Dodaj do ulubionych

makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecacie?

10.02.12, 19:05
Wybieram sie poczatkiem marca do Egiptu. Szukam hotelu ( w rozsadnej cenie) w makadi bay lub okolicy z ladna rafa, podobno rafa przy hotelu Al Nabila jest ciekawa, ale hotel nie ma za dobrych opinii. Czy ktos moze poleca Harmony Makadi bay albo Tia Heights? Dzieki.
Obserwuj wątek
    • sloneczko55555 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 10.02.12, 20:08
      Ja byłam w sierpniu w tia heights i mi się bardzo podobało . Jedzenia dużo ( czasami były dni ,że jedzenie mi nie podpasowało , jednak na następny dzień nie wiadomo co było zjeść bo było tyle pyszności ). Kolejki niestety są do jedzenia,ale są dwie restauracje na dole i na gorze ( na górze dużo mniej ludzi , a jedzonko to samo ) . Bar na górze (obsługa super), na dole już z łaską cokolwiek robili .

Teren bardzo duży my mieszkaliśmy w dune chyba budynek 45 . Jedne z bliższych do restauracji i budynku głównego. Jakieś 500m może do plaży ,ale nie jest to uciążliwe . Lagoon niektóre naprawdę daleko od restauracji.
      Zakąski na plaży trochę słabe ,ale nie tylko dla jedzenia tam człowiek jedzie.
      Co do plaży -> słyszałam o tym,że trzeba zajmować lezaki bo później nie ma. My przychodziliśmy o różnej porze i zawsze coś było . Oczywiście pierwszy rząd zajmowany był już wieczorem.

Rafa nawet nawet smile można spotkać ciekawe rybki i nawet małe żółwiki . Mała rafa jest po jednej stronie blisko brzegu , a dużo większa jest trochę dalej od brzegu smile. Można chodzić po plaży i iść na inne,ale nie zostawiać rzeczy .
      W Harmony koleżanka również była i też zadowolona
      • doral2 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 10.02.12, 22:21
        w harmony jest kiepska rafa.
        500 metrów wody po kolana, przy odpływie woda do kostek.
        małe rybki, o dużych okazach nie ma co marzyć, chyba że przejdziesz te 500 metrów i zejdziesz w głębię na otwartym morzu.
        za to plaża długa, nie brakuje leżaków..
        jedyne miejsce gdzie się da popływać, to stojąc na wprost morza, po lewej stronie, jest tam też mała wysepka.
        buty plażowe obowiązkowe
        hotel fajny, chociaż na uboczu, kilka sklepików w hotelu, a wyjście z hotelu wprost na zaśmieconą pustynię, do hurghady 30 km, więc i dojazd drogi.
        typowy hotel dla rodzin z małymi dziećmi, gdzie nie planuje się nocnych szaleństw.
        nie wiem jak teraz, ale 4 lata temu mieli zajefajną ekipę animacyjną.
        przedtem ten hotel nazywał się domina.
    • alga55 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 10.02.12, 23:33
      Jeśli widziałaś rafy w Sharm to te w Makadi mogą Cię rozczarowac, są mocno zniszczone i ubogie. Najładniejsze przy najlepszych hotelach, ceny oceń sama. Wg. mnie godne polecenia są hotele z sieci Iberoteli oraz Fort arabesgue, ich rafy całkiem przyzwoite, zatoka spokojna, w marcu przyda się pianka.
      • doiwony12 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 11.02.12, 09:07
        Al Nabila .Byłam dwa razy .Najładniejsza zatoka w Hurghadzie a to że do zatoki przypłyają statki na nurkowanie mówi samo za siebie
        • white_millana1 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 13.02.12, 08:09
          Byłam w hotelu Tia i mogę go polecić. Spacerowalismy plażą na lewo i prawo i ten hotel ma najlepszą plażę, najładniejszą, np w hotelu Sunrise po sąsiedzku, plaża miejscami jest mocno skalista. Dno pokryte piaseczkiem, trochę dalej od brzegu znajdziesz rafy z rybami. płytko jest tylko na samym poczatku, potem robi sie juz całkiem głęboko. Tej plaży nie dotyczą odpływy, które nękają plażę hotelu Harmony.
          Leżaków jest masa, wiec nie powinno dla nikogo zabraknąć, tak przy basenach jak i na plaży. Co do jedzenia na plaży, to nam smakowało, rybki, mięsko, ryz, makaron, frytki, pyszne dodatki i zupy, wiadomo mniejszy wybór niż w restauracjach znajdujących sie na terenie hotelu, ale to chyba zrozumiałe. Nam nie zawsze chciało sie zwlekac z basenu na obiadek i jedliśmy na plaży. Wszędzie w tym hotelu przemiła i kompetentna obsługa.
          My wracamy tam w lipcu tego roku, to znak, że chyba nam się podobało smile Gdyby jeszcze były jakieś pytanie pisz na gg: 4074333. Miłego dnia.
    • dariusznow Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 18.02.12, 14:12
      W tym roku zdecydowaliśmy się na pobyt w Makadi (Harmony)
      Generalnie najmniej udany wyjazd z wielu względów (pogoda, sytuacja)
      Największym kłopotem było dotarcie do Hurghady, którą bardzo lubimy
      Wyjazd na nurki czy wycieczki transfer załatwia organizator doliczając 5-10 $ za twarz, gorzej indywidualnie

Generalnie Makadi wybraliśmy ze względu na rafę i możliwość przemieszczanai się między hotelami
      Do wyboru mieliśmy Al Nabię i Harmony. Patrząc na mapę liczyłem na to że spacerkiem można będzie przejść do zatoczki pzry Al Nabi i czhyba można ale nie wdłuż brzegu
      Mimo wielu próśb i konsultacji z recepcją nie pozwolono nam przejęć przez teren hotelu, zresztą wszędzie ochrona była wzmocniona przez wojsko a po niezabudowanych terenach kręciły się jakieś typki niezbyt pozytywnie nastawione do nas więc zrezygnowaliśmy z dalszych prób dotarcia do zatoki przy Al Nabia, trochę żałuję...

Co do rafy przy Harmony to dla mnie jest fantastyczna, prawie nie zniszczona, kolorowa, urozmaicona i mało zaśmiecona. Fakt zwierzątek ciekawyc nie ma ale koralowce piękne. Oczywiście mam na myśli tę ścianę w odległości ok 100-150 m od brzegu.
      Z tymi 500m dolar przesadziłeś... smile
      Zresztą idąc w stronę zatoki są miejsca gdzie do rafy jest ok 30-40 m ale to otwarty zaśmiecony teren, no i te tyki pojawiające się nie wiadomo skąd. Za to na brzegu mnóstwo korlowców i muszelek wyrzuconych przez morze, których oczywiście lepiej nie zabierać sad

Sam hotel OK bez rewelacji, plaża duża leżaków też dużo, basen podgrzewany (nawet do niego nie wszedłem tym razem) jedzenie jak wszędzie, dla mnie OK

tutaj trochę fotek z Harmony i okolic dariusznow.fmix.pl
      • white_millana1 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 20.02.12, 07:35
        Jeżeli chodzi o lokalizację, no to rzeczywiście hotele w Makadi nie są dla osób chcących spędzać czas w Hurghadzie, jest dość daleko, a transport nie jest tani. Ja wybrałam hotel Tia z premedytacją wink daleko od miasta. Piszesz, że również ze względu na sytuację tam wyjazd nie był udany, co się działo ?
        • madzia1416 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 21.02.12, 17:05
          do dariusznow :
          Witam, wybieram się do tego Hotelu w czerwcu. Proszę napisz jak hotel, jedzenie (pisałeś dobre, ale coś więcej...), pokoje, baseny, ogólnie czystość. Czy warto dać kilka $ dla lepszego pokoju? czy wychodząc poza hotel są jakieś sklepiki, stragany itd, czy pustkowie?

dzięki
          • dariusznow Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 21.02.12, 20:01
            jeżeli byłaś już w E w jakimś 4* hotelu to tutaj standard
            jedzenie praktycznie codziennie to samo ale to nie znaczy że wszystko codziennie musisz jeść smile

kwestia rozsądku i bez szaleństw a tydzień spokojnie można wytrzymać, bo dwa to pod koniec w każdym hotelu się znudzi

obiady często były w restauracji na plaży tu polecam pizze prosto z pieca

na kolacje codziennie jakieś danie dnia czyli coś nowego
            generalnie nie polecam ryb choć jestem ich fanem ale dowiedziałem sie o ich pochodzeniu i tym razem bardzo źle działały na moją wątrobę... smile na serio, zbyt tluste

jedzenie zawsze trzeba doprawić wg własnego gustu, polecam ryż ichni
            warto zapisać się na kolację do restauracji arabskiej super jedzenko
            no i sniadanka arabskie full falafele codziennie dostępne

ale nie tylko jedzenie się liczy
            generalnie większość pikoi ma widok centralny lub boczny na morze
            pokoje bardzo duże balkony również łazienki nadspodziewnie dobrym stanie

w recepcji nie warto wciskać kasy, są lepsze sposoby

zerknij na inne moje posty trochę pisałem w innych wątkach, zobacz fotki i jak coś pytaj

kiedy jedziecie?
            • madzia1416 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 22.02.12, 18:34
              Hej, byłam 2 lata temu w sunrise mamlouk - jedzenie było naprawdę dobre i codziennie była inna kuchnia na kolację przygotowana, wiadomo trzeba przyprawiać smile

Więc w Harmony Makadi też można liczyć na kolację "inną tematycznie" ? A ta restauracja na plaży to serwuje pizze, czy też frytki, hamburg. i obiady? czy to jest jako obiad? A ta restauracja w kształcie statku to jest dla gości, płatna czy wliczona w pobyt? z info od Ciebie widzę, że o pokoje nie mam co się martwić smile
              dzięki za info, ten Hotel jakoś słabo prześledziłam, więc moje pytania mogą być dość dziwne ale z góry dzięki za odpowiedzi. Jak o czymś powinnam wiedzieć proszę napisz.

dzięki
              Obejrzę zdjęcia.
              • dariusznow Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 22.02.12, 19:43
                Mamlouk to klasa sama dla siebie.. smile

Tu raczej nie licz na kraby z rusztu czy krewetki (Mamlouk serwował)
                Jest mało turystów więc i oferta skromniejsza niemówiąc o animacjach - wieczorem oczywiście a w dzień nawet nie zawsze siatka czy gimnastyka
                zreszta czas nam bardzo szybko minął

statek to restauracja płatna z owocami morza, ceny hotelowe ale nie widziałem żeby ktoś tam jadał

dla mnie owoce morza to El Joker lub przy targu rybnym restauracje - tanio i pysznieeee - już mi ślinka leci na samo wspomnienie...

frytki oczywiście były, generalnie jedzenia dużo, ale nie wszystko nas interesowało, bo nic nowego
                tahinę też smaczną robili

pytaj oczywiście smile

kiedy jedziecie? może chcecie egipska kartę sim? (zależy mi na przedłużeniu ważności)
                • madzia1416 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 23.02.12, 18:04
                  to jest troszkę różnicy miedzy tymi, mam tylko nadzieję, że będziemy zadowoleni z pobytu. Jedziemy w 3 rodziny od 21.06 na 10 dni. Dlatego interesuje mnie jedzenie bo jednak to jest ważne smile

Jak rozumiem Ty byłeś niedawno? a co z czystością basenów, plaży?
                  Oglądałam zdjęcia - świetne!
                  • dariusznow Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 23.02.12, 19:07
                    no to ładna ekipka...
                    rozumiem że nastawiacie się na leniuchowanie, bo wyjazdy w takiej grupie to z pewnoscią kłopot, szczególnie z Makadi sad
                    w basenach się nie kąpałem, ładne i czyste i podgrzewane więc dla mnie za ciepłe i nie lubię chloru - wolę sól smile
                    jedzenie spoko, dla dzieci lody są, stołówka duża, w miarę czysta. pod namiotem fajnie
                    uważajcie na pojadające ptaszki...
                    plaża też czysta tylko daleko do rafy, najlepiej przez wysepke po lewej stronie i warto się dobić do głębokiej wody
                    rafka kolorowa mało zniszczona, buty niezbędne !!

żeby nie zaśmiecać forum pisz na dariusznow@o2.pl
                    bylismy na przełomie stycznia i lutego więc info aktulane

jeśli planujecie wyjazd do Hurghady napisz na prv cos doradzę
                    • alexred Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 24.02.12, 19:32
                      Ja bardzo lubię zatokę Makadi Bay, ale dlatego że jakoś nie przepadam za hotelami w centrum miasta, ponieważ latam do Egiptu dla słońca, morza i spokoju. Co do raf. Wg mnie ciekawa rafa jest przy hotelach Al Nabila i Serenity Makadi Bay, z tym że Al Nabila ma przepiękna piaszczysta zatokę i rafy na których można spokojnie nurkować , ponieważ są osłonięte od wiatru. Minusem tych hoteli jest to,że nie można spacerować między nimi.
                      Inaczej jest już od hotelu Harmony aż do hotelu Grand Makadi. Tutaj te kilka km miedzy hotelami można spacerować plażą (przynajmniej tak było jeszzce w zeszłym roku)! Hotelu Harmony nie polecam bo wg mnie to jeden ze słabszych hoteli 5-gwiazdkowych w Egipcie. Idąc dalej i opisując hotele , które znam to polecam:
                      - Stella Makadi (bardzo czysty hotel, przyzwoite jedzenie, ładne baseny oraz długi pomost z dwoma wejściami do morza . Jedno z dnem piaszczystym w stylu laguny, a drugie za rafą)
                      - Iberotel Makadi (własny pomost z rafą i dobra obsługa)
                      - Tia Heights ( lubie ten hotel, piaszczyste zejście do morza i małe rafy, gdzi8e jeszcze pływa sporo zwierzątek. Świetny i bardzo duży basen). W tym hotelu jednak polecam zakwaterowania w Main Bulding!
                      - Prima Life Makadi ( dobra obsługa i dobra kuchnia, ładna plaża i rafa, z tym że tzreba snurkować w dość wąskich korytarzach rafowych)
                      - Grand Makadi (piękny hotel, świetne baseny połączone rzeczkami, ale rafa ciężko dostępna i plaża niezbyt atrakcyjna)
                      Można też polecić hotel Sunrise Makadi i Fort Arabesqu, ale je ty;lko widziałem , ale w nich nie mieszkałem)
                      • moriach Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 30.07.19, 22:11
                        alexred napisał:

> - Grand Makadi (piękny hotel, świetne baseny połączone rzeczkami, ale rafa cięż
                        > ko dostępna i plaża niezbyt atrakcyjna)

Być może w 2012 jeszcze nie było pomostu? Niedawno wróciłam z tego hotelu i do rafy można dojść wygodnym pomostem, z którego po schodkach się wchodzi bezpośrednio do wody. Sama rafa zapiera dech w piersiach - przepiękna, żywa rafa z mnóstwem różnego rodzaju ryb, były nawet meduzy i żółw.
                  • aga1122333 Re: makadi bay- hotel z ladna rafa?ktory polecaci 15.05.12, 09:46
                    Czy będą z wami jakieś dzieci ? MY będziemy w makadi od 17 .06 na 11 dni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka