Dodaj do ulubionych

Spiralizer - czego to ludzie nie wymyśla...

30.05.14, 14:28
Skoro już przypomniałam sobie o tym forum to podrzucię Wam znakomity pomysł na zmniejszenie ilości rzeczy mącznych w diecie.
Jest to specyficzna tarka, z której warzywa wychodzą w kształcie spagetti

www.google.co.uk/search?q=spiralizer&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=anOIU5SACqzA7AaH6oF4&ved=0CE4Q7Ak&biw=960&bih=527
Wpadłam na jakiś artykuł, idea wydała mi się ciekawa, po dokładnym rozeznaniu kupiłam ten

www.ukjuicers.com/lurch-spiralo-spiralizer
ponieważ w odróżnieniu od poziomych nie zostawia długiego środka warzywa, tylko kilkumilimetrową końcówkę.

Wypróbowałam na razie na dyni piżmowej, cukini (oba efekty znakomite) i oberżynie (niestety za miękka) i jestem zachwycona. Można jeść na surowo w sałatkach, można parować/smażyć/mikrofalować przez parę minut dla konsystencji makaronu al-dente i podawać z sosami jak makaron właśnie. Nie robiłam ziemniaków bo unikam, ale krótko smażone/pieczone frytki też podobno wychodzą ciekawe.

Obserwuj wątek
    • liley11 Re: Spiralizer - czego to ludzie nie wymyśla... 31.05.14, 10:53
      Dzieki za link:) zawsze latwiej niz recznie obieraczka do warzyw:)
      • botu Re: Spiralizer - czego to ludzie nie wymyśla... 31.05.14, 11:20
        W ogóle nie ma porównania, przerobienie średniej courgette na porcję dla jednej (dorosłej) osoby trwa jakieś 10 sekund włącznie z umyciem warzywa.
        Dynia piżmowa trwa dłużej bo trzeba ją obrać i usunąć pestki.

To Ty zaczęłaś wątek o diecie raw?
        Właśnie na jakimś tematycznym blogu pierwszy raz zobaczyłam to cudo, nie pamiętam już na którym ale to było coś podobnego do
        www.healthyvegasvegan.com/2013/03/24/kitchen-tools-raw-food-diet/
        Sama nie stosuję raw, ale ograniczam węglowodany. Spiralizer genialnie rozszerzył różnorodność moich posiłków, bo obieraczką w życiu bym się nie bawiła. Jeszcze tylko muszę znaleźć więcej warzyw o właściwej konsystencji.
        • liley11 Re: Spiralizer - czego to ludzie nie wymyśla... 01.06.14, 23:22
          Tak. Tylko jakos malo popularny;)

Na razie uzywam zwylkego blendera do szejkow.

Dzis cierpie, bo rodzice przyjechali z nareczami swojskiej kielbasy. Najadlam sie zbyt duzo miesa w ciagu dwoch dni i lezy mi na zoladku i leb peka... Pilam juz cole nawet:) troche pomoglo. Mam gluta w zoladku...
    • mrs.t Re: Spiralizer - czego to ludzie nie wymyśla... 01.06.14, 21:04
      znam wlasnie z czytania o diecie raw i "spaghetti" z kabaczka, choc sama nie korzystam

dla mniejszych ilosci ( tylko dekoracyjnych np a nie calego posilku z kabaczka) korzystam z "julienne peeler"
      www.google.co.uk/search?q=julienne++peeler&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=9niLU_mfOufR8gfk8YCgBg#channel=sb&q=julienne++peeler&rls=org.mozilla:en-GB:official&tbm=shop
      na ebauy juz a okolo funta mozna kupic,
      tez cala marchewke mozna zetrzec na tym..
    • mereywatson Re: Spiralizer - czego to ludzie nie wymyśla... 09.06.17, 11:02
      Yes i agree your post and good information spiralizer , spiralizer are easy to use cutting the vegetable but the other more info spiralizer visit my website bit.ly/2rwzHqh
    • mereywatson Re: Spiralizer - czego to ludzie nie wymyśla... 09.06.17, 11:03
      Tak, zgadzam się ze swoim postem i dobrym spiralerem informacji, spiralerer z łatwością używa cięcia warzyw, ale innych informacji spiralnik odwiedź moją stronę bit.ly/2rwzHqh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka