Dodaj do ulubionych

Jak postepowac przy odrze

26.04.13, 20:18
Z racji tego, ze ponoc w Londynie jest coraz wieksza ilosc przypadkow odry chcialabym w jednym watku spisac jak postepowac przy odrze. Podzielcie sie dziewczyny swoja wiedza, espionka Ty pewnie masz leki homeopatyczne? Miwah wspominalas kiedys o starych podrecznikach medycyny chyba?
Piszcie. To co ja wyczytalam troche z internetu i ksiazki The Nourishing Traditions the Book of Baby and Child Care.
Przedewszystkim duze ilosci witaminy A jako ze ta witamina szybko sie zuzywa przy bardzo wysokiej temperaturze trzeba ja uzupelniac w diecie np puree z watrobki ugotowanej z bulionem i zmiksowanej oraz codziennemu spozywaniu tranu najepiej Blue Ice o ktorym miwah kiedys juz pisalas. Tran mozna kupic tutaj:
www.seventhwaveuk.com/102-green-pastures-cod-liver-oil-fermented-liquid.html
Dziecko powinno lezec w lozku przy zaslonietych zaslonach w ciszy i spokoju, elektroniczne urzadzenia wylaczone, muzyka tez.
W diecie zoltka jajaek, watrobka, rosol, zupy warzywne na rosole z odrobina oleju kokosowego albo mleka kokosowego. Jesli dziecko nie chce jesc to wystarczy podawac nawet lyzeczke czy dwie to wystarczy, jedzenia nie wmuszac.
Unikac surowych sokow owocowych i warzywnych (chociaz czytalam, ze sok z marchewki jest dobry) poniewaz sie je trudniej trawi a nie potrzeba obciazac organizmu.
Tran 4 do 5 kropli rano i wieczorem. Kiedy dziecko czuje sie juz lepiej podawac lekko strawne pokarmy smoothies z jogurtu ( nie wiem jak ma sie jogurt do unikania mleka i przetworow mlecznych przy infekcjach), zoltka jajek, miod, zupy kremy, puree z watrobki. Kiedy dziecko juz czuje sie lepiej dobrze ugotowany ryz z duza iloscia masla.
Jesli chodzi o diete dziewczyny jak to jest, bo ta dieta ma duzo zelaza a zelazo podczas infekcji tez nie bardzo? czy tylko podczas temperatury nie podawac zelaza? Co wtedy najlepiej w takim razie plyny. ten tran i zupy, wywar z kurczaka?
Zalecenia lewatywy. Stosowalyscie lewatywe podczas infekcji?
Bardzo wazne regularne wyproznienia, zeby toksyn sie pozbyc z organizmu jak tylko sie infekcja zaczyna.
Przy bardzo wysokich temperaturach, 40 stopni podawac swieze soki ( pomarancze, cytryna) rozcienczone 50 procent z woda zeby sie nie odwodnic i utrzymac cukier we krwii na wlasciwym poziomie (to moze sie zaburzyc przy temperaturze).
Podawanie jedzenia przy temperaturze pomaga ja obnizyc, niewielkie ilosci jedzenia, kilka lyzek jajecznicy, troche rosolu z kurczaka. Znowu jak sie to ma do nie podawania zelaza przy temperaturze? zoltko jest bogate w zelazo.
Wetrzec w stopu zgnieziony czosnek owinac folia i skarpetka na to. Ja oewnie czosnek bym zmieszala z kreme jakims zeby nie poparzylo skory. pol lyzeczki tranu codziennie kiedy jest temperatura.
Ziola do picia liscie malin, rumianek, ziola napotne, zeby toksyny sie uwalnialy przez skore, krwawnik . Jesli chodzi o krwawnik to czytalam ze nie powinno sie podawac dzieciom, chociaz czest takie zalecenia na internecie widze, to samo z reszta z echinacea, wszedzie zalecaja a ponoc nie powinna byc podawana dzieciom ponizej 12 lat poniewaz duze ryzyko uczulenia.
Krwawnik dodany do kapieli na obnizenie temperatury. Byc moze warto zrobic test na uczulenie na krwawnik.
Dziewczyny piszczcie co jeszcze mozna dodac .
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Jak postepowac przy odrze 26.04.13, 22:07
      ja niewiele o odrze wiem oprocz tego, ze nasz lekarz homeo zalecal nam swego czasu zarazenie sie odra bo jej przechorowanie swietnie reguluje gospodarke wodna organizmu
      ja wlasnie mam apteczke pierwszej pomocy - zapytam co z homeopatii w razie gdyby
      • wiwi1 Re: Jak postepowac przy odrze 27.04.13, 00:30
        www.ochoroba.pl/artykuly/3101-odra-%3F-choroba-zakazna-wieku-dzieciecego
    • miwah Re: Jak postepowac przy odrze 27.04.13, 11:56
      z tego co pamietam ( i mysle ze tez logiczne) wazne jest odzywianie przed choroba i stosowna ilosc wit A w pokarmach.
      W czasie choroby raczej lekka zdrowa dieta ale nie dokarmiajaca wirusa ( wiec nie wysokobialkowa, bez ciekiego tluszczu, smazonych, wysokoweglowych)
      Z jogurtem raczej bym sie wstrzymala ( i mlecznymi ogolnie bo jednak zwiekszaja ilosc sluzu)
      Zelazo wadzi przy goraczce ale z nim jak z kazdym mineralem czy witamina. Wazne by nie bylo niedoborow PRZED zachorowaniem. Suplementacja w trakcie trwania infekcji to dokarmianie wirusa.
      Unikanie swiatla to tez to co pamietam ( przebywanie w zaciemnionym pomieszczeniu i oszczedzanie wzroku) Jeszcze cos o kolorach jakby bylo ale nie wiem czy przesad czy prawda :)
      • wiwi1 Re: Jak postepowac przy odrze 27.04.13, 19:08
        Wazn
        > e by nie bylo niedoborow PRZED zachorowaniem
        No wlasnie, to przedewszystkim. Tak przy okazji, poniewaz losos jest sporym zrodlem witaminy A, dostalam maila z Abel and Cole, ze nie bedzie teraz lososia w wersji organic przez jakis czas (byc moze ma to zwiazek z tarlem?)

Suplementacja w trakcie trwania i
        > nfekcji to dokarmianie wirusa
        Suplementacja witamina A tez? Wszedzie pisza, ze wazne jest podawanie wit A w duzych dawkach podczas odry
        A o tych kolorach pamietasz miwah o co chodzilo? Nie spotkalam sie nigdzie ze wzmianka o kolorach.
        Caly czas sie zastanawiam czy kupic ten tran. Moja mama w dziecinstwie dostawala lyzeczke tranu dziennie. To lata 60 byly wiec domyslam sie, ze tran robiony byl w tradycyjny sposob poprzez fermentacje? Nie bylo chyba wtedy takiej technologii, zeby oczyszczac i filtrowac tran i dodawac sztuczne witaminy chybaPozdrawiam:)
        • miwah Re: Jak postepowac przy odrze 27.04.13, 19:36
          wit A pewnie nie zaszkodzi. Podobnie jak C czy E w czasie choroby ( a raczej pokarmy w nie bogate.
          Jednak suplementacja w czasie choroby ma znacznie mniejsze znaczenie niz jej wlasciwy poziom przed zachorowaniem. Choc oczywiscie tran w czasie odry podawano jako lekarstwo.

Wiwi, jesli kupisz ten fermentowany, mysle ze warto zdecydowac sie na opcje w kapsulkach.
          Ja kupilam plynny i co prawda moje niektore dzieci nie maja problemu z pomykaniem tego. O dziwo, nawet najstarsza ktora w dziecinstwie najmniej lubila ryby, teraz ten tran sama sobie aplikuje.
          Jednak mlodsi troche sie krzywia a najwiekszy problem z polykaniem mam ja ;-)
          Zapach naprawde intensywny, smak tez i troche drazni gardlo wiec moze nie warto dodatkowo serwowac stres zw z aplikacja. Zwlaszcza mlodsze dzieci moga miec problem ( choc z drugiej strony, pewnie z kapsulkami tez)

Ja bym sie chyba zaopatrzyla w jakis dobry miod raw, sporo marchewki eko, nac pietruszki i dobry wywar z kurczaka a la Maria. Plus cebula, czosnek w menu. Najlepiej swieze. Imbir, cynamon, sporo naturalnej wit C, wlasnie te ryby. Z tym ze te rzeczy to juz raczej tak na codzien.

sa jeszcze olejki stosowane przy odrze ale to musze sprawdzic. Jednak jesli homeopatia to z olejkami trzeba uwazac bo ponoc neutralizuja leki homeo. Tak mi kiedys mowiono.

Z kolorami bodajrze chodzilo o unikanie intensywnych ( z mysla o wzroku wlasnie) czyli niby logiczne i nie brzmi jak zabobon ale szczegolow nie pamietam :(
          • miwah Re: Jak postepowac przy odrze 27.04.13, 19:46
            O! O! odkopalam moja sciage nt odry i wlasnie odkurzam pamiec. :)
            Przyznaje ze kawal czasu temu ja zmontowalam i nie weryfikowalam pozniej tych onformacji ale m in rozne nt homeopatii, choc to ze zrodel ksiazkowych wiec moze sie espionka wypowie i ew skoryguje.
            Podejrzewam ze dobrze miec kontakt z homeopata w trakcie choroby

umamy.homestead.com/odra.html

Acha, z olejkow eukaliptusowy na obnizenie temp
            umamy.homestead.com/Olejki.html
            • espionka Re: Jak postepowac przy odrze 27.04.13, 23:23
              mam ten tran w kapsulkach i starszy syn je rozgryza, mlodszy ma wstret
            • wiwi1 Re: Jak postepowac przy odrze 27.04.13, 23:36
              Miwah dzieki za te informacje. Powiedz mi prosze czy masz jakis sklep online gdzie zaopatrujesz sie w ziola? Chcialabym kupic kwiat lipy czy liscie malin, krwawnik ale niepryskane i nie bardzo wiem gdzie szukac.
              Jesli chodzi o homeopatie to ja sie skontaktowalam ze znajoma homeopatka, z ktora kiedys pracowalam dala mi jakies oczyszczajace leki dla dzieci i jakies inne, ale na razie nie podalam. Nie jestem przekonana na 100 % i sie jeszcze zastanawiam. Espionka bede miala do Ciebie pare pytan w tej kwestii tylko nie wiem czy tu czy moze nowy watek zalozyc.
              Odnosnie tego tranu to ja kapsulek nie dam rady, bo dzieci za male wiec bede musiala kupic w plynie. Wydawalo mi sie, ze gdzies widzialam ich tran smakowy. Na tej stronie seventh waves jest niedostepny ten tran do maja, gdzie jeszcze mozna go kupic?
              • miwah Re: Jak postepowac przy odrze 28.04.13, 00:02
                kiedy kupowalam ten tran, najlepsza cene mieli w Raw & Funky, ale nie wiem czy nadal maja w asortymencie

A ziola to roznie.
                Akurat liscie malin sama susze teraz i kwiat lipy tez w sezonie i kilka innych ( mam miejsca gdzie niepryskane mozna zbierac), ale kiedys kupowalam w lokalnym sklepie zielarskim i mieli francuskie eco
                Kolezanka ktora mieszka w Bieszczadach, mowila mi ze w temacie ziol sa pewne wymogi i np zielarze austriaccy zaopatruja sie w tychrze Bieszczadach, z tym ze nie wiem czy to jest jakos regulowane.
                Justingredients maja niektore produkty eko, ale musialabys do opisu konkretnego zerknac, ew u nich dopytac.
                • wiwi1 Re: Jak postepowac przy odrze 28.04.13, 00:10
                  Zaraz zajrze na Justingriedients. Patrzylam na ten tran, ale jest niedostepny z powodu zimnej pogody, ktora opoznia fermenowanie tego oleju to samo na seventh waves tez nie maja. Gdybym kupila kapsulki to mozna te kapsulki jakos przeciac, zeby sam plyn wylac i podac dziecku?
                  Jeszcze pytanie jezykowe kwiat lipy po angielu jak bedzie sie nazywal?
                  • miwah Re: Jak postepowac przy odrze 28.04.13, 20:50
                    mysle ze kapsulki z powodzeniem przetniesz. Przynajmniej jesli sa to takie zelatynowe jak zwykle stosowane do tych celow. Espionka chyba pisala ze jej dziecko rozgryza :)

kwiat lipy- lime flower

• espionka Re: Jak postepowac przy odrze 28.04.13, 22:23
                      kapsulki sa niezelatynowe
                      w skladzie jest unbleached beeswax (as thickner), plant celluose (capsules)
                      Starszak rozgryza i mowi, ze tran smakuje jak skisla ryba :)), mlodszy pluje
                      ja kupowalam przez amazon
                      • wiwi1 Re: Jak postepowac przy odrze 28.04.13, 23:57
                        Dzieki dziewczyny ziola kupilam na goodness direct firmy Hambleden.
                        Ten tran jest jeszcze w formie emulsji jakies smakowe ponoc dla dzieci znacie? :
                        www.red23.co.uk/advanced_search_result.php?keywords=cod+liver+oil
                        www.red23.co.uk/Blue-Ice-Fermented-Cod-Liver-Oil-Emulsified-Peppermint-237ml_p_1521.html
                        Tylko tam oprocz tranu sa jakies dodatki wiec nie wiem na ile to dobre. Na stronie green pasture nie ma tych tranow. A wiecie moze od jakiego wieku ten tran mozna podawac? Nie moge znalezc tej informacji.
    • miwah Re: Jak postepowac przy odrze 28.05.13, 10:20
      nsnbc.me/2013/05/14/bbc-news-removes-false-claims-about-measles-epidemic-after-being-busted/
      chcialoby sie rzec ` a nie mowilam?!`:)
      I nici z measles party;)
      ciekawe, ze jak zwykle, znowu Walia trend zainicjowala choc nie wierze ze nie zachecono lekarzy do zglaszania tych podejrzanych przypadkow. Och gdyby oni rownie ochoczo zglaszali wszelkie NOPy
      Wspolczuje tym ktorzy dali sie zastraszyc i pobiegli szczepic.
      • wiwi1 Re: Jak postepowac przy odrze 03.06.13, 21:09
        Mozna sie bylo spodziewac;) Wiesz ta panika siana przez media sprawiala, ze mi cisnienie roslo, nie wiem czy sluchasz radia czesto, mi chodzi w kuchni caly dzien. Czulam sie jak wyrodna matka, ktora nie szczepi swoich dzieci doslownie tak prowadzacy nazywali rodzicow nieszczepiacych dzieci. Zawsze mi sie wydawalo, ze lbc jest ciekawa stacja, ale mam spory niesmak po tej nagonce.
        • wiwi1 Re: Jak postepowac przy odrze 04.06.13, 21:23
          na WDDTY przeczytalam, ze co 3 osba w Walii, ktora przeszla odre byla zaszczepiona 3 szczepionkami. Zastanawialam sie wlasnie nad tym ile osob bylo szczepionych.
        • miwah Re: Jak postepowac przy odrze 04.06.13, 22:20
          Slucham ale M zawsze przelacza na classic fm albo world service wiec nie tej zwyklej papki pewnie.
          No tak, podejrzewam ze nagonka byla regularna bo inaczej jak by cel osiagneli.
          I mam wiecej ;-) niz pewnosc ze jesli wogole byly jakies potwierdzone przypadki, to wiekszosc wsrod tych pokornie zaszczepionych
          • wiwi1 Re: Jak postepowac przy odrze 15.06.13, 21:54
            szczepieniaodra.files.wordpress.com/2011/09/pielegodra21.jpg
            szczepieniaodra.wordpress.com/czestosc-i-rodzaj-powiklan-odrowych/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka