Dodaj do ulubionych

przepis na chleb pieczony w domu

13.05.14, 22:58
hej dziewczyny
macie moze sprawdzony nieskomplikowany przepis na chleb pieczony w domu, w maszynie albo w piekarniku
przeprowadzilismy sie i zostalam bez chleba :(

pozdrawiam serdecznie

Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: przepis na chleb pieczony w domu 14.05.14, 20:38
      Ja pieke w maszynie, nie mam warunkow na pieczenie chleba na zakwasie.
      Kupuje make einkorn i pieke tak:
      4 - 5 g drozdzy (u mnie dwie takie male miarki mlastikowe, ktore mialam w zestawi z maszyna do chleba)
      500 g maki einkorn
      2 lyzeczki cukru
      2 lyzeczki soli
      380 - 390 ml wody
      2 lyzki oliwy
      pieke na ustawieniu "rye"

Kiedys pieklam tez ten chleb w piekarniku, z tylu na opakowaniu sa przepisy na proste chleby. Tylko u mnie nie ma warunkow na wyrastanie chleba, wiec na razie robie w maszynie.
      Chcialabym wyprobowac ten przeps:
      www.dovesfarm.co.uk/recipes/slow-rise-einkorn-bread
      Pozdrawiam:)
      • e_elena Re: przepis na chleb pieczony w domu 15.05.14, 13:18
        dzieki chetnie wyprobuje
        a make kupujesz z tej farmy?

pozdrawiam
        • wiwi1 Re: przepis na chleb pieczony w domu 17.05.14, 11:10
          Ten slow rise chleb to chcialam wkleic ten link, ale nie chciala mi sie strona otworzyc:
          www.jovialfoods.com/recipes/slow-rise-einkorn-bread/
          Nawet nie wiedzialam wczesniej , ze doves farm ma swoj przepis. Na rynku UK make einkorm ma tylko doves farm, a ich maki kupuje w Ocado.
          • e_elena Re: przepis na chleb pieczony w domu 17.05.14, 23:14
            dzieki serdeczne
            moja maszynka przestanie zbierac kurz :)

pozdrawiam
            • espionka Re: przepis na chleb pieczony w domu 19.05.14, 08:33
              wiwi jakich drozdzy uzywasz? zwyklych piekarniczych?
          • e_elena Re: przepis na chleb pieczony w domu 20.05.14, 22:32
            kurcze blade
            w occado minimum spend £40
            i co ja mam od nich jeszcze kupic?
            a mozna do tego przepisu uzyc innej maki?
            :(

pozdrawiam
            elena
            • wiwi1 Re: przepis na chleb pieczony w domu 21.05.14, 20:29
              Ja ma problem czego tam nie kupic;) Robie tam zakupy 2 razy w miesiacu i wiekszosc rzeczy organic typu passata, maki, mydla, zele do mycia dla dzieci itd tam kupuje;)
              Jesli masz maszyne do chleba to najprawdopodobniej mialas tez dpo tej maszyny ksiazke z przpeisami, bo kazda maka moze wymagac innego czasu pieczenia, innych ustawien, ilosci wody czy drozdzy.
              Jesli nie masz tej ksiazki z przepisami a masz maszyne panasonic to moge ci kilka przepisow na iine maki podeslac, mysle, ze w necie tez moga byc dostepne.
              Ja ten przepis z maka einkorn robilam metoda prob i bledow, bo w necie takiego nie znalazlam a iine chleby (to maz raczej) piecze wedlug zalaczonych przepisow.

Espionka ja do maszyny uzywam tych drodzy:
              www.lakeland.co.uk/7338/Doves-Farm-Quick-Yeast?gclid=CK2Sy5LSvb4CFa-WtAodqEEAkw&src=gfeed&s_kwcid=AL!49!3!52965930851!!!g!42887520744!&ef_id=Uc9DhwAAAG5wuw0H:20140521182625:s
              czasem tych:
              www.allinsonflour.co.uk/products/easy-bake-yeast.html
              A do chleba pieczonego bez maszyny tych:
              www.google.co.uk/search?q=doves+farm+yeast&oq=doves+farm+yeast&aqs=chrome..69i57j0l5.4457j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8#q=doves+farm+yeast&tbm=shop&spd=15079222003499051699
              • wiwi1 Re: przepis na chleb pieczony w domu 21.05.14, 20:31
                ten link na koncu to powinien byc ten:
                www.auravita.com/product/Original-Tin-Of-Dried-Yeast.DOFA10209.html?RefId=225&adid=DOFA10209&gclid=COHaqJPTvb4CFcLItAodVmYAPQ
              • espionka Re: przepis na chleb pieczony w domu 22.05.14, 18:40
                a dlaczego akurat tych drozdzy z lakeland? one sie czyms roznia od zwyklych?
                allinson znam
                wiwi to Ty juz teraz tylko w ocado sie zaopatrujesz w organiczne rzeczy?
                ja nadal goodnessdirect, real foods, sainsbury . Bylam ostatnio na biodynamicznej farmie, ktora polecala miwah i tez wszystko smaczne :)
                mydelka drbonner jakies drogie mi sie wydaly, kupuje Suma i Faith in Nature.
                • wiwi1 Re: przepis na chleb pieczony w domu 23.05.14, 15:25
                  Espionka chyba nie roznia sie niczym specjalnym , nawet nie sprawdzalam tego, po prostu kupuje maki doves farm i drozdze tez, ale i allison na zmiane zalezy co jest w sklepie.
                  Ja zakupy robie wogole online, nie mam samochodu ani prawa jazdy. Raz w tygodniu robie zakupy w Ocado, bo tam sa te maki i przy okazji kupuje inne typu ketchup mr organic, ich passaty, makarony biony, cukier kokosowy, czasem olej kokosowy jak potrzeba, olej awokado, maslo hazelnut meridian, dzemy clearspring, ufff, pewnie wiecej innych rzeczy, acha watrobke organic, kielbaski helen brown i organic prawns;)
                  Reszte miesiaca zakupy robie w tesco i sainsbury no i abel and cole.
                  Od niedawna moj maz ma samochod fimowy, wczesniej nie mielismy samochodu, wiec po farmach nie jezdzilismy.
                  Mozesz mi powiedziec co to za farma o ktorej pisalas, ze bylas ostatnio? Jak nie jest bardzo daleko odemnie to moze namowie meza. Daj znac gdzie to jest, moze sie tam umowimy na kawe;)
                  Pozdrawiam:)0
                  • espionka Re: przepis na chleb pieczony w domu 24.05.14, 22:46
                    ja mam godzine jazdy ale moze jeszcze kiedys tam pojade :)
                    www.tablehurstandplawhatch.co.uk/Tablehurst.html
                    ja za pozno weszlam do sklepiku na farmie bo najpierw ogladalismy zwierzaki. Wiekszosc swiezych produktow po poludniu byla juz wykupiona :)
      • botu Re: przepis na chleb pieczony w domu 30.05.14, 11:55
        wiwi1 napisała:

> nie mam warunkow na pieczenie chleba na zakwasie.

> u mnie nie ma warunkow na wyrastanie chleba, wiec na razie
        > robie w maszynie.

Dopiero zauważyłam ten wątek...

A jakie specjalne warunki masz na myśli?
        Ja w kuchni w ogóle nie grzeję i miewam tam 16-18 stopni, a zakwas ma się i rozmnaża się znakomicie... Pierwszy dostałam od koleżanki z Polski, ale po paru miesiącach używania i 10 dniowej nieobecności stchórzyłam zobaczywszy dziwny jego wygląd... Teraz jestem mądrzejsza i wiem, że nic mu nie dolegało. Niestety wtedy poszedł do kosza.
        Ale zwyczajnie zaczęłam hodowlę od zera. Najpierw na żytniej mące z polskiego sklepu, teraz od dawna na zwykłej żytniej mące z H&B.
        Piekę też w maszynie, jedynie szukałam takiej z osobnym programem samego pieczenia i nawet najtańsza z Argosa nim dysponuje. Po prostu mieszam ciasto wieczorem, zostawiam w maszynie do wyrośnięcia i piekę rano. Pewnie można odwrotnie - mieszać rano a piec wieczorem. Po próbach mieszania w maszynie (i upierdliwości wyciągania mieszadła) teraz mieszam zwyczajnie łyżką w misce do połączenia składników i przekładam do maszyny.
        Mój chleb jest bardzo ciężki i pełno/wieloziarnisty, więc program pieczenia natychmiast powtarzam - w sumie wychodzi 2 godziny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka