GoĹÄ: roro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 22:54 według mnie "idź i patrz" Klimowa. Przy tym filmie amerykańskie szeregowce Rayany to bajki na dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ron_obvious Re: najlepszy film wojenny 08.11.04, 14:52 No "Idź i patrz", nie widziałem, a poluje na ten film od 6 miesiecy, bez rezultatów. A z tych co widziałem to na pewno "Okręt" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monopolowy Re: najlepszy film wojenny IP: *.chello.pl 08.11.04, 21:08 "Pluton".... cudny film o wojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szcz Re: najlepszy film wojenny IP: *.czes.gazeta.pl 08.11.04, 21:43 Chyba jednak stare kino radzieckie: „Tak tu cicho o zmierzchu”, „Ballada o żołnierzu”, „Lecą żurawie”... Ale „Szeregowiec Ryan” też jest bardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pm Re: najlepszy film wojenny IP: *.sympatico.ca 09.11.04, 00:05 nikt nie robil ich lepiej niz rosjanie "Los czlowieka" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kpsting Re: najlepszy film wojenny IP: *.new-york-07rh15rt.ny.dial-access.att.net 09.11.04, 04:13 Ryan mial swoje momenty. Najlepszy jaki widzialem to chyba Okręt (reż.Petersen). Drugi to byłby Cienka Czerwona Linia (Malick'a)... trzeci Trzej Królowie (Jonze'a)... Radzieckich nie pamietam tak dobrze, ale ten Chodz i Zobacz mnie zaciekawil (poczytalem troche na sieci o nim) wiec moze go sobie obejze Odpowiedz Link Zgłoś
awenidapauliszta Re: najlepszy film wojenny 09.11.04, 21:01 Pluton, Gallipoli i Ofiary wojny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Duncan Re: najlepszy film wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 15:04 Czterej pancerni i pies Odpowiedz Link Zgłoś
znikad Re: najlepszy film wojenny 10.11.04, 20:29 Polskie to mysle, ze "Ogniomistrz Kalen", "Jarzebina czerwona", "Kanal", "Krzyzacy" i juz niby o po-wojnie "Krajobraz po bitwie". Rosyjskie - "Tak tu cicho o zmierzchu", "Los czlowieka" "Swiatowe" produkcje - "Casablanca", "Parszywa dwunastka", znow o po-wojnie - "Norymberga", "Pianista", "Herbatka u Mussoliniego", z kolei o przed-wojnie - "Kabaret", "Zmierzch bogow" Moze mi sie jeszcze cos przypomni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: najlepszy film wojenny IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 10.11.04, 21:46 ha ha-o wojnie której??bo ja głosuje na "gwiezdne wojny"epilog IV,V,VI a tak na poważnie to dla mnie najlepsze są "młode lwy","cienka czerwona linia" i wiele polskich filmów m.in."ogniomistrz kalen" a tak naprawde to trudno o rozpatrzenie filmu jako gatunek-wojenny przecież"pola śmierci"też można pod to podciągnąć a jak sie rózni od filmu "kierunek berlin" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: El Favorro Re: najlepszy film wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 02:42 Najpierw maluśkie sprostowanie do jednego z wcześniejszy postów - "Trzej Królowie" nazywali się u nas trochę inaczej, bo "Złoto Pustyni". Ponadto nie był to film Jonze'a, on tam tylko występował. Film wojenny to moim zdaniem tak dziwna odmiana filmu, że aż nie wiem jakie kryteria do tego stosować. Tak subiektywnie mówiąc, zagraniczne wojenne filmy nigdy mnie nie powalały. "Czas Apokalipsy" - super, ale to bardziej jakaś chora baśń. A polskich filmów generalnie nie znoszę, ale to jednak dwa polskie wojenne filmy nieźle mną targnęły - "Eroica" Munka i "Kanał" Wajdy (ten ostatni oglądałem kilka dni temu; jeśli ktoś jeszcze nie widział to niech się liczy z niezłym dołem po seansie). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś