cherrie 31.01.12, 13:48 wlasnie sie naczytalam o ich dobroczynnym wplywie na zdrowie- masa witamin, szczegolnie zima i to bez nawozow! Juz kupilam kielkownik i pierwsze nasionka. mam zamiar zostac kielkoholikiem;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiwi1 Re: uprawiacie w domu kielki? 31.01.12, 20:12 Kiedys sie nad tym zastanawialam, ale nigdy nie uprawialam kielkow. Musze moze poszukac takiego kielkownika i sprobowac. Tez slyszalam, ze bardzo zdrowe. A jakie kielki robisz? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
e_elena Re: uprawiacie w domu kielki? 31.01.12, 21:49 ja zaczynam w sobote nie tylko kielki ale i pietruszke i szczypiorek w skrzynce na parapet no i w koncy musze rozsadzic mojego storczyka bo mlodszy calkowicie pozre mame :) dam znac o rezultatach pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
mrs.t Re: uprawiacie w domu kielki? 03.02.12, 22:26 niby hoduje bo lubie ale ciagle mam problem gdzie, jak najlepiej najpierw na zwyklej tacce robilam potem w sloju nawet kupilam w pl male ustrojstwo (nie taka okragla tyko tacke plastikowa z siteczkiem) ale ciagle cos jest nei tak. i straszny "faff" to jet :/ no ale jak pisalma , lubie wiec pewnie zaraz pojde sobie namoczyc. albo z ogrodniczych sklepow tutejsze, albo z polski przywzone zwykle rzodkiewke ale ostatnoi tez alfalfa i troche innych Odpowiedz Link
mamumilu Re: uprawiacie w domu kielki? 01.02.12, 00:39 Ja w Polsce kielkowalam mnostwo roznosci. Teraz glownie fasolke mung do chinszczyzny i slonecznik. Za bardzo musze tu pilnowac, zeby nie weszla plesn a biorac pod uwage ile w powietrzu jest zarodnikow plesni i jak szybko rzeczy potrafia stac sie siedliskiem grzybow, odpuscilam i jemy szczypiorek i natke. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: uprawiacie w domu kielki? 02.02.12, 21:17 Nie przyszlo by mi do glowy, ze plesn moze sie zagniezdzic w tych kielkach, no ale przeciez to wyrasta na wilgotnym podlozu. A na czym to kielkujecie, macie jakies specjalne przyrzady do tego? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
cherrie Re: uprawiacie w domu kielki? 03.02.12, 04:25 Ja zakupilam kielkownice w pl, ale widzialam na ebayu uk takue same. Mozna tez w sloikach, poszukaj w necie bo teraz nie moge linkow wkleic, moze jutro cos wrzuce. Naprawde polecam, bo to bomba odzywcza! Odpowiedz Link
miwah Re: uprawiacie w domu kielki? 04.02.12, 13:27 wiwi, zobacz tutaj www.ukjuicers.com/sprouters-and-seeds jest jeszcze kilka innych sklepow online, m in z wyprobowanych chyba juiceland gdzie moja suszarke i pare innych rzeczy zamawialam i wiem ze solidni sa, zorientowani w temacie. Odpowiedz Link
mrs.t Re: uprawiacie w domu kielki? 03.02.12, 22:28 > pod uwage ile w powietrzu jest zarodnikow plesni aaaa!! > i jak szybko rzeczy potrafia > stac sie siedliskiem grzybow no wlasnie , odpuscilam i jemy szczypiorek mam ten sam problem ze szczypiorkiem tzn nie ten sam, ALE - moj synek sxczypiorek jada hurtowo. i chcialabym w koncu miec taki co by rosl, zebym nie musiala ciagle kupowac nowego, -a co sie dzieje to muszki mi go atakuja :/ Odpowiedz Link
miwah Re: uprawiacie w domu kielki? 04.02.12, 13:24 ja hoduje w sloiku ale ten zapach, pomimo zmiany wody, nigdy nie jest taki jak trzeba i troche ich tez malo jak na nasze potrzeby. No wiec `przez Was! : o) ` zamowilam sobie takie cudo ceramiczne www.ukjuicers.com/geo-terracotta-sprouter a poza tym kusi mnie ta trawa pszeniczna. Znajomy sprzedaje na farmie ale mala tacka /£8 wiec pomyslalam ze moze `zaryzykuje` z wlasna uprawa :) www.ukjuicers.com/geo-terracotta-sprouter Dzieciecia mi z sukcesem pszenice dla kur w doniczkach wysiewaly w zeszlym roku, wiec pewnie nie jest jakos strasznie trudnie skoro im sie udalo. Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: uprawiacie w domu kielki? 04.02.12, 16:16 hoduje od lat. Dodaje do salat oraz do sokowirowki jak robie sok czy smoothies. Ziola w doniczkach tez hoduje. i nie tylko.... Odpowiedz Link
mrs.t Re: uprawiacie w domu kielki? 04.02.12, 21:35 >trawa pszeniczna to wheat grass?? nie dalej jak wczoraj wlasnie nowe znajome rozmawialy ze jest dobra na odwracanie zniszczen odczynionych przez prochnice! Odpowiedz Link
miwah Re: uprawiacie w domu kielki? 05.02.12, 18:43 mrs.t napisał: > >trawa pszeniczna > > to wheat grass?? tak to to Nie wiem na co dobre, ale ten sok tak wiosennie wyglada ze mnie skusilo :) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: uprawiacie w domu kielki? 05.02.12, 20:36 Nie kuscie dziewczyny, ja wlasnie domowilam jeszcze kilka garnkow. Jak zamowie cos jeszcze to mnie maz za drzwi wystawi;) Odpowiedz Link
miwah Re: uprawiacie w domu kielki? 06.02.12, 00:47 ja tam jeszcze do tego austriackiego mlynka do ziaren i wyrobu platkow sie przymierzam, ale jako ze dopiero co wypasionego Kenwooda nabylam, to.....yyyy... poczekam troche z grubszymi wydatkami :-> M juz sie ku niemu sklania. Austriacka rzetelnosc go chyba glownie przekonuje :) A jakie garnki kupilas? :o) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: uprawiacie w domu kielki? 06.02.12, 20:56 a coz to za mlynek do wyrobu platkow? Z czego te platki mozna robic? A garnki to ja potrzebowalam taki komplet malych garnkow do owsianki rano czy warzyw dla malej na szybko i to kupilam: www.amazon.co.uk/Creuset-3-Ply-Stainless-Steel-Saucepan/dp/B002VXWA1G/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1328557380&sr=8-1 Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: uprawiacie w domu kielki? 06.02.12, 21:47 bardzo solidnie te garnki wygladaja No wlasnie ja mam jeszcze problem z rozmiarami bo dla naszej rodziny raczej z gatunky przemyslowych :) A mlynek taki oto www.ukjuicers.com/waldner-biotech-combi-star Platki ze zboz roznych bo to taka wersja `rolled` raczej. Owies, zyto, pszenica itd- tak jak na muesli. U nas sporo tego schodzi bo na sniadanie wszyscy jedza na surowo zalane tylko mlekiem czy woda i z orzechami, owocami. M dogadal sie z lokalnym sklepem ( farm shop) i nam zamawiaja worek 25kg. Tak mniej wiecej na 2 tyg wystarcza :) A z farmy biodynamicznej mamy make pszenna PP i mozliwosc zamawiania zboz roznych wiec z dostepem nie problem. Mozna tez inne nasiona, orzechy na make w tym mielic Dzis mi przyszla kielkownica, kielki, worek pszenicy i reszta. Troche mniejsza niz myslalam (kielkownica) ale fajny patent ( terrakota wchlania troche tej wilgoci, reszta splywa wiec nie trzeba niczym wykladac. No to teraz czekam na plony :) Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: uprawiacie w domu kielki? 10.02.12, 17:45 problem jest z sokiem z trawy przenicznej ze tylko masticating specjalne juicers je wyciskaja.:( Normalne sie nie nadaja nawet na wolnych cytrusowych obrotach- ale co tam, ja miele po prostu na papke toto i do smoothies. zdrowe, duzo protein i enzymow zawiera Odpowiedz Link
cherrie Re: uprawiacie w domu kielki? 10.02.12, 18:24 Ja czytalam, ze trawke mozna przerzuc, wyssac sok, trawe wypluc. Podobno najprosciej w ten sposob. Odpowiedz Link
miwah Re: uprawiacie w domu kielki? 10.02.12, 20:57 mam ten specjalny juicer do trawy. Rzeczywiscie dziala na innej zasadzie Odpowiedz Link
wiwi1 Re: uprawiacie w domu kielki? 11.02.12, 20:23 Miwah probowalam juz tyle razy wejsc na ta stronke ukjuicers z roznych wyszukiwarek i zawsze mi wychodzi blad strony nie wiem dlaczego. Ty bez problemu na ich strone wchodzisz? Tak sie zastanawiam nad tym wheatgrass. Moze sobie taka reczna maszynke zakupie. Tylko skad wy ta trawe bierzecie? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: uprawiacie w domu kielki? 11.02.12, 21:27 wiwi , na te? www.ukjuicers.com/ tak, teraz tez mi sie otwiera Odpowiedz Link
wiwi1 Re: uprawiacie w domu kielki? 12.02.12, 18:35 Wlasnie ta strona. Probowalam z Google Chrom, explorera i Safari zadna z tych przegladarek mi tej strony nie otwiera. Z jakjej przegladarki korzystasz? Odpowiedz Link
miwah Re: uprawiacie w domu kielki? 13.02.12, 13:07 Wiwi, ja tez przez google. Zupelnie nie mam pojecia dlaczego Ci tak sie dzieje :( A czy to tylko ta strona sie nie otwiera? Pewnie nie ma zwiazku aloe ja tez tak mialam chyba przez rok. Nie tyle z wejsciem co z logowaniem na you tube. Co sie chcialam zalogowac to mi blad wyskakiwal i jakies instrukcje ktore nic nie dawaly. Ile ja sie nakombinowalam, naczytalam porad roznych ludzi ktorzy tez rzekomo podobnie mieli. Nic to nie dalo. Az ostatnio znowu cos sie porobilo i youtube przestala mi sie otwierac zupelnie (Tzn przy wejsciu ten blad wyskakiwal i instrukcje zeby wejsc do narzedzi, LAM i tam cos z proxy odhaczyc czy... nie pytaj bo ja zielona jako te kielki w temacie :) ) No ale tam weszlam, to co kazali mialam odhaczone juz i tak, ale w desperacji sobie cos wyzej odhaczylam na probe. I... CUD SIE STAL! I na youtube wchodze i moge sie logowac bez zadnych bledow ! : o)) A te problem z logowaniem mialam jakos od momentu synchronizacji youtube z gmail wiec ciagnal sie juz kawal czasu. Niektorzy podobnie i jednym sie udawalo rozwiazac, innym nie wiec ludzie twierdzili ze to jakis bug przegladarki czy czegos Pewnie nie pomoglam...hmmm Dodam ze mi sie udalo logowac na youtube z Netbooka dzieci wiec moze to jest rozwiazanie ( jesli masz inny komputer do dyspozycji). Pojecia nie mam... Odpowiedz Link
miwah Re: uprawiacie w domu kielki? 11.02.12, 21:35 a trawe mozna wyhodowac. Wlasnie posialam. Nie wiem jak ona szybko rosnie. Chyba ok 2 jakos. Nasiona zamowilam tez na tamtej stronie. Worek 5kg Maszynke mozesz jeszcze m in tutaj zamowic www.amazon.co.uk/Easy-Health-Masticating-Manual-Juicer/dp/B0002LY8PA/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1328992110&sr=1-1 albo tu www.juiceland.co.uk/ i pszenice chyba tez Odpowiedz Link
wiwi1 Re: uprawiacie w domu kielki? 22.09.12, 15:58 Wracam do tematu kielkow, nie kupilam kielkownicy (czy jak sie to nazywa), ale wlasnie nad tym teaz mysle. Nie chce plastikowej i znalazlam taka z strony podanej przez miwah: www.ukjuicers.com/geo-terracotta-sprouter Zastanawiam sie czy ona bylaby dobra do kielkowania slonecznika, pestek z dyni, sezamu tez? Chyba tam zadzwonie i zapytam Pozdrawiam:) Acha miwah jak z ta rawa Ci poszlo? Sadzilas, wyrosla? Sadzisz to jeszcze? Odpowiedz Link
wiwi1 Re: uprawiacie w domu kielki? 22.09.12, 16:01 Miwah przeczytalam kilka poprzednich Twoich wpisow i sie dopiero zorientowalam, ze kupowalas wlasnie ta kielkownice jaka ja chce. Daj znac prosze jak sie sprawdza. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link