 13:59
          Komuś się pali grunt pod nogami skoro ucieka się to takich śmierdzących chwytów.

Patologiczne to są sytuacje, w których odsyła się pacjentów SPZ ZOZ do
          prywatnego gabinetu. Tu nawet arystokratyczna rodzina nie pomoże.
    • radomkaa Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 24.02.05, 13:53
      Obserwuję całą wrzawę dotyczącą ZOZu w Radzyminie i jest mi wstyd, że należę do
      społeczności, która niemo przygląda się rozgrywką układu władzy z ludźmi
      służącymi swoją uczciwą praca naszemu społeczeństwu. Jak można uwierzyć, że
      pracownicy ZOZu chcą zlikwidowania własnego miejsca pracy? Jak można obdarzać
      zaufaniem dyrektora publicznej placówki, który za nasze pieniądze uprawia
      politykę? Osoba p. dyrektor Główki kojarzy mi się z „ Karierą Nikodema Dyzmy”
      zważywszy na podobieństwo myślenia i metod dochodzenia do celu. Jako obywatel
      tego miasta zastanawiam się jakim prawem władze, który płacimy pensje tolerują
      przekręty bezczelnej, niedouczonej p. dyrektor. Nie życzę sobie, aby moje
      podatki oraz składki na ZUS były wykorzystywane do prywatnych celów
      administracji, której obowiązkiem jest służyć społeczeństwu. Nie żyjemy w
      radzieckim „kołchozie” i nie o taką Polskę umierali bohaterowie Bitwy
      Warszawskiej. To wstyd, że podrzędny lekarzyna (E. Główka) „ wyciera
      sobie twarz hasłami lokalnego patriotyzmu i bohaterami Wojny Bolszewickiej.
      • picooz Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 24.02.05, 15:18
        Piszesz podrzędny lekarz, czyli per analogia podrzędny dyrektor
        Więc jakim Cudem wyciągnęła szpital na "prostą"?????Bo jak rozumiem tego nikt
        nie podważa.

czyżby drugi Cud nad Wisłą
        • radomkaa Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 24.02.05, 16:42
          polityczne umocowanie p. dyrektor stawia ją ponad prawem? Byli już tacy
          wystarczy oglądać tv. Przyjdzie czas i na nią. Kto sieje wiatr ten zbiera
          burze..
        • radomkaa Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 24.02.05, 20:48
          tak byl to kolejny cud nad Wisłą bo szpital nigdy nie wymagał dźwignięcia a
          bilans przejęcia został sfałszowany. Burmistrz zna szczegóły można go o to
          zapytać.
          • teresa66 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 08:15
            Myślę, drodzy Państwo Komentatorzy, że warto by sięgnąć do dokumentów i
            sprawdzić kto i co może. Nie jest prawdą, że burmistrz może wszystko. Jego
            kompetencje co do szpitala są jasno określone. W pewnym sensie nad szpitalem w
            Radzyminie "opiekę" sprawuje gmina - a więc Burmistrz. Ale tylko w pewnym
            sensie - o służbie zdrowia w Radzyminie, podobnie jak w całej służbie zdrowia w
            kraju, decyduje NFZ. I dobrze byłoby o tym pamietać wypisując na różnych forach
            swoje komentarze. Człowieka można skrzywdzić szybko ale trzeba mieć wyjątkową
            morlaność mogąc z tym dalej żyć.
    • 11a101 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 11:42
      co mnie obchodzi kto jaką kawę pije w pracy ja też mam przerwę na kawę. Do
      przychodni idę, żeby uzyskać pomoc medyczną i nigdy mi jej nie odmówiono.
      Pozwólcie ludziom spokojnie pracować. Całe to zamieszanie jak zwykle robią
      oszołomy, którzy dostali od nas władzę zapomnieli za czyje pieniądze mogą
      wygodnie żyć. To całe towarzystwo wzajemnej adoracji nie radzi sobie z
      zarządzaniem małym zozem, a jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
      Pani dyrektor marzy się pewnie przejęcie interesu na własność, a wtedy dopiero
      nam pacjentom też pokaże, gdzie nasze miejsce. Ludzie otwórzcie oczy, nie
      dajcie się zwariować. Po co pielęgniarki i lekarze mają dążyć do likwidacji
      swojego miejsca pracy?
    • mac17 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 11:48
      Cwanym dyrektorom zozów marzy się przejęcie dobrze wyposażonych placówek pod p
      rzykrywką restrukturyzacji. Władze naszego miasta tolerują szatańskie pomysły i
      nadużycia p. dyrektor, bo razem robią interesy, a po wyborach też chcieliby
      dobrze żyć. Wciska się nam, że to związki, ludzie pracujący za najniższe stawki
      stanowią zagrożenie. Kto w to wierzy? Przecież pomocy nie udzieli nam burmistrz
      czy dyrektor szpitala tylko lekarze i pielęgniarki. Wiec niech p. dyrektor
      odejdzie skoro robi tylko zamieszanie i utrudnia ludziom pracę.
    • bubu41 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 11:51
      Cały czas słyszy się, że służba zdrowia jest chora i trzeba ja uzdrowić. Ja
      odnoszę wrażenie, że chora jest władza i to widać na przykładzie naszego
      miasta. Układ polityczny chroni interesy dyrektorki zozu bez względu na
      sprzeciw ze strony społeczności. Gdyby organ nadzorujący kierował się interesem
      placówki i pacjentów, to mianowałby osobę kompetentną, a nie samowolnie
      naruszającą wszelkie normy jakąś nieprzygotowaną do zarządzania lekarkę. Jestem
      przedsiębiorcą i w mojej firmie kieruję się przepisami prawa. Gdybym je
      naruszał, to byłbym skończony. Czy przestrzeganie prawa nie obowiązuję
      przedstawicieli władzy? Płacę co miesiąc składki zus i niemałe podatki, mogę
      więc protestować wobec prób naruszania dóbr należących do nas wszystkich.
      Solidaryzuję się z ludźmi walczącymi o uczciwe zasady wydawania naszych
      publicznych pieniędzy. Nie jesteśmy szarą masą i znamy swoje prawa. Ludzie
      widzą czyje interesy reprezentuje burmistrz naszego miasta. Na pewno nie są to
      nasze interesy. Ale na szczęście władza nie jest funkcją dożywotnią. A przy
      okazji, dlaczego w sondzie oceniającej pracę burmistrza tak wiele osób
      wypowiada się ?zdecydowanie źle??
    • samdam Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 12:04
      Nie mam nic przeciwko prywatnej służbie zdrowia, ale skoro pani główka chce
      mieć swoją przychodnię, to niech ją sobie zbuduje. Ta którą zarządza jest
      własnością publiczną, czyli naszą. Została zbudowana za nasze, publiczne
      pieniądze i nie pozwolimy jej przejąć. Niech sobie zarobi uczciwą pracą jak my
      wszyscy.
    • lokol Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 12:07
      Wszyscy jesteśmy potencjalnymi pacjentami a obok nas żyją ludzie, którzy
      pracują w zozie za marne pieniądze. Pracują tam nasi sąsiedzi, znajomi i
      rodzina. Pani dyrektor pomiata pracownikami, zastrasza ich i nie liczy się z
      nikim. Skoro nie chce sama odejść, to burmistrz powinien ją odwołać. Tyle chyba
      może.
      • picooz Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 14:27
        W tych wszystkich wypowiedziach jest wiele rozbieżności!!!!!!!!! Już sam nie
        wiem co jest prawdą a co nie!!?? Intuicja i zdrowy rozsądek mówią mi, że ktoś
        tu na tym forum próbuje manipulować opinią mieszkańców!!!!!!!!!! a może się
        mylę????? Prosy stalych forumowiczow , zorientowanzch w temacie o wztlumacyenie
        mi tego Nie mam zaufania do nowzch osob gdyz nie wiem czy to nie prowokacja z
        ich strony.

dziekuje i pozdrawiam
        • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 15:10
          Dla mnie to wygląda jak "nalot dywanowy" związkowców Mazowsza
          • radek44 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 25.02.05, 15:28
            macie racje ,po tych wszystkich postach trzeba napić się piwa i to z wkładką
            i tak nie roztrzygniemy . miła jest pani dyrektor i mili pozostali ,ale kto ma
            racje ,najlepiej to powołać specjalną komisję i kawa na ławę , DOWODY ,a
            skończyć z obelgami bo to jest poniżej naszej godności

a więc kochani kogo typujemy do SPOŁECZNEJ KOMISJI ŚLEDCZEJ !

• bziancol Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 26.02.05, 00:34
              hue hue, szifox przewodniczącym komisji, ja mogę być katem......

a tak poważnie, to ja bym ich wszystkich rozpędził. Sami chcieliśmy demokracji
              a tu takie kwiatki......... Kto by pomyślał.....
              • chaciniak2 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 26.02.05, 11:02
                Oj Szifox, Szifox Czaruś (Wnuk) Cię zbeształ. I dobrze tak trzymać. Ci, którzy
                byli na sesji widzieli, a Ci którzy nie nyli tym mówię: Naasza Rada kochana
                broniła się jak tylko mogła by nie rozmwić o ZOZ-ie, tłumcazac się, że nie jest
                w porzdku obrad.
                • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 26.02.05, 13:01
                  nie pierwszy i ostatni raz sie skompromitowal jako przewodniczacy.
                  Trudno im sie pogodzic z tym, ze nie na wszystko moga miec wplyw.
                • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 26.02.05, 13:09
                  /* przepraszam za brak Polskich znakow - problemy techniczne */

Przewodniczacy jest nieszczesliwy bo teraz, w wywiadach nie bedzie mógl
                  powiedziec ze o niczym niewiedzial ... jak to mialo miejsce w wywiadzie dla
                  faktow z 19 pazdziernika 2004 r.

Cytuje:

Oleksiak pyta:
                  Mieszkańcy skarżą się, że od prawie pół roku starali się, aby Rada Miejska
                  zajęła się sprawą działalności firmy PP EKO, ale Pan to utrudniał. Czym było to
                  spowodowane?

Przewodniczcy Wnuk:
                  Nikt nigdy nie zwrócił się do mnie z prośbą o wprowadzenie tej sprawy do
                  porządku obrad. Każdy z mieszkańców może przyjść na sesję i zabrać głos bez
                  względu na to czy podejmuje sprawy trudne, czy mniej skomplikowane. W wolnych
                  wnioskach i zapytaniach zawsze każdemu chętnemu udzielam głosu. Jestem w radzie
                  już od 8 lat i zawsze na sesję przychodziło sporo osób. Niczego nigdy nie
                  blokowałem. Jeśli ktoś się do mnie zwróci z jakąś sprawą, to na pewno nikogo
                  nie odsyłam z kwitkiem.

Zaluje, ze nie bylem na tej sesji bo bym o tym przypomnial przy publicznosci.
                  • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 26.02.05, 13:18
                    chcialem dodac, ze w srode 23.02.2005 zwrócielm sie z pytaniem do UMiG o to czy
                    sprawa ZOZ bedzie omawiana na piatkowej sesji odpowiedz otrzymalem dopiero w
                    piatek. Ponizej zalaczm tresc korespondencji:

Wiadomość wysłana do Burmistrza w dniu 23.02.2005 o godz 11:23

Szanowni Państwo,
                    czy na najbliższym posiedzeniu Rady Miejskiej będzie omawiana systuacja w SPZ
                    ZOZ Radzymin. Konkretnie chodzi o spór związkowców z dyrektorem zakładu. Czy
                    temat ten jest uwzględniony w porządku obrad ?

Mariusz Szewczyk
                    Administrator serwisu

Odpowiedź otrzymana od Burmistrza Radzymina w dniu dzisiejszym o godz 11:09.

Radzymin, dnia 25 lutego 2005 roku
                    Szanowny Pan
                    Mariusz Szewczyk

W odpowiedzi na Pana zapytanie w piśmie z dnia 23 lutego 2005 roku informuję,
                    że na posiedzeniu Sesji Rady Miejskiej w Radzyminie w dniu 25 lutego br. nie ma
                    w porządku obrad tematu SPZ ZOZ. Personel SPZ ZOZ w Radzyminie nie ustala
                    porządku obrad Sesji Rady Miejskiej. Proszę nie wprowadzać Mieszkańców w błąd.

Z poważaniem
                    Burmistrz

Odpowiedź na wiadomość otrzymaną od Burmistrza Radzymina.

Szanowny Panie Burmistrzu,
                    w ogłoszeniu o posiedzeniu XXIII sesji RM, zamieszczonego na urzędowej stronie
                    w punkcie nr. 7 jest informacja o tym, że można zadawać wolne wnioski i
                    zapytania.

Jeżeli więc samorząd permanentnie unika podjęcia tak ważnego tematu, podobnie
                    jak to miało miejsce w sprawie PP-EKO, to zapewne mieszkańcy i personel ZOZ
                    podejmą go sami.

Moje pytanie miało charakter formalny. Informacja zamieszczona na naszej
                    stronie nie jest wymysłem mojej fantazji, tylko wiadomością przekazaną od osób
                    zainteresowanych dla mieszkańców Radzymina.

Czy podejmą Państwo dyskusję, czy też nie to jest już Wasza sprawa.
                    Jeżeli mieszkańcy będą rozczarowani, to nie z powodu mojego komunikatu ale z
                    powodu Waszej Arogancji.

Pozdrawiam,

Mariusz Szewczyk
                    Administrator WWW.RADZYMIN.INFO

A teraz powiedzcie, kto tu robi iditów z ludzi ?
                    • picooz Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 26.02.05, 21:24

data 2005-02-25 | godzina 20:54:22 uczestniczka |
                      Byłam dziś na posiedzeniu Rady Miejskiej. Ale najpierw przepraszam
                      administratora Mariusza i Urząd Miasta za niecelowe wprowadzenie w
                      błąd.Rzeczywiście sprawa SPZ ZOZ nie była uwzględniona w porzadku obrad
                      posiedzenia, natomiast po przeczytaniu pytań do Burmistrza ze stron
                      internetowych UMiG - pytanie Pana Tomasza z dnia 19.02 oraz ze strony
                      www.radzymin.info postanowiłam iść na sesję i w formie wolnych wniosków i
                      zapytań (tego ostatniego zdania nie nadmieniłam administratorowi strony)
                      zorientować się o stanowisku naszych władz w sprawie zaistniałego konfliktu,
                      ponieważ Burmistrz w odpowiedzi Panu Tomaszowi - nie odpowiadając konkretnie na
                      zadane pytanie zaprosił do urzędu. Tak uczyniłam jak zamierzałam. Ucieszyłam
                      się, gdy zobaczyłam że nie tylko ja byłam jako uczestnik, bo zebrało się sporo
                      osób głównie starszych, nawet dostawiane były krzesła. Po części z porządku
                      obrad przewodniczący udzielił głosu zebranym. Zapytałam nasze władze o ich
                      stanowisko wobec zaistniałego konfliktu otrzymałam brawa od zebranych. Pan
                      Burmistrz Siarna odpowiedział, że Urząd nie może zajmować stanowiska i
                      opowiadać się po jakiejkolwiek stronie bez rozstrzygnięć prawnych, natomiast
                      jako jednostka nadzorująca nie podważa autorytetu,sposobu prowadzenia polityki
                      zdrowotnej i ekonomicznej Dyrektora SPZ ZOZ. Mówił też o częstych kontrolach w
                      SpZ ZOZ i zaleceniach pokontrolnych z ktorymi musza się uporać głównie z PIP w
                      sprawie słynnej 203. Zabrała też głos Pani dr.Główka obecna z racji funkcji
                      przedstawiciela radnej powiatu i poinformowała nas o tym że w sprawie 203 w
                      ramach posiadanych nadwyżek pieniężnych stara sie wypłacać pracownikom tyle ile
                      może i ma. Jeszcze w obecnej chwili nie może obligatoryjnie włączyć tego do
                      pensji bo mogłoby to zachwiać finansami SPZ ZOZ.Następnie zabierali głos inni
                      zebrani: w sprawie Pana K wymieniali konkretne nazwisko - prowadzący sesję
                      przywoływał o nie wymienianie nazwisk.Zebrani zarzucali Panu K że podburza,źle
                      leczy itp.Obecna na sali była też żona Pana K , która poinformowała zebranych,
                      że mąż nie przyszedł bo jest w przychodni. Ktoś przekazał jej jakieś pismo czy
                      skargę na męża. Powstało trochę zamieszania. Później starsi schorowani ludzie,
                      mówili że dzięki Pani dr.Główce żyją i prosili radnych jak mogą jej pomóc. Na
                      koniec dwóch czy trzech radnych też zabrało głos w tej dyskusji, iż oni jako
                      mieszkańcy naszego miasta znają profesjonalność Pani doktor i utrzymanie w
                      dobrej kondycji finansowej sprawnie działającej placowki służy zdrowia tak
                      przychodni jak i szpitala są im bliskie tak jak nam zebranym.Na tym sesja
                      została zakończona. Chyba zaczynam rozumieć że osoby publiczne nie bardzo mogą
                      oficjalnie zajmować stanowiska w konfliktach nie rozstrzygniętych.
                      data 2005-02-23 | godzina 19:10:51 . |
                      www.wiesci.wolomin.com/?f=xml/200508.xml&p=2
                      data 2005-02-23 | godzina 12:11:31 Zbigniew K. |
                      lubie bardzo przychodnie ze chciałbym ją mieć na własność

Dodaj nowy komentarz
                      osoba e-mail (* opcjonalnie)

komentarz do artykułu

--------------------------------------------------------------------------------

data 2005-02-25 | godzina 20:54:22 uczestniczka |
                      Byłam dziś na posiedzeniu Rady Miejskiej. Ale najpierw przepraszam
                      administratora Mariusza i Urząd Miasta za niecelowe wprowadzenie w
                      błąd.Rzeczywiście sprawa SPZ ZOZ nie była uwzględniona w porzadku obrad
                      posiedzenia, natomiast po przeczytaniu pytań do Burmistrza ze stron
                      internetowych UMiG - pytanie Pana Tomasza z dnia 19.02 oraz ze strony
                      www.radzymin.info postanowiłam iść na sesję i w formie wolnych wniosków i
                      zapytań (tego ostatniego zdania nie nadmieniłam administratorowi strony)
                      zorientować się o stanowisku naszych władz w sprawie zaistniałego konfliktu,
                      ponieważ Burmistrz w odpowiedzi Panu Tomaszowi - nie odpowiadając konkretnie na
                      zadane pytanie zaprosił do urzędu. Tak uczyniłam jak zamierzałam. Ucieszyłam
                      się, gdy zobaczyłam że nie tylko ja byłam jako uczestnik, bo zebrało się sporo
                      osób głównie starszych, nawet dostawiane były krzesła. Po części z porządku
                      obrad przewodniczący udzielił głosu zebranym. Zapytałam nasze władze o ich
                      stanowisko wobec zaistniałego konfliktu otrzymałam brawa od zebranych. Pan
                      Burmistrz Siarna odpowiedział, że Urząd nie może zajmować stanowiska i
                      opowiadać się po jakiejkolwiek stronie bez rozstrzygnięć prawnych, natomiast
                      jako jednostka nadzorująca nie podważa autorytetu,sposobu prowadzenia polityki
                      zdrowotnej i ekonomicznej Dyrektora SPZ ZOZ. Mówił też o częstych kontrolach w
                      SpZ ZOZ i zaleceniach pokontrolnych z ktorymi musza się uporać głównie z PIP w
                      sprawie słynnej 203. Zabrała też głos Pani dr.Główka obecna z racji funkcji
                      przedstawiciela radnej powiatu i poinformowała nas o tym że w sprawie 203 w
                      ramach posiadanych nadwyżek pieniężnych stara sie wypłacać pracownikom tyle ile
                      może i ma. Jeszcze w obecnej chwili nie może obligatoryjnie włączyć tego do
                      pensji bo mogłoby to zachwiać finansami SPZ ZOZ.Następnie zabierali głos inni
                      zebrani: w sprawie Pana K wymieniali konkretne nazwisko - prowadzący sesję
                      przywoływał o nie wymienianie nazwisk.Zebrani zarzucali Panu K że podburza,źle
                      leczy itp.Obecna na sali była też żona Pana K , która poinformowała zebranych,
                      że mąż nie przyszedł bo jest w przychodni. Ktoś przekazał jej jakieś pismo czy
                      skargę na męża. Powstało trochę zamieszania. Później starsi schorowani ludzie,
                      mówili że dzięki Pani dr.Główce żyją i prosili radnych jak mogą jej pomóc. Na
                      koniec dwóch czy trzech radnych też zabrało głos w tej dyskusji, iż oni jako
                      mieszkańcy naszego miasta znają profesjonalność Pani doktor i utrzymanie w
                      dobrej kondycji finansowej sprawnie działającej placowki służy zdrowia tak
                      przychodni jak i szpitala są im bliskie tak jak nam zebranym.Na tym sesja
                      została zakończona. Chyba zaczynam rozumieć że osoby publiczne nie bardzo mogą
                      oficjalnie zajmować stanowiska w konfliktach nie rozstrzygniętych.
                      data 2005-02-23 | godzina 19:10:51 . |
                      www.wiesci.wolomin.com/?f=xml/200508.xml&p=2
                      data 2005-02-23 | godzina 12:11:31 Zbigniew K. |
                      lubie bardzo przychodnie ze chciałbym ją mieć na własność

Dodaj nowy komentarz
                      osoba e-mail (* opcjonalnie)

• szarlina Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 26.02.05, 22:19
                        picooziu nie mam nic ,a nic związku z medycyną ale mam 00956 zmysł*)) powiedz
                        co cie gnebi bo to widac i czuc coś ci zaszkodziło,zastanawiam sie co ?
                        a ja chciałam cię zgłosić do owej komisyiii ,ale najpierw musimy cię wyleczyc
                        stosując leki z babcinej apteki
                        pozdrawiam
                        • picooz Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 26.02.05, 22:37
                          Droga szarlino nie wiem o co Ci chodzi????? Do tej pory nie brałem udziału w
                          tej sprawie!! Chciałem jedynie dowiedzieć się o co tak właściwie chodzi w tym
                          całym zamieszaniu dlatego mój wcześniejszy apel aby stali forumowicze którzy są
                          zorientowani w temacie wyjaśnili mi to!!!!!!
                          Jeśli chodzi Ci o mój ostatni post to jest to kopia wypowiedzi jakiejś osoby
                          która brała udział w posiedzeniu Rady i jest to kopia z potralu Radzymin.info

Nie rozumiem twoich zarzutów i sam chciałbym zrozumieć o co tu chodzi???!!!!
                          • szarlina Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 26.02.05, 23:28
                            podobnie do ciebie nie lubie obrzucania nikogo blotem *)),lub wynosic na
                            podium ,nie znając sprawy, a czytając to wszystko nie moge sie w tym wszystkim
                            polapac( i takich osob jest wiele ), nie glosowałam ,bo trzeba najpierw
                            wiedzieć o co chodzi w całej sprawie , zacytowałeś posty z innej strony nic nie
                            dodajac ,więc myslalam ,ze znasz sprawe i ja przedstawisz ,a znajac ciebie (z
                            forum ) duzo wiesz i podzielisz się wiadomosciami ,nie chciałam cie,obrazic ,a
                            dowiedziec sie co nieco jak to wlasciwie jest ,kto kiedy kogo i dlaczego
                            jestes obiektywny i dociekliwy
                            jezeli cie urazilam to przepraszam
                            pozdrawiam
    • przedemerytka Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 27.02.05, 23:53
      małpiku,gadulko1 i esko od dłuższego czasu czytam uwaznie wasze i innych
      forumowiczów posty, przegladam strony www.radzymin.info, analizuję wszystkie
      artykuły i komentarze i ze wzgledy na wiek dopiero dziś pokonałam barierę
      zalogowania z pomocą młodszch bliskich i chcę podyskutować na forum. wierze że
      każdemu zalezy na pieniądzach, pielęgniarkom współczuję innym też, ale
      zobaczcie wyliczenie 203 (w apelu do mieszkańcow z www.radzymin.info, a co do
      związków zawodowych to chyba masz troszkę mniej lat, ja przeżyłam więcej więc
      ci powiem. pierwsze zrywy kolejnych związkowcow są przejrzyste i świetlane z
      czasm stają się mętne i przygasają i powoli zaczynają być odcinane kupony tym,
      którzy wynieśli ich na piedestał. w historii dalszej, bliższej i nam
      współczesnej powtarza sie cyklicznie ten model pod różnymi nazwami. zapytajcie
      rodzicow, dziadków, starszych znajomych meże uchylą wam rąbka tajemnicy, chyba
      że byli na szczycie to mogą mówić inaczej. przepracowałam ponad trzydzieści lat
      i nigdy nie należałam do żadnych związków, choć bardzo popierałam pierwszy zryw
      solidarniści, bo wierzyłam w słuszność z myślą o was młodych (wówczas byliście
      dziećmi)żebyście żyli w kraju wolnym i normalnym - dziś wiem że zostałam
      oszukana ale najgorsze jest to że was również to bezpośrednio dotyczy w jeszcze
      większym stopniu- brak pracy , małe zarobki, konkurencja firm zachodnich,
      wysokie koszty pracy i tp.
      małpiku w firmach nie tylko prywatnych ale potężnych spółkach zoo (przykład
      biedronka, inne)nie ma żadnych związkow czynnie działającychi egzekwujących
      prawa pracownicze - pozostają sądy przypominające strikte te z "Procesu" F.Kafki
      polecam wam również lekturę - kodeks pracy - zobaczcie ile tam martwych
      przepisów, bo nierealnych w naszych realiach, ale zawsze mogą służyć jako
      podstawa dla pip i innych kontroli.
      • przedemerytka Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 28.02.05, 00:07
        chaciniak, ktoś cię wprowadził w bład, twoje wyliczenie jest nieprawidłowe
        patrz na wyliczenie w www.radzymin.info list, apel do mieszkańców tam jest to
        wyliczone prawidłowo, z pozostałym tekstem twojego postu zgadzam się. poza tym
        skoro byłeś na sesji to to zaopiniuj relaję "uczestnika", którą pikozz
        skopiował z www.radzymin.info.
        • wojtek22222 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 01.03.05, 00:42
          Ja myślę że w Posce to wciąż wolna amerykanka. Jeśli jakiś tam dyrektorek
          instytucji publicznej robi sobie jaja z NIK-ów i PIP-ów to tym bardziej jaja
          robić sobie będzie z każdego ze związków , pracowników i nawet swoich szefów
          którzy są tu bezradni i bezczynni itd. To jest tzw. czarny kapitalizm gdzie
          nikt nikogo skutecznie nie nadzoruje i kontroluje. W przypadku jak ktoś się
          wychyla rodzi to złość ogromną wsród dyrekcji. A przychodnia to nie teren
          prywatny i należy liczyć się z ludzmi, władzą , związkami , recepcjonistką,
          lekarzem pacjentem itd. To taka mała sztuka zarządzania. Jak ktoś tego nie umie
          powinien zmienić zawód. Tyle to emocji wzbudza. Myślę że Główka powinna dać
          sobie spokój i oddejść. Jak się nie umie zarządzać ludzmi to niestety robić się
          tego nie powinno. Myślę że zdolny młody manager powinnien się zręcznie uporać z
          konfliktem. Powinien szanować wszystkie strony konfliktu i wzbudzać szacunek a
          nie strach i wzniecać nienawiść wsród personelu. Mam tylko nadzieję że tacy
          zasciankowi niedouczeni dyrektorzy znikną wkrótce z naszego życia.
          • picooz Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 01.03.05, 01:05
            Drogi Wojtku nie chcę w tym miejscu nikogo bronic , oceniac a tym bardziej
            ganić!!!
            Ale mądre powiedzenie mówi , że "nawet Salomon z pustego nie naleje", wiec jak
            miałby to zrobić młody menedżer????smile
            pozdrawiam
          • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 01.03.05, 10:19
            Nie wysilajcie się ! wasze tanie, urojone sensacje nie wpłyną na sposób
            postrzegania dr. Główki przez klientow tej przychodni.
            W całym kraju ludzie wieszają psy na służbie zdrowia, jednak w Radzyminie nie
            jest tak źle. I nie opowiadajcie bzdur, że E. Główka nie szanuje pacjentów ...
            sytuacje, w której lista pacjentow jest zamknięta już godz. 7:00, zdarzają się
            wyłącznie pod Jej gabinetem.
            • radzyminiak Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 01.03.05, 10:54
              > sytuacje, w której lista pacjentow jest zamknięta już godz. 7:00, zdarzają
              się
              > wyłącznie pod Jej gabinetem.

dlaczego ?

ja chodzę do różnych lekarzy -(kto jest wolny)i jestem zadowolony
              jestem traktowany jako pacjent
              • przedemerytka Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 01.03.05, 12:11
                dlaczego? sam sobie radzyminiaku dałeś odpowiedź na pytanie - "inni są wolni",
                a też biorą pieniądze za swoją pracę i to dobrze, że mają pacjentów co są
                zadowoleni, co potwierdzałoby, ze placówka zarzadzana jest prawidłowo.
                • radzyminiak Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 01.03.05, 13:03
                  ,> dlaczego? sam sobie radzyminiaku dałeś odpowiedź na pytanie - "inni są
                  wolni",
                  dlatczego dałem odpowiedz , dlatego bo otrzymałem -odpowiednią pomoc

> a też biorą pieniądze za swoją pracę i to dobrze, że mają pacjentów
                  a dlaczego mają nie brać ? lekarz "JUDYM".a kto zapłaci za nich rachunki ?
                  i za co będą żyć ?
                  > zadowoleni, co potwierdzałoby, ze placówka zarzadzana jest prawidłowo.
                  ja z obserwacji powiedziałbym 3.X.TAK
                  >.... nadszedł list podpisany w imieniu lekarzy przez trzy osoby ...
                  czy nie należy ich wysłuchać ,przed wydaniem "wyroku" ?
                • przedemerytka Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 01.03.05, 23:36
                  radzyminiaku odnośnie twojego ostatniego postu chyba cokolwiek źle mnie
                  zrozumiałeś - nie kwestionowałam wynagrodzenia za wykonywana pracę więc nie
                  rozumiem skąd twój kontekst zniekształcający moją wypowiedź. adwokata do
                  interpretacji tego co piszę, nie potrzebuję, natomiast jeśli masz jakieś
                  wątpliwości to zadaj pytanie, a postaram sie na nie odpowiedzieć. jeszce jedno
                  nie mieszaj w jednym poście cytatów nadsyłanych przez różnych forumowiczów, bo
                  to staje się nieprzejrzyste, a jeśli juz to robisz to przyzwoitość nakazywałaby
                  cobyś wspomniał o tym (wykorzystujesz wypowiedzi wyrwane z kontekstow różnych
                  postów, różnie oceniających dane zachowania.
                • zakad Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 02.03.05, 14:47
                  NSZZ „Solidarność”
                  Region Mazowsze
                  K.Z. nr 2789 SPZZOZ
                  05-250 RADZYMIN
                  ul.Konstytucji 3 Maja 17

Oświadczenie dla Pracowników Szpitala i Przychodni w Radzyminie

Komisja zakładowa nr 2789 przy SPZZOZ w Radzyminie oświadcza co następuje:
                  1.Nigdy nie byliśmy, nie jesteśmy i nie będziemy za likwidacją Szpitala, a
                  także laboratorium analitycznego czy poradni specjalistycznych co próbuje
                  insynuować osoba, która tchórzliwie nie podpisała się na plakatach.
                  2.Byliśmy, jesteśmy i będziemy za przestrzeganiem praw pracowniczych przez
                  każdego pracodawcę.
                  3.Próbowaliśmy rozmawiać z pracodawcą ale odpowiadała nam głucha cisza.
                  4.Ostatecznie przekazaliśmy sprawę łamania prawa przez pracodawcę do Biura
                  Prawnego Regionu „Mazowsze”, który kontynuuje nasze wysiłki.
                  5.Nieprzestrzeganie prawa potwierdziła dwukrotnie Państwowa Inspekcja Pracy,
                  która ostatecznie wystąpiła do Sądu z wnioskiem o ukaranie pracodawcy za
                  uporczywe łamanie prawa. W najbliższym czasie wszyscy pokrzywdzeni pracownicy
                  będą informowani indywidualnie.
                  6.Mamy pierwsze sukcesy naszych działań.
                  Otrzymaliśmy pierwszą transzę zaległych 203 zł z odsetkami ( odsetki powstały z
                  winy pracodawcy)

Próbuje się nas zdyskredytować, napuszczać na nas ludzi, którzy nie orientują
                  się w sprawie.
                  Mamy bogatą dokumentację na ten temat i Region informuje o tym właściwe organy.

Pani dr Elżbieta Główka nie jest właścicielem zakładu i nie może robić co się
                  jej podoba.
                  Niech to będzie nauczka dla innych menadżerów, którzy pilnie obserwują sytuację
                  w SPZZOZ Radzymin.

Radzymin 16.02.2005 r.
                  Podpisani:
                  M. Kazubek
                  M. Czarnowska
                  Z. Kołaczyński

.

• przedemerytka Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 03.03.05, 17:02
                    w odpowiedzi na wasze oświadczenie NSZZ „Solidarność”
                    Region Mazowsze
                    K.Z. nr 2789 SPZZOZ
                    05-250 RADZYMIN
                    ul.Konstytucji 3 Maja 17

Oświadczenie dla Pracowników Szpitala i Przychodni w Radzyminie

Komisja zakładowa nr 2789 przy SPZZOZ w Radzyminie oświadcza co następuje:
                    1.Nigdy nie byliśmy, nie jesteśmy i nie będziemy za likwidacją Szpitala, a
                    także laboratorium analitycznego czy poradni specjalistycznych co próbuje
                    insynuować osoba, która tchórzliwie nie podpisała się na plakatach.
                    2.Byliśmy, jesteśmy i będziemy za przestrzeganiem praw pracowniczych przez
                    każdego pracodawcę.
                    3.Próbowaliśmy rozmawiać z pracodawcą ale odpowiadała nam głucha cisza.
                    4.Ostatecznie przekazaliśmy sprawę łamania prawa przez pracodawcę do Biura
                    Prawnego Regionu „Mazowsze”, który kontynuuje nasze wysiłki.
                    5.Nieprzestrzeganie prawa potwierdziła dwukrotnie Państwowa Inspekcja Pracy,
                    która ostatecznie wystąpiła do Sądu z wnioskiem o ukaranie pracodawcy za
                    uporczywe łamanie prawa. W najbliższym czasie wszyscy pokrzywdzeni pracownicy
                    będą informowani indywidualnie.
                    6.Mamy pierwsze sukcesy naszych działań.
                    Otrzymaliśmy pierwszą transzę zaległych 203 zł z odsetkami ( odsetki powstały z
                    winy pracodawcy)

Próbuje się nas zdyskredytować, napuszczać na nas ludzi, którzy nie orientują
                    się w sprawie.
                    Mamy bogatą dokumentację na ten temat i Region informuje o tym właściwe organy.

Pani dr Elżbieta Główka nie jest właścicielem zakładu i nie może robić co się
                    jej podoba.
                    Niech to będzie nauczka dla innych menadżerów, którzy pilnie obserwują sytuację
                    w SPZZOZ Radzymin.

Radzymin 16.02.2005 r.
                    Podpisani:
                    M. Kazubek
                    M. Czarnowska
                    Z. Kołaczyński
                    zamieszczam dwa cytaty z artykułu "Tygodniaka Solidarność" pt "doktor
                    szczególnej troski", ktory to artykuł ukazał się dzięki waszej właśnie
                    działalności związkowej w zoz w radzyminie
                    pierwszy cytat:
                    Ekspert Regionu Mazowsze dr Krzysztof Filip komentuje: - W stosunku do dyrektor
                    Główki powinno się stosować prawo karne, dlatego że ona uporczywie, rażąco
                    narusza prawa pracownicze. Jest przepis kodeksu karnego, który nakłada
                    karalność za takie przypadki. Jej działalność nosi też znamiona
                    niegospodarności, ponieważ środki, które otrzymuje z Narodowego Funduszu
                    Zdrowia powinny być przeznaczane na utrzymanie zdolności zoz-u do udzielania
                    świadczeń medycznych, natomiast ona, przy akceptacji Rady Społecznej, której
                    przewodzi burmistrz, kupuje nowoczesny sprzęt i aparaturę, nie przystające do
                    profilu działalności placówki. Ponadto remont szpitala przeprowadzony został ze
                    środków Ministerstwa Zdrowia przeznaczonych na restrukturyzację. Dyr. Główka
                    nie spełniła warunku przekształcenia oddziału szpitalnego w oddział opieki
                    długoterminowej, a środki z ministerstwa były celowe. Na ten właśnie cel
                    opiniował pozytywnie wniosek zoz Radzymina Regionalny Komitet Sterujący przy
                    Marszałku Województwa. Ona środki pobrała, wyremontowała szpital, oddział
                    opieki długoterminowej nie powstał, a pieniędzy nie zwróciła.
                    drugi cytat:
                    Natychmiast do "Pulsu" nadszedł list podpisany w imieniu lekarzy przez trzy
                    osoby (nazwiska na wszelki wypadek do wiadomości redakcji), w którym
                    kwestionują one kosztowne pomysły menedżerskie pani dyrektor dotyczące
                    utrzymania połączenia w jedną jednostkę organizacyjną szpitala i przychodni,
                    która w ich opinii powinna odgrywać zasadniczą rolę w leczeniu pacjenta, a
                    stała się (jako jedyna w Polsce) "kopciuszkiem" zdominowanym przez szpital i
                    diagnostykę nie zawsze konieczną.
                    przeczytajcie uważnie tekst swojego oświadczenia punkt 1. i teksty z waszego
                    tygodnika - przeanalizujcie....
                    proszę odpowiedzieć mi dlaczego prezentujecie odmienne zdania na temat sedna
                    sprawy, bo przecież "oddział opieki długoterminowej" to nie szpital, odnośnie
                    poradni specjalistycznych i laboratorium analitycznego wypowiedzi was
                    związkowców diametralnie są różne, zależnie do kogo kierujecie swoje swoje apele
                    co się tyczy waszego pomysłu na oddzielenie szpitala od przychodni to powiem
                    tak: - rozdzielenie tych dwu jednostek (moim zdaniem)pociągnęłoby za sobą
                    dodatkowe koszty, oraz rozbieżność interesów:
                    1. zatrudnienie dyrektora lub kierownika szpitala
                    2. zatrudnienie obsługi administracyjnej (księgowość, rozliczenia, itp.)
                    ponadto jednosteki zwalczałaby się wzajemnie, uważając, że jej należy się więcej
                    (z tej samej kasy NFZ)
                    czy w taki sposób chcecie walczyć z i tak trudną sytuacją finansową w
                    lecznictwie. przecież to oczywiste, że wcześniej czy później takie walki
                    mogłyby doprowadzić z dużym prawdopodobieństwem do upadłości przynajmiej jednej
                    z nich.
                    odnośnie ustawy 203 nikt nie neguje (Pani Dyrektor również)zobowiązań
                    wynikających z tej ustawy - jedynie droga do jej realizacji winna być
                    przemyślana tak, by nie zachwiała finansami naszego zoz co mogłoby zagrozić
                    upadłością szpitala. myślę - że utrzymanie obydwu placówek w obecnym kształcie
                    jest uzasadnione najbardziej ekonomiczna formą w realizacji zadan opieki
                    medycznej (nie ma przerostu administracji, co jest bolaczką ogólnokrajową ).
                    na końcu dodam,że nikt na was nie napuszcza (to przez was stosowane są takie
                    środki - nasyłanie kontroli pip do własnego zakładu - wstyd).nie jestem panią
                    doktor jak to niektórzy sugerują, jestem ekonomistką i dowiedziałam się o całej
                    sprawie właśnie z internetu, tylko bardzo uważnie czytam wszystko i wyciągam
                    wnioski, a poza tym czasami jestem pacjentem naszej przychodni i zachowania
                    niektórych osób podpisanych pod oświadczeniem - pozostawiają wiele do życzenia
                    i nie jest to tylko moje zdanie (zapewniam). winniście nam pacjentom służyć a
                    porządek należy zacząć od siebie.
                    • wojtek22222 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 06.03.05, 00:43
                      Problem nie tkwi w tym że lekarze w Radzyminie są dobrzy czy źli bo są to
                      normalni ludzie którzy wykonują swój zawód tak jak umieją niezależnie od tego
                      czy dyrektorem jest Główka czy Zielińska. Lekarze to normalni ludzie którzy
                      muszą utrzymać rodzinę i fenomenem Radzymina jest to że pomimo fatalnego
                      dyrektora który demotywuje i zastrasza zespół wciąż starają się jak mogą. Osoby
                      z zewnątrz nie mogą tego obiektywnie ocenić ponieważ konflikt jest
                      wewnątrz "firmy" Wszyscy szanują pracę więc mało kto się wychyla widząc
                      nieprawidłowości i ogólną niesprawiedliwość. Solidarność się wychyla bo dzięki
                      Bogu nie można ich zwolnić tak sobie np. w przypadku gdy dyrektor wstanie lewą
                      nogą z łóżka. Mając zabezpieczenia prawne są jedynymi osobami które nie boją
                      się wskazać na przekręty z którymi większość się nie zgadza. Czytając opinnie
                      wspierające Dyrektor odnoszę wrażenie że pisze to w 80 % przypadków jedna ręka
                      i nie jest to lekarz bo wypowiedzi są zbyt prymitywne. Zastanawia mnie fakt że
                      tylko osoby z solidarności mają odwagę podpisać się a reszta wspierjąca
                      Dyrektor to anonimy. Jeśli osoby podpisujące się imieniem i nazwiskiem przeczą
                      anonimowym Apelą ( zresztą bardzo prymitywnym) to dla mnie wszystko jasne.
                      Myślę że widząć różnego rodzaju podejrzane działania tzw. przekręty dyrekcji
                      sam bym poprosił NIK o kontrolę gdyż przychodnia do dobro publiczne i nie
                      powinno być traktowane jak dobry prywatny interes który "dojony" jest przez
                      Dyrektora. Taki publiczny obiekt nigdy nie może zbankrutować. Jak jest
                      potrzebny to nawet przy ogromnych długach jest dotowany i tak jest nie tylko w
                      całej Polsce ale i na całym świećie. ( Chyba że nie jest potrzebny to się
                      zamyka a w Radzyminie jest więc zamknięty nigdy nie będzie pomimo tego że się
                      słyszy jakieś przygłupawe opinnie że mógłby)) Czyli Apele robią ludzią wodę z
                      mózgu. To chyba logiczne.
                      Swoją wypowiedzią nie chcę obrażać tych którzy szanują i bronią Dyrektor jako
                      lekarza.Może jest miła i dobra jako lekarz. Jako Dyrektor jest osobą
                      jednoznacznie skompromitowaną gdyż na jaw wyszło wiele spraw o których całe
                      miasto rozmawia. Nie można bowiem jawnie łamać prawa i czerpać korzyści
                      majątkowych na pograniczu prawa. To niemoralne. Lekarz mający na utrzymaniu
                      rodzinę musi dorabiać na boku ale robi to po godzinach pracy i to jest uczciwe.
                      Ale dorabiać w godzinach pracy co czyni Dyrektor jest dalekie od podstawowych
                      zasad moralnych a z punktu prawnego ( w tym konkretnym przypadku) jest
                      przestępstwem.
                      • szifox Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 06.03.05, 01:45
                        Dlaczego mamy wierzyć w niepotwierdzone fakty, opisywane przez anonimowe osoby
                        na forum ?

Jeżeli, były przekręty to dlaczego nie zostały zgłoszone do jednostki
                        nadzorującej - Burmistrz, Komisja Zdrowia ? ... może istnieja jakieś dokumenty,
                        które uwiarygodnią to co się zarzuca Dr. Główce ?

Chcecie przekonać społeczność o swojej racji ? zróbcie to jak należy. Na
                        przykład sprawa PP-EKO, tam nieprawidłowości towarzyszące inwestycji zostały
                        udokumentowane ( www.radzymin.info/art.php?artid=74 ).

Tymczasem my słyszymy lament i pomówienia.
                        • radzyminiak Re: szkalowaniu -mówimy NIE 06.03.05, 11:22
                          popieram ciebie szifox ,a jednocześnie panią dyrektor , jak do tej pory to
                          napisane są same pomówienia ,a wyjaśnienia związków dały nam do zrozumienia iż
                          to one są odpowiedzialne za zaistniały konflikt .Dlaczego tak długo
                          czekały ,skoro wiedziały iż coś im się należy ? A wszyscy wiemy ,że te COŚ to
                          wina ministerstwa .Ministerstwo dało ustawę ,a nie dało pieniędzy . Dlaczego
                          Związki zgodziły się na TĘ ustawę .Dwa pytanka do związku : czy to nie wy
                          chcecie upadku całej służby zdrowia ? dlaczego nie krzyczycie do Pana Ministra ?
                          • gadulka1 Re: szkalowaniu -mówimy NIE 06.03.05, 19:33
                            Drogi radzyminiaku, zgadzam sie z toba ze ustawe 203 zarzadzilo Ministerswo,
                            ale napewno nikt niechce upadku sluzby zdrowia!ministerstwo dawalo kredyty
                            bezwzrotne albo tylko czesciowo na wyplate tych pieniedzy, niektore placowki
                            wziely , a pieniedzy jak nie widac tak nie widac ciekawe czy dalej bys byl taki
                            madry jak bys zarabial 800 zl miesicznie i musial oplacic np rachunki i
                            niewiesz na co by ci to mialo starczec. tak wogule to 3/4 szpitali nie dostalo
                            203 i wszedzie sie pielegniarki upominaja o to co im sie nalezy.
                            • szifox Re: szkalowaniu -mówimy NIE 06.03.05, 21:25
                              Większość obywateli w kraju ma problemy finansowe, są nawet osoby które
                              zarabiają miej niż 800 zł. W pobliskim Wyszkowie panuje 30% bezrobocie. Tym
                              ludziom nikt nie pomaga ani związki zawodowe ani protesty i strajki. Służba
                              zdrowia ma to szczęście, że interesy pracowników reprezentują silne związki
                              zawodowe.
                              Szkoda tylko, że marnują swój potencjał na marzenia o "gwiazdkach z nieba"
                              i "Świętym Mikołaju"

GDZIE BYŁY ZWIĄZKI KIEDY ŁAPIŃSKI, DESZCZYŃSKI I INNI PRZEPROWADZALI KONTR-
                              REFORMĘ SŁUŻBY ZDROWIA ? CZY WTEDY NIE MARTWILIŚCIE SIĘ O MARNOWANE PIENIĄDZE
                              PODATNIKÓW ?

DZISIAJ CAŁA "S" MAZOWSZE PRZYPUSZCZA ATAK NA ZARZĄD JEDNEJ Z NIELICZNYCH
                              PLACÓWEK, KTÓREJ NIE GROZI ZAJĘCIE PENSJI PRACOWNIKÓW PRZEZ KOMORNIKA.
                            • radzyminiak Re: szkalowaniu -mówimy NIE 06.03.05, 22:10
                              dawalo kredyty
                              > bezwzrotne albo tylko czesciowo na wyplate tych pieniedzy, niektore placowki
                              > wziely , a pieniedzy jak nie widac tak nie widac ciekawe czy dalej bys byl
                              taki
                              o czym ty mówisz - bezwrotne ? wyjaśnij
                              • radzyminiak Re: szkalowaniu -mówimy NIE 06.03.05, 22:19
                                kto wzioł ?
                          • xxx491 Re: szkalowaniu -mówimy NIE 06.03.05, 19:41
                            Jak chcecie jakies dokumenty to idzie do burmistrza on ma na 100% ale nie wiem
                            czy takie zeczy sie udostepnia( a moze chcie pismo do prokuratury z PIP na p
                            dyrektor)
                            • szifox Re: szkalowaniu -mówimy NIE 06.03.05, 21:01
                              my mamy iść do burmistrza ??? chyba nie wiesz co mówisz !!!
                              To w interesie rzekomo pokrzywdzonych jest uwiarygodnienie zarzutów !
            • zakad Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 02.03.05, 14:41
              NIE JESTEŚMY ZA LIKWIDACJĄ SŁUŻBY ZDROWIA W RZDZYMINIE !!!

Jesteśmy oburzeni faktem dopuszczenia do druku w „Życiu Powiatu Wołomińskiego”
              artykułu na temat SPZZOZ w Radzyminie, ponieważ artykuł ten nie zawiera prawdy.
              Ma jedynie na celu odwrócenie uwagi od rzeczywistych szkodliwych działań dr
              Elżbiety Główki. Nie jest przypadkiem, że po kontrolach w Samodzielnym
              Publicznym Zespole Opieki Zdrowotnej w Radzyminie przeprowadzonych w ostatnich
              miesiącach przez Państwową Inspekcję Pracy i Najwyższą Izbę Kontroli padły
              poważne zarzuty przeciwko dr Główce. Państwowa Inspekcja Pracy skierowała
              sprawę do Sądu.
              Na skutek tego dr Główka podjęła nerwowe działania na łamach prasy,
              internetu i słupach ogłoszeniowych rzucając oszczerstwa przeciwko związkowi
              zawodowemu. Jako pracodawca zobowiązała pracowników do podpisywania się na
              listach niesłusznie przypisujących związkowi zawodowemu działania zmierzające
              do likwidacji szpitala, laboratorium, rtg i poradni specjalistycznych.
              Nigdy nie byliśmy, nie jesteśmy i nie będziemy za likwidacją szpitala,
              laboratorium, rtg i poradni specjalistycznych.
              Byliśmy, jesteśmy i będziemy za przestrzeganiem praw pracowniczych
              przez pracodawcę.

Mamy nadzieję, że prawda i prawo zwyciężą.

W imieniu związkowców z SPZZOZ
              Radzymin
              • przedemerytka Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 07.03.05, 23:52
                cieszę się że między innyni te "prymitywne wypowiedzi" nie lekarza pzrynoszą
                jednak skutek w postaci waszych oświadczeń i odezw do pracownikow szpitala i
                przychodni, widać trudno wam sie porozumieć chociaż pracujecie razem, to jednak
                pracownicy nie dają wam wiary i słusznie, bo wystarczy przeczytać artykuł z
                Tygodnika Solidarność z inicjatywy waszego listu do Pulsu i kilka wypowiedzi tu
                na forum
                ("kaka43", "lokol", "mac17","Wojtek22222", "Radomka", "zakad", "bubu41","kot75")
                oraz z www.radzymin.info komentarze ("Niezależnego" i "Profesora") i wniosek
                nasuwa się jeden - po trupach do celu. w waszych wypowiedziach brakuje
                konsekwencji. podwazacie autorytet lekarski doktor Główki, po czym wycofujecie
                się z tego, podważacie jej politykę utrzymania szpitala i przychodni jako
                całości, rozwój diagnostyki, po czym znow wycofujecie sie z tego (szpital jako
                samodzielna jednostka nie będzie miał szans na przetrwanie pisałam o tym 3.03.)
                Niezmiennie wa waszych wypowiedziach królują populistyczne hasła w stylu A.L. -
                (cytat z komentarza "Profesora" - "budżety centralne są pełne", oraz
                cytat "Wojtka22222" - "Taki publiczny obiekt nigdy nie może zbankrutować. Jak
                jest
                potrzebny to nawet przy ogromnych długach jest dotowany i tak jest nie tylko w
                całej Polsce ale i na całym świećie.")- na merytoryczne argumenty pada
                odpowiedź "a Balcerowicz musi odejść".
                przyznaję, ze trudno polemizować z przeciwnikiem(związkowcem), który nie jest
                wierny temu co głosi, a do osiągnięcia celu stosuje chwyty poniżej pasa -
                rażące wypowiedzi na forum (kot75, radomka), oraz paszkwile podrzucane
                mieszkańcom (zawieszane na bramach i furtkach w torebkach foliowych)szkalujące
                osobę doktor Główki.ocenianie pracy dyrektora zoz poprzez pryzmat sondy źle
                oceniającej pracę burmistrza - gdzie tu jest jakakolwiek logika ?????
                • wojtek22222 Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 09.03.05, 22:10
                  Przedemerytka a w zasadzie to o co chodzi ? Fakt jest faktem. Przekręty to
                  przekręty a ty obrażasz uczciwych ludzi że o przekrętach piszą. Co ty o tych
                  związkach tak piszesz ??? Może sama pani doktor przedemerytka ma z nimi
                  konflikt ?? Ja myślę że logika jest prosta tutaj. Zakład publiczny to nie
                  prywatna praktyka a pracownicy swój rozum mają i o niemoralnych poczynaniach
                  swojego Bogo-Doktora mają odwagę pisać. Myślę że ta dyskusja i tak w końcu się
                  skończy bo takie instytucje jak PIP, NIK czy prokuratura finalnie zakończą ten
                  koszmar a"Balcerowicz będzie musiał w końcu posiedzieć"
          • rembel Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 19.03.05, 13:31
            Z calym szacunkiem dla mlodych i zdolnych managerow - zarzadzanie instytucja
            publiczna jaka jest placowka sluzby zdrowie nie jest i poki co nie bedzie dla
            takiej osoby stanowsiskiem atrakcyjnym - mlodzi i zdolni maja mnostwo innych
            mozliwosci aby sie wykazac i potem "sprzedac" na rynku. Ponadto zarzadzanie
            publicznym osrodkiem zdrowia predzej stalo by sie dla takiej mlodej osoby
            gwozdziem do trumny niz trampolina do zyciowych sukcesow. Zauwaz ze przyklad
            pani Glowki jest tu berdzo dobry - ludzie tacy jak Ty natychmiast zarzuca
            managerowi powiazanie w uklady, kunktatorstwo i podatnosc na manipulacje -
            wlasnie z racji braku doswiadczenia i tego ze cos nie jest po ich mysli. A
            rozwiazywanie konfliktow to nie zadanie dla managera a dla mediatora, prosze
            nie myslic pojec.
    • przedemerytka Re: PILNE ----NASZ --ZOZ--PRZYCHODNIA -I-SZPITAL 01.03.05, 11:50
      wojtku22222 myślę, że zachowałeś zdecydowanie złą kolejność. przychodnia to
      rzeczywiście nie prywatny teren, ale w hierachii ważności na końcu twoim
      zdaniem - pacjent ??? właśnie pacjent powinien znajdować się na pierwszym
      miejscu, a pozostali czyli lekarze, recepcja - to służba dla chorych.
      kierownictwo placówki do stania na straży utrzymania owego właściwego porządku
      (tu kolejności). pozostali czyli ludzie, władza, związkowcy powinni wspierać
      tych dla ktorych kolejność ta jest najważniejsza, bo bez pacjenta nie będzie
      potrzebna ani władza, ani lekarze, ani rejestratorki ani pielęgniarki
      (zapomniałeś o tej bardzo ważnej grupie), ani wasze związki zawodowe.notabene
      prywatna służba zdrowia zachowuje kolejność o kórej napisałam tele że za spora
      kasę, tyle z kieszeni właśnie pacjentów. pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka