Dodaj do ulubionych

Eco apteczka:)

15.11.12, 23:03
Obejrzalam filmik o olejkach eterycznych z linka, ktory podalam na fajnych stronach. Nie wiedzialam, ze to reklama, ale i tak dalo duzo do myslenia. Czego uzywacie w domu przy roznych przypadlosciach z naturalnych srodkow. Czy wspomagacie sie wiedza z internetu, czy moze jakies ksiazki godne polecenia zwlaszcza jesli chodzi o choroby wieku dzieciecego i leczenie naturalnymi sposobami?
Ja z takich naturalnych to stosuje plukanie gardla sola z woda lub naparem z szalwi, syrop z cebuli na kaszel, nestety nie znam sposobu na katar (oprocz wody morskiej w sprayu, ale tego akurat nie moge uzywac, bo bardzo nie lubie). Slyszalam, ze przy katarze, warto rozgniesc kilka zabkow czosnku i postawic w nocy kolo lozka, ze oleki z tego czosnku ulatwiaja oddychanie, wiec tak robie, ale chcialabym poglebic swoja wiedze w tym zakresie. o stosujecie, gdzie szukacie wiedzy?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Eco apteczka:) 16.11.12, 13:10
      na katar uzywam masci majerankowej (co prawda kupuke w pl ale mozesz sama zrobic pewnie, albo po prostu napar z majeranku do ' kominka' wlac zeby parowal

ja do syropu z cebuli dodaje jeszcze czosnek i miod ostatnio

i spozycie jaglanki intensyfkuje

poza tym ciagle chce wiecej poczytac o olejkacj ale sosnowy czy eukalipsusowy na pewno na katar sie nadadza..a olbas zbyt ' sklepowy ' ?

Bach floral remedies znasz ?
      • liley11 Re: Eco apteczka:) 16.11.12, 19:58
        Wiedze zbieram zewszad:)
        Na spokojny sen przy katarze wieszam blisko lozka wilgotna pieluszke z kilkoma kroplami olejku tea tree i eukaliptus.
        • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 16.11.12, 21:51
          www.homemademedicine.com/home-remedies-fever.html
          • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 16.11.12, 22:01
            www.thenourishinggourmet.com/2011/01/4-ways-to-consume-raw-garlic.html
            • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 16.11.12, 22:13
              www.learningherbs.com/fever_childhood.html
              • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 16.11.12, 22:33
                www.learningherbs.com/garlic_remedy.html
                www.learningherbs.com/cold_home_remedies.html
                • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 16.11.12, 23:52
                  Zastanawialam sie nad olejkami takimi wlasnie jak tea tree eukaliptus czy pine, zeby nie palic ich w kominku tylko jakos inaczej je w pomieszczeniu rozpylic. Tutaj artykul:
                  essentialoilsforliving.com/blog/?p=191
                  tu kilka cold air diffusers:
                  www.eoco.org.uk/acatalog/Fan_Diffusers__Aromastream___Aromafan.html
                  www.sensoryplus.co.uk/aroma/aromatherapy/aromatherapy_products
                  A moze wystarczy tak jak pisala liley na mokra pieluszke kilka kropel?
                  Przepraszam, ze tak chaotycznie w tym watku, ale czytam sobie rozne rzeczy o naturalnych metodach leczenia i wrzucam na bierzaco linki.
                  • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 17.11.12, 15:49
                    Tutaj interesujaco o obnizaniu goraczki:
                    www.learningherbs.com/herbs_for_fever.html
                    Yarrow czyli krawanik, mozna pewnie kupic ziola a byc moze taka miksture:
                    www.fushi.co.uk/yarrow-flower-tincture-100ml-1099.html
                    Nie wiem tylko czy wystarczy dodac ta miksure do kapieli, zeby osiagnac ten sam efekt, pewnie lepiej parzyc ziola
                    • espionka Re: Eco apteczka:) 20.11.12, 15:29
                      bańki bezogniowe na infekcje kataralne też są ok, na gorączki, przeziębienia również
                      goździki do ssania na gardło
                      inhalacje z olejku eukaliptusowego
    • miwah Re: Eco apteczka:) 17.11.12, 19:23
      od dawna jestem fanka ziol, olejkow i akupresury.
      Nawet sobie swego czasu notatki zrobilam :)
      umamy.homestead.com
      ( kolezanka dorzucila pare artykulow)
      Nie ze wszystkiego korzystalam ale sporo tej wiedzy w czasie ciazy, porodow, karmienia i wychowania dzieci mi sie przydalo ( i podobno nie tylko mi)
      Zastanawiam sie czy jej nie zamknac albo gdzies przeniesc bo bule dorocznie za www, ale jakos tak z sentymentu juz chyba, choc pewnie bede musiala sie zebrac kiedys.
      Wiwi, wspominalas gdzies o kursie aromaterapii. Ja robilam wieki temu i polecam bo nawet na wlasny uzytek te podstawy i nie tylko bardzo cenne.
      • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 17.11.12, 20:11
        miwah nie wiedzialam, ze ta stronka jest Twoja. Wiele razy ja polecalas, ale nie przyszlo mi do glowy, ze to Twoje autorstweo:) Nie zamykaj, duzo cennej wiedzy, czesto tam zagladam jak potrzebuje pomocy. Nie ma jakis bezplatnych domen? (czy jak to sie nazywa, nie znam sie na tym kompletnie).
        Juz od jakiegos czasu chodzi wlasnie za mna pomysl na przerozne kursy z aromaterapii i ziololecznictwa i naturalnego leczenia. Bardziej jednak odstrasza mnie cena takich kursow. W moim przypadku musialy by to byc raczej pewnie kursy na odleglosc, albo weekendowe, bo nie mialabym z kim dzieci zostawic no i jeszcze jakies pewne te kursy, zebym wiedziala, ze ktos mi przekazuje rzetelna wiedze, a nie ze zalozyl sobie szkole i nie ma pojecia o tym co robi. Zadnych tytulow nie musze miec wystarczy, ze poszerzam swoja wiedze. Jesli znasz cos takiego to daj mi znac prosze.
        Ja przegladam internet intensywnie od jakiegos czasu w poszukiwaniu roznych metod naturalnego leczenia i wrzucam tutaj co ciekawsze linki. Interesuje mnie tez postepowanie przy chorobach okresu dzieciecego typu ospa, rozyczka, swinka itd. Jesli masz jakies zrodla to podaj prosze.
        • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 17.11.12, 20:12
          www.westonaprice.org/childrens-health/traditional-remedies-for-childhood-illnesses
          • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 17.11.12, 20:33
            news.medill.northwestern.edu/chicago/news.aspx?id=156660
            www.naturallysavvy.com/parenting/recognizing-childhood-illnesses
            naturalmamanz.blogspot.co.uk/2011/03/common-infant-childhood-illness.html
            www.emaxhealth.com/11306/natural-alternatives-treat-childhood-illnesses
            www.vaccineriskawareness.com/Treating-Childhood-Illnesses
            • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 20.11.12, 16:25
              O wlasnie espionka, banki! Napisz cos wiecej stawiasz banki? kto stawia i na jakie dolegliwosci na co pomagaja. Ktore najlepsze? Czy samodzielne stawianie jest trudne? No i czy sa jakies srodki ostroznosci, przeciwwskazania? Musze poczytac o bankach:)
              • espionka Re: Eco apteczka:) 20.11.12, 18:08
                ja stawiałam i pomagały zawsze. Używałam bezogniowych, bardzo proste w użyciu.
                Odkąd mam homeopatię zarzuciłam ziółka, bańki itp.
      • miwah Re: Eco apteczka:) 21.11.12, 13:13
        ta stronka- stare czasy :)
        W poczatkach mojej bytnosci forumowej czyli wieki temu :->, po prostu latwiej mi bylo spisac raz i podac link znajomym szukajacym rady, niz powtarzac to samo w roznych watkach i miejscach w ktorych sie udzielalam.
        No i sama czesto do tych informacji wracam
        A zainspirowala mnie znajoma amerykanska mama wielodzietna z ogromna wiedza w temacie :) tez siedzaca w aromaterapii na wlasny uzytek i prowadzaca kursy.

Mysle wlasnie nad przeniesieniem ( strony) ale tez nie lubie reklam migajacych, czesc mojej strony rodzinnej tam siedzi :) no i nie wiem jak to uczynic zeby bez duzej inwestycji czasowej i malym nakladem pracy. Musze jednak kiedys przysiasc, ew wykorzystac reszte miejsca na serwerze.
        A moze na bloga przerzuce, choc ta forma mniej mi odpowiada do tych celow

W kwestii kursow aromaterapii, polecic moge te prowadzone przez Micheline Arcier
        ( nie przez nia osobiscie juz pewnie ale niewykluczone ze nadal preznie dzialaja)
        www.michelinearcier.com/site/HOME/
        Przyzjane ze cale wieki temu bylam w temacie, ale ich kursy wlasnie byly b profesjonalne i elastycznosc tez spora.
        Rozne poziomy od takich na wlasne potrzeby i wiecej, po powazniejsze gdzie wymagano podstaw anatomii, fizjoterapii i po ukonczeniu, rejestracji w Federation of Aromatherapists.
        Mysle ze najlepszym zrodlem informacji bedzie dla Ciebie:

International Federation of Aromatherapists ( zalozona przez te pania zreszta)
        www.ifaroma.org/en/home/
        tam masz tez link do info o kursach wiec jesli sa opcje `zdalne` to pewnie beda w stanie doradzic
        • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 24.11.12, 15:26
          Miwah dzieki za te linki, przejrzalam je sobie. Nie znalazlam niestety kursow prowadzonych przez Micheline Arcier ani sygnowanych jej nazwiskiem. Z terj drugiej strony znalazlam dwa college, ktore prowadza takie jednodniowe kursy, z tym, ze jeden znich mial ostatni update na stronie w 2008 roku a drugi ni ma zadnych informacji o cenie ani zadnych dat. Bede musiala zadzwonic i dowiedziec sie, bo bardzo mi zalezy. Sama z internetu wole wiedzy nie czerpac bo im wiecej na ten temat czytam tym wiecej zdaje sobie sprawe, ze trzeba to zrobic porzadnie.
          Myslalam tez nad takim urzadzeniem:
          www.amazon.co.uk/gp/product/B000VXX64I/ref=ox_sc_sfl_title_6?ie=UTF8&smid=A1F7JBVYMUZP1T
          Z tego co wyczytalam najlepsze do olejkow sa cold air diffusers.
          • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 22.02.13, 18:56
            ekotarg.pl/artykul/syrop_z_cebuli_-_najlepsze_lekarstwo_dla_malucha,29
            ekotarg.pl/artykul/syrop_z_cebuli_szalwii_i_tymianku,348
            • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 17.04.13, 23:00
              www.herballegacy.com/Measles.html
              • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 17.04.13, 23:01
                www.designsponge.com/2012/10/small-measures-elderberry-honey-syrup.html
                • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 26.04.13, 18:34
                  www.naturecures.co.uk/measles.htm
                  • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 26.04.13, 18:51
                    www.herbalcureindia.com/home-remedies/measles.html
                    www.bristolbotanicals.co.uk/pr-2324
    • miwah Re: Eco apteczka:) 14.05.13, 12:47
      www.realfarmacy.com/natural-remedies-first-aid-kit/
      jesli juz bylo to przepraszam, ale wlasnie mi wpadlo w oko.
      Przyznam ze nie pzrestudiowalam dokladnie, acz na pierwszy rzut oka, wyglada dosc sensownie.
      • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 22.05.13, 17:00
        www.susiej.com/13-safe-alternatives-to-childrens-cold-remedies/
        • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 09.06.13, 22:29
          ohlardy.com/natural-cough-remedy
          • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 09.06.13, 22:36
            ohlardy.com/natural-cold-and-flu-remedies
            • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 15.06.13, 21:51
              www.myspiceblends.com/glossary/herbal_properties_glossary/Antiviral.php
              www.designsponge.com/2012/10/small-measures-elderberry-honey-syrup.html
              ohlardy.com/natural-cold-and-flu-remedies
    • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 11.11.13, 11:07
      forum.gazeta.pl/forum/w,37418,70336408,70336408,antybiotyki_naturalne_syropki_na_wyzdrowienie_.html
    • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 11.11.13, 11:16
      ankawell.blogspot.co.uk/2013/01/syrop-z-czosnku-miodu-i-cytryny-czyli.html
    • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 11.11.13, 11:17
      www.krolewskie-miody.pl/porada/17/1.html
    • wiwi1 Re: Eco apteczka:) 11.11.13, 11:19
      www.thriftyfun.com/tf/Health_and_Body/Home_Remedies/Homemade-Cough-Remedies.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka