unhollyseth 19.03.09, 21:24 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6399991,Szkola_dla_kosciola_.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 19.03.09, 21:28 Myślę, że każdy z nas powinien oddać coś dla biednych kilkuset biskupów i ponad 30 tys. księży. Przecież oni nie mają co do garnka wrzucić. Ja się pytam kiedy Polska wyzwoli się spod "czarnego okupanta"? jak długo jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Tak na wszelki wypadek.. 19.03.09, 21:31 ..gdyby komuś przeszkadzało to co napisałem..to wasz problem nie mój:P mogę pisać co mi się podoba i ..pluć jadem:P Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai100 Re: Tak na wszelki wypadek.. 20.03.09, 11:53 Proponuję zabrać dotację państwa "czarnym okupantom" w całości i dać jej część na wynajem szkoły. Ale nasi rządzący się boją, choć nie wiem czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarra Re: Tak na wszelki wypadek.. IP: *.fast-net.pl 20.03.09, 15:03 żeby głupota umiała fruwać to byście fruwali jak gołębice, mózgi wam się zlasowały i możecie już tylko prosić bozię o zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: police Re: Tak na wszelki wypadek.. IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.09, 15:09 ehhh..... szkoda klawiatury Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai100 Re: Tak na wszelki wypadek.. 20.03.09, 18:58 Przepraszam, że zadam ci tkaie pytanie ale to ze względu na zlasowany mózg. Odpowiedz mi co to jest bozia? A także dlaczego taka głupia gołęgica jak ja musi utrzymywac tak chore i najbardziej bezbożne społeczeństwo jakim jest kler. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Tak na wszelki wypadek.. 20.03.09, 22:01 A gdzie ta głupota? Może konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 20.03.09, 15:08 "Początkowo - na działce kupionej ze składek rodziców uczniów, w budynku zbudowanym za pieniądze od miasta - działało gimnazjum ZAŁOŻONE przez ks. Czesława Piotrowskiego. (...) Kościół przez wiele lat walczył o odzyskanie budynku, opierając się na testamencie ks. Piotrowskiego." Hmmm.... więc kto w końcu postawił ten budynek? Cały czas słychać tylko że kościół chce odzyskać to czy tamto ale nigdy tego nie postawił czy dał na to kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 20.03.09, 22:02 Żartujesz?? jak to nie dał kasy? a ja myślałem, że oni dają non stop. Żyjemy w kraju stricte religijnym i nie ma się co dziwić, że pompujemy kasę na okupanta. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai100 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 22.03.09, 21:22 Nic nie dają kasy tylko biorą, znam takie zdarzenie na piaskach, rodziny nie było stać na 800 stówek za pochówek, to się taki gościu w kaplicy nie pojawił. A ludzie na niego czekali. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 23.03.09, 09:02 wiadomosci.onet.pl/1938893,11,item.html a czemu np nie satanistyczne lub świadków Jehowa? "Bp Pieronek uważa, że to błąd. - To element nowej ideologii, która moim zdaniem nawiązuje do myśli Mao Tse Tunga: wszyscy mają być równi i nie ma żadnych wartości nadrzędnych". To w takim razie dlaczego bp narzuca swoje? Ja naprawdę nie wiem jak można nie widzieć tego co "czarni agenci obcego wywiadu" robią w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 23.03.09, 09:48 wiadomosci.onet.pl/forum.html#forum:MSwxNSwxMSw1NDg5NzAzNiwxNDcxNDkxNzIsNjMxNjI0MSwwLGZvcnVtMDAxLmpz Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai100 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 23.03.09, 11:16 Drą kasę na każdym kroku, kapłan powinien posługiwać jeżeli ma za to pensję, a przecież kuria im płaci. Przykład z życia - komunia dziecka zrzutka na prezent dla proboszcza 100 od dzieciaka, oprócz tego wszystkie inne koszta z tym związane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koscielny Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: 87.205.144.* 23.03.09, 15:47 Kuria nie płacie księżom.Jest raczej odwrotnie.To oni muszą płacić swego rodzaju haracz kurii i to co miesiąc.Zastanawialiście się kiedyś czemu kapłani się tak często zmieniają w parafiach? Otóż właśnie dlatego.Jeśli się buntują i nie chcą płacić to ich przenoszą i tak w kółko.Zwykły wikary nie ma nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 23.03.09, 16:19 jak to nie płaci?? A pensja dla księży? Przecież każdy z nich dostaje kase. Wikary dostaje od kurii ( ze 4 lata temu ) 780 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 23.03.09, 16:40 Co ty bredzisz! Owszem wpłacają, ale później mają wypłacaną z tego pensyjkę. Jeśli chodzi o zmiany w księży to to nie jest jedyny powód. Kościół dotknął dna teraz to już zanurza się w mule. Byłem na niedzielnej mszy dwa tygodnie temu (byłem o to poproszony teraz żałuję) większa część mszy to temat aborcji itp. Czy to jest to czym kościół powinien się zajmować. Nad mienie że na mszy była intencja, wypomniana tylko dwa razy. To była moja ostatnia wizyta w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 23.03.09, 17:04 No nie ostatnia:) Jak kopniesz w kalendarz to będziesz jeszcze....:PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 23.03.09, 17:08 No - przyznaję rację. Tylko skórka będzie wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 24.03.09, 09:23 No tak ale sam na nią nie pójdę wniosą mnie siłą :P Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai100 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 23.03.09, 22:03 Trzeba pamiętać, że co drugi pracuje w szkole, to kase bieże ale biednego to nieliczny pochowa za darmo. Osobiścien znałem bardzo fajnego księdza ,nawet za młodu uczył mnie katyechezy w kościele ale wychodził z założenia, że wierzyć trzeba samemu on tego nie narzucał i nie raz nie pobierał kasy za pogrzeb. Dlatego proboszcz go wypieprzył i skończył na białorusi. Kler powinien brać z niego przykład.Maja uczyć wiary i pisma świętego-sami mają to koło dupy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 24.03.09, 10:03 Fakt wpłacają, ale weź pod uwagę to na jakich zasadach wpłacają tą kasę. Pewnie opiera się to ilości wiernych w parafii i procent od tego. Tylko sam wiesz, że na tacę wrzucą 1 zł ale i 50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca tematu Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.09, 15:43 Wcale tak dużo nie wychodzi.Nie wiem czy wiesz ale od każdego pogrzebu czy ślubu jakaś część też idzie na kurie.Niestety zdzierają pasibrzuchy jak tylko się da.Jeżeli ma być porządek w kościele to należy zacząć właśnie od samej góry.Często wielu dobrych kapłanów, takich prawdziwych, z powołania rezygnuje z powodu tych nieuzasadnionych opłat itd.Poza tym utrzymanie parafii też jest kosztowne.Pomyśl ile idzie na prąd, ogrzewanie itd.Łatwo jest krytykować... Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 24.03.09, 16:02 Łatwo krytykować bo księża szastają kasą więc mają na utrzymanie kościoła i domu parafialnego. Mieliby jeszcze więcej gdyby głosili słowo Boże, a nie zajmowali się wszystkim innym tylko nie prawdziwymi wartościami religii katolickiej. Po za tym to szkoda sobie strzępić języka bo czarni mają mocne korzenie w budżecie państwa i ciągną ile się tylko da :( Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 24.03.09, 18:19 Chyba chodziło Ci tylko i wyłącznie o utrzymanie plebani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutejszy Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.09, 19:58 No, no temat budzi emocje. Ale po co się denerwować. Chcesz chodzić do kościoła - chodzisz, nie chcesz - nie chodzisz, chcesz dawać na tacę - dajesz, nie chcesz - nie dajesz. Na pewno jakby się głębiej zastanowić to czy istnienie dóbr kościelnych jest zgodne z logiką? Jeśli Kościół jest wspólnotą to i jego dobra powinny służyć wspólnocie. W każdej parafii powinna istnieć rada parafialna, która kontroluje m.in finanse parafii. Czy tak rzeczywiście jest...? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 24.03.09, 20:10 Tu nie chodzi o chodzenie czy nie chodzenie do kościoła, ale o to co ostrowiak zauważył, niedługo wszystkie aspekty życia będą ( jeśli już nie są) kontrolowane przez religię...w świeckim państwie. A do tego finansowanie kościoła z publicznych pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai100 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 24.03.09, 22:23 I tu Unholly ma rację wierzyć swoja drogą ale ten niewierzący czy wyznawca innej wiary choćby Buddyzmu dlaczego ma utrzymywać kościół katolicki, czy na inne wiary państwo też płaci dotacje? Raczej wątpliwe chyba że symboliczne bo bynajmniej nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 07:52 Kościół powinien płacić podatek jak wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai100 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 08:11 Zgadzam się że powinien płacić podatki. Nie można niszczyć zwykłego obywatela, który daje chleb biednym (w tym przypadku skarbówka naliczyła mu podatek), a kościół sie faworyzuje i zwalnia z podatku. I gdzie tu równouprawnienie, gdzie konstytucyjna zasada równości? Czy w państwie prawa jednych ono obowiązywało, a drugich nie. Dlatego w tym kraju sa przepisy do bani zawsze znajdzie się grupa, której to prawo-przepisy nie obowiązują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: 83.238.163.* 25.03.09, 10:37 A o czym ma być kazanie? O nowym modelu mercedesa jaki wchodzi do produkcji? Czy może o filmie który wszedł na ekrany. Nie chcesz nie chodzisz. Nie chcesz nie płacisz. Kto komu każe chrzcić dziecko, iść do I komunii czy mieć pogrzeb katolicki? Uczestniczyłem w świeckim pogrzebie na cmentarzu komunalnym. Ołtarz został zasłonięty a kasy nie zgarnął żaden kler. Jak chcesz możesz zostać ateistą, buddystą albo kim tylko chcesz to wolny kraj. Po co tylko obrażać i pluć na innych? To taka wasza małomiasteczkowa mentalność? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Co do kazań 25.03.09, 10:43 wiadomosci.onet.pl/1940343,11,1,1,item.html zamiast ceremonii otwarcia będzie msza. Zibi, w wątku chodzi o to, że faceci w purpurowych czapeczkach rządzą naszym krajem i wszystko jest grane pod ich nutę. Przy każdym otwarciu drogi, budynku czy innego miejsca użytku publicznego pojawia się ksiądz z kropidłem. Uroczyste posiedzenia rad - pojawia się ksiądz. W szkołach księża, w szpitalach, urzędach i innych miejscach porozwieszane krzyże. Co to ma być do cholery? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Podpatrzone z Onetu 25.03.09, 10:46 " ZAMIAST CEREMONII OTWARCIA MSZA. MODŁY ZAMIAST KIBICOWANIA! NIEOMYLNY PAPIEŻ ZAMIAST SĘDZIEGO! KSIĄDZ SPOWIEDNIK ZAMIAST KONTROLI ANTYDOPINGOWEJ! WPŁYWY Z BILETÓW NA ŚWIĄTYNIĘ OPATRZNOŚCI!" Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 10:44 Co do chrztu i komunii..to robi się to na siłę, wbrew woli dziecka, więc o czym my tu mówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: 83.238.163.* 25.03.09, 10:53 Ale kto to zmusza? Rodzice. Więc jeżeli rodzice nie cierpią kleru czy są ateistami nie wysyłają dziecka na religię i do w/w ceremonii. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 11:00 Ech :/ Większość katolików w Polsce to katolicy...po rodzicach. Żadne świadomie nie przyjął chrztu, żaden świadomie nie przyjął tej wiary. Ojciec czy matka zaprowadziła Cię do kościoła jak byleś mały i teraz jesteś katolikiem... bo inaczej nie potrafisz ( nie konkretnie do Ciebie zibi się to odnosi). Bo taka jest tradycja i głupio Ci powiedzieć rodzicom, że nie wierzysz. Więc co niedziela do kościoła, zobaczyć znudzone twarze innych braci katolików i jak najszybciej wrócić do domu na obiad...aha i bym zapomniał.. żyjąc zupełnie nie w zgodzie z naukami swojego kościoła.Hipokryzja. Wiara zabrania antykoncepcji, a pewnie nie jedna łazi do kościoła z plastrem antykoncepcyjnym, wiara nakazuje pomocy bliźniemu, a jak chodzi żebrak po jałmużnie to zamykacie drzwi lub przechodzicie obok. Ja w przeciwieństwie do wierzących rodziców swojemu dziecku powiem jakie są religie, umożliwię mu dostęp do informacji. Nie będę mu mówił dziecko nie wierz. Zrób jak chcesz, tylko zrób to ŚWIADOMIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: 83.238.163.* 25.03.09, 12:48 Bravo i o to chodzi. Chcesz to wierzysz a nie to nie. Wybierz świadomie. Tylko dlaczego wylewać pomyje i obrażać tych co wieżą? Jak powiem nie tak na człowieka o innym kolorze skóry bądź orientacji seksualnej to będę rasistą albo nietolerancyjny. A katolika może obrażać kto chce i nikt nie powie że to brak tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 13:05 Zibi cały czas w tym wątku chodzi oto aby kościół był kościołem i zajmował się umacnianiem wiary w swoich owieczkach. Nie dopatrzyłem się tu opluwania kogoś tylko krytyka postępowania księży. Ja osobiście chodziłbym do kościoła i nawet dał na tacę gdybym usłyszał kazania które nie jest przesiąknięte polityką lub sprawami np. aborcji czy in vitro. Gdybym widział przykład do naśladowania w kapłanie służącym w parafii. A jak jest widać gołym okiem niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 13:05 Ja miałem chrzest w wieku 9 lat. Teraz odwróciłem się od jakiejkolwiek wiary oprócz wiary w seks, kasę i browar. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 10:49 Jak ktoś chce sobie wierzyć to zapraszam do kościoła. Księża też niech siedzą w kościołach i uczą owieczki, jak być miłosiernym, skromnym itp itd. Czy nie dziwi Cię, że w świeckim kraju ustawę dotyczącą aborcji blokują biskupi? Co prawda ja też jestem przeciwnikiem aborcji ( oprócz dwóch wyjątków), ale religia to religia, a prawo i ludzie to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 10:54 Ale o czym my mówimy. Zobaczysz - za lat 30-40 w tym kraju nie będzie już ksiądz miał czego szukać. Bo będzie to kraj ludzi, w którym albo nikogo nie będzie stać na płacenie księżom, albo kraj, w którym ludzie nie będą mieli na to czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 11:01 Za 30 - 40 lat to i tak ci w Watykanie się obłowią. Zresztą robią to o 2 tys. lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 11:28 A niech się obłowią. Jak są tacy mądrzy, by sobie to zapewnić to ich sprawa. Też bym chciał by społeczeństwo na mnie płaciło. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 11:31 Jak na razie to Ty na nich płacisz chcąc tego czy nie:P Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 12:16 Ale ja CHCĘ. MUSZĘ. ZBAWIENIE czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 20:10 Jedno sie zgadza w tym, co niżej napisłes: "(...)jestem (...) betonem". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 20:14 Jak to robisz, że wiesz co ja "niżej napiszę" ? A tak w ogóle to "ke" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też filozof Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 21:06 Jak zwykle generalizujecie.W każdej grupie społecznej i zawodowej znajdą się ludzie, których nie powinno tam być.Nie każdy nadaje się na lekarza, nauczyciela czy właśnie księdza.Nie mogę się zgodzić, że w kazaniach jest tylko polityka.Owszem to się zdarza ale ja takiego kazania dawno nie słyszałem a do Kościoła chodzę co niedziela.Więc jak to jest? Jeśli chodzi o aborcję i tego typu sprawy..hmm Kościół stara się bronić swoich racji.Nie są to rzeczy zgodne z jego nauczaniem.Gdyby chodziło o jakieś ludobójstwo też miałby milczeć? Każdy żyje jak chce i to tylko kwestia jego sumienia czy przestrzega przykazań(jeśli jest wierzący).Nikt go na siłę do niczego nie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 25.03.09, 21:12 Dobra dobra... a co z kasą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: 83.238.163.* 26.03.09, 08:30 Co wy tak z tą kasą? Jeżeli utrzymuje się z tacy i z usług (chrzty, śluby, pogrzeby) to działa jak F.U. (firma usługowa) na komercyjnym rynku. Jeżeli jest inaczej to proszę o szczegóły (łącznie ze źródłem danych). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 26.03.09, 08:41 A dotacja z budżetu państwa poprzez Fundusz Kościelny? A jeśli kościół działa jak P.U ( przedsiębiorstwo usługowe) to powinni wystawiać rachunki i podlegać opodatkowaniu. Dlaczego firmy są opodatkowane a kościoły nie? PS. Jeśli kościół działa jak przedsiębiorstwo to ma się to nijak do zasad wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 26.03.09, 08:47 pl.wikipedia.org/wiki/Fundusz_Ko%C5%9Bcielny www.racjonalista.pl/kk.php/s,3826 www.racjonalista.pl/xpliki/fundusz.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieufny Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 11:23 Fundusz Kościelny, o którym wspomniałeś dostaje dotacje w wysokości ok. 80 mln zł rocznie. I to tak bardzo bulwersuje niektórych nastawionych antykościelnie forumowiczów. To może wczytajcie się dokładnie np. na co idą te pieniądze (działalność kulturalno-oświatowa, charytatywna, remonty obiektów sakralnych będących zabytkami oraz dopłaty do ubezpieczeń osób duchownych). I to oczywiście stanowi samo zło?? Ale jak się chce psa uderzyć to każdy kij dobry. Jeśli was tak bulwersuje sprawa wydatkowania waszych pieniędzy (rozumiem, że z waszych podatków) to podrzucę wam inny temat: na zorganizowanie kilka miesięcy temu konferencji w Poznaniu na temat globalnego ocieplenia poszło z publicznych pieniędzy ok. 90 mln zł czyli więcej niż roczna dotacja do Funduszu Kościelnego!!! I poza kilkoma tysiącami lewackich darmozjadów nikt na tym nie skorzystał. Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza i jest zimno, więc pewnie niedługo zorganizowana zostanie konferencja na temat globalnego oziębienia i kolejne 100 mln pójdzie się (...) A sprawa dofinansowania kwotą ok. 500 mln zł (co prawda z pieniędzy samorządu warszawskiego, ale również publicznych) firmy ITI na budowę stadionu Legii, gdy jednocześnie budowany jest stadion narodowy? Macie już podrzucone temat, więc do komentowania przystąp. Liczę na co najmniej 50 komentarzy krytycznych na każdy temat. Jak się wyczerpią to podrzucę następne. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 26.03.09, 11:30 Jak chcesz to załóż nowy wątek TEN DOTYCZY CZEGO INNEGO. Ten wątek dotyczy wchodzenia z butami w życie publiczne i politykę kościoła katolickiego! Co to znaczy "działalność kulturalno-oświatowa, charytatywna, remonty obiektów sakralnych będących zabytkami oraz dopłaty do ubezpieczeń osób duchownych"? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 26.03.09, 11:34 Ja nie rozumiem, jak może Cię nie bolec fakt, iż żyjemy w państwie świeckim a religia jest uprzywilejowana i dostaje gratyfikacje? Mówisz o 90 mln..dolicz do tego grunty i nieruchomości, które są rozdawane przez skarb państwa osobom duchownym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieufny Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 11:39 Rozdawane czy oddawane?? Bo różnica jest spora. I czy osobom duchownym jako osobom fizycznym czy prawnym? Oczywiście rozumiem, że dysponujesz potwierdzonymi przykładami rozdawnictwa. Tylko błagam: nie powołuj się na "Fakty i mity". Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 26.03.09, 11:54 wiadomosci.wp.pl/kat,8171,title,Siostry-zakonne-sprzedaja-ziemie-w-strefie-ekonomicznej,wid,10285790,wiadomosc_prasa.html?ticaid=17bcc&_ticrsn=3 Oddawane czy rozdawane, w tym temacie nie ma to różnicy. W średniowieczu kościół posiadał majątek ziemski...teraz też. Zresztą podobno ślubują życie w ubóstwie. Ciekawe. I same wskazały teren..uzbrojony..ciekawe. A link w pierwszym poście, o czym świadczy? wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Gdanszczanie-walcza-z-biskupem-Glodziem-o-park,wid,10457045,wiadomosc_prasa.html a to? Gdzie NIK, Urząd Skarbowy i inne instytucje? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 26.03.09, 11:55 Park w Gdańsku...po rewitalizacji i dopiero teraz się po niego zgłasza? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Co do siosytrzyczek 26.03.09, 11:56 "Według "GW", MSWiA nie poinformowało go nawet, że ziemię w opolskiej strefie oddało siostrom. Wysłaliśmy pismo z prośbą o uzasadnienie tej decyzji. Ministerstwo odpowiedziało tylko, że taka decyzja zapadła. Nic ponadto. Jak do tego doszło i dlaczego właśnie wybrano teren w Opolu, nie wyjaśniono - mówi rzecznik prezydenta Opola Mirosław Pietrucha. O decyzji komisji majątkowej nie wiedziała też opolska ANR." Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth a to niby co? 26.03.09, 11:59 wyborcza.pl/1,95410,6040785,Kosciol_sprzedal_dzialke_z_ludzmi.html roboszcz bazyliki mariackiej ksiądz infułat Bronisław Fidelus doskonale pamięta historie lokatorów. - Sam pertraktowałem z tymi ludźmi. Chciałem im dać 100 tys. zł. za mieszkanie, ale chcieli więcej. Teraz sprzedaliśmy ten teren, więc niech nowy właściciel się tym zajmuje. My i tak wykazaliśmy dużo dobrej woli, chcieliśmy pomóc lokatorom, choć nic im się nie należało. To wszystko było przecież nasze - mówi ksiądz Fidelus i krytykuje "roszczeniową mentalność lokatorów, rodem z PRL". Ostatnie słowa są najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: 83.238.163.* 26.03.09, 13:27 Mówiąc o F.U. użyłem przenośni. Normalną rzeczą jest że żaden kościół (czy to katolicki, protestancki itd) nie działa na takich zasadach. Rozchodzi mi się o to że każdy ma wolną wolę i nie musi uczestniczyć w tych "procederach" i korzystać z "usług". Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 26.03.09, 13:34 Moja wolna wola finansuje działalność religijną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: 83.238.163.* 26.03.09, 14:22 A moja panią Senyszyn i jej podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai100 Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 26.03.09, 20:54 Moim zdaniem państwo powinno zaprzeswtać dofinansowywać kościół jak widać bardzo dobrze sobie radzi i nie potrzebuje publicznych pienięedzy. Jeśli chodzi o p. Senyszyn to sytuacja jak wyżej , ale żeby być sprawiedliwym powinno się zaprzestać finansować wszystkie partie polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Absurd 29.03.09, 11:36 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6436754,Kolejna_szkola_w_Poznaniu_ma_klopot.html Wyrzucić z kraju agentów obcego wywiadu!! Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Absurd 29.03.09, 12:58 Szkoda gadać!! Komentarz trafny: "Zwróćcie uwagę, że uderzenie idzie w szkoły na poziomie, kształcące przyszłą inteligencję. Nie prawda, że chodzi tylko o kasę. Narodem ciemnym rządzi się łatwiej." Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Absurd 29.03.09, 17:57 z przykrością stwierdzam, że komentarz nad którym się zachwycacie jest równie bezsensowny co i sytuacja w Poznaniu : Po pierwsze to zwracam uwagę, że cała oświata w Europie , no napewno w Polsce, aż do 1773 roku była w rękach kościoła, w tym jezuitów, co nie przeszkadzało wykształcić ludzi światłych i inteligentnych. Pierwszą świecką instytucją była KEN, którą kto stworzył ? o boże ! ksiądz Kołlątaj ! Zaryzykowałbym stwierdzenie , że upowszechnianie przez kościół oświaty był niejako "strzeleniem sobie w kolano", bo właśnie powiększał przestrzeń rozwoju niezależnej od koscioła myśli i nurtów społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: police Re: Absurd IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.09, 19:50 To prawda że oświata była w rękach kościoła, ludzie może i wychodzili inteligentni, światowi, ale z wpojonymi głęboko wartościami katolicki co zapewne sprawiało iż stawiali kościół dość wysoko w swojej hierarchii wartości :/ No właśnie strzelił sobie może nie w kolano ale w stopę :) Udostępnił powszechnie możliwość nauki, a to pociągnęło za sobą wzrost ludzi wykształconych, którzy dostrzegli co się wokół nich dzieje. Z czasem wymknęło się to "powszechne nauczanie" z pod kontroli i mamy dziś swobodny dostęp do szkół. Kościół natomiast stracił ciemne owieczki które za nim potulnie szły. Teraz pewnie wolałby wrócić do starych dobrych czasów :P Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Absurd 29.03.09, 21:57 Rozumiem, że gdyby nie księża i kościół katolicki nadal jedlibyśmy surowe mięso i latali z gołymi dupami? Dlaczego tamten komentarz jest bezsensowny? nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Lecimy dalej 29.03.09, 21:57 miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,6357248,Kosciol_za_wszelka_cene.html Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Lecimy dalej 29.03.09, 22:03 Panowie uważajcie na swoje żony/dziewczyny... któregoś dnia przyjdzie ksiądz, zrobi na nich znak krzyża i powie że należą do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Myślę, że można poczytać 29.03.09, 21:58 blogmida.pl/2009/03/29/zmuszanie-do-wiary-chrzescijanstwo/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Fajnie mieć archidiecezję .. IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.09, 22:27 NĘDZNE PROWOKACJE OPANOWANEGO OBSESJĄ CZŁOWIEKA. SZKODA POŚWIĘCAĆ MU UWAGĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 29.03.09, 22:29 Więc czemu to czemu poświęcasz mi uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 29.03.09, 22:31 Prowokacje?? Nie to rzeczywistość. A Ty dalej żyj jako ciemna masa. Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 30.03.09, 07:51 w artykule który cytujesz jest takie zdanie : "Nie jestem przeciwny religii, jednak nie tylko od rodziców powinno zależeć to, czy będziemy chrześcijanami..." Też jesteś za tym aby kto inny decydował o wychowaniu twojego dziecka ? Zamiast cytowaniu innych chętnie poznałbym czyjeś osobiste problemy z zachowaniem neutralności wobec wiary , bo moje doświadczenie jest takie że jak tylko ktos ma swoje zdanie to jest ono u nas przynajmniej tolerowane. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 30.03.09, 10:39 Wystarczy, że ja powiedziałem w domu, że jestem nie wierzący i miałem z tego powodu problemy. Moi niektórzy znajomi stwierdzili że mi się w głowie coś zrobiło i "jak można nie wierzyć". "Też jesteś za tym aby kto inny decydował o wychowaniu twojego dziecka ?" jak to kot inny?? Ja już napisałem, że mojemu dziecku dam dostęp do źródeł każdej religii. Niech czyta, myśli, ja do tego nie będę się wtrącał. Nie będę mówił, że ateizm jest najlepszy, że Boga nie ma. Będzie miało szansę spotykać się z różnymi ludźmi i jeśli w wieku 18 lat przyjdzie i powie mi "Tato wstępuje do zakonu, albo zostałem świadkiem jehowa" to uszanuję to, bo ...nic mi do tego. To będzie jego/jej decyzja, którą będę musiał uszanować. Tak samo jak mógłbym zabronić spotykania się z tym chłopakiem/dziewczyną, bo on/ona mi się nie podoba. oczywiście mogę wyrazić swoje zdanie, ale to moje dziecko samo o tym zadecyduje. A nie to co jest u nas. Niemowlaki masowo do kościoła się posyła... bo tak chcą rodzice. Religia, sumienie i wyznanie powinno zależeć od nas samych a nie od innych w tym rodziców. Tak to u nas wygląda "Bo nasza rodzina od pokoleń jest chrześcijańska więc musimy ochrzcić dziecko". To tak jakby rodzice KAZALI Ci iść na studia medyczne a Ty uwielbiasz silniki i chciałbyś zostać mechanikiem. Po chrzcie przychodzi kolej na komunię... przez 8 latek nie ma aż takiej świadomości. Tak się składa, że brat mojej narzeczonej idzie właśnie do kalumnii w tym roku i nie ma zielonego pojęcia po co i dlaczego, w sumie to dlatego, że katechetka im powiedziała, że tak muszą bo to jest ich OBOWIĄZEK i że dzieci które nie przyjmą Pana Jezuska do serc będę nieszczęśliwe... CHOLERA JASNA. Przeglądałem jego katechizm i powiem szczerze, że uśmiałem się jak tylko mogłem. Akurat co nie co orientuję się w socjotechnikach i manipulacji, ten katechizm to zwykła książka do robienia papki z mózgu. Na każdej stronie "Bóg Cię kocha Ty też musisz go kochać", albo "Twój ksiądz jest pośrednikiem Boga, napisz modlitwę dziękczynną za swojego proboszcza". Zresztą sam wiem jak to wygląda. Sam pochodzę z katolickiej rodziny, gdzie każdy gorliwie wierzy. Rodzice bardzo się cieszyli, że idę do komunii, że zawsze z religii miałem same 6 i że byłem lektorem w kościele. Ale czy byłem świadomy tego co robię ...chyba raczej nie. To była po prostu kolej rzeczy. Rodzice mnie ochrzcili, ja ich szanowałem, wszyscy szli do komunii więc i ja musiałem iść, bo tak mi powiedzieli na katechezie. Bardziej interesowało mnie jak wypadnę, czy dobrze przeczytam podczas mszy, jakie dostane prezenty i czy będzie fajnie. Mój dziadziuś zawsze powtarzał "idź synu na księdza a pieniędzy Ci nigdy nie zabraknie". NO i tak właśnie, tym ukształtowany..do 16 roku życia chciałem być księdzem! Potem coraz bardziej, zacząłem się interesować światem, dużo rozmawiałem ( głównie z księżmi), a że byłem ciekawski to zadawałem dużo niezręcznych pytań. Na większość pytań dostawałem odpowiedź " Bo Bóg tak chciał", "Taka jest mądrość Boga"... no tak więc dlaczego Bóg pozwala na cierpienie, ból i śmierć dzieci - tutaj od razu padało, że to nie Bóg tylko Szatan. Więc myśląc przez chwilę dochodziłem zawsze do jednego wniosku. Skoro Bóg jest nieomylny i wiedział co robi tworząc Lucyfera i wiedział, że ten się zbuntuję to wynika z tego, że to nie szatan jest zły tylko Bóg. Szatan jest zły, szatana stworzył Bóg więc Bóg też jest zły. W końcu od jednego z księży dostałem odpowiedź "Jesteś za głupi aby to zrozumieć". Czarę goryczy przelał jeden z księży podczas spowiedzi. jako dobrzy katolicy razem z Sethcikową poszliśmy na mszę i do spowiedzi. Sethcikowa wyszła z konfesjonału taka roztrzęsiona i pytam jej co się stało, a ona że ksiądz się jej pytał o kolor śluzu, kiedy miesiączkuje czy się dotyka i takie sprawy. Nie wytrzymałem i podczas mszy z krzykiem zapytałem się tego księdza "Czy on się trzepie na plebani i w jaki sposób". To był ostatni dzień kiedy byłem w kościele. Wtedy też zostałem antyklerykałem. Nadal czytałem Pismo Święte, rozmyślałem i doszedłem do jednego wniosku "A co by było gdyby teraz ktoś się pojawił i zaczął mówić że jest Synem Bożym"... no przecież nikt by mu nie uwierzył i zamknęli by go w wariatkowie. Nie rozumiem jak ludzie ( w tym ja sam) mogli uwierzyć w taką bajkę. Jezus prawdopodobnie jeśli istniał był po prostu świetnym specjalista od PR i marketingu...jego produkt sprzedał się wręcz idealnie. potem jego wyznawcy ( oczywiście pełni miłosierdzia ) zniszczyli Rzym i zażądali aby chrześcijaństwo było nr 1. Potem nawracanie niewiernych za pomocą miecza i ognia, wyprawy krzyżowe, gigantyczne majątki biskupów, przepych Watykanu, później, później papież popiera Hitlera, potem papież Polakiem, konkordat i cały czas aż do dnia dzisiejszego księża mają uprzywilejowaną pozycję. Przepych, pycha, arogancja, "miłosierdzie" i cała inna masa rzeczy. "moje doświadczenie jest takie że jak tylko ktos ma swoje zdanie to jest ono u nas przynajmniej tolerowane." Wiem, że w tym kraju nie można mieć negatywnego zdania na temat religii, księży. Ludziska nie każdy musi wielbić JP2 za to, że był papieżem, ale tego nikt nie może uszanować. Poza tym mam prawo mówić to co mi się podoba i jeśli w moim odczuci JP2 jest zwykłym człowiekiem to mogę to powiedzieć. Tak samo jak cały czas będę wklejał wątki dotyczące grabieżczej działalności Kościoła katolickiego. jak komuś się nie podoba to to niech założy wątek w którym będzie oczerniał ateistów i antyklerykałów. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 30.03.09, 13:12 A jak powie, że zostaje księdzem i dawaj pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 30.03.09, 13:12 Przepraszam - pieniążki. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Fajnie mieć archidiecezję .. 30.03.09, 13:24 Tak propo dotykania się - nie rozumiem ludzi, którzy tego nie robią. To podstawa - poznać własne ciało. Potem w łóżku wiesz co Ci sprawia przyjemność i prowadzisz świadome życie erotyczne. Ludzie - onanizujmy się i masturbujmy - i nie wstydźmy się tego. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Dowcip religijny z przymrużeniem oka 30.03.09, 10:42 sznik.jogger.pl/2009/03/27/jezus-jest-wsrod-nas/ Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Purpuraci żądają wyjaśnień od rządu. 30.03.09, 18:21 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6441008,Biskupi_chca_zapisu_o_wartosciach_chrzescijanskich.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzący Re: Purpuraci żądają wyjaśnień od rządu. IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.09, 21:51 Myślę,że w ten sposób rozładowujesz swoje frustracje.Ludzi wierzących i prawdziwych Katolików i tak nie przeciągniesz na swoją stronę.Ja nikogo nie potępiam za to, że jest ateistą ale nie lubię takiego publicznego manifestowania swoich przekonań.To twoja indywidualna sprawa, innym nic do tego i vice versa.Ja wierzę, wiara pomaga mi w życiu, dobrze mi z tym i tak pozostanie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Sprostowanie 30.03.09, 23:03 To nie jest wątek o wierze tylko o szaleńczej ekspansji księży. Albo o tym, że przed 22 w publicznej telewizji pieśni religijne puszczają! Skandal.Nie rozumiecie, że wierzcie sobie w co chcecie, ale nie mieszajmy życia publicznego z religijnym!! "nie lubię takiego publicznego manifestowani a swoich przekonań.To twoja indywidualna sprawa, innym nic do tego i vice versa" 90% postów w tym wątku tyczy się właśnie tego jak księża manifestują swoje przekonania. 90% postów dotyczy tego, że religia wchodzi z butami właśnie do życia publicznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Sprostowanie 30.03.09, 23:04 Mnie nie obchodzi religia tylko i wyłącznie działalność kościoła katolickiego w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś