Dodaj do ulubionych

PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :)

27.10.13, 07:03
Witam. Za jakiś tydzień wyjeżdżam do Budapesztu, gdzie już pracuje mój (niepolski, ale też niewęgierski) partner. Jestem w ciąży i bardzo niedługo zamierzamy rodzić w Budapeszcie. Będziemy tam mieszkać min.rok. Trudno było zdecydować się na mieszkanie, na dzielnicę, teraz trudno jest mi wyobrazić sobie że te wszystkie ważne i poważne 180-stopniowe zmiany życiowe będę przechodzić w "obcym"mieście w którym posługują się nieznanym mi językiem, że rodzić będę "nie po polsku", że mieszkać będę w otoczeniu gdzie niełatwo będzie znaleźć kogoś do podgadania (po angielsku), i pewnie gdzie mogłabym nawiązać nowe ciekawe znajomości łatwiej, gdyby nie fakt że na świat garnie się oto malutki dzidziuś ;) Czy są tu jakieś młode mamy (niekoniecznie wiekiem;))? czy organizujecie jakieś spotkania? czy polecacie jakieś linki z poradami dla nowych budapesztańskich mieszkańców (którzy jednak czas na kino i teatr oraz typowe "piwko" będą mieć ograniczony, i to już za miesiąc.. )? Może jakieś zajęcia typu pilates/fitness dla młodych mam? kino dostępne dla rodziców z "zawózkowanymi" pociechami? .. Bardzo dobry pediatra? bardzo dobry szpital (gdzie jest możliwość rodzić do wody..)? Pozdrawiam i "cala w strachu" pakuję się prawie do samochodu;)
Obserwuj wątek
    • tomek_wl Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 28.10.13, 12:21
      Życzę powodzenia, bo muszę przyznać, że decyzja jest odważna.
      Moje doświadczenia odnośnie pediatrów w Budapeszcie były wyjątkowo pozytywne. Tam dziecko jest traktowane bardzo poważnie. Tak samo jak sposób prowadzenia ciąży przez węgierskich lekarzy.
      Będzie dobrze!
      W jakiej dzielnicy zamieszkacie?
      To kino z wózkami dziecięcymi to oczywiście odpada! Wiesz przecież, że maluszka nie można narażać na hałas, a w kinie poziom dźwięku jest zwykle dość duży.
    • slea Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 31.10.13, 16:13
      Hej, ja rodziłam tutaj 7 tygodni temu :) mogę Ci polecić lekarza, który mówi po angielsku i niemiecku jeśli nie masz jeszcze nikogo upatrzonego. Szpitale nie różnią się jakoś bardzo od tych polskich :) Ja miałam cesarkę i od początku praktycznie wiedziałam że tak będzie, więc niestety nie wiem gdzie można rodzić do wody bo się nie interesowałam, ale podejrzewam, że wszędzie. Nie mam jeszcze rozeznania na mieście co do miejsc przyzjaznych wózkom, ale póki co mogę polecić jogę tutaj: www.jogakozpont.hu/ Mają zajęcia dla kobiet w ciąży i pozycje porodowe, a później zajęcia z dziećmi. Większość instruktorów mówi po angielsku.
      Pozdrawiam :)
    • gosia_j1 Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 11.11.13, 12:17
      Cześć.
      Ja co prawda mamą nie jestem, ale jakbyś potrzebowała kogoś do pogadania w Budapeszcie, to się piszę :)
      namiary na mnie: gosiajanecka@gmail.com
      • scara_beus Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 11.11.13, 12:26
        O, fajnie :)
        a znasz może jakąś bardzo doświadczoną dobrą (no i fajną) położną środowiskową która nie będzie chciała ze mnie zedrzeć i za bardzo normalne pieniądze może w razie potrzeby parę razy odwiedzić mnie w domu PO :? pewnie nie :) skoro nie jesteś mamą ;)
        za adres dzięki - na pewno się "przyda" :)
        • gosia_j1 Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 11.11.13, 13:27
          ja nie znam :)
          natomiast możesz spróbować popytać na forum dla expatów mieszkających w Budapeszcie:
          tu jest wątek o rejestrowaniu dziecka, wypowiadają się młodzi rodzice:
          www.expat-blog.com/forum/viewtopic.php?id=314987
          W której dzielnicy będziecie mieszkać?

Powodzenia :)
        • slea Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 11.11.13, 17:50
          hej, tutaj jest osoba zwana védőnő czyli wlasnie taka położna. Zajmuje sie prowadzeniem ciąży i później odwiedza w domu, pełni funkcje doradcy laktacyjnego, mierzy i waży dziecko itp. Zawsze mozna do niej zadzwonic i poprosic o przyjscie do domu jesli jest jakis problem. Nie trzeba jej płacić, normalnie w ramach ubezpieczenia sie wszystkim zajmuje. W kazdej dzielnicy jest kilka takich osób. Ja chodze do tej najblizszej miejsca zamieszkania i jest super. Dzwonilam kiedys nawet do niej w niedziele jak mialam nawał pokarmu i nie wiedzialam co robic :) Poszukaj sobie, jaka jest védőnő w Twojej okolicy, bo to najwygodniejsze. Ja mieszkam w X dzielnicy i moge polecic moja, ale nie wiem czy zna jakis jezyk obcy.
          • scara_beus Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 12.11.13, 13:37
            Hej, DZIĘKI! to super informacja. Tylko mam pytanie: nikt nie musi jej płacić? czy nie muszą ci, którzy są obywatelami Węgier.. bo nas to niestety nie dotyczy :/ Mój partner jest obcokrajowcem i tu pracuje (tzw.expat), ja jestem Polką na macierzyńskim, obawiam się że nas to nie dotyczy :/ Jak to wygląda z tego punktu widzenia?
            Mieszkamy w XIX dzielnicy. Może znacie kogoś takiego (védőnő) w tej okolicy, kto porozumiewa się angielskim?
            • tomek_wl Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 14.11.13, 00:22
              Położne z XIX dzielnicy mają swój portal: kispesti-vedonoi-szolgalat.internettudakozo.hu
              Jest tam wersja angielska (uboga) i adres poczty elektronicznej. Warto wysłać mail po szczegóły.
              • scara_beus Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 14.11.13, 09:10
                Matko, wybaczcie, pomyliłam się, chciałam napisać że MIESZKAMY W XII DZIELNICY !! :) oops
                • slea Re: PORÓD w Budapeszcie / nowi w Budapeszcie :) 14.11.13, 11:45
                  znalazłam z google: www.hegyvidek.hu/intezmenyek/egeszsegugy/vedonoi-szolgalat
    • scara_beus Re:PORÓD wBudapeszcie/nowi:) -obywatelstwo dziecka 14.11.13, 09:48
      I jeszcze jedno. Czy wg prawa można mieć podwójne obywatelstwo? Wg francuskiego prawa tak, ale obawiam się o polskie.. Zależy mi na tym, żeby obywatelstwo bączka było RÓWNIEŻ polskie, bo wyobrażam sobie że mogą być problemy np.z podróżowaniem z bączkiem z francuskim obywatelstwem a bez mojego partnera.. Mieszkamy teraz chwilowo na Węgrzech, nie wiemy gdzie wywieje nas przyszłość, póki co nie jesteśmy małżeństwem.. - chciałabym ustrzec się ewentualnych kłopotów.. Czy podwójne obywatelstwo jest legalne? a jeśli nie całkowicie, to czy można się o nie ubiegać w specjalnej drodze, i jakie warunki trzeba spełnić? a jeśli nie ma szans, to jak zarejestrować bączka (w jakiej kolejności) żeby mimo wszystko uzyskać dwa obywatelstwa? zadzwonię do ambasady, ale może ktoś mi tutaj pomoże..
      • slea Re:PORÓD wBudapeszcie/nowi:) -obywatelstwo dzieck 14.11.13, 09:57
        Hej, pewnie że można. Moje dziecko ma węgierskie i polskie :) Jeśli Ty jesteś Polką, to dziecko też automatycznie ma polskie obywatelstwo - chyba że w ciągu iluśtam dni zgłosisz, że nie chcesz aby dziecko było Polakiem. Nie wiem gdzie rodziłaś, ale tak czy siak musisz zgłosić urodzenie i załatwić dziecku pesel itp. Na stronie konsulatu jest dużo informacji: budapeszt.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/
        • scara_beus Re:PORÓD wBudapeszcie/nowi:) -obywatelstwo dzieck 14.11.13, 10:25
          Jeszcze nigdzie ;) Ten Dzień jest planowany za jakieś 2 tygodnie, i w Budapeszcie - ale chciałabym przygotować wszelkie informacje, dokumenty itp. wcześniej, żeby uniknąć problemów i żeby chociaż część tematów mógł załatwić w urzędach (nie mówiący po polsku niestety) przyszły tatuś. Chciałabym żeby młody miał obywatelstwo POLSKIE I FRANCUSKIE, ale czytałam że w PL może być z tym problem bo nie akceptują podwójnych.. Dzięki za namiary, zamierzam tam dzwonić, ale chciałam podpytać wcześniej, żeby nie dać się wkręcić w efekty np.złego humoru urzędników (czyt. niekompletne i nieprawdziwe informacje ułatwiające życie im, a utrudniające nam) ;)
          • slea Re:PORÓD wBudapeszcie/nowi:) -obywatelstwo dzieck 14.11.13, 11:23
            jeśli zamierzasz rodzić na Węgrzech, to nie zapomnij wziąć do szpitala aktu małżeństwa albo - jeśli nie macie ślubu - czegoś co nazywa się apasági nyilatkozat (chodzi o uznanie ojcostwa). W przeciwnym razie dziecko w szpitalu przypiszą tylko Tobie i dojdzie Ci załatwianie jednej sprawy więcej :)
            Wybrałaś już szpital?
            • scara_beus Re:PORÓD wBudapeszcie/nowi:) -obywatelstwo dzieck 14.11.13, 12:25
              Dzięki :)) super!
              Muszę sprawdzić czy szprechają tam po angielsku i jak wygląda kwestia płatności (lub nie-) za takie wizyty (ja nie podlegam pod węgierski system ubezpieczeniowy, jestem zatrudniona w PL i na końcówce ciąży mam L4, mam ubezpieczenie prywatne jako partnerka przyszłego taty). Ponieważ mam to ubezpieczenie, mogliśmy "pozwolić sobie" na prywatny szpital na który nigdy nie byłoby nas stać bez ubezpieczenia (w sumie to nawet hotelu takiego w życiu nie widziałam;))) ale kosztów wizyt położnych (czy u pediatry pewnie też) to ubezpieczenie nie pokrywa. A wiem że takie położne są i działają aktywnie i za free.. nie wiem jak to będzie w naszym przypadku właśnie. Dzięki wielkie:) Czy ta stronka ma wersję angielską?
              • slea Re:PORÓD wBudapeszcie/nowi:) -obywatelstwo dzieck 14.11.13, 13:34
                To jest po prostu lista położnych w Twojej dzielnicy. Poszukaj w google na pewno ktoś szukał położnej mówiącej po angielsku, ja nie bardzo mam czas żeby przeszukiwać internet. Poza tym poczytaj sobie stronkę www.budapest-moms.com/ tam jest sporo informacji.
                A dziecku to ja bym załatwiła normalne ubezpieczenie węgierskie, nie wyobrażam sobie funkcjonować bez tego. Mój synek ma dopiero 2 miesiące a byliśmy już u lekarza niezliczoną ilość razy - na ważeniu, bilansach, szczepionkach, u specjalistów a nawet na ostrym dyżurze w szpitalu. Plus wzywaliśmy lekarkę do domu :) Dowiedz się co musisz zrobić, żeby dziecko miało normalne państwowe ubezpiecznie. Przy Arpad hid w 13 dzielnicy (w pobliżu jest przystanek niebieskiego metra), jesli dobrze pamiętam, jest urząd który się tym zajmuje. Wszyscy tam mówią po angielsku i powiedzą Ci jak to powinnaś załatwić.
                • slea Re:PORÓD wBudapeszcie/nowi:) -obywatelstwo dzieck 14.11.13, 14:59
                  ten urząd nazywa się Országos Egészségbiztosítási Pénztár, i znajduje się tak jak mówiłam w 13 dzielnicy, przy przystanku metra Arpad Hid. Wyślij partnera niech się dowie co zrobić, żeby dziecko miało ubezpieczenie węgierskie i numer Taj.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka