Dodaj do ulubionych

Mandat za parkowanie w Budapeszcie

22.08.12, 13:02
Dzień dobry,
podczas ostatniego mojego pobytu w Budapeszcie dostałem mandat za przekroczony czas parkowania. Chcę go zapłacić, ale w moim banku mnie informują, że mam za krótki numer IBAN (24 cyfry a powinno być 28) więc przelew nie jest możliwy. Czy już ktoś miał podobny problem? Będę wdzięczny za info.
Obserwuj wątek
    • tomasz_ld Re: Mandat za parkowanie w Budapeszcie 23.08.12, 09:49
      Wyślij mi na konto w gazecie skany albo fotki mandatu (czytelne) to pomogę!
    • waldekbp Re: Mandat za parkowanie w Budapeszcie 23.08.12, 20:13
      Bez dodatkowych informacji trudno pomóc. W Budapeszcie płatne parkowanie obsługuje w różnych miejscach około 14 firm. Jeśli nie podasz szczegółów trudno pomóc.
    • peter.szabo Re: Mandat za parkowanie w Budapeszcie 28.08.12, 23:35
      Zmień bank. IBAN składa się z 26 cyfr i 2 liter, w przypadku Węgier te literki to HU. 28 cyfr to może w Chinach, ale nie sądzę, by chińskie firmy zarządzały parkingiem w Bp-eszcie :-)
      • tomasz_ld Re: Mandat za parkowanie w Budapeszcie 29.08.12, 09:55
        Nie do końca jest tak.
        Za Wikipedią:
        Długość numeru konta bankowego w systemie IBAN
        Austria (20) IBAN format: ATkk BBBB BCCC CCCC CCCC

B = kod banku, C = numer konta

Belgia – BEkk CCCC CCCC CCKK

10 cyfr (C) reprezentuje bank i numer konta.

Dania – DKkk CCCC CCCC CCCC CC

Ostatnie 14 cyfr reprezentuje bank i numer konta.

Francja – FRkk BBBB BGGG GGCC CCCC CCCC CKK

Pierwsze 5 znaków to numer banku, kolejne 5 to numer agencji, kolejne 11 to numer konta, a 2 ostatnie to znaki kontrolne wyliczone z poprzedzających 21.

Niemcy – DEkk BBBB BBBB CCCC CCCC CC

Pierwsze 8 cyfr to identyfikator banku, ostatnie 10 to numer konta.

Irlandia – IEkk AAAA BBBB BBCC CCCC CC

Pierwsze 4 znaki alfanumeryczne to początek kodu SWIFT. Następnie sześciocyfrowy kod banku i 8 cyfr numeru rachunku. Uwaga: niektóre banki w Irlandii w ośmiocyfrowym numerze konta stosują litery[3].

Włochy – ITkk BBBB BBBB BBBX XXXX XXXX XXX

Pierwsze 11 cyfr to numer banku, ostatnie 12 jest numerem konta.

Holandia – NLkk BBBB CCCC CCCC CC

Pierwsze 4 znaki alfanumeryczne to symbol banku, kolejne 10 cyfr to numer rachunku.

Polska – PLkk BBBB BBBB MMMM MMMM MMMM MMMM

Pierwsze 2 cyfry to cyfry kontrolne. Następnych 8 cyfr to identyfikator banku-oddziału (z czego jego ostatnia, ósma cyfra jest cyfrą kontrolną, wyliczoną z pozostałych siedmiu). Ostatnie 16 to numer rachunku.

Rumunia – ROkk BBBB CCCC CCCC CCCC CCCC

Pierwsze 4 znaki to numer banku, ostatnie 16 reprezentują oddział banku oraz numer rachunku, utworzone w zależności od banku (zwykle pierwsze 4 z szesnastu to numer oddziału). Niektóre banki zawierają identyfikator waluty ISO 4217 w numerze rachunku.

Hiszpania – ESkk BBBB GGGG KKCC CCCC CCCC
        Wielka Brytania – GBkk BBBB SSSS SSCC CCCC CC

Czterocyfrowy identyfikator banku, następnie kod oddziału (zwykle) i numer rachunku.
        És magyarul:
        Az IBAN országonként eltérő hosszúságú, maximum 34 karakterből áll, azonban hossza egy országon belül azonos (a magyar szabvány szerinti IBAN 28 jegyből áll). Elektronikus formában a számlaszám egybe írandó. Papírra vetve a kód karaktereit négyes csoportosításban, szóközzel elválasztva kell írni. Az első csoport első két helyén annak az országnak az ISO-kódja (ISO 3166) szerepel, ahol a számlát kezelik. E csoportnak a másik két karaktere egy ellenőrzőszám. A következő csoportok a nemzeti „alap bankszámlaszámot” (Basic Bank Account Number BBAN) jelölik. Amennyiben nem írott formában közlik a kódot, a nemzetközi bankszámlaszámot megelőzi az „IBAN” rövidítés említése, majd négyes csoportosításban a kód karakterei.
    • hexenox Re: Mandat za parkowanie w Budapeszcie 29.08.12, 15:22
      Witajcie, także dostałem mandat.
      Skany są tutaj:
      hexen2k.neostrada.pl/budapeszt/001.jpg
      hexen2k.neostrada.pl/budapeszt/002.jpg
      Czy jest ktoś w stanie powiedzieć co tam w ogóle pisze ? Ni w ząb tego języka "nie rozumieć".
      Zaparkowałem na jakiejś bocznej uliczce przy której parkomatu nie znalazłem :( Po powrocie za szybą we woreczku czekały takie karteczki. Chciałbym to zapłacić aby nie mieć problemów ale jak to zrobić ? Nie mam IBAN i SWIFT (które podobno są potrzebne przy wysyłaniu przelewu zagranincznego). Posiadam konto w mBank. W jaki sposób najlepiej to zapłacić ?
      Na mandacie widnieją dwie kwoty - rozumiem że wystarczy zapłacić tą niższą ?

Dzięki ;)
      Michał
      • waldekbp Re: Mandat za parkowanie w Budapeszcie 29.08.12, 21:06
        Witaj !
        Według białej kartki parkowałeś w strefie parkowania płatnego i nie zapłaciłeś.
        Dostałeś wezwanie do zapłaty (długa biała kartka) i blankiet pocztowy na wpłatę kary. Jeśli kartę wpłacić w ciągu 15 dni od daty powiadomienia to masz do zapłaty 5200 Ft, po 15 dniach 16400 Ft.
        Tłumaczenie fragmentu tekstu z powiadomienia (białej kartki)
        Idöpont = data: 28.08.2012
        Helyszín = miejsce: uliczka Váralja 8 14
        Felszólítás oka = powód wezwania: brak biletu parkingowego.
        Parkolójegy száma = numer biletu parkingowego:
        Jegy lejérata = bilet wygasł:00:00
        Jegy/Engedély száma = Numer biletu/pozwolenia:
        Rendszám = nr rejestracyjny
        Gyártmány = Marka: OPEL
        Azonosító = Identyfikator : 101043

Uregulowanie kwoty do zapłaty może odbyć się z wykorzystaniem dołączonego blankietu pocztowego, w naszych biurach obsługi klienta, lub przelewem bankowym na konto 12010154-00379543-02800005 prowadzone w Raiffeisen Bank z podaniem identyfikatora i numeru rejestracyjnego.
        Dalej następuje instrukcja jak opłacić karę przy pomocy parkomatu i ostrzeżenie, że nie zapłacenie spowoduje rozpoczęcie procesu windykacji z dodatkowymi kosztami.

Żółta kartka to blankiet przelewu do wykorzystania na poczcie węgierskiej.
        Na stronie www3.raiffeisen.hu/iban.html jest generator numerów kont IBAN. Według niego konto z wezwania ma IBAN HU96 1201 0154 0037 9543 0280 0005. Niestety za ten numer konta nie mogę ponosić żadnej odpowiedzialności. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie będę miał numer konta od wystawcy wezwania.
      • waldekbp Re: Mandat za parkowanie w Budapeszcie 30.08.12, 15:51
        Mam potwierdzoną informację w sprawie konta bankowego:
        Nazwa banku prowadzącego rachunek: Raiffeisen Bank,
        Adres Banku: 1054 Budapest, Akadémia utca 6
        SWIFT: UBRTHUHB
        IBAN: HU96 1201 0154 0037 9543 0280 0005
        Nazwa odbiorcy: Bp. I. Budavári Önkormányzat

(Bankunk neve: Raiffeisen Bank, címe: 1054 Budapest, Akadémia utca 6. Az átutaláshoz kérjük, használja SWIFT kódunkat: UBRTHUHB és számlaszámunkhoz tartozó IBAN számunkat: HU 9612 0101 5400 3795 4302 8000 05. A kedvezményezett neve: Bp. I. Budavári Önkormányzat.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka