bmwariat 29.06.10, 06:03 osm.ostrowiec.pl/content/view/171/49/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pilotPirx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 08:03 Co oznacza taka sprzedaż? Że ktoś go zabierze? To byłby szok i profanacja :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.10, 08:58 Szkoda, bardzo szkoda. I nieco skandalicznie. Bo samolot ustawiony był chyba ku czci żołnierzy wyzwalających miasto (tabliczka kiedyś była u podstawy). Jeśli się komuś funduje pomnik w uznaniu, to nie wypada go potem... sprzedać. Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 09:02 On nie był postawiony ku żadnej czci Po prostu był postawiony. Wrósł w krajobraz osiedla. Mówiło się "przy samolocie, koło samolotu" Ale coś się kiedyś kończy. Jak to w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.10, 09:34 Był był. Z tym, że ja uważam, że jeśli coś się postawiło, to nie można tego potem usunąć, bo się zmieniła władza. Jestem całkowicie przeciwny usunięciu samolotu. I uważam, że władze miasta powinny wziąć tę sprawę od spółdzielni na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
namacany A da się tym latać? 29.06.10, 09:23 Niech zgadnę: wkrótce ozdobi kawałek trawnika przed jakimś domem weselnym, a "zdjęcie w kokpicie" będzie stanowić dla młodej pary nie lada atrakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.10, 09:43 Oby tylko nie stanęła tam jakaś buda z badziewiem, gdy zwolni się spory kawałek placu. Ostrowiec jest relatywnie małym miastem i taki charakterystyczny punkt "pod samolotem", "koło samolotu" jest mocno zakorzeniony w świadomości mieszkańców. Może warto poprosić sąsiadujące podmioty o wsparcie konserwacji samolotu by mógł nadal cieszyć nasze oczy. Bezpośrednie sąsiedztwo BP i sklepu wielkopowierzniowego, o których mówi się, że się znajdują koło samolotu na Pułankach może zaowocować jakimś wsparciem. W szczególności Centrala BP powinna starać się zaistnieć w jakimś pozytywnym kontekście po tym co zrobili naszej planecie w Zatoce Meksykańskiej. Tak, czy inaczej warto zadać sobie trud ochrony istniejącego stanu rzeczy zamiast "sprzedać" problem. Samolot Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 09:52 Ja nawet nie dopuszczam myśli, że ten samolot zniknie, ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
gimmesometruth Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 09:55 Już nie pomnę ile lat temu to było, ale świadkiem byłem gdy samolot przyjechał był na osiedle. Wówczas jeszcze ulicę Ludowego Wojska Polskiego. Stawiali go przez kilka dni, odlewali postument. Jako dzieciak biegałem z kolegami po tych wielkich skrzydłach (przynajmniej wtedy takimi sie wydawały). Jest to naprawdę charakterystyczne miejsce i takim winno zostać. Uważam, że ktoś się pośpieszył z decyzją, jak zwykle nie pytając mieszkańców, opinię etc... o to co począć z fragmentem wspólnej przestrzeni. Pytanie jest kto, gdzie i kiedy jest w stanie zareagować na takie działania. Może załóżmy komitet ochrony MIGA? Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:02 był ulokowany na placu koło dawnej spółdzielni(chyba spółdzielni) na Iłżeckiej- tam teraz jest m.in. AutoSaw, blokowe. Z kolegami chodziliśmy tam jako szczyle i pozwolono nam siedzieć tam. Nawet przez myśl mi nie przechodzi, że on może zniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.10, 10:16 Dokładnie - był tam gdzie parking później... Też pamiętam podniecenie - samolot przywieźli! wojskowy! a będzie latał!? I te nasze rozważania, czy jak odpali silnik to szyby w bloku z tyłu wylecą :)))) Oj, były czasy. Nasze osiedle (mieszkałem na Pułankach 19 lat- od urodzenia do studiów) było w ogóle "wojskowe". Ja mieszkałem na Gwardii Ludowej, ale była jeszcze LWP, Armii Ludowej, ZWM, 16 stycznia... A samolot powinny utrzymać władze miasta. howgh :) Arek Odpowiedz Link Zgłoś
gimmesometruth Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:21 Jeden samolot, a ile wspomnień? Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:42 I Karola Świerczewskiego też było Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:27 Spółdzielnia ledwo przędzie, potrzebują świeżej gotówki >...a co począć z fragmentem wspólnej przestrzeni? Jak to co? Wynająć pod następną budę jakiemuś prywaciarzowi -Tyle metrów kwadratowych się marnuje w takim punkcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajczan Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 29.06.10, 10:47 na pułankach były chyba dwa samoloty ... w jednym była wypozyczalnia filmów video ?? pamiętam to jak przez mgłe i prosze mnie poprawić jesli to nie prawda bo szkrab mały byłem wtedy :D Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 10:52 był taki. Mieścił się koło wieżowców 8 i 7 - na "szachownicy". Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 14:08 "jakiemuś prywaciarzowi" - dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 14:36 Czemu "jakiś prywaciarz" jest nadal obiektem nienawiści. Często "jakiś prywaciarz" miejsca pracy tworzy, daje zatrudnienie niejednemu z mieszkańców miasta. Jakiś prywaciarz podatki odprowadza, "jakiś prywaciarz" mimo to jest obiektem jakiejś dziwnej nagonki, żenujących kpin i podtekstów."Jakiś prywaciarz" powinien się z Ostrowca ewakuować bo nie jest tu dobrze postrzegany. Odejdźcie z pracy od "jakiegoś prywaciarza" jeśli nie chcecie mieć z nim do czynienia. Jakaś dziwna nietolerancja w stosunku do osób mających swoje firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kapiszon1929 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 15:45 prywaciarz nie jest postrzegany dobrze z tego wzgledu ze np w tym wypadku spoldzielnia nie powinna sie pozbywac takiej rzeczy, bo to nie tylko nalezy do spoldzielni czy miasta, ale rowniez do mieszkancow Ostrowca, a jesli taki prywaciarz dostanie to w swoje rece to Bog wie co sie z tym stanie. Stal dotej pory nie bylo problemu, teraz wielkie ale... ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 15:48 "Jakiś prywaciarz" zostało użyte przeze mnie, nie w sensie pejoratywnym, ale w znaczeniu szerszym, ogólnym. Nie mam nic przeciwko prywaciarzom ostrowieckim, chociaż zaraz, jeden moment... Jeżeli dojdzie do styku skorumpowanej władzy ostrowieckiej z bardzo 'pomysłowymi' (czytaj przedsiębiorczymi) prywaciarzami to może dojść do takiej a nie innej sytuacji, kiedy był sobie samolot, był sobie skwerek a po jakimś czasie pojawi się mniej lub bardziej ohydna buda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 16:02 Wydaje mi się, że w Ostrowcu jest moc problemów do rozwiązania, ważniejszych niż stary samolot.A może na złom to oddać i dzieciom z rodzin z dysfunkcjami wakacje jakieś zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 29.06.10, 16:30 park miejski też można wyciąć, a za uzyskane drzewo wczasy finansować Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 16:33 Niby spoko myślenie ale prowadzi na manowce. Bo jeśli sprzedać samolot i dać na dzieci to czemu nie rozebrać rynku, czemu nie rozebrać ładnych chodników, czemu w ogóle cokolwiek robić dla upiększenia miasta a nie dawać na dzieci? Czemu Ty nie dajesz z każdej pensji przynajmniej stówki na kolonie dla dzieciaków z rodzin z dysfunkcjami? Wiesz ile kasy byś uzbierał przez przypuśćmy 20 lat? Jestem przeciwny sprzedaży tego samolotu. To symbol miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 16:42 Powiedz co ma wspólnego samolot z upiększeniem miasta? I czego symbolem w Ostrowcu jest samolot? Proste pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 29.06.10, 16:51 Samolot był, jest i będzie. Jest symbolem Pułanek, podobnie jak Słońce jest symbolem Słonecznego. Ktoś kto wpadł na pomysł jego sprzedaży chyba upadł na głowę. No ale cóż, taka jest chyba tendencja w mieście. Zezłomować walcownię, samolot, wyburzyć bloki hutnicze, może rozebrać jeszcze zabytkową halę profili zimnogiętych? Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 16:53 Prosta odpowiedź. Chodziło mi o to, że ów samolot jest takim samym symbolem jak na przykład wieża ciśnień. Wrósł w krajobraz i świadomość mieszkańców. Można to wszystko rozwalić, sprzedać i kasę przeznaczyć na zbożne cele. Tylko kiedy w tym sprzedawaniu się zatrzymamy? Przy takim podejściu nigdy. Co do upiększania te same mechanizmy. Po co cokolwiek robić w mieście jeśli tą pulę kasy można przeznaczyć na kolonie. Starczy dla rodzin z Ostrowca, Opatowa i okolicznych wiosek. Zrozumiałeś mój tok myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 29.06.10, 16:56 No niby zrozumiałem. Jest wieża ciśnień-była huta. Jest samolot - było lotnisko? jednostka lotnictwa wojskowego? Wytłumacz mi prosto co ten samolot symbolizuje na osiedlu Pułanki.Acha i czemu nazwa Pułanki - co to znaczy?Bo nikt nie potrafi mi wytłumaczyć. Ruch ramion i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 29.06.10, 16:58 ech, użyj szukajki to się dowiesz Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 17:00 Proszę... pl.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%82anki_%28Ostrowiec_%C5%9Awi%C4%99tokrzyski%29 Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 17:06 Moim skromnym zdaniem nie musi być lotniska by samolot, który od lat tam stał był swoistym symbolem miasta. Powiem tylko o swoich odczuciach - dla mnie jest to swoisty symbol Ostrowca. Wolę samolot niż kolejną kapliczkę lub klomb z bratkami lub trefny trawniczek. Co do nazwy Pułanki - weź to z przymrużeniem oka, bo to z alternatywnej Wikipedii, stworzonej na tym forum: Władysława Maria Pułanka (1897-1973) - hrabina, żona Tadeusza Rapatika; właścicielka dóbr ziemskich na terenach obecnego osiedla mieszkaniowego, gdzie mościła sobie do roku 1933, kiedy to podczas biesiady drażniła konia i jej głowa zmieniła trochę kształt po spotkaniu z kopytem; przewieziona do miejsca odosobnienia miała widzenia świętych postaci i założyła klasztor Sióstr Rdzennomiękkich; pisarka - napisała dzieło pt: Ręka Święta Alleluja, a także zbiór przemyśleń na temat porannej toalety; w roku 1940 zbiegła z klasztoru i zapadła w Góry Świętokrzyskie, gdzie przez następne lata siała postrach wśród tubylców napadając na kurniki i sady; w roku 1950 poznała Tadeusza Rapatika,który był wówczas pastuchem we wsi Kacze Doły; z nim to ryjąc w ziemi odnalazła skrzynię ze złotem i odciętą ludzką nogą w ciżemce; za złoto wybudowali razem lepiankę z krowiego kompostu wielkości bloku mieszkalnego, gdzie osiadli; po ślubie spółkowali ze sobą i z trzodą chlewną - na skutek tego Władysława poczęła potomka z jedną nogą i bez tułowia, którego zjedli wespół z kościelnym ze wsi Dobre Stare; w roku 1958 zmarł Tadeusz na skutek bliskiego spotkania z siekierą, którą to będący w religijnej ekstazie kościelny ciął go w beret; podczas II wojny światowej Władysława prowadziła szpital dla żołnierzy AK, których zaraz po wyleczeniu wiodła na własne pole minowe i przerabiała na flaczki; zmarła w wyniku śmierci w roku 1973 Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 17:11 Oprócz pewnego sentymentu, samolot pełni też dość ważną rolę w nawigacji po naszym mieście. Dla wielu osób jest w pewnym sensie drogowskazem i punktem odniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 194.181.136.* 29.06.10, 21:34 Wystarczy przeczytać wpisy na forach, a łatwo się zorientujesz, że dla rdzennych mieszkańców Pułanek i nie tylko to bardzo ważny samolot jes. A nie dotyczył on lotniska, tylko jak już pisałem, była na nim tabliczka "w dowód wdzięczności wojsku". Osiedle miało wojskowe nazwy - wszystko pisaliśmy. To historia Ostrowca - dla nas oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 03.07.10, 09:20 Pułanki od gospodarstw pół łanowych,to tyle,żeby jedna rodzina chłopska mogła wyżyć.Podstawowa wielkość gospodarstwa w okresie feudalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.komornicki Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 22:13 Więc co? . Ma ten sowiecki złom stać tam po wsze czasy? Dlatego,że stoi tam od blisko ćwierć wieku i się komuś z czymś tam kojarzy .Jest atrakcyjna działka, Ostrowiec się mimo wszystko rozwija, zupełnie możliwe, że ktoś chce zagospodarować sensownie ten kawałek gruntu. Tu komin, tam wieża, teraz samolot, mamy z tego miasta zrobić skansen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.10, 22:38 leon.komornicki napisał: > Więc co? . Ma ten sowiecki złom stać tam po wsze czasy? Dlatego,że stoi tam od > blisko ćwierć wieku i się komuś z czymś tam kojarzy .Jest atrakcyjna działka, O > strowiec się mimo wszystko rozwija, zupełnie możliwe, że ktoś chce zagospodarow > ać sensownie ten kawałek gruntu. Tu komin, tam wieża, teraz samolot, mamy z teg > o miasta zrobić skansen? Tak, należy robić "skansen", w każdym przypadku, gdy jest to ważne dla mieszkanców miasta. Ja nigdy nie mieszkalem na Pułankach i mimo to mam wielki sentyment do samolotu. Być może wynika to z wieku, w jakim byłem, gdy samolot się tam pojawił. Stąd sentymentalne podejście do sprawy. Każda generacja mieszkańców Ostrowca ma swoje sentymentalne miejsca i przedmioty. I każdy ma prawo do ich obrony przed zagładą. Zbyt wiele historii miasta trafiło na smietnik bez słowa sprzeciwu i teraz wręcz wypada walczyć o każdy temat wzbudzający sprzeciw. Być może ten sprzeciw dotyczy garstki ludzi ale być może jest ważny dla znacznie większej spoleczności. Ciekawe, czy Zarząd spółdzielni liczy się z głosami spółdzielców i jakie oni mają zdanie. Tak wogóle, to jaki jest koszt odnowienia samolotu czy wzmocnienia podstawy? Być może kosztowo to zupelnie nieistotna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 29.06.10, 23:52 Aj popieprzą ludziom tylko geolokalizację. Wsiądziesz do taksówki i powiesz "Pod samolot" a tu lipa. Ni ma samolotu. Z tego co słyszałem w magistracie naszym, prawdopodobnie stanie tam 4 poziomowa Biedronka. Pytanie jest "Czemu nie dom schadzek?!" PS. Pomysł z utworzeniem grupy (podchodzącej pod bojówki) ochrony MIGa jest całkiem fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolex... Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 01:03 POPROSTU załamałem ręce jak to przeczytałem... jak to się stanie że samolot zniknie z naszego krajobrazu :( smutne :( nie wiecie ile taki samolot kosztuje?? może miasto zakupi teren razem z nim. bo to jest niemożliwe by samolotu tam nie było... to zabytek miasta... ostatnio wiele czytałem o tym samolocie, nawet odpowiednik tego miga tylko że polska wersja w Góraszce na pokazach została zaprezentowana... marzyłem by przyleciał też nad Ostrowiec przeleciał nad Pułankami nad stojącym migiem. Lim o którym wspomniałem niedawno został uruchomiony po długiej renowacji... poszukajcie filmików z tegorocznej Góraszki i Lima jak się pięknie prezentuje. i dlaczego taki samolot ma znikać z naszego krajobrazu?? PARANOJA!!!!! czy mamy być tylko betonowym miastem bez zabytków, ciekawych miejsc?? :/ Chrońmy to co "nasze... to co mieszkańcom się należy... niezapomniane spacery pod samolot, a teraz co?? pójdziemy do budowanego amfiteatru? który pewnie będzie chroniony jak największy bank świata? i co tam zobaczymy? NIC :/ WALCZMY O NASZE!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 01:54 PS. oto maile: osm@osm.ostrowiec.pl um@um.ostrowiec.pl piszmy piszmy piszmy!! ten samolot musi tam zostać!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 02:49 stworzyłem petycję: www.petycje.pl/5529 PROSZĘ O WPISYWANIE SIĘ "ZA", może uratujemy MIG-a Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 05:43 do Ostrowieckiej też można pisać, by poruszyli temat. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 05:45 Rozłożyłeś mnie teraz na łopatki:) A co do petycji - podpisana. Czeka na weryfikację. Odpowiedz Link Zgłoś
gimmesometruth Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 08:59 Petycja podpisana. RĘCE PRECZ OD MIGA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 13:31 TO ODPOWIEDŹ SPÓŁDZIELNI MIESZKANIOWEJ NA MOJEGO MAILA DO NICH: "Pana pismo na pewno zostanie rozpatrzone w spółdzielni. Życzymy sukcesów w obronie samolotu, a jednocześnie zastanowienia się, kto ma ponieść odpowiedzialność, jeżeli w czasie wichury samolot runie i przygniecie kogoś. Takie obiekty jak samolot , parki , fontanny są dostępne dla wszystkich mieszkańców miasta i powinny zostać przejęte przez urząd miasta, który ma na ten cel odpowiednie środki. Propozycja zlikwidowania samolotu wyszła ze strony mieszkańców os. Pułanki na zebraniu spółdzielczym i została przyjęta jednomyślnie. Decyzję o ewentualnej likwiadacji podejmie Zarząd spółdzielni po głębokim przezanalizowaniu tematu." teraz pytanie... Czu UM zakupi samolot od spółdzielni i zajmie się jego renowacją? OBY TAK. Pismo wysłałem także do UM. Czekam na odpowiedź z ich strony. Proszę o podpisywanie petycji która także znajdzie się w OSM oraz UM. www.petycje.pl/5529 Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 13:39 jakoś trudno mi przyjąć do wiadomości, że sprawa likwidacji samolotu wyszła od mieszkańców Pułanek. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 03.07.10, 09:28 Mieszkańców Pułanek-czytaj 2 dziadków ze sklerozą i babki,której nic się nie podoba...(znając życie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.ip.netia.com.pl 30.06.10, 13:44 dolex: brawo za konsekwencję i to, że realnie bronisz tego samolotu. Osobiście póki co wesprzeć mogę jedynie podpisując petycję. Co już uczyniłem. Czekam na mail zwrotny z petycje.pl - potwierdzenie. Brawo. ps. jak widać powody takie, jak przypuszczaliśmy. Spółdzielnię trzeba zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 30.06.10, 13:53 jeżeli mail nie dotarł proszę o ponowne podpisanie, już miałem kilka sygnałów że tak się dzieje lecz po ponownej próbie wszystko jest ok-mail do weryfikacji przychodzi w ciągu kilku sekund. Co do obrony samolotu napisałem w celu zainteresowania sprawą także do Gazety Ostrowieckiej, Wiadomości Świętokrzyskich, OstrowiecTV, Echa Dnia oraz Kieleckiego wygania Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 13:53 idąc tokiem rozumowania Spółdzielni, to może wyburzmy bloki, a zwłaszcza wieżowce. Kilka dobrych lat temu, podczas wichury odpadło 2 lub 3 piętra bocznej ocieplonej części elewacji wieżowca 45 na Pułankach. Szczęście, że nikt w tym czasie nie przechodził. Czyli bloki też trzeba wyburzać?. 25 lat ten samolot stoi i nic się nie działo i nagle ni z gruszki ni z pietruszki zaczął przeszkadzać. Miejsce które widnieje niemal na każdej pocztówce, miejsce historyczne i charakterystyczne, miejsce które wpisało się w naturę mieszkańca ma po prostu zniknąć? Nie wierze, że UM będzie obojętne na tą sprawę i liczę na ich pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 13:55 No cóż, po raz kolejny daje znać o sobie betonex. Postawmy blaszaną budę na miejsce samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 30.06.10, 14:41 > jak widać powody takie, jak przypuszczaliśmy. Spółdzielnię trzeba zrozumieć. Nie trafia mi do przekonania to tłumaczenie, z którym miałem wcześniej do czynienia, jak interweniowałem osobiście w sprawie podcinania drzew. Rzekomo interweniowali mieszkańcy, żeby podciąć, ale okazało się, że nie wielu mieszkańców tylko jakaś nawiedzona pani, której personaliów nie chciano podać. Poza tym podcinanie zakończyło sie regularną wycinką, bo drzewa były brzozowe i owocowe i prawie 40 letnie, więc idealne nadające się do czyjegoś kominka Odpowiedz Link Zgłoś
tdx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 01.07.10, 11:49 A tak fajnie sie pod nim pilo kiedy nie byl jeszcze ogrodzony ;) Szkoda. Ktos pamieta dlaczego zabrano tamten w ktorym byla wypozyczalnia wideo? Odpowiedz Link Zgłoś
skrzypek1234 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 01.07.10, 12:48 pewnie, że fajnie było czasem posiedzieć i cos nawet spożyć na ławeczce pod samolotem.co do drugiego samolotu to o ile pamietam częściowo się spalił i po jakimś czasie został usunięty.za to pozostały po nim piękne trzy betonowe podstawy,które jakoś naszej spółdzielni nie przeszkadzają.niejeden dzieciak twardo lądował z tych kolumn,ale nie zrobiło to na włodarzach spółdzielni większego wrażenia.tym bardziej zadziwia troska o wydumany,mało prawdopodobny wypadek MIG-a. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 01.07.10, 22:37 Odpowiedź Rzecznika Prasowego UM Ostrowiec Zdajemy sobie sprawę ze znaczenia, jakie dla mieszkańców miasta, a zwłaszcza osiedla Pułanki, ma stojący na skrzyżowaniu ulicy Iłżeckiej i Al. Jana Pawła II samolot. To jeden z bardziej charakterystycznych elementów tej okolicy, niejako jej symbol. W związku z tym przygotowywane jest pismo od Prezydenta Miasta Jarosława Wilczyńskiego do Zarządu Ostrowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej z wnioskiem o odstąpienie od likwidacji samolotu oraz deklaracją pomocy przy ewentualnych remontach i bieżącym utrzymaniu tego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
tdx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 01.07.10, 23:37 Nie bedzie markeciku? Jaka szkoda :] Wodzu! Kocham "Ciem". Apropos Pulanek. Niech ktos napisze jak prezentuje sie pizzeria powstala w miescu po nieslawnej TelePizzy. Znajomi pisali, ze daje rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 01.07.10, 23:39 Petycję poparło już 130 osób... ciągle mało... wpadłem na pomysł stworzenia plakatów które każdy może wydrukować i rozmieszczać... ale UWAGA!!! Nie możemy przywieszać gdzie chcemy... nie chcemy kłopotów więc musimy dostać zgodę na przyklejenie... np. na sklepach itp. Jutro dostane od profesjonalnego grafika lepszą wersję plakatu. kolor: img27.imageshack.us/img27/2235/samolotg.jpg czarno-biały: img822.imageshack.us/img822/881/samolotczb.jpg proszę o dalsze podpisywanie petycji: www.petycje.pl/5529 Co do nowych informacji to informacja o budowie w miejscu MIG-a skweru dla mieszkańców. wszelkie informacje lub oferty pomocy: akcjaMIG@10g.pl Osoba lub firma która pomogła by w druku lub ksera plakatów, proszona jest o informacje na maila. W zamian dajemy miejsce na plakacie(na dole). Za kilka dni być może utworze forum lub bloga dotyczącego Akcji MIG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.10, 07:32 Chyba pismo z Urzędu Miasta wyczerpuje temat. Dalsza eskalacja jest raczej zbędna. Temat zaistniał, został przedstawiony wszystkim stronom mogącym uczestniczyć w rozwiązaniu problemu. W zasadzie mamy sukces i duże społeczne zaangażowanie. Gratuluję wszystkim uczestnikom protestu i mam nadzieję, że w innych "nerwowych" tematach skuteczność działania będzie podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 02.07.10, 09:33 Podpisy na petycję zbieramy nadal. Będzie ona podstawą dla UM że mieszkańcy chcą tego samolotu. Tak więc proszę o dalsze podpisy. ja nadal nie dostałem odpowiedzi oficjalnej od UM. A jeśli UM złożył by pismo do OSM podpierając się naszą petycją było by o wiele łatwiej. www.petycje.pl/5529 Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 09:56 Odpowiedzi oficjalnej nie dostaniesz. To nie pierwsza petycja złożona do prezia, ani nie ostatnia, na którą odpowiedzi brak. Bądź dobrej myśli, bo tak naprawdę czytają to i biorą pod uwagę. Mój podpis masz. Odpowiedz Link Zgłoś
tdx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 11:14 lachien napisał: > Odpowiedzi oficjalnej nie dostaniesz. To nie pierwsza petycja złożona do prezia > , > ani nie ostatnia, na którą odpowiedzi brak. Bądź dobrej myśli, bo tak naprawdę > czytają to i biorą pod uwagę. > Mój podpis masz. Moj rowniez ;) A korzystajac z okazji mam inny pomysl: niech odpowiedni ludzie wystosuja do zarzadu PKS prosbe o darmowe bilety miesieczne dla urzedasow w relacji Ostrowiec - kielce - Ostrowiec. Jakis czas temu wracajac do Ostrowca z wielkim zdziwieniem zauwazylem Lecha Janiszewskiego "odbijajacego" na bileterce (czy jak to sie tam nazywa) bilecik miesieczny ;) Taka wazna figura, a na spendy zarzadu turla sie PKS :] Proponowalbym, aby wynajac od PKS jedynego busa i wozic nim "najjasnieszych" Ostrowca :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.10, 11:22 No ale o co Ci chodzi? Może koleś lubi tak? Odpowiedz Link Zgłoś
tdx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 11:25 Gość portalu: anty napisał(a): > No ale o co Ci chodzi? Może koleś lubi tak? www.slownik-online.pl/kopalinski/49198740171A13C5C12565E70063D5A7.php - pomonoz sobie to co napisalem x4 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diego Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 81.6.191.* 02.07.10, 14:21 A wysłałeś chociaż tę petycję do UM, skoro czekasz na oficjalną odpowiedź? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 02.07.10, 14:54 Petycja automatycznie po weryfikacji jest wysyłana do UM i OSM. Przy zebraniu większej ilości podpisów zamierzam zanieść petycję w wersji papierowej do UM i OSM-u. Lada moment dostane nową wersję plakatu do pobrania i rozwieszania. Starą wersję już dziś będziecie mogli obejrzeć na mieście(sklepy, wystawy itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 15:21 Podoba mi się Twoje zaangażowanie. Kciuk w górę dla Ciebie gościu. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 02.07.10, 15:29 Oto nowa wersja plakatu na Akcję(wykonanie: Amatorskie Studio Graficzne GET-ART): kolor: img819.imageshack.us/img819/5296/plakat1.jpg czarno-biel: img697.imageshack.us/img697/5491/plakat1cz.jpg UWAGA!!! chcąc rozwieszać plakat należy zapytać o zgodę np. właściciela lokalu. Bez jakiekolwiek zgody nie możemy naklejać plakatów!!! :) Proszę o przesyłania na maila miejsc w jakich pozwolono na zawieszenie plakatu. www.petycje.pl/5529 Jeżeli plakaty się nie ładują proszę o maila na akcjaMIG@10g.pl odeślemy w mniejszym rozmiarze ten sam plakat. Nadal poszukujemy osoby/firmy która pomogła by w druku plakatów, potrzebujemy 50-100 egzemplarzy. W zamian oferujemy miejsce na plakacie. Z GÓRY DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 02.07.10, 15:40 Plakat faktycznie amatorski:) ale nie o tym chciałem Dzwoniłem do mamy. Możesz zawiesić plakat na furtce i drzewie na Ulicy Iłżeckiej 24 (tam gdzie jest Warta). Dobra miejscówka, sporo ludzi przechodzi. Masz moją zgodę i zgodę mojej mamy więc spokojnie wieszaj. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek_68 Autopromocja czy akcja społeczna? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.10, 11:02 Mogłeś sobie darować to logo wspierających akcję. Nieco mało smacznie wyszło. Chyba ważny jest samolot a nie reklama jakiejś pracowni graficznej. Przykro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlx Re: Autopromocja czy akcja społeczna? IP: 78.155.124.* 03.07.10, 16:55 pracownia nie moja żeby nie było :) a miejsce nadal jest na plakacie dla osoby która pomoże w druku plakatów tak więc każdy ma miejsce... a chyba warto też wspierać podmioty które pomogą akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 05.07.10, 11:09 Troszkę szumu się narobiło i już ton zmieniony.W dzisiejszej Ostrowieckiej artykuł na temat naszej petycji i zapowiedź Wilczyńskiego,że będzie partycypował w kosztach remontów i utrzymania samolotu.Jestem dumny z nas wszystkich,jest szansa na społeczeństwo obywatelskie. Co dziwne,z członków spółdzielni nagle zrobił się jeden członek... Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 05.07.10, 12:16 Ano cóż, sami jesteśmy sobie winni takiego stanu rzeczy -Na zebraniach w OSM, członków można policzyć na palcach, a gdzie reszta? Społeczeństwa obywatelskiego nie mamy i długo jeszcze mieć nie będziemy, dlatego rządzą nami i manipulują ludzie przypadkowi, nierzadko z przeszłością i mentalnością z poprzedniej epoki. "C'est la vie" -Czasami zdarzy się taki przypadek z samolotem i udajemy wtedy święte oburzenie. A oni i tak dalej robią swoje, jak nie w ten to w inny sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 13:56 w jednej spółdzielni mieszkaniowej Zarząd poleciał, co za problem odświeżyć Zarządy w innych. Czasem wystarczy zmiana jednej osoby i reszta funkcjonuje zupełnie inaczej. Ale są też pozytywne wzorce i dobrze działające Zarządy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 05.07.10, 16:05 Dwa tygodnie temu na łamach „Wiadomości Świętokrzyskich” pisaliśmy o zamiarze sprzedaży samolotu - pomnika z os. Pułanki. Choć pomysł pochodził od mieszkańców zasobów Ostrowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej, to nie wszyscy zgadzają się z tą decyzją. Od publikacji artykułu o ostrowieckim MIG-u w internecie wybuchła wojna. Część mieszkańców naszego miasta z niedowierzaniem dowiadywała się o pomyśle likwidacji samolotu. Już ponad 65 osób podpisało petycję, w której domaga się, aby samolot pozostał w dotychczasowym miejscu. - To była spontaniczna decyzja, jaką podjąłem po przeczytaniu artykułu o likwidacji samolotu na os. Pułanki. Wpisał się on w krajobraz naszego miasta. Mało jest takich charakterystycznych miejsc w naszym mieście. Stajemy się miastem betonowym, gdzie są same bloki i markety - mówi Dominik, który umieścił w internecie petycję. - Słyszeliśmy, że w miejscu samolotu ma powstać skwer, dlaczego więc nie z tym pomnikiem, do którego wszyscy się przywiązali. Stoi tam od lat i nie ma sensu tego niszczyć - dodała Ania. Obrońcy samolotu planują nagłośnić akcję za pomocą plakatów i ulotek. Często powtarzają, że w Polsce zachowały się tylko trzy MIG-i17 PF i są one zabytkiem techniki. Pomocy szukają wszędzie. Do Urzędu Miasta i Ostrowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej trafił już list z prośbą o uratowanie MIG-a, który wielokrotnie pojawiał się na folderach i pocztówkach Ostrowca. - Apelujemy o pozostawienie samolotu w miejscu, w którym stoi, a w niedalekiej przyszłości o odremontowanie pordzewiałych części. Malowanie tegoż samolotu nie pochłonęłoby dużych środków. Czyż nie miło byłoby posiedzieć pod samolotem z lodem w ręku przy pięknym słońcu? - czytamy w petycji. - Przy samolocie można zorganizować wiele imprez promujących lotnictwo. MCK mogłoby zorganizować wystawę zdjęć lotniczych. Niech ten samolot tętni życiem. Niech przejdzie renowację, a nie degradację. - Zarząd spółdzielni ma za zadanie realizować wnioski przegłosowane na zebraniu walnym. Ogłosiliśmy wiec przetarg na sprzedaż samolotu. Chcemy się rozeznać, czy jest zainteresowanie tym samolotem. Termin składania ofert mija 14 lipca. Jeśli mieszkańcy os. Pułanki złożą wniosek z dobrą argumentacją o jego pozostawienie, to być może Rada Nadzorcza jeszcze raz rozpatrzy sprawę MIG-a. Na razie stan techniczny samolotu jest zły. Wykonane ekspertyzy potwierdziły to, dlatego samolot został ogrodzony, a ławki znajdujące się w jego sąsiedztwie zabrane - mówi Dariusz Wojtas, zastępca prezesa OSM. Internetową wojną o MIG-a zainteresował się także Urząd Miasta, gdyż na jego forum pojawiły się wpisy apelujące o obronę samolotu na Pułankach. Jak nas poinformował Grzegorz Partyka, rzecznik prasowy UM, przygotowywane jest pismo od prezydenta Jarosława Wilczyńskiego do zarządu Ostrowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej z wnioskiem o odstąpienie od likwidacji samolotu oraz deklaracją pomocy przy ewentualnych remontach i bieżącym utrzymaniu tego obiektu. Dodane: 2010-07-05, 15:13:22. Autor: K. Tomala. źródło: Wiadomości Świętokrzyskie Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 05.07.10, 16:52 Temp,a ty byś chciał,żeby społeczeństwo obywatelskie powstało w tydzień.A tu trzeba pokoleń.Jak widać postawiliśmy pierwsze kroki,teraz trzeba tylko przebierać nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 193.59.114.* 12.07.10, 15:11 Społeczeństwo obywatelskie powstaje wtedy kiedy jest potrzeba. Jeśli tak byłoby na codzień, to byłby socjalizm :) A w społeczeństwie obywatelskim, reagujemy wspólnie. REAGUJEMY, nie rządzimy. I mamy coś do powiedzenia. Co nie znaczy, że takie rządy dobre byłyby na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 06.07.10, 21:14 czy ktoś mógłby wkleić skan artykułu z ostrowieckiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolex Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 08.07.10, 10:03 Witam serdecznie... Mam dobrą wiadomość dla osób które chcą wpisać się własnoręcznie pod petycją... otóż od wczoraj w lokalu PRIMO PIZZA na os. Pułanki można składać podpisy. Proszę namawiać ludzi do wpisania się, podsyłania linków z petycją. Razem możemy zdziałać wiele!!! :) www.petycje.pl/5529 Już dziś kolejne miejsca w mieście gdzie będzie można podpisać petycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huba Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 11.07.10, 10:38 w wypowiedziach dla ostrowieckiej telewizji, pan prezes spółdzielni zaprezentował niesamowity beton, żal było słuchać jego wypowiedzi. no właśnie, co ma Ostrowiec wspólnego z lotnictwem...ech... :( Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 11.07.10, 16:44 Żałosny poziom jego wypowiedzi.Butny i arogancki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek_68 Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.10, 17:11 zgadzam się z przedmówcami. kiepściunio Prezes się zaprezentował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 11.07.10, 23:50 ale dobra riposta redaktorów O.TV że d-ca wojsk lotniczych jest od nas :) a tak przy okazji informuje że jutro około 11:30 zamykam petycję i idę zanieść petycję do UM i OSM... zobaczymy co z tego będzie :) oby samolot został :) do tej pory 237 na petycji www, ok. 30 podpisów na petycji w sklepie na Rosochach(ul. 11 listopada 22e... dawna "Sardynka") i niewiadoma mi liczba podpisów w "Primo Pizza" na Pułankach(Iłżecka 12a). Jutro podam całkowitą ilość podpisów jakie złożyłem w instytucjach. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 12.07.10, 06:42 Zrobiło się głośno:) kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,8126257,Bronia_miga_w_Ostrowcu.html Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 12.07.10, 07:45 "Na forum jest kilkaset wpisów" Informacja bardzo orgiastyczna....dobrze, że nie napisali - tysiące:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 13.07.10, 12:26 385 podpisów dzisiejszego dnia trafiło do UM oraz OSM. dziękujemy wszystkim którzy poparli akcję składając swój podpis pod petycją. Teraz czekamy na jakieś ruchy UM i OSM oraz na odpowiedzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 13.07.10, 12:59 A co z plakatami? Miały być i chyba nie było......petycja moim zdaniem to za mało.....może jeszcze raz plus szerzej zakrojona akcja? 385 wpisów to mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlx Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! IP: 78.155.124.* 13.07.10, 15:10 plakaty były... lecz szybko nikły z miasta niestety :/ a co z dalszą petycją... poczekamy na odzew UM i OSM Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Samolot z Pułanek na sprzedaż!!! 13.07.10, 15:18 Jakoś nie było ich na furtce u mojej mamy...choć wykazała się niebywałą odwagą (sic) by tam go zamieścić. Więc ponawiam propozycję - wieszaj na furtce (adres masz wyżej) i nie czekaj na odpowiedzi bo poczekasz pół roku. Walcz to wtedy COŚ uzyskasz. Taki świat. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat MIG Zostaje!!! 13.07.10, 18:44 MIG z Pułanek zostaje na miejscu /SLA/ Ostrowiecka Spółdzielnia Mieszkaniowa zrezygnowała z zamiaru sprzedaży MIGa- 17, stojącego na osiedlu Pułanki. Samolot zostanie na miejscu pod warunkiem, że da się go wyremontować. (A. Śledzińska) W tym tygodniu na biurko prezesa OSM Marka Zaręby trafiła petycja z podpisami ponad 380 mieszkańców nie tylko osiedla Pułanki, ale innych dzielnic Ostrowca Świętokrzyskiego, którzy sprzeciwiają się likwidacji samolotu MIG- 17. - Wobec takiego odzewu i zainteresowania postaramy się znaleźć inne rozwiązanie- mówi Marek Zaręba.- Konstrukcja jest w złym stanie technicznym, ale zlecimy ekspertyzę jak można ją odnowić i zabezpieczyć. Deklarację pomocy w remoncie i późniejszym utrzymaniu samolotu złożył, na razie za pośrednictwem mediów, prezydent Ostrowca Jarosław Wilczyński. Więcej informacji na ten temat w czwartkowym "Echu Ostrowieckim". BRAWO!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kemotost Re: MIG Zostaje!!! 13.07.10, 19:33 No to teraz trzeba zrobić zrzutkę na remont samolotu. Puszki w sklepach na Pułankach, konto do wpłat i jakoś na remont się kaska znajdzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlx Re: MIG Zostaje!!! IP: 78.155.124.* 13.07.10, 21:30 BRAWO BRAWO BRAWO DLA WSZYSTKICH CO POPARLI PETYCJĘ!!!! :) udało nam się :) HURA!!! :) dziękujemy... akcjaMIG@10g.pl Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: MIG Zostaje!!! 13.07.10, 22:04 Chętnie coś dorzucę na renowację i konserwację:) Odpowiedz Link Zgłoś