Dodaj do ulubionych

Potrzebuje kilku rzeczy do kuchni

02.02.12, 21:34
Potrzebuje kupic pare rzeczy, moze cos podpowiecie.
Deski do krojenia drewniane, a moze bambusowe? Patrzylam na amazonie, jest tego duzo, tylko jak mam rozpoznac czy sa cale na przyklad z drewna czy jakies klejone jakimis klejami?
To samo misek i miseczek, na snacki dla dziecka i na owoce do kuchni tez nie wiem gdzie szukac zeby nie byly klejone.
No i szukam kubka dla synka ze stali nierdzewnej tez nie znalazlam.
Ja zakupy robie w duzej mierze przez net, bo z dziecmi to ja sie na zakupy nie wybiore, malej samej nie zostawie, bo piersiowa no i nie zmotoryzowana jestem.
Jak ktos cos wie to dajcie znac prosze, moze jakis fajny sklep internetowy?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • cherrie Re: Potrzebuje kilku rzeczy do kuchni 03.02.12, 04:22
      Wiele nie pomoge, ale a propos kubka- duzo zdrowszy jest emaliowany.
      Ja taki kupilam ( w pl). Uzywam go na wyjscia, bo lzejszy od szkla.
      Jednak najzdrowsze jest szklo- tutaj polecam dla dzieci nietlukacy arcoroc. My uzywamy i super sie sprawdza. Moj niespelna 2latek pije z szkl kubeczka sam i nawet juz nie rozlewa.
      Deski polecam bambusowe, duzo lepsze od drewna- szczegolnie jesli trzeba czesto myc- z drewna potem sie takie wiory robia.
      • wiwi1 Re: Potrzebuje kilku rzeczy do kuchni 03.02.12, 17:23
        Dzieki cherrie:)
        Ja mam szklana butelke na wyjscia a w domu pije z normalnego kubka tak jak my. Kupilam niedawno komplet z Denby, ponoc emalia nie zawiera kadmu i olowiu. W przedszkolu nie przyjeli mi szklanej butelki pomimo, ze jest w takim ochraniaczu, watpie tez by przyjeli zwykly kubek i dlatego szukam ze stali nierdzewnej.
    • miwah Re: Potrzebuje kilku rzeczy do kuchni 04.02.12, 13:12
      wiwi, miski drewniane chyba najlepiej u jakiegos rzemieslnika.
      Moze masz w swojej okolicy jakiegos zw bodger ktory pracuje z recczna tokarka ( pole lathe). Oni m in wytwarzaja roznej masci miski drewniane ( dla food grade musi byc stosowne drewno)

Cos takiego np
      www.naturalsimplicity.co.uk/in-the-kitchen/mini-pole-lathe-turned-tapas-bowls?zenid=57246cd99d9e66a58adeb1abfae8fc83
      tanie nie sa ale z cala pewnoscia nie klejone
      Mam tez znajomego ktory hobbystycznie takie rzeczy robi i moze bylby sklonny na zamowienie, ale ich do czerwca nie bedzie bo poplyneli na lato ( mieszkaja na lodzi) do syna do Grecji ( tez na lodzi mieszkajacego :) )
      W kazdym razie jesli przedmiot toczony na tokarce elektrycznej czy tej zw pole lathe, to masz pewnosc ze bez kleju zadnego

Inna opcja to w sezonie jakis wiejski festyn rzemieslniczy ( ploughing match). Tam zawsze znajdziesz roznych tworcow ktorzy z naturalnych materialow roznosci wyrabiaja.
      Deski tez i kubki drewniane o ile pamietam :)

www.ploughmen.co.uk/local_matches.htm
      i nie tylko drewniane :)
      picasaweb.google.com/101622805555962271439/PloughingMatch#5387395426710331586
      picasaweb.google.com/104046242088123566869/Autumn2010#5544282387056938178
      Co do kubkow stalowych, mam kilka ale ze sklepu stancjonarnego ktory w dodatku juz nie istnieje

a w googlach sie `rozgladalas`?
      Cos takiego mi wyrzucily
      www.google.co.uk/webhp?rlz=1C1SKPH_enGB382&sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1#q=stainless+steel+cups&hl=en&rlz=1C1SKPH_enGB382&prmd=imvns&source=univ&tbm=shop&tbo=u&sa=X&ei=_x4tT6fLJK-b1AXen62uCA&sqi=2&ved=0CGgQrQQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=497b9bf662a372fa&ion=1&biw=1366&bih=643
    • princesswhitewolf Re: Potrzebuje kilku rzeczy do kuchni 04.02.12, 16:18
      >a moze bambusowe?
      nietrwale
    • miwah o desce 04.02.12, 17:43
      w ramach ciekawostki
      www.nigelsecostore.com/acatalog/Recycled_Cardboard_Chopping_Board.html
      ( swoja droga, ww strone caloksztaltowo polecam)

Wiwi, a moze szklana?
      Zwlaszcza do miesa, jak dla mnie najlepsza w obsludze.
      • wiwi1 Re: o desce 05.02.12, 20:34
        Miwah ta strona z tymi malymi miseczkami fajna:) tylko na zdjeciu sa chyba 3 misewczki a w opisie nie pisze ile tych miseczek jest. To bylaby tylko jedna mala za £19? To by bylo troche duzo w takim razie, ale strona fajna. Ta druga strona co podalas tez ciekawa.
        Deske szklana mam wlasnie do miesa, ale warzywa mi sie ciezko na niej kroi, bo sie slizgaja. W kazdym badz razie rozmawialam z mama i byc moze tata mi takie deski zrobi. Napisalas wczesniej, ze drewno musi tez byc food grade, wiec bede musiala poczytac troche na ten temat, bo myslalam, ze kazde drewno jest ok.
        Te kubki ze stali nierdzewnej co mi zalinkowalas na ggole tez patzylam ale wszystko w Chinach produkowane.
        W kazdym badz razie Cherrie pisala o garnuszkach emaliowanych i myslalm, ze chodzi o takie ceramiczne emaliowane, ale przypomnialam sobie o metalowych emaliowanych. Takie mialas na mysli cherrie?
        www.emalia.pl/category/list/1875/emalia-olkusz-kubki
        Zamowie sobie takie z Polski.
        • miwah Re: o desce 06.02.12, 00:38
          jakie ladne te emaliowane ! :) Mam 2 takie biale, made in Romania :)

W tych stalowych rzeczywiscie nie wglebilam sie w kraj pochoodzenia. :(
          Hmmm... Moze w Sheffield produkuja
          Wydawalo mi sie ze cena za 3 miseczki chociaz fakt ze tez sie nie wglebilam.

tu jeszcze znalazlam ale ceny zabojcze
          robin-wood-gallery.blogspot.com/
          wiec mozliwe ze tamte tez za sztuke :-]

A moze tez emaliowane znajdziesz?
          • cherrie kubek 06.02.12, 12:20
            Tak, wlasnie takie! Tylko ja w sklepie (pl) takie maciupkie, chyba wlasnie dla dzieci widzialam w duzo ladniejszych wersjach tzn kolorowe bez tych wzorkow. No i koszt to cos ok 4 zeta.
            • wiwi1 Re: kubek 06.02.12, 21:19
              MIWAH NO WLASNIE SIE ZASTANAWIAM CZY TAKIE EMALIOWANE MISECZKI MOZE WLASNIE KUPIE. sLICZNE TE EMALIOWANE PRAWDA? cHYBA ZNOWU ZROBIE JAKIES WIEKSZE ZAKUPY I PARE GARNKOW DOKUPIE TEZ;)Sorki nie zauwazylam, ze mialam caps locka.
              Cherrie a mozesz sprawdzic jakiej firmy masz te swoje kubeczki?
    • miwah Re: Potrzebuje kilku rzeczy do kuchni 25.02.12, 19:22
      wiwi, nie wiem czy nadal szukasz... przypomnial mi sie jakis tokarz od drewna ktorego biznes mam odhaczony na facebooku i widze ze tez wyrabia drewniane miski m in. Niestety nie znam cen. Musialabys sie pewnie skontaktowac
      www.facebook.com/media/set/?set=a.158394867538310.33558.152238558153941&type=3
      • miwah Re: Potrzebuje kilku rzeczy do kuchni 25.02.12, 19:25
        ok, doszlam po blogu do strony
        www.handywoodcrafts.co.uk/userimages/Bowls-and-Dishes(2312276).htm
        ceny chyba mniej wiecej porownywalne do tych z poprzednich linkow. Niestety, obawiam sie ze to standard jesli chodzi o wyroby brytyjskie, nie z Chin.
        Bo dobre drewno jest dosc drogie. Chyba ze ktos ma dostep do zrodla darmowego typu wlasny lasek albo cos
        • wiwi1 Re: Potrzebuje kilku rzeczy do kuchni 26.02.12, 20:07
          Bardzo Ci dziekuje za pamiec:) Na razie zostane przy miskach emaliowanych. Ceny tych drewnianych misek troche dla mnie za wysokie.
          Drzewo w Polsce to nie bylby problem dla mnie, bo rodzice posiadaja wlasnie lasek:) dlatego dostane niedlugo od nich deski do krojenia, chyba czeresniowe, ale misek nie jest tato w stanie zrobic, bo tokarka to jedna z niewielu rzeczy ktorych nie opanowal na tyle dobrze;)
          • wiwi1 Re: Potrzebuje kilku rzeczy do kuchni 16.05.12, 14:13
            Musze sie pochwalic, moja tato zrobil mi 3 bardzo fajne deski z jesionu bodajze, zaprawione olejem lnianym, stoja w szafce i tylko mi ich szkoda uzywac;)
            Dostalam tez moje emaliowane miseczki, kubeczki, cedzak i taka lyzke czerpakowa czy jak to sie nazywa i wszystko jest bardzo ladne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka