Dodaj do ulubionych

Jakie sloiki do przetworow?

07.03.12, 21:13
Nigdy nie robilam zadnych przetworow a chcialabym zaczac:) Przedewszystkim sosy pomidorowe, moze jakies dzemy i sie zastanawiam jakie sloiki do tych przetworow uzyc? Sa takie bez BPA w zakretkach?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
        • wiwi1 Re: Jakie sloiki do przetworow? 16.03.12, 12:44
          Wlasnie sie zastanawialam nad tymi La parfait:) Na ich stronie jest napisane krok po kroku jak zapasteryzowac sloik, ale yzywali do tego pressure cooker. Czy rzeczywiscie pressure cooker jest potzebny czy wystarczy zwykly garnek?
          Pozdrawiam:)
          • miwah Re: Jakie sloiki do przetworow? 16.03.12, 17:19
            wystarczy zwykly z powodzeniem. Teraz sa jakies nowe wynalazki do tego z przegrodkami czy inna siatka w srodku ( okienko na kazdy sloik zeby sie nie stykaly)
            Mama, a pozniej my z siostra w domu rodzinnym uzywalysmy zwyklego kociolka ( parnik tzw :) ) , pakowalysmy pzretwory do wekow ( wypisz wymaluj te le parfait czy inne kilnery) wszystko musialo byc wyparzone i suche, gumki umiejetnie nalozone ( kwestia wprawy tylko) . Jeno te sprezynki byly bardziej wredne wiec trzeba bylo sie czasem pogimnastykowac ale wspolczesne maja duzo latwiejszy w obsludze system zacisku :)
            Jakas kratka na dno albo scierka, Pi razy oko zeby sie nie stykaly ( acz czasem warstwowo ustawiane byly przy setkach przetworow w sezonie) i na 30 min bodajze.
            Ja teraz czasem w piekarniku pasteryzuje bo wieksza ilosc jednorazowo choc dluzej zajmuje.
            • wiwi1 Re: Jakie sloiki do przetworow? 20.03.12, 22:02
              Czyli te sloiki ze szklanymi wieczkami to trudniejsza sztuka?
              Mozesz mi prosze napisac jak pasteryzujesz w piekarniku? Tak krok po kroku prosze?
              A sloiki wystarczy umyte w zmywarce czy musza byc wyparzane?
              I jeszcze mnie zainteresowalo co napisalas o papierze woskowym. Jest on wystarczajaca bariera dla BPA? Jesli tak to bylo by to proste rozwiazanie. Czy papier woskowany to to samo co pergamin? Pytam sie bo tesciowa szukala kiedys papieru woskowanego i nie mogla znalezc i ja tez wlasciwie nigdzie nie widzialam. Tylko silikonowane papiery do pieczenia, albo papier z serii If you care, ale on nie jest niczym powlekany.
              Pozdrawiam:)
              • miwah Re: Jakie sloiki do przetworow? 27.03.12, 15:34
                wiwi1 napisała:

                > Czyli te sloiki ze szklanymi wieczkami to trudniejsza sztuka?

                nie sadze.
                Przy niegdysiejszych te sprezynki byly troche trudne do zacisniecia ale te francuskie maja inny patent :)

                Zajrzyj do TK Maxx bo ostatnio spory wybor roznych mieli


                > Mozesz mi prosze napisac jak pasteryzujesz w piekarniku? Tak krok po kroku pros
                > ze?


                ech, krok po kroku mowisz ..:)
                Ja na oko wiec z krok po kroku zawsze mam problem

                tu kilka wskazowek
                poserbaby.com/recipes/14/pasteurizing
                srednio ok 1h tam stoja
                Tez zalezy od wielkosci sloika i rodzaju wkladu ( np salatki warzywne nie moga byc za dlugo)

                Natomiast jesli nalewasz, nakladasz w formie wrzacej juz ( dzemy, konfitury, chutney itd) wtedy tylko zakrecasz i bez pasteryzacji

                > A sloiki wystarczy umyte w zmywarce czy musza byc wyparzane?

                Ja mam pomyte w zmywarce ale pzrechowuje pozniej wiec szybko plucze we wrzatku i susze.. w piekarniku

                >I jeszcze mnie zainteresowalo co napisalas o papierze woskowym.
                Jest on wystarc
                > zajaca bariera dla BPA?


                Czy papier
                > woskowany to to samo co pergamin?

                o roznicy mdzy jednym i drugim
                www.chow.com/food-news/55408/whats-the-difference-between-parchment-paper-and-waxed-paper/
                chowhound.chow.com/topics/346710
                answers.yahoo.com/question/index?qid=20080722141944AA9LEKc
                woskowy ogolnie nie nadaje sie do pieczenia bo kopci.
                Ten do pieczenia pokryty jest warstwa silikonu o ile mnie pamiec nie myli

                Pytam sie bo tesciowa szukala kiedys papieru
                > woskowanego i nie mogla znalezc i ja tez wlasciwie nigdzie nie widzialam

                dyski woskowane
                www.jamjarshop.com/buy/waxeddiscs1lb/
                na ebayu i w hobbycraft tez znajdziesz

                Niestety nie wiem czy calkowicie blokuja ale na pewno chronia przed bezposrednim kontaktem zawartosci z wieczkiem





Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka