kung_fu_plaster 01.09.06, 23:06 Czekam na wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kung_fu_plaster Re: "Magical Mystery Tour" (film Beatlesów) 06.09.06, 14:55 Ciężko się doczekać. Więc na początek parę słów ode mnie. Film jest rewelacyjny, ale w kolorze. Czarno-biały (i jako taki został zjechany po pierwszej emisji w brytyjskiej TV w 1967) ma pewien punkt krytyczny (nieistniejący w wersji kolorowej), po którym jego oglądanie staje się nieznośne. Chodzi mianowicie o moment, w którym przewodnik wycieczki z mikrofonem przy twarzy mówi do siedzących w jadącym autobusie zwiedzających, że po państwa lewej nie ma nic intrygującego, za to po państwa prawej... I w kolorowej wersji to co on mówi nabiera sensu (bo barwy w widoczku "po państwa prawej" są ładnie podmienione), natomiast w wersji czarno-białej tego sensu w ogóle nie widać (bo autorom chodziło właśnie o te podmienione kolory, których w czerni i bieli przecież nie można zobaczyć). Gdyby nie ten "punkt krytyczny" historia tego filmu potoczyłaby się zupełnie inaczej. Jestem tego prawie pewien. A tak przy okazji, czy ten film (twający około 53 minut) był pokazywany w polskiej telewizji? Bo jeśli nie, to chyba warto coś z tym zrobić (mogłaby się tym chyba zająć powiedzmy TVP Kultura). Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: "Magical Mystery Tour" (film Beatlesów) 06.09.06, 17:04 KUrcze, jestem wielkim fanem Beatlesów a tego filmu nie widziałem. Tylko fragmenty ilustrujące poszczególne utwory. Ale na pewno kiedyś to nadrobię:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: "Magical Mystery Tour" (film Beatlesów) 06.09.06, 17:53 Literówka; powinno być "trwający", a nie "twający". Odpowiedz Link Zgłoś
arwene Re: "Magical Mystery Tour" (film Beatlesów) 06.09.06, 17:56 niestety nie widziałam... ma ktoś do przegrania?? Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: "Magical Mystery Tour" (film Beatlesów) 06.09.06, 18:07 Magiczne słowo: BearShare. A w środku: "Magical Mystery Tour DVD". Odpowiedz Link Zgłoś