mrs.t 23.12.12, 10:39 jakie olejki eteryczne dobrze mieć w domu? zawsze zatrzymuje sie przy stoisku i nie wiem jakie wybrać kupuje bez bo ladniie pachnie i czasem krople na żarówke kapnę pod katem przeziebienia moze sosnowy ? jaaki jeszze ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrs.t domowa pastq do zebow 23.12.12, 10:43 a jaki do domowej pasty do zebow by sie nadal ? Odpowiedz Link
mrs.t bach flower remedies 23.12.12, 10:52 a te w/e to cos innego niż olejki eteryczne , nie ? Odpowiedz Link
miwah Re: niezbednik aromaterapeuty 23.12.12, 13:26 dobrze miec tea tree Zawsze mam 100ml butelke bo i przy przeziebieniu i przeciwwirusowo w sezonie i przeciwgrzybicznie. Rewelacyjny na oparzenia ( szybko, w ok 10 min zatrzymuje pieczenie i proces niszczenia komorek- daje sie go wtedy bez rozcienczania ale dobrze miec wczesniej juz wyprobowany zeby nie bylo niespodzianek z rekacja- zreszta jak kazdy olejek) Odkazajaco tez i do pastyu do zebow jak najbardziej poza tym dodaje do prania, zwlaszcza recznikow bo odkarza i pzreciwgrzybicznie dziala, a reczniki, wiadomo, zwykle z wilgocia maja kontakt lawendowy- podobne wlasciwosci, tez dobry na sen, do wyluzowania i robienia atmosfery ( mozna dodawac do zbiornika z woda przy prasowaniu) ale nie mozna z nim przesadzac( w nadmiarze male ryzyko drgawek epileptycznych ) wiec w intensywniejszych dawkach np do kapieli to tak co 3 dni przerwa 1 dniowa Wlasciwosci ma podobne do tea tree ( w tym rowniez w kwestii oparzen) ale do pasty juz mniej sie nadaje i pzreciwgrzybicznie tez I to w zasadzie wszystko. Przy bardziej konkretnych dolegliwosciach typu nadcisnienie warto miec stosowne np cytrynowy W sezonie infekcyjnym- sosnowy Przy katarze- eukaliptus ( ale lepiej nie przy malych dzieciach bo ten akurat jest silnie toksyczny gdyby sie dziecko dorwalo przypadkiem- choc na dobra sprawe kazdy jest do pewnego stopnia i trzeba je traktowac jak lekarstwo czy inna chemie- nie przesadzic z dawka i trzymac w bezpiecznym miejscu na trawienie, przy sprawach rotawirusowych- cytryna, imbir, bazylia dla malych dzieci- rumianek, neroli, niaouli zaleznie od tego w jakim celu uzyte tradycyjnie podrzucam moja sciage umamy.homestead.com/Olejki.html warto tez zwrocic uwage na przeciwwskazania Tak naprawde to warto miec np 2-3 pierwsze zawsze pod reka Plus jakis ulubiony zapach - ja mam np roze ktora poprawia mi zawsze humor albo w zimie mandarynka czy pomaranczowy Moj maz lubi jeszcze gozdziki Przy porodze zawsze uszczesliwialam polozne zapachem jasminu i rozy ;-P Ale juz jasnin dodany do kapieli smierdzi jak woda sciekowa :) Roza owszem- nadaje sie do tych celow. Rumianek rzymski jeszcze bardziej Nerroli ( wkiat pomaranczy) tez swietnie uspokaja, oczyszcza atmosfere i nadaje sie przy malych dzieciach szczegolnie ( do kominka czy kapieli) Ew wlasne ulubione mieszanki Roza i geranium- swietna kompozycja A reszte stosownie do potrzeb i przypadosci. Tea tree i lawenda sa dosc wszechstronne, nie wszystko jednak ogarniaja. I najwazniejsze by to byl czysty olejek, z dobrego zrodla, jakiejs sprawdzonej formy , ale to juz wiesz na pewno. Milego wachania :) aaaa... i pod katem przeziebienia sosna jak najbardziej. Ona dziala troche stymulujaco wiec do sypialni lepiej nie ( lawenda wtedy lepsza albo rumianek, ew eukaliptus) ale ogolnie sosna bardzo dobrze oczyszcza powietrze. Dobrze na wyjscie do ludzi dac 2-3 krople na chusteczke - wtedy jest jakas ochrona przez tym co fruwa w powietrzu. tymianek- wykrztusnie czyli od rana do mniej wiecej 16tej. Nie pozniej bo noc bedzie ciezka Niaouli jako `all round` przy przeziebieniu jest swietny Na zarowke lepiej nie bo za wysoka temp i wyzwalaja sie substancje toksyczne przy spalaniu ale jesli masz taka ceramiczna obraczke na te zarowke to to jest lepsza opcja bo ona sie chyba az tak bardzo nie nagrzewa i olejek paruje zamiast sie spalac. Kominki ceramiczne sa niezle. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: niezbednik aromaterapeuty 23.12.12, 23:28 To ja dolacze z kilkoma pytaniami. Tematem jestem bardzo zainteresowana, niestety nie znalazlam zadnego kursu, ktory by mi pasowal. ale sie rozgladam nadal. Miwah mam pare pytan. Piszesz, ze uzywasz tea tree przeciwwirusowo i na przeziebienie. W jaki sposob uzywasz tego olejku, czy poprostu w kominku czy w kapieli czy jak jeszcze inaczej? Do prania w jaki sposob dodajesz? Ja daje do komory na plyn do plukania, wlewam najpierw troche wody i dodaje kilka kropel olejku, to jak piore pieluchy, nie wiem czy dobrze robie. Do kapieli jak dodajesz olejki to poprostu wkrapiasz je do wanny z woda? Czytalam, zeby olejkow do wody nie dodawac, bo w wodzie sie nie rozpuszczaja (logiczne). Na oparzenia tea tree tak poprostu lejesz ten olejek na rane? U malych dzieci tez mozna? I jeszcze jedno pytanie odnosnie kominka. Szukalam kiedys info na ten temat, bo chcialam kupic kominek i wyczytalam, ze kominki tez sa nie za dobre, bo podgrzewaja olejek oi to co z niego sie ulatnia moze byc toksyczne i lepsze sa takie cold air diffusers: nvspharmacy.co.uk/index.php/tisserand/tisserand-aromatherapy-equipment.html Zastanawiam sie czy sobie taki kupic, masz moze zdanie na temat takich urzadzen? Acha i jeszcze jedno pytanie odnosnie tego olejku sosnowego. Wiem, ze sosna jako drzewo oczyszcza wokol siebie powietrze, nie wiedzialam, ze olejek tez dziala w taki sam sposob. Wystarczy na chusteczke kilka kropel i ta chusteczke do kieszeni? Czy moze na ubranie? Tyle pytan a Ty pewnie Wigilie przygotowujesz:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: niezbednik aromaterapeuty 24.12.12, 02:42 wiwi1 napisała: > Piszesz, ze uzywasz tea tree przeciwwirusowo i na przeziebienie. W jaki sposob > uzywasz tego olejku, czy poprostu w kominku czy w kapieli czy jak jeszcze inacz > ej? Dla doroslych mozna czysty na rece i przetrzec je np w sytuacji kiedy po wizycie w publicznym miejscu nie ma bezposrednio mozliwosci porzadnego umycia rak Moja pani instruktorka od przedzenia stosuje tea tree do dezynfekcji rak po kontakcie z nieprana welna. Dla dzieci mozna rozcienczyc w olejku-bazie ( to juz wlasnego wyboru tzw carrier oil- jest ich sporo i niektore maja bardzo specyficzne wlasciwosci, a niektore sa takie ogolnego urzytku. W sumie nawet zwykla oliwa z oliwek niezle sie w tej kwestii sprawdza ( z zimnego wytloku). Albo inne kulinarne jesli skora dobrze reaguje. Ew mozna wybrac jakis jojoba czy z bardziej powszechnych np migdalowy ( nie narzuca swojego zapachu i jest dosc lekki) I tak wlasnie do wtarcia w rece, ktore, wiadomo, bezwiednie czasem wedruja do oczu czy ust i zarazki z nimi Mozna tez pare kropel czystego na chusteczke. A w domu to juz na rozne sposoby. I jak wyzej i do kapieli ( tak, wtedy zdecydowanie wymaga rozcienczenia w carrier oil, inaczej zostaje na powierzchni wody i nawet przy braku wrazliwosci podrazni bardzo bo skora rozgrzana + rozgrzany olej+ ciepla woda) I kominek czy inhalacja ( to bardziej przy chorobie) > Do prania w jaki sposob dodajesz? > Ja daje do komory na plyn do plukania, wlewam najpierw troche wody i dodaje kil > ka kropel olejku, to jak piore pieluchy, nie wiem czy dobrze robie. tak wlasnie > Do kapieli jak dodajesz olejki to poprostu wkrapiasz je do wanny z woda? Czytal > am, zeby olejkow do wody nie dodawac, bo w wodzie sie nie rozpuszczaja (logiczn > e). jak wyzej zdecydowanie wymaga rozcienczenia w oleju- bazie. Kazdy bez wyjatku Chyba ze juz jest rozcienczony. Np drozsze olejki typu jasmin czy roza sa juz 5% czy 10%towym roztworem i wtedy nie trzeba ( choc dla bardzo malych dzieci jesli na skore do masazu, wtedy dodatkowo jest wskazane bo stezenie musi byc minimalne. Bodajze 1-3% o ile pamietam > Na oparzenia tea tree tak poprostu lejesz ten olejek na rane? U malych dzieci t > ez mozna? tak, to jest wyjatkowa sytuacja. W towarzystwie olejku-bazy bedzie wiecej szkody niz porzytku . I tylko olejki takie jak tea tree czy lawenda. I idealnie wczesniej pzretestowane na skorze danej osoby w mniejszym stezeniu ( tak jak do masazu) > I jeszcze jedno pytanie odnosnie kominka. Szukalam kiedys info na ten temat, bo > chcialam kupic kominek i wyczytalam, ze kominki tez sa nie za dobre, bo podgrz > ewaja olejek oi to co z niego sie ulatnia moze byc toksyczne i lepsze sa takie > cold air diffusers: > rel="nofollow">nvspharmacy.co.uk/index.php/tisserand/tisserand-aromatherapy-equipment.html > Zastanawiam sie czy sobie taki kupic, masz moze zdanie na temat takich urzadzen > ? To juz kiedys chyba pisalam. Kominki sa OK o ile nie pozwoli sie na to by woda wyparowala do konca zanim zgasnie swieczka. Jesli to nastapi, wtedy olejek ktory pozostaje na powierzchni wody, siegajac dna miseczki przypala sie i wlasnie w efekcie ww zw toksyczne. Jesli kominek, to ceramiczny ( woda sie tak intensywnie nie podgrzewa ) albo szklany. Zadne metalowe wynalazki I z duza miska ( wtedy cala woda nie wyparuje przez okres palenia sie jednego tea light) Dodatkowo mozna sobie swieczke mini, woskowa tam wstawic ew bo ona oczyszcza atmosfere. Kominek ( otpowiednich rozmiarow i ceramiczny) dziala na takiej zasadzie jak inhalacja gdzie olejki dodaje sie do goracej wody przeciez. I wazny by nie byly to fragrance, ale dobre jakosciowo, z pewnego zrodla eteryczne . > Acha i jeszcze jedno pytanie odnosnie tego olejku sosnowego. Wiem, ze sosna jak > o drzewo oczyszcza wokol siebie powietrze, nie wiedzialam, ze olejek tez dziala > w taki sam sposob. Wystarczy na chusteczke kilka kropel i ta chusteczke do kie > szeni? Czy moze na ubranie? Na ubranie mozna ale prawdopodobienstwo ze plamy pozostana. Jesli to Ci nie wadzi to jak najbardziej. czysty moze byc jesli nie dla niemowlaka i gdzies w miejscu do ktorego dziecko nie siegnie ( nie wetrze sobie w oczy np) Ja wlasnie czesto na ubranie np szalik czy gdzies w mniej widocznym miejscu ale raczej w poblizu drog oddechowych. Nie smialam jednak proponowac :) Na chusteczke dodatkowo tez. Na chusteczce lepiej o mniejszym stezeniu. Chyba ze to chusteczka nieuzytkowa. Mozna sobie wtedy ja pod nos dyskretnie podstawic i ew przez nia oddychac jesli w jakims zadzumionym miejscu :) > Tyle pytan a Ty pewnie Wigilie przygotowujesz:) przygotowania oficjalnie zakonczone. Wigilia raczej symboliczna, obiad swiateczny tez bez szalu, ale razem z urodzinami M w drugi dziens wiat zawsze sie uzbiera. Jednak co 8 par rak to nie jedna i dzis wlasciwie sie rozprawilismy ze wszystkimi planami. Na jutro tylko szczegoly:) Wszyscy spia, a ja jak zwykle, nocny marek z przemeblowanym zegarem :-> Ale juz ide :) Odpowiedz Link
heraa Re: niezbednik aromaterapeuty 28.12.12, 23:36 super temat ja wlasnie wracam do olejkow ale nie moge znalezc tutaj zadnej firmy wlasciwe to nie wiem ktorej zaufac moglabys podeslac te z ktorej ty korzystasz? Odpowiedz Link
wiwi1 Re: niezbednik aromaterapeuty 29.12.12, 23:37 Miwah, dziekuje za wyjasnienie. Na pewno kupie plejek sosnowy. W poszukiwaniu kursu aromaterapii znalazlam taka szkole: aromatherapy-studies.com/ifpa-about.html I tam sa linki do sklepow z olejkami: www.oshadhi.co.uk Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: niezbednik aromaterapeuty 30.12.12, 11:58 dawno temu, kiedy jeszcze sklepy internetowe mniej sprawnie dzialaly, albo wcale, zamawialam tutaj www.essentialoilsdirect.co.uk/ Chyba nawet wtedy jeszcze przez katalog albo jakas liste ktora wysylali I chyba nawet w czasach przedkomputerowych ;) ( adres znalazlam w podreczniku do aromaterapii). Oni zaopatrywali tez profesjonalistow, a przy wiekszym zamowieniu byly znizki i darmowa przesylka. Wtedy zamawialam wieksza roznorodnosc bo niemowleta, male dzieci, ciazowe, porodowe, pologowe ;-) wiec sie oplacalo i wybor dosc szeroki mieli. Ostatni zapas jakis czas temu mi sie wyczerpal i wtedy tez rodzina `wyrosla` z az takiej roznorodnosci, natomiast pozostaly nam ulubione wiec zamawiam albo lokalnie - (Meadows Aroma u nas lokalnie produkuje www.meadowsaroma.com i dostepne nawet w sklepach wiejskich z tej racji :)), albo na ebayu, zwlaszcza w wiekszych pojemnikach tee tree i lawendowy ( Spirit of Nature o ile mnie pamiec nie myli) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: niezbednik aromaterapeuty 03.02.13, 18:23 www.nourishingtreasures.com/?utm_source=Nourishing+Treasures&utm_campaign=a1aefdc4bb-10_23_Newsletter_1110_23_2011&utm_medium=email Odpowiedz Link
mrs.t Re: niezbednik aromaterapeuty 14.02.13, 20:26 a jak glownie używacie olejkow ? w 'kominkach' etx? do kapieli? jak jesze by bylo skutecznie ? Odpowiedz Link
wiwi1 Re: niezbednik aromaterapeuty 03.05.13, 23:46 thehealthylivinglounge.com/2009/10/13/9-essential-oils-to-boost-your-flu-protection/ Odpowiedz Link
wiwi1 Re: niezbednik aromaterapeuty 13.12.13, 11:17 www.naturesgift.com/therapeutic-grade.htm Odpowiedz Link
karolina_zet Re: niezbednik aromaterapeuty 23.12.13, 23:40 ja poczatkujaca w temacie olejkow jestem. Probuje nimi zwalczyc grzybice. Na razie oblozylam sie ksiazkami i przekopuje internet. Olejek herbaciany stosuje na grzybice paznokci. Herbaciany i cynamonowy do plukania ust. Kupuje tutaj i moge polecic: www.amphora-aromatics.com/ Troche obok tematu ale ten krem - zel jest hitem dla mnie, mojej mamy i kolezanek - woze tez do Polski po kilkanascie sztuk. www.amphora-retail.com/product_info.php/rejuvenating-gel-with-rose-60ml-p-202 Odpowiedz Link
wiwi1 Re: niezbednik aromaterapeuty 24.12.13, 13:00 Karolina czy tego zelu uzywasz normalnie zamiast kremu na dzien? Fajnie wyglada i cena niezla. Chyba sobie kupie pod choinke;) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: niezbednik aromaterapeuty 24.12.13, 13:17 www.natural-aromatherapy-benefits.com/EssentialOilSafety.html Odpowiedz Link
karolina_zet Re: niezbednik aromaterapeuty 30.12.13, 15:21 jesli masz mozliwosc kup ten krem - zel. Uzywam go i na dzien i na noc - sprawdza sie dokonale i cera tez swietnie wyglada:) Odpowiedz Link