Dodaj do ulubionych

Krem na słońce dla niemowlaka

12.06.14, 14:11
Jak w temacie - czy ktoś może mi polecić jakiś dobry, z naturalnych składników, krem ochronny dla dziecka poniżej roku?

Nie znam się kompletnie na kosmetykach, bo nie używam. Jak do tej pory starczał mi olej kokosowy i migdałowy, ale ostatnio, jak bywam z córką (prawie 11 miesięcy) na placu zabaw, słońce jest momentami dość ostre. Więc pomyślałam, że może powinnam ją czymś ochronnym posmarować... A kremy ze zwykłych sklepów nie kojarzą mi się dobrze:-(
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 12.06.14, 21:00
      Ja uzywam kremu z filtrem green people z serii dla dzieci teraz kupilam yeoh sun block spf 30, ale nie uzywalam go jeszcze, nadaje sie tez dla malych dzieci.
      www.greenpeople.co.uk/organic-children-spf25-sun-lotion-scent-free-150ml
      www.thehealthbay.com/yaoh-suncream-factor-15-240ml-17985.html?configurable_option=1548&gclid=CjgKEAjwn-WcBRD61NHM-uqDrm4SJADrP4tPRhKsKb6HY4SFx85xG8Ejps4uneA6C9Ampqn41CApZ_D_BwE
      Byly kiedys rozmowy o kremach na slonce jak bede miala chwilke to wkleje linki.
      Pozdrawiam:)
      • lovage2 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 13.06.14, 21:49
        Dzięki serdeczne za odpowiedź:-) Kupię jeden lub drugi.
        Jak napisałaś, to sama znalazłam sobie wyszukiwarką te wątki i poczytałam.

Wolę na teraz taką konkretną, krótką odpowiedź, bo zależy mi na czasie. Jestem wyjątkowo upierdliwa jeśli chodzi o research, jak mam coś takiego kupić - ostatnio 4 tygodnie porównywałem różne organiczne mydła do rąk, zanim jakieś wybrałam:-( Po czym się okazało, że i tak muszę myć w szarym organicznym, bo mam na palcach dłoni alergię kontaktową na wszelkie drażniące substancje (schorzenie zawodowe wielu osób często myjących ręce -> masażystka)
        • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 13.06.14, 22:16
          Juz chcialam kupic ten yaoh
          A tu....
          " Be aware!, 13 Jun 2014
          By Miss A. Welsh "aw"
          This review is from: Yaoh Organic Hemp Based Sunblock spf 30 - 240ml (Baby Product)

It contains a dangerous chemical for children, so should not be used.
          Titanium dioxide causes breaks in our DNA, damage chromosomes and is linked to increase in certain cancers as the nanoparticles are so minute they are absorbed in the bloodstream rather than be filtered out through the kidneys, linking the blood brain barrier to alzheimers and parkinson's disease. as well as a host of other things. be especially careful using it on children"

Ja sie nie znam na chemikaliach, wiec co ja mam wywnioskowac ze skladu?
          Chyba najlepiej jakis olej kupic i tyle.
          • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 13.06.14, 23:07
            Jeszcze zapomnialam dodac:
            Poczytajcie sobie o red raspberry oil:-)
            • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 14.06.14, 00:50
              cherrie wszystkie chemiczne kremy na slonce zawieraja cala szkodliwa chemie, te nie chemiczne, naturalne zawieraja titanium dioxide albo/i zinc oxyde.
              Na temat tego drugiego wklejalam kiedys linka wlasnie dlatego, ze pod wplywem slonca, przy dluzszej ekspozycji powoduje efekty uboczne. O titanium dioxide czytalam cos podobnego, alternatywy za bardzo niema, unikanie slonca, czapka na glowe, dlugie rekawy, unikanie slonca w godzinach szczytu.
              W tym review (a skad to review wogole jest) poruszony jest jeszcze jeden proble i dotyczy on czasteczek nano. Nie wiem czy yaoh kremy na sloncze wykorzystuja w swoich kremach czasteczki nano, ale niestety nie jest to problem kremow a wszystkiego co zawiera te czasteczki, poniewaz one wlasnie ponoc moga sie przdostac do krwioobiegu, to moze byc patelnia z powloka cermiczna wykonana w technologii nano, to moga byc kremy. Tez kiedys wklejalam gdzies tu linka na ten temat.
              Pamietam tylko, ze czytala,, ze kremy, ktore wykorzystuja zinc oxide pozostawiaja taka biala powloke chyba ze ten zink jest nano wtedy nie zostawia.
              Green baby ma w skladzie tytanium dioxide, ale pozostawia biala warstwe, wiec mam nadzieje, ze nano nie jest, nie wiem jak jest z yaoh, bo jeszcze go nie potworzylam.
              Warto napisac do obydwu producentow z takim zapytaniem Ma ktos ochote? jesli tak to wklejcie tu odpowiedz prosze.
        • lovage2 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 13.07.14, 01:18
          A ja w końcu nie kupiłam żadnego kremu. Stwierdziłam, że pewnie skończy się to jak zawsze - kupię, raz dziecię posmaruję, a resztę wyrzucę w następnym roku, bo skończyła się data ważności.
          Użyłam parę razy oleju kokosowego. Córka jest ślicznie lekko zabrązowiona, ani razu nie była spalona, chociaż przebywaliśmy na słońcu w godzinach południowych przez cały tydzień upałów.

Tak na marginesie dyskusji - wkleję link do artykułu na temat Słońca, z którym osobiście się zgadzam - może będzie dla kogoś inspirujący:
          www.eioba.pl/a/1qrl/slonce-zabija-czy-leczy Iii
          Znam osobę, co się wyleczyła z czerniaka (tzw. metodami alternatywnymi), która nie unika słońca, ale unika kremów z filtrami uważając je za szkodliwe.

Ale jakbym jechała na urlop gdzieś w tropiki, to pewnie sięgnę jeszcze do tego wątku:-)
          Bo brytyjskie słońce jest jednak dość łagodne. W cieplejszych klimatach przeciętny Europejczyk powinien chyba uważać.
          • justincase987 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 15.07.14, 19:44
            www.ewg.org/2014sunscreen/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/#.U8PaGAMAQHU.facebook

Dziewczyny przekazuje linka do zwstawienia dzialania I szkodliwosci filtrow chemicznych I mineralnych.moze komus pomoze w decyzji...
    • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 14.06.14, 18:01
      Ten komentarz z Amazon byl.
      Ale poczytalam sobie o tym titanium i rzeczywiscie paskudne to jest, jak dla mnie i mojego dziecka.
      Ja w Uk nie uzywam zadnych mazidel p.slonecznych. Mieszkam wprawdzie w NI i tutaj upalow nigdy nie ma, za to niedobor wit d jest czestyn zjawiskiem.

Czytalam gdzies tez, ze rak skory ostatnio czesciej niz kiedys wystepuje, a to nie za sprawa slonca, ale wlasnie tych roznych substancji chemicznych w kremach p.slonecznych.
      Prawda jest, ze producentom zalezy zebysmy kupowali kremy p.sloneczne, choc tak naprawde wystarczy unikac ostrego slonca, czy uzywac odp olejkow i tyle.

Ja wybieram sie z synem do Pl. Mam zamiar kupic wheat germ oil czy raspberry oil, do tego przewiewna koszulke z dlugim rekawem (na wypadek ostrego slonca), kapelusz i okulary.
      Do wody ma swimsuit z dl rekawem+czapke legionistow.

Naprawde polecam poczytajcie sobie o tych olejach- maja naturalne SPF i sa duzo bezpieczniejsze dla skory.
      • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 14.06.14, 20:02
        cherrie dzieki za wskazowki poczytalam troche:
        livingprettynaturally.com/natural-oil-sunscreens-what-you-need-to-know/
        tylko ciezko znalezc rasperry seed oil tutaj dwie sugestie:
        www.essentialoilsonline.co.uk/acatalog/Carrier_Oils_.html#a672
        Zdaje sie, ze miwah sie u nich zaopatruje w olejki eteryczne (ale nie jestem pewna)
        www.akomaskincare.co.uk/product.php/190/raspberry_seed_oil__cold_pressed_
        A tej firmy z kolei nie znam
        Latwiej jesli chodzi o wheatgerm oil, bo znalazlam tutaj:
        www.fushi.co.uk/health/herbal/carrier-oils-blends/wheatgerm-oil-organic-100-ml.html?gclid=CjkKEQjw5e-cBRDysazatpTm5b8BEiQAWxTHh6ADiEITA0uoOXH_ziTXY4YwiCUH_7Zp_RVW0tcz3cbw_wcB
        A ta firme znam i bardzo lubie.
        Wiec pewnie kupie ten drugi, ale chcialabym spromowac ten raspberry tylko gdzie kupic ze sprawdzonego zrodla?
        Green baby suncream niestety zawiera nano czasteczki titanium dioxide, ehhh....
        • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 14.06.14, 21:17
          Ja wyprobuje raspberry w Pl, bo on tam tani jak barszcz w porownaniu z Uk i zimnotloczony jest. Pamietajcie tylko, ze ten olej trzeba w lodowce przechowywac.
          wheatgerm widzialam nawet u nas w wiosce, w health store:-) i chyba tez go wyprobuje, bo on przynajmniej stosunkowo tani jest, a ma calkiem spory SPF.
          Chce zamowic tez spozywczy virgin avocado oil, plus w domu mam coconut oil.
          Jak juz sie zaopatrze we wszystkie to zrobie test sloneczny z krolikiem doswiadczalnym w mojej osobie. bede wiedziala co sie sprawdza najlepiej. Obiecuje zdac relacje z testow:-)

Chcialabym tylko kupic gdzies jakis fajny vanilia essential oil, bo raz ze olejek bedzie ladnie pachnial, a dwa bedzie zarazem odstraszal komary:-)
          • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 14.06.14, 22:01
            W Polsce znalazlam taki:
            biokram.pl/olejek-malinowy-z-nasion-malin-bio-10ml.html
            • heraa Re: Krem na słońce dla niemowlaka 15.06.14, 18:13
              dziewczyny a czy wszytkie te olejki np. malinowy musza byc trzymane w lodowce??
              moze byc to problem jak sie jest na plazy?
              i mam pytanie czy dziela sie one na organic i inne wybor jest szeroki i sama nie wiem co wybrac...
              • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 15.06.14, 19:36
                Z tego co wyczytalam to tylko malinowy trzyma sie w lodowce. Ale wg mnie to chodzi raczej o przechowywanie dlugoterminowe, a nie ze nie mozna z lodowki wyciagnac.
                Ja bym tam nie zwracala uwagi czy organic czy nie, ale jak juz to zeby byl tloczony na zimno.
                Jeszcze jedna uwaga, to fakt, ze olejek malinowy podobno ladnie nie pachnie:-( podobno ma zapach starej virgin olive oil...
                • heraa Re: Krem na słońce dla niemowlaka 15.06.14, 19:42
                  dzieki zapach no coz ;)
                  ostatnio jak bylismy na plazy w hiszpani to jakas dziewczyna smarowla sie czyms
                  co smierdzialo jak uwaga....ocet
                  no ale coz moze chciala sie spalic na frytke hehe
                  wybiore jakis chyba poprostu z amazona
                  dzieki
                  • liley11 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 15.06.14, 20:21
                    To znaczy, ze coconut oil tez chroni przed sloncem?
        • heraa Re: Krem na słońce dla niemowlaka 15.06.14, 20:24
          wiwi1 te stronki o kremach mi sie nie otwieraja moglabys je wkleic jeszcze raz
          pozdrawiam
          • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 15.06.14, 21:37
            Kobiety "od olejow" polecaly ten krem
            www.amazon.co.uk/Badger-Balm-Baby-Sunscreen-87ml/dp/B007B1D0YY/ref=sr_1_fkmr0_3?ie=UTF8&qid=1402860966&sr=8-3-fkmr0&keywords=Kids+sun+cream+non+nano
            Jest non nano:-)
            • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 15.06.14, 22:16
              Nie jest nano, ale ponoc zinc oxide wchodzi w jakas reakcje ze sloncem i dziala szkodliwie, tu artykul pierwszy z brzegu, ale kiedys juz gdzies wklejalam linki na ten temat:
              Zastanawiam sie czy mozna kilka kropel carrot seed oil:
              www.amazon.co.uk/Carrot-Seed-Oil-Organic-Association/dp/B00844KMIY
              zmieszac z wheatgerm oil, tego drugiego uzyc jako carrier oil?, hmmm
              Zna sie ktos na olejkach i mieszaniu olejkow? Miwah ma wiedze z tego zakresu, ale sie nie pokazuje dawno.
          • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 15.06.14, 22:09
            Ten link tez mi sie za pierwszym razem nie otworzyl, musialam przeladowac strone jeszcze raz

W kolejnym linku byl bodajze olej wheatgerm oil z tej strony:
            www.fushi.co.uk
            moze maja jakies problemy ze strona, bo tez bardzo powli mi sie otwiera, ale duzo ich produktow jest tez na Ocado, mozesz sobie sprawdzic
            • liley11 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 16.06.14, 23:36
              Mi sie otwieraja ... Na tefonie.
              Zapytalamo olej kokosowy, bo mam i uzywam roznorako ale jako olej na slonce, to nie wpadlam?
              • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 17.06.14, 09:47
                Hinduski olej kokosowy uzywaja w kuchni, do wlosow, do ciala, do kapieli i p. sloncu:-)
                Ale uprzedzam, ze :
                - jest on bardzo tlusty i bedziesz sie swiecic,
                - ma niski SPF
                • espionka Re: Krem na słońce dla niemowlaka 17.06.14, 10:07
                  ja mam Jasona, Green People, mialam Yaoh i dr Merola (ten tworzy biala powloke) ale rzadko uzywam. Ciekawa sprawa z tymi olejkami.
                  • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 17.06.14, 15:17
                    Ja wlasnie green people glownie dla dzieci uzywam, tez nie za czesto, ale te kilka ostatnich dni bylo dosyc goracych, wiec uzywalam ni i dopadly mnie takie wyrzuty sumienia, ze nie sprawdzilam, ze ten titanium dioxide jest nano. Nie wiem jak moglam to przocyc, iorac pod uwage, ze jakis czas temu rozczytywalam sie o nano czasteczkach. Jasona tez mam, ale nie uzywam.
                    Jesli chodzi o olejki cherrie czy mozesz mi podac jakies linki do tych olejow z pestek malin na polskich stronach, bo nic oprocz tego co zalinkowalam nie moge znalezc, a mama moglaby mi przywiezc.
                    Nie jestem pewna czy oleji chronia zarowno przed UVA i UVB, podrzuce artykul, ktory czytalam o ktoryms oleju wlasnie, ze chroni tylko przed UVA bodajze, jak znajde ten artykul.
                    • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 17.06.14, 19:58
                      Ja mam zamiar kupic ten:

allegro.pl/olej-z-pestek-malin-kosmetyczny-30-ml-olvita-i4266672374.html
                      • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 17.06.14, 20:58
                        dzieki cherrie za linka
                        a tu linki o olejach:
                        www.experience-essential-oils.com/all-natural-sunscreen.html
                        www.fushi.co.uk/health/herbal/carrier-oils-blends/yangu-seed-oil-virgin-100-ml.html
                        ten fushi tez ponoc ma jakies dzialanie anty UV
                        a ten olej z kielkow prznicy ponoc dobrze z czyms mieszac bo sam jest ciezki i tlusty
                        ten z pestek z malin wydaje sie byc najlepsza opcja
                • liley11 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 19.06.14, 22:12
                  No ja uzywam do tego, co wymienilas )a nawet wiecej;) oprocz p sloncu:)
                  • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 20.06.14, 11:59
                    ktory uzywasz? ten olej wheatgerm?
    • mrs.t Re: Krem na słońce dla niemowlaka 17.06.14, 22:22
      u nas w szkole/przedszkolu wymagaja by byl krem
      wczoraj zajrzalam do health shopu i w sumie przypadkiem, tak z polowa mysli z tego watku w moemencie slabosci wzielam taki krem
      www.beautynaturals.com/product.aspx?ref=AP-1102
      niby na pierwszy rzut oka looknelam na sklad szukajac popularnych /nasties/ i nic mi sie w oczy nie rzucilo

w domu na spokojnie sobie mysle ze jednak sklad maja nieco dlugi
      co o nim myslicie?
      • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 17.06.14, 23:53
        No fajny, ale....titanium dioxide:-(
        • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 18.06.14, 13:19
          Odpowiedz z green people nie przekonali mnie :

The titanium dioxide that we use in our Sun Lotions (G-range) and our Day Solution SPF15 (product code B022) is classed as nano-particulate as the individual particles (properly called primary particles) are between 40nm and 80nm in size. Manufacturers use micronised or nano-titanium dioxide in sun lotions because it offers effective protection against UVA rays, the type of radiation that penetrates the skin and which is a leading cause of skin cancers including basal cell carcinoma and melanoma. The only other way of offering the same level of UVA protection would be to use synthetic chemical sun filters that have been shown to have harmful effects including the ability to mimic hormones in the body.

The reason that the mineral particles have to be so small has to do with the way they scatter invisible UV light. To be fully effective against UVA radiation, the individual or primary particles should be ideally between 40 and 80 nanometers in diameter. Any larger than this and they become less effective at reflecting UVA light, but instead reflect UVB rays and light in the visible spectrum. Instead of offering UV protection, lotions containing titanium dioxide particles of greater than 100 nanometers start to form a visible white layer on the skin, which will not rub in as people expect a sun lotion should. Above 200nm, the effectiveness against UVA light is practically zero, unless it is applied as a thick white layer rather like white paint.

The concerns over titanium dioxide nanoparticles are two-fold - firstly that due to their greater surface area they have an increased ability to react with other molecules, particularly oxygen, and secondly that they may enter the body through the skin and thereby reach internal organs where they may cause damage due to their increased reactivity.

To counter these two potential problems, the manufacturers of titanium dioxide UV filters in cosmetics treat the minerals during production by coating each particle with a very fine layer of silicates - effectively they coat it in glass. This treatment has the effect of shielding the titanium dioxide from contact with other materials, including oxygen. This lack of contact prevents any potential reactions from taking place, and renders the mineral absolutely inert. It is therefore incapable of causing oxidative damage, the first of the two concerns.

Secondly, when nano-particles are incorporated into a cream or lotion they clump together, forming aggregations. These are held together by forces of molecular attraction that prevent the primary particles from becoming separated when applied to the skin. Therefore, although the primary particle size of the minerals is in theory small enough to be absorbed through the skin, in practice the aggregations that are formed in creams and lotions are too large to cross through the skin-blood barrier. Instead, they remain on the surface of the skin where they reflect and scatter UV light.

The Physical Sunscreen Manufacturer's Association worked together with COLIPA (the European Cosmetic Trade Association representing more than 2000 companies from 25 European states) to develop an extensive dossier of safety data and other evidence, specifically addressing the above two concerns. This dossier was presented to the Scientific Committee for Cosmetology and Non Food Products (SCCNFP) of the European Commission who considered the evidence for the safety of nano-Titanium dioxide in 2000. Based on that evidence, the SCCNFP concluded that Titanium dioxide is safe as a cosmetic ingredient at levels of up to 25%, regardless of particle size.

We share many people’s concerns over the advances being made in nano-technology, particularly in the creation of novel molecules such nano-spheres and nano-tubes. However, nano-particulate Titanium dioxide obtained by micro-fine grinding of the mineral has been safely used as a UV filter in cosmetics for over 30 years and there is a wealth of evidence to support that safety.

As you will see from the above information, the use of titanium dioxide particles of greater size than 100nm will result in a cream or lotion that remains white when applied to the skin, no matter how much you try to rub it in. We are not aware of any company producing sun lotions using such an ingredient, although several claim to use 'micronised' or 'super-fine' minerals. These are all the same as nano-particles - as already mentioned, if the cream or lotion containing mineral filters can be rubbed into the skin to become invisible then it is made using nano-particles.

We hope the above information is of help to you, if you have any further questions, please do not hesitate to contact us.
          • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 18.06.14, 16:30
            O rany, ale odp.! Przynajmniej sie starali Cie przekonac;-)

Ja jakos nie moge doczytac sie czegos szczegolnie zlego nt cynku w kremach. Nie chce jednak tytanu:-) Znalazlam dosyc fajne kremy, ktore juz wczesniej linkowalam Badger i chyba sprobuje face stick i krem tez.
            www.amazon.co.uk/product-reviews/B003II0R7M/ref=dp_top_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1
            Ten stick do torebki wydaje sie fajny, bo czasami trzeba cos pod reka miec i przynajmniej nie brudzi rak.
            Mnie ta firma przekonala, bo nie ma w ich kremach titanium oxide, a zinc jest non-nano.

Jesli chodzi o oleje:
            Testowalam wczoraj z domowych zapasow virgin coconut oil na plazy. I jak dla mnie odpada:-( Jest obrzydliwie tlusty i wcale sie nie wchlania w skore. Cala sie swiecilam i o ile bedac na plazy to jest to jeszcze do zniesienia, o tyle w miescie juz nie.

Dzisiaj testowalam wheat germ oil i....jest o niebo lepszy od coconut. Niestety mialam wersje rafinowana tylka, ale za to nie ma brzydkiego zapachu, nie jest bardzo tlusty i dobrze sie wchlania. poza tym, dziala podobno jako emolient, wiec dodam tez troche do kapieli.
            • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 20.06.14, 22:47
              Znalazlam takie artykuly:
              www.organicum.pl/nano_czy_non-nano.html
              www.ethicalconsumer.org/buyersguides/healthbeauty/sunscreens.aspx
              w yaoh zinc jest chyba non nano, na razie nie odpowiedzieli.
              • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 22.06.14, 00:21
                www.primaryorganics.co.uk/products/baby-and-toddler/badger-balm-sunscreen-spf-30-non-nano-zinc/
                www.shipleyhealthstore.co.uk/badger-balm-baby-sunscreen-spf30-87ml
                www.kitchenstewardship.com/2010/07/20/natural-sunscreen-review-do-mineral-based-sunblocks-work-2/
                products.mercola.com/summer-survival-kit/
                Espionka ty uzywalas mercola kremu. Jak ten krem? Z tego co pisze to z filtro 30 i 15 wycofali titanium dioxide jest tylko w 50, ale jak sprawdzam strony w UK to maja jeszcze te stare kremy z titanium dioxide. Juz nie wiem co kupic a musze cos kupic bo slonce swieci mocno.
                • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 23.06.14, 15:57
                  Dziewczyny draze temat, bo zaywazylam, ze tego kremu badger nie ma tak latwo dostepnego w UK na popularnych stronach internetowych sklepow ekologicznych. Okazalo sie, ze kremy na slonce badger nie sa wysylane od zeszlego roku do Europy, bo:
                  Hi Olga,

Thank you for your interest in Badger sunscreen! I’m so very sorry that our sunscreens are not currently available in the EU. There is some legislative delay regarding the approval of the mineral zinc oxide which has been approved for use in sunscreens by the European Scientific Committee on Consumer Safety but has not been moved into law. This legislation was scheduled to take place in 2013 but we still await its passage.

For now, you’d be able to place an international order for any products not available in the EU through these US-based web retailers: www.uncommonscents.com or www.iherb.com.

No i nie bardzo rozumiem, bo inne kremy zawierajace zinc oxide sa normalnie tylko, ze zazwyczaj w towarzystwie titanium dioxide. Sa tez kremy, ktore zawieraja same titanium dioxide bez zinc oxide.
                  Ja pamietam jak rok temu bodajze najpierw na What doctors don't tell you pisali o szkodliwosci zinc oxide na skore (przy udziale promieni slonecznych), nie czytalam nic na temat titanium dioxide. Jak macie ciekawe artykuly o szkodliwosci to sie podzieclie, acha tylko nie chodzi mi o szkodliwosc titanium dioxide w wersji nano tylko takiego zwyklego.
                  • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 23.06.14, 16:13
                    Jeszcze tutaj czytalam:
                    www.srokao.pl/2013/06/filty-przeciwsoneczne-dla-dzieci-teraz.html
                    Przyznam, ze wywody tam nie za bardzo mnie zaintersowaly, ale jedna uwaga czyjas:

"Według mnie końcowa uwaga o wybieraniu dwóch filtrów mineralnych ze względu na lepszą ochronę przed UVA jest nie trafna. Każdy produkt przeciwsłoneczny w UE musi chronić przed UVA na poziomie co najmniej 1/3 SPF. Filtr o SPF 50+, nawet oparty tylko na dwutlenku tytanu będzie miał wskaźnik PPD (wskaźnik ochrony przed UVA) ponad 17. Więc wybierając produkt z wysokim SPF nie trzeba się bardzo martwić o ochronę przed UVA (o ile nie kupuję się produktów przeznaczonych na np. rynek amerykański).
                    Pozdrawiam :)"

Czyli byc moze sam zinc oxide (jak w przypadku badger) daje nizsza ochrone przed UVA?
                  • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 23.06.14, 17:59
                    Bzdura! Ja bez problemu kupilam Badger na ebayu kilka dni temu. Na amazon tez sa od reki.
                    • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 23.06.14, 19:41
                      Cherrie tak na ebay sa od prywatnych sprzedawcow to samo na Amazon ja tylko sie zastanawialam dlaczego nie ma w sklepach online, ktore znam, np Soorganic, gdzie czasem kupuje kosmetyki i oni maja caly asortyment badger a tymczasem kremy przeciwsloneczne pisze, ze sa discontinued. Okazalo sie, ze nie sa sprowadzane na caly rynek europejski wlasnie z tego powodu, jak w emailu od badgers. Oczywiscie, ze mozna je kupic jak sie chce, ja gdzies znalazlam dwa sklepy internetowe i wklejalam linki do nich gdzie maja badgers na stanie, ale to moze jeszcze stara kolekcja. Po prostu ciekawa bylam dlaczego nie sa juz sprowadzane do Europy przez glownych dystybutorow.
                      • cherrie Re: Krem na słońce dla niemowlaka 23.06.14, 20:12
                        To chyba wlasnie o tym pisalam rok temu watek "nie ma juz sun blockerow":-)
                        Pamietam, zesprzedawczyni w moim lokalnym health store tlumaczyla mi, ze nie kupie juz mojego ulubionego kremu p. slonecznego Weledy, wlasnie ze wzgl na jakies normy unijne.
                        • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 23.06.14, 21:53
                          A pamietam ten watek. nie wiedzialam, ze weleda miala sunblocker. Widzisz czyli cos w takim razie sie pozmienialo, szkoda. A Weleda nie jest niemiecka przypadkiem? W NIemczech tez przestali ja produkowac?
                          • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 23.06.14, 22:01
                            www.ulula.co.uk/blog/where-are-the-weleda-edelweiss-suncream-and-sun-protection-products/
                • espionka Re: Krem na słońce dla niemowlaka 23.06.14, 17:14
                  ja mialam, 50-tke. Konsystencja byla fatalna, dziecko wygladalo jak wymazane pasta do zebow :D i nic sie nie wchlanialo. Mialam dziecko ciezko poparzone wiec uzywalam przez jeden sezon- potem wyrzucilam.
                  Ja latem raczej sie zabudowuje :) ubraniami i czesto uciekam do cienia, tkanina musi byc grubo tkana (nie jest wtedy goraco bo tkanina naturalna chroni przed nagrzaniem ciala. Poza tym chyba najwiecej na raka skory choruja osoby, pracujace w biurach z mala ekspozycja na slonce... wiec moze trzeba to wziazc na spokojnie :)?
                  • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 23.06.14, 19:46
                    Tak espionka masz racje, ja tez wole kapeluszami i ubrANIEM OCHRONE PRZED SLONCEM, ZRESZTA DZIECI WYSTAWIAM DO SLONCA W GODZINACH PORANNYCH I popoludniowych dla witaminy D, chodzi mi tylko o sytuacje kiedy sie tak nie da np caly dzien na plazy lub jakies zawody sportowe maja byc w szkole i wymagaja kremu. Moj synek tez ma skore fotowrazliwa, wiec jak jest duze slonce to musze chronic. Tam gdzie nie ma takiej koniecznosci, wole nie uzywac zadnych kremow nawet najbardziej ekologicznych. Jak ja bylam mala rodzice nie uzywali zadnych kremow, bo takich nie bylo a na pewno spedzalismy duzo czasu na polu zwlaszcza w wakacje jezdzilismy z bratem na wies i calymi dniami ganialismy po polu.
                    • espionka Re: Krem na słońce dla niemowlaka 24.06.14, 10:27
                      na plaze mialam stroj kapielowy dla dziecka z filtrem 50
                      kupilam w tk max
                      • wiwi1 Re: Krem na słońce dla niemowlaka 24.06.14, 14:29
                        www.aubrey-organics.com/custom.aspx?id=58
                        • cherrie Mam moj Badger:-) 26.06.14, 14:20
                          Musze napisac, ze jestem zadowolona. Delikatny, nie tlusty, ladnie sie rozprowadza, nie pozostawia takiej bialej mazi tzn. Widac cienka warstwe, ale jest prawie transparentna.
                          Lagodnie pachnie,prawie neutralnie- bardziej woskiem pszczelim niz olejkami eterycznymi, poprostu fajny. Polecam!
                          A...kupilam Badger baby spf 30 chamomile&calendula
                          • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 27.06.14, 14:45
                            To super:) A gdzie zamawialas, przez ebay? Ze Stanow czy z UK?
                            Tak sie wlasnie zastanawiam te kremy ktore sa dostepne w sklepach internetowych to sa przemycone;) czy stare jeszcze zapasy, hmmm....

Jeszcze odnosnie tego linka co wkleilam krem na slonce audbrey organics. To jest chyba amerykanska firma, ale maja tez strone w UK i glownym skladnikiem jest zinc oxide, niestety w wersji nano, nie rozumiem czym sie rozni od badgera, ze Ci moga sprzedawac swoj krem w UK a badger nie. Wiecie moze o co dokladnie chodzi w skladzie badgera (czy weledy), ze nie mogly byc sprzedawane na rynek europejski?
                            I jeszcze jedna rzecz kremy na slonce yaoh, tak co prawda w skladzie titanium dioxide, ale nie jest w wersji nano:)
                            Tu odpowiedz od producenta:

thanks for enquiry
                            we don't use any Nano particles in our products
                            Tim
                            Yaoh
                            • cherrie Re: Mam moj Badger:-) 27.06.14, 23:51
                              Ja zamawialam przez ebay z Uk. Nie wydaje mi sie, ze to stare zapasy bo data przydatnosci do 2017
                              • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 01.07.14, 14:05
                                wlasnie chcialam sobie zamowic z iherb ze stanow, ale tam pisza o nieladnym zapachu a ty piszesz, ze ladny. Pisza tez, ze bardzo oleisty jest czy ten twoj jest tez taki oleisty?
                                • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 01.07.14, 14:07
                                  Jeszcze chcialam polecic fajne czapki na slonce dla dzieci:
                                  www.cambridgebaby.co.uk/catalog/index.php?main_page=advanced_search_result&search_in_description=0&keyword=sun+hat&x=0&y=0
                                  mAM TE FIREMAN I TE Z SZEROKIM RONDEM, BARDZO FAJNE.
                                  pOZDRAWIAM:)
                                • cherrie Re: Mam moj Badger:-) 02.07.14, 07:36
                                  Mnie tam zapach nie przeszkadza, a mam bardzo wyczulony nos, ale tak jak pisalam pachnie mi woskiem pszczelim.
                                  Czy oleisty.....hm moze, ale nie tlusty. Moim zdaniem jest ok i tyle. Mialam gorsze kremy z cynkiem, tzn takie ktorych sie rozsmarowac nie dalo. Ten jest ok.
                                  • espionka Re: Mam moj Badger:-) 02.07.14, 14:05
                                    w Lidlu sa w sprzedazy koszulki z filtrem do kapieli dla dzieci.
                                    Takie zdanie wpadlo mi w oko:
                                    Składniki non-nano zawierają m.in. produkty Weledy, Lavery, Badger Balm, Trilogy.
                                    Ja chyba zakupie yaoh, tylko skad miec pewnosc ze produkt jest w miare ze swiezej produkcji- na opakowaniu bedzie tylko data przydatnosci
                                    • espionka Re: Mam moj Badger:-) 02.07.14, 14:08
                                      www.organicum.pl/nano_czy_non-nano.html
                                    • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 02.07.14, 14:50
                                      Espionka a dlaczego chcesz wiedziec czy yaoh jest swiezej produkcji? Zmieniali cos w skladzie? Ja mam yaoh zamowilam z goodness direct, ale nie uzywalam jeszcze, bo czekalam az mi odpowiedza, czy uzywaja nano czasteczki, ale nie wiem czy jest swiezej produkcji czy starszy, napisz prosze czy cos zmieniali w skladzie? Bo jesli tak to najpewniej bedzie w takim razie zamowic bezposrednio od nich.
                                      • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 02.07.14, 15:08
                                        "Wiemy także z całą pewnością, że nanocząstki obu minerałów aktywowane światłem słonecznym produkują silnie reaktywne wolne rodniki, niebezpieczne dla skóry, mogące uszkadzać komórkowe DNA. Tak jednak reagują ‘gołe’ nanocząstki. Jak się okazało, łatwo jest temu zaradzić. Wystarczy otoczyć nanocząstki cienką warstwą substancji obojętnej chemicznie np. związku węgla, krzemu lub glinu, aby ich fotokatalityczne właściwości osłabły niemal całkowicie. Od kilku już lat w taki właśnie sposób zabezpiecza się dwutlenek tytanu i tlenek cynku używany w kosmetykach przeciwsłonecznych. Z metody tej korzystają znane firmy produkujące kosmetyki naturalne, jak Green People i Korres"
                                        Nie wiem czy to akurat nanoczasteczki tak reaguja czy wogole cynk i titanium, bo takie wlasnie alarmujace wypowiedzi czytalam o tych mineralach w zeszlym roku, ale nie pisalo, ze chodzi onanoczasteczki tylko ogolnie o cynk i titanium.
                                        W kremie badger cunk nie jest na pewno powlekany, bo pisza o tym. Nie wiem czy yaoh powleka czyms titanium czy nie, moze do nich napisze maila.
                                        Mam lidla kolo siebie, zobacze czy maja jeszcze te koszulki UV, ja zamowilam takie koszulki w h and m, bo mieli na wyprzedazy, ale wole lidla, bo h nad m ma dziwna rozmiarowke.
                                        • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 02.07.14, 15:15
                                          www.huffingtonpost.com/hillary-peterson/sunscreen-safety_b_2903525.html
                                      • espionka Re: Mam moj Badger:-) 02.07.14, 18:33
                                        bo nie wiem czy kiedys uzywali nano a od jakiegos czasu nie uzywaja ...
                                        poczytalam o tej technologii nano i chyba nie da sie tego ominac do konca, pakowana zywosc, zmiany w samej zywnosci itd.
                                        • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 05.07.14, 21:25
                                          I znowu sie bawie w czytanie o kremach slonecznych.
                                          Juz prawie zamowilam badger, ale przeczytalam bardzo duzo opini, ze powoduje wysypki i poparzenia sloneczne, wiec jednak nie zamawiam. Przejrzalam jeszcze raz net tutaj:
                                          www.ewg.org/2014sunscreen/about-the-sunscreens/?mineral=1&order=score%20INC&seeall=1
                                          i tutaj:
                                          www.ethicalconsumer.org/buyersguides/healthbeauty/sunscreens.aspx
                                          I wydaje mi sie, ze najlepsza opcja moze byc ten, ale nie jestem do konca przekonana:
                                          www.purenuffstuff.co.uk/sun-protection/sun-cream-spf20.htm#description
                                          zawiera titanium dioxie , ale nie w wersji nano, zawiera tocopherol, ale lista skladnikow jest bardzo krotka w porownaniu z innymi.
                                          Pomysle jeszcze nad tym i pewnie go kupie. Zaden inny nie wydaje mi sie warty zakupu, nie ma idealnego niestety. Zostaja chyba tylko te oleje.
                                          • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 05.07.14, 21:30
                                            ewentualnie lovea zinc i titanium, ale nie nano
                                            • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 05.07.14, 21:31
                                              www.mypure.co.uk/brand/lovea-bio-b136/lovea-spf-sun-care
                                              • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 05.07.14, 22:26
                                                safecosmetics.org/article.php?id=1112
                                                • espionka Re: Mam moj Badger:-) 07.07.14, 18:17
                                                  hmm a u nas panie w przedszkolu i tak swoimi mazidlami smaruja dzieciaki grrr
                                                  • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 10.07.14, 22:23
                                                    www.kitchenstewardship.com/2010/07/20/natural-sunscreen-review-do-mineral-based-sunblocks-work-2/
                                                  • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 16.07.14, 13:48
                                                    Cherrie sprawdz sobie swoj badger czy nie ma go tutaj, byly jakies zanieczyszczenia w kremie i wycofywano niektore:
                                                    www.badgerbalm.com/t-recalls.aspx
                                                  • wiwi1 Re: Mam moj Badger:-) 16.07.14, 16:14
                                                    chyba ten zamowie:
                                                    www.littleacornstomightyoaks.co.uk/shop/TruKid/Sunscreen/Sunny_Days_Daily

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka