scara_beus
27.10.13, 07:03
Witam. Za jakiś tydzień wyjeżdżam do Budapesztu, gdzie już pracuje mój (niepolski, ale też niewęgierski) partner. Jestem w ciąży i bardzo niedługo zamierzamy rodzić w Budapeszcie. Będziemy tam mieszkać min.rok. Trudno było zdecydować się na mieszkanie, na dzielnicę, teraz trudno jest mi wyobrazić sobie że te wszystkie ważne i poważne 180-stopniowe zmiany życiowe będę przechodzić w "obcym"mieście w którym posługują się nieznanym mi językiem, że rodzić będę "nie po polsku", że mieszkać będę w otoczeniu gdzie niełatwo będzie znaleźć kogoś do podgadania (po angielsku), i pewnie gdzie mogłabym nawiązać nowe ciekawe znajomości łatwiej, gdyby nie fakt że na świat garnie się oto malutki dzidziuś ;) Czy są tu jakieś młode mamy (niekoniecznie wiekiem;))? czy organizujecie jakieś spotkania? czy polecacie jakieś linki z poradami dla nowych budapesztańskich mieszkańców (którzy jednak czas na kino i teatr oraz typowe "piwko" będą mieć ograniczony, i to już za miesiąc.. )? Może jakieś zajęcia typu pilates/fitness dla młodych mam? kino dostępne dla rodziców z "zawózkowanymi" pociechami? .. Bardzo dobry pediatra? bardzo dobry szpital (gdzie jest możliwość rodzić do wody..)? Pozdrawiam i "cala w strachu" pakuję się prawie do samochodu;)