Dodaj do ulubionych

Naturalne srodki do sprzatania

31.05.12, 15:37
Pewnego dnia aby urozmaicic sobie sprzatanie kupilam zwykly srodek do czyszczenia w rozpylaczu, popryskalam kuchenke i mimo otwartego szeroko okna myslalam, ze sie udusze, co za paskudztwo! wtedy pomyslalam sobie, ze dosyc juz tego badziewia, kupilam ksiazke o domowych srodkach do czyszczenia i powoli sie zabieram do zrobienia sobie takich, robicie same srodki czyszczace czy kupujecie gotowe w sklepie? gdzie najlepiej kupic skladniki takie jak borax, sol krystaliczna itp?
Obserwuj wątek
    • miss_scary Re: Naturalne srodki do sprzatania 31.05.12, 15:40
      Jesli ktos jest zainteresowany moge tez podac przepisy na rozne srodki czyszczace no podloge, kuchenke, rozne plamy itp
      • wiwi1 Re: Naturalne srodki do sprzatania 31.05.12, 18:25
        Gdzies juz rozmawialysmy o sprzataniu, tylko nie pamietam gdzie, bo tu watki sobie skacza po roznych tematach:)
        Ja uzywam Ecover (do prania, do zmywarki, do toalety), czesto sody oczyszczonej, np do szorowania zlewu, garnkow.
        Kupilam sobie swietna ksiazke polecona przez miwah green clean, tam jest sporo o ekologicznym czyszczeniu.
        A tutaj mozna kupic sode oczyszczona, substytut boraksu:
        www.biggreensmile.com/departments/all-purpose-cleaners.aspx?deptid=ALLPURPOSE
        • wiwi1 Re: Naturalne srodki do sprzatania 31.05.12, 18:28
          Miwah podawala tez linka do sklepu w watku "fajne strony", gdzie kupowala carbolic soap, do ktorego sie przymierzam, ale jeszcze nie zakupilam;)
          Pozdrawiam:)
          • miss_scary Re: Naturalne srodki do sprzatania 01.06.12, 11:32
            Dzieki
            • wiwi1 Re: Naturalne srodki do sprzatania 01.06.12, 19:37
              A tak przy okazji to jakiego octu uzywacie? Ten zwykly bialy ocet w tesco albo sainsbury nie jest za slaby? wiem, ze polski ocet jest chyba mocniejszy?
              • wiwi1 Re: Naturalne srodki do sprzatania 23.08.12, 19:57
                Przegladalam strony internetowe w poszukiwaniu czegos i trafilam na taka stronke, dosyc fajnie zebrane informacje o czyszczeniu ekologicznym i jedna rzecz, o ktorej nie wiedzialam, zeby unikac olejkow cytrusowych i swierkowego, bo moga wchodzic w reakcje z ozonem i moze powstac formaldehyd, hmmm...
                www.organicways.co.uk/safe-organic-household-cleaning-products.html
                • miwah Re: Naturalne srodki do sprzatania 24.08.12, 01:21
                  ciekawa strona
                  ja bazuje na info zebranych w tej ksiazce
                  www.amazon.co.uk/Green-Clean-Friendly-Cleaning-Home/dp/1843978997/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1345763922&sr=1-3
                  tam glownie olejki typu lawendowy i tea tree.
                  Ew swieza cytryna, ocet, soda, borax, te rzeczy
                  PS
                  to chyba swiezsze wydanie ale glowy nie daje :)
                  www.amazon.co.uk/Green-Clean/dp/1843978938/ref=pd_sim_sbs_b_1
              • miwah Re: Naturalne srodki do sprzatania 24.08.12, 01:16
                wiwi1 napisała:

> A tak przy okazji to jakiego octu uzywacie? Ten zwykly bialy ocet w tesco albo
                > sainsbury nie jest za slaby? wiem, ze polski ocet jest chyba mocniejszy?

bialego, zwyklego, angielskiego :)
                Msz, jest wystarczajaco mocny.
                • miwah Re: Naturalne srodki do sprzatania 24.08.12, 01:41
                  a do sprzatania, podlewania ogrodka, kapieli i innych rzeczy, uzywam jeszcze EM
                  ( i w postaci bokashi do kompostownika)

Bez chemii, nawet tej naturalnej swietnie sie natomiast sprawdzaja sciery chyba Raypath(?)
                  Pardon, to chyba czyscikiem sie fachowo zwie:)
                  Kolezanka- wieloletnia fanka tychze, mi sprezentowala pare lat temu. Kilka sztuk tylko ale naprawde swietna rzecz. Rozbija pieknie brud, nawet zasiedzialy, taki jak na gorze szafek kuchennych czy okapie nad kuchnia ktory bez chemii nawet ostra gabka trudno ruszyc. Tez do polerowania szkla, do mycia wanny ( tu akurat ichniejszy czyscik do ciala zmienil przeznaczenie ;-) )
                  Chetnie bym dokupila inne, np do podlogi czy dodatkowa do szkla.
                  Niestety, zdaje sie ze w UK nieosiagalny a i w Polsce tylko od akwizytorow co nie jest moja ulubiona forma zakupu. Szkoda ze nie mozna jakos prosciej przez i-net chocby zamowic i Ppalem zaplacic :-/
                  Kolezanka przy okazji wizyty w PL sie/i mie w nie obkupila.
                  Ceny tez nie najnizsze, ale zwazywszy na fakt ze skuteczne bez dodatkowego wydatku na plyny czyszczace itd i na lata wystarczaja ( moje nadal jak nowe), to akurat warto.
                  • wiwi1 Re: Naturalne srodki do sprzatania 24.08.12, 10:22
                    Ja ta ksiazke nabylam za Twoim poleceniem i jest swietna (ta Green clean).
                    Jesli chodzi o reakcje roznych srodkow jakie uzywamy to moja wiedz w tym zakresie jest znikoma. Ostatnio kupilam zel do zmywarki earth friendly, nigdy wczesniej go nie uzywalam. Moja maz zazwyczaj kupuje proszek do zmywarki, zwykly nieekologiczny i niemoge go tego zwyczaju oduczyc, grrr...
                    W kazdym badz razie kupilam ten zel i moj maz stwierdzil, ze nie bedzie go uzywal, bo nie wie w jakie reakcje wejdzie z sola czy rinse aid w zmywarce, hmmm a ja o tym nie pomyslalam.
                    Wlasnie zamowilam ecover, bo zazwyczaj tego uzywam, chyba, ze moj maz trafi znow na jakas promocje tego swojego chemicznego, czym mnie do szalu doprowadza i jest to jedyna rzecz w moim domu, jesli chodzi o srodki do sprzatania, z ktora walcze.
                    Tak to uzywam duzo sody i innych naturalnych.
                    Miwah nie moge rozgryzc tego skrotu EM, co to takiego?
                    Jesli chodzi o Raypath, to niedawno przegladalam forum w poszukiwaniu czegos i przeczytalam wlasnie o tym Raypath, ktore polecalas. Weszlam na ich strone, zeby poczytac co to. Mnie troche zniechecilo to, ze stosuja nanoczasteczki srebra.Ja do nanotechnologii nie jestem nastawiona pozytywnie, po tym jak czytalam swego czasu o tymi , ze moze miec na ludzi nielkorzystny wplyw. Nanoczasteczki moga sie dostac rowniez do ludzkiego organizmu, np tak na szybko taki link:
                    epub.oeaw.ac.at/ita/nanotrust-dossiers/dossier003en.pdf
                    • miwah Re: Naturalne srodki do sprzatania 24.08.12, 13:20
                      na szybko jeden link o EM
                      www.effectivemicro-organisms.co.uk/
                      sporo znajdziesz na you tube. Zwlaszcza o zastosowaniu w Japonii ( oczyszczanie wody i inne takie)
                      I tez o kompostowaniu bokashi ( ta sama metoda tylko inna forma)

Moja znajoma w Polsce ( biolog) prowadzi szkolenia dla rolnikow ekologicznych.
                      Sama stosuje glownie w ogrodnictwie.
                      Ja robie roslinom herbatke bokashi :)

Ogolnie chodzi o wprowadzanie rownowagi mdzy korzystnymi mikroorganizmami a tymi niepoprawnymi politycznie ;)

• espionka Re: Naturalne srodki do sprzatania 24.04.14, 11:43
                        czego aktualnie uzywacie?
                        u mnie ecover mleczko do czyszczenia np. lazienki nie sprawdza sie, za slaby jest i nie usuwa kamienia
                        plyn bio do mycia zlewow, toalety itd. tez jakis nieskuteczny
                        niestety jak spryskam Cifem to widze roznice, ze ta chemia jest skuteczna :(
                        plyn do mycia naczyn ecoleaf i ecover moge polecic

• wiwi1 Re: Naturalne srodki do sprzatania 26.04.14, 15:55
                          Ja glownie ecover, nie narzekam, chociaz szczerze powiem, ze do tych chemicznych nie mam porownania, bo bardzo dawno ich nie uzywalam, soda oczyszczona do szorowania zlewu czy garnkow przypalonych, ocet, bio d swego czasu do zmywarki, fajny i mydla w plynie, mydla w kostce dr bonner, a ostatnio przy zamowieniu z polski mikroorganizmow kupilam soie srodek do czyszczenia roznych powierzchni w kuchni czy lazience, plyn w sprayu, ale to raczej celem odkazenia niz usuniecia zabrudzenia.
                          Mysle, ze roznica bedzie zawsze, w tych chemicznych jest wybielacz czesto, inne zrace paskudztwo. Wlasciwie sobie mysle, ze raz na jakis czas mozna by lazienke potraktowac chemia;)
                          • espionka Re: Naturalne srodki do sprzatania 28.04.14, 10:51
                            ja mikroorganizmy zamawialam w uk ze stronki, ktora miwah podawala
                            do zmywarki kupilam ecover ale nie wyprobowalam
                            z mydel uzywam Suma i Faith in nature, a dr Bonner gdzie zamawiasz bo na ebay cena wydala mi sie wygorowana, 9,45 f za 280 gram
                            jednak chemia to chemia, zauwazylam, ze bez chemi to wszystko lekko zapuszczone :D
                            • wiwi1 Re: Naturalne srodki do sprzatania 28.04.14, 13:25
                              Espionka ja robie czesto zakupy na Ocado, maja duzy wybor eco i zywnosci i chemii i maja mydla dr bonner na pewno taniej niz te co widzialas na ebay plus czasami maja jakies oferty lub obnizki na te mydla, sprawdz sobie.
                              • espionka Re: Naturalne srodki do sprzatania 07.05.14, 23:22
                                jednak zostane przy mydelkach Faith i Suma - fajne a jednak w bardziej korzystnej cenie
                                i w ogole chyba przerzuce sie na Sume bo maja niezly sklad szamponow, zeli itd. a wieksza pojemnosc niz Faith.
                                • liley11 Re: Naturalne srodki do sprzatania 11.05.14, 23:05
                                  Do czyszczenia praktycznie calego domu uzywam produkty Method, Ecover likescale removet, do prania Ecoleaf i ten tez do mycia rak rozcienczony z woda. Domestos w kibelku z tych chemicznych i no do zmywarki chemia, bo ecover i Sainsburys jakis eco nie myly za dobrze. Macie jakies mniej chemiczne tabletki do zmywarki z dobrym efektem koncowym?
                                  • espionka Re: Naturalne srodki do sprzatania 12.05.14, 11:06
                                    ja uzywam tabletek ecover i u mnie sie sprawdzaja przy 50 stopniach.
                                    to tez chyba zalezy od twardosci wody i czy dodajesz sol
                                    • wiwi1 Re: Naturalne srodki do sprzatania 12.05.14, 20:15
                                      U mnie ecover tez sie sprawdza i jeszcze proszek bio D calkiem niezle
                                      • liley11 Re: Naturalne srodki do sprzatania 14.05.14, 21:46
                                        U nas woda bardzo twarda...
                                        • espionka Re: Naturalne srodki do sprzatania 16.05.14, 14:30
                                          skoro woda twarda to moze wystarczy zmienic ustawienia wg instrukcji i dodawac sol?
                                          ewentualnie filtr przeczyscic
                                          • liley11 Re: Naturalne srodki do sprzatania 16.05.14, 19:28
                                            Dzieki za tip:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka