Dodaj do ulubionych

Pytanie do informatyków, bo ja już zgłupiałem ;)

04.10.08, 10:01
Człowiek wreszcie sobie kupił, zdawało mi się, super sprzęcik, bo stary nie dawał już rady, a tu takie kwiatki. Wkleję to co pisałem na forum pclab żeby nie tworzyć nowej historii:
"Witam,

mam dosyć ciekawy i nietypowy problem z moją płytą Asus M3A78-T, a konkretnie z kartą graficzną, bo to chyba ona jest winowajcą. Na w/w płyty główniej znajduje się układ Radeon HD 3300 (szczegóły karty pominę).
Problem objawia się dziwnym zachowaniem podczas wyświetlania obrazu 2D. Otwieram np. przeglądarkę i stronę z duża ilością zdjęć, gdy przewijam stronę to cały system łapie "zamułkę", obraz w oknie przeglądarki wyświetlany jest skokowo, nie ma płynności. To samo gdy np. pracuję w Photoshopie i przywracam go z paska zadań, na chwilę system łapie zadyszkę, skokowo rysuje na ekranie okno PSa, to samo podczas samej pracy już w PSie gdy pojawia się nowe okno, np. save as. Podczas tych zamułek wykorzystanie procesora znacznie skacze (z kilku do 25% - procesor 4 rdzeniowy), po czym po skończonym etapie rysowania np. okienka PSa, wykorzystanie gwałtownie spada. W grach 3D problemu skokowego rysowania nie ma, wszystko chodzi płynnie itd. Generalnie problem dotyczy obrazu 2D i sytuacji w której na ekranie jest dużo grafiki, ale też nie zawsze (np. filmy się nie tną).
Wszystkie sterowniki są standardowe, dostarczone z płytą, najnowszy BIOS, podmiana sterowników na najnowsze dedykowane nie przyniosła żadnych rezultatów. System operacyjny Windows XP SP3 32 bity, procesor Phenom 9950, 2x2GB OCZ Reaper DDR 1066MHZ CL5 - jeśli to może do diagnozy się przydać.
Może ktoś ma jakieś sugestie odnośnie mojego problemu, poza tym że karty zintegrowane ogólnie nie są demonami szybkości, o czym doskonale wiem smilies/wink.gif Ale jednak nie tego się spodziewałem, bo komputera używam głównie do pracy nad zdjęciami i wysoka wydajność w 3D nie jest mi potrzebna.
Będę wdzięczny za wszelkie posty odnośnie mojego problemu. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam"

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem, np. w takiej płycie, podobnej, w życiu itd. Ja już zgłupiałem ;) Człowiek tyle lat w tym siedzi, zrobiłem wszystko co wydawało mi się sensowne aby w takim przypadku zrobić i nic się nie zmienia. Zostaje tylko pisać do Asusa albo ATI z prośbą o support, albo wyrzucić płytę przez okno :P
Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka