Dodaj do ulubionych

zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pytanie

29.03.05, 19:44
Był kiedyś taki wątek, dziewczyna się pytała o to kto w jakim czasie zaszedł w
ciążę po odstawieniu pigułek. No i tam dziewczyny pisały, że w ciągu 2, 3
miesięcy... Ale żadna nie napisała czy używała jakiś innych zabezpieczeń, np.
prezerwatywy, globulek etc. Bo mnie to interesuje. Czy wy zaszłyście w ciążę
po odstawieniu pigułek ale jednak stosując inną antykoncepcję??

Aha, czy w aptece istnieją jeszcze jakieś inne globulki oprócz Patentexu Oval?
I czy żel plemnikobójczy jest jakiś? Co jest lepsze - globulki czy żel??
Obserwuj wątek
    • theday Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 29.03.05, 22:17
      dzis opytałam się mojej lekarki- 3 cykle po odstawieniu tabletek moze się
      zdarzyć tak ze bedzie kilka owulacji w ciagu jednego cyklu wiec zwiększone jest
      prawdopodobieństwo zajscia w ciążę- bo bedzie to zupełnie nieprzewidywalne

      sa jakies inne globulki -ale nazwy nie pamietam- nie polecam jednakże bo
      rozpuszczona globulka wypływa i pieni sie nieprzyjemnie
      • majkabis Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 30.03.05, 09:14
        Oj, Theda! Co Ty za głupoty wypisujesz! Kilka owulacji w cyklu!!! Kilka moze
        byc i owszem, ale tylko w fazie płodności-i to tylko w przeciagu 24-36 godzin
        moze być tych kilka czy nawet kilkanaście owulacji. No a że można rozpoznać u
        siebie okres płodności, to nie ma żadnych problemów z tym, zeby wiedzieć po
        odstawieniu piguł w jakiej fazie cyklu jesteś. Nieprzewidywalne to jest dla
        kogoś, kto zupełnie nic nie wie o swojej płodności i jej fizjologii- dla innych
        to nie ma w tym nic nieprzewidywalnego. No i o ile mi wiadomo- przynajmniej
        połowa kobiet ma problem z owulacją w ogóle po odstawieniu antyków przez 2-3
        cykle (niektóre do końca zycia, jak antyki wywołają PCOs).
        Nie wprowadzaj dziewczyny w błąd- objawy poprzedzające owulację są nie do
        przeoczenia- trzeba tylko wiedzieć, co obserwować i jak to interpretować. Można
        o tym doczytać lub dopytac na forum Naturalne Planowanie Rodziny.
        • theday Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 30.03.05, 20:31
          no własnie nie głupoty tylko prawdę- a mianowicie to co usłyszałam od mojej
          lekarki
          przeciez jak przestajesz brac tabletki to system hormonalny twój się
          rozregulowuje nieco- wiec moze dojść do dojrzenia kilku jajeczek nie?
          obserwowac swój organizm mozesz jeśli najpierw dłuzej sie przygladasz robisz
          spostrzeżenia a nie zaraz po zarzuceniu tabletek
          • lily25 Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 31.03.05, 13:07
            Dokładnie masz rację, może dojść do jednoczesnego uwolnienia się kilku jejeczek
            i w konsekwencji do ciąży mnogiej. Jak wszystkim powszechnie wiadomo pigułki
            plastry i inne blokują owulację, że "licznik musi wyjść na zero" organizm
            wetuje to sobie po odstawieniu antykoncepcji.
            Mam natomiast inne pytanie: stosuję antykoncepcję od 7 lat, obecnie plastry,
            lekarz powiedział mi że nie ma przeciwskazań do zajścia w ciąże w pierwszym
            nomalnym cyklu, a więc po ok. 2 m-cach, z innego źródła słyszałam jednak że
            najlepiej poczekać ok. pół roku. Co wy nato?
            • majkabis Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 01.04.05, 13:38
              Każdy ginekolog, który naprawdę ma na względzie Twpje dobro, powie Ci, żebyś
              odczekała 6 miesięcy po odstawieniu antykoncepcji- dopiero wtedy jest pewność,
              że w swoim organizmie nie ma juz sladu po obcych hormonach. Takie informacje są
              w każdym akademickim podręczniku dla studentów medycyny, ale także dla
              specjalizujących się w położnictwie i ginekologii.
              Takie zalecenie wynika z tego, że nie ma wystarczających dowodów na to, że
              środki antykoncepcyjne nie wpływaja negatywnie na rozwój zarodka. Są takie
              kobiety, których dzieciom one nie zaszkodziły, ale tez i takie, gdzie jakies
              powikłanie czy nieprawidłowość mozna powiązać z antykami.
          • majkabis Theday, Theday! 01.04.05, 13:39
            Pewnie, że może dojść do owulacji wielokrotnej, ale tylko w okresie
            płodności!!!!! A ten jest tylko jeden w cyklu! Nie ma natomiast mozliwości
            owulowania komórek w róznych fazach cyklu!
          • majkabis I jeszcze jedno ThedaY! 01.04.05, 13:43
            theday napisała:

            > obserwowac swój organizm mozesz jeśli najpierw dłuzej sie przygladasz robisz
            > spostrzeżenia a nie zaraz po zarzuceniu tabletek

            A co ci dadzą obserwacje "byłe", czyli co było np. w poprzednim cyklu???
            Tu chodzi o obserwacje codzienne, a nie o kalendarzyk- i jak najbardziej są
            opracowane zasady dla osób rozwodzących się z antykoncepcją. Naprawdę warto
            spróbować.
    • majkabis Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 30.03.05, 09:19
      A.Kopiko1
      Czy jesteś pewna, że zel czy globulka są w stanie zniszczyć na amen ten
      (czasami )ponadmiliard plemników Twojego faceta? Środki plemnikobójcze niszcza
      plemniki także poprzez ich uszkodzenie. Taki uszkodzony plemnik też może
      zapłodnić komórke jajową- stąd te środki zwiększają ryzyko uszkodzenia zarodka
      (i czasami poronienie) czy urodzenia uszkodzonego dziecka. Zastanów sie, czy
      warto ryzykowac, zwłaszcza, że środki plemnikobójcze należą do grupy mało
      skutecznych.
      • an_ni Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 30.03.05, 09:47
        nrany boskie co ty wypisujesz? gdzies to wyczytala? na stronach LPR?
        srodki plemnikobojcze nie niscza plemnikow tylko je paralizuja - one nie moga
        sie poruszac - ale ich nie niszcza , nie ucinaja im glowek ani ogonkow!
        i jesli jakis dotrze do jajeczka to bedzie w calosci i zdrowy !
        po co ty w ogole piszesz an antykoncepcji i takie bzdury rozsiewasz?
        idz na NPR albo do innego ciemngrodu!
        • majkabis Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 30.03.05, 11:23
          An-ni
          A Ty co- analfabetka jestes? Jesli nie, to poczytaj ulotkę- tam wszystko pisze!
          Paraliżują plemniki! Ha, ha , ha!!! Ale ubaw!
          Uszkadzają, i to wcale nie musi oznaczać, dziewczynko, ucięcia głowy!
          Wystarczy, ze uszkodza materiał genetyczny- czasami to-to nie jest zdolne do
          zapłodnienia, ale czasami- tak.
          Doczytaj na ulotce- LPR jej nie opracowywała!
            • ninka25 Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 30.03.05, 14:24
              No co Ty, an_ni, to majka, ona się zna na antykoncepcji jak mało kto, lepiej z
              nią nie zadzieraj...
              Jakkolwiek nie zaczniesz - zawsze się dowiesz, że jesteś leniem bo fizjologii
              nie znasz
              jak widać wie lepiej od ginekolozki co powodują tabletki
              i w ogole wie lepiej
              pogratulowac
              a poza tym to sie mowi jest napisane, a nie pisze, pani doktor od siedmiu
              bolesci
              npr to lpr
              zdawalo mi sie ze to juz ustalilam smile
              • majkabis Ninko! 30.03.05, 15:44
                Jak tam Twoje libido? Dałaś sie w koncu swojemu facetowi, czy dalej posucha?
                Co do "rewelacji" globulkowo- kremowo- tabletkowych typu Patentex czy inne
                świnstwa to poczytaj sobie np. tutaj (popatrz tez na pierwszy komentarz):

                www.antykoncepcja.pl/article.php?story=20031007232346557
                I co ustalilaś? Żeś kretynka i czytac nie umiesz? To by Cię usprawiedliwiało z
                Twoją kompletna niewiedzą na temat własnej fizjologii!
                Miłego dnia!!!
                Majeczka
                • an_ni Re: Ninko! 31.03.05, 10:11
                  "Mechanizm działania metod chemicznych polega na uszkadzaniu ściany komórkowej
                  plemników co prowadzi do ich obniżonej zdolności ruchu oraz zapłodnienia. "
                  czy to oznacza ze uszkadzany jest ich material genetyczny? watpie
                  moze wypowie sie ktos kto sie na tym zna a nie tylko na "swojej fizjologii"
                  od kiedy plemnik to kobieca fizjologia?

                  • majkabis Re: Ninko! 31.03.05, 11:19
                    Nie doczytałas wszystkiego:

                    "Metody chemiczne
                    Autor: Gall Anonim on sobota, grudzień 06 2003 @ 03:53 CET
                    Warto zwrócić uwagę na mutagenne działanie 9-nonoxynolu, czyli możliwość
                    uszkodzenia zarodka w przypadku zajścia jednak w ciążę przez kobietę, co przy
                    skuteczności tej metody powinno się chyba brać pod uwagę. "

                    To jest pod podanym linkiem- w miejscu na komentarze.
                      • majkabis An-ni 01.04.05, 13:32
                        Tak: zapewne jak w coś nie wierzysz, to to coś się nie stanie. BO W TO NIE
                        WIERZYSZ! To może weź pod uwagę nie wiarę, tylko wiedzę- ten cytat był
                        anoniomy, ale odnosił się do WIEDZY POWSZECHNEJ w tej materii. NAwet jak nie
                        wierzysz w siłę przyciągania, to i tak jej podlegasz! I do tego wiara nic nie
                        ma!
                  • majkabis uszkodzenia materiału genetycznego a nonoksynol 01.04.05, 13:51
                    an_ni napisała:

                    > "Mechanizm działania metod chemicznych polega na uszkadzaniu ściany
                    komórkowej
                    > plemników co prowadzi do ich obniżonej zdolności ruchu oraz zapłodnienia. "

                    Jesli więc nonoksynol uszkadza ścianę plemników, to co powstrzymuje go przed
                    uszkodzeniem materiału genetycznego??? Kasa pancerna???

                    > czy to oznacza ze uszkadzany jest ich material genetyczny?

                    przeczytaj dokładnie na stronach o działaniu nonoksynolu- gdzie jest materiał
                    genetyczny, jak nie wewnatrz plemnika? Czy do niego ta substancja nie wnika?
                    Czy jest w jakiś cudowny sposób odporny ten materiał na działanie tego
                    cholerstwa? I nie pisz, proszę, że oczekujesz tych informacji od producentów,
                    bo smiechem ryknę.

                    watpie
                    > moze wypowie sie ktos kto sie na tym zna a nie tylko na "swojej fizjologii"
                    > od kiedy plemnik to kobieca fizjologia?
                    >
                    Widzisz, kochanieńka, ja znam sie na fizjologii płodności, a na nią składa się
                    także i ta meska, wszak same płodne nie jesteśmy smile
                • ciociacesia majka 02.04.05, 14:10
                  > Jak tam Twoje libido? Dałaś sie w koncu swojemu facetowi, czy dalej posucha?

                  majka opamientaj sie kobieto. ja rozumiem, ze chcesz walczyc z ciemnotą i
                  zabobonem i dementowac mity na temat metod naturalnych ale poczytaj swoje
                  własne posty, a zwlaszcza zwróć uwagę na ich ton i pomysl chwile czy nie
                  osiągasz przez nie efektu odwrotnego do zamierzonego?
    • majkabis Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 31.03.05, 11:31


      tu masz o skuteczności środkow plemnikobójczych::

      www.leki.med.pl/lek.phtml?id=201&idnlek=2133&menu=3
      a tu o skuteczności- napisali, zeby ich nie stosowac w okresie płodnym!!!! To
      po jakiego grzyba stosować je w innym czasie??? :

      www.dziecko-info.com/planowanie_ciazy/antykoncepcja.shtml#globulki
      To tekst z tej strony:
      "Globulki i kremy plemnikobójcze

      Dają ok. 80-procentowe zabezpieczenie przed ciążą. Dopochwowe kremy
      antykoncepcyjne, np. Delfen (Cilag, 12 zł), oraz globulki, np. Patentex Oval
      (Patentex GmbH, 25 zł) zawierają aktywne związki chemiczne, zmniejszające
      ruchliwość plemników. Ponadto działają przeciwzapalnie. Zawarty w nich
      nonoxynol zabezpiecza przed zakażeniem Chlamydią, przed rzeżączką i wirusem
      opryszczki.

      Środki plemnikobójcze distępne są w każdej aptece bez recepty.

      Dla kogo?
      Są doskonałym uzupełnieniem dla kobiet, stosujących naturalne metody
      zapobiegania ciąży, jak kalendarzyk małżeński, metoda termiczna i śluzowa. Nie
      nadają się do stosowania w płodne dni.

      Kiedy ciąża?
      Ciąża grozi tym kobietom, które zapominają, że środki plemnikobójcze powinny
      być zaaplikowane na 10 minut przed stosunkiem. Już po godzinie są wchłaniane do
      krwi i przestają działać. Ryzyko ciąży przy stosowaniu globulek lub kremów
      między 8 a 16 dniem cyklu jest 20-procentowe."


      Czyli co piata osoba stosująca globulki w okresie płodności zachodzi w ciążę...
      Bez globulek- tylko co czwarta...
      Toż to nabijanie kasy producentów tych cudactw!
    • janka111 Re: zajście w ciążę po odstawieniu pigułejk- pyta 04.04.05, 11:40
      zapytaj lekarza


      a.kopiko1 napisała:

      > Był kiedyś taki wątek, dziewczyna się pytała o to kto w jakim czasie zaszedł w
      > ciążę po odstawieniu pigułek. No i tam dziewczyny pisały, że w ciągu 2, 3
      > miesięcy... Ale żadna nie napisała czy używała jakiś innych zabezpieczeń, np.
      > prezerwatywy, globulek etc. Bo mnie to interesuje. Czy wy zaszłyście w ciążę
      > po odstawieniu pigułek ale jednak stosując inną antykoncepcję??
      >
      > Aha, czy w aptece istnieją jeszcze jakieś inne globulki oprócz Patentexu Oval?
      > I czy żel plemnikobójczy jest jakiś? Co jest lepsze - globulki czy żel??
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka