Dodaj do ulubionych

Jak zahartować patelnię żeliwną?

29.03.12, 15:26
i w ogóle jak ją myć i jak na niej smażyć :)
Zerknęłam w necie na kilka porad i nie wiem nic :) Kupiłam w Sainsbury z pomarńczowej serii małą patelnię i jak na razie jajko sadzone przywiera, proszę o sprawdzoną instrukcję obsługi patelni żeliwnej.
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: Jak zahartować patelnię żeliwną? 01.04.12, 11:15
      Ja mam zeliwna patelnie z Le Creuset, ale to jest podobna seria jak w Sainsbury. Takiej patelni hartowac nie musisz, bo ona jest emaliowana a hartuje sie takie gole zeliwne patelnie.
      Jesli chodzi o to jak smazyc, zeby nie przywieralo to niewiele Ci pomoge, bo mam podobny problem;) Wiem, ze to zalezy od tego zeby patelnia byla rownomiernie nagrzana, ale ja nalesnikow ani omleta na takiej patelni nie usmaze. Smaze jajecznice i kotlety (chociaz ja bardzo zadko smaze, wiecej dusze) i to bez problemu, nie przywiera, ale wymaga dodania wiecej tluszczu niz patelnia teflonowa.
      Wiem, ze Le Creuset ma osobna patelnie zeliwna do nalesnikow, wiec moze jest ona mniej przywierajaca?
      Jesli chodzi o mycie to jak mocno cos przywarlo to zalewam woda (tylko nie zalewac goracej patelni zimna woda, bo to niedobrze na emalie robi), albo zasypuje soda i odstawiam, ladnie wszystko odmaka. Myje gabka. Od czasu do czasu wrzucam do zmywarki.
      Na mojej patelni w instrukcji bylo napisane, ze po pewnym czasie uzytkowania moze sie pojawic na patelni patyna i to jest normalne i nie nalezy probowac tego usuwac.
      Ja sie pytalam kiedys mojej mamy na jakiej patelni smazyla nam rzeczy jak bylismy mali, bo przeciez teflonowych wtedy nie bylo, wiec powiedziala mi, ze na zeliwnej patelni i jakos nic nie przywieralo i piekne nalesniki jej wychodzily, wiec to pewnie kwestia wprawy:) teraz jednak uzywa teflonowej niestety.
      Niewiele Ci pomoglam, daj znac jak znajdziesz sposob na smazenie bez przywierania:)
      Pozdrawiam:)
      • espionka Re: Jak zahartować patelnię żeliwną? 02.04.12, 22:56
        dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A to ciekawe z tym przywieraniem/nieprzywieraniem, przeważnie w opiniach czytam, że do tych patelni się nie przywiera :) i w miare czasu użytkowania wzrasta ich nieprzywieralność. Zamówiłam jeszcze jedną tym razem "cygankę"
        • wiwi1 Re: Jak zahartować patelnię żeliwną? 02.04.12, 23:06
          A jaka zamowilas ta patelnie? Ja swego czasu myslalam o golej zeliwnej patelni i chcialam Lodge, ale sie nie zdecydowalam, bo nie bylam przekonana. Chodzi mi glownie o przenikanie zelaza do jedzenia, w niektorych opiniach czytalam, ze takie zelazo jest nieprzyswajalne dla czlowieka a niektorzy twierdzili, ze jest przyswajalne. Miwah pisala gdzies w ktoryms watku, ze jej bardzo poprawilo sie zelazo we krwi. Kiedys przeciez tylko na takich patelniach smazono, trzeba jednak uwazac co sie smazy, bo chyba kwasnych typu pomidory sie nie powinno, szpinaku tez nie.
          Daj znac jak przyjdzie Ci patelnia i jak sie na niej smazy.
          Pozdrawiam:)
          • miwah Re: Jak zahartować patelnię żeliwną? 10.04.12, 14:41
            Kiedys przeciez tylko na takich patelniach smazono, trzeba jedna
            > k uwazac co sie smazy, bo chyba kwasnych typu pomidory sie nie powinno, szpinak
            > u tez nie.

            wlasnie kwasne typu pomidory, gulasz, najlepiej bo nie tylko reaguje z zelazem i je odbieraja ze scianek naczynia ( jesli nie jest powlekane) ale i zawieraja wit C dzieki ktorej, jak wiadomo, zelazo sie lepiej przyswaja :)
            Oczywiscie posmak bedzie wtedy nieco inny, oznaka ze zelaza w tym sosie sporo. :)


            Kiedys problem anemii wsrod kobiet ( ktore regularnie traca krew przeciez) byl rzadkoscia.
            Teraz to jest plaga. Pomimo roznej masci suplementow dla ciezarnych, przekwitajacych itd.
            I sporej ilosci miesa w diecie.
            Pewnie i dieta w niektorych przypadkach i ilosc nabialy zaburzajacego przyswajanie zelaza, kofeiny, roznych rafinowanych smieci pozbawionych wartosci odzywczych nie sa bez znaczenia, ale tez naczynia w ktorych sie gotuje. Dawniej to byly wlasnie kociolki zeliwne.
            Bo przeciez wspolczesnie problem anemii dotyczy nie tylko grupy zywiacej sie fastfoodami.

            co nieco na temat
            www.pyroenergen.com/articles/cast-iron.htm
            www.ucsfhealth.org/education/anemia_and_pregnancy/index.html
            `Cooking with cast iron pots can add up to 80 percent more iron to your food.`
            goaskalice.columbia.edu/does-cooking-cast-iron-pots-and-pans-add-iron-our-food
    • princesswhitewolf Re: Jak zahartować patelnię żeliwną? 03.04.12, 14:29
      hartujemy tylko nieemaliowane i nieteflowane i niepowlekane.

      hartuje sie TLUSZCZEM, a polega to na dokladnym wysmarowaniu patelni olejem i wsadzeniem jej do piekarnika na wysoka temperature na 30min. Wyciagnac i umyc plynem ale nie szorowac. Warstwa tluszczu powinna jakas tam sie trzymac.
    • miss_scary Re: Jak zahartować patelnię żeliwną? 25.04.12, 12:33
      Gdzies czytalam, ze takich patelni sie nie myje nawet tylko przeciera recznikiem papierowym i chyba warto jak juz sie myje to potem ja lekko tluszczem przesmarowac a ja myje i nie smaruje i mi nie przywiera ale wazne jest tez by zawsze byla bardzo dobrze nagrzana.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka