Dodaj do ulubionych

Samolot z Pułanek na sprzedaż!!!

29.06.10, 06:03
osm.ostrowiec.pl/content/view/171/49/
Obserwuj wątek
    • Gość: pilotPirx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 08:03
      Co oznacza taka sprzedaż? Że ktoś go zabierze? To byłby szok i profanacja :(
      • Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.10, 08:58
        Szkoda, bardzo szkoda. I nieco skandalicznie. Bo samolot ustawiony był chyba ku
        czci żołnierzy wyzwalających miasto (tabliczka kiedyś była u podstawy).
        Jeśli się komuś funduje pomnik w uznaniu, to nie wypada go potem... sprzedać.
        Arek
        • Gość: :( Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 09:02
          On nie był postawiony ku żadnej czci Po prostu był postawiony. Wrósł w krajobraz
          osiedla. Mówiło się "przy samolocie, koło samolotu" Ale coś się kiedyś kończy.
          Jak to w życiu.
          • Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.10, 09:34
            Był był. Z tym, że ja uważam, że jeśli coś się postawiło, to nie można tego
            potem usunąć, bo się zmieniła władza.
            Jestem całkowicie przeciwny usunięciu samolotu. I uważam, że władze miasta
            powinny wziąć tę sprawę od spółdzielni na siebie.
    • namacany A da się tym latać? 29.06.10, 09:23
      Niech zgadnę: wkrótce ozdobi kawałek trawnika przed jakimś domem weselnym, a
      "zdjęcie w kokpicie" będzie stanowić dla młodej pary nie lada atrakcję.
    • Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 09:43
      Oby tylko nie stanęła tam jakaś buda z badziewiem, gdy zwolni się
      spory kawałek placu.
      Ostrowiec jest relatywnie małym miastem i taki charakterystyczny
      punkt "pod samolotem", "koło samolotu" jest mocno zakorzeniony w
      świadomości mieszkańców.

Może warto poprosić sąsiadujące podmioty o wsparcie konserwacji
      samolotu by mógł nadal cieszyć nasze oczy.
      Bezpośrednie sąsiedztwo BP i sklepu wielkopowierzniowego, o których
      mówi się, że się znajdują koło samolotu na Pułankach może zaowocować
      jakimś wsparciem.

W szczególności Centrala BP powinna starać się zaistnieć w jakimś
      pozytywnym kontekście po tym co zrobili naszej planecie w Zatoce
      Meksykańskiej.

Tak, czy inaczej warto zadać sobie trud ochrony istniejącego stanu
      rzeczy zamiast "sprzedać" problem.

Samolot
      • dizzy81 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 09:52
        Ja nawet nie dopuszczam myśli, że ten samolot zniknie, ludzie!
      • gimmesometruth Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 09:55
        Już nie pomnę ile lat temu to było, ale świadkiem byłem gdy samolot przyjechał
        był na osiedle. Wówczas jeszcze ulicę Ludowego Wojska Polskiego. Stawiali go
        przez kilka dni, odlewali postument. Jako dzieciak biegałem z kolegami po tych
        wielkich skrzydłach (przynajmniej wtedy takimi sie wydawały). Jest to naprawdę
        charakterystyczne miejsce i takim winno zostać. Uważam, że ktoś się pośpieszył z
        decyzją, jak zwykle nie pytając mieszkańców, opinię etc... o to co począć z
        fragmentem wspólnej przestrzeni. Pytanie jest kto, gdzie i kiedy jest w stanie
        zareagować na takie działania. Może załóżmy komitet ochrony MIGA?
        • bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:02
          był ulokowany na placu koło dawnej spółdzielni(chyba spółdzielni) na Iłżeckiej-
          tam teraz jest m.in. AutoSaw, blokowe. Z kolegami chodziliśmy tam jako szczyle i
          pozwolono nam siedzieć tam. Nawet przez myśl mi nie przechodzi, że on może zniknąć.
          • Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.10, 10:16
            Dokładnie - był tam gdzie parking później... Też pamiętam podniecenie - samolot
            przywieźli! wojskowy! a będzie latał!?
            I te nasze rozważania, czy jak odpali silnik to szyby w bloku z tyłu wylecą
            :)))) Oj, były czasy.
            Nasze osiedle (mieszkałem na Pułankach 19 lat- od urodzenia do studiów) było w
            ogóle "wojskowe". Ja mieszkałem na Gwardii Ludowej, ale była jeszcze LWP, Armii
            Ludowej, ZWM, 16 stycznia...
            A samolot powinny utrzymać władze miasta. howgh :)
            Arek
            • gimmesometruth Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:21
              Jeden samolot, a ile wspomnień?
            • dizzy81 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:42
              I Karola Świerczewskiego też było
        • temponick Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:27
          Spółdzielnia ledwo przędzie, potrzebują świeżej gotówki

>...a co począć z fragmentem wspólnej przestrzeni?

Jak to co? Wynająć pod następną budę jakiemuś prywaciarzowi -Tyle metrów kwadratowych się marnuje w takim punkcie...
          • Gość: jajczan Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.10, 10:47
            na pułankach były chyba dwa samoloty ...
            w jednym była wypozyczalnia filmów video ??
            pamiętam to jak przez mgłe i prosze mnie poprawić jesli to nie prawda bo szkrab mały byłem wtedy :D
            • bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:52
              był taki. Mieścił się koło wieżowców 8 i 7 - na "szachownicy".
          • stolat3 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 14:08
            "jakiemuś prywaciarzowi" - dobre.
            • Gość: ??? Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 14:36
              Czemu "jakiś prywaciarz" jest nadal obiektem nienawiści. Często "jakiś
              prywaciarz" miejsca pracy tworzy, daje zatrudnienie niejednemu z mieszkańców
              miasta. Jakiś prywaciarz podatki odprowadza, "jakiś prywaciarz" mimo to jest
              obiektem jakiejś dziwnej nagonki, żenujących kpin i podtekstów."Jakiś
              prywaciarz" powinien się z Ostrowca ewakuować bo nie jest tu dobrze postrzegany.
              Odejdźcie z pracy od "jakiegoś prywaciarza" jeśli nie chcecie mieć z nim do
              czynienia. Jakaś dziwna nietolerancja w stosunku do osób mających swoje firmy.
              • kapiszon1929 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 15:45
                prywaciarz nie jest postrzegany dobrze z tego wzgledu ze np w tym wypadku spoldzielnia nie powinna sie pozbywac takiej rzeczy, bo to nie tylko nalezy do spoldzielni czy miasta, ale rowniez do mieszkancow Ostrowca, a jesli taki prywaciarz dostanie to w swoje rece to Bog wie co sie z tym stanie.

Stal dotej pory nie bylo problemu, teraz wielkie ale...
                ehhh
              • temponick Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 15:48
                "Jakiś prywaciarz" zostało użyte przeze mnie, nie w sensie
                pejoratywnym, ale w znaczeniu szerszym, ogólnym. Nie mam nic przeciwko
                prywaciarzom ostrowieckim, chociaż zaraz, jeden moment... Jeżeli
                dojdzie do styku skorumpowanej władzy ostrowieckiej z bardzo
                'pomysłowymi' (czytaj przedsiębiorczymi) prywaciarzami to może
                dojść do takiej a nie innej sytuacji, kiedy był sobie samolot, był
                sobie skwerek a po jakimś czasie pojawi się mniej lub bardziej ohydna
                buda.
                • Gość: gość Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 16:02
                  Wydaje mi się, że w Ostrowcu jest moc problemów do rozwiązania, ważniejszych niż
                  stary samolot.A może na złom to oddać i dzieciom z rodzin z dysfunkcjami wakacje
                  jakieś zorganizować.
                  • Gość: zły Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 29.06.10, 16:30
                    park miejski też można wyciąć, a za uzyskane drzewo wczasy finansować
                  • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 16:33
                    Niby spoko myślenie ale prowadzi na manowce. Bo jeśli sprzedać samolot i dać na
                    dzieci to czemu nie rozebrać rynku, czemu nie rozebrać ładnych chodników, czemu
                    w ogóle cokolwiek robić dla upiększenia miasta a nie dawać na dzieci?
                    Czemu Ty nie dajesz z każdej pensji przynajmniej stówki na kolonie dla
                    dzieciaków z rodzin z dysfunkcjami? Wiesz ile kasy byś uzbierał przez przypuśćmy
                    20 lat?
                    Jestem przeciwny sprzedaży tego samolotu. To symbol miasta.
                    • Gość: gość Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 16:42
                      Powiedz co ma wspólnego samolot z upiększeniem miasta? I czego symbolem w
                      Ostrowcu jest samolot? Proste pytania.
                      • Gość: anty Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 29.06.10, 16:51
                        Samolot był, jest i będzie. Jest symbolem Pułanek, podobnie jak Słońce jest
                        symbolem Słonecznego. Ktoś kto wpadł na pomysł jego sprzedaży chyba upadł na
                        głowę. No ale cóż, taka jest chyba tendencja w mieście. Zezłomować walcownię,
                        samolot, wyburzyć bloki hutnicze, może rozebrać jeszcze zabytkową halę profili
                        zimnogiętych?
                      • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 16:53
                        Prosta odpowiedź.
                        Chodziło mi o to, że ów samolot jest takim samym symbolem jak na przykład wieża
                        ciśnień. Wrósł w krajobraz i świadomość mieszkańców. Można to wszystko rozwalić,
                        sprzedać i kasę przeznaczyć na zbożne cele. Tylko kiedy w tym sprzedawaniu się
                        zatrzymamy? Przy takim podejściu nigdy.
                        Co do upiększania te same mechanizmy. Po co cokolwiek robić w mieście jeśli tą
                        pulę kasy można przeznaczyć na kolonie. Starczy dla rodzin z Ostrowca, Opatowa i
                        okolicznych wiosek.
                        Zrozumiałeś mój tok myślenia?
                        • Gość: gość Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 16:56
                          No niby zrozumiałem. Jest wieża ciśnień-była huta. Jest samolot - było lotnisko?
                          jednostka lotnictwa wojskowego? Wytłumacz mi prosto co ten samolot symbolizuje
                          na osiedlu Pułanki.Acha i czemu nazwa Pułanki - co to znaczy?Bo nikt nie potrafi
                          mi wytłumaczyć. Ruch ramion i tyle.
                          • Gość: anty Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 29.06.10, 16:58
                            ech, użyj szukajki to się dowiesz
                          • bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 17:00
                            Proszę...

pl.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%82anki_%28Ostrowiec_%C5%9Awi%C4%99tokrzyski%29
                          • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 17:06
                            Moim skromnym zdaniem nie musi być lotniska by samolot, który od lat tam stał
                            był swoistym symbolem miasta. Powiem tylko o swoich odczuciach - dla mnie jest
                            to swoisty symbol Ostrowca. Wolę samolot niż kolejną kapliczkę lub klomb z
                            bratkami lub trefny trawniczek.

Co do nazwy Pułanki - weź to z przymrużeniem oka, bo to z alternatywnej
                            Wikipedii, stworzonej na tym forum:

Władysława Maria Pułanka (1897-1973) - hrabina, żona Tadeusza Rapatika;
                            właścicielka dóbr ziemskich na terenach obecnego osiedla mieszkaniowego, gdzie
                            mościła sobie do roku 1933, kiedy to podczas biesiady drażniła konia i jej głowa
                            zmieniła trochę kształt po spotkaniu z kopytem; przewieziona do miejsca
                            odosobnienia miała widzenia świętych postaci i założyła klasztor Sióstr
                            Rdzennomiękkich; pisarka - napisała dzieło pt: Ręka Święta Alleluja, a także
                            zbiór przemyśleń na temat porannej toalety; w roku 1940 zbiegła z klasztoru i
                            zapadła w Góry Świętokrzyskie, gdzie przez następne lata siała postrach wśród
                            tubylców napadając na kurniki i sady; w roku 1950 poznała Tadeusza
                            Rapatika,który był wówczas pastuchem we wsi Kacze Doły; z nim to ryjąc w ziemi
                            odnalazła
                            skrzynię ze złotem i odciętą ludzką nogą w ciżemce; za złoto wybudowali razem
                            lepiankę z krowiego kompostu wielkości bloku mieszkalnego, gdzie osiadli; po
                            ślubie spółkowali ze sobą i z trzodą chlewną - na skutek tego Władysława poczęła
                            potomka z jedną nogą i bez tułowia, którego zjedli wespół z kościelnym ze wsi
                            Dobre Stare; w roku 1958 zmarł Tadeusz na skutek bliskiego spotkania z siekierą,
                            którą to będący w religijnej ekstazie kościelny ciął go w beret; podczas II
                            wojny światowej Władysława prowadziła szpital dla żołnierzy AK, których zaraz po
                            wyleczeniu wiodła na własne pole minowe i przerabiała na flaczki; zmarła w
                            wyniku śmierci w roku 1973
                            • kemotost Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 17:11
                              Oprócz pewnego sentymentu, samolot pełni też dość ważną rolę w nawigacji po
                              naszym mieście. Dla wielu osób jest w pewnym sensie drogowskazem i punktem
                              odniesienia.
                          • Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 194.181.136.* 29.06.10, 21:34
                            Wystarczy przeczytać wpisy na forach, a łatwo się zorientujesz, że dla rdzennych
                            mieszkańców Pułanek i nie tylko to bardzo ważny samolot jes.
                            A nie dotyczył on lotniska, tylko jak już pisałem, była na nim tabliczka "w
                            dowód wdzięczności wojsku". Osiedle miało wojskowe nazwy - wszystko pisaliśmy.
                            To historia Ostrowca - dla nas oczywista.
                          • pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 03.07.10, 09:20
                            Pułanki od gospodarstw pół łanowych,to tyle,żeby jedna rodzina chłopska mogła
                            wyżyć.Podstawowa wielkość gospodarstwa w okresie feudalnym.
    • leon.komornicki Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 22:13
      Więc co? . Ma ten sowiecki złom stać tam po wsze czasy? Dlatego,że stoi tam od blisko ćwierć wieku i się komuś z czymś tam kojarzy .Jest atrakcyjna działka, Ostrowiec się mimo wszystko rozwija, zupełnie możliwe, że ktoś chce zagospodarować sensownie ten kawałek gruntu. Tu komin, tam wieża, teraz samolot, mamy z tego miasta zrobić skansen?
      • Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.10, 22:38
        leon.komornicki napisał:

> Więc co? . Ma ten sowiecki złom stać tam po wsze czasy? Dlatego,że
        stoi tam od
        > blisko ćwierć wieku i się komuś z czymś tam kojarzy .Jest
        atrakcyjna działka, O
        > strowiec się mimo wszystko rozwija, zupełnie możliwe, że ktoś chce
        zagospodarow
        > ać sensownie ten kawałek gruntu. Tu komin, tam wieża, teraz
        samolot, mamy z teg
        > o miasta zrobić skansen?

Tak, należy robić "skansen", w każdym przypadku, gdy jest to ważne
        dla mieszkanców miasta.

Ja nigdy nie mieszkalem na Pułankach i mimo to mam wielki sentyment
        do samolotu. Być może wynika to z wieku, w jakim byłem, gdy samolot
        się tam pojawił. Stąd sentymentalne podejście do sprawy.

Każda generacja mieszkańców Ostrowca ma swoje sentymentalne miejsca
        i przedmioty. I każdy ma prawo do ich obrony przed zagładą.

Zbyt wiele historii miasta trafiło na smietnik bez słowa sprzeciwu i
        teraz wręcz wypada walczyć o każdy temat wzbudzający sprzeciw.
        Być może ten sprzeciw dotyczy garstki ludzi ale być może jest ważny
        dla znacznie większej spoleczności.
        Ciekawe, czy Zarząd spółdzielni liczy się z głosami spółdzielców i
        jakie oni mają zdanie. Tak wogóle, to jaki jest koszt odnowienia
        samolotu czy wzmocnienia podstawy? Być może kosztowo to zupelnie
        nieistotna sprawa.
    • unhollyseth Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 23:52
      Aj popieprzą ludziom tylko geolokalizację. Wsiądziesz do taksówki i powiesz "Pod
      samolot" a tu lipa. Ni ma samolotu. Z tego co słyszałem w magistracie naszym,
      prawdopodobnie stanie tam 4 poziomowa Biedronka. Pytanie jest "Czemu nie dom
      schadzek?!"
      PS. Pomysł z utworzeniem grupy (podchodzącej pod bojówki) ochrony MIGa jest
      całkiem fajny.
      • Gość: dolex... Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 01:03
        POPROSTU załamałem ręce jak to przeczytałem... jak to się stanie że samolot
        zniknie z naszego krajobrazu :( smutne :( nie wiecie ile taki samolot kosztuje??
        może miasto zakupi teren razem z nim. bo to jest niemożliwe by samolotu tam nie
        było... to zabytek miasta... ostatnio wiele czytałem o tym samolocie, nawet
        odpowiednik tego miga tylko że polska wersja w Góraszce na pokazach została
        zaprezentowana... marzyłem by przyleciał też nad Ostrowiec przeleciał nad
        Pułankami nad stojącym migiem. Lim o którym wspomniałem niedawno został
        uruchomiony po długiej renowacji... poszukajcie filmików z tegorocznej Góraszki
        i Lima jak się pięknie prezentuje. i dlaczego taki samolot ma znikać z naszego
        krajobrazu?? PARANOJA!!!!! czy mamy być tylko betonowym miastem bez zabytków,
        ciekawych miejsc?? :/ Chrońmy to co "nasze... to co mieszkańcom się należy...
        niezapomniane spacery pod samolot, a teraz co?? pójdziemy do budowanego
        amfiteatru? który pewnie będzie chroniony jak największy bank świata? i co tam
        zobaczymy? NIC :/ WALCZMY O NASZE!! :)
        • Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 01:54
          PS.
          oto maile:

osm@osm.ostrowiec.pl

um@um.ostrowiec.pl

piszmy piszmy piszmy!! ten samolot musi tam zostać!!
          • Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 02:49
            stworzyłem petycję:

www.petycje.pl/5529
            PROSZĘ O WPISYWANIE SIĘ "ZA", może uratujemy MIG-a
            • bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 05:43
              do Ostrowieckiej też można pisać, by poruszyli temat.
              • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 05:45
                Rozłożyłeś mnie teraz na łopatki:)
                A co do petycji - podpisana. Czeka na weryfikację.
                • gimmesometruth Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 08:59
                  Petycja podpisana. RĘCE PRECZ OD MIGA!!!
    • Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 13:31
      TO ODPOWIEDŹ SPÓŁDZIELNI MIESZKANIOWEJ NA MOJEGO MAILA DO NICH:

"Pana pismo na pewno zostanie rozpatrzone w spółdzielni. Życzymy sukcesów w
      obronie samolotu, a jednocześnie zastanowienia się,
      kto ma ponieść odpowiedzialność, jeżeli w czasie wichury samolot runie i
      przygniecie kogoś. Takie obiekty jak samolot , parki , fontanny są dostępne dla
      wszystkich mieszkańców miasta i powinny zostać przejęte przez urząd miasta,
      który ma na ten cel odpowiednie środki. Propozycja zlikwidowania samolotu wyszła
      ze strony mieszkańców os. Pułanki na zebraniu spółdzielczym i została
      przyjęta jednomyślnie. Decyzję o ewentualnej likwiadacji podejmie Zarząd
      spółdzielni po głębokim przezanalizowaniu tematu."

teraz pytanie... Czu UM zakupi samolot od spółdzielni i zajmie się jego
      renowacją? OBY TAK. Pismo wysłałem także do UM. Czekam na odpowiedź z ich strony.
      Proszę o podpisywanie petycji która także znajdzie się w OSM oraz UM.
      www.petycje.pl/5529
      • bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 13:39
        jakoś trudno mi przyjąć do wiadomości, że sprawa likwidacji samolotu wyszła od
        mieszkańców Pułanek.
        • pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 03.07.10, 09:28
          Mieszkańców Pułanek-czytaj 2 dziadków ze sklerozą i babki,której nic się nie
          podoba...(znając życie)
      • Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 30.06.10, 13:44
        dolex: brawo za konsekwencję i to, że realnie bronisz tego samolotu. Osobiście
        póki co wesprzeć mogę jedynie podpisując petycję. Co już uczyniłem. Czekam na
        mail zwrotny z petycje.pl - potwierdzenie.
        Brawo.
        ps. jak widać powody takie, jak przypuszczaliśmy. Spółdzielnię trzeba zrozumieć.
        • Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 13:53
          jeżeli mail nie dotarł proszę o ponowne podpisanie, już miałem kilka sygnałów że
          tak się dzieje lecz po ponownej próbie wszystko jest ok-mail do weryfikacji
          przychodzi w ciągu kilku sekund.

Co do obrony samolotu napisałem w celu zainteresowania sprawą także do Gazety
          Ostrowieckiej, Wiadomości Świętokrzyskich, OstrowiecTV, Echa Dnia oraz
          Kieleckiego wygania Gazety Wyborczej.
        • bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 13:53
          idąc tokiem rozumowania Spółdzielni, to może wyburzmy bloki, a zwłaszcza
          wieżowce. Kilka dobrych lat temu, podczas wichury odpadło 2 lub 3 piętra bocznej
          ocieplonej części elewacji wieżowca 45 na Pułankach. Szczęście, że nikt w tym
          czasie nie przechodził. Czyli bloki też trzeba wyburzać?. 25 lat ten samolot
          stoi i nic się nie działo i nagle ni z gruszki ni z pietruszki zaczął przeszkadzać.
          Miejsce które widnieje niemal na każdej pocztówce, miejsce historyczne i
          charakterystyczne, miejsce które wpisało się w naturę mieszkańca ma po prostu
          zniknąć? Nie wierze, że UM będzie obojętne na tą sprawę i liczę na ich pomoc.
          • Gość: anty Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 13:55
            No cóż, po raz kolejny daje znać o sobie betonex. Postawmy blaszaną budę na
            miejsce samolotu.
            • temponick Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 14:41
              > jak widać powody takie, jak przypuszczaliśmy. Spółdzielnię trzeba
              zrozumieć.

Nie trafia mi do przekonania to tłumaczenie, z którym miałem
              wcześniej do czynienia, jak interweniowałem osobiście w sprawie
              podcinania drzew. Rzekomo interweniowali mieszkańcy, żeby podciąć,
              ale okazało się, że nie wielu mieszkańców tylko jakaś
              nawiedzona pani, której personaliów nie chciano podać. Poza tym
              podcinanie zakończyło sie regularną wycinką, bo drzewa były brzozowe
              i owocowe i prawie 40 letnie, więc idealne nadające się do czyjegoś
              kominka
            • tdx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 01.07.10, 11:49
              A tak fajnie sie pod nim pilo kiedy nie byl jeszcze ogrodzony ;) Szkoda. Ktos
              pamieta dlaczego zabrano tamten w ktorym byla wypozyczalnia wideo?
              • skrzypek1234 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 01.07.10, 12:48
                pewnie, że fajnie było czasem posiedzieć i cos nawet spożyć na
                ławeczce pod samolotem.co do drugiego samolotu to o ile pamietam
                częściowo się spalił i po jakimś czasie został usunięty.za to
                pozostały po nim piękne trzy betonowe podstawy,które jakoś naszej
                spółdzielni nie przeszkadzają.niejeden dzieciak twardo lądował z
                tych kolumn,ale nie zrobiło to na włodarzach spółdzielni większego
                wrażenia.tym bardziej zadziwia troska o wydumany,mało prawdopodobny
                wypadek MIG-a.
    • bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 01.07.10, 22:37
      Odpowiedź Rzecznika Prasowego UM Ostrowiec

Zdajemy sobie sprawę ze znaczenia, jakie dla mieszkańców miasta, a zwłaszcza
      osiedla Pułanki, ma stojący na skrzyżowaniu ulicy Iłżeckiej i Al. Jana Pawła II
      samolot. To jeden z bardziej charakterystycznych elementów tej okolicy, niejako
      jej symbol. W związku z tym przygotowywane jest pismo od Prezydenta Miasta
      Jarosława Wilczyńskiego do Zarządu Ostrowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej z
      wnioskiem o odstąpienie od likwidacji samolotu oraz deklaracją pomocy przy
      ewentualnych remontach i bieżącym utrzymaniu tego obiektu.
      • tdx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 01.07.10, 23:37
        Nie bedzie markeciku? Jaka szkoda :] Wodzu! Kocham "Ciem". Apropos Pulanek.
        Niech ktos napisze jak prezentuje sie pizzeria powstala w miescu po nieslawnej
        TelePizzy. Znajomi pisali, ze daje rade.
      • Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 01.07.10, 23:39
        Petycję poparło już 130 osób... ciągle mało... wpadłem na pomysł stworzenia
        plakatów które każdy może wydrukować i rozmieszczać... ale UWAGA!!! Nie możemy
        przywieszać gdzie chcemy... nie chcemy kłopotów więc musimy dostać zgodę na
        przyklejenie... np. na sklepach itp.
        Jutro dostane od profesjonalnego grafika lepszą wersję plakatu.
        kolor:
        img27.imageshack.us/img27/2235/samolotg.jpg
        czarno-biały:
        img822.imageshack.us/img822/881/samolotczb.jpg
        proszę o dalsze podpisywanie petycji: www.petycje.pl/5529

Co do nowych informacji to informacja o budowie w miejscu MIG-a skweru dla
        mieszkańców.

wszelkie informacje lub oferty pomocy: akcjaMIG@10g.pl
        Osoba lub firma która pomogła by w druku lub ksera plakatów, proszona jest o
        informacje na maila. W zamian dajemy miejsce na plakacie(na dole).

Za kilka dni być może utworze forum lub bloga dotyczącego Akcji MIG.
        • Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.10, 07:32
          Chyba pismo z Urzędu Miasta wyczerpuje temat.
          Dalsza eskalacja jest raczej zbędna. Temat zaistniał, został
          przedstawiony wszystkim stronom mogącym uczestniczyć w rozwiązaniu
          problemu.

W zasadzie mamy sukces i duże społeczne zaangażowanie.

Gratuluję wszystkim uczestnikom protestu i mam nadzieję, że w
          innych "nerwowych" tematach skuteczność działania będzie podobna.

• Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 02.07.10, 09:33
            Podpisy na petycję zbieramy nadal. Będzie ona podstawą dla UM że mieszkańcy chcą
            tego samolotu. Tak więc proszę o dalsze podpisy. ja nadal nie dostałem
            odpowiedzi oficjalnej od UM. A jeśli UM złożył by pismo do OSM podpierając się
            naszą petycją było by o wiele łatwiej.
            www.petycje.pl/5529
            • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 09:56
              Odpowiedzi oficjalnej nie dostaniesz. To nie pierwsza petycja złożona do prezia,
              ani nie ostatnia, na którą odpowiedzi brak. Bądź dobrej myśli, bo tak naprawdę
              czytają to i biorą pod uwagę.
              Mój podpis masz.
              • tdx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 11:14
                lachien napisał:

> Odpowiedzi oficjalnej nie dostaniesz. To nie pierwsza petycja złożona do prezia
                > ,
                > ani nie ostatnia, na którą odpowiedzi brak. Bądź dobrej myśli, bo tak naprawdę
                > czytają to i biorą pod uwagę.
                > Mój podpis masz.
                Moj rowniez ;) A korzystajac z okazji mam inny pomysl: niech odpowiedni ludzie
                wystosuja do zarzadu PKS prosbe o darmowe bilety miesieczne dla urzedasow w
                relacji Ostrowiec - kielce - Ostrowiec. Jakis czas temu wracajac do Ostrowca z
                wielkim zdziwieniem zauwazylem Lecha Janiszewskiego "odbijajacego" na bileterce
                (czy jak to sie tam nazywa) bilecik miesieczny ;) Taka wazna figura, a na spendy
                zarzadu turla sie PKS :] Proponowalbym, aby wynajac od PKS jedynego busa i wozic
                nim "najjasnieszych" Ostrowca :]
                • Gość: anty Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.10, 11:22
                  No ale o co Ci chodzi? Może koleś lubi tak?
                  • tdx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 11:25
                    Gość portalu: anty napisał(a):

> No ale o co Ci chodzi? Może koleś lubi tak?

www.slownik-online.pl/kopalinski/49198740171A13C5C12565E70063D5A7.php -
                    pomonoz sobie to co napisalem x4 ;)
            • Gość: diego Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 81.6.191.* 02.07.10, 14:21
              A wysłałeś chociaż tę petycję do UM, skoro czekasz na oficjalną odpowiedź? ;)
              • Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 02.07.10, 14:54
                Petycja automatycznie po weryfikacji jest wysyłana do UM i OSM. Przy zebraniu
                większej ilości podpisów zamierzam zanieść petycję w wersji papierowej do UM i
                OSM-u. Lada moment dostane nową wersję plakatu do pobrania i rozwieszania. Starą
                wersję już dziś będziecie mogli obejrzeć na mieście(sklepy, wystawy itp.)
                • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 15:21
                  Podoba mi się Twoje zaangażowanie. Kciuk w górę dla Ciebie gościu. Brawo.
    • Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 02.07.10, 15:29
      Oto nowa wersja plakatu na Akcję(wykonanie: Amatorskie Studio Graficzne GET-ART):
      kolor:
      img819.imageshack.us/img819/5296/plakat1.jpg
      czarno-biel:
      img697.imageshack.us/img697/5491/plakat1cz.jpg
      UWAGA!!! chcąc rozwieszać plakat należy zapytać o zgodę np. właściciela lokalu.
      Bez jakiekolwiek zgody nie możemy naklejać plakatów!!! :)
      Proszę o przesyłania na maila miejsc w jakich pozwolono na zawieszenie plakatu.

www.petycje.pl/5529

Jeżeli plakaty się nie ładują proszę o maila na akcjaMIG@10g.pl odeślemy w
      mniejszym rozmiarze ten sam plakat.

Nadal poszukujemy osoby/firmy która pomogła by w druku plakatów, potrzebujemy
      50-100 egzemplarzy. W zamian oferujemy miejsce na plakacie.
      Z GÓRY DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE!!!
      • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 15:40
        Plakat faktycznie amatorski:) ale nie o tym chciałem

Dzwoniłem do mamy. Możesz zawiesić plakat na furtce i drzewie na Ulicy Iłżeckiej
        24 (tam gdzie jest Warta). Dobra miejscówka, sporo ludzi przechodzi.

Masz moją zgodę i zgodę mojej mamy więc spokojnie wieszaj.

Pozdrawiam.
      • Gość: wojtek_68 Autopromocja czy akcja społeczna? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.10, 11:02
        Mogłeś sobie darować to logo wspierających akcję.
        Nieco mało smacznie wyszło.

Chyba ważny jest samolot a nie reklama jakiejś pracowni graficznej.

Przykro...
        • Gość: dlx Re: Autopromocja czy akcja społeczna? IP: 78.155.124.* 03.07.10, 16:55
          pracownia nie moja żeby nie było :) a miejsce nadal jest na plakacie dla osoby
          która pomoże w druku plakatów tak więc każdy ma miejsce... a chyba warto też
          wspierać podmioty które pomogą akcji.
    • pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 05.07.10, 11:09
      Troszkę szumu się narobiło i już ton zmieniony.W dzisiejszej Ostrowieckiej
      artykuł na temat naszej petycji i zapowiedź Wilczyńskiego,że będzie partycypował
      w kosztach remontów i utrzymania samolotu.Jestem dumny z nas wszystkich,jest
      szansa na społeczeństwo obywatelskie.
      Co dziwne,z członków spółdzielni nagle zrobił się jeden członek...
      • temponick Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 05.07.10, 12:16
        Ano cóż, sami jesteśmy sobie winni takiego stanu rzeczy -Na
        zebraniach w OSM, członków można policzyć na palcach, a gdzie
        reszta? Społeczeństwa obywatelskiego nie mamy i długo jeszcze mieć
        nie będziemy, dlatego rządzą nami i manipulują ludzie przypadkowi,
        nierzadko z przeszłością i mentalnością z poprzedniej epoki.

"C'est la vie" -Czasami zdarzy się taki przypadek z samolotem
        i udajemy wtedy święte oburzenie. A oni i tak dalej robią swoje, jak
        nie w ten to w inny sposób...
        • Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 13:56
          w jednej spółdzielni mieszkaniowej Zarząd poleciał,
          co za problem odświeżyć Zarządy w innych.
          Czasem wystarczy zmiana jednej osoby i reszta funkcjonuje zupełnie
          inaczej.

Ale są też pozytywne wzorce i dobrze działające Zarządy.

• bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 05.07.10, 16:05
            Dwa tygodnie temu na łamach „Wiadomości Świętokrzyskich” pisaliśmy o zamiarze
            sprzedaży samolotu - pomnika z os. Pułanki. Choć pomysł pochodził od mieszkańców
            zasobów Ostrowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej, to nie wszyscy zgadzają się z
            tą decyzją.

Od publikacji artykułu o ostrowieckim MIG-u w internecie wybuchła wojna. Część
            mieszkańców naszego miasta z niedowierzaniem dowiadywała się o pomyśle
            likwidacji samolotu. Już ponad 65 osób podpisało petycję, w której domaga się,
            aby samolot pozostał w dotychczasowym miejscu.
            - To była spontaniczna decyzja, jaką podjąłem po przeczytaniu artykułu o
            likwidacji samolotu na os. Pułanki. Wpisał się on w krajobraz naszego miasta.
            Mało jest takich charakterystycznych miejsc w naszym mieście. Stajemy się
            miastem betonowym, gdzie są same bloki i markety - mówi Dominik, który umieścił
            w internecie petycję.
            - Słyszeliśmy, że w miejscu samolotu ma powstać skwer, dlaczego więc nie z tym
            pomnikiem, do którego wszyscy się przywiązali. Stoi tam od lat i nie ma sensu
            tego niszczyć - dodała Ania.
            Obrońcy samolotu planują nagłośnić akcję za pomocą plakatów i ulotek. Często
            powtarzają, że w Polsce zachowały się tylko trzy MIG-i17 PF i są one zabytkiem
            techniki. Pomocy szukają wszędzie. Do Urzędu Miasta i Ostrowieckiej Spółdzielni
            Mieszkaniowej trafił już list z prośbą o uratowanie MIG-a, który wielokrotnie
            pojawiał się na folderach i pocztówkach Ostrowca.
            - Apelujemy o pozostawienie samolotu w miejscu, w którym stoi, a w niedalekiej
            przyszłości o odremontowanie pordzewiałych części. Malowanie tegoż samolotu nie
            pochłonęłoby dużych środków. Czyż nie miło byłoby posiedzieć pod samolotem z
            lodem w ręku przy pięknym słońcu? - czytamy w petycji. - Przy samolocie można
            zorganizować wiele imprez promujących lotnictwo. MCK mogłoby zorganizować
            wystawę zdjęć lotniczych. Niech ten samolot tętni życiem. Niech przejdzie
            renowację, a nie degradację.
            - Zarząd spółdzielni ma za zadanie realizować wnioski przegłosowane na zebraniu
            walnym. Ogłosiliśmy wiec przetarg na sprzedaż samolotu. Chcemy się rozeznać, czy
            jest zainteresowanie tym samolotem. Termin składania ofert mija 14 lipca. Jeśli
            mieszkańcy os. Pułanki złożą wniosek z dobrą argumentacją o jego pozostawienie,
            to być może Rada Nadzorcza jeszcze raz rozpatrzy sprawę MIG-a. Na razie stan
            techniczny samolotu jest zły. Wykonane ekspertyzy potwierdziły to, dlatego
            samolot został ogrodzony, a ławki znajdujące się w jego sąsiedztwie zabrane -
            mówi Dariusz Wojtas, zastępca prezesa OSM.
            Internetową wojną o MIG-a zainteresował się także Urząd Miasta, gdyż na jego
            forum pojawiły się wpisy apelujące o obronę samolotu na Pułankach. Jak nas
            poinformował Grzegorz Partyka, rzecznik prasowy UM, przygotowywane jest pismo od
            prezydenta Jarosława Wilczyńskiego do zarządu Ostrowieckiej Spółdzielni
            Mieszkaniowej z wnioskiem o odstąpienie od likwidacji samolotu oraz deklaracją
            pomocy przy ewentualnych remontach i bieżącym utrzymaniu tego obiektu.
            Dodane: 2010-07-05, 15:13:22. Autor: K. Tomala.

źródło: Wiadomości Świętokrzyskie
        • pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 05.07.10, 16:52
          Temp,a ty byś chciał,żeby społeczeństwo obywatelskie powstało w tydzień.A tu
          trzeba pokoleń.Jak widać postawiliśmy pierwsze kroki,teraz trzeba tylko
          przebierać nogami.
          • Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 193.59.114.* 12.07.10, 15:11
            Społeczeństwo obywatelskie powstaje wtedy kiedy jest potrzeba. Jeśli tak byłoby
            na codzień, to byłby socjalizm :)
            A w społeczeństwie obywatelskim, reagujemy wspólnie. REAGUJEMY, nie rządzimy. I
            mamy coś do powiedzenia.
            Co nie znaczy, że takie rządy dobre byłyby na co dzień.
    • bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 06.07.10, 21:14
      czy ktoś mógłby wkleić skan artykułu z ostrowieckiej?
    • Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 08.07.10, 10:03
      Witam serdecznie... Mam dobrą wiadomość dla osób które chcą wpisać się
      własnoręcznie pod petycją... otóż od wczoraj w lokalu PRIMO PIZZA na os. Pułanki
      można składać podpisy. Proszę namawiać ludzi do wpisania się, podsyłania linków
      z petycją. Razem możemy zdziałać wiele!!! :) www.petycje.pl/5529
      Już dziś kolejne miejsca w mieście gdzie będzie można podpisać petycję.
    • Gość: huba Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 11.07.10, 10:38
      w wypowiedziach dla ostrowieckiej telewizji, pan prezes spółdzielni
      zaprezentował niesamowity beton, żal było słuchać jego wypowiedzi. no właśnie,
      co ma Ostrowiec wspólnego z lotnictwem...ech... :(
      • pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 11.07.10, 16:44
        Żałosny poziom jego wypowiedzi.Butny i arogancki.
        • Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.10, 17:11
          zgadzam się z przedmówcami. kiepściunio Prezes się zaprezentował.
          • Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 11.07.10, 23:50
            ale dobra riposta redaktorów O.TV że d-ca wojsk lotniczych jest od nas :) a tak
            przy okazji informuje że jutro około 11:30 zamykam petycję i idę zanieść petycję
            do UM i OSM... zobaczymy co z tego będzie :) oby samolot został :) do tej pory
            237 na petycji www, ok. 30 podpisów na petycji w sklepie na Rosochach(ul. 11
            listopada 22e... dawna "Sardynka") i niewiadoma mi liczba podpisów w "Primo
            Pizza" na Pułankach(Iłżecka 12a). Jutro podam całkowitą ilość podpisów jakie
            złożyłem w instytucjach.
    • bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 12.07.10, 06:42
      Zrobiło się głośno:)
      kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,8126257,Bronia_miga_w_Ostrowcu.html
      • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 12.07.10, 07:45
        "Na forum jest kilkaset wpisów"

Informacja bardzo orgiastyczna....dobrze, że nie napisali - tysiące:)
    • Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 13.07.10, 12:26
      385 podpisów dzisiejszego dnia trafiło do UM oraz OSM. dziękujemy wszystkim
      którzy poparli akcję składając swój podpis pod petycją. Teraz czekamy na jakieś
      ruchy UM i OSM oraz na odpowiedzi. :)
      • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 13.07.10, 12:59
        A co z plakatami? Miały być i chyba nie było......petycja moim zdaniem to za
        mało.....może jeszcze raz plus szerzej zakrojona akcja? 385 wpisów to mało
        • Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 13.07.10, 15:10
          plakaty były... lecz szybko nikły z miasta niestety :/ a co z dalszą petycją...
          poczekamy na odzew UM i OSM
          • lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 13.07.10, 15:18
            Jakoś nie było ich na furtce u mojej mamy...choć wykazała się niebywałą odwagą
            (sic) by tam go zamieścić. Więc ponawiam propozycję - wieszaj na furtce (adres
            masz wyżej) i nie czekaj na odpowiedzi bo poczekasz pół roku. Walcz to wtedy COŚ
            uzyskasz. Taki świat.
    • bmwariat MIG Zostaje!!! 13.07.10, 18:44
      MIG z Pułanek zostaje na miejscu

/SLA/

Ostrowiecka Spółdzielnia Mieszkaniowa zrezygnowała z zamiaru sprzedaży MIGa- 17,
      stojącego na osiedlu Pułanki. Samolot zostanie na miejscu pod warunkiem, że da
      się go wyremontować.

(A. Śledzińska)

W tym tygodniu na biurko prezesa OSM Marka Zaręby trafiła petycja z podpisami
      ponad 380 mieszkańców nie tylko osiedla Pułanki, ale innych dzielnic Ostrowca
      Świętokrzyskiego, którzy sprzeciwiają się likwidacji samolotu MIG- 17.

- Wobec takiego odzewu i zainteresowania postaramy się znaleźć inne rozwiązanie-
      mówi Marek Zaręba.- Konstrukcja jest w złym stanie technicznym, ale zlecimy
      ekspertyzę jak można ją odnowić i zabezpieczyć.
      Deklarację pomocy w remoncie i późniejszym utrzymaniu samolotu złożył, na razie
      za pośrednictwem mediów, prezydent Ostrowca Jarosław Wilczyński.

Więcej informacji na ten temat w czwartkowym "Echu Ostrowieckim".

BRAWO!!!!!!!!
      • kemotost Re: MIG Zostaje!!! 13.07.10, 19:33
        No to teraz trzeba zrobić zrzutkę na remont samolotu.
        Puszki w sklepach na Pułankach, konto do wpłat i jakoś na remont się kaska
        znajdzie ;)
      • Gość: dlx Re: MIG Zostaje!!! IP: 78.155.124.* 13.07.10, 21:30
        BRAWO BRAWO BRAWO DLA WSZYSTKICH CO POPARLI PETYCJĘ!!!! :) udało nam się :)
        HURA!!! :) dziękujemy... akcjaMIG@10g.pl
      • unhollyseth Re: MIG Zostaje!!! 13.07.10, 22:03
        Udało się:)
        • unhollyseth Re: MIG Zostaje!!! 13.07.10, 22:04
          Chętnie coś dorzucę na renowację i konserwację:)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka