espionka 20.11.12, 15:56 właśnie co na śniadanie zamiast płatków kukurydzianych z mlekiem? Owoce suszone, kokos, płatki migdałowe - z czym to wymieszać? pomyślałam o prażonych płatkach owsianych ... Co podajecie na śniadanie? owsiankę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiwi1 Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 20.11.12, 16:31 Espionka platki kukurydziane sa bardzo niezdrowe ze wzgledu na sposob w jaki sa produkowane i wszelkie tego typu platki. Ja najczesciej robie jaglanke, czasem owsianke na sniadanie. Oba mocze na noc (znaczy nie oba razem, tylko w zaleznosci co mam w planach robic na sniadanie) z odrobina soku z cytryny i rano gotuje na wodzie. Jaglanke dlugo tak z pol godziny. Do tego miksuje owoce swieze lub suszone z bananem, jablkiem, dodaje lyzeczke oleju kokosowego, posypuje wiorkami kokosowymi lub zmiksowanymi orzechami (jak starsze dzieci to miksowac nie trzeba) tez namoczonymi na noc z odrobina soli, mozna dodac jogurt. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
espionka Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 20.11.12, 17:54 niezdrowe, wysoko przetworzona żywność dlatego pytam co zamiast płatków śniadaniowych. Kasze jadamy ale one jednak maja inną konsystencję. Na śniadanie mój 11 latek lubi coś pochrupać, może prażone orzechy wrzucę mu do mleka ; D Odpowiedz Link
espionka Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 20.11.12, 18:05 przypomniałam sobie o płatkach quinoa Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 20.11.12, 21:12 Ale takie platki quinoa to sie rozgotuja tak jak owsianka na miekko. Nie wiem czy da sie podprazyc tak zeby to mozna pochrupac. Sa tez platki orkiszowe, platki z kaszy gryczanej. Nie mam pojecia co do pochrupania. Moze takie cos: www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/script/search.html?query=coconut+chips&snar= Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 20.11.12, 21:14 W tym linku co podalam mam na mysli coconut chips Odpowiedz Link
mrs.t Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 20.11.12, 22:25 u nas tez najwiekszym grzechem sa platki, zwykle kukurydziane, albo takie jak Spaciel K Red Fruit albo weetabixy (niestety te fajne male, przynajmniej no te z cranberry - kiedys kupilam jako przekaske na czarna godzine na wyjscie - sa pokryte chyba jakas slodkoscia :/ wiec jeszcze gorzej ale tez owsianke owszem, zjedza, ale to nie to samo moja corka (18mcy, moj tryzlatek juz nie) to jeszcze zje cos takiego boskiego i przepysznego co kedys znalazlam (ale to mozna zbankrutowac) www.rawliving.eu/raw-superfood-granola-loveberry-200g.html - wlasnie planuje moze same zrobicj??Jak pomozecie.. jest slodk(awe) i chrupiace dosc.. Odpowiedz Link
mrs.t Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 20.11.12, 22:27 sporo dosc przepisow na cos w podobie.. www.google.co.uk/search?q=red+fruit+cerial&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:en-US&ie=utf8&oe=utf8&redir_esc=&ei=Q_SrUJW4M8Sp0QWsxoHQCQ#hl=en&rls=com.microsoft:en-US&spell=1&q=granola+goji+berries+buckwheat&sa=X&ei=fvWrUJmDM6SV0QWXg4H4Ag&ved=0CBwQvwUoAA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=584b092946b3f909&bpcl=38897761&biw=1366&bih=576 Odpowiedz Link
miwah Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 21.11.12, 12:09 granola W miare latwo zrobic, a juz zupelnie latwo gdy w suszarce ( choc i w piekarniku na niskich temp sie da) My rzadziej niz dawniej ale nadal, glownie dla dzieci kupujemy platki owsiane w wersji rolled jumbo oats ( w infinity foods w duzych opakowaniach, ale lokalny sklep nam zamawia 25kg worek organic rolled oats) To sa nieobrobione termicznie, takie tylko rozgniecione ziarna owsa wiec najzdrowsza wersja. Dodatki juz dowolne Moje dzieci zalewaja sobie zimnym mlekiem i tak lubia. Sa chrupiace :) Poza tym kupuje 10 kg worek coconut chips z Goodness Direct, babke plesznik ( psylllium husk), do tego wlasne dodatki , mleko i to jest glownie moje sniadanie W planach mam zainwestowanie we flaker ten konkretny www.getreidemuehle.com/en/flaker.html ale ze zboz ostatnio malo spozywamy, to sie nieco ociagam. Choc mozna w nim i platki z quinoi i kaszy jaglanej, siemie lniane tez ponoc wiec teoretycznie by sie sprawdzil ( przynajmniej tak wnioskuje po uzgodnieniu wersji z pania z Austrii :) ) Poza tym u nas snaidania czesto z tych bardziej konkretnych. Warzywa, jajecznica, gofry slodkie lub wytrawne, muffiny, chleb , czasem kasza jaglana z dodatkami itp Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 21.11.12, 18:03 Miwah a w czym robisz muffiny? Szukam blaszki do muffinow. Na Amazonie znalazlam dwie ze stali niedzewnej, ale w opiniach konsumentow wyczytalam kiepskie opinie na temat jakosci tej stali a wjednym przypadku to nawet nie wiadomo z czego to na prawde jest. Wszystko na co patrze pokrytenon stick. Mam pare przepisow do wyprobowania i nie mam w czym zrobic. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 24.11.12, 13:22 wiwi, moja jest z ceramicznym wkladem, ale i tak daje papierowe papilotki. Mozna znalezc z niewybielanego, naturalnego papieru. Nabylam chyba w tkmaxx swego czasu jakiejs eko firmy . Teraz tez widzialam. Glowy nie dam czy byly i do muffinow ale kupilam duza prostokatna, niezbyt gleboka do brownies. I niestety :-> na tyle duza ze nie miesci mi sie w piekarniku :-/ Ale fajna jest tak poza tym ;) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 24.11.12, 15:18 Tez sie wlasnie nad ceramiczna zastanawialam widzialam jedna na amazonie taka: www.amazon.co.uk/Muffin-RedColour-Ceramic-Coating-Capacity/dp/B0092M52ZU Tylko jak zwykle sie bede zastanawiala z kolei czy ceramiczna powloka nie jest wykonana w technologii nano;) Ja zawsze lubie sobie cos wynalezc. A te wklady papierowe to moze takie? : www.holosfoods.com/p/If-You-Care-Mini-Baking-Cups/?gclid=CLSFvZ_l57MCFbMbtAodCCcAvA Ja uzywam ich papieru do pieczenia i takich papierowych torebek sniadaniowych na rozne przekaski jak wychodzimy na pole. ( ja wychodze na pole po krakowsku;) A co robisz z ta forma do brownies jak Ci sie do piekarnika nie miesci? Stoi na polce i ladnie wyglada;)? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
espionka Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 21.11.12, 18:11 O! dzieki to jest jakiś pomysł U nas śniadanie dwudaniowe, na wstępie płatki a potem konkrety :) Dobrze, że tutaj takie eko guru zagląda :) Odpowiedz Link
espionka Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 21.11.12, 18:58 w goodnes direct są: www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/132341_Mornflake_Oats__3kg.html Odpowiedz Link
espionka Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 21.11.12, 19:15 a barley flakes? jęczmienne też powinny być ok ... www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/130551_Goodness_Barley_Flakes_500g.html Odpowiedz Link
espionka Re: Jak przygotować zdrowe muesli? 21.11.12, 18:24 jestem jeszcze ciekawa jak to jest z łączeniem mleka z innymi pokarmami. Z orzechami nie powinno się łączyć, z owocami również ... a to już chyba temat na osobny watek o odpowiednim łączeniu składników żywnościowych Odpowiedz Link