Dodaj do ulubionych

Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie?

23.10.12, 11:12
W Sainsbury'm czasem kupuję ale to przetworzone jest bardzo ...
orzechy, suszone owoce są fajne ale dzieci chcą to co inne żeby szelściły papierki itp.
www.sainsburys.co.uk/groceries/index.jsp
www.sainsburys.co.uk/groceries/index.jsp
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 23.10.12, 22:57
      Espionka ty masz chyba starsze dzieci od moich to trudniej z tymi slodyczami jak widza, ze inne dzieci jedza. U mnie na razie ciastka wlasnej roboty (fajne ciastka z maki kokosowej czekoladowe). Czasem jakies mamy na placu zabaw rozdaja slodycze i wtedy problem, zelki, ciastka i inne badziewia. Czasem synkowi pozwalam bo widze, ze chcialby, ale wolalabym, zeby mamy nie przynosily slodyczy.
      Te linki do Sainsbury nie dzialaja ja kiedys kupowalam czekolade raw bez cukru. Na Goodness direct mozna znalezc.
      Miwah i princesswhitewolf kiedys pisaly, ze robia same czekoladki. Wiec moze wyroby domowe zawiniete w papierki by sie sprawdzily;)
      Pozdrawiam:)
      • beatakowalik Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 30.01.13, 11:25
        wiwi1 napisała:

> Espionka ty masz chyba starsze dzieci od moich to trudniej z tymi slodyczami ja
        > k widza, ze inne dzieci jedza. U mnie na razie ciastka wlasnej roboty (fajne ci
        > astka z maki kokosowej czekoladowe). Czasem jakies mamy na placu zabaw rozdaja
        > slodycze i wtedy problem, zelki, ciastka i inne badziewia. Czasem synkowi pozwa
        > lam bo widze, ze chcialby, ale wolalabym, zeby mamy nie przynosily slodyczy.
        > Te linki do Sainsbury nie dzialaja ja kiedys kupowalam czekolade raw bez cukru.
        > Na Goodness direct mozna znalezc.
        > Miwah i princesswhitewolf kiedys pisaly, ze robia same czekoladki. Wiec moze wy
        > roby domowe zawiniete w papierki by sie sprawdzily;)
        > Pozdrawiam:)

Z dziećmi faktycznie łatwo nie przejdzie. Ale można robić taka selekcje na te lepsze i te gorsze. Ja wybieram śmiżelki. Dla dorosłych za to jest większy wybór, albo zamienniki w postaci załączonej eko-mlociny.pl/Slodycze,3/ ,albo suszone owoce. Też bardzo dobra metoda.
    • miwah Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 24.10.12, 13:22
      pewnie to nie jest odpowiedz na Twoje pytanie ale swietne sa np domowe fruit leather czy yogurt leather z dodatkami. U nas schodzi `z blachy` ale mozna oczywiscie i w papierki pozawijac ;)
      A jesli po zrolowaniu i pokrojeniu skleic koncowki i dodatkowo podsuszyc, to wychodza z tego dosc profesjonalne cukierki ;)
      Rowniez Jamie mial przepis na fruit gums z suszonych owocow i nasion. Testowalam, bardzo fajne.
      No i oczywiscie czekolada dobrej jakosci ( raw jest swietna), trufle takie np countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/05/all-day-i-dream-about-food-blog.html.

Nie wiem jaki jest Twoj standard zdrowotnosci i jakie slodycze konkretnie ( oraz jaki wiek dzieci). Jesli dopuszczasz w skladzie np miod czy melase, to podejrzewam ze wybor jest calkiem spory. U nas w sklepie wiejskim np gumisie z nauralnych skladnikow ( sok owocowy jako glowny) bez sztucznych barwnikow itp. Dobre gorzkie czekolady czy orzechy w czekoladzie ( lub carob) bez sztucznych dodatkow, choc, niestety, z cukrem rafinowanym.
      • wiwi1 Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 24.10.12, 17:15
        Espionka wychodzi na to, ze trzeba jakies kolorowe ekologiczne papierki gdzies znalezc;)
        Miwah te yoghurt leather to nie musza byc suszone w suszarce? Ja juz kiedys je widzialam na Twoim blogu i tak Ci tej suszarki zazdroscilam;)
        Jeszcze tak zastanawiam sie odnosnie czekolady raw, czy wiecie moze czy ona moze byc bardziej uczulajaca niz zwykla czekolada gorzka?
        Kiedys pisalam, ze moj synek mial na policzku takie czerwone plamy i lekarz stwierdzil, ze to uczulenie na slonce, co jest prawdopodobne, ale wtedy tez intensywnie jadl wlasnie te czekolady raw i zastanawiam sie czy to mogla byc przyczyna.
        • miwah Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 24.10.12, 20:22
          wiwi, robie w suszarce ale kolezanki rozne probowaly w piekarniku i jesli masz mozliwosc ustawienia niskiej temp ( tak ok 120 bodajze)to tez mozna. Z tym ze bardziej energochlonne niz suszarka ponoc.
          co do papierkow ;) sa zestawy na Panduro ( candy kits czy jakos tak)
          www.pandurohobby.co.uk/Products/Kits/Sweets
          moze i papierki maja :)
          Tylko nie wiem znowu z czego te papierki. Pewnie zdrowiej w szary papier motac :)

I oczywiscie Maria na swoim blogu ma sporo ciekawych przepisow na mini paczki lukrowane ( olej kokosowy itp), cake pops ktore tez mozna latnie w celofan(?) pakowac i ladnie sie prezentuja.
          I na ebayu sporo roznych papilotek, w tym ekologiczne

kiedys tez taka strone z `pakujacymi`akcesoriami znalazlam, ale nie wiem jak sie ma do eko i zdrowotnego aspektu
          www.resealablebag.co.uk/Resealable-bags
          Ostatnio sie natomiast rozgladalam za stricte naturalnymi ekstraktami i choc ciezko znalezc to jednak to i owo mozna upolowac.
          Podobnie z kolorantami ( nie mowiac o tym ze te ostatnie samemu latwo wyprodukowac np z buraczka, spiruliny itp)
          Panduro ma w tych kitach ( tak na szybko zerkajac) jednak mase cukru rafinowanego i sztuczne barwniki, aromaty bodajze, ale podejrzewam ze i naturalna wersje na wzor i podobienstwo by sie dalo.
          Sa jakies slodycze z xylitolem ktore Maria jako faze przejsciowa sugerowala ( zanim dzieci przejda do zdrowszych, domowych). Pewnie w roznych sklepach ze zdrowa zywnoscia dostepne albo w i-necie.
          No i, jak pisalam, slodzone miodem czy innymi.

Co do czekolady raw, to nie mam pojecia czy bardziej czy mniej uczulajaca ( o ile jest roznica)> U nas nie zauwazylam roznicy>
          Nie pamietam kiedy mieliscie te historie ze zmianami na skorze ale moze po prostu zbieg okolicznosci..? Czy przypadkiem nie na wiosne?
          Wtedy ogolnie organizm jest bardziej oslabiony i moze reagowac, a skora po sezonie grzewczym przesuszona.
          • espionka Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 24.10.12, 22:04
            czekoladę kupujemy, mamy silne zapotrzebowanie na gumy do żucia (w Polsce kupowałam miodowe Maja), gumy rozpuszczalne, lizaki!, pierniczki.
            Wiwi gdzie kupujesz cukier kokosowy?
            Miwah trufle mi się nie otworzyły :( cukierki zrobię a możesz coś ze słodkości polecić z goodness direct bo tam się głównie zaopatruję?
            bez cukru, tłuszczu cukierniczego, a nawet coś słonego w smaku a la paluszki
            • espionka Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 24.10.12, 22:08
              To z Sainsbury'ego kupuję:
              www.sainsburys.co.uk/groceries/index.jsp?bmUID=1351109122978:
              • wiwi1 Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 24.10.12, 22:39
                Espionka ja cukier kokosowy kupuje w goodness direct:) ten:
                www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/326101_Biona_Organic_Coconut_Palm_Sugar__Unrefined_500g.html
                Linki do Sainsbury nie dzialaja, maja strone troche beznadziejnie zrobiona. Ja kiedys cos pisalam na Matkach Polkach i podalam kilka linkow do Sainsbury, ale wszystkie przekierowuja na strone glowna sklepu.
                Miwah tak te problemy skorne wlasnie wczesna jesienia wynikly i najprawdopodobniej z ta czekolada to zbieg okolicznosci, ale odstawilam, bo szukalam przyczyny.
                • wiwi1 Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 24.10.12, 22:43
                  Miwah to ten przepis na fruit gums?
                  mummylimited.blogspot.co.uk/2010/05/finger-food-friday-fruit-gums.html
                  • miwah Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 25.10.12, 02:32
                    tak, to ten! :)
                    Ja jeszcze nasiona dalam, siekane orzechy, pestki , troche jogurtu naturalnego i `cocoa nibs`
                  • beatakowalik Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 30.01.13, 11:28
                    wiwi1 napisała:

> Miwah to ten przepis na fruit gums?
                    > mummylimited.blogspot.co.uk/2010/05/finger-food-friday-fruit-gums.html
                    >
                    Również spróbuję:)
            • miwah Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 25.10.12, 02:26
              a możesz coś ze słodkości
              > polecić z goodness direct bo tam się głównie zaopatruję?

nie moge bo ja nie kupuje :)
              Widzialam jakies orzechy w czekoladzie ale nie wiem co w tej czekoladzie ( w skladzie :) )
              Natomiast kiedys cos takiego przelotnie wyprobowalam i nawet nawet ( choc dla mnie zdecydowanie za slodkie )
              compare.ebay.co.uk/like/330580858706?var=lv<yp=AllFixedPriceItemTypes&var=sbar&cbt=y#
              Dzieciom bym raczej nie podsuwala ww

Trufle nie mam pojecia czemu sie nie otworzyly
              Jeszcze raz link
              countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/05/all-day-i-dream-about-food-blog.html
              ze slonych/wytrawnych u nas przebojem sa te grissini
              countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/10/grain-free-grissini.html
              tudziez rozneje masci biscuits zwlaszcza uwielbiane przez wszystkich pekanowe z rozmarynem . Zapas musi byc na biezaco
              Przepis tez u mnie na blogu znajdziesz jesli chcesz.

• miwah Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 25.10.12, 02:56
                byc moze w tym sklepie cos ciekawego znajdziesz
                www.funkyraw.com
                ( slodycze, wytrawne)
                Zamawialam u nich niedawno pare innych rzeczy ale widze ze maja jakis wybor z ww)
                a propos slodkich upodoban, moje dzieci dawno temu nie wychodzily z Peppers ( sklep ze zdrowa zywnoscia) bez torby z patykami lukrecji ( takie autentyczne patyki ( kawalki korzenia ) ktore sprzedawali tam na wage pewnie jako dodatek do mieszanek ziolowych a moja progenitura upodobala sobie to do gryzienia i ssania :->
                O, to dokladnie :)
                beneficialhealth.co.uk/shoppingcart/products/Liquorice-Root-Sticks-%28approx.-8%7B47%7D9%29.html
                • espionka Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 26.10.12, 11:47
                  Dzieki za podpowiedzi, pobawię się w cukiernię :)
                  • wiwi1 Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 27.10.12, 19:32
                    A takie czekoladki? Troche drogie
                    • wiwi1 Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 08.11.12, 19:18
                      W moim poprzednim poscie zapomnialam linka;) jakies czekoladki z probiotykami znalazlam na buywholefoodonline, nie kupowalam ich.
                      Zrobilam to gume owocowa, ale nastawilam piekarnik na zbyt wysoka temperature i przypalilo mi sie troche i zrobilo sie gorzkie. jak bede robila nastepnym razem ustawie najnizsza temperature. po wystygnieciu fajnie zastyglo i mozna bylo kroic w plastry, ale bylo gorzkie;)
                      Zrobila trufle czekoladowe z orzechow laskowych. Pyszne, dzisiaj robie jeszcze raz. Wszystkim bardzo smakowaly, super przepis, dzieki:)
                      • espionka Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 08.11.12, 20:56
                        dziewczyny a macie jakiś pomysł na lizak?i, może te cukierki z przepisu miwah ponabijać na patyki do szaszłyków?
                        • wiwi1 Re: Ekologiczne słodycze- jakie kupujecie? 08.11.12, 23:02
                          Nie robilam lizakow, pare linkow znalazlam na necie. Ten pierwszy ma duzo cukru, ale zobacz sobie na te dwa, moze cos uda Ci sie z tego zrobic.
                          www.skiptomylou.org/2011/03/30/how-to-make-homemade-lollipops/
                          www.healthyfoodshouldtastegood.com/2010/06/homemade-suckers.html
                          www.eastewart.com/recipes-and-nutrition/kids-in-the-kitchen-homemade-chocolate-lollipops-just-like-inas/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka