Dodaj do ulubionych

Wystroj mieszkania w stylu eco

15.08.13, 10:55
moze bardziej naturalny wystroj wnetrz niz eko bo nie za bardzo mi sie podoba np. stol zrobiony z butelek choc sama idea do mnie przemawia
znacie jakies stronki gdzie mozna poszukac inspiracji ?, zakupic takie drobiazgi jak np. mydelniczki :), lampy, dywany
za kilka tygodni przeprowadzam sie do nowego domu i czekaja mnie zakupy (i remont tez, niestety farby organiczne odpadaja ze wzgledu na wilgoc w domu)
zagladam czasami do sklepu ethical
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 15.08.13, 17:32
      Espionka a dlaczeo przy zawilgoconych mieszkaniach nie mozna uzywac farb eco?
      My malowalismy sypialnie ta farba:
      earthbornpaints.co.uk/
      W domu jest czasami bardzo duza wilgotnosc, ale nie robi mi sie zaden grzyb na scianie, gdzies tam nawet czytalam kiedys (bo dawno malowalam), ze te farby zapobiegaja.
      Niestety tendencje do grzyba mam w lazience.
      Ja to chyba bym wapnem pobielila sciany od czasu do czasu, moi rodzice tak robia (a przy najmniej tak kiedys robili)
      Jesli chodzi o wystroj to nic mi do glowy nie przychodzi, zadna konkretna strona, jak cos przyjdzie to wkleje linka. Duzo zakupow robie przez Amazon i mozna czasami znalesc fajne rzeczy, ale drogo.
      Pozdrawiam:)
      • wiwi1 Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 15.08.13, 19:03
        www.myriadonline.co.uk/natural-living-ecological-natural-products-for-the-home.php
        www.dojoeco.co.uk/
        Moze cos w tych sklepach Ci sie spodoba
        • espionka Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 15.08.13, 21:40
          dojoeco ogladalam- kiedys podawalas linka, fajny sklep
      • espionka Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 15.08.13, 22:08
        > a dlaczeo przy zawilgoconych mieszkaniach nie mozna uzywac farb eco?
        bo maja organiczne skladniki poddatne na grzyby, plesn
        rozni "specjalisci" nam tu nie zalecali bo stanowia pozywke dla grzyba
        a u nas jest widoczna plesn na scianie
        a propo plesni to zrobilam wywiad u znajomej, ktora pracuje w rodzinnym biurze architektonicznym i bardzo nas postraszyli, ze zarodniki sa wszedzie w szafach, w murach (ja myslalam ze sciany sa zdrowe tylko od wewnatrz plesn wyszla) i trzeba sie tego pozbyc to sie rozsiewa po calym domu, nie mozna tego dotykac, wycierac itp.
        • wiwi1 Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 16.08.13, 09:22
          Espionka ja mysle, ze sprobowalabym takiej kombinacji:
          Ta farba chyba wlasnie nadaje sie do wilgotnych mieszkan:
          earthbornpaints.co.uk/product/casein-paint/
          Plus ten proszek:
          www.mikroorganizmy-sklep.pl/probio-puder-p-32.html
          U mnie w lazience jest tez niestety plesn i pomimo witerzenia, ogrzewania, czyszczenia i tak wychodzi.
          Moj maz usuwa od czasu do czasu jakims srodkiem, ktory nie zawiera bleach (wybielacza?), poniewaz gdzies wyczytalam, ze ten aktywuje plesn i staje sie ona bardziej szkodliwa (chociaz ladnie wybiela i tego nie widac).
          Niestety teraz na remont nas nie stac a mielismy w planie remont lazienki wlasnie musimy sie wstrzymac z tym remontem.
          Gdzies tu pisalam o efektywnych mikroorganizmach (to miedzy innymi ten proszek do farby, ktory zalinkowalam). Moj brat byl na szkoleniu organizowanym z jakis unijnych funduszy i ta firma posiada wszystkie certyfikaty, ale miwah podawala gdzies strone internetowa tutaj w UK.
          Dzwonilam do nich i wlasnie to mi polecili na grzyba plus opryskiwanie mieszkania roztwrem EM z woda zeby unieszkodliwic grzyba.
          To tak mi przyszlo do glowy gdybys chciala sprobowac.
          • espionka Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 19.08.13, 11:16
            ja zrobilam survey i dodatkowe ekspertyzy wiec znana jest przyczyna wilgoci, mam tez konkretne zalecenia jak zapobiec jej powstawaniu.
            A ty uzylas tej kombinacji? masz w domu osuszacz powietrza?
    • espionka Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 19.08.13, 11:18
      www.namaste-uk.com/section.php/530/1
      www.bohemiadesign.co.uk/
      • wiwi1 Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 22.08.13, 12:53
        Mam osuszacz powietrza i zawsze zima go wlaczamy, dodatkowo w lazience maz zrobil wentylacje ale i tak nie pomaga. W reszcie mieszkania nie mam problemow z wilgocia i ewidentnie u nas problemem jest zla wentylacja w lazience i izolacja sufitu. Na razie w remont taki powazniejszy pieniedzy wkladac nie bedziemy, bo chcielibysmy sie wyprowadzic stad. Jesli chodzi o ta farbe z tym proszkiem to nie stosowalismy tego, poniewaz musielismy przesunac w czasie malowanie lazienki, mielismy zawirowania finansowe, mam nadzieje, ze uda nam sie przed zima zrobic lazienke a niedlugo moze sie wyprowadzic.
        A wy espionka daleko sie przeprowadzaliscie czy dalej jestescie w Guildfrod?
        Ja bym sie chciala wyprowadzic gdzies na tyle daleko od Londynu, zeby miec cisze i spokoj ale z kolei zeby maz mogl dojezdzac do pracy do Londynu.
        • espionka Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 22.08.13, 17:06
          Z centrum Guildford jest dobry dojazd do Londynu pociagiem. Po centum miasta natomiast fatalnie sie jezdzi. Mysmy brali tez pod uwage Ewell.
          Guildford bardzo fajne jest i bezpieczne.
          Jesli chcesz moge Ci podeslac pdfy z raportu na temat wilgoci w naszym domu, samo wietrzenie, ogrzewanie moze byc nie wystarczajace.
          Nasz dom jest usytuowany od polnocnej strony a sciana z cegly bez izolacji chlonie wilgoc jak gabka.
          • espionka Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 22.08.13, 17:38
            musi byc ruch powietrza w mieszkaniu, chyba najlepiej sprawdzaja sie wentylatorki w kratkach, najlepiej na czujnik. Jedna kratka wentylacyjna na cale mieszkanie to raczej za malo (szczegolnie w kuchni wskazana nawet jesli tam nie ma plesni), (ewentualnie okna z mikro uchylem w kazdym pokoju). Suszenie prania w suszarce z ujsciem nie do wewnatrz. Jesli bardziej zaizolujesz to musisz wiecej wentylowac. Ty chyba mieszkasz w bloku prawda?
            • wiwi1 Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 25.08.13, 20:47
              Espionka podeslij jesli mozesz na poczte gazetowa.
              Ja nie mieszkam w bloku tylko w w takim samodzielnym mieszkaniu, takiej nadbudowce, bez sasiadow z zadnej strony, ale tez bez ogrodu za to z duzym tarasem. To bylo swietne dla pary ale dla rodziny juz nie bardzo dlatego musimy pomyslec o duzym domu z duzym ogrodem;)
    • espionka Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 27.08.13, 09:46
      wyslalam
      • espionka Re: Wystroj mieszkania w stylu eco 29.08.13, 09:33
        na grzybki zastosowalam SAVO (okrutnie chemiczny) dostepny na amazonie. Zapobiega powstawaniu plesni przez 6 miesiecy jesli przyczyna powstawania grzyba nie zostanie rozwiazana.
        Czyli pomaga doraznie pozbyc sie problemu natomiast nie likwiduje przyczyny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka