Dodaj do ulubionych

co z tym cynamonem?

12.02.13, 12:44

no wlasnie..
ostatnio jakos co chwile sie natykam ( dwa razy czyli ;) ) na informacje ze z cynamonem cos nie tak. Tzn ze cynamon ktory zwykle dostepny na rynku nie jest tej pierwszej jakosci
Najpierw cos w tym stylu ( nie dokladnie ten artykul ale podobny)

"The Real Thing: Cinnamon

Native to Sri Lanka, real cinnamon comes from the bark of the Ceylon cinnamon tree. Unlike what we are used to in America, it’s tan in color and has a delicate taste. While it’s rare here, it’s much more popular in Latin America and some Asian countries. Because it has less heat than cassia, it generally works better in sweet dishes.

The Impostor: Cassia

Cassia comes from the bark of several other varieties of the cinnamon tree that grows in southeast Asia. It has a reddish brown color and sweet and spicy flavor. Most of what is sold in the United States as cinnamon is cassia, but the only way you can tell is by looking at its color – the label doesn’t always indicate the difference. Because of its heat, it does quite well in savory dishes, although it also appears frequently in desserts. "

zrodlo:
www.babble.com/best-recipes/healthy-eating/food-imposters-butter-or-margarine/
a nastepnie tez przypadkiem mi w oko wpadlo:
dietanakryzys.pl/krolowa-sniadan/
a dokladnie ten fragment
"Okazuje sie, że większość dostępnego w Polsce cynamonu to odmiana cassia, zawierająca spore ilości szkodliwej dla wątroby i nerek kumaryny."

No i masz babo placek! :)
I jak to teraz odroznic? :->

ok, znalazlam jeszcze
www.greenmedinfo.com/blog/6-healthy-reasons-eat-more-real-cinnamon-not-its-cousin
www.buyrealcinnamon.co.uk/
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: co z tym cynamonem? 12.02.13, 22:51
      No to dalas mi do myslenia z tym cynamonem;) Ja mam organic z firmy BART, jest dosyc jasnego koloru.
      Znalazlam taki artykul:
      www.ejozi.co.za/view/printview-221.html
      Zastanawialam sie na ile cos takiego bylo by legalne w UK, nie moglam znalezc jasnej odpowiedzi, ale z tego artykulu wynika, ze u nas bylo by to nielegalne:
      "Note that in the United States and France, cinnamon refers to both cinnamon and cassia; in England and Australia it’s illegal to sell “cinnamon” that’s actually cassia." Chociaz po tych wszystkich aferach z konina nigdy tak na prawde nie wiadomo. Najpewniej byloby kupic galazki cynamonu (czy jak sie to nazywa?) i mielic sobie (jesli sie da samemu?). Wieksza szansa, ze to wlasnie cynamon, jesli bedzie mialo certyfikaty np, organic tak sobie mysle, jesli nie bedzie pochodzilo z Chin;) ani ze Stanow.
      W Stanach trzeba chyba bardziej uwazac na to co sie kupuje, bo az tak restrykcyjni jak UK chyba nie sa.
      Odnosnie przypraw jeszcze to swego czasu zastanawaialam sie nad food irradiation (napromieniowana zywnoscia?), zwlaszcza jesli chodzi o ziola, bo wszedzie na amerykanskich blogach jedzeniowych jest wzmianka na ten temat. Nie wiem na ile jest to stosowane w UK, ale ponoc legalne:
      www.reviss.com/resource/lvl3.asp?lvl3_id=26
      Przejrzalam wszystkie przyprawy czy maja ten znaczek jaki w zalinkowanym artykule powinna miec zywnosc, ktora zostala napromieniowana, ale nie ma nigdzie takiego znaczka, rowniez nie przypominam sobie, zebym gdziekolwiek taki znaczek, lub ostrzezenie widziala, wiec nie wiem na ile to jest powszechna praktyka.
      Pozdrawiam:)
      • miwah Re: co z tym cynamonem? 13.02.13, 01:02
        Zastanawialam sie na ile cos takiego bylo by legalne w UK, nie moglam znalezc j
        > asnej odpowiedzi, ale z tego artykulu wynika, ze u nas bylo by to nielegalne:
        > "Note that in the United States and France, cinnamon refers to both cinnamon an
        > d cassia; in England and Australia it’s illegal to sell “cinnamon&#
        > 8221; that’s actually cassia."

        brzmi optymistycznie, choc wglebiajac sie w temat na ang stronach spotkalam produkty reklamowane jako real cinnamon czy ceylon cinnamon i w nawiasie `not cassia`
        M in na tej stronie www. realcinnamon costam i tez wholefoodsonline maja to podkreslone
        www.buywholefoodsonline.co.uk/organic-ceylon-cinnamon-powder-true-250g.html
        hmmm

        co do npromieniowania, masz na mysli rtg?
        O ile wiem, np owoce warzywa importowane sa przeswietlane na jakims etapie podrozy by zapobiec plesnieniu itp ( mam zakodowane, dlatego staram sie jak najmniej kupowac poza sezonem i importowanych)
        tu masz chyba wszystko w temacie
        www.food.gov.uk/policy-advice/irradfoodqa/#.URrXn2d-VXI
        • wiwi1 Re: co z tym cynamonem? 15.02.13, 23:29
          "brzmi optymistycznie, choc wglebiajac sie w temat na ang stronach spotkalam produkty reklamowane jako real cinnamon czy ceylon cinnamon i w nawiasie `not cassia`
          M in na tej stronie www. realcinnamon costam i tez wholefoodsonline maja to podkreslone
          www.buywholefoodsonline.co.uk/organic-ceylon-cinnamon-powder-true-250g.html
          hmmm"

          Mysle, ze to marketing, choc lepiej moze sie upewnic i wyslac maila z zapytaniem do producenta czy ten cynamon, ktorego uzywamy to rzweczywiscie cynamon.
          Jesli chodzi o napromieniowanie to ja wlasnie kiedys przerabialam temat i szukalam na necie informacji i wychodzi na to, ze w UK wszystko co zostalo poddane promieniowaniu (wlasnie w celu zabobieganiu zepsucia) powinno byc oznaczone lub opisane czy tak jest w rzeczywistosci nie wiem, bo takiego oznaczenia nie spotkalam na zadnym produkcie. Na amerykanskich blogach glownie przestrzegaja przed napromieniowanymi ziolami.
          Pozdrawiam:)
          • wiwi1 Re: co z tym cynamonem? 16.02.13, 23:22
            W watku eco sklepy zalinkowalam Real Food. Z ciekawosci wpisalam cynamon, zeby sprawdzic jaki cynamon sprzedaja.
            www.realfoods.co.uk/product/1082/real-foods-cinnamon-ground-bulk-wholesale
            "One of the more common trees from which Cinnamon is derived is the cassia"
            W skladzie tez jest podane:
            Cassia cinnamon.
            Kurcze czy to jest legalne w takim razie, sprzedawanie cassia jako cynamon? Pasowalo by napisac do nich maila i zapytac o to. Dla pewnosci cynamon lepiej kupowac ze sprawdzonych zrodel. Miwah zalinkowalas buy whole foods online, oni maja w miare niskie ceny, czasem sie zastanawiam dlaczego;)
            Pozdrawiam:)
            • wiwi1 Re: co z tym cynamonem? 16.02.13, 23:35
              uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20091126163757AAxstVj
            • wiwi1 Re: co z tym cynamonem? 17.02.13, 00:13
              www.diabetesexplained.com/cinnamon.html
            • miwah Re: co z tym cynamonem? 18.02.13, 12:49
              wiwi1 napisała:

              > W watku eco sklepy zalinkowalam Real Food. Z ciekawosci wpisalam cynamon, zeby
              > sprawdzic jaki cynamon sprzedaja.
              > rel="nofollow">www.realfoods.co.uk/product/1082/real-foods-cinnamon-ground-bulk-wholesale
              > "One of the more common trees from which Cinnamon is derived is the cassia"
              > W skladzie tez jest podane:
              > Cassia cinnamon.

              hmmm, czyli jednak
              Moze jesli wyraznie pisza ze cassia to jest to legalne..?
              Nie wiem :/


              Co do wholefoods, mialam wrazenie ze ceny u nich nie do konca takie niskie. Zwlaszcza tych produktow organic. M in dlatego nie kupuje u nich choc mam ich pod nosem
              Ale to tez hurtownia i czesto ilosci spore jednorazowo ( np kupilam u nich stevie nieoczyszczana ktora mi chyba na sto lat wystarczy ;) ) i z tego co M donosil po wizycie u nich ( w celu odbioru zamowienia) to wlasnie taka typowa hurtownia gdzie duze ilosci nabywaja i sprzedaz detaliczna tylko online. Moze dlatego sa stosunkowo atrakcyjni cenowo. W kazdym razie mnie to nie zdziwilo jakos.
              • liley11 Re: co z tym cynamonem? 20.02.13, 00:33
                Co do cynamonu, to wpadlo mi na maila dzisiaj. Nie czytalam nawet dokladnie:

                Przyprawa stabilizująca poziom cukru we krwi

                W ciągu jednego pokolenia zapadalność na cukrzycę typu 2 zwiększyła się na świecie pięciokrotnie. To prawdziwa katastrofa.

                Choć ludziom wydaje się dziś, że mogą się „wyleczyć”, połykając chemię w pigułkach, prawda jest taka, że coraz częściej cukrzyca jest chorobą wynikającą ze stylu życia.

                Podstawą profilaktyki jest dieta niskoglikemiczna, czyli oparta na produktach, które nie zamieniają się zbyt szybko w glukozę i nie wywołują gwałtownego wyrzutu insuliny.

                Również zwiększone spożycie cynamonu może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi.

                Ferrari wśród przeciwutleniaczy

                Cynamon to jedna z roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy wyrażonej wskaźnikiem ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, pojemność antyoksydacyjna w próbkach biologicznych) na bardzo wysokim poziomie 267,536 (pięciokrotnie wyższym niż w przypadku owocu granatu!).

                Był doceniany lub wręcz ubóstwiany przez większość wielkich cywilizacji ze względu na swój ciepły i słodki smak oraz subtelny aromat, który znacząco zwiększa przyjemność jego spożywania.

                Cynamon pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi poprzez stymulowanie receptorów insuliny i zwiększanie ich wrażliwości na ten hormon, co skutkuje obniżeniem glikemii (stężenia cukru we krwi). W rezultacie organizm musi wytwarzać mniej insuliny, by uzyskać ten sam efekt. Odciąża to trzustkę, stymuluje metabolizm i łagodzi stany zapalne.

                Cynamon zawiera od 0,5 do 1% silnych olejków eterycznych, słynących ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych, bardzo skutecznych w hamowaniu rozwoju bakterii i drożdży, w tym Candida albicans.

                W trzech głównych olejkach cynamonu zawarte są następujące związki czynne: aldehyd cynamonowy, octan cynamylu i alkohol cynamylowy. Aldehyd cynamonowy był badany pod kątem swojej zdolności blokowania wydzielania czynników zapalnych przez błony komórkowe.

                Gdyby zalet cynamonu było jeszcze Państwu mało – dodam, że już sam jego zapach silnie stymuluje obszary mózgu odpowiedzialne za zdolność koncentracji i pamięć.

                Zrób przysługę bliskim

                Śmiało dosypuj zatem cynamonu do różnych potraw.

                O ile w Europie i Ameryce Północnej zwykle stosuje się cynamon do dań słodkich (ciasteczek, szarlotek, kompotów, lodów, deserów czekoladowych), w Afryce Północnej i Azji jest wprost odwrotnie – doprawia się nim głównie potrawy słone, zwłaszcza z czerwonego lub drobiowego mięsa (na przykład przepyszne marokańskie pastille).

                Sproszkowany cynamon źle znosi zbyt długą obróbkę cieplną, dlatego najlepiej dodawać go pod koniec gotowania. Odwrotnie rzecz się ma z laskami cynamonu, które lepiej znoszą wysokie temperatury.

                Przyprawiając dania cynamonem, wyświadczysz przysługę swoim gościom, ponieważ doskonale stymuluje on ślinianki i błonę śluzową żołądka. Będzie im także przyjemniej po posiłku, ponieważ cynamon ułatwia trawienie i eliminowanie gazów, a także łagodzi skurcze żołądka i jelit.

                Cynamon należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w hermetycznym pojemniku, by ograniczyć jego utlenianie. Cynamon w proszku nadaje się do spożycia przez 6 miesięcy, laski cynamonu przez około rok. Jeśli cynamon stracił słodki zapach, trzeba go już niestety wyrzucić.

                Jaki cynamon wybrać?

                Cynamon przed zmieleniem ma postać lasek zwiniętych w rulon jak bibułki papierosowe. Są to właściwie fragmenty wysuszonej kory cynamonowca, drzewa rosnącego w azjatyckich tropikach.

                Najcenniejsze cynamonowce pochodzą z Cejlonu oraz Chin i nieco się od siebie różnią.

                Cynamon cejloński ma kolor ochry, a laski składają się z bardzo cienkich warstw. Natomiast cynamon z Chin ma ciemniejszą, czerwoną barwę, a laski są grubsze. Ten ostatni jest również mniej słodki, ma gorzkawy posmak.

                Podstawowa różnica między obiema odmianami polega jednak na zawartości kumaryny. Znacznie więcej tego składnika rozrzedzającego krew zawiera cynamon chiński, nazywany także kasją, dlatego należy go stosować z umiarem w porównaniu z prawdziwym cynamonem cejlońskim.

                Pół łyżeczki cynamonu dziennie wystarczy, by wyciągnąć z niego wszystkie wymienione wyżej dobrodziejstwa.

                A na zakończenie anegdotka…

                „Weź ćwierć dorodnego barana…”

                „Encyklopedia Britannica” informuje, że cynamon był swego czasu cenniejszy od złota. Wiadomo, że Mojżesz zalecał stosowanie cynamonu w produkcji świętych olejów i że sam król Salomon używał go jako składnik swoich cennych wonności. Cynamon był ponadto najważniejszym z drogocennych cukrów dla holenderskich kupców Kompanii Wschodnioindyjskiej (tych, którzy się na nim znali), niemniej jego porównanie do złota przytaczane przez „Encyklopedię Britannica”, która zresztą nie podaje swoich źródeł, wydaje mi się jednak wątpliwe.

                Tak czy inaczej, nie o tym miała być moja anegdota, lecz o Herodocie, historyku greckim z V wieku p.n.e.

                W starożytności cynamon przywożony był przez karawany przybywające z odległych i tajemniczych regionów Azji. Herodot, który nigdy się tak daleko nie zapuścił, nie mógł zrozumieć, dlaczego towar ten jest tak drogi. Wyjaśnił mu to pewien dowcipny kupiec.

                Stwierdził, że żaden człowiek nie wie, skąd się bierze cynamon. Wiedzą to jedynie wielkie ptaki, które używają go do produkcji gniazd na półkach klifów tak stromych, że człowiek nie może do nich dotrzeć.

                Aby więc pozyskać ten wyjątkowy aromat należy pozostawić u podnóży gór solidne sztuki mięsa dla tych wielkich ptaszysk, aby te próbowały zabrać łup do gniazd. A ponieważ ptaki te są jednocześnie zbyt wątłe, by utrzymać podrzucony im ciężar, spadają na ziemię, a ludzie przechwytują ich cenny budulec!

                Nic więc dziwnego, że kupcy wyceniali go drożej od złota…

                Życzę zdrowia!

                Jean-Marc Dupuis
                • espionka Re: co z tym cynamonem? 20.02.13, 19:33
                  laseczka cynamonu 30 pensow w eko sklepiku w centrum u nas
    • espionka Re: co z tym cynamonem? 21.02.13, 18:08
      na tym podobno dobrze sie sciera:
      www.amazon.co.uk/Leifheit-Comfortline-Family-Nutmeg-Plastic/dp/B001F6YAF4/ref=sr_1_5?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1361466272&sr=1-5
      a jak kora nie twarda to w mlynku do mielenia kawy- mi sie mieli :)
      • wiwi1 Re: co z tym cynamonem? 09.03.13, 23:09
        Dostalam maila z BART, ze oich organic cynamon jest prawdziwym cynamonem.
        Zamowilam sobie tez cynamon z buywholefoodsonline i wydaje mi sie, ze jest troche grubiej zmielony bo go czuje w potrawach (znaczy czuje go jak gryze)
        Pozdrawiam:)
        • miwah Re: co z tym cynamonem? 10.03.13, 02:45
          o widzisz, a ja wlasnie mialam zamawiac u nich ( buywholefoodsonline ) i sie wystraszylam po przeczytaniu opinii na amazon gdzie ktos im zarzucal ze chyba jednak nie jest prawdziwy.
          W koncu zamowilam na ten stronie realcinnamon (?) . Przyszedl szybko i jest zdecydowanie inny. I `sticks` i zmielony. Delikatniejszy zapach, smak, jasniejszy kolor. Swietnie sie nadaje do herbaty i w deserach rzeczywiscie.
          • wiwi1 Re: co z tym cynamonem? 17.03.13, 18:49
            Przeczytalam opinie na Amazonie o tym cynamonie i rzeczywiscie ktos wyrazil watpliwosc odnosnie tego cynamonu (nie tego w wersji organic jesli ma to znaczenie) Wyslalam zapytanie do buywholefoodsonline i zapewnili mnie, ze to prawdziwy cynamon. Nic mi nie pozostaje tylko im uwierzyc, ale pomyslalam, ze moze zamowie ten co Ty Miwah i porownam. Ty zamawialas z tej strony?
            www.buyrealcinnamon.co.uk/
            Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Przeczytalam o cynamonie tu:
            www.indusorganics.com/camparison.html
            Tam pisze o calym cynamonie jak powinien wygladac zwiniety w rulonik z jednej strony w druga a ten co ja mam z BART jest zwiniety z dwoch stron tak jak wedlug tego artykuly cassia, wiec teraz mam watpliwosc choc BART zapewnial mnie o tym, ze to prawdziwy cynamon. Na obrazku z tej strony co Ty kupowalas tez cynamon jest zwiniety w rulonik. Z buy whole foods online mam tylko powder wiec nie moge porownac.
            Pozdrawiam:)
            • miwah Re: co z tym cynamonem? 17.03.13, 19:10
              wiwi, tu masz je obok siebie ( cejlonski i cassie)
              en.wikipedia.org/wiki/File:Cinnamomum_Verum_vs_Cinnamomum_Burmannii.jpg
              Mam w domu jedno i drugie ( kiedys kupilam laski cynamonowe w celach zdobniczyc do swiatecznych ozdob) i wyglada na to ze to byla wlasnie cassia ( wypisz wymaluj opcja po prawo ze zdjecia), a to co nabylam dla porownania na realcinnamon ( tak, to ta strona z Twojego linku) wyglada zdecydowanie jak to na zdjeciu po lewo. Poza tym wyglad, smak i zapach mielonego roznia sie jednak od tego co tez mialam w domu :(
              • espionka Re: co z tym cynamonem? 17.03.13, 20:36
                wyglada na to, ze ja miele cassie :) ale taka smaczna i aromatyczna jest :((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka