wiwi1 07.03.12, 21:13 Nigdy nie robilam zadnych przetworow a chcialabym zaczac:) Przedewszystkim sosy pomidorowe, moze jakies dzemy i sie zastanawiam jakie sloiki do tych przetworow uzyc? Sa takie bez BPA w zakretkach? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miwah Re: Jakie sloiki do przetworow? 15.03.12, 21:48 Kilner, le Parfait nie maja zakretek metalowych wykladanych plastikiem tylko szklane, takie tradycyjne na sprezyne i z guma. Ja bardzo je lubie. I sie ladnie prezentuja :) Odpowiedz Link
miwah Re: Jakie sloiki do przetworow? 15.03.12, 21:52 acha, jesli uzywasz tych tradycyjnych z plastikiem w wieczku, to warto zawartosc zabezpieczyc przed kontaktem przykrywajac dyskiej z woskowanego papieru. I wtedy nie obracac do gory dnem do wystygniecia. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Jakie sloiki do przetworow? 16.03.12, 12:44 Wlasnie sie zastanawialam nad tymi La parfait:) Na ich stronie jest napisane krok po kroku jak zapasteryzowac sloik, ale yzywali do tego pressure cooker. Czy rzeczywiscie pressure cooker jest potzebny czy wystarczy zwykly garnek? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Jakie sloiki do przetworow? 16.03.12, 17:19 wystarczy zwykly z powodzeniem. Teraz sa jakies nowe wynalazki do tego z przegrodkami czy inna siatka w srodku ( okienko na kazdy sloik zeby sie nie stykaly) Mama, a pozniej my z siostra w domu rodzinnym uzywalysmy zwyklego kociolka ( parnik tzw :) ) , pakowalysmy pzretwory do wekow ( wypisz wymaluj te le parfait czy inne kilnery) wszystko musialo byc wyparzone i suche, gumki umiejetnie nalozone ( kwestia wprawy tylko) . Jeno te sprezynki byly bardziej wredne wiec trzeba bylo sie czasem pogimnastykowac ale wspolczesne maja duzo latwiejszy w obsludze system zacisku :) Jakas kratka na dno albo scierka, Pi razy oko zeby sie nie stykaly ( acz czasem warstwowo ustawiane byly przy setkach przetworow w sezonie) i na 30 min bodajze. Ja teraz czasem w piekarniku pasteryzuje bo wieksza ilosc jednorazowo choc dluzej zajmuje. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Jakie sloiki do przetworow? 20.03.12, 22:02 Czyli te sloiki ze szklanymi wieczkami to trudniejsza sztuka? Mozesz mi prosze napisac jak pasteryzujesz w piekarniku? Tak krok po kroku prosze? A sloiki wystarczy umyte w zmywarce czy musza byc wyparzane? I jeszcze mnie zainteresowalo co napisalas o papierze woskowym. Jest on wystarczajaca bariera dla BPA? Jesli tak to bylo by to proste rozwiazanie. Czy papier woskowany to to samo co pergamin? Pytam sie bo tesciowa szukala kiedys papieru woskowanego i nie mogla znalezc i ja tez wlasciwie nigdzie nie widzialam. Tylko silikonowane papiery do pieczenia, albo papier z serii If you care, ale on nie jest niczym powlekany. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Jakie sloiki do przetworow? 27.03.12, 15:34 wiwi1 napisała: > Czyli te sloiki ze szklanymi wieczkami to trudniejsza sztuka? nie sadze. Przy niegdysiejszych te sprezynki byly troche trudne do zacisniecia ale te francuskie maja inny patent :) Zajrzyj do TK Maxx bo ostatnio spory wybor roznych mieli > Mozesz mi prosze napisac jak pasteryzujesz w piekarniku? Tak krok po kroku pros > ze? ech, krok po kroku mowisz ..:) Ja na oko wiec z krok po kroku zawsze mam problem tu kilka wskazowek poserbaby.com/recipes/14/pasteurizing srednio ok 1h tam stoja Tez zalezy od wielkosci sloika i rodzaju wkladu ( np salatki warzywne nie moga byc za dlugo) Natomiast jesli nalewasz, nakladasz w formie wrzacej juz ( dzemy, konfitury, chutney itd) wtedy tylko zakrecasz i bez pasteryzacji > A sloiki wystarczy umyte w zmywarce czy musza byc wyparzane? Ja mam pomyte w zmywarce ale pzrechowuje pozniej wiec szybko plucze we wrzatku i susze.. w piekarniku >I jeszcze mnie zainteresowalo co napisalas o papierze woskowym. Jest on wystarc > zajaca bariera dla BPA? Czy papier > woskowany to to samo co pergamin? o roznicy mdzy jednym i drugim www.chow.com/food-news/55408/whats-the-difference-between-parchment-paper-and-waxed-paper/ chowhound.chow.com/topics/346710 answers.yahoo.com/question/index?qid=20080722141944AA9LEKc woskowy ogolnie nie nadaje sie do pieczenia bo kopci. Ten do pieczenia pokryty jest warstwa silikonu o ile mnie pamiec nie myli Pytam sie bo tesciowa szukala kiedys papieru > woskowanego i nie mogla znalezc i ja tez wlasciwie nigdzie nie widzialam dyski woskowane www.jamjarshop.com/buy/waxeddiscs1lb/ na ebayu i w hobbycraft tez znajdziesz Niestety nie wiem czy calkowicie blokuja ale na pewno chronia przed bezposrednim kontaktem zawartosci z wieczkiem Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Jakie sloiki do przetworow? 01.04.12, 11:28 Dziekuje Ci bardzo, mam nadzieje, ze mi cos z tego wyjdzie. Kiedy najlepiej robic przetwory pomidorowe? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Jakie sloiki do przetworow? 12.04.12, 21:44 Sloiki Le parfait napisali mi , ze nie zawieraja BPA ani sloiki ani wieczka, te metalowe. Tylko nie wiem czy sa w takim razie czyms od spodu powlekane. Mam na mysli np takie: leparfait.com/le-parfait-jam-jars Pozdrawiam:) Odpowiedz Link