Dodaj do ulubionych

Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie?

12.02.15, 21:21
Cześć.
II wojna światowa to tak jakby mój kręg zainteresowań. Zawsze wszystko co ukazuje jak to kiedyś wyglądało bardzo mnie ciekawi i porusza. Tak więc poszukuję jakiś fajnych filmów z tym związanych :)

Oglądałem już np. Pianista, Kamienie na Szaniec. Co jeszcze polecacie?
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 13.02.15, 13:28
      kultowe,na poczatek znasz?
      www.youtube.com/watch?v=_BXW_jIbpys
    • 4jaromir Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 13.02.15, 14:05
      Bękarty Wojny - wymiata z każdej strony!
      • si.vis.pacem.para.bellum Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 12.10.16, 07:07
        Tylko że bękarty to nie jest film o II wojnie światowej. To political-fiction. I to raczej słabe. Tzn. film jako film jest niezły (scena z ciastkiem godna oskara), ale sam wątek pseudo-historyczny mocno naciągany.
    • ma-ciej_michalak Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 15.02.15, 21:35
      Wróg u bram, Czas honoru (serial), Jutro idziemy do kina, Czerwony Październik, Most na rzece Kwai, Pearl Harbor. Miłego oglądania! :-)
      • pawelo73 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.10.16, 20:17
        tylko nie Pearl Harbor - szmira do ntej potęgi
      • si.vis.pacem.para.bellum Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 12.10.16, 07:10
        Okręty atomowe (Czerwony Październik) w II wojnie światowej? To jakaś nieznana wunderwaffe stalina?
    • anna774222 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 20.02.15, 22:35
      Ja dodam Droge do zapomnienia oraz złodziejkę ksiązek
    • somea2 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 29.03.15, 17:26
      "Życie jest piekne" . Bardzo wzruszajacy film.
    • mmagi nie łaska poszukać na forum??? 31.03.15, 15:21
      forum.gazeta.pl/forum/w,15,8359517,8359517,filmy_o_drugiej_wojnie_swiatowej.html
    • oxana_90 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 01.04.15, 11:40
      Chłopiec w pasiastej piżamie, świetny film!
      • mmagi Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 01.04.15, 13:34
        końcówka porażająca:(
    • tolla14 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 03.04.15, 15:30
      cześć)
      jak na mnie to są bardzo ciekawe dokumentalne filmy o wojnie, zwłaszcza o drugiej światowej wojnie, również są ciekawe dokumentalne autobiograficzne filmy o Stalinie, Hitlerze
      • miraflores5 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 07.04.15, 13:16
        "Katyń", "Dzieci Ireny Sendlerowej", "Fabryka zła". Te dwa ostatnie to może oscarowe nie są, ale moim zdaniem warto.
    • pat158 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 13.04.15, 19:11
      Poza większością z wyżej wymienionych udany jest także według mnie film "Charlotte Gray" i oczywiście niezapomniany "Jak rozpętałem II wojnę światową?"
    • arek9011 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 02.06.15, 14:24
      Z filmów wojennych polecam szczególnie Helikopter w ogniu, Szeregowiec Ryan, Green Zone, Czarna księga, oraz Wróg u bram - z nowszych tytułów warto natomiast zobaczyć filmy Furia i Miasto 44.
    • aga-foto Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 02.06.15, 22:54

dawno cie tutaj nie bylo, wiec nie wiem czy nadal jestes zainteresowany, ale moge polecic film kazdemu, kto nawet nie jest zainteresowany tematyka wojenna.
      Film jest adaptacją powieści Jamesa Jonesa o tym samym tytule :
      " Stąd do wieczności "(-From Here to Eternity) ,
      Ksiazke czyta sie wspaniale, oczywiscie zaraz potem obejrzalam film
      POLECAM, robi wrazenie
      -
      *...chciał go tylko poklepać po ramieniu, ale samochodem rzuciło i trafił w szczękę :)))
    • ana.belle Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 04.06.15, 16:58
      Koniecznie Bękarty Wojny :)
    • agnes.sz8 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 17.09.15, 22:57
      powstanie warszawskie, miasto 44, karski i władcy ludzkości, süskind, walkiria
      • zuzkamazur Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 22.09.15, 22:11
        ,,karski i władcy ludzkości" jest trochę w innym stylu, ale naprawdę warty zobaczenia - pokazuje wojnę z trochę inne perspektywy
        • ermirka873 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 10.11.15, 14:35
          na pewno trzeba pamiętać o ?Pianiście?. Dobry film, chociaż książka też jest świetna.
    • dona.a Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.11.15, 21:59
      "Lecą żurawie", radziecki melodramat wojenny z 1957 roku, czy ktoś w ogóle pamięta ten przejmujący film, i jeszcze "Tak tu cicho o zmierzchu" też radziecki, tak jakoś się złożyło, że są w mojej pamięci.
      • szadet Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 27.11.15, 00:01
        Melodramat to "Lecą żurawie", akcja filmu dotyczy 1957 roku. Bardzo poruszający i dający do myślenia film.
    • minniemouse Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 14.11.15, 03:17
      ciekawe jest Passchendaele

Passchendaele -trzecia bitwa
      • minniemouse Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 14.11.15, 03:30
        a, i jeszcze to
        Czas wojny
        Wrog u bram

a klasyka to czas Apokalipsy, Casablanca, Imperium slonca (z mlodziutkim Christian Bale)
        Pola smierci

warty wzmianki jest PERSEPOLIS - film animowany o rewolucji w Iranie
        Persepolis

tu jest wymienione ponad 6.5 tysiecy filmow o tematyce wojennej badz zwiaznych z wojna

Baza ImDb

Minnie
        • minniemouse Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 14.11.15, 03:34
          Pardonsik. przeczytalam tylko tytul watku, a tu okazuje sie chodzi glownie o II WS.

niemniej jednak goraco polecam ogladniecie kazdego filmu zwiazanego z wojna - jakakolwiek wojna i w jakikolwiek sposob,
          bo wszystko uczy, i wszystko ciekawe.
    • stilusfractus Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 18.11.15, 10:37
      Z czysto wojennych świetna jest choćby niedawna "Furia". Z nieco starszych mogę polecić "Cienką czerwoną linię" (bardzo długi, dużo niespiesznej poezji na ekranie). Z klasyki - "Most na rzece Kwai". Dla miłośników wojennego suspensu - przede wszystkim "U571", "Das Boot". Z gatunku "za pięć dwunasta" - "Karmazynowy przypływ" i "Polowanie na Czerwony Październik".
    • arbatroz Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 01.09.16, 20:49
      Pianista- klasyka gatunku!
    • gawronkowa Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 06.09.16, 15:25
      No teraz zaraz wchodzi "Wołyń" Smarzowskiego, temat kontrowersyjny, ale myślę, że pozycja obowiązkowa. A z innych o tematyce wojennej polecam "Łowcę jeleni".
      • patrynia10 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.09.16, 18:42
        Zwiastun dobry. Kolejne mocne kino, pełne emocji. I jak to po filmach Smarzowskiego, pewnie trochę głośnych dyskusji będzie.
      • lemon100 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 28.09.16, 23:01
        "Łowca jeleni" wspaniały film:) Cudowny De Niro - zresztą jak zawsze :) No i Meryl Streep. A na "Wołyń" tez czekam bardzo. Wszędzie jest głosno o tym filmie, no ale nie ma sie co dziwić. W końcu to Smarzowski:) Podobno nie brakuje mocnych scen, trailer też ostry jak brzytwa, ale to temat, który kipi emocjami. Dobrze, że taki film wreszcie powstał.
    • karoline_00 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 19.09.16, 17:02
      Jeśli szukasz filmów ogólnie o tematyce wojennej, to powinieneś zerknąć także na takie klasyki jak "Lista Schindlera" czy "Pluton". Nie wiem, która wojna Cię interesuje - jeśli Wietnam, to "Byliśmy żołnierzami". Jeśli sytuacja z Ruandy, to "Hotel Ruanda" albo "Czasem w kwietniu". Konflikty ostatnich lat - "Ocalony", "Bracia", "Mandarynki". Czasy pierwszej wojny to np. "Zaginiony batalion", druga wojna - do wymienionych filmów dodałabym jeszcze "Szarą strefę" i koniecznie "Wołyń" Smarzowskiego - widzę, że już się pojawił, ale to jeden z tych filmów, których (nawet jeśli nie przepada się za filmami wojennymi) nie wolno przegapić.
    • odczepcie_sie Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 23.09.16, 14:20
      Ale właściwie choci ci konkretnie o Drugą Wojnę Światową czy jakiekolwiek kino wojenne?
    • krystyna.str Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 27.09.16, 11:59
      "Francuska suita" i "Bękarty wojny"
    • alfalfa Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.10.16, 19:57
      II WŚ? Proszę bardzo: Najdłuższy dzień, Tylko dla orłów, Działa Navarony, Agent nr 1 (skoro o Grecji mowa:), Most w Remagen,, Bitwa o Anglię, Bohaterowie Telemarku, Bitwa o Midway, Bitwa u ujścia rzeki, Orzeł i (na czasie) Kanał, itd. z mniej poważnych Parszywa Dwunastka (pozostałych części nie polecam), Złoto dla zuchwałych, Giuseppe w Warszawie (polecam, rewelacyjna komedia) i Gdzie jest generał. Z seriali zdecydowanie Kompania Braci i w pewnym sensie uzupełnienie czyli Pacyfik.
      A.
      • judas1 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.10.16, 20:03
        No a Gwiezdne Wojny?
      • pawelo73 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.10.16, 20:21
        ej a Wielka czerwona jedynka(1980) The Big Red On !!!!! ponoć jeden z najlepszych filmów wojennych (obejmuje i I i II wś), O jeden most za daleko i ssssznuuurr ;)
        • alfalfa Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.10.16, 21:42
          słusznie, masz rację - Lee Marvin zagrał coś lepszego niż tylko te bzdety o "dwunastce". Oczywiście, że O jeden most za daleko, jak mogłem zapomnieć? Hackman-Polak jako jedyny rozsądny... Ale przy okazji przypomniałem sobie jednak innego weterana kina czyli Clint Eastwood i Listy z Iwo Jima oraz Sztandar Chwały. Też warto obejrzeć.
          A.
          • alfalfa Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.10.16, 21:59
            i jeszcze Wielka ucieczka z motocyklistą McQueenem oraz Wielka włóczęga z niezapomnianym Louis de Funes i Bourvile'em. Ci dwaj faceci razem, szkoda że nie ma już takiego kina.
            A.
    • ws21 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.10.16, 21:12
      Niestety dla niektórych ale dobre i pokazujące prawdziwe oblicze wojny to produkcje jeszcze ZSRR.
      Tak na początek "Leczą żurawie", "Tak tu cicho o zmierzchu".
      • ladymantis1 Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.10.16, 21:51
        Dodam od siebie - dla mnie najbardziej wstrząsający film - "Idź i patrz"Elema Klimowa. Artystyczna maestria, groza, film, który daje wyraz nieogarnialnemu okrucieństwu wojny. Nie dla wszystkich. Ja robiłam przerwy, bo znosi się z trudem, ale warto po stokroć.
    • lukturko Re: Jakie filmy o tematyce wojennej polecacie? 11.10.16, 23:39
      "Młode lwy" z Marlonem Brando i Montgomerym Cliftem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka