Dodaj do ulubionych

Kto używał plastrów EVRA?

18.06.04, 12:44

Przyznam szczerze że jestem tym bardzo zainteresowana.
Szczególnie chciałabym poznać opinie i odczucia kobiet które to już stosują.
Obserwuj wątek
    • alma78 Re: Kto używał plastrów EVRA? 25.06.04, 13:59
      Ja używałam i nie polecam. Prawie same wady:
      1. Odklejają się i marszczą, a dookoła robi się nieestetyczna obwódka z kleju i
      kłaczków z ubrania. No i ten dyskomfort, cały czas się zastanawiałam, czy się
      przesunął, czy nie i jaki to ma wpływ na skutecznośc metody smile.
      2. Wyjątkowo źle się po nim czułam, bardzo bolał mnie brzuch, cała byłam jakaś
      taka obrzmiała, włosy mi wypadały i miałam koszmarną depresję.
      3. Cena - 65 zł to trochę zbyt dużo. Mój gin przyznał się, że Repka obiecywała
      niską cenę produktu.
      Myślę, że muszą jeszcze tochę nad nim popracować. Korzystam z różnych
      wynalazków antykoncepcyjnych, głównie z pigułek, i jeszcze nigdy nie byłam tak
      niezadowolona, jak po tym.

Pozdrawiam
    • sylwianek Re: Kto używał plastrów EVRA? 25.06.04, 22:44
      używam evry od trzech miesięcy. rzeczywiście nie są zbyt estetyczne i odklejają się na
      brzegach. martwię się, czy ma to jakiś wpływ na działanie antykoncepcyjne. ale nie to jest
      najistotniejsze. Po kilku dniach stosowania czuję dość silne swędzenie skóry w miejscu, gdzie
      plaster jest przyklejony. przy czym co tydzień zmieniam miejsce, w którym przyklejam plaster, a
      więc stosuję się do zaleceń na ulotce.
      Żadnych innych reakcji ze strony organizmu nie zauważyłam. Fakt, że nie jestem zachwycona,
      za 57 zł powinnam dostać coś lepszego. Ale stosujęę Evrę, podobno ma mniej efektów
      ubocznych niż pigułka. moja siostra to zauważyła: po kilku latach przyjmowania tabletek
      zaczęła odczuwać np bóle wątroby, zaczęła mieć żylaki na nogach. po odstawieniu pigułki
      ustąpiło. też przykleja sobie Evrę i mówi, że jest ok. ale bez szalenstwa.
      • enaka Re: Kto używał plastrów EVRA? 22.10.04, 14:08
        to na Twoja siostre plastry podzialaly bardziej jak placebo
        z tego co czytalam, evra odciaza zoladek, ale nie watrobe, przez nia tak czy
        inaczej hormony musza przejsc (chociaz ekspertem nie jestem, moze moje zrodlo
        sie mylilo)
        • wiiisiena Re: Kto używał plastrów EVRA? 25.12.04, 19:44
          evra odciaza wątrobe.
          w przypadku wchlaniania przez skore hormownow nie przechodza one przez wtarobe
    • sipilitka Re: Kto używał plastrów EVRA? 28.06.04, 14:46
      Witam serdecznie!
      ja stosuję EVRE miesiąc właśnie czekam na miesiączke nie zauważyłam żadnych
      skutków ubocznych,czuje sie dobrze.Mnie tam sie nie odkleja i z obwódką
      ciemniejszą tez sobie radze.
      Pozdrawiam
    • harmeen Re: Kto używał plastrów EVRA? 08.07.04, 12:39
      Właśnie skończyłam 1 opakowaie i uważam że jest ok. Rzeczywiście skóra pod
      plasterkiem trochę swędzi, ale da się wytrzymać. Naczytałam się wcześniej
      różnych wypowiedzi i trochę się bałam ale żadnych specjalnych efektów ubocznych
      nie zauważyłam. Czuję się nawet lepiej niż po pigułach. A poza ty jestem wolnym
      człowiekiem i nie muszę pamiętać że każdego dnia o tej samej porze mam łyknąć
      tabletkę.
      • anmanika Re: Kto używał plastrów EVRA? 09.07.04, 11:56
        Uzywam i sa super!!! Trzymaja sie jak skala a ja lubie kapac sie godzinami w
        bardzo goracej wodzie. Nie musze codziennie pamietac o braniu pigulki co dla
        mnie bylo klopotliwe, skutkow ubocznych nie odczuwam, zniknely bole glowy
        (????).
    • kiwigirl Re: Kto używał plastrów EVRA? 21.10.04, 16:04
      czy to sa te plasterki które jakis czas temu Jonhson & Jonhson" reklamował w
      gazetach dla pań? ze niby ANTYKONCEPCJA RAZ NA TYDZIEŃ A NIE CODZINNIE?
      gdzieć widziałam reklame ale nie spisałam co to było i teraz szukam...
      czy ta Evra powoduje spadek libido? biore (już pewnie za długo bo prawie 6
      lat...) microgynon i jakoś mi się nie chce nic w łóżku...
      • ruda_ania Re: Kto używał plastrów EVRA? 21.10.04, 18:05
        witam
        ja od 5 lat uzywam srodki antykoncepcyje.
        cztery lata uzywałam cilest po ktorym miałam cholerne migreny
        zmieniłam na logest, ktory ma mniejsza dawke hormonów, ale spadło mi libido do
        zera, depresja, zmiany nastroju, organizm zatrzymywał wode.
        teraz próbowałam plastrów EVRA.
        ale one niczym sie nie róznia od zwykłych pigułek poza sposobem ich podawania
        (pozajelitowo)
        zadnych zian po nich na leprze nie zarejstrowałam
        mój gin. polecił mi zrobic 6 miesieczna przerwe...
        moim zdaniem evra sa mocno przereklamowane!!!!!!!!!!!!!!!
      • wiiisiena Re: Kto używał plastrów EVRA? 25.12.04, 19:49
        po tabletkach mialam to samo co Ty. Spadek libito taki ze zastanawialam sie z TZ
        po co ja je biore jak nie mam ochoty...
        Ginekolog przepisujac mi Evre stwierdzil ze wg producenta objawy powinny byc
        takie jak po tabletkach...
        Ale okazuje sie ze jest inaczej. Nie tyle, nie mam zadnych objawow ubocznych
        (uzwam Evry od 4 miesiecy). Poza przypadkiem pierwszego plastsa kiedy przez 3
        dni czulam sie zmeczona i rozdrazniona teraz jest ok. Jedynym mankamentem jest
        to ze dostalam uczulenia kiedy po usunieciu platra zapomnialam dobrze umyc to
        miejscie. A tak pozatym jestem zadowolon, a fakt ze nie musze pamietac
        codziennie o tabletce sprawia ze nie zyje pod presja: o boze! zapomnialam i co
        teraz?
        Inne sprawy, glownie reakcji organizamu (pozytywnej) i mniejsej szkodliwosci
        Evry to dla mnie dodatkowy element ktory powoduje ze nie zmienie ich na inne...

• marta_ef Re: Kto używał plastrów EVRA? 21.10.04, 18:21
      Dla mnie supersmile))
      To chyba zalezy od wlasnych upodoban. Stosuje od pol roku i jestem bardzo
      zadowolona. Cena za wysoka- ok 60pln! Dla mnie bez porownania z tabletkami! Nie
      trzeba codziennie pamietac itd. To prawda pozostawiaja ciemna obwodke, ale daje
      rade!!! Polecamsmile

/Marta
      • enaka Re: Kto używał plastrów EVRA? 22.10.04, 14:25
        dziewczyno, jakich upodoban?!?!
        hormony dobiera sie biorac pod uwage mozliwosci organizmu, a nie Twoje
        upodobania;>

fakt, niby nie trzeba o nich pamietac, ale ja i tak caly czas sprawdzam, czy
        jeszcze jest, czy sie nie odkleil
        sprawdzam, bo na brzegach nie jest do konca przyklejony, poza tym przesuwa mi
        sie (np tak, ze z jednej strony obwodka znalazla sie pod plastrem)

mnie oprocz tego 3 dnia boli tylek i brzuch, zwlaszcza gdy dluzej siedze,
        nastepny nakleje na lopatke (wtedy zero basenu, buu) i zobaczymy

dla mnie wady sa takie:
        1) cena
        2) wyglad: nie pokazalbym go publicznie, np przyklejajac go na lopatke nie
        wybiore sie basen
        - wielkosc (jak dla mnie stanowczo za duzy)
        - obwodka (bardzo brzydka, pojawia sie juz po 24h)
        - marszczenie (wyglada tak, jakbym go nosila od kilku tygodni)
        3) ciagle odklejanie sie (chociaz biore tylko prysznic, ale na basenie to juz
        pare racy go "doklejalam")
        4) no i najwazniejsze - zdrowie;
        - evra tez nalezy do srodkow hormonalnych III generacji, a to oznacza, ze moze
        spowodowac problemy z zylami
        - tak jak wszystkie inne srodki hormonalne moze spowodowac grzybice lub ja
        nasilic
        - tak jak wszystkie inne srodki hormonalne obciaza watrobe

zalety:
        1) nie trzeba byc tak punktualnym jak z pigulkami
        2) nie ma calego zametu z prezerwatywami
        3) odciaza zoladek
        • marta_ef Re: Kto używał plastrów EVRA? 22.10.04, 15:25
          enaka napisała:

> dziewczyno, jakich upodoban?!?!
          > hormony dobiera sie biorac pod uwage mozliwosci organizmu, a nie Twoje
          > upodobania;>

Chyba mnie nie zrozumialassmile Chodzilo mi o to czy np. bedzie komus przeszkadzal
          plaster przylepiony na lopatce lub na tylku czy nie!

> sprawdzam, bo na brzegach nie jest do konca przyklejony, poza tym przesuwa mi
          > sie (np tak, ze z jednej strony obwodka znalazla sie pod plastrem)

Ani razu mi sie jeszcze nie przesunął! I nie odkleil!

> dla mnie wady sa takie:
          > 1) cena
          > 4) no i najwazniejsze - zdrowie;
          > - evra tez nalezy do srodkow hormonalnych III generacji, a to oznacza, ze
          moze
          > spowodowac problemy z zylami
          > - tak jak wszystkie inne srodki hormonalne moze spowodowac grzybice lub ja
          > nasilic
          > - tak jak wszystkie inne srodki hormonalne obciaza watrobe

Z tym sie zgadzam!!!

Pozdrawiamsmile

/Marta
    • gsiwiec Re: Kto używał plastrów EVRA? 13.01.05, 08:57
      ja uzywam wlasnie pierwszego opakowania i ostatniego - na pewno. po raz
      pierwszy (odkad stosuje ogolnie pojmowana antykoncepcje hormonalna) bola mnie
      piersi, jakos mi "urosly" (nabrzmialy?), co akurat mi pasuje bo nie mam
      wielkiego biustu, ale to ze boli jest bardzo nie ok. ponadto zaczelam uzywac
      dodatkowo prezerwatyw, czego przy pigulkach nie robilam, bo jakos nie do konca
      wierze ze plaster dziala, tym bardziej ze drugi mi sie zmarszczyl i srodek nie
      przylegal (co bylo widac nawet po odklejeniu ze tam nie ma sladu kleju),
      ponadto ostatnio zemdlalam i troche podejrzewam o to plastry - jest to wypisane
      w efektach ubocznych a innej przyczyny nie bardzo udalo mi sie dopasowac do
      tego dziwnego omdlenia... nie wiem, ja wracam do pigulek, tyle ze jeszcze nie
      wiem do jkaich...
    • thorme Re: Kto używał plastrów EVRA? 07.02.05, 20:11
      Dopiero drugi dzień więc może źle,że piszę,ale:
      1.Wczoraj nakleiłam pierwszy plasterek i po kilku godzinach pojawił się świąd
      skóry pod i dookioła plastra,
      2.ogladając film nie zwróciłam uwagi kiedy ramiączko stanika wsunęło się pod
      plaster (sic!),
      3.Ciągle zastanawiam się czy wszystko z nim OK (kurna,o tabletkach tyle nie
      myslałam!),
      4.Mam dziwne bóle brzucha (a stosuje antykoncepcje od 5 lat),
      5.najgorszy stres łapię w wannie..nigdy nie wiem czy przypadkiem nie spłynie sad
      6.Nie wiem gdzie w Wa-wie można kupić tanio Evrę (moja gin mówiła,że na
      Wilenskiej sa po 53 zł??)Nie sprawdziłam jeszcze,bo była cholerna kolejka i
      kupiłam je gdzie indziej za 61,00zł!!!
      7.Poczekamy zobaczymy.Może to tylko chwilowy kryzys.
      Pozdrawiam wszystkich smile
      • jazinka polecam 09.02.05, 00:05
        Używam Evry od 5 mies. i wszystko gra. Nic się nie odkleja, nie przesuwa, skóra nie swędzi. Dla mnie te plastry to zbawienie - w czasie przyjmowania tabletek zawsze odczuwałam skutki uboczne - najgorsze po harmonecie. Teraz czuję się świetnie.
      • iskierka_2004 Re: Kto używał plastrów EVRA? 07.03.05, 18:47
        Witamsmile Czy sąjakieś przeciwwskazania używania plasterków?Choroby,wiek....???
    • fran9 Re: Kto używał plastrów EVRA? 12.02.05, 12:21
      w drugim cyklu używania plastrów evra wystąpiły u mnie zaburzenia równowagi tak
      silne ,że wylądowałam w szpitalu.Przeprowadzono u mnie wszystkie badania
      włącznie z tomografem komputerowym i nie znaleziono przyczyny. Skojarzyłam to z
      plastrami. Na konsultacji u neurochirurga dowiedziałam się,że nie jestem jedyną
      pacjentką, która przykleja evrę i skarży się na zawroty głowy .Spróbowałam
      przykleić jeszcze raz .Zawroty pojawiły się po 48 godzinach. Nie ma 100%
      gwarancji, że to to od tego, ale to zbyt duży zbieg okoliczności.Dodam,że
      jestem,a właściwie do tej pory byłam okazem zdrowia
    • gonia232 Re: Kto używał plastrów EVRA? 07.03.05, 13:50
      uzywam plastrow od 3 miesiecy i jestem zadowolona, chociaz jest male "ale".
      -fakt ze wokol plastra robi sie ciemna obwodka ale nie jest to takie straszne
      mozna sobie z tym poradzic.
      -nic sie nie przesowa, rozki sie troche odklejaja ale to nic nie szkodzi i nie
      wplywa na dzialanie plastra
      -plaster dziala nawet gdy jest tylko 1\3 przyklejona
      -I NAPEWNO NIE TRZEBA STOSOWAC DODATKOWEGO ZABESPIECZENIA!!!!!!!
      -troche swedzi ale nie zawsze
      -najlepsze miejsce to ramie bo masz pod kontrola
      -mozna sie nawet opalac w solarium
      -najgorszy jest pierwszy tydzien zanim sie przyzwyczaisz, ja juz wogole nie
      mysle o nim, zapimina sie ze go masz
      -co do objawow ubocznych to mialam plamienia w czasie noszenia plastrow (ale
      podobno moze sie tak zdazyc az sie organizm nie dostosuje, trwac to moze do 3
      cykli)
      -i nie jestem pewna czy to od tego ale mialam alergie skorna na twarzy, taki
      bardzo suche miejsce na policzku i na ramieniu w miejscu gdzie byl plaster.
      podczas 7 dniowej przerwy objawy zniknely z twarzy, dzisiaj nakleilam nowy
      plaster wiec zobaczymy czy alergia wroci
      -POZYTYWY: dobre samopoczucie, nie mam tak czesto stanow przygnebienia, ani
      mdłosci jak po tabletkach, a bralam Cilest 3 lata.
      uwazam ze na kazdego dzialaja inaczej ale JA JESTEM ZADOWOLONA!!!!!
      • haniballecter123 Re: Kto używał plastrów EVRA? 09.03.05, 17:58
        Stosuje prastry od 9 miesięcy. U mnie jest spoko. Odkąd plaster przykleja mi
        mój chłopak na pośladku plaster się wogole nie odkleja. Fakt brzydka jest ta
        obwódka wokół niego i czasem swedzi ale nie przeszkadza to mi. Nie myślę o nich
        prawie wogóle. Bardzo się do nich przyzwyczaiłam. Dla mnie są ok.
        • lily25 Re: Kto używał plastrów EVRA? 09.03.05, 18:27
          Stosuję plastry od roku. Macie rację z tymi obwódkami, ale przylkejam je na
          podbrzuszu więc jet zakryty bielizną. Raz mi się zdarzyło, że się odkleił, ale
          nic się nie stało. Chodziłam z nim na basen i było ok. Czytałam natomiast, że z
          tym oszczędzaniem wątroby to pic na wodę fotomontaż, plaster zawiera tyle samo
          hormonów co pigułka i jedyne co oszczędza to żołądek. Co wy na to?
    • lily25 Re: Kto używał plastrów EVRA? 09.03.05, 18:31
      Zapomniałam napisać, że najtaniej w Gorzowie, można je kupić w Parku 111. 59,95
    • skp110 Re: Kto używał plastrów EVRA? 09.03.05, 18:43
      Bogata kobieta niespełna rozumu
    • grazia31 Re: Kto używał plastrów EVRA? 21.03.05, 11:14
      stosuje od pól roku i jestem zadowolona. obwódkę z kleju można zmyć, nie mam
      skutków ubocznych, czuje sie dobrze, marszczy sie tylko wtedy gdy w złym
      miejscu przykleję, tzn na granicy z bielizną albo gdzieś, gdzie skóra marszczy
      sie pod wpływem ruchu. nie odkleja sie podczas kąpieli, mozna sie opalać w
      solarium ALE ZOSTAŁ MI NIEOPALONY JAŚNIEJSZY KWADRACIK W MIEJSCU GDZIE MIAŁAM
      PRZYKLEJONY WCZEŚNIEJ PLASTER. byc moze u innych dziewczyn jest inaczej.
      oglądałam kiedyś w tv jakis koncert gdzie śpiewała Kasia Skrzynecka i... miała
      przyklejony na ramieniu plaster. wcale to głupio nie wyglądało. pomyślałam ze
      jest rozsadna dziewczyną, i tyle
    • fallen_angell Re: Kto używał plastrów EVRA? 12.04.05, 21:40
      Przez kilka miesiecy bralam tabletki antykoncepcyjne,ale niestety nieladnie
      przytylamsadPo wyczerpujacej dyskusji z moim ginekologiem doszlismy do
      wniosku,ze plasterki beda dla mnie najlepsza metoda,poniewaz zmiany jakie
      wywoluja sa minimalne,a o zmianie wagi nie bylo mowysmileUzywam plasterkow od
      dwoch miesiecy i faktycznie nie jest tak zle z ta waga,gdyby nie to,ze moj
      brzuszek stal sie balonikiem,czyje sie jakby ktos mnie pompowal od srodka.Jest
      nabrzmialy i twardysadBardzo to nieprzyjemne uczucie i bardzo zle sie z tym
      czuje.Chodze regularnie na basen i silownie i na brak ruchu raczej nie moge
      narzekac,wiec nie wiem skad te objawy i jak sie ich pozbyc?A co jeszcze?No
      oczywiscie piersi!Z naciaganego B do porzadnego C!Ale moglyby sie juz
      uspokoic....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka