Dodaj do ulubionych

moja dieta - asjo, zapraszam..

02.03.04, 12:41
przepraszam, że tak długo trwało dotarcie na forum.
chciałam najsampierw podzielić się moimi sukcesami - 1 misiąc i zgubiłam 4
kg.

waga wskazuje 68 kg - zaczynałam od 72 kg.
jestem bardzo zadowolona z siebie..:))) do oddania pozostaje jeszcze 6 kg.

zamieszczam niniejszym idee mojej diety - uprzedzam, że to żadna
kopenhaga..:))

Ilość porcji

I. chleb i potrawy mączne 4
II. Jarzyny wysokokaloryczne 1
III. Jarzyny średniokaloryczne 2
IV. Jarzyny niskokaloryczne 4
V. Owoce 4
VI. Proteiny 3
VII. Mleko, jogurty, kefiry 3
VIII. Tłuszcze 3
IX. Woda 8


Grupa I
Waga = 1 porcja

Chleb żytni 30g
Chleb pszenny 30g
Chleb graham 30g
Chleb razowiec 30g
Bułki 30g (bułka wielkości kajzerki to 3 porcje)
Wasa 2szt
Płatki kukurydziane 20g
Płatki owsiane, jęcz. 20g ważone przed gotowaniem
Mąka (każda) 20g ½ szklanki to 6 porcji
Kasza manna 20g ważone przed gotowaniem
Krakersy 2szt
Prażona kukurydza 20g prażona bez oleju

Grupa II
Uwaga – 1 porcję z tej grupy można zamienić na 1 porcję chleba

Ziemniak 90g gotowany
Ziemniak 75g pieczony w łupince
Kasza, ryż 20g – torebka 100g to 7,5 porcji; 120 g to 10
porcji
Makaron każdy
(sojowy pod kalor) 20g suchego
Fasola z puszki
sosem pomidorowym 100g bez cukru
Kukurydza 20g przed gotowaniem
Bób 100g gotowany

Grupa III

Karczoch 100g gotowany
Buraczki 100g surowe lub gotowane
Młoda kukurydza 50g surowa lub gotowana
Marchew 100g surowa lub gotowana
Dynia 100g gotowana
Pasta pomidorowa 30g z puszki
Sok pomidorowy 200ml (z puszki lub kartonu)
Puree z pomidorów 60g z puszki
Korzeń selera 100g surowy lub gotowany
Korzeń pietruchy 100g surowy lub gotowany
Zielony groszek 60g surowy lub gotowany

Grupa IV

Szparagi 100g surowe lub got
Brokuły 100g surowe lub got
Bakłażan 100g surowe lub got
Brukselka 100 g gotowana
Cebula 100g surowa lub got
Cukinia 160g
Cykoria 120g
Fasola szparag 90g surowe lub got
Kalafior 100g surowe lub got
Kapusta każda 100g szatkowana
Kapusta kiszona 100g
Kukurydza z puszki 20g 1 łyżka
Ogórek zielony 200g
Ogórek kiszony 100g
Papryka każda 100g
Pieczarki 150g
Pomidory 160g
Por 100g
Rzodkiewka 180g
Sałata 170g (średnia główka)
Szczaw 120g
Szpinak 150g

Grupa V

Arbuz 120g bez skóry
Ananas 120g bez skóry
Ananas z pusz 50g
Agrest 130g
Brzoskwinie św 120g bez pestki
Brzoskwinie z pusz 60g wysokokaloryczne
Banan 60g bez skóry
Cytryna 120g
Czereśnie 80g z pestkami
Figi 80g
Grejpfrut 150g bez skórki
Gruszka 100g
Jabłko 120g
Jeżyny 130g
Jagody 100g
Kiwi 70g 1 średnia sztuka
Maliny 130g
Mango 120g
Mandarynki 120g 3 małe sztuki
Morele 120g
Melon żółty 170g bez skóry
Nektarynki 120g
Pomarańcze 120g bez skórki
Porzeczki 120g
Rabarbar bez cukru 200g
Śliwki 100g
Truskawki 200g
Wiśnie 100g
Winogrona 90g

Soki owocowe bez cukru – 120 ml
Owoce w puszkach bez cukru – 120 ml razem z zalewą

Grupa VI

Uwaga: gotowane czy surowe – dotyczy to wagi produktu a nie sposobu jego
spożycia

A. Białko strączkowe – nasiona rośli strączkowych mają dużo błonnika a mało
tłuszczu. Preferuj ten rodzaj protein kiedy tylko możesz.

Fasola i groch suche 30g
Fasola i groch gotowane 100g
Soja sucha 30g
Soja gotowana 100g

B. Ryby – nie wolno panierowanych ani w oleju

Makrela 50g got 60g sur
Śledź 50g 60g
Makrela wędzona - 50g
Dorsz 100g 125g
Karmazyn 100g 125g
Szproty wędz - 60g
Sardynki w sosie pom - 60g
Tuńczyk 75g 90g
Tuńczyk w sosie wł 70g
Pstrąg 75g 90g
Karp 50g 60g
Płotka 75g 90g
Szczupak 75g 90g
Węgorz 50g 60g
Łosoś wędzony 50g

C. Jaja – nie więcej niż 4 tygodniowo
Jajo 50g 1 sztuka

D. Mięso

Wołowina bez tłuszczu 45g got 55g sur
Wieprzowina chuda 45g 55g
Szynka 45g 55g
Cielęcina 45g 55g
Kurczak pierś 70g
Indyk pierś 80g
Parówki 45g
Wedlina b.chuda
(np. pol indyk) 70g
Wędlina dość chuda
(np. sopocka) 45g

E. Sery

Twaróg chudy 100g
Twaróg półtłusty 45g
Twaróg tłusty 35g
Bieluch 45g
Serek Danio 45g

Produkty, które należy jeść sporadycznie:

Brie 30g
Cammember 25g
Cheddar 25g
Edamski 25g
Gouda 25g
Ser topiony 35g
Mozarella 30g

Grupa VII

Jogurt naturalny tłusty 100 ml
Jogurt chudy czysty 175 ml
Maślanka lub kefir 200 ml
Mleko 2% 200 ml
Mleko 0% 250 ml
Mleko pełnotłuste 100 ml




Grupa VIII

Masło 5 ml (płaska łyżka od herbaty)
Margaryna 5 ml
Majonez 5 ml
Oliwa/olej 5 ml
Oliwki 8 średnich
Śmietana 22% 50g 3 łyżki stołowe
Avocado 25g bez pestki

Produkty, które należy jeść sporadycznie:

Orzechy laskowe
Orzechy włoskie 8g waga bez łupinek (8 sztuk laskowych lub 2 sztuki
włoskich)
Migdały i nerkowce 9g (ok. 6 sztuk)
Pestki słonecznik i dynia 10g obłuskanych (1 łyżka)
Morele i śliwki suszone 3 szt
Rodzynki 20g
Miód 15 – 17g (2 płaskie łyżeczki)
Dżem niskosłodzony 35g (1 łyżeczka)

Grupa IX

Pij co najmniej 6-8 szklanek wody – niezależnie od innych przyjmowanych
płynów. Ograniczamy kawę i herbatę (2-3 szklanki bez cukru).

Info dodatkowe:
Można zrezygnować z jednej porcji chleba lub ziemniaczka w zamian za jedną
porcję alkoholu:

Piwo 250g (szklanka)
Wino czerwone wytr. 170g (1- 1,5 szklanki)

Można używać wszelkie zioła, szczypior, pietruszkę, czosnek, musztardę,
koperek, ocet, tabasco itp.

No i na własną odpowiedzialność (każda porcja to ok. 140 kalorii)
Cukier 30g
Batony czekoladowe
(Bounty) 30g
Bita śmietana 50g
Chipsy 25g (100g to aż 540 kcal)
Napoleonki 35g ½ sztuki
Czekolada 20g (5 cząstek)
Delicje, pierniki alpejskie – 2 szt lub 5 szt herbatników = 30g
Lody 75g (3 gałki)
Paluszki 30g (10-15 sztuk)
Cola
Fanta
Sprite 250 ml (szklanka)
Pizza 50g (1/2 średniej wielkości kawałka)
Frytki 50g (1/2 średniej porcji frytek z Mc Donald’s)












Obserwuj wątek
    • asja2 Re: moja dieta - asjo, zapraszam.. 03.03.04, 07:42
      agick dziękuje, widze, ze bardzo sie napracowalas, zeby mi to wszystko wypisac,
      nie wiem jednak czy dam rade to wyliczac przy kazdym posilku, nigdy nie bylam
      mocna w liczeniu kalorii, a juz wartosciowanie produktow pod wzgledem
      weglowodanow, bialek, tluszczow itp to dla mnie czarna magia; no ale moze jakos
      sie uda
      pozdr.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka