Dodaj do ulubionych

Podzielmy się przepisami!

10.03.04, 15:59
Może będziemy tu opisywać przepisy na smaczne dania niskokaloryczne? Tak mi to
przyszło do głowy, jak dziś gotowałam zupę. Zrobiłam ją z tego co akurat było
w domu...

Dwa pory pokroić w cienkie paski, zalać wodą, wstawić do gotowania. Dodać
utartą na grubych oczkach cukinię i ziemniak (mały), podsmażoną na teflonowej
patelni cebulę (żeby było mało tłuszczu). Gotować do miękkości, można
zmiksować. Doprawiłam to słodką papryką, curry, kminkiem, oczywiście też sól i
pieprz.
Wbrew pozorom było smaczne :)

To jest wersja super oszczędna - 1 por to jakieś 40 kcal, cukinia (liczę, że
ma 200 g) - też 40, cebula - 20 ziemniak - 70, oliwa - 50 (łyżeczka). W sumie
- 260 kcal NA CAŁY GARNEK!!!! Wychodzi tego 8-10 talerzy.

A jak ktoś się nie odchudza, może cebulę smażyć na oliwie (tzn. dając jej nie
śladowe ilości), dodać grzanek, uprażone pestki dyni, słonecznika...

Obserwuj wątek
    • julsza to nie jest przepis 11.03.04, 12:38
      ale sugestia - kupcie patelnie do smazenia bez tluszczu (takie z rowkami,
      okregle albo prostokatne). Robie na nich sznycelki albo jakies plaskie kotlety
      i odpowiednio wczesniej doprawione, smak maja genialny, sa naprawde soczyste
      (wychodzi ile wody jest w miesie). Na tej patelni griluje takze cukinie,
      baklazana itp.
      Jak mi przyjdzie do glowy jakis przepis to sie podziele.
      I z niecierpliwoscia czekam na inne :)
        • schaetzchen Re: to nie jest przepis 13.03.04, 09:36
          Bardzo proszę:

          - GRILLOWANE WARZYWA:
          Na patelni - takiej o której pisała Julsza - zgrillować plastry cukinii i
          bakłażana (którego uprzednio należy posolić, odstawić aż puści sok i osuszyć
          papierowymi ręcznikami), paprykę (po zgrillowaniu można zdjąć skórkę),
          pieczarki, cebulkę (a najlepiej szalotkę). Posmarować oliwą i utartym czosnkiem,
          posolić, popieprzyć. Podawać z tzatzikami (serek homogenizowany naturalny +
          wyciśnięty czosnek + utarty ogórek + mięta - świeża, jak nie masz, to pomiń).
          To jest wersja na zimę - kiedy nie można użyć normalnego grilla. W lecie można
          te warzywa "namoczyć" w zaprawie z oliwy, ziół, ew. trochę balsamico i potem
          grillować - ale zużywa się do tego więcej oliwy, więc to mało odchudzający
          przepis :)

          -RATATOUILLE
        • schaetzchen przepisy na cukinię i bakłażana 13.03.04, 09:47
          CHOROBA, ZA WCZEŚNIE SIĘ WYSŁAŁO, GRRRRR......

          -RATATOUILLE
          na oliwie podsmażyć cebulę, potem dodać czosnek (uważać, żeby się nie
          przypalił), cukinię, bakłażana, paprykę. Warzywa puszczą sok, ale można dodać
          trochę wody jak soku będzie za mało. Dusić do miękkości (ale nie do
          rozgotowania). Przyprawić ziołami (mieszanka prowansalska; albo bazylia,
          oregano, majeranek), solą i pieprzem. Pyszne jest ze świeżą bagietką. Można też
          posypać tartym parmezanem.
          Można też ugotować to ratatouille do całkowitego rozciapciania, zupełnie
          odparować wodę, aż powstanie pyszna pasta do kanapek.

          -WARZYWA NADZIEWANE
          cukinię i bakłażana można też nadziewać, jak większość warzyw :) Przekrawa się
          je wzdłuż, wydrąża trochę miąższu, żeby powstały łódeczki, smaruje oliwą i soli
          (trochę). Farsz - co kto lubi. Ja lubię z soczewicy i pieczarek: soczewicę
          (dowolną) gotuję z ząbkiem czosnku, może się rozgotować, pieczarki podsmażam z
          cebulą, wszystko mieszam, przyprawy - dowolne, ja lubię majeranek do tego.
          Napycha się tym cukinię/bakłażana, na wierzch można położyć plasterki żółtego
          sera. Do pieca, ale nie wiem na ile, bo robię to zawsze na oko. Do tego jakaś
          zielona sałata, oliwki...

          CUKINIĘ można też smażyć w cieście naleśnikowym, oprócz tego kalafior,
          marchewka, papryka, nawet sałata. Wychodzi coś w rodzaju japońskiej tempury. Ale
          to też kaloryczne :((((

          To tyle przepisów z głowy. Mogę jeszcze przewertować książki kucharskie, jeśli
          chcesz :)
            • schaetzchen Re: ERRATA - ratatouille 13.03.04, 14:35
              Jakaś jestem nieprzytomna dzisiaj i za wcześnie naciskam enter. Czy to skutki
              diety? :)))

              Do przepisu na ratatouille zapomniałam dodać, że do duszenia dodaje się pomidory
              - bardzo ważne! W zimie lepiej użyć takich z puszki - soku też można dodać,
              wtedy zrobi się więcej sosiku.
              • schaetzchen sałatka - brokuły, papryka... 15.03.04, 22:28
                Widzę, że zdominowałam ten wątek.... Przepraszam, ale nie mogę się opanować,
                żeby nie napisać Wam o sałatce od której jestem ostatnio uzależniona :)))

                Wersja podstawowa - dietetyczna:
                -czerwona papryka - pocięta w kostkę
                -brokuły - podzielone na różyczki i ugotowane na parze, lub zblanszowane. Uwaga!
                Gotowac krótko, mają być żywozielone i lekko twardawe.
                To wymieszać, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek (mało). Dodać natkę
                pietruszki, szczypiorek, koperek - albo wszystko, albo tylko jedną rzecz.
                Wszelkie zioła dozwolone. Jeśli ktoś trawi, to cebula w cienkich talarkach
                (najlepiej czerwona).
                Papryka to 29 kcal, a brokuły 26 kcal w 100 g. Łyżka oliwy - 90 kcal (ja daję
                łyżeczkę na strąk papryki i "wiązkę" brokułów). Rewelacja.

                A wersja dla osób nie walczących z sadełkiem:
                -można dodać czarne oliwki, ja najbardziej lubię takie "na sucho", lekko
                pomarszczone i słone.
                -dobrze robi parmezan w wiórkach.
                -można dodać jajka przepiórcze - wtedy nie wwalać wszystkiego do miski, ale
                ułożyć porcjami na talerzykach - żeby jajka się nie rozleciały. Można też porcje
                sałatki obłożyć takimi jajkami. Co Wam w duszy gra.
                -rzecz jasna sól i pieprz do obu wersji :)))))

                Jutro znowu sobie ją zrobię...... mrrrrr........
                • zuzinkas Re: sałatka - brokuły, papryka... 16.03.04, 10:59
                  a ja mialam okres ze moglam codziennie jesc zielona fasolke (dla uproszczenia
                  kupowalam te puszkowa) z pomidorami, do tego wrzucalam pokrojony na plasterki
                  zabek czosnku (zeby dodal troche aromatu), ocet balsamiczny i troche oliwy.
                  pyszota!
    • zuzinkas Re: Podzielmy się przepisami! 17.03.04, 17:38
      Zauwazylam ze malo kto z was jada ryz czy makarony!! A przeciez to nieprawda ze
      sa tak tuczace. Zalezy wszystko od tego jak zostanie to przyzadzone.
      Badzo czesto robie do makaronu sos pomidorowy z warzywami i robie go na zapas.
      Kupuje 3 czerwone papryki, 2 srednie baklazany, 5-6 cukini i 1 litr sosu
      pomidorowego "Valfrutta". Posiekac 1 cebule, i lekko zeszklic na 4-5 lyzkach
      oliwy. Pokroic na kawalki warzywa, wrzucic do garnka z cebulka i dusic na
      srednim ogniu. Gdy warzywa lekko zmiekna, wlac sos pomidorowy i gotowac to
      przez ok. 1-1,5 godziny.Sos powinien byc dosc gesty. Do smaku dodac troche
      soli, albo jak ktos chce ostrej papryki. Musze przyznac ze daje go bardzo duzo
      na makaron (rygorystycznie 60g), ale w koncu to tylko warzywa a wychodzi go tak
      duzo (wkladam do pojemnikòw i zamrazam) ze te 5 lyzek oliwy ginie. Mozna tez
      posypac parmezanem ale unikam. I tak jest dobre.
      Smacznego!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka