Dodaj do ulubionych

WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie

• evita33 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 28.10.05, 23:24
      wczoraj zapomnialam wziac tabletki. biore codziennie o 22 , przypomnialam sobie
      dzisiaj ze nie wzielam dnia poprzedniego. W sumie 24 godziny po. Co zrobic.
      Wyrzucilam nie wiem dlaczego ulotkę. Wzielam dzisiaj co prawda dwie naraz.Ale
      co teraz czy ten listek juz wyrzucić ?? zostało mi 4 tabletki do końca
      listka.Co z przerwą 7 dniowa.
      --
      • blanqq Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 29.10.05, 11:56
        o ile sie orientuję, w razie zapomnienia o tabletce trzeba ją przyjąć jak
        najszybciej, a potem następne już normalnie, czyli o tej porze, o jakiej zwykle
        je bierzesz. jeśli przerwa była większa niż 12godz. (a u Ciebie wynosiła 24h)
        to trzeba się dodatkowo zabezpieczać aż do końca 7-dniowej przerwy. z nowym
        opakowaniem wszystko powinno już wrócić do normy i niepotrzebne dodatkowe
        zabezpieczeniasmile ale też nie mam przy sobie ulotki i mówie z głowy, wiec dla
        pewności skontaktuj się najlepiej z lekarzem. pozdrawiamsmile
        • evita33 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 02.11.05, 18:43
          zadzwoniłam w końcu do mojej gin. Powiedziała co by wziąc do końca listka
          tabletki i normalnie postepowac - czyli 7 dni przerwy i od nowa.
          • irenka82 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 09.12.05, 10:36
            w poniedzialek wzielam ostatnia taletke,nie dostalam jeszcze okresu (ciaze
            wykluczam bo nie wspolzylam),ostatni tydzien brania bolal mnie brzuch i mialam
            plamienia. to jest moje 3 opakowanie micro.wszytsko bedzie dobrze?
          • ivimexx84 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 20.05.09, 10:33
            ja podobnie jak ty zapomnialam tabletki w trzecim tygodniu.zawsze biore o 13,a
            we wtorek zapomnialam i we srode po stosunku(godz.7 rano)przypomnialo mi sie o
            zapomnianej tabletce,eh.teraz jestem w kłopocie,poniewz nie wiem czy nie
            zaciazylam...mimo,ze stosunek byl przerywany...według ulotki to powiennam brac
            dalej tabletki i nowe opakowanie zaczac odrazu po zakonczeniu tego starego
            opakowania,bez tej 7 dniowej przerwy!!!wiec o co tu chodzi?ulotka mowi,ze bez
            tej 7 dniowej przerwy brac tabletki...a twoj lekarz,ze z przerwa!!!moj lekarz
            akurat jest niedostepny wiec nie mam jak sie poradzic,eh...a co wy na to dziewczyny?
      • eva_84 [...] 30.03.06, 19:41
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • nicola_1 [...] 15.01.07, 17:42
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • bobowilk1111 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 28.12.07, 19:15
        nie masz sie co martwić weż dziś normalnie tabletki i te którą
        zapomniałaś i staraj sie pamiętać ja już biore od kilku lat i nie
        zawiodły mnie czasem też zapominam a wtedy biorę tą co zapomniałam i
        kolejną z dnia tego którego mam brać
    • kalawela Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 11.12.05, 20:07
      Mam pytanie! Wyrzuciłam instrukcję i zostawiłam tylko tabletki, ale zrobiłam
      sobie miesięczna przerwę i teraz chciałabym znowu je stosować.Kiedy powinnam
      zacząć je brać.Proszę o odpowiedź.Z góry dziękuję.
      Pozdrawiam Kasia
      • awujotka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 12.12.05, 19:00
        pierwszego dnia okresu
        • irenka82 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 20.01.06, 12:59
          a ktoras z was odstawiala na jakis czas?ja wlasnie sie zagapilam i nie wzielam
          nowego opakowania,ale to nic,bo mojego chlopa chwilowo nie ma,wiec moge
          odpoczac.boli mnie brzuch mniej wiecej jak na okres,chociaz 2 tygodnie temu
          skonczyl mi sie.to normalne??a moze ciaza?!
          • bo.tak Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 20.01.06, 13:04
            moze to ból owulacyjny? Jeżeli nie wzięłaś nowego opakowania to organizm juz
            zaczął działac smile
          • kocunia1 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 29.01.06, 14:09
            biore tabletki microgynon 21! juz kilka miesiecy i pierwszy raz zapomnialam
            tabletki..dokladnie dwunastej. Mialam ja przyjac o 21 , a wzielam w poludnie
            dnia nastepnego!I mam pytanie czy moge zajsc w ciaze gdybym uprawiala sex np
            dzis lub jutro? czy jestem normalnie zabezipeczona tak jakbym wziela tta
            tabletke zgodnie z "terminem"?
            • czarek83 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 03.09.06, 19:20
              niestety mnie te tabletki o mało by nie zabiły więc lepiej zastanowić się czy
              warto brać tak tanią antykoncepcję, wczesniej stosowałam inne srodki i było ok
              ale dopiero po tych tabletkach schudłam 8kg a cisnienie miałam rzędu 180/120.
              tym samym groziła mi zakrzepica. naszczęście żyje.
              uważam że większość ginekologów jest nieodpowiedzialna przepisując tabletki
              jako środek chroniący przed ciążą, bo każda kobieta ma inny poziom hormonów i
              tabletka powinna być dobrana indywidualnie. a lekarz tego nie powie bo ma z
              tego kasę od firmy farmacetutycznej POPROSTU UWAŻAJCIE
    • justytka moje wrazenia.. negatywne niestety 20.01.06, 16:09
      zatrzymanie wody w organizmie, przytycie, pogorszona cera, bol glowy, bol
      brzucha, bol wszystkiego wink, mdlosci, pogorszony nastroj i zupelny brak ochoty
      na seks. jesli to ma byc antykoncepcja (brak seksu) to ja dziekuje smile))
      • annea20 Re: moje wrazenia.. negatywne niestety 02.02.06, 09:49
        a u mnie bylo git, zero bolow, poprawa cery, nie przytylam malo tego nawet schudlam,
      • dorotenienka Re: moje wrazenia.. negatywne niestety 22.02.06, 23:28
        przeczytawszy Twojego posta dziękuję Bogu, że organizmy reagują na pigułki różnie wink biorę pół roku i nie przytyłam, cera się wyczyściła, ochota na seks jeśli nie większa, to przynajmniej taka sama.. chyba że to najgorsze dopiero mnie czeka wink
        • 83kimi Re: moje wrazenia.. negatywne niestety 01.03.06, 16:21
          Przez ostatnie pół roku brałam rigevidon (moje pierwsze tabletki), ale miałam
          po nich złe samopoczucie (doły itp), do tego troszkę mnie piersi bolą i lekarz
          zmienił mi na microgynon, który zacznę brać za kilka dni. Zastanawiam się
          jednak, czy taka zamiana ma sens, bo przecież rigevidon i microgynon mają taki
          sam skład! Czy te tabletki czymś się róźnią i mogą być inaczej tolerowane?
          • aga.agnieszka1 Re: moje wrazenia.. negatywne niestety 01.03.06, 16:42
            czesc. potrzebuje pomocy. mialam strasznie nieregularny okres,tzn okraz na pol
            roku. Ginekolog przepisal mi microgynon 21. Rozpoczelam przyjmowanie tabletek
            od razu, tzn nie czekalam na 1 dzien okresu,bo zajelo by mi to troche czasu.
            Kiedy bede w pelni zabezpieczona? Prosze o odpowiedz
            • athandavan czytaj ulotke. pierwsza tabletke bierze sie zawsze 27.06.06, 15:51
              PIERWSZEGO dnia okresu!!!
          • motylek55 Re: moje wrazenia.. negatywne niestety 19.03.06, 10:40
            skoro maja taki sam skład to nie opłaca sie brac.bo beda te same objawy.a chodzi
            tu o to która firma to wyprodukowała i w zaleznosci od tego maja inną nazwę.to
            tak jak z aspiryna: jest upsarin, jest ascalcin itp a maja jedno działanie
      • katharin Re: moje wrazenia.. negatywne niestety 17.04.07, 20:30
        ja nic takiego nie mialam,wrecz czuje sie po nich swietnie.
    • agniesia36 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 01.03.06, 16:47
      Ile kosztuje teraz microgynon? Czy jest nadal refundowany?
      • 83kimi Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 01.03.06, 16:49
        Ja zapłaciłam dziś 9 zł.
      • aga.agnieszka1 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 01.03.06, 16:51
        dziewczyny powiedzcie mi co sie dzieje, kiedy nie bierze sie tabletki od 1 dnia
        miesiaczki? Zaczynaja dzialam dopiero od nastepnego opakowania?
        • gwiazdeczka71 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 03.03.06, 22:39
          Ja niestety mam taki sam problem, ale nikt nie chce mi odpowiedzieć sad
          • motylek55 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 19.03.06, 10:42
            mi lekarz kazała przez miesiac sie zabezpieczac dodatkowo
            • nektarniczka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 22.03.06, 09:11
              Dla mnie Mikrogynon byl na poczatku idealny - nic nie bolalo, nie przytylam,
              nawet przez pierwsze pare miesiecy nie mialam w ogole ochoty na jedzienie. Ale
              potem czułam coraz mniejsza ochote na seks i okazalo sie ze mam problemy z
              krazeniem... zmienilam na Novynette ale po nim niezbyt dobrze sie czuje i juz
              sama nie wiem co mam zrobic - zrezygnowac z tabletek w ogole czy wrocic do
              Mikrogynonu sad
              • czarek83 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 03.09.06, 19:25
                ja miałam to samo odstaw środki anty bo odjedziesz
        • athandavan jak nie chcesz zajsc w ciaze, 27.06.06, 15:52
          to sie obowiazkowo zabezpieczaj. a na przyszlosc czytaj ulotke!!!
    • annnyy Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 01.03.06, 21:33
      Dziś mi przpisał lekarz, ile kosztuje?
      • 83kimi Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 04.03.06, 13:17
        Odpowiedź znajduje się 3 posty wyżej, naprawdę tak trudno samemu znaleźć?
    • anialidia Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 08.03.06, 11:11
      Jak jest z regularnością miesiączki podczas zażywania microgynonu? Czy może
      pojawić się później niż zwykle?
      • mysza_23 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 08.03.06, 14:26
        Czy można przejść z Diane 35 na Microgynon???...Cenowo to kusi bardzo, ale czy
        zachowa sie efekt braku mega trądziku z którym poradziła sobie diana?...Czy
        jesli ktoś dobrze toleruje diane, może także dobrze tolerować microgynon...sa
        tu takie kobitki,co zrobiły taką zmiane???
        • 83kimi Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 12.03.06, 12:20
          dinae to istna bomba hormonalna, microgynon na pewno jest bezpieczniejszy. Ale
          cenowo chyba nie ma wielkiej różnicy, może 2-3 zł.
      • dorotenienka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 08.03.06, 22:41
        na początku jest trochę nieregularnie, ale po 2-3 opakowaniach jest dokładnie co 28 dni-niemal co do godziny wink
        • anialidia Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 14.03.06, 14:16
          A co to znaczy nieregularnie? Jakieś 2-3 dni po zakończeniu pierwszej serii
          miałam kilkudniowe krwawienie. Teraz biorę już drugą serię i na razie nie mam
          miesiączki. To normalne? Proszę o pomoc
          • dorotenienka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 14.03.06, 18:04
            nieregularnie, to znaczy, ze nie dostaniesz dokladnie w tym samym dniu, co za pierwszym razem (chyba ze jest jakas inna interpretacja tego slowa... mialas kiedys nieregularny okres? jesli tak, to wiesz, ze nie dostawalas co miesiac co rowno 28 czy 30 dni, tylko czasem bylo 28, czasem 29, a czasem 31). I tak jest tez teraz. za pierwszym razem dostalas 2 dni po, a za drugim 4. po wnikliwym zapoznaniu sie z ulotka mozna stwierdzic, ze tak, to normalne. A okres powinien sie pojawic 2-4 dni po skonczeniu jednego listka. A po kolejnym ktoryms listku juz bedzie regularnie, czyli bedziesz dostawala rowniusienko co 28 dni - niemal co do godziny (czyli jak sie listek konczy w piatek, to zalozmy bedziesz dostawac okres w poniedzialek ok. godz. 9:00 - przykladowo)
            pozdrawiam wink
            • anialidia Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 15.03.06, 11:42
              Dziękuję za porady. Też pozdrawiamsmile
    • dorotenienka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 08.03.06, 22:44
      a czy niskie ciśnienie (102/63) może być spowodowane braniem pigułek?
    • eva_84 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 30.03.06, 19:40
      Ja już nie biore ale Mam opakowanie jakby ktoś potrzebował. to moje gg:3463559
      • 111a4 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 30.03.06, 19:53
        mam takie pytanie.wczesniej brałam stediril którego juz nie ma.teraz mam
        microgynon,ktory ma skład podobno taki sam jak stediril.w czasie 7 dniowej
        przerwy nie dostałam normalnego okresu tylko miałam lekkie plamienia(przed
        przerwa tez- to było 3 opakowanie,po 2 opakowaniu stedirilu miałam normalny
        okres).czy jesli teraz po tym microgynonie nie dostane okresu tylko znów
        plamienia to normalne?czy tez cos jest nie tak i powinnam zmienic tabletki?
        • kika2345 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 06.04.06, 12:47
          dzis zaczelam brac microgynion poniewaz zakonczylam cerazette i mam pytanko
          wiem ze po pierwszym listku nie bierze sie kilka dni czy moze ktos mi
          odpowiedziec ile.Wiem ze jest instrukcje obslugi ale mieszkam za granica i jest
          troche ciezka w zrozumieniu.Dzieki z gory i pozdrawiam
          • dorotenienka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 08.04.06, 20:56
            nie tylko po pierwszym, ale i po kazdym nastepnym robisz 7-dniowa przerwe,
            kiedy wystepuje krwawienie - zaczynasz zawsze w tym samym dniu, np. zaczelas
            brac w poniedzialek, bierzesz przez 3 tygodnie do niedzieli, potem od
            poniedzialku do niedzieli 7 dni przerwy i od poniedzialku znow trza sie przez 3
            tygodnie martwic, zeby tabletki nie zapomniec, a potem znow 7 dni spokoju
            itd... smile
          • alicja2910 Stosowalam - kiedy mozna zajsc w ciaze ?? 17.03.07, 17:53
            Jak dlugo powinno sie odczekac po odstawieniu aby bez zadnych konsekwencji (
            zarowno zdrowotnych dziecka )zajsc w ciaze ?? Prosze o odpowiedz
            • tabeh Re: Stosowalam - kiedy mozna zajsc w ciaze ?? 08.05.07, 00:26
              ja odczekałam pełny miesiąc i było wszystko ok. mam zdrową córcie. tabletki są
              rozkladane przez watrobe juz w ciągu 24 godzin, ale lepiej poczekac do
              prawdziwego okresu, bo wtedy wiadomo jak obliczyc owulacje
    • wrrotka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 05.05.06, 10:20
      właśnie za kilka dni mam zamiar zacząc przyjmowac microgynon i mam pytanko:
      pół roku temu brałam leczniczo Diane i przy okazji poprawiła misie znacznie
      cera (wiem ze diane ma takie własciwości) chaciałabym sie dowiedziec czy po
      microgynonie też zauważyłyście poprawe cery?? albo chociaż brak jej pogorszenia?
      Pozdrawiam!!!
    • wredna.suka WAŻNE PYTANIE. 07.05.06, 12:42
      Brałam Micgrogynon przez rok pozniej musialam zrobic przerwę.
      Gdy ponownie zaczelam stosowac zdąrzylam wziac tylko 2 tabletki (Sytuacja cieżka)
      i od 10mcy nie biorę nic.
      Chciałabym wrocić do tych tabletek.
      Czy mogę wykorzystac opakowanie w ktorym brakuje 2 tabletek?
      Tzn jakby skrócic o dwa dni branie??
      • ewka-24 Re: WAŻNE PYTANIE. 07.05.06, 13:41
        No nie wiem... mnie sie wydaje ,że wybrakowane opakowanie możesz już tylko
        wywali albo trzyma na wypadek gdyby Ci sie jakaś pigułka zgubiła.
      • robaczynka Re: WAŻNE PYTANIE. 05.07.06, 14:33
        nie wiem jakie jest w wypadku tych tabletek postepowanie na wypadek przerwy w
        lykaniu tabletek ponad 36 godzin. Wg mojej wiedzy z ulotki logestu to mozesz jak
        najbardziej tak zrobic- bo tam jesli pominelas tabeltke w 3 tyg. to mialas dwie
        opcje- zazywac drugie opakowanie nie robiac przerwy, albo przestac zazywac to
        opakowanie i zrobic przerwe 7 dni. Jesli brakuje CI tabletki to bedzie tak
        jakbys chciala zmienic sobie termin kolejnej miesiaczki- ale przerwa tylko 7 dni.
        teraz biore Novynette ale tu az tak szczegolowych informacji na temat ominiecia
        jednej tabletki nie ma wiec nie wiem czy to sie stosuje do wszsytkich czy tylko
        do niektorych. Radze sprawdzic w ulotce.
        pozdrawiam
    • ewka-24 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 07.05.06, 13:38
      Hmmm biore tabletki już od jakiegoś czasu. Tydzień temu wstałam półprzytomna..
      zarzyłam tabletke i poszłam spa rano. Problem pojawił sie później... bo jak
      wstałam już normalnie odruchowo wzięłam drugą.
      Powinnam skończy opakowanie w czwartek..ale no już z wiadomych powodów zabrakło
      mi jednej tabletki.
      Poza tym jade z dzieciakami na zieloną szkołę i chciałam wstrzyma miesiączkę.
      Tak wiec nie wzięłam tabletki w czwartek/... tylko w piątek normalnie zaczęłam
      nowe opakowanie. Kiedy robiłam tak wcześniej jeden raz miesiączka sie nie
      pojawiła. Teraz jest niedziela... i pojawiło sie niewielkie krwawienie.
      Czy ktoraś z was wie czy nadal jestem zabezpieczona?? I czy coś może sie sta
      skoro mam miesiączke a łykam tabletki??

Troche to zakręcone ale jak ktoś da rade sie w to wczytac i mi pomóc będę
      bardzo wdzieczna smile
    • athandavan Brak apetytu i (co gorsza) ochoty na seks... 27.06.06, 15:59
      Skutki uboczne MICROGYNONu?
      • aniarad1 Re: Brak apetytu i (co gorsza) ochoty na seks... 17.07.06, 13:34
        brałam microgynon przez ok. 2 lata, na poczatku nic mi nie było. Potem zaczęła
        mnie pobolewać wątroba (wyniki badań jednak były w normie), migreny i jakas
        nerwowośc zaczęła się u mnie nasilać. Przeszło kiedy je odstawiłam, więc mimo,
        że gin mówiła , że to nie microgynon był winowajcą , chyba jednak się myliła.
      • pigula34 Re: Brak apetytu i (co gorsza) ochoty na seks... 13.09.06, 22:14
        ja bralam tylko jedno opakowanie ale dla mnie to byl koszmar.waga 5 kg do przodu po pol opakowania ale bylam raczej spuchnieta, mdlosci, depresja i ciagly placz,zero radosci z zycia no nie mowiac juz o seksie.teraz biore cilest i jest juz dobrze bo do polowy opakowania mialam mdlosci teraz juz nie , ale Twoj organizm wcale nie musi tak reagowac, a wrecz przeciwnie moze bedzie ok.pozdrawiam.papa
      • dorotenienka Re: Brak apetytu i (co gorsza) ochoty na seks... 14.10.06, 19:51
        jak to dobrze, że różne kobiety różnie reagują.. smile
    • keisinom Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 21.07.06, 08:10
      Biorę Microgynon pół roku i okres zmienił mi się w jakieś takie dwudniowe
      plamienia. To normalne?
      Wcześniej brałam Diane35 i wszystko było ok, więc teraz trochę się martwię...
      Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiamsmile
      • magdusia62 Spostrzeżenia i rady co do microgynonu! 27.07.06, 11:46
        Biorę 2 paczkę microgynonu i muszę przyznać, że okres znacznie mi się skrócił!
        Ale uważam to za plus i się tym nie martwię, bo znacznie gorzej by było gdyby
        wcale nie występował! Co do cery to znaczna poprawasmilesmilesmile od 2 miesięcy nie
        miałam ani jednego pryszczyka!smilebig_grin Samopoczucie niestety mam trochę gorsze no
        ale każda tabletka antykoncepcyjna jest potężną dawką hormonów i wychodzę z
        założenia, że nie ma co kombinować z tabletkami, bo organizm się przyzwyczai, a
        bynajmniej wiemy, że tabletka działa. Wczoraj pierwszy raz współżyłam z
        chłopakiem bez dodatkowego zabezpieczenia prezerwatywą ( podczas drugiego
        opakowania, z którego tabletki przyjmuje bardzo regularnie ) i myślę, że w
        tabletkach to jest najważniejsze, że jak przyjmiesz tabletkę dokładnie wtedy
        kiedy jest na to pora jesteś idealnie zabezpieczona!! A tym dziewczynom które
        biorą te tabletki nie od pierwszego dnia okresu lub mają braki w tabletkach to
        radzę wywalić opakowanie jeżeli jeszcze nie współżyły i poczekać do pierwszego
        dnia miesiączki! W KOŃCU W TABLETKACH JEST WYRAŹNIE NAPISANE: PIERWSZĄ TABLETKĘ
        PRZYJMUJEMY PIERWSZEGO DNIA MIESIĄCZKI I PRZED KOLEJNE 21 DNI CODZIENNIE O TEJ
        SAMEJ PORZE!!!!
        • niuniatbg Re: Spostrzeżenia i rady co do microgynonu! 24.03.09, 07:57
          ja microgynon biore juz przez 4 lata i nic mi nie dloega poza tym ze po 1
          pigulce nic mi sie nie chce.gdy zrobilam sobie kiedys przerwe to nie moglam sama
          ze soba wytrzymacsmile a tabletki biore zupelnie inaczej i jak do tej pory nie
          zaszlam w ciazesmilenie raz nawet o niej zapomnialam i...nic.
    • kiara18 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 27.07.06, 18:25
      Dopiero zaczełam brac pierwsze opakowanie tabletek Microgynon 21 zgodnie z
      instrukcja(pierwszy dzien miesiaczki)W2tyg. brania tabletek kochałam sie..Czy
      pierwsze opakowanie chroni tak samo dobrze jak nastepne?pozdrawiam i prosze o
      odpowiedz.
      • dorotenienka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 14.10.06, 19:53
        a czytałaś ulotkę? z tego, co pamiętam, to jest tam napisane, że jesteś zabezpieczona od pierwszego dnia..
    • skp110 ILE CI PŁACĄ 31.07.06, 23:16
    • samanciia Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 13.08.06, 21:34
      mam pytanie...od 27 lipca tego roku biorę te tabletki są to moje pierwsze! mimo
      że okres powinien skończyć mi sie po 7 dniach to nadal mam krwawienie, czasami
      mnie zakuje, albo poboli, nadodatek w środę 9 sierpnia kochałam się z
      chłopakiem użyliśmy prezrwatywy która podczas wytrysku pękła i niestety sperma
      również została we mniecrying( Dziś cały dzień chce mi się wymiotować, ale tabletki
      brałam cały czas regularnie...czy mogłam zajść w ciążę???czy to normalne objawy
      po tabletkach(krawienie, kłucie, bóle) chcę dodac że dzień i kilka dni
      wcześniej prze dstosunkim brałam polopiryne czy to mogło osłabić skuteczność
      tabletek??Prosze o szybką odpowiedźcrying(
      • airad11 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 13.08.06, 22:19
        przy pierwszym opakowaniu krwawienie może sie przedłuzać. ja przy przyjmowaniu
        pierwszego opakowania plamiłam prawie cały miesiąc a sam okres wydłuzył się o
        kilka dni. Dodadkowe niemiłe objawy tez są normalne ale kiedy trwaja zbyt długo
        np podczas przyjmowania drugiego czy trzeciego opakowania to nalezy
        skonsultowac sie z ginekologiem bo trzeba pewnie będzie je zmienić ja dopiero
        za trzecim razem trafiłam na odpowiednie. Po Mercilonie miałam cały czas
        mdłości i nie mogłam nic jeść, po Microgynonie też nie było najlepiej - miałam
        jakies zawroty głowy i bóle brzucha. Dopiero Cilest okazał sie idealny bo od
        początku nie było żadnych problemów poza wydłuzonym okresem i plamieniami przez
        pierwszy miesiąc.
        Jeśli tabletki zaczełaś przyjmowac zgodnie z zaleceniem i brałas je regularnie
        to od samego początku powinnaś być zabezpieczona a polopiryna raczej nie wpływa
        na piguły - antybiotyki tak i często jest to wyraźnie zaznaczone w ulotkach
        tych antybiotyków( więc zawsze pytaj lekarza czy dany antybiotyk nie obniża
        skuteczności piguł).
      • dorotenienka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 14.10.06, 19:57
        a od czego ty masz swojego ginekologa?? miałam po pierwszym opakowaniu podobne objawy - wystarczyl jeden telefon do gin, zeby mi doradzil i pomogl. ja rozumiem pytac sie na forum o jakies blache rzeczy, ale jak juz sie martwisz o swoje zdrowie, to chyba najodpowiedzialniejszym krokiem jest zapytac specjaliste.. czyz nie?
    • samanciia Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 19.08.06, 15:38
      miesiączkę powinnam dostać w czwartek 17 sierpnia i do tej pory jeszcze nie mam
      co się dzieje???przypominam że wszystko co się działo od początku brania
      tabletek napisałam we wcześniejszej notce w tym dziale
      • teressa-86 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 03.11.06, 00:11
        Ja Microgynon brałam długi czas (jakieś 3/4 lata) i nie naprzekałam na
        nie.Dobrze działały na moją cerę, paznokcie i włosy, ale wyczułam na lewej
        piersi małego guzka i onkolog zabronił mi zażywania jakichkolwiek pigułek
        antykoncepcyjnych.Nic nie zażywałam przez ponad półtora roku, niedawno
        postanowiłam znowu zacząć zabespieczać sie hormonalnie.Mój ginekolog zapisał mi
        Yasmin.Jest on totalnie do d... przede wszystkim bardzo wysusza, ciągle chce mi
        się pić, mam suchą skórę ( wcześniej nie miałam takiego problemu), strasznie
        wysuszyły mi się skórki przy paznokciach, mam bóle głowy, baardzo niskie
        libido, włosy mi się przetłuszczają i mam problem z trądzikiem ( dotąd nawet
        nie wiedziałam co to znaczy!).Dziewczyny nie zgadzajcie sie na zażywanie tego
        świństwa.Ale tu miałam pisac o Microgynon, mój ginekolog powiedził mi, że są to
        pigułki starej generacji z dużą zawartością hormonów, czego on nie poleca
        młodym dziewczynom.Zapisał mi więc Yasmin.Ja się zgodziłam , ale już nie będe
        ich brała, zmienię na Minisiston albo wrócę do Microgynon.Powiem Wam tylko
        jeszcze to Ze czasem nowsze nie znaczy lepsze, tak właśnie było w tej
        sytuacji.Pozdrawiam
        • dorotenienka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 03.11.06, 23:29
          oj oj.. no nie przesadzajmy.. jak wiemy juz wszystkie dobrze - to, ze komus cos nie sluzy, to nieznaczy, ze innemu tez nie. DLa jednych microgynon 21 jest swietnyi w ogole, a dla drugich yasmin bedzie najlepszy wink
          • marta_km Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 04.12.06, 18:21
            ekhm...
            najsilniejszy afrodyzjak jaki zdarzyło mi się braćwink
            a brałam już różne tabletki.Od paru dni Microgynon i ...
            no, nie poznaję siebiewink Mąż jest zachwycony wink
    • madamemao Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 25.01.07, 21:40
      Witam wszystkich niedoinformowanychsmile Mam pare pytan i bylabym wdzieczna za
      jakies porady..
      1. Dostalam lekarza recepte na Microgynon 21, ale patrze, ze na opakowaniu stoi
      jak wol Microgynon 30. Czy to jest jakas roznica?
      2. Chodzi mi takze o listki. Nie ma zadnej numeracji, ktora pierwsza powinnam
      wziac. Sa tylki strzalki (ukladajace sie w caly zamkniety cykl) i dni. Nie ma
      poczatkowej, ani koncowej. Czy to bez znaczenia ktora wezme jako pierwsza?
      Jesli okres dostane np. w czwartek, mam wziac czwartkowa, mimo iz jest ona w
      samym srodku calego cyklu? Czy wszystkie tabletki maja ten sam sklad hormonalny?
      3. Jesli o czas przerwy- mam racje twierdzac, ze jesli jako ostatnia wezme w
      poniedzialek, nastepne opakowanie mam zaczac tydzien pozniej, we wtorek?
      Nie mieszkam w Polsce, wiec mialam pewne trudnosci z dogadaniem sie z lekarzem,
      no i instrukcja nie jest w jezyku polskim. Wiec prosze. o odpowiedzi..
      • wredna.suka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 26.01.07, 15:16
        Nieważne w jakim miejscu na opakowaniu jest dany dzień tygodnia, bierzesz tego
        dnia którego zaczał Ci sie okres. Skąd opakowanie ma wiedzieć kiedy zaczyna się
        Twój cykl ? smile))
        Co do przerwy, kończysz opakowanie w środe np. To pierwszą tabletkę z nowego
        opakowania bierzesz ósmego dnia, czyli:
        czw- 1
        pt- 2
        sb- 3
        nd- 4
        pn- 5
        wt- 6
        śr- 7.
        Czyli nowe opakowanie zaczynasz w czwartek.
        Zawsze jest to następnego dnia po tym dniu w którym wzięlaś ostatnią.
      • mariola2006 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 04.03.07, 00:05
        lekarka mi tlumaczyla ze nie ma roznicy miedzy 21 a 30,te pozostale tabletki sa
        zrobione tylko z cukrusmilea cel jest taki zeby kobieta nie musiala liczyc dni
        przerwy tylko brala od deski do deskismilea przerwa jest zachowana i tak i tak
      • natalka2109 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 02.08.10, 14:24
        Zawsze wydawało mi się, że potrafię czytać ze zrozumieniem a teraz
        okazuje się, że niekonieczniewink
        Jako, że od samego początku mojej przygody z tabletkami
        antykoncepcyjnymi zażywałam Novynette to byłam przyzwyczajona do
        takiego sposobu brania tabletek: zaczynam od pierwszej tabletki w
        lewym górnym rogu i posuwam się zgodnie ze wskazówkami zegarka aż do
        końca opakowania.
        Teraz lekarka przepisała mi Micgogynon i są na nim strzałki w
        odwrotną stronę, czy mam rozumieć, że trzeba zacząć od tabletki w
        lewym dolnym rogu i poruszać się w kierunku odwrotnym do wskazówek
        zegara aż do tabletki w lewym górnym rogu??
        (Poszłabym zapytać lekarkę ale wiecie jak to jest z wizytami na NFZ,
        zresztą liczę na pomoc forumowiczek...i mam nadzieje na
        wyrozumiałość!!)
        Pozdrawiam
    • agusja Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 29.12.07, 15:57
      bralam te tabletki 2 miesiace i wtym czasie urosly mi piersi o 1
      rozm miseczki(niestety)nie wiem czemu ale przy kazdych mi sie to
      zdarzacrying i jest to dla mnie skutek uboczny bo biorac tabletki mam
      biust 75 DD lub E co jest okropne.Aha i oprocz tego wyskoczylo mi
      chyba z miliard pryszczy na plecach i dekolcie, a nie miewam
      pryszczy:[
      • turzyca Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 29.12.07, 23:17
        zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203
        To nieocenione zrodlo pomocy przy stanikach, szczegolnie jesli ma
        sie wieksze piersi, choc nie tylko.
        • ptamon Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 11.02.08, 07:55
          Witam, mam krótkie pytanie do używających - jak wyglądaja tabletki
          microgynon - jaki mają kolor, czy mają jakies napisy, czy są
          powlekane. Bardzo dziekuję za odpowiedż
    • jagodaz5 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 24.04.08, 21:45
      Witam wszystkichsmilemam pytanie,zazywam microgynon pierwszy miesiac, własnie mam
      przerwe na krwawienie.czy moge uprawiac bezpiecznie seks,czy moze powinnam sie
      dodatkowo zabezpieczyc?Bo takie opinie tez słyszałam...prosze o szybka
      odpowiedz.Z góry dziekujesmile
      • turzyca Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 25.04.08, 00:20
        Jestes zabezpieczona w przerwie pomiedzy opakowaniami, przy czym przerwa nie
        moze byc dluzsza niz 7 dni i musisz bezwglednie wziac kolejne opakowanie. Ale
        jesli spelnisz obydwa warunki to przerwa jest rownie bezpieczna jak nieprzerwa. smile
    • avf07 opakowanie... 30.05.08, 18:48
      Dziewczyny, biore microgynon od niedawna, wczesniej mialam pojedyncze
      opakowanie, teraz "trojpak"- i szczerze mowiac mialam nadzieje, ze moze do
      "trojpakow" bedzie dolaczona taka papierowa "saszetka" na tabletki, w novynette
      taka byla. Juz mi sie zdarzylo, ze cos w kosmetyczce uszkodzilo listek z
      tabletkami i dwie wypadly, dlatego takie dodatkowe opakowanie bardzo by sie
      przydalo. Babka w aptece mowila mi dzis, ze w trojpakach powinny byc, czy ktoras
      z Was je ma w swoim opakowaniu?

Wiem, ze sa jakies plastikowe pudeleczka,ale to papierowe bardzo mi odpowiadalo.

Pozdrawiam!
      • zaganka84 Re: opakowanie... 01.06.08, 12:57
        Niestety ale w trójpaku nie ma nic poza 3listkami i ulotka.Musisz sobie jakoś sama poradzić inaczej.Pozdrawiam.
        • avf07 Re: opakowanie... 04.06.08, 14:29
          Szkoda, ze tak to rozwiazali marnie.

Dzieki i pozdrawiam smile
          • anulka1985z tbletki Microgynon 21 31.10.08, 19:33
            Witam.Mam jedno pytanie,biore te tabletki od 3 dni kiedy mozna juz
            wspulzyc bez zabezpieczen i tak zwanego przerywania???dziekuje i
            pozdrawiam
          • malylos Re: opakowanie... 02.12.09, 11:36
            kiedys dostałam plastikowe z lusterkiem poczta chyba z scheringa
            jesli pamietam dobrze ,
    • olka981 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 26.07.09, 11:35
      biore te tabletki 3 miesiac i boli mnie glowa czy to minie i czy
      zmiana na inne ale tez dwuskladnikowe cos pomoze czy sa dziewczyny
      co bolala ich glowa i po zmianie bole ustapily po zatym czuje sie
      dobrze no troszke piersi mnie bola
    • nocarka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 16.09.09, 13:28
      Ja biorę. Ogólnie czuję się dobrze, choć cera odrobinę pogorszyła mi się
      ostatnio (ale może to wpływ nadchodzącej jesieni). Trochę straciłam ochotę na
      sex, ale raczej to kwestia zmniejszenia wydzielania śluzu. Mój facet nawet
      ostatnio stwierdził, że kiedyś (na innych tabletkach) to raz dwa i byłam gotowa,
      a teraz mi trzeba kupy czasu, zanim będziemy mogli współżyć.No i bardzo skąpe
      krwawienia, nawet krwawieniami tego nazwać nie można, ale to chyba akurat na plus smile

Czego oczekiwać za 5 zł za miesiąc?
      • nocarka Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 16.09.09, 13:46
        Dodam, że po Yasminie miałam coś strasznego na twarzy, od nosa w dół żywą ranę,
        swędziało, drapałam, koszmar, robiły się strupy i było to czerwone, a podkład na
        tym nie chciał się trzymać, wstydziłams ię wychodzić na dwór. Yasminelle też
        było dziwne, teraz jest w miarę ok
    • olka981 Re: WSZYSTKO O MICROGYNON - pytajcie i radzcie 17.09.09, 02:56
      ogolnie to sa tabletki o malym ryzyku do zakrzepicy jesli sie je
      dobrze znosi to okey co do ceny to akurat w Polsce rzad do nich
      doplaca tutaj gdzie ja mieszkam niestety nie i sa drogie cena nie ma
      znaczenia tylko skladnik hormonow i oczywiscie tolerancja tabletek
      ja sie ogolnie tez dobrze czulam ale mialam czeste bole glowy teraz
      jestem na cerrezette i boli nie mam wiec musialo to byc od
      microgynon
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?